:)
Sun, 30 Dec 2007 - 13:31
filip13
Sun, 30 Dec 2007 - 13:58
zdjęcia ukazują że rzeczywiście nabiera to kształtów
ps. fajnie jak by ktoś miał helikopter i z góry zdjęcia zrobił
szer
Sun, 30 Dec 2007 - 14:03
Nabiera, nabiera :). Dobrze, że fotki są, przynajmniej ja nie musze lecieć =].
kwintosz
Sun, 30 Dec 2007 - 14:17
Proponowałbym jednak nie pisać takich nic nie wnoszących postów, temat ma 58 str co jest i tak wystarczająco dużo. Na placu budowy jakieś kilka dni nic się nie zmieniło to po co to tak komentować. Za nabijanie postów też można dostać ostrzeżenie.. Radzę się powstrzymać (szczególnie filip13 - bo w Twoim wypadku jest to nagminne)
szer
Thu, 03 Jan 2008 - 17:24
I znowu informacja od kolegi, że na budowie żuraw pracował i kładli dach =]. Trzeba się tam przejść w sobote i porobić fotki :)
Sat, 05 Jan 2008 - 12:29
Ostatno obiecywali ze prace drogowe rusza zaraz na poczatku roku. No zobaczymy

W maju obiecywali ze jesienia i taki mial byc wtedy harmonogram (dla przypomnienia):
CYTAT
DZ
(...)
Mayland Real Estate pierwsze prace przy modernizacji układu komunikacyjnego planuje jesienią tego roku. Na początek przebudowane zostanie torowisko tramwajowe, zaplanowano remont przystanków, położenie nowych nakładek bitumicznych na drogach przyległych do ronda, naprawy chodników oraz montaż sygnalizacji świetlnej.
Konieczne będzie poszerzenie jezdni dla prawidłowego funkcjonowania wjazdów do Centrum Handlowego Pogoria. Powstanie także nowa kładka piesza o długości około 250 metrów wraz z windą, a przed otwarciem inwestycji odświeżymy także przejście podziemne. Ze względu na przepisy bezpieczeństwa oraz budowlane będzie musiało zostać zamknięte dla wszystkich na około dwa miesiące. Na razie jesteśmy na etapie przetargów, więc trudno dokładnie określić terminy realizacji poszczególnych zadań - tłumaczy Bartłomiej Arnold ze spółki PGOM, zajmującej się obsługą projektów budowlanych, w tym budowy CH Pogoria.
Za kilka miesięcy można się więc spodziewać sporych utrudnień w centrum.
- Będą to utrudnienia typowe dla robót drogowych, ale postaramy się, by trwały jak najkrócej i nie były zbyt uciążliwe - zapewnia Bartłomiej Arnold.
(...)
A tak wyglada mniej zaawansowana budowa w Slupsku (maja otworzyc 2 miesiace wczesniej niz Pogorie):

szer
Sat, 05 Jan 2008 - 12:34
I fotki :)
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080105Dzisiaj pracowali, układali jakieś elementy :). Robotników dużo nie widziałem. Żurawie stały i się nie ruszały ;p. Od tyłu już troche ściany przybyło :)
Sat, 05 Jan 2008 - 13:08
dzieki :)
Z przodu brak postepow ale to do przewidzenia ze wzgledu na przerwe, pracuja dopiero chyba kilka dni i do tego byl taki mroz. Za to dawno nie bylo fotek z tylu i tam wiele zmian. Na razie wszystko zgodnie z wiuzalkami. Malo teraz robotnikow ale widac ze 2 tam tez muruje

