Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
:)
W Opolu otwieraja znacznie szybciej, a etap we wnetrzu niewiele lepszy.
Donice sa juz od bardzo dawna

dwie wieczorne fotki nddg:

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080327x01...a_noc_zoja+.jpg
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080327x02...a_noc_zoja+.jpg
szer
Ładnie oświetlona budowa :-). Fakt czasu im dużo nie zostało, bo kilka miesięcy, ale pewnie zdążą ;p. Szybciej się pewnie robi w środku niż stawia konstrukcje ;p. Szczególnie na kolejnych kondygnacjach. Poza tym drugi budynek.... Powinni wyburzyć już komisariat i stawiać nowy!
jak nie duzo? Przeciez wlasciwa budowa trwa dopiero pol roku, a zostalo im jeszcze 8 miesiecy. Jeszcze polmetku nie ma
maseur
woow, KFC i Sphinx tongue.gif chyba będę tam miał karnet thumbup1.gif

a generalnie, to im bliżej otwarcia tym jestem ciekawszy jak to wszystko będzie się komponowało z dotychczasową architekturą centrum ??
Peterek
To w centrum jest jakaś architektura :> ?
Myślę, że to prędzej centrum będzie przebudowywane/rozbudowywane/budowane (niepotrzebne skreślić) pod Pogorię tongue.gif
szer
ŻżżżŻżżżŻżżż fotki ;d

http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080330
Sebastian22
No widać że teren wyrównali ładnie - czyli wkrótce nowe "posunięcia" ogrodzenia muszą dalej fedrować:P Czekamy na dalsze postępy w budowie.
mydliczek
Nie wiem czy to już tam było i ktoś o tym pisał, ale od tyłu na parkingu jest wiele palet kostki behaton. Na parking czy na alejki?
Nawet nie strasz, ze na alejki. Pewnie na parking. Pewny jestes ze to wzor behaton? Tyle jest wzorow, a wybieraja cos takiego. Juz chyba ladniej wyglada asfalt. Jesli jednak to ten, to zeby chociaz byl gladki jak pod starym realem, bez tych scietych krawedzi.

Tak zrobili pod Karolinka:

Ladnie te parkingi nie wygladaja, o ile parking moze byc ladny tongue.gif
Kolor elewacji tez im za bardzo nie wyszedl, na wizualizacjach byl calkiem inny odcien. Ale chyba maja innego wykonawce
mydliczek
Pewny nie jestem na 100%, ale kształt boku (dwie odstające krawędzi) jak najbardziej na to wskazuje. Uspokajam Was. I tak nie jest na alejki.

Bartek
To jest granit? cool.gif
zaoszczedzili, to nie granit a kostka betonowa dry.gif
Jednak ma fakture powierzchni imitujaca granit. Moglo byc znacznie gorzej, wiec nie jest zle, dostateczny tongue.gif
Zobaczymy ma zywo jak skoncza i nie bedzie piasku
Sebastian22
No kostka fajna, ciekawe kiedy jakies zmiany na ulicach w centrum smile.gif
szer
Zdjęcia: http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080405

Płot od Sobieskiego przesunęli i objął już schody od strony Hetmana... Od tyłu pokrywają ściany styropianem. Ogólnie widać postęp pracy :-)
Sebastian22
CYTAT(szer @ sob, 05 kwi 2008 - 17:30) *
Zdjęcia: http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080405

Płot od Sobieskiego przesunęli i objął już schody od strony Hetmana... Od tyłu pokrywają ściany styropianem. Ogólnie widać postęp pracy :-)

Musze powiedzieć że sie postarałeś - tylu fotek dawno nie było w twoim albumie. Teraz dzień dłuższy, pogoda ładniejsza - to i pewno będziesz robił fotki co tydzień. Co do samego postępu to widać że robią, kino ładnie ciągną w górę a i samą część centralną CH również wyciągają. Reszta czyli całe otoczenie też sie zmienia - powoli znika nam wzniesienie od ul. Sobieskiego, przybywa alejek w parku, również na tyłach obiektu widać prace przy parkingu. Ciekaw jestem nadal kiedy policja zniknie z naszego pola widzenia...Jeszcze raz dzięki za fotki.
fajne fotki!

Idzie im jakos, ale jesli chodzi o betonowanie pietra i kina to wolno.
Pewnie za mniej niz 2 miesiace pozegnamy zurawie, chyba ze wczesniej jeszcze je przeniosa. Aktualnie znajduja sie wewnatrz budowy.

