GniecionY
Fri, 11 Apr 2008 - 18:50
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 11 kwi 2008 - 18:44)

No jak nie będzie zmiany układu to i sygnalizacji też nie będzie....
sygnalizacji w podpisanych umowach z inwestorem nie ma
:)
Fri, 11 Apr 2008 - 18:53
hehe ale jaja. A o niej bylo wiele razy, w prasie tez. Jesli ma zostac rondo to powinno byc powiekszone a takie pseudo jest niebezpieczne, bo mozna na nie wpadac z max predkoscia
GniecionY
Fri, 11 Apr 2008 - 18:56
CYTAT(:) @ pią, 11 kwi 2008 - 18:53)

hehe ale jaja. A o niej bylo wiele razy, w prasie tez. Jesli ma zostac rondo to powinno byc powiekszone a takie pseudo jest niebezpieczne, bo mozna na nie wpadac z max predkoscia
co gorsza przejechać na wprost z niezła prędkościę
vacu
Sat, 12 Apr 2008 - 14:36
CYTAT(bzenek @ wto, 08 kwi 2008 - 20:59)

Generalnie to miłośnicy architektury mogą powoli pozbawiać się złudzeń. CH Pogoria to jednak będzie solidny kawał klasycznego blaszaka z kwiatkiem w postaci galeryjki z kładką
Przecie on wygląda przy tym bunkrze centrum handlowego jak jakaś sławojka. Trza to rozwałkować

hehe mógłbym powiedzieć 'a nie mówiłem' ale nie powiem

- też uważam, że ziszcza się "czarny scenariusz" - wraz z postępem budowy Pogoria coraz bardziej wyglądem przypomina betonowy klocek [sorki Master

], znikają co ciekawsze elementy, okazuje się, że tego nie będzie, tamtęgo nie będzie (nowe przejście, układ drogowy...), mit 'nowego centrum DG' okazuje się, że poległ i będzie to - jak pisałem - zwykły supermarket

z kinem i "paroma butikami".
BTW - żeby nie było, że tylko narzekam - można i ładne supermarkety budować! Przykład: Focus Park w Bydgoszczy, gdzie ostatnio pracuję:
link 1,
link 2. Nie byłoby ładnie jakby tak komendę w ten sposów wkomponowali? A i ciekawostka: podobno inwestor chciał zrezygnować z daszku widocznego na
wizualkach. I co? Na SSC piszą, że: "Poważnie, chcieliby zrezygnować z daszku, ale konserwator sie nie zgadza, jako, że jest to element charakterystyczny dla tego projektu.".
Maryhna
Sat, 12 Apr 2008 - 14:44
FB w Bydgoszczy.... świetne rozwiązania architektoniczne... powiązane ze smakiem stare i nowe... pogratulować autorowi projektu
Sat, 12 Apr 2008 - 14:57
Mnie ten Focus Park wcale nie zachwyca, bunkier z kiczowatymi elementami. Jak na tej kratownicy zamontuja te reklamy z wizualek to bedzie tragedia.
szer
Sat, 12 Apr 2008 - 15:21
Nowe zdjęcia z budowy (no i pare z Mydlic, remont chodnika, ale to napisze w innym temacie)
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080412Postępy są. Dzisiaj od przodu nic nie robili. Głównie pracowali od tyłu. Zdziwiło mnie, że od tyłu kino na drugiej kondygnacji jest murowane...
Sebastian22
Sat, 12 Apr 2008 - 16:01
Widać postępy - zwlaszcza przy alejkach i kinie, ale colosc sie pnie w gore i to cieszy. Ciekawie sie zapowiada tez ta kladka....
szer
Sat, 12 Apr 2008 - 16:03
Na razie tam jakieś rury wymieniają czy dodają...
Ludzi dzisiaj bardzo mało, chyba, ze się pochowali w środku ;p. Od tyłu szczerze nie wiem jak, bo tam nie szedłem ;p. Alejki prawie wszystkie są już wyłożone kostką...
kwintosz
Sat, 12 Apr 2008 - 16:10
Co do FP w Bydgoszczy, to też mam mieszane uczucia.

Można było to chyba ciut lepiej zrobić, dużymi fragmentami też mamy klocek zwykły i jakieś przeszklenia. Nic nadzwyczajnego, uroku dodają stare budynki i tyle.
Póki co, zastanawiam się czemu panowie zajęli na 3 maja tak mały teren.

