Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
mydliczek
Zrzucają gdzieś śnieg z dachów centrów handlowych? W Pogorii m.in okrągły świetlik cały biały.
Arkade
Nie widziałem żeby gdzieś zrzucali... Ale w sobote byłem w pogorii to widziałem już przeciek z dachu.. od strony wejścia od parkingu.
:)
Jeszcze ze styczniowego biuletynu:

CYTAT
Rekordowa frekwencja
centrów Mayland
Okres przedświąteczny i następujący
po nim sezon wyprzedaży okazał
się niezwykle owocny dla naszych
nowootwartych centrów.
Średnio tygodniowo, Karolinkę,
Jantar i Pogorię odwiedziło ok.
100.000 klientów

Nowi najemcy Karolinki i Pogorii
Zakończyły się prace związane z otwarciem
klubu fitness w Dąbrowie Górniczej, które
przybliżają Pogorię do oddania do użytku II części
inwestycji.

??
muzzy
mowa o starym budynku obok centrum - swoją drogą jeśli zakończyły się prace to co z dachem?
Sebastian22
CYTAT(muzzy @ pon, 23 mar 2009 - 21:02) *
mowa o starym budynku obok centrum - swoją drogą jeśli zakończyły się prace to co z dachem?

Hmm może będzie płaski? wink.gif a serio to pewno sa na ukończeniu, a tam juz napisali że prawie koniec....
szer
Hmmm a ostatnio jak byłem w Pogoryji to mi się wydawało, że dachu to tam nie zrobili jeszcze ;d.
No ale obym się mylił. Bo widać, że tam robią i robią smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(szer @ pon, 23 mar 2009 - 22:54) *
Hmmm a ostatnio jak byłem w Pogoryji to mi się wydawało, że dachu to tam nie zrobili jeszcze ;d.
No ale obym się mylił. Bo widać, że tam robią i robią smile2.gif

Moze starym zwyczajem wybierzesz sie na fotki? biggrin.gif było by miło choć obawiam się że płótno wszystko zasłoniło...
szer
Jutro i tak wybieram się do center więc zobaczę co się da zrobić.
Ale faktycznie może nic nie być widać, bo przez te płótna ciężko zobaczyć cokolwiek :/. Jeszcze sprawdzę od góry jak to wygląda i czy warto focić. Co nieco zawsze było stamtąd widać
Rysiu_dg
Podobno Morawski ( założyciel Sphinx'a) wygrał proces i odzyskał jakąś pulę akcji Sphinx'a . Czyli może powrócą do planów i otworzą go w Pogorii ?
Czy ostatnio cos robia przy starym budynku? Zauwazyl ktos z Was?
Juz 5 miesiecy od otwarcia, a dalej nie dziala oswietlenie w parku, oswietlenie kladki i winda.
Dobrze, ze wreszcie sie zazielni i w parku wyrosnie chociaz trawa.
Mogli by tez posadzic jakas zielen wzdluz ogrodzenia i oddzielic sie od huty. Obecnie mozna zajrzec do wnetrza hutniczej hali i ogladac pracownikow.
Goły
mogli by zrobić parking strzeżony angry.gif
CYTAT
Pałacyk przy „Pogorii” odzyskuje blask
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Dobiegają końca prace restauracyjne fasady pałacyku z początku XX wieku na terenie Centrum Handlowego „Pogoria”. Do 2002 roku w pałacyku mieścił się IV komisariat dąbrowskiej Policji. Obiekt należący kiedyś do kompleksu hutniczego ucierpiał trzy lata temu w pożarze i od tej pory ważyły się jego losy. Na szczęście kierownictwo powstającej w tym czasie „Pogorii”, po uzgodnieniu z wojewódzkim konserwatorem zabytków postanowiło wyremontować pałacyk dla własnych celów. Ustalono, że fasada budynku zostanie odbudowana, ale zmian będzie wymagało wnętrze budynku.

Jeszcze dziś nie jest do końca jasne, co powstanie w odnowionym budynku. - To co się aktualnie dzieje przy pałacyku to prace konserwatorskie w celu odzyskania jego dawnej świetności.