i zobaczcie fotke 13 albo 15, wyglada na to ze te szare plyty sa ostateczne.
Mam nadzieje ze pustakow nie otynkuja! Na tej wizualce po fakturze widac jakby cegly i oby sie pojawily przed tymi pustakami! Tak samo na reszcie CH, no chyba ze kamien. Zero tynkow!
Sebastian22
Sat, 05 Jan 2008 - 14:42
Teraz tak postępów nie widać ale pewno dlatego że tyle świąt było i do tego silny mróz....płyty wyglądają w miare OK - ciekaw jestem kiedy wyburzą ten budynek policji. Teraz przeyjść maja cieplejsze dni więc mysle prace nabiora większego tempa....
Mon, 07 Jan 2008 - 10:56
Istnieje juz temat o planowanym centrum handlowym -> http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?showtopic=2512 i piszmy tam tez o MediaMarkt
Poza tym istnieje temat "Hipermarkety&Supermarkety" ->
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...0&start=180 i tam piszmy o pozostalych malych i tych juz dzialajacych itp
Posty zostaly przeniesione. Watek o CH Pogoria jest juz bardzo dlugi i piszmy tutaj tylko o niej. Kazde inne informacje nam tu zgina
pawcio1978
Mon, 07 Jan 2008 - 12:20
Witam
Czy mozecie podac dokladna nazwe ulicy/ulic przy ktorej buduja C.H.Pogoria?
dacik
Mon, 07 Jan 2008 - 12:38
Przy zbiegu ulic Sobieskiego i Kościuszki, tereny należące niegdyś do Huty Bankowej (ścisłe centrum). Żurawie pracujące na terenie budowy widać w centrum DG, łatwo tam trafić

.
Sebastian22
Mon, 07 Jan 2008 - 18:18
Ja dodam jeszcze że główny wjazd na budowę znajduje się od ul. Przybylaka czyli na rondzie trzeba sie kierowac w strone dworca PKP i potem pierwsza w lewo (widac juz budowe).
szer
Tue, 08 Jan 2008 - 16:06
Tue, 08 Jan 2008 - 16:11
Sebastian22
Tue, 08 Jan 2008 - 19:33
No super te fotki - takie z bliska....
grzegorz475
Fri, 11 Jan 2008 - 16:40
Witajcie na mojej stronce znajdziecie nowe foty z budowy.
Fri, 11 Jan 2008 - 17:10
Malutkie te fotki. Zrobilo sie cieplej i widac ozywienie na budowie. Betoniarki znowu kursuja do poznego wieczora. W czesci kinowej widzialem jakies sciany, nie przyjrzalem sie co to dokladnie ( czy moze szalunki )
szer
Fri, 11 Jan 2008 - 17:20
Uśmieszku jutro foty w większym rozmiarze =]. Jak zwykle wpadne na tyły budowy, by zobaczyć co tam słychać ;p. Jeszcze cykne pare fotek przy bramie wjazdowej, bo tam wykopali niezły dół ;p.
Grzegorz fotki faktycznie trochu małe i na niektórych widać rozmaz ;p. Ale tak czy siak wielkie dzięki =]
Sebastian22
Fri, 11 Jan 2008 - 23:41
No fajne fotki jak zwykle tylko fakt rób proszę troche większe....pozdrawiam.
szer
Sat, 12 Jan 2008 - 15:40
Podsumowanie krótkiego wypadu do CH Pogoria =]. Budowa rośnie, ludzie pracują i widać postępy. Spalony komisariat odgrodzony taśmą czyli niedługo powinien pójść na gruz. Kino? Przy kinie stoi już troche ścian (w sumie śmiesznie to teraz wygląda ;p). Od tyłu wymurowali sporą część ściany. Jeszcze na miejscu parkingu stoi pełno donic ;p. Fotki jak zwykle zapodaje niżej =]
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080112
Sebastian22
Sat, 12 Jan 2008 - 16:16
CYTAT(szer @ sob, 12 sty 2008 - 15:40)

Podsumowanie krótkiego wypadu do CH Pogoria =]. Budowa rośnie, ludzie pracują i widać postępy. Spalony komisariat odgrodzony taśmą czyli niedługo powinien pójść na gruz. Kino? Przy kinie stoi już troche ścian (w sumie śmiesznie to teraz wygląda ;p). Od tyłu wymurowali sporą część ściany. Jeszcze na miejscu parkingu stoi pełno donic ;p. Fotki jak zwykle zapodaje niżej =]
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080112Postępy widać i powiem że całkiem realne jest otwarcie w listopadzie...teraz dzien coraz dluższy, coraz cieplej także warunki będą coraz bardziej sprzyjające. W marcu pewno posadzą też drzewka no i parking zrobią, oczywiście jednocześnie nie ustając prac nad samym CH. Dzięki za fotki szer - jak zwykle mozemy na ciebie liczyć.
Sun, 13 Jan 2008 - 12:07
Jak zawsze dzieki! Widac ze chca wykorzystac dobra pogode
datmar
Mon, 14 Jan 2008 - 12:58
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 12 sty 2008 - 16:16)