Oby to był tylko początek w końcu to tylko wodociągi (bynajmniej samochód ich stał) Można zauważyć że robią w miejscu gdzie jest nasz słynny "deptak" a nie uliczka po której jeżdżą samochody. Co by się nie okazało że to będzie strasznie wąskie a samochody na 3 maja i tak będą jeździć, bo to już byłoby przegięcie..
@szer, chyba nie sądziłeś że kina nie będą murować? Chciałbyś razem z ekranem wylecieć przez ścianę?

Poza tym, jednak jest już to spora wysokość więc to jedyne rozsądne wyjście.
Na alejkach też 3464263 rodzajów kostki.. Zobaczymy jak się to będzie prezentować po skończeniu. Mam nadzieje że zasadzą jakąś fajną trawe np. "Wembley".
Sat, 12 Apr 2008 - 16:21
Dzieki za fotki, jak zawsze fajne

Jak bedziesz mial czas to nastepnym razem byloby fajnie jakbys tez zobaczyl jak wyglada elewacja od strony parkingu.
Po lewej stronie od miejsca gdzie kopia, czyli na pasie dla samochodow sa oznaczenia, zaznaczyli rogi duzych prostokatow.
Szer mial pewnie na mysli ze muruja z pustakow a nie zalewaja betonem.
PS. Ciekawa ta flaga na rogu 3 Maja. Tak korzystaja z tego, ze juz mozna wywiaszac zgodnie z prawem przez caly rok?
Sebastian22
Tue, 15 Apr 2008 - 17:09
Dziś (a może wczoraj) pojawiła się nowa strona Maylandu - to już chyba trzecia odsłona. Nie powiem bo jest fajniejsza niż poprzednia (tylko ta cały czas startująca muzyka - po co to komu). Informacji więcej to za wiele niema - jeśli w ogóle jakieś nowe są. Doszedł dział "zdjęcia z budowy" - kilka marnych fotek, bardzo starych. Otwarcie piszą Październik 2008, najważniejsze wg. mnie to podział najemców na grupy sklepów (kino, market, moda dziecięca, męska etc). Nie wiem czy to już wszyscy najemcy - ale chyba nie bo niema np. żadnej restauracji.
Dołączam zrzut - nie u wszystkich widać już nową stronkę.
Tue, 15 Apr 2008 - 17:16
Gdzie ta nowa strona? Jaki adres? Pod dotychczasowym wciaz jest stara. Moze wrzucili nowa tylko na chwile?
A to ciekawe bo otwarcie mialo byc w listopadzie, wiec planuja wczesniej
Sebastian22
Tue, 15 Apr 2008 - 17:19
CYTAT(:) @ wto, 15 kwi 2008 - 17:16)

Gdzie ta nowa strona? Jaki adres? Pod dotychczasowym wciaz jest stara. Moze wrzucili nowa tylko na chwile?
A to ciekawe bo otwarcie mialo byc w listopadzie, wiec planuja wczesniej

Adres jest taki sam ale być może nie z każdego IP widać juz nową strone - widocznie mam szczescie. A co do daty otwarcia to moze zrobili tak zeby sobie móc pozniej ew. cofnąć;)
Tue, 15 Apr 2008 - 17:21
To predzej lepiej dac sobie wiecej czasu i przyspieszyc zamiast nawalic
Najwazniejsze to co mowia najemcom
szer
Tue, 15 Apr 2008 - 17:27
Potwierdzam nowa strona jest

. Fotki z budowy tandetne, wizualki tylko 3... Strona ogólnie na lepsze. Cieszy sortowanie najemców

.
Tue, 15 Apr 2008 - 17:40
a jak ktos chce, a nie ma to musi przez jakies proxy jak ja, mi wkoncu poszlo przez jakies angielskie i najlepiej wpisac adres
http://mayland.pl/main/projekty/cenhand/da...icza_en/tenants bo na glownej stronie przy wyborze jezyka przez proxy moze sie wysypywac
Peterek
Tue, 15 Apr 2008 - 18:12
Chyba pojawiło się kilku nowych najemców, ale miejmy nadzieję, że to jeszcze nie wszyscy. Nie oszukujmy się. Z tymi sklepami z ubraniami jakie teraz są nie widzę ludzi z Sosnowca, Będzina, Czeladzi, którzy przyjeżdżają do nas. Ba, wielu Dąbrowian nadal będzie odwiedzać Plejadę czy Silesię...
Jedynym punktem jaki może ściągać do Pogorii ludzi będzie KFC.
A marnowanie miejsca w centrum handlowym na jakiś sklep zoologiczny, których wszędzie pełno jest moim zdaniem całkiem bez sensu...
Nowa strona chyba lepsza, ale ta muzyka ! Okropność.
Sebastian22
Tue, 15 Apr 2008 - 18:42
CYTAT(Peterek @ wto, 15 kwi 2008 - 18:12)