Zewnętrzną płaszczyznę będzie można eksponować od początku maja. Na ten moment wiadomo jedynie, że budynek będzie przeznaczony na tzw. profil uzupełniający centrum handlowego w rodzaju ośrodka rekreacyjnego lub restauracji. Myślę, że pałacyk będzie dodawał uroku naszemu kompleksowi - powiedziała w rozmowie z sosnowiec.info.pl Adriana Bińczek – Chłond z Centrum Handlowego „Pogoria”.
kwintosz
Oby restauracja/kawiarnia, oby restauracja/kawiarnia.. mało takich obiektów w mieście a i konkurencja dla Catamaranu i Shumy by była cool.gif
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ sob, 11 kwi 2009 - 14:59) *
Oby restauracja/kawiarnia, oby restauracja/kawiarnia.. mało takich obiektów w mieście a i konkurencja dla Catamaranu i Shumy by była cool.gif

Taak....mam też taką nadzieję.....no to za miesiac (nie cały) zobaczymy to "cudo" ;d samą elewację zewnętrzną ale w końcu to to co najbardziej widać...
czyjas "prywatna" wizja Palacyku Dezona:

CYTAT

Winda dla niepełnosprawnych stała nieużywana - bo nie miał kto płacić za energię
dziś

Od listopada ubiegłego roku nie działa winda, która miała osobom niepełnosprawnym ułatwiać dostanie się na kładkę nad ulicą 3 Maja. To przejście prowadzi na pierwsze piętro Centrum Handlowego Pogoria. Mieści się tam m.in. jedyne kino w mieście. Winda nie jeździła, bo miasto i Pogoria toczyły spór o to, kto ma płacić za energię elektryczną potrzebną do jej funkcjonowania. Dzięki naszej interwencji, według zapewnień dyrekcji CH Pogoria, winda ma ruszyć już dzisiaj.

- Był problem z działaniem dźwigu - przyznaje Adrianna Bińczek-Chłond, dyrektorka CH Pogoria. - I nie tylko dla osób niepełnosprawnych, ale też matek z wózkami. Winda była w dobrym stanie technicznym. Jednak dopiero teraz została podpisana umowa między miastem, a zakładem energetycznym na dostarczanie prądu koniecznego do jej działania - wyjaśnia Bińczek-Chłond.

W wyjaśnieniu, które przysłali nam wczoraj dąbrowscy urzędnicy, potwierdzają oni jedynie, że dziś ma dojść do spotkania przedstawicieli urzędu i CH Pogoria w tej sprawie.
(...)

Pisalem o tym kilka razy. Wlaczyliby tez oswietlenie kladki i parku.

Dziwne, ze do tej pory nie uruchomili jeszcze po zimie fontanny.
st1111
Inne plany inne życie chyba ruch za mały to na wszystkim oszczędzają.
Leszek
Jedna ściana pałacyku była dziś odsłonięta - nie wiem, czy już na stałe, czy tylko chwilowo.
sowa
dokładnie, nie było tej płachty od strony PKZu na budynku starego komisariatu no i cóż, widać że jeszcze trzeba poczekać na otwarcie tam czegokolwiek. w środku gołe ściany, żadnych okien... widać nadal trwają tylko i wyłącznie prace konserwatora zabytków...

A co do całego CH to mnie tak osobiście drażni trochę rozkład alejek w parku... już teraz widać że alejki alejkami a ścieżki i tak będą wydeptane np na drodze z Pogorii na przystanek 'dg pałac kultury', tam alejki są tak pięknie ułożone że trzeba iśc niemalże slalomem żeby dojść na ten przystanek.
może i te alejki mają jakiś tam układ który jest jakims wzorem ( blink.gif czy na pewno?) ale dla mnie układ ten jest mało funkcjonalny
Leszek
A tak to wyglądało (zdjęcie z komórki, stąd niska jakość):
Sebastian22
Hoho widać ze praca to dopiero przed nimi.....jak otworzą na jesień to będzie dobrze.....ale wygląd ścian OK. Fontannę muszą puścić - no jak to.....
Arbas
CYTAT(sowa @ czw, 23 kwi 2009 - 20:34) *
dokładnie, nie było tej płachty od strony PKZu na budynku starego komisariatu no i cóż, widać że jeszcze trzeba poczekać na otwarcie tam czegokolwiek. w środku gołe ściany, żadnych okien... widać nadal trwają tylko i wyłącznie prace konserwatora zabytków...
A co do całego CH to mnie tak osobiście drażni trochę rozkład alejek w parku... już teraz widać że alejki alejkami a ścieżki i tak będą wydeptane np na drodze z Pogorii na przystanek 'dg pałac kultury', tam alejki są tak pięknie ułożone że trzeba iśc niemalże slalomem żeby dojść na ten przystanek.
może i te alejki mają jakiś tam układ który jest jakims wzorem ( blink.gif czy na pewno?) ale dla mnie układ ten jest mało funkcjonalny