Postępy widać i powiem że całkiem realne jest otwarcie w listopadzie...teraz dzien coraz dluższy, coraz cieplej także warunki będą coraz bardziej sprzyjające. W marcu pewno posadzą też drzewka no i parking zrobią, oczywiście jednocześnie nie ustając prac nad samym CH.
Wbrew pozorom niestety nie jest to wcale takie realne. Miałem już możliwość obserwowania otwierania w bólach wielkich centrów handlowych we Wrocławiu. W każdym z trzech zeszłorocznych przypadków (Pasaż Grunwaldzki, Arkady Wrocławskie, Magnolia) mimo że budynki stały, bardzo długo trwały prace wykończeniowe wewnątrz (co oczywiste) i bardzo długo oczekiwano na oficjalne odbiory pozwalające na otwarcie (co jeszcze bardziej oczywiste, zważywszy na obowiązującą w kraju biurokrację - z jednej strony, i tendencję do niedoróbek - z drugiej). Koniec końców - "dzięki" feralnym awariom kanalizacji CH Magnolia uzyskało niechlubny przydomek CH... "Fekalia".

Ale kciuki można i warto trzymać!
szer
Mon, 14 Jan 2008 - 13:17
Ja jednak wierze, że listopad to bardzo realny termin. Szybko uporają się z konstrukcją, którą jak na pierwszy rzut oka nie ma żadnych niedoróbek

. Wszystko ładnie murują, gdzie niegdzie dają panele (przy Realu). Mam nadzieje, że przygotowanie wnętrz zajmie im to tak samo sprawnie i szybko =].
Zobaczymy jak będzie z przebudową układu komunikacyjnego i budową nowego budynku zamiast spalonego komisariatu. Do tych dwóch rzeczy raczej będą ściągać więcej ludzi, by nie zmniejszać tempa prac nad samą Pogorią. Jak narazie jest gut =]. Ciekawi mnie kiedy i jak kładke będą robić ^^. I co będzie z 3 maja
szer
Tue, 15 Jan 2008 - 14:11
Eh edytować się nie da poprzedniego postu :|. Cóż musze pisać jeden pod drugim ;p.
Podskoczyłem dzisiaj na hale by zapłacić za szaliczek i sobie pomyślałem, a wpadne na budowe ;p. Szkoda, że aparatu nie wziąłem. Postępy od soboty są =]. Zwieźli nowe elementy betonowe, stoją bodajże 4 ściany przy kinie, z tyłu już chyba całość wymurowana =]. Cieszy ten postęp prac. Żurawie oba pracowały, jeden przenosił kratownice, czyli będą gdzieś wylewac beton ;p. Ludzi na budowie troche było ;p. 3 robotników mnie zauważyło i się gdzieś zmyło ;p.
Dobrze by było znać date wyburzenia tego budynku spalonego. Poleciałbym z aparatem i może zamiast fotek strzeliłbym filmik ;p.
Tue, 15 Jan 2008 - 14:32
Na edycje jest 12 godzin, a automatyczne laczenie kolejnych postow tego samego uzytkownika - do 60 minut.
Gdybys wyedytowal to watek by sie nie "odswiezyl" i nikt by nie zauwazyl. Edycja jest raczej do poprawiania bledow, dopisania gdy czegos zapomnimy itp a nie dodawania duzych nowych tresci
Wed, 16 Jan 2008 - 10:33
szer
Sat, 19 Jan 2008 - 11:21
Dziwne forum zamarło ;p
Ok jak obiecałem odwiedziłem budowe =]. Cholera szkoda, że deszcz zaczął padać to fotek tak dużo nie mam...
Od strony okrągłego placu leży dużo betonowych elementów =]. Coś się dziać będzie niedługo tam widocznie. Jedna ściana od strony Sobieskiego niźle wymurowana już jest