Szkoda, ze zrezygnowali z tego przeszklenia:

Oby na tym koniec i nie bylo juz niemilych niespodzianek.
szer
A no faktycznie zrezygnowali. Nie zauważyłem nawet tego.... Na wizualce to chyba jakieś schody są. Bo takie kreski tam widać po skosie idące... No cóż by już nic nie zmieniali....
matidg
smile2.gif skąd wiesz ze z tego zrezygnowali
szer
Hmmm na fotkach widać, że ta część jest zamurowana ;p. Czy jak kto woli zabetonowana. Wątpie by kuli dziurę specjalnie po to, by przeszklić smile2.gif
Bartek
Ciekawe dlaczego nie wyburzają spalonego budynku. Może zrezygnowali z budowania na jego miejscu nwego budynku?
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ nie, 06 kwi 2008 - 20:26) *
Ciekawe dlaczego nie wyburzają spalonego budynku. Może zrezygnowali z budowania na jego miejscu nwego budynku?

Też nad tym kiedyś rozmyślałem ale coz pozostaje tylko czekac i sie sprawa sama rozwiąże.
szer
Wyburzyć chyba tak czy siak muszą, bo by nadzór czy coś nie pozwolił na otwarcie CH, gdy w pobliżu jest rozpadający się budynek, a każdy z gości przy nim chodzi. Poza tym, lekko on przeszkadza tam... Muszą wyrównać teren. Myślę, że niedługo się za niego wezmą.

Szkoda, że Mayland o niczym nie informuje sad.gif
Mozemy sie tylko domyslac dlaczego stary budynek wciaz stoi. Moze bedzie go budowal ten sam wykonawca i podpisali jakis aneks. Priorytetem jest CH, i to ono musi stanac na czas. Moze zaczna go, gdy skoncza betonowanie pietra i kina. Oby tylko ukonczyli go razem z CH, a nie dopiero konczyli po otwarciu Pogorii.

I wczorajsze fotki Pawloka:

Z gory widac postep. Jest juz troche stropu na czesci pietrowej, co ciekawe betonowego. No i sa juz konstrukcje pod szyby
Maryhna
aaa zapomniałam Wam napisać, z tego co wiem stary budynek ma mieścić w sobie albo restaurację albo... małą galerię, ale za chiny ludowe sobie nie przypomnę kto mi o tym mówił biggrin.gif chyba na warsztatach rewitalizacyjnych ktoś się wypowiadał w tej kwestii smile2.gif
szer
Przecież już dawno temu Mayland zapowiadał, że wyburzą budynek i wybudują nowy. Podawali też co tam się ma znaleźć
CYTAT
W miejscu spalonego budynku Policji będzie wzniesiony nowy obiekt nawiązujący formą i gabarytami do poprzednika. Budynek ten połączy główną część centrum handlowego z parkiem. Dużą część jego elewacji zajmie ścianka wspinaczkowa - kontynuował.

Gdzieś jeszcze było o tym co tam się ma znaleźć, więc jak odkopię to wkleję smile2.gif

Znalazłem:
CYTAT
Budynek połączy główną część centrum handlowego z parkiem i będą się w nim mieścić lokale usługowe (między innymi centrum medyczne, fitness klub, restauracja i różne instytucje finansowe).

Ponadto:
CYTAT
Centrum handlowe wraz z kompletną infrastrukturą towarzyszącą będzie oddane do użytkowania w listopadzie 2008 roku.

Czyli i ten budynek się raczej do tego zalicza, czyli muszą wybudować na czas... Chyba, że o czymś nie wiemy i obietnicą mają gdzieś...
Sebastian22
Zobaczymy jak to rozwiążą....zburzyć policje to 1 dzień, wyrównać teren to max. tydzień....potem przygotowanie terenu pod nowy obiekt no i sama budowa takiego pawiloniku to też nie za długi czas. Jak ta sama firma będzie to budowac co całe CH to wydaje się oczywiste że zaczną dopiero po ukończeniu konstrukcji CH więc myśle że potrwa to jeszcze jakieś 3 m - ce.
Maryhna
jak nie zburzyli to nie zburzą już raczej, poza tym tak jak pisałam, ma to być CD składu CH
Sebastian22
CYTAT(Maryhna @ pon, 07 kwi 2008 - 18:44) *
jak nie zburzyli to nie zburzą już raczej, poza tym tak jak pisałam, ma to być CD składu CH

Masz stare info - bo tak miało być...wg mnie wyburza jak bedzie - zobaczymy.
szer
Hmmm choć kto wie... Już zmiany wprowadzili w projekcie... Mowa o tym przeszkleniu. Ciekawe czy coś jeszcze zmienili. Aż porównam foty z wizualkami.