Zapomniano, że ścieżki są dla ludzi, a nie odwrotnie.
Mądry projektant nieco wyczekuje, po czym wytycza ścieżki w miejscach wydeptanych przez użytkowników. Zaręczam, że zawsze są takie wydeptywane trakty.
kursor
CYTAT(Arbas @ pią, 24 kwi 2009 - 19:10) *
...
Mądry projektant nieco wyczekuje, po czym wytycza ścieżki w miejscach wydeptanych przez użytkowników...

no robotnicy przy budowie właśnie tak chodzili więc projektant zaprojektował... smile2.gif
No uklad alejek jest dziwny, ale jeszcze nie jest skonczony. Bedzie alejka obok palacyku i pewnie tamtedy bedzie najprostsza i najkrotsza droga. W tej chwili urywa sie ona przed ogrodzeniem budowy i ludzie wydeptali od niej sciezke.
Rysiu_dg
Dziś rano na przystanku koło Żabki słyszałem trochę śmieszną , a trochę smutną rozmowę. Do Żabki szła grupka chyba 5 mężczyzn i jeden opowiadał historyjkę. Cytuję " Jakeśmy budowaly te Pogorie , to tutaj na przerwie śniadaniowej bo browarki przychodzilyśmy" . Nie wiem na ile to jest prawdą bo wyglądali na takich wieloletnich unikających jakiejkolwiek pracy. Ale nie ma się co dziwić że teraz dach przecieka...
szer
To musiałeś o tym usłyszeć? Jak budowali Pogorię to często tam jeździłem na rowerze. I bardzo często wychodzili z żabki robotnicy z wiadrem wypełnionym różnymi napojami ;d
Sebastian22
CYTAT(szer @ nie, 16 sie 2009 - 09:50) *
(...)wychodzili z żabki robotnicy z wiadrem wypełnionym różnymi napojami ;d

chłodzącymi ;p
vacu
CYTAT(Rysiu_dg @ sob, 15 sie 2009 - 19:57) *
Dziś rano na przystanku koło Żabki słyszałem trochę śmieszną , a trochę smutną rozmowę. Do Żabki szła grupka chyba 5 mężczyzn i jeden opowiadał historyjkę. Cytuję " Jakeśmy budowaly te Pogorie , to tutaj na przerwie śniadaniowej bo browarki przychodzilyśmy" . Nie wiem na ile to jest prawdą bo wyglądali na takich wieloletnich unikających jakiejkolwiek pracy. Ale nie ma się co dziwić że teraz dach przecieka...

Nie ma się co bulwersować, nie ma budowy, na której nie walają się puszki (jeśli pilnują porządku to są bardziej pochowwane jeśli nie to czasem walają się centralnie) po piwach i gdzie nie zdarzy się, że policja kogoś co jakiś czas nie odwiezie na izbę. A w "budowlanych" toi toiach często zobaczyć można nie tylko osuszone puszki po warce ale i butelki po żubrówce czy żołądkowej - czasami się zastanawiam jaka to przyjemność wychylić browara albo "pół litra" w śmierdzącej "tojce" blink.gif
CYTAT

Onet

Banki znów chcą finansować centra handlowe

28 października 2009

Polski rynek handlowy powoli otwiera się na nowe inwestycje. Ich skala jest jednak zbyt mała, by uratować go przed spadkiem podaży nowoczesnej powierzchni. Przez ostatni rok więcej projektów zostało zawieszonych niż rozpoczętych.