Chyba pojawiło się kilku nowych najemców, ale miejmy nadzieję, że to jeszcze nie wszyscy. Nie oszukujmy się. Z tymi sklepami z ubraniami jakie teraz są nie widzę ludzi z Sosnowca, Będzina, Czeladzi, którzy przyjeżdżają do nas. Ba, wielu Dąbrowian nadal będzie odwiedzać Plejadę czy Silesię...
Jedynym punktem jaki może ściągać do Pogorii ludzi będzie KFC.
A marnowanie miejsca w centrum handlowym na jakiś sklep zoologiczny, których wszędzie pełno jest moim zdaniem całkiem bez sensu...
Nowa strona chyba lepsza, ale ta muzyka ! Okropność.
No Pogoria bedzie raczej dla mieszkańców wiadome że z Czeladzi czy Sosnowca jak ludzie beda to przypadkiem, ja np. w SCC jeszcze nie byłem

i nie zamierzam.
Maryhna
Tue, 15 Apr 2008 - 18:50
hmm w gastronomii "ice cafe" jako jedyna firma jak na razie, ale chyba na bieżąco dodają

jak znajdę chwilę to wymienię co i jak jeśli ktoś reflektuje
szer
Tue, 15 Apr 2008 - 19:11
Gastronomia to raczej wiemy, bo była informacja prasowa niedawno

.
Niektórzy najemcy mnie dziwią, a raczej ich lista. No cóż mam nadzieję, że jeszcze przybędzie to i owo

Strona nie najgorsza, ważne by ją aktualizowali... I ciekawe kiedy będzie nowy newsletter
Sebastian22
Tue, 15 Apr 2008 - 19:43
Nowy newsletter bedzie pewno na przelomie kwietnia i maja tyle ze zawsze jest to lanie wody....co do najemnców to jeszcze powinno sie pojawić ich ok. 30.
syzio
Tue, 15 Apr 2008 - 21:07
U mnie jeszcze stara strona :/
EDIT: Już jest

EDIT 2: Stara strona otwiera się pod adresem mayland.pl, a nowa pod www.mayland.pl
Thu, 17 Apr 2008 - 13:46
Na forum GW Olo donosi, ze zaczyna sie jakas budowa na koncu parkingu. Czyzby stacja benzynowa (np 1-2-3 Statoila, ktory kupil je od Geanta) ?
aero
Thu, 17 Apr 2008 - 14:34
Wolałbym Neste, jest taniej...
szer
Thu, 17 Apr 2008 - 15:47
Możliwe, bo zawsze jak chodziłem na tył, to pracowały tam ciężkie maszyny. Do zwykłego parkingu raczej chyba nie były potrzebne... A dość długo tam robiły

.
Fri, 18 Apr 2008 - 14:49
Zamkneli kawalek prawego pasa na Sobieskiego od strony Bedzina.
A Pogoria rosnie, pojawily sie rusztowania do tego wystajacego ponad dach przeszklenia za glownym wejsciem.
PS. Olo juz o tym pisal, widzialem dzisiaj sam o 14 jaki ladny korek byl na tej czesci Kosciuszki. Na samej Przybylaka stalo ze 30 samochodow. Potem podjechal autobus od strony dworca na przystanek bez zatoczki i wszystko stanelo. Do tego podjechala jakas wielka ciezarowka i zakorkowane w obie strony po rondo.
Nie trzeba mowic jak wzrosnie ruch po otwarciu. Do tego przyszle OBI ( i ten drugi tego na B.) + kolejny obiekt handlowy obok dworca i inne uslugi. Jeszcze tunel i ozywienie po drugiej stronie torow + DTŚ i glowny zjazd do centrum.
Docelowo Kosciuszki musi byc szersza jak bylo w planach. I do tego skrzyzowanie z Przybylaka. Nie mowiac o obiecanej zatoczce autobusowej. Lepiej zeby rozwalili ten dopiero co zrobiony przystanek, niz zeby jej nie bylo. Bedzie nieciekawie jak teraz na tym skrzyzowaniu nie powstana dodatkowe pasy do skretow. Ten budynek na rogu, ktory mial byz zburzony jest chyba pusty w polowie od strony skrzyzowania. A z drugiej strony chyba ciagle ktos mieszka... :/
szer
Sat, 19 Apr 2008 - 14:24
Nowe zdjęcia:
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080419...
Na przybylaka syf i brud... Całe buty i spodnie sobie uwaliłem...
Sebastian22
Sat, 19 Apr 2008 - 14:56
CYTAT(szer @ sob, 19 kwi 2008 - 14:24)