Ale mam nadzieję, że ten budynek jednak powstanie. Ostatnimi czasy dużo się wokół niego działo. A to wyrównywali, a to coś kopali...

Wysłałbym maila z zapytaniem, ale pewnie znowu by nie odpowiedzieli :-(
Sebastian22
Hmm dziś jechałem z pracy 801 i widziałem przez chwilkę jakby był ustawiony wysięgnik (dźwig?) przy starej policji ale nie jestem przekonany bo to tylko chwile widać no i jeszcze te drzewa. Jak ktoś coś widział niech pisze.
bzenek
Generalnie to miłośnicy architektury mogą powoli pozbawiać się złudzeń. CH Pogoria to jednak będzie solidny kawał klasycznego blaszaka z kwiatkiem w postaci galeryjki z kładką tongue.gif

CYTAT(szer @ pon, 07 kwi 2008 - 20:09) *
Ale mam nadzieję, że ten budynek jednak powstanie.

Przecie on wygląda przy tym bunkrze centrum handlowego jak jakaś sławojka. Trza to rozwałkować wink.gif
szer
bzenek jak CH Pogoria może być blaszakiem, skoro prawie wszystkie ściany są murowane i betonowane? :>

Na wizualizacjach wygląda przyzwoicie i tak zapewne też będzie wyglądać po ukończeniu ;p. Od tyłu pokryte już dawno panelami, czy jak to nazwać. Pokrywają już tam izolacją ściany... Jak dla mnie taki blaszak to to nie będzie ;p
kwintosz
Zapewne chodziło koledze o samą architekturę i kształt w większości przypominający pudełko, cegłę, prostokąt a więc taki jakie posiadają "blaszaki".

Co do budynku po komisariacie, to nie wiem czemu panikujecie. Mówicie jakby to była najważniejsza rzecz obecnie a dla mnie najważniejszą jest ukł. komunikacyjny, bo jak jego zwalą to dopiero będzie problem. Przecież było powiedziane że go wyburzą, a póki co jego istnienie tam w niczym nie przeszkadza, więc nie wiem czemu mieliby już teraz to robić. Poza tym nie zapomnijmy, że teraz jeździ sporo ciężarówek tam jeszcze (choćby betoniarki) a po zburzeniu ten gruz trzeba wywieźć. Może czekają na mniejsze obciążenie budowy samochodami, albo wykonanie już przynajmniej części układu komunikacyjnego, choćby prowizorycznie. No chyba ze odeszli od planów, co mi się nie widzi ze względu na koszty adaptacji tego budynku, które na 100% znacznie zwiększyłyby koszty całej inwestycji.
Koszty adaptacji na pewno znacznie mniejsze niz postawienie tego nowego, duzo wiekszego.
Na forum GW pojawila sie informacja, ze w starym budynku wstawiaja okna! Nie trzeba pisac co by to oznaczalo.
To ciekawe skoro nie ma nawet dachu i wewnatrz mialy byc chyba nowe stropy. No chyba ze robili cos wewnatrz, a tego nie zauwazylismy.

Olo tez napisal, ze ukladaja kostke na parkingu, kable pod oswietlenie i zaczeli montowac z tylu elewacje. Ciekawy jestem jak wyglada. Na wizualkach podobna do cegly
kwintosz
Ja bym polemizował czy koszty postawienia nowego budynku były by większe. Czesto generalne remonty i adaptacje wychodzą drożej niż postawienie nowego budynku. Przykładu daleko szukać nie trzeba - Miejska Biblioteka Publiczna. Wszystko zależy od wielkości tego nowego obiektu. Jak dla mnie, to w tym budynku, wszystko jest do generalnego remontu a już po pożarze na pewno. No ale to ciekawe..
Czekamy na potwierdzenie. Tragedii nie będzie co robić bo to jest mimo wszystko ładny budynek, ale bardzo zniszczony..
a dla porownania fotka z budowy Jantara:

Tam maja otwierac we wrzesniu i rzecznik Mayland potwierdza ze zdaza.

CYTAT
(...)
Sieć hipermarketów Real już może urządzać swój obiekt w Centrum Handlowym Jantar przy ul. Szczecińskiej w Słupsku.