Powodem ożywienia w trzecim kwartale jest wznowienie realizacji niektórych projektów. Analitycy Cushman&Wakefield twierdzą jednak, że to za mało, by zmienić obraz całego rynku. Nadal można spodziewać się znacznego zmniejszenia podaży na rynku centrów handlowych po 2010 r., a tym samym wzrostu czynszów za wynajem powierzchni.

Ożywienie jest przede wszystkim zasługą firmy Mayland Real Estate, która – jak dowiedział się „Dziennik Gazeta Prawna” – planuje kolejne inwestycje poza trzema, o których poinformowała przed tygodniem. Wówczas deweloper ogłosił, że planuje realizację centrów handlowych w Słupsku, Krakowie i Szczecinie o łącznej powierzchni

ponad 100 tys. mkw. Obiekty zostaną oddane do użytku między 2011 a 2012 rokiem.

- W 2010 r. ma ruszyć natomiast rozbudowa o 10 tys. mkw. centrum Karolinka w Opolu. Poza tym w przygotowaniu jest trzecia faza rozbudowy centrum Pogoria w Dąbrowie Górniczej. Obecnie trwają prace nad drugim etapem. Nową powierzchnię zajmie hipermarket OBI – wyjaśnia Anna Skrocka z Mayland Real Estate.

Uruchomienie nowej inwestycji przewiduje też firma ECE Projektmanagement Polska. – Prowadzimy obecnie bardzo zaawansowane rozmowy z instytucjami finansowymi w sprawie skredytowania jednego z naszych projektów. Chodzi o centrum handlowe Kaskada w Szczecinie. Wszystko jest na dobrej drodze, dlatego niewykluczone, że projekt ruszy na początku 2010 roku – mówi Dominika Krzyżanowska-Kidała z ECE Projektmanagement Polska. Dodaje, że w planach firma ma jeszcze budowę kilku centrów handlowych.

Jeśli deweloperowi uda się pozyskać kredyty, będzie to znaczyło, że bariera w postaci braku finansowania przez instytucje zewnętrzne została przełamana.

Eksperci przypominają, że od 12 miesięcy żaden nowy projekt w Polsce nie otrzymał wsparcia finansowego. Kredyty były jedynie przydzielane na rozbudowę istniejących już obiektów. 100 mln euro od Banku Eurohypo otrzymała firma Echo Investment na wykonanie prac w Galerii Echo. – To był pierwszy symptom świadczący o zmianach zachodzących na rynku finansowym. Obecnie zakładamy rozbudowę kolejnych czterech centrów handlowych oraz budowę czterech nowych obiektów – wyjaśnia Wojciech Gepner z Echo Investment.

To, że banki zaczęły patrzeć łaskawszym okiem na projekty, nie przełożyło się na złagodzenie wymagań wobec nich. Inwestorzy nadal muszą dysponować wkładem własnym na poziomie kilkudziesięciu procent oraz legitymować się podpisaniem umów najmu na 50-60 proc. powierzchni w planowanym centrum handlowym.

Patrycja Otto

Chyba predzej postawia jakis wolnostojacy niz powieksza galerie. Moze jakis Media Markt? Jak wiadomo byl w DG planowany i jest o tym osobny temat.
Bartek
CYTAT
Dawny komisariat przy CH Pogoria zmieni się w galerię

Niszczejący budynek dawnego komisariatu przy CH Pogoria zamieniony zostanie w galerię handlową. Na efekty będzie trzeba poczekać do przyszłego roku.

Zabytkowy budynek, który służył dąbrowskim policjantom ulokowany był w Parku Śródmiejskim przy skrzyżowani ulicy Jana III Sobieskiego z Kolejową. Za nim znajdowały się tereny Huty Bankowej. Po likwidacji zakładu obiekt służył policjantom jeszcze kilka lat, jednak posterunek zamknięto, a funkcjonariusze zostali przeniesieni.

- Mieszczący się tam kiedyś komisariat policji został zlikwidowany. Równolegle z jego likwidacją przy ul. Kościuszki 7 powstała Placówka Dzielnicowych, skupiająca dzielnicowych I Rewiru Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej - informuje MM Silesie Lucyna Stępniewska, Wydział Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej, Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej.