. Idąc dalej, od strony parku zauważyłem mały ruch koparki i ciężarówki ;p. Coś tam kopali przy budynku do zniszczenia. Co nie zauważyłem ;p. Kino rośnie, od strony parku już stoi 5 ścian (jakieś dziwne przerwy między nimi są ;p). Ale z tego co zauważyłem od budynku Dozoru Technicznego czy czegoś tam, to ściana jest też już poprowadzona do reszty CH czyli już z jednej strony zamknęli kino =]. Od głównej bramy wjazdowej na budowie, gdzie kiedyś wspominałem, że wykopali niezłą dziure to widocznie po to, by wylać tam betonowe ściany. Z drugiej strony tego ładnego budynku (między tym technicznym, a lekko brzydkim długim budynkiem) można było zauważyć kilku robotników i już w jednym miejscu położone panele. Praca od tyłu też idzie ku przodu. Prawie cała ściana wymurowana(!), panele położone także na prawie całej długości =]. Idzie ku dobremu =]. Też przy tej prowizorycznej bramie od tyłu (zaraz przy wjeździe do Bankowej) widziałem jadną koparke

. Co robiła nie wiem ;p.
Zaraz wrzucę fotki dla Was

I fotki:
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080119---
Ok tak sobie porównałem fotki z wizualkami =]. Z tyłu wygląda na to jakby już całość, która miała być wymurowana to została. Ta dziura którą tam widać to oczywiście wejście (dokładnie jak na wizualce). Ciekawe kiedy je zrobią ^^. Więc budowa szybko idzie do przodu i można się cieszyć =]. Choć mnie dalej zastanawia w jaki sposób będą dostarczane towary do choćby Reala... Bo jak widać zbyt dużo miejsca to tam z tyłu(z tyłu Reala ;p) nie ma za bardzo... Tak wiem jestem marzyciel, ale mnie by się bardziej widziały dostawy podziemne ;p. Żeby te wszystkie rozładunki nie były tak od góry i nie psuły widoku fajnego CH, tylko by wszystko zjeżdżało do podziemnych magazynów ^^
Sat, 19 Jan 2008 - 12:08
Dzieki za poswiecenie dla sprawy i te relacje

Rzeczywiscie postepy. Nareszcie zrobili brakujaca czesc konstrukcji od strony Sobieskiego. Teraz pewnie dosc szybko skoncza caly dach, oczywiscie nie liczac czesci pietrowej i kinowej. A w te przerwy to moze wstawia stalowe slupy.
Teraz najdluzej zajmuja zbrojenia pietra. Jak z tym sie uporaja i tak samo na czesci kinowej to pojdzie juz szybko w gore.
PS. No lekko zamarlo ale w sobote zawsze najmniejszy ruch (chociaz jest ale nikomu sie pisac cos nie chce), ja tez mialem cos napisac w kilku watkach a nie mam czasu. Teraz mam jeszcze kilka spraw technicznych na forum
Sebastian22
Sat, 19 Jan 2008 - 16:05
Dzięki szer za fotki - widze ze nawet w barową pogodę nie tracisz ducha forumowego reportera budowy CH

Widać spory postęp zwłaszacza w części przedniej oraz kina. Pogoda jest jak najbardziej sprzyjająca budowie, jest bardzo ciepło, tylko ten deszczyk pewno troche przeszkadza. Mysle ze koparki przy "policji" przygotowywały teren pod budowe nowego obiektu tzn. wkrotce stary budynek zamieni sie w kupe gruzu, sadze ze to bedzie ten tydzien ew. nastepny. Ciekawie jest.
szer
Sat, 19 Jan 2008 - 16:16
Hehe jak wychodziłem to nie padało

. Lekko zaczęło kropić jak doszedłem, ale sie nie przestraszylem ;p. Dopiero jak z tylu bylem to zaczęło troche mocniej padać, to się zmyłem by nie uszkodzić aparatu.
Możliwe, że z tą koparką tak

. Przygotowują powoli teren i trzeba będzie śledzić postęp. Kurcze chyba będe codzinnie tam chodził, by sprawdzać czy czasem za moimi plecami nie wyburzają budynku =].
Przy kinie faktycznie widać postęp co bardzo cieszy. Choć tak z drugiej strony...tam ma być 5 sal, więc cosik chyba małe one będą ;p. No ale może teraz się to tak wydawać

. I teraz przez zabudowanie całej ściany z tyłu jest ciemno w środku ;p. Heh ale pewnie jak niedługo rozpalą tam światło to będzie widać, przez luki od przodu

