Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
szer
Hmmm nmzc smile2.gif
Co do tego liftingu to się okaże jaka będzie jakość wykonanych robót. Zobaczymy kiedy pierwsze remonty...
I @Master tutaj dobrze mówi... Może się okazać, że układ komunikacyjny tego nie przetrzyma...
szer
Bardzo mało ostatnio w prasie o inwestycjach Mayland. Udało mi się coś takiego znaleźć:

CYTAT
Trzy centra handlowe Mayland Real Estate w tym roku
2008-06-16 15:55:54

W tym roku otwarte zostaną trzy centra handlowe Mayland – w Opolu, Słupsku i Dąbrowie Górniczej. Otwarcia tych obiektów przewidziane są na kolejne trzy miesiące lata i jesieni 2008 roku. Zostały one już w 100% wynajęte.

Pierwsze otworzy swoje podwoje Regionalne Centrum Handlowo-Rozrywkowe Karolinka w Opolu – już 29 sierpnia. Druga część tej inwestycji – Park Handlowy Karolinka otwarty zostanie pod koniec bieżącego roku.

Kolejnym otwieranym centrum handlowym Mayland będzie Centrum Handlowe Jantar w Słupsku. Otwarcie nastąpi 26 września. Ta inwestycja będzie również miała swój drugi etap – na terenach zakupionych ostatnio od syndyka Sezamoru powstanie część rozrywkowa Jantara z Multikinem, restauracjami oraz dodatkowymi punktami usługowymi.

Jako trzecie otwarte zostanie Centrum Handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej. Nastąpi to 24 października.

Prace budowlane w tych obiektach są bardzo zaawansowane i terminy otwarcia centrów zostaną dotrzymane.

Andrzej Jarosz Mayland RE sp. z o.o.
Tel: + 48 22 546 98 00
e-mail : andrzej.jarosz@mayland.pl

Widać, że jakby i u nas było miejsce jeszcze, to by dokupili i rozbudowali Pogorie...
Peterek
A tak z ciekawości. Jest tam gdzieś miejsce na rozbudowę Pogorii za kilka lat ? Wiecie, trochę głupio, że inwestycja w naszym mieście jest właściwie tylko dla Dąbrowian bo Pogoria jest mniejsza niż Plejada czy M1.
szer
Pogoria jest chyba jednak większa niż Plejada po rozbudowie ;p. M1 tą rozbudową wyprzedzi Pogorię ;p. Nie jest tak źle. Miejsce jedynie po drugiej stronie Przybylaka jest, ale tam co innego miałoby stanąć (inne markety)... Mayland chyba chętnie inwestuje i gdyby tylko mógł to rozbudowałby Pogorie smile2.gif.

I Pogoria nie będzie tylko dla Dąbrowian, bo zapewniam Cię, że wielu Będzinian będzie przyjeżdżać do niej smile2.gif. Gwarantuje to bliskość CH z granicą Będzina. Dogodne połaczenia (choćby 16 jadąca w stronę Łagiszy, 8xx jadące przez Będzin i przez Sosnowiec). Dużo ludzi będzie przyciągać do nas smile2.gif.

EDIT: tak szczerze mówiąc to wolałbym żeby taki MM był w ramach Pogorii, tak jak to jest w Czeladzi (MM, Real, Praktiker)... Byłoby szybko i na miejscu wszystko :-). Oczywiście nie w tym budynku, tylko gdzieś obok smile2.gif
:)
Moze Mayland teraz troszke zaluje, ze nie wieksza. Rzadko kiedy sie zdarza, zeby na kilka miesiecy przed otwarciem bylo w calosci wynajete. Czesc pietrowa mogla byc na wiekszej powierzchni. Nawet na calej, albo jeszcze kolejne pietro. Parking moglby byc pietrowy podziemny. Moglo by miec wtedy powierzchnie jak Silesia. Oczywiscie to teoretycznie, bo realnie na nasze warunki wystarczylaby wieksza czesc pietrowa. W przyszlosci zawsze moga rozbudowac w strone parkingu, robiac wlasnie pietrowy. Nie wiemy czy maja szanse na druga strone ulicy Przylaka, czy to dokladnie tam, czy troszke dalej ma byc OBI. Ale pamietajmy, ze interesuja sie tez okolicami dworca.