Wydawało się, że zabytkowy budynek zostanie zburzony. Nabyła go spółka Mayland razem z terenem po Hucie Bankowej, na którym wybudowała Centrum Handlowe Pogoria. W tym roku trwały prace zabezpieczające obiekt przed warunkami atmosferycznymi. Z wnętrza usunięto okna, oraz drewniane elementy, pozostawiając gołe mury. Dach pokryto plandeką chroniącą przed deszczem. Głównea przebudowa ma rozpocząć się dopiero w 2010 adaptując obiek na sklepy.

- Obecnie trwają prace zabezpieczające budynek. W przyszłym roku planujemy rozpoczęcie dalszych prac. Polegać będą na zachowaniu zabytkowej części obiektu oraz dobudowaniu kolejnego piętra. Wszelkie prace prowadzone są pod okiem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków sprawującego piecze nad dawnym komisariatem - wyjaśnia MM Silesii Bogusław Wróbel, przedstawiciel właściciela obiektu - Obiekt docelowo będzie wykorzystywany w celach komercyjnych. Stanowić będzie uzupełnienie Centrum Handlowego Pogoria - dodaje.

Docelowo zachowana zostanie cześć budynku będąca pod opieką Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Do niej dobudowane będzie kolejne piętro oraz szklane atrium z elementami metalowymi i betonowymi od strony południowej. Kolorystycznie nowa elewacja nawiązywać będzie do istniejącego centrum handlowego.

Dodatkowo zostanie zrekultywowany teren dookoła nowej galerii. Wybrukowane zatoną alejki oraz posadzona zieleń. Poziomy między nową galerią, a placem z fontannami przed Pogorią połączą schody.

http://www.mmsilesia.pl/8321/2009/11/28/da...ictChanged=true

syzio
I tak połączyli dwie koncepcję - adaptacji komisariatu i budowy nowego budynku.
Zastanawia mnie, czy ktoś już jest zainteresowany powierzchnią...
luket
Ten nowy projekt wydaje mi się nieco... dziwny... blink.gif Mam wrażenie że charakter dawnego pałacyku zostanie zupełnie utracony. No, ale mam również nadzieję, że się mylę i w naturze będzie to lepiej wyglądać. Swoją drogą projekt przypomina nieco ogłoszoną ostatnio inną adaptację zabytkowego budynku w okolicy - starej elektrowni koło kopalni Sosnowiec (tu)
Od jakiegos czasu sie cos szykowalo, bo usuneli wtedy baner "do sprzedania".

Fajnie smile2.gif Oby zaczeli jak najszybciej i wreszcie zagospodarowali okolice palacyku. No to wlasnie bedzie ten trzeci etap.

Jeszcze jeden fragment z przyblizenia:

A to dojescie jest tragiczne lac.gif
Kamil_
Ta wizualizacja to jest robiona na oko, bo przecież te schody nie są tak blisko pałacyku. No chyba, że zostaną przebudowane...
Sebastian22
Na stronie Pana Darka (www.dabrowa.pl) pojawiły się nowe fotki (z 20.12) i dziwnie bo widać że dach na komisariacie będzie miał zbliżoną, pochyloną konstrukcję, nie widać aby miało być coś dobudowywane....
Sebastian22
hmm a co z tym komisariatem? bo jakoś ucichło....
No i minely 2 lata a "palacyk" i naczelne miejsce straszy. Nie sprawia to najlepszego wrazenia i nie najlepiej swiadczy o CH. Wybudowali OBI, to na wiosne mogliby sie wkoncu skupic nad nadbudowa "palacyku" wink.gif
Master
W OBI mały ruch, pracownicy robią po 3/4 etatu bo nie maja zajęcia. Wolno to wszystko idzie. a pod m1 i Plajadą przewaznie tłumy.
Pod Pogoria tez dosc duze tlumy. Jakis czas po otwarciu byly pustki, ale od dawna jest lepiej. Na parkingu obok kina wlasciwie nigdy nie ma miejsca, wiekszosc duzego tez zajeta, tylko pod OBI cos pusto.
Za jakis czas pewnie OBI lepiej sie "przyjmie". W M1 wiekszy ruch, ale w Plejadzie to juz watpliwe.
PaVLo
Wczoraj przejeżdżałem przed Pogorię 3 i już zwożą nowy piach na plażę, ale coś dziwnie on wygląda, jakoś zbyt pomarańczowy cool.