.
Hmmm a te panele na realu, jakby nie patrzec sam Real to blaszak, tylko że te panele mają jako taki wygląd

. Ale przynajmniej real jest z tyłu więc jest ok

. Też się tak zastanawiam nad ulicą Przybylaka, a raczej nad dalszą częścią. Za tym budynkiem długim poziom budowy jest troche wyżej i jest tam kilkumetrowy betonowy mur... Chyba raczej to tak zostawią sam nie wiem.. Ale jeśli by zostawiali to mam nadzieje, że jakoś go odnowią, bo teraz to on cholernie straszy

.
Następne fotki macie gwarantowane w sobote ;p. Kto wie czy w tygodniu nie podskocze i nie porobie paru fot, nie wiem jeszcze ;p
kwintosz
Sun, 20 Jan 2008 - 13:42
No ładnie, ładnie się to prezentuje. Widać znaczące postępy, oby tak dalej i z wykańczaniem nie musieli się jakoś strasznie śpieszyć, co by połowę rzeczy robili na słowo honoru albo na odpieprz się. Tak wyglądało otwieranie CH Forum w Gliwicach, gdzie przez tydzień usuwali usterki (np. lejąca się woda z dachu) i dokładali resztę wyposażenia.
Martwi mnie tylko ciągłe odsuwanie prac związanych z układem komunikacyjnym, przejściem podziemnym itd. Miała być końcówka tamtego roku, początek tego a tu za niedługo minie miesiąc i nic się nie dzieje, 0 przygotowań a przecież jakieś tymczasowe zmiany w ruchu na pewno będą.. trzeba porysować nowe pasy, przyzwyczaić kierowców a tu nic.. Jak to będzie zwiastun kompleksowego remontu Kościuszki w stronę dworca to jakoś to przeboleje..
vacu
Sun, 20 Jan 2008 - 13:46
CYTAT(kwintosz @ nie, 20 sty 2008 - 13:42)

Martwi mnie tylko ciągłe odsuwanie prac związanych z układem komunikacyjnym, przejściem podziemnym itd. Miała być końcówka tamtego roku, początek tego a tu za niedługo minie miesiąc i nic się nie dzieje, 0 przygotowań a przecież jakieś tymczasowe zmiany w ruchu na pewno będą.. trzeba porysować nowe pasy, przyzwyczaić kierowców a tu nic.. Jak to będzie zwiastun kompleksowego remontu Kościuszki w stronę dworca to jakoś to przeboleje..
Może to i lepiej, że nic nie przebudowują, bo z moich obserwacji wynika, że te przebudowy w 90% kończą się gdzieś z tydzień przed otwarciem, jakoś się nie spotkałem z budową marketu, gdzie układ komunikacyjny obok niego ukończony byłby wcześniej. Tak więc im później zaczną tym krócej potrwają utrudnienia
Sebastian22
Sun, 20 Jan 2008 - 13:47
CYTAT(vacu @ nie, 20 sty 2008 - 13:46)

Może to i lepiej, że nic nie przebudowują, bo z moich obserwacji wynika, że te przebudowy w 90% kończą się gdzieś z tydzień przed otwarciem, jakoś się nie spotkałem z budową marketu, gdzie układ komunikacyjny obok niego ukończony byłby wcześniej. Tak więc im później zaczną tym krócej potrwają utrudnienia

Fakt a poza tym poki co jezdza jeszcze ciezkie maszyny wiec niewiem czy bylo by to dobre. Ja mysle ze marzec-kwiecen zaczna przebudowe ukladu dróg w centrum.
szer
Sun, 20 Jan 2008 - 13:53
Tak ostatnio często z Sebastianem rozmawialiśmy o układzie komunikacyjnym