Co do wielkosci to nie wiem skad Peterek masz takie dane. Klienci nie beda sie kierowali tylko wielkoscia, bo kazde centrum ma troche inny charakter. M1 to centrum pierwszej generacji, i bedzie mialo klientow ze wzgledu na Praktikera, MM itp. Pogoria to jakby polaczenia Plazy z Plejada. Pogoria moze zyskac dzieki zdecydowanie najdogodniejszemu dojazdowi. Nie trzeba samochodu.
Jesli juz mowic o tej powierzchni to Pogoria, Plejada i M1 beda mialy zblizona wielkosc i akurat te wielkosci nie beda mialy wielkiego znaczenia. Plejada bedzie mniejsza - przed rozbudowa miala 35 tys m2, a po rozbudowie ma 40 albo 41 tys m2 powierzchni calkowitej. Powierzchnia calkowita Pogorii to sporo powyzej 40 tys m2. Najmniejsze CH budowane obecnie przez Mayland mialo miec chyba co najmniej 42 tys m2, a z tej trojki najmneijszy jest Jantar, wiec musialo to jego dotyczyc. To co podaja na stronie Mayland to nie calkowita, a GLA, czyli najmu czesci handlowej. M1 przed rozbudowa 44 tys m2 calkowitej, a dobudowuja chyba 14 tys m2.
szer
Tak właśnie myślę, że Mayland może żałować... Mogą właśnie jedynie w stronę parkingu rozbudować, bo nie jestem pewien czy by w górę szli. Ale jak narazie chyba i tak wystarczy to co jest smile2.gif. Dobrze, że interesują się okolicami dworca. Mam nadzieję, że to ich jedyna inwestycja nie jest u nas smile2.gif. I bardzo dobrze, że się nie wystraszyli tego, że muszą pół centrum remontować ;p. A jeszcze prezio się cieszy, że nic nie dał na to...

Co do górnej części to fakt mogłaby być większa. Część rozrywkowa zdecydowanie za mała... A powinni też w głównej mierze położyć nacisk na to, bo o to chodzi w Pogorii smile2.gif. Do października już niedużo czasu pozostało ;d. Dalej myślę, że na otwarciu zawitam. Nie sądze by był aż taki wielki tłok ;d. Choć zależy jaką kampanie reklamową zrobią smile2.gif. Bo to też od tego zależy. I też zastanawia mnie jak będzie wyglądać okolica... W lato powinno być dużo ogródków piwnych na zewnątrz, by nie kisić się w środku.
Peterek
Wielkość wielkości nierówna. Ja miałem np. na myśli liczbę sklepów. W Plejadzie jest ich około 120 w M1 po rozbudowie ma być ponoć 50 więcej więc musi być więcej niż w Pogorii (90). I napiszecie zaraz, że tam miejsce zajmują pewnie jakieś małe duperele. Niestety, na razie to właśnie oferta Pogorii wygląda wyjątkowo biednie. Nie ma się co oszukiwać, Pogoria to kolejna porażka naszego miasta. Teraz powinno się budować na większą skalę.
szer
Ja nie sądzę, że oferta Pogorii to porażka... No ale każdy ma inne zdanie...
Bardzo mi się podoba, że będzie tutaj duży Empik + Empik Cafe, podoba mi się to, że będzie KFC (najbliższy w Katowicach chyba), McDonald's, Dominum i inne... Oferta jest bardzo dobra jeśli o gastronomie chodzi. Reszta? Też jest dobra... Dużo butików, InMedio...
Kamil_
Dla mnie budowa CH Pogorii to największe wydarzenie ostatnich lat w mieście. Zaniedbana część miasta wreszcie ożyje. A co do oferty, to mam podobne odczucia jak szer. Empik, KFC to jest to, co mnie osobiście będzie najbardziej przyciągać. Szkoda tylko, że nie mia Pizzy Hut smile2.gif
Sebastian22
Pogoria jest niewątpliwie dużym wydarzeniem dla miasta i jego wizytówki jakim jest Centrum. Parę lat nic sie tam nie działo a teraz mamy zmiany i co najważniejsze planuje się kolejne, cieszą mnie te zwłaszcza w okolicach dworca PKP bo to miejsce niby w centrum a jakże zaniedbane. Sama oferta CH Pogoria jest dość dobra, co do Reala to ciężko cokolwiek powiedzieć ale akurat ta sieć i Auchan są wg. mnie najlepsze, reszta sklepów jest też ciekawa, jedynie czego mi brakuje to Media-Marketu/Saturna ale bardzo cieszę się że będzie duży Empik wraz z Cafe a reszta butików to wiadome - nie kupuje się tam co dziennie. M1 po rozbudowie będzie na 2. pozycji pod względem wielkości ale nie zawsze wielkość sie liczy....choć osobiście lubię klimat M1 mimo że jego strona architektoniczna to poprostu zwykły blaszak "kanciak" i nic więcej.
Mick
Rok temu zajrzałem do Auchana koło Częstochowy. Koło znaczy chyba 12 km - czyli poza miastem.
Najgorsze w nim było to, że dużo butików było wolnych - zakrytych jakimiś planszami, że niby ściana czy coś takiego.
Wg. mnie lepiej mniej miejsca, które jest stale wynajęte niż taki widok, że chętnych brak i hula wiatr.
szer
Mnie najbardziej Empik, Empik Cafe i Komputronik będzie przyciągał smile2.gif. To jest to na co czekałem i czekam :-). Real...hmmm troche duży, ale dobre i to
Co do klimatu M1... Ja jakoś nie lubie... Jest taki prosty... Jeden długi prosty pasaż..... Nie to nie to... Już bardziej Plejada do mnie przemawia (choć dalej często się tam gubię) smile2.gif.
Master
ten teren ktory jest oddany pod pogorie mozna bylo zagospodorawac duzo duzo lepiej, bedac w warszawie mialem okszje byc w ch w-wa vwilenska na pradze 5 lat temu, w porownaniu do pogori ten market to kosmos( duzo mniejdzy teren, 3 pietra, parking na dachu, inna bajka, pogorie mogli budowac 8 lat temu.....
Esigma
Z informacji, które posiadam były prowadzone jakieś rozmowy w sprawie odkupienia od Huty Bankowej kawałka gruntu i wybudowaniu na nim niedużego OBI. Nie wiem, jaki był ich finał. O obroty w Pogorii wcale bym się nie martwił kilkoro moich znajomych pracuje w Plejadzie i mówili mi, że dyrekcja centrum poinformowała ich, że ponieważ 75% klientów pochodzi z Dąbrowy Górniczej, to po otwarciu Pogori musza się spodziewać spadku obrotów o połowę.
Sebastian22
Tak jak jechałem z pracy to rondo już było otwarte....działał też telebim.
szer
Kolejna porcja tygodniowa: http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080626