Centrum Handlowe Jantar przekazało bowiem najemcy niedawno zbudowany obiekt. Wkrótce swoje obiekty będą przejmować pozostali najemcy, którzy zamierzają tam rozpocząć działalność.
(...)

U nas budowa o wiele bardziej zaawansowana, z tym ze tam to parterowy prawdziwy blaszak. A u nas betonowanie jeszcze potrwa. Dziwne troche do czego tam chca juz wpuszczac najemcow
bzenek
CYTAT(szer @ śro, 09 kwi 2008 - 06:26) *
bzenek jak CH Pogoria może być blaszakiem, skoro prawie wszystkie ściany są murowane i betonowane? :>

Chodziło mi raczej o ogólną bryłę architektoniczną zbieżną z blaszakami. Jeśli zamiast słowa "blaszak" wolisz "hangar" to proszę bardzo smile.gif

Nawet jeśli hangar będzie z marmuru i będzie miał złote klamki nadal będzie to hangar. A że ładnie wykończony to masz rację smile.gif
szer
Hangar już tak lepiej brzmi =]. Ale czy ja wiem jak to będzie wyglądać. Zobaczymy jak skończą smile2.gif.

Chyba jednak taniej jest zburzyć i wybudować nowy budynek ;p. Wyremontować to co teraz tam stoi pochłonie wielkie sumy. Chyba, że czekają aż samo się rozwali ;d
wcale nie ma nowych okien!

Za to rusza budowa kladki. Na koncu 3 Maja zdjeli czesc kostki, a na pozostalej namalowali oznaczenia
Sebastian22
CYTAT(:) @ śro, 09 kwi 2008 - 18:43) *
wcale nie ma nowych okien!

Za to rusza budowa kladki. Na koncu 3 Maja zdjeli czesc kostki, a na pozostalej namalowali oznaczenia

WOW to niezle. Ale co z poszerzaniem Sobieskiego i przesuwaniem torów tramwajowych? Mam nadzieje że przynajmniej przesuna przystanek tak aby z bezpośrednio dało się dojść do CH anie na około.
GniecionY
CYTAT(Sebastian22 @ śro, 09 kwi 2008 - 18:52) *
WOW to niezle. Ale co z poszerzaniem Sobieskiego i przesuwaniem torów tramwajowych? Mam nadzieje że przynajmniej przesuna przystanek tak aby z bezpośrednio dało się dojść do CH anie na około.

Kładka będzie tylko z 3-Maja do CH (brak zejscia na przystanki), przystanki zostają w starym miejscu. Tory tramwajowe i pólnocna jezdnia sobieskiego zostaną tylko minimalnie przesunięte (tak aby zachowana była skrajnia dla jezdni, torowiska i kładki). Mimo że tory zostaną tylko minimalnie przesunięte, to zostanie dokonana wymina podbudowy torowiska (na czas wymiany utrzymany do ruchu jeden tor).
W weekend 19-20 lub 26-27 zabijane będą pale pod budowę kładki - zajęta zostanie cała szerokosc 3 maja, a w chwili obecnej będą tam trwały prace związane z przełożeniem infrastuktury podziemnej.
Sebastian22
CYTAT(GniecionY @ śro, 09 kwi 2008 - 21:10) *
Kładka będzie tylko z 3-Maja do CH (brak zejscia na przystanki), przystanki zostają w starym miejscu. Tory tramwajowe i pólnocna jezdnia sobieskiego zostaną tylko minimalnie przesunięte (tak aby zachowana była skrajnia dla jezdni, torowiska i kładki). Mimo że tory zostaną tylko minimalnie przesunięte, to zostanie dokonana wymina podbudowy torowiska (na czas wymiany utrzymany do ruchu jeden tor).
W weekend 19-20 lub 26-27 zabijane będą pale pod budowę kładki - zajęta zostanie cała szerokosc 3 maja, a w chwili obecnej będą tam trwały prace związane z przełożeniem infrastuktury podziemnej.

Hmm no to dziwne że przystanki nie będą połączone z kładką....czyli stara kładka też zostaje? Bo jak inaczej? Jak ktos przyjedzie tramwajem do CH to musi niezle sie nachodzić...troche bez sensu....no ale przynajmniej tory wymienią i mam nadzieje przystanki też. "w chwili obecnej będą tam trwały prace związane z przełożeniem infrastuktury podziemnej" - czyli co dokładniej miałeś na myśli?
Bartek
To nie będą kursowały tramwaje w stronę Będzina? biggrin.gif No i ciekawe czy zostanie już całkowicie zablokowany wjazd na 3-go maja od ulicy Sobieskiego?
olo
Elewacja reala od zach strony robiona jest z tłoczonych we wzorki płyt izolacyjnych. Kleją to już trzeci dzień po trochu, jakby czekali czy nie odleci. Kleją, to za dużo powiedziane. Jeden kleił na podnośniku a siedmiu się przegladało. Taki znajomy obrazek.
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ czw, 10 kwi 2008 - 09:27) *
To nie będą kursowały tramwaje w stronę Będzina? biggrin.gif No i ciekawe czy zostanie już całkowicie zablokowany wjazd na 3-go maja od ulicy Sobieskiego?