. Nas także dziwi to, ze jeszcze nie zaczynają... A jakby nie patrzeć, gdy zacznąć przebudowywać centrum to będzie bardzo ciężko... No bo jakby teraz zaczynali to jeszcze mogą stopniowo, ale później to pewnie będą jechać wszystko naraz...
Będzie można się przekonać jak zaczną robić Przybylaka, Kościuszki, przejście podziemne i zamieniać to rondo w sygnalizacje. I podobno jeszcze przesuwać tory... Wszystko będzie rozkopane, w przebudowie, napewno będą korki... Autobusy będą miały objazdy, bo pewnie Kościuszki będzie mało dostępna... Będa musieli zrobić jakieś prowizoryczne przejście dla pieszych w pobliżu centrum, albo będą nam kazali iść pod technikum...
A PPP coś na czacie chyba wspominał, że zaczną w kwietniu? Będzie wtedy ciężko, ale jakoś będziemy musieli przetrwać =]
PeeS: aleście mnie uprzedzili ;p
kwintosz
Sun, 20 Jan 2008 - 13:56
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 20 sty 2008 - 13:47)

Fakt a poza tym poki co jezdza jeszcze ciezkie maszyny wiec niewiem czy bylo by to dobre. Ja mysle ze marzec-kwiecen zaczna przebudowe ukladu dróg w centrum.
Nie wzięliście też jednak pod uwagę, że to jest ścisłe centrum miasta a z drogą z którą będzie trzeba coś zrobić to główna arteria miasta.

Dlatego też uważam, że właśnie aby jak najmniej było utrudnień remont powinien być przeprowadzany w poszczególnych fazach. W innym wypadku nie wyobrażam sobie tego, że nagle będą się śpieszyć ze wszystkim, bo przejazd będzie zupełnie niemożliwy. Nie zapominajmy też że trzeba przesuwać tory, nie wiadomo czy jezdnie także, to nie są proste a już na pewno nie utrudniające ruch prace. Podczas wymiany torowiska, będą utrudnienia z korzystania z tramwajów, remont ronda - z autobusami. Jak przejście będzie jednocześnie w remoncie, trzeba wyznaczyć przejścia naziemne przez jezdnie, co dodatkowo utrudni ruch.
Znaczy chyba że, rozmiary tej przebudowy są inne niż ja to sobie wyobrażam. Ale z doniesień prasowych chodziło drastyczne zmiany a więc odwlekanie tego w moim mniemaniu jest błędne, wprowadzi to straszne utrudnienia, a szczerze powiedziawszy jedyną alternatywą będzie ul. Aleja Róż i ul. Legionów Polskich. A jaka tam jest przepustowość też każdy wie.
No i nie rozumiem też tego, po co była podawana informacja że prace zaczną się od początku roku skoro mieliby czekać np. do kwietnia?
P.S widze że Szer napisał praktycznie to samo co ja..
bzenek
Sun, 20 Jan 2008 - 14:48
CYTAT(kwintosz @ nie, 20 sty 2008 - 15:56)

Nie wzięliście też jednak pod uwagę, że to jest ścisłe centrum miasta a z drogą z którą będzie trzeba coś zrobić to główna arteria miasta
CYTAT(szer @ nie, 20 sty 2008 - 15:53)

Wszystko będzie rozkopane, w przebudowie, napewno będą korki...
Ależ Panowie,
jakie tory, jakie objazdy, jakie zatory, jakie autobusy ?
Wydaje mi się, że w swych obawach wychodzicie z zupełnie błędnej przesłanki. Wierzycie, że hipermarket wybuduje nam całe nowe centrum miasta. A moim zadniem to błąd.
W ciągu Sobieskiego-Królowej Jadwigi ja nie spodziewam się niczego lepszego jak tylko nowej nawierzchni. A tą można spokojnie położyć w jeden weekend. Do sygnalizacji świetlnej nie trzeba nic kopać, a postawienie ramion z sygnalizatorami zajmie 2 godziny - może być w nocy.
Remontu przejścia podziemnego nie będzie. Mówi się tylko o jego odświeżeniu. Nie wiem co to znaczy ale umycie ścian i montaż nowego oświetlenia nie potrwa pewnie dłużej niż tydzień. A opowieści o przesuwaniu torów tramwajowych to można między bajki włożyć
Największy problem to może być przebudowa całych 200m ulicy Kościuszki od ronda do Przybylaka. Ale czy do tego potrzebny będzie jakiś objazd na czas trwania robót ? Nie sądzę - co najwyżej ograniczenie do 20km/h.
szer
Sun, 20 Jan 2008 - 15:11
@Bzenek jednak to Ty nie masz racji... Zapowiadane było, co było i wiemy co wiemy =]. Może i postawią światła, ale co? Rondo ze światłami? Heh jeszcze nie widziałem ;p... Pozatym mają wymieniać i przesuwać tory tramwajowe... To nie jest tak hop siup.... Odświeżać przejścia mają to fakt... Ale przejście to będzie zamknięte dla przechodniów... Wyłączą je z użytkowania w celach bezpieczeństwa... Kościuszki ma być poszerzana i odnowiona...
My nie liczymy na to, że Mayland wyremontuje pół centrum, bo my wiemy, że oni to zrobią. Tak się dogadali z miastem. To nie ma być na odwal się tak jak napisałeś i w 2-3 godzinki zrobione... To jest pracy na dużo więcej czasu
Sebastian22
Sun, 20 Jan 2008 - 15:17
CYTAT(bzenek @ nie, 20 sty 2008 - 14:48)