Pracowali dzisiaj i to bardzo ;p. Pełno robotników od strony CH Pogoria łaziło. Większość zajmowała się fundamentami kładki. Pełno też przy Kościuszki i Przybylaka. Po Przybylaka już jeździł walec, czyli wylewali asfalt. Wzięli się za przystanek w stronę Mydlic (ten od strony parku). Ściągnęli kostkę i...siedzieli se na ławce ;p.
szer
CYTAT
Drogowcy ruszyli

W lecie planowanych jest sporo prac drogowych. W tym roku główne prace trwać będą w ścisłym centrum miasta, gdzie przygotowywany jest układ komunikacyjny nowego Centrum Handlowego Pogoria, ale nie tylko.

W śródmieściu do połowy sierpnia ma być wymienione torowisko tramwajowe, wraz z podbudową i peronami. Poszerzona i wyremontowana będzie część nawierzchni ul. Przybylaka, remont obejmie też nawierzchnię części ul. Kościuszki, północną część ul. Sobieskiego i całe skrzyżowanie w centrum o ruchu okrężnym. Prace mają się zakończyć na przełomie września i października. W ubiegłym tygodniu zamknięta była dla ruchu część ronda w centrum, gdzie montowane były nowe szyny. Takie same prace będą także prowadzone w drugiej części rodna, co uniemożliwi wkrótce jazdę na wprost, w kierunku dworca PKP i Pałacu Kultury Zagłębia.