Będą - tyle że na pewnym odcinku jednotorowym będzie się odbywał ruch wahadłowy.
Z ta elewacja od strony parkingu w takim razie niedobrze i rozczarowanie.
Ta elewacja nie jest na Realu:

GniecionY nie podal zrodla, ale po szczegolach i terminologii wyglada na to ze nie zmyslone i wie o czym pisze, o ile z pierwszej reki i nie przekrecone tongue.gif

Od poczatku przystanki mialy zostac na starych miejscach. Stara kladka miala byc rozebrana, a z tamtego przystanku mialy byc wejscia na nowa kladke. Troche niefortunnie wyszlo, bo oba przystanki tramwajowe sa blisko siebie a 3 Maja i nowa kladka wypada akurat w srodku miedzy nimi. Skoro nie bedzie wejsc z przystankow to po co wogole to przesuwanie. Chyba ze na srodku stana filary kladki.
Nam nie chodzi zeby przesuwali tory bardzo, wystarczy minimalnie, a juz beda musieli je wymienic smile2.gif

@GniecionY
Wiesz cos wiecej? Na jakim odcinku wymienia tory i kiedy? Czy po zbudowaniu kladki nie bedzie wjazdu na 3 Maja od strony Sobieskiego?

PS. Na Sobieskiego ustawili znaki, na razie zasloniete
bzenek
CYTAT(:) @ pią, 11 kwi 2008 - 13:49) *
Z ta elewacja od strony parkingu w takim razie niedobrze i rozczarowanie.

Generalnie rozwiewa sie mit o centrum handlowym rewitalizującym miasto, o czołowej architekturze, o szumnie nazwanej "budowie układu komunikacyjnego" itd. Cud boski, że nas nieco zadowolili tą kładką i galeryjką nad oczkiem wodnym. smile.gif

Jak ktoś wierzył w te podrazowo-maylandowe bajki, planował objazdy, korki na czas budowy nowego układu drogowego w centrum i remontu przejścia podziemnego (a było tu kilku takich) to ma okazję się obudzić smile.gif

Skoro nie bedzie wejsc z przystankow to po co wogole to przesuwanie. Chyba ze na srodku stana filary kladki.

Prawdopodobnie między jezdnią w stronę centrum i torami tramwajowymi stanie filar kładki. W związku z tym trzeba tory i jezdnię będzińską "odgiąć" ze 2m w stronę CH.

Nam nie chodzi zeby przesuwali tory bardzo, wystarczy minimalnie, a juz beda musieli je wymienic smile2.gif

Bo ja wiem czy jest na co czekać - wymienią ze 20m w jeden weekend i tyle.
Sebastian22
Jak rozmawiałem z gniecionym to mówił mi że mają wymienić tory na odcinku od ok. starej kładki (skrzyżowanie?) gdzieś do ronda....przy czym wymienią również trakcje elektryczną i słupy. W lipcu ma być "mycie" przejścia podziemnego..znikną budy, będzie nowe oświetlenie, odnowiona elewacja i tyle, przejście nie będzie zamykane podczas tej akcji. Najsmutniejsze jest to że rondo zostaje i układ komunikacyjny sie wiele nie zmieni...na takie warunki poszło miasto i tyle. Ponoć TŚ SA umiały sobie wywalczyć nowe torowisko itp. a UM juz nie....
miala byz tez nowa nawierzchnia na Sobieskiego i rondzie, nie liczac oczywiscie Kosciuszki i Przybylaka co jasne.

A zapowiadana sygnalizacja?
Sebastian22
CYTAT(:) @ pią, 11 kwi 2008 - 18:28) *
miala byz tez nowa nawierzchnia na Sobieskiego i rondzie, nie liczac oczywiscie Kosciuszki i Przybylaka co jasne.

A zapowiadana sygnalizacja?

No jak nie będzie zmiany układu to i sygnalizacji też nie będzie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.