Ależ Panowie,
jakie tory, jakie objazdy, jakie zatory, jakie autobusy ?
Wydaje mi się, że w swych obawach wychodzicie z zupełnie błędnej przesłanki. Wierzycie, że hipermarket wybuduje nam całe nowe centrum miasta. A moim zadniem to błąd.
W ciągu Sobieskiego-Królowej Jadwigi ja nie spodziewam się niczego lepszego jak tylko nowej nawierzchni. A tą można spokojnie położyć w jeden weekend. Do sygnalizacji świetlnej nie trzeba nic kopać, a postawienie ramion z sygnalizatorami zajmie 2 godziny - może być w nocy.
Remontu przejścia podziemnego nie będzie. Mówi się tylko o jego odświeżeniu. Nie wiem co to znaczy ale umycie ścian i montaż nowego oświetlenia nie potrwa pewnie dłużej niż tydzień. A opowieści o przesuwaniu torów tramwajowych to można między bajki włożyć
Największy problem to może być przebudowa całych 200m ulicy Kościuszki od ronda do Przybylaka. Ale czy do tego potrzebny będzie jakiś objazd na czas trwania robót ? Nie sądzę - co najwyżej ograniczenie do 20km/h.

To czarny scenariusz i obyś nie miał racji. Co do świateł to już całkiem się nie zgadzam gdyż ma zniknąć rondo a powstać skrzyżowanie. Przebudowe ma objąć także Sobieskiego gdyż jest tam planowany wjazd na teren CH oraz budowa kładki. O torach mówiło się od dawna że będą przesuwane tak samo jak przystanek przy obecnej kładce. Jedynie co może okazać sie realne to remont przejścia - tutaj faktycznie chyba nie bedzie za wiele zmian - sklepiki zostały wiec chyba szykuje sie jedynie odświeżenie. Oczywiście każdy ma co do tego jakąś wizję i każdy sobie ją zweryfikuje z rzeczywistością wkrótce.
szer
Sun, 20 Jan 2008 - 15:21
I Sebastian dokończył mą wypowiedź i fajnie ją zamknął =]. To przejście to fakt, niestety niesczęśliwie dla nas wynegocjowali jego "remont"... Ale i tak będzie zamknięte dla pieszych...
bzenek
Sun, 20 Jan 2008 - 15:33
Hmm... ja bym zaryzykował stwierdzenie, że obecne rondo spokojnie przeniesie ten większy ruch CH Pogoria ale może faktycznie ze skrzyżowaniem będzie lepiej. Światła to będą niezbędne na skrzyżowaniu Sobieskiego-Sienkiewicza. Masa ludzi tam będzie zawracać.
Co do Sobieskiego to dla mnie dołączenie nowego wjazdu jest bardzo dalekie od tego co rozumiem pod nazwą przebudowa.
Ta historia z przenoszeniem torów tramwajowych jest zupełnie niewiarygodna. Przenoszenie torowiska to kupa forsy i nieprawdopodobny bałagan biurokratyczny. Nie wierzę aby ktoś to ryzykował kiedy można sie bez tego obyć.
No chyba, że całkiem zmienimy geometrię Sobieskiego. Damy ostrzejszy łuk między rondem i Sienkiewicza. Odsuniemy ją od zabudowy centrum. Wtedy faktycznie i tory się na przesuną, i przystanki można wepchnąć pod kładkę na wysokości 3 maja. Ja w to nie wierzę, a i powstaje wtedy pytanie co ze sklepem Hetman ?
szer
Mon, 21 Jan 2008 - 16:13
Nudziło mi się to co? Pomyślałem wyjde z domu. Ale gdzie ja moge iść? Jedynie na budowe ;p. Jak pomyślałem tak zrobiłem (no i aparat wziąłem ^^). Tak wiem byłem tam w sobote. Też myślałem nie ma sensu bo co się mogło zmienić? Heh i się miło zaskoczyłem ^^
Na budowie widziałem w jednym miejscu conajmniej z 30 robotników(!). Ale od tyłów było kilkunastu, od innej strony też... Więc conajmniej z 60-70 ich było co mnie bardzo ucieszyło. Żurawie oba pracowały ^^. Część kinowa urosła sporo od soboty