Nowe zdjęcia:
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080419...
Na przybylaka syf i brud... Całe buty i spodnie sobie uwaliłem...
Widać postępy - zwłaszcza przy kinie ale i ogólnie na całej budowie. Na 3go maja widać że skończyli już przygotowywanie terenu pod kładkę pewno wkrótce zaczną...
Sat, 19 Apr 2008 - 15:03
Dzieki za poswiecenie

Wydawalo sie, ze moze w ten weekend beda robic na 3 Maja z powodu wczorajszego zwezenia, a jednak jeszcze nie.
Moze Olo zrobi fotki z gory i zobaczymy wtedy parking i jaka jest kostka. Z poziomu Przybylaka nie da sie. Znowu przybylo palet z kraweznikami i kostka, takze z przodu. Zabiora sie za dojazdy od strony Sobieskiego. Nawet drzewka juz sobie przeniesli.
A w parku zrobili sobie przerwe na dobre, moze dokoncza dopiero gdy bedzie uklad komunikacyjny i samo CH. A gdzie tam klasc w strone CH skoro jeszcze nawet jest stary budynek.
Wogole to nawet fajnie wyglada z samej 3 Maja, ladnie domyka

Moze kiedys tez Szer albo ktos taka pstryknie.
A co do elewacji z tylu, to akurat zaslonili, ale kawalek udalo sie zlapac. Trudno ocenic, ale dobrze ze nie sa to wielkie plyty z perforowanym wzorem, a male wielkosci cegly. Nie bedzie moze tak kiczowato
olo
Sat, 19 Apr 2008 - 15:18
Znów zostałem wywołany do tablicy. Kurcze wożę zawsze aparat ze sobą do chwili gdy się akumki nie wyczerpią. A jak już to zrobią, to...nie ma komu naładować. Jutro się postaram. To z tyłu to wygląda jak cegła, ale jak pisałem, jest to płyta elewacyjna standardowych rozmiarów tyle, że ozdobna. Pewnie to póżniej pomalują na ceglasto. Znaki o objazdach już są po Dąbrowie rozprowadzane. Oj będzie się trza definitywnie na rower przerzucić, co by się do pracy nie spóźnić.
Sat, 19 Apr 2008 - 15:28
Na zdjeciu jest akurat kant i moze tylko tu daja takie male cegielkowate na przemian, co myli.
Tu zostawia ten kolor, jak na wiuzalizacji (wrzucam, bo na nowej stronie nie ma):

Ciekawe jak sie zaprezentuje ta brazowa elewacja po prawej, bo ona to juz chyba bedzie taka sama z przodu.
olo
Sat, 19 Apr 2008 - 15:38
No i właśnie takie pionowe paski, jak po prawej, układają. Konstrukcja bramy wejściowej już stoi, dawno przywieziona. Tyle, że te drzewka to dużo mniejsze przywieźli. Przedwczoraj kolejną partię.
Mon, 21 Apr 2008 - 18:48
takie 2 fotki (farmerdg z SSC):

Dobrze tu widac jak zanizyli Urzad Dozoru Technicznego. Az musieli zbudowac mur oporowy
Sebastian22
Mon, 21 Apr 2008 - 18:55
CYTAT(:) @ pon, 21 kwi 2008 - 18:48)

(...)
Dobrze tu widac jak zanizyli Urzad Dozoru Technicznego. Az musieli zbudowac mur oporowy
Faktycznie - widać sporą różnicę poziomów. Kino idzie w górę ale jeszcze 1 rzadek im został - być może nie taki wysoki jak pozostałe dwa ale napewno jeszcze. Dziwi mnie to iż 3 kolumny 2go rzędu są murowane - ciekawe czy to ma jakiś cel? Pewno tak. Najdłużej im zejdzie na tym okrągłym wejściu od Sobieskiego bo tyły to już tylko detale.
szer
Mon, 21 Apr 2008 - 19:10
O tym murze to już kiedyś pisałem ;p. O tym murowaniu też i tak jak Sebastiana i mnie dziwi... Ciekawe co tam będzie... Bo między ścianą wybetonowaną, a murowaną to dużo miejsca nie ma w sumie...
Tyły to w sumie pestka dla nich już. Praca pewnie wre w środku. A 'okrąglak' od przodu pewnie zaczną jak zniwelują różnicę poziomów między CH, a ulicą i uporządkują tam teren. Bo na razie pełno tam śmieci tudzież ziem, piachów itd...
Ogólnie mamy coraz mniej do obserwowania... Szkoda, bo fajnie się patrzało jak CH rośnie ;d. Teraz tylko infrastruktura towarzysząca...
kwintosz
Mon, 21 Apr 2008 - 22:50
Co do najemców na stronie jest 53. A powinno być ok 90. Tak więc nie ma paniki póki co, że nie ma kilku znanych sklepów, które znajdują się w prawie każdym centrum handlowym.
Faktycznie, teraz postępy budowy już nie są tak imponujące jak wcześniej. A będzie jeszcze gorzej, jak już zrobią całą konstrukcję i zaczną się bawić wewnątrz na całego.
Sebastian22
Tue, 22 Apr 2008 - 18:05
CYTAT(kwintosz @ pon, 21 kwi 2008 - 22:50)