Trwa także remont pasażu na Osiedlu Mydlice przy ulicy Legionów Polskich, likwidowane są ubytki w jezdniach przy ulicach Sadowej i Swobodnej oraz kontynuowane są prace przy odwodnieniu części ulicy Sobieskiego, gdzie także wyremontowana zostanie nawierzchnia.
(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
Dave
ROTFL! Trzeci raz ściągają kostkę z przystanku w stronę Mydlic na Kościuszki! No co za kompletny brak zgrania i niegospodarność! I co z tego, że za każde rozbieranie i zamianę i przebudowę każdy płaci osobno? To w końcu poszerzą tą Kościuszki jeszce bardziej, czy jak?
eve
Prace mają trawać do września/października? blink.gif No cóż - przestałam jeździć do K-ce i tam stać w korkach, to będę stać w DG angry2.gif
kwintosz
No dziś chyba z 10-15 min jechałem ok godziny 14:30 odcinek od Mandaryna do przystanku w centrum ale jakoś mi się wysiadać nie chciało z autobusu tongue.gif A ile prace potrwają tego nie wie nikt, przynajmniej wśród forumowiczów. Nie zapominajmy jeszcze że jak zamkną przejście (a mam nadzieje że tak zrobią, bo tylko wtedy będzie oznaczało to coś więcej niż mycie) to tłumy ludzi będą przechodzić jezdniami nieco utrudniając ruch, więc też może być ciekawie.

Jak zrobią rondo najgorsze myślę że będziemy mieli za sobą, chociaż tak naprawdę teraz to nic nie wiadomo co im się zechce zrobić. Bardzo zastanawiający jest ten układ drogowy. dry.gif Jak oni to rozegrają to nie wiem, bo oprócz kosmetycznych zmian nie widzę jakichś większych modyfikacji. wink.gif I to powodem do dumy że miasto nie dokłada do tego raczej nie jest. Bo powinno aby zrobić coś raz a porządnie, tymbardziej słysząc szumne zapowiedzi ożywienia okolicy dworca. A mam wrażenie że ten aspekt gdzieś w ogóle w tym co jest robione się nie znalazł. Poszerzenie (przynajmniej tak to wygląda) ul. Przybylaka na długości 70-100m może o 0,5 metra raczej chluby nie przynosi. Gdzie wjazd, wyjazd i mijanie się ciężarówek ehh.. W dodatku droga do dworca nadal straszy kostką na której można urwać zawieszenie wink.gif

No ale nic, musimy przecierpieć a potem zweryfikujemy poczynania władz (czy zaniechanie większych zmian które mogłyby być wykonane z pieniędzy miasta było zasadne), jak już ruch do CH będzie unormowany..
Dzieki Szer za fotki!

W przejsciu podziemnym nie ma juz 2 budek. Smieci wyjatkowo duzo. Od bardzo dawna jest tam smietnik, ale tak jak obenie to jeszcze nie bylo.
Wczoraj zamkneli druga polowke ronda. Polozyli asfalt na tym kawalku Przybylaka i kawalek pierwszej warstwy na Kosciuszku od Przybylaka w strone ronda. Widac, ze bedzie gruba warstwa i jeszcze duzo brakuje. Chyba poloza kolejna warstwe i dopiero na to scieralna.
Cale szczescie bedzie zatoczka na przystanku. Ale wkurza to, ze z 2 miesiace temu zostal ten przystanek wyremontowany. Zero koordynacji. Oczywiscie nikt w UM za niegospodarnosc nie odpowie. W poprawionej dokumentacji projektowej ten przystanek zostal wykreslony, i dziwilem sie dlaczego go jednak robili (pisalem o tym juz kilka razy).
DZ teraz pisze juz tylko o "odcinku" Przybylaka. To wszystko zaczyna coraz bardziej smieszyc. Z poszerzenia Przybylaka wyszlo kilka cm na odcinku kilku metrow. Zapowiadanego wielokrotnie poszerzenia Kosciuszki nie ma wcale.
I mamy znowu zupelny brak przyszlosciowego myslenia i koordynacji w UM. Kosciuszki ma byc 2+2, i za kilka lat bedzie to trzeba rozwalac. Jakie byly przeszkody, zeby teraz dolozyc sie i zrobic 100 m odcinek dwujezdniowej Kosciuszki od ronda do Przybylaka. Wraz z budowa tunelu i dworca pociagneli by dalej. Wogole to pamietam, jak wielokrotnie podkreslano, ze zburzona kamienica na rogu Kosciuszki i Sobieskiego, przeszkadzala w planowanym przez Mayland poszerzeniu i przebudowie skrzyzowania. Do tego ta ruina na rogu Przybylaka miala sie znajdowac w pasie drogowym i rowniez miala byc zburzona. To wszystko bylo ustalone i przeglosowane.

I 2 fotki nddg:
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080627_04..._torowisko+.jpg
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080627_05...iego_korek+.jpg
Sebastian22
No coz UM nigdy nie myslal przyszlosciowo, za kilka lat zmieni sie ekipa i beda nowe pomysly itp. Dla mnie wogole smieszne jest to ze nie bedzie zmian w ukladzie komunikacji, bo przeciez nie mozna tego nazwac poszerzenie o kilka cm....
szer
I zdjęcia z dzisiaj (sesja weekendowa ;p)
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080628
Sebastian22
Hehe widzialem jak wrzucales fotki...dzieki.
Na czesci pietrowej juz prawie nie ma rusztowan. Zostaly tylko pod swietlikiem, ale te drewniane z niego tez usuneli. Do tego rosna filary kladki. No, juz tylko niecale 4 miesiace.
Moze w ciagu tygodnia uporaja sie z tym 1 torem i w weekend przelacza na drugi. O ile zrobia do tego czasu przynajmniej krawezniki pod przystankami.

PS. @ Szer
Chyba Ci sie spoznia o ok 10 minut czas w aparacie. Wydaje mi sie, ze prawie bylbym na jednej fotce, ale zostalem akurat zasloniety tongue.gif
szer
Jeszcze tylko 4 miesiące... Z naciskiem na jeszcze ;d. A od przodu patrząc do środka widać pustkę ;d. Ale zapewne dadzą radę smile2.gif. Co do kładki to faktycznie rosną filary. Fundamenty od strony Pogorii już wylane w większej części. Od strony 3 Maja wystają tylko jakieś pręty.
Co do torów to już są na ukończeniu tego pierwszego. W ciągu kilku dni pewnie w nocy zamkną torowisko i się przełączą na drugi tor. Oby się szybko z tym uporali. I ciekawe jakie perony zrobią... Stare wiaty zostały....

PS :) popatrzałem i skubany późni się nawet o godzinę xD.
kwintosz
Nietypowe zdjęcie z forum SCC zamieszczone przez użytkownika lukasz_sokol

O zgrozo!! Zburzyć ten budynek w cholerę! Niezła ruina wink.gif Oby się tylko nie okazało że te środki które mogłbybyć przeznaczone na modernizacje centrum, pójdą na ratowanie tego trupa. sad.gif Co powiedzą na to obrońcy budynku? smile.gif
Maryhna
powiedzą, że każdy ma prawo do własnej opinii tongue.gif zostawić trupa! biggrin.gif
KAMAZ
Nie wiem czemu się tak dziwisz stanem tego budynku. Nie tragizowałbym aż tak. Budynek poprostu nie ma dachu. A to że jest bajzel na górze to poprostu potęguje wrażenie ruiny. Pewnie że to nie jest budynek funkiel nówka. Ale z tym burzeniem to przesada. Co mamy w Dabrowie ratować, "rewitalizować" jak wyburzymy wszystkie budynki które są w tragicznym stanie? Ile mamy jakichś starych budynków które jako tako prezentują elegancki styl? Na tym właśnie polega rewitalizacja, na ratowaniu tego co jeszcze stoi. Nigdzie nie są to zabiegi tanie. A my nie musimy się przecież martwić o pieniądze bo te wykłada inwestor. To że układ komunikacyjny może na tym ucierpieć? Może i tak ale powiedzmy sobie szczerze. Dla inwestora nie jest to priorytet. Dla niego najważniejsze jest by klienci poprostu do CH dotarli i zostawili tam pieniądze. Jeżeli miasto chce mieć dobrą komunikację w centrum to powinno brać w przedsięwzięciu czynny udział.
szer
Ja sądzę jak @kwintosz. Od kiedy się budynek spalił, byłem za tym by go zrównać z ziemią i postawić nowy.
Może i faktycznie budynek jest ładny (znaczy mógłby być ładny gdyby był cały), ale nie będzie jakoś tak pasować do Pogorii. Jest mały, trzeba w niego dużo pieniędzy władować... Pewnie jeszcze przystosować dla niepełnosprawnych to powierzchnia też się zmniejszy...

Zdecydowanie lepszy pomysł był z postawieniem nowego budynku, większego... Nawet już wizualizacje mieli, pewnie projekty architektoniczne, a tutaj dupa... trza to zostawić i wyremontować... :|
Kamil_
A ja tam zawsze byłem za wyburzeniem tego budynku. Nigdy nie pasował mi do CH Pogorii. Prawda jest taka, że Dąbrowa nigdy nie będzie przyciągać 'turystów' zabytkami, po co więc te zupełnie zbędne koszty. Tak wiem, że to prywatny inwestor finansuje, ale czy na pewno było warto naciskać na zachowanie tego budynku kosztem np. dłuższego odcinka tramwajowego, który mógłby zostać poddany remontowi?
Peterek
A mi szkoda, że nie będzie tego nowego budynku ze ścianką wspinaczkową. Ale z drugiej strony. Gdyby tą ruinę dobrze odbudowali i umieścili tam na prawdę świetną restaurację to czemu nie ? W DG nie ma porządnej, stylowej restauracji, a to byłoby dobre rozwiązanie.
mydliczek

Sebastian22
Ale syf....widać że jeszcze niektórzy handlują....dzięki za fotki przejścia...
szer
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080630

Trochę płotu rozebrali. Się otwierają na świat ;d
luket
No chyba że się zabierają za likwidacje resztek tego nasypu z chodnikiem...
Maryhna
pół godziny temu zaczęli rozbierać kolejne budy w przejściu , nie sądziłam, że robią to nocami huh.gif nie wspominając już o tym, że bardzo hałasują ciągnąc blachę falista po schodach do samochodu dry.gif
Zibar
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 30 cze 2008 - 17:39) *
Ale syf....widać że jeszcze niektórzy handlują....dzięki za fotki przejścia...

Jeśli w czasie modernizacji nie zostanie założony monitoring do SM i nie będzie szybkich reakcji na wandalizm to podejrzewam ,że to przejście będzie ponownie tak wyglądało już po kilku miesiącach. Najbardziej ruchliwe miejsce w DG, niby reprezentacyjne a śmierdzi tam jak na wysypisku, ściany zamalowane graffiti jak w metro na ostatnich stacjach Bronxu. No ale to przecież wizytówka miasta dry.gif, która harmonijnie komponuje się w ciągu komunikacyjnym z naszym "dworcem PKP" cool.gif
kot_mruczyslaw
a czy w ogóle jest w DG wyznaczone jakieś miejsce dla graficiarzy?...
Maryhna
nic na ten temat nie słyszałam :/ a szkoda, np. w Czeladzi miasto zleciło grafficiarzom pomalowanie muszli koncertowej , TUTAJ znajdziecie zdjęcia obrazujące prace chłopaków a TUTAJ efekt końcowy smile2.gif , doskonały pomysł, dobre wykonanie, nic dodać nic ująć...
kot_mruczyslaw
oj przydałoby się takie miejsce...
tylko żeby było DUUUŻŻŻEEE...
Esigma
Wracając do kwestii budynku komisariatu to całkowicie się z wami nie zgadzam. W tak młodym mieście, jakim jest Dąbrowa każdy zabytek jest na wagę złota. A to czy komisariat pasuje do budynku CH Pogorja jest już winą projektanta całego kompleksu. Pamiętajmy, że to komisariat był pierwszy. Z tego, co zrozumiałem to odbudowę tego budynku ma w 100% sfinansować inwestor. Jeśli tak to nie martwiłbym się tak bardzo o jego finanse, mogli lepiej zabezpieczyć cały teren w tedy może budynek wcale by się nie spalił.
szer
CYTAT
Kupcy spod przejścia w Centrum usuwają swoje boksy

Poniedziałek był ostatnim dniem, kiedy kupcy mogli handlować w przejściu podziemnym w centrum miasta.

30 czerwca skończyła się umowa na zajęcie pasa drogowego zawarta przez Kupców z MZUM-em. Do 4 lipca handlujący muszą usunąć boksy oraz uprzątnąć zajmowany dotychczas teren. Związane jest to z planowanym remontem przejścia podziemnego.
Przez ostatnie dwa miesiące kupcy lobowali gdzie się da, za tym by po remoncie mogli wznowić handel w przejściu podziemnym. O pomoc poprosili dąbrowskich parlamentarzystów ze Zbigniewem Meresem i Grzegorzem Dolniakiem na czele. Poparcie znaleźli również u radnych Krzysztofa Stachowicza i Tomasza Paska.
"Martwimy się o swoje miejsca pracy. Dla wielu z nas jest to jedyne źródło utrzymania. Rozumiemy potrzebę remontu przejścia i opuścimy je na czas jego trwania. Zależy nam na powrocie po remoncie na dotychczasowe miejsca" – przekonuje Justyna Tylec, która posiada boks od 10 lat.
Podczas spotkania, które miało miejsce 11 czerwca 2008 prezydent poinformował kupców „że ostateczny sposób zagospodarowania przejścia podziemnego będzie ściśle podporządkowany jego podstawowej funkcji jaką jest komunikacja piesza”.
Kupcy deklarują, że przystosują swoje boksy, tak że nie będą odbiegać wizualnie od nowego wizerunku miasta z Centrum Handlowym „Pogoria” na czele. Po remoncie przejścia prezydent miasta, jak informują kupcy, nie wyklucza powrotu ich na dotychczasowe miejsca handlowe.

Nasza wspólna Dąbrowa

PS. ciekawy serwis z którego cytuje. Dziwne, że o nim jeszcze nie było tutaj na forum...
sarsolot
heh, niedawno kumpel mowil ze chce wykupic ta domene, chyba go ktos ubiegl tongue.gif
szer
CYTAT
Uwaga kierowcy! Utrudnienia w ruchu.
[2008-07-01 15:34:57]

W najbliższy weekend tj. od 4 do 6 lipca ze względu na budowę CH "Pogoria" w centrum miasta i prowadzone prace związane z remontem układu drogowego zostanie wyłączony z ruchu fragment ulicy Kościuszki.

Przed wykonaniem nowej nawierzchni asfaltowej na ulicy Kościuszki zostanie jeszcze przeprowadzona modernizacja sieci kanalizacji przez Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. zo.o.

Roboty prowadzone będą na odcinku ok. 50 m od skrzyżowania z ulicą Przybylaka w kierunku dworca PKP.

Na fragmencie wyłączonej z ruchu ulicy kursować będą jedynie pojazdy komunikacji zbiorowej KZK GOP.

Dla pozostałych użytkowników ruchu wskazane zostaną odpowiednio oznakowane, alternatywne drogi objazdu.

Objazd dla relacji osiedle Łęknice, Zielona - Centrum

ul. Konopnickiej- ul. Górników Redenu

Objazd dla relacji Centrum - osiedle Łęknice, Zielona

ul. ks. Augustynika - ul. Kopernika

Aby zminimalizować utrudnienia drogowe prace będę prowadzone intenstywnie przez trzy dni. Prace będą przerywane jedynie ze względu na technologię robót.

za www.dabrowa-gornicza.pl
szer
Na Kościuszki chyba nie będzie zatoczki autobusowej... Przynajmniej tak oceniam widząc dzisiaj jak to wygląda...

Fotki wrzucę niedługo. Jakiś niesamowitych nie ma, bo mi parę miejsc zakosili ;p

EDIT: fotosy
vacu
CYTAT(szer @ śro, 02 lip 2008 - 14:50) *
Na Kościuszki chyba nie będzie zatoczki autobusowej... Przynajmniej tak oceniam widząc dzisiaj jak to wygląda...

No i ten asfalt, co już jest położony jakoś tak marnie wygląda szczerze mówiąc, fachowcem nie jestem ale na amatorskie oko (a parę remontów dróg widziałem) to bardziej wygląda jak robienie asfaltu na chodniku. Poza tym babrają się z tym niemiłosiernie, nie tyle o czas mi chodzi co o brak organizacji i porządku.
CYTAT(szer @ śro, 02 lip 2008 - 16:50) *
EDIT: fotosy

Jak zawsze dzieki!

No to po co by niszczyli dopiero co zrobiony przystanek? Poza tym od strony Przybylaka wyraznie widac obnizenie kraweznika na zatoczke. To tylko pierwsza warstwa asfaltu. Ten kraweznik i tak wysoki i bedzie musiala dojsc gruba warstwa asfaltu. Znowu z drugiej strony zdecydowanie za niski, jesli nie zatoczka. Do tego to obnizenie.

CYTAT
prezydent poinformował kupców „że ostateczny sposób zagospodarowania przejścia podziemnego będzie ściśle podporządkowany jego podstawowej funkcji jaką jest komunikacja piesza”.
(...)
Po remoncie przejścia prezydent miasta, jak informują kupcy, nie wyklucza powrotu ich na dotychczasowe miejsca handlowe.

conf (11).gif
szer
Właśnie co do krawężnika... Od tej strony po której jest ten przystanek to na całej długości jest ten krawężnik na tej wysokości... Więc nie wiem o co kaman :|. Choć już od strony Przybylaka jest wyższy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.