. Się zdziwiłem, ale widać, że chłopaki jadą szybko =]. Zobaczycie fotki to sami ocenicie postęp prac ;p. Pisać więcej chyba nie mam co, bo wszystko zobaczycie na załączonym obrazku ;p
PeeS: fotki za chwilke wgram na picase

I obiecane fotki:
http://picasaweb.google.pl/pogoriach/20080121
Kamil_
Mon, 21 Jan 2008 - 18:43
Dzięki za fotki

Faktycznie postęp jest i to spory

Z takim tempem spokojnie wyrobią się w terminie
szer
Tue, 22 Jan 2008 - 16:07
Dzisiaj fot nie ma bo ja to tylko rzuciłem okiem i to wszystko =]. Zauważyłem, że od strony komisariatu ściana kina jest już wylana. Chyba cała nawet =]. Więc, że tak powiem "rośnieee" ;p.
Też ostatnimi czasami szukałem jakiś nowych wiadomości czy czegoś, ale nie znalazłem niczego ;p. Jak narazie w prasie cicho nt. Pogorii =]. Może wyślę do Maylandu jakieś pytania związane z Pogorią i ewentualną odpowiedź wrzucę ;p
szer
Thu, 24 Jan 2008 - 10:22
Hmmm tak sobie pomyślałem o stronie CH Pogoria, więc wrzuciłem w przeglądarke adres chpogoria.pl... No nic na niej nie było, ale to dało mi do myślenia, by sprawdzić whois =].
Hehe się okazało, że firma of.pl szuka zarobku na tej domenie chyba ^^. No chyba, że chcą postawić strone o Pogorii to co innego

.
Dyisiaj odwiedze Pogorie jak będe wracał z zebrania KK. Zobacze jak postępy, sprawdze ile robotnikó w jest

. Odrazu przyjżę się Proline'owi.
szer
Sat, 26 Jan 2008 - 12:24
Czuje się jakbym pisał sam do siebie ;p
Foty:
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080126Dzisiaj ich mało, gdyż foty robiłem tuż po odbiorze kalendarza MKSu i nie chciałem by mi się zniszczył...
Więc tak od strony Sobieskiego dużo zmian nie zauważyłem... Tam pare fotyek chyba jest... Kino za to robią i to nieźla =]. Dobetonowali te dziury między ścianami

. Od tyłu co udało mi się zauważyć to jadą z panelami... Ogólnie rzecz biorąc budowa jedzie do przodu

. Jeśli mi się zechce tyłek ruszyć to i jutro podskocze i zrobie więcej fot (m.in. z tyłu ;p)
Sat, 26 Jan 2008 - 12:27
czytamy, ogladamy i dziekujemy

juz widac zarys:
Sebastian22
Sat, 26 Jan 2008 - 14:39
No kształt kina juz jest jeszcze tylko podciągną zapewne go w górę...robota idzie widać - co tydzien jest sporo nowych rzeczy to widać. Czekam na fotki od tyłu i dziękujemy
szer
Sat, 26 Jan 2008 - 14:56
Tak
uśmieszku ten zarys właśnie bardzo dobrze widać

. Choć może nie tak bardzo na fotkach, ale w rzeczywistości widać go dużo lepiej

. Co do kina to napewno podciągną je w górę

. Conajmniej drugie tyle ;p. Teraz tylko czekać, aż będą dalej robić ^^... A jak skończą to co ja będe fotografować ;p... Ehehehe =]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.