Co do najemców na stronie jest 53. A powinno być ok 90. Tak więc nie ma paniki póki co, że nie ma kilku znanych sklepów, które znajdują się w prawie każdym centrum handlowym.
Faktycznie, teraz postępy budowy już nie są tak imponujące jak wcześniej. A będzie jeszcze gorzej, jak już zrobią całą konstrukcję i zaczną się bawić wewnątrz na całego.
Postępy to będą tyle ze mniej widoczne.....
Tue, 22 Apr 2008 - 18:39
A dla mnie najciekawsze jest wlasnie wykonczenie, elewacje, plac, kladka, chodniki. Jaki bedzie ksztalt to widzielismy na wizualkach. A materialy wykonczeniowe dopiero zobaczymy.
Olo (z forum GW) zrobil zdjecia z perspektywy od strony parkingu
http://picasaweb.google.com/olozdegie/Budo...key=DUsVUh-7nNs
Sebastian22
Tue, 22 Apr 2008 - 19:49
CYTAT(:) @ wto, 22 kwi 2008 - 18:39)

A dla mnie najciekawsze jest wlasnie wykonczenie, elewacje, plac, kladka, chodniki. Jaki bedzie ksztalt to widzielismy na wizualkach. A materialy wykonczeniowe dopiero zobaczymy.
Olo (z forum GW) zrobil zdjecia z perspektywy od strony parkingu
http://picasaweb.google.com/olozdegie/Budo...key=DUsVUh-7nNsFajne fotki szkoda że takie małe....widać że "w rogu" będzie jakas stacja benzynowa o ktorej ktos juz wspominal...
Thu, 24 Apr 2008 - 10:38
Sebastian22
Thu, 24 Apr 2008 - 17:45
a co to powstaje taka tuba jakas?
matidg
Thu, 24 Apr 2008 - 17:53
to jest świetlik
Sebastian22
Thu, 24 Apr 2008 - 18:06
No przypominam sobie coś takiego z wizualek ale to jest jakby z drewna i kartonu....
Thu, 24 Apr 2008 - 18:08
to szalunek
szer
Thu, 24 Apr 2008 - 19:25
Thu, 24 Apr 2008 - 19:53
K810i robi nawet ladne fotki, jak na tak malutki komorkowy obiektyw.
Postep wyraznie widoczny
szer
Thu, 24 Apr 2008 - 20:01
W miarę dobre robi, fakt

. Jak będę w jakiś dzień w centrum to zrobię parę fotek na szybko. Ale szersze relacje będą w soboty lub niedziele

Kino urosło i to widać. Podmurowali trochę do góry. Ciężarówki ostatnio mają zwiększony ruch na przód. Ciekawe co zwożą :-). W sobotę więcej czasu poświęcę tyłom.
Sebastian22
Thu, 24 Apr 2008 - 22:08
CYTAT(szer @ czw, 24 kwi 2008 - 20:01)

W miarę dobre robi, fakt

. Jak będę w jakiś dzień w centrum to zrobię parę fotek na szybko. Ale szersze relacje będą w soboty lub niedziele

Kino urosło i to widać. Podmurowali trochę do góry. Ciężarówki ostatnio mają zwiększony ruch na przód. Ciekawe co zwożą :-). W sobotę więcej czasu poświęcę tyłom.
Jak zwykle sie postarałeś - widać postepy jeszcze troche i skończą konstrukcje. Ogólnie okolica juz sie zmieniła sporo - robi sie ladnie.
szer
Thu, 24 Apr 2008 - 22:33
Co tam się starałem niby? :>
Mam możliwość to cyknąłem fotki i wrzuciłem, bo samolub nie jestem ;d. A wiem, że i Was ciekawi co na budowie :-).
Podobno w weekend mają coś z kładką robić, więc po meczyku skocze i porobię fotki :-). Może natrafię na coś ciekawego ;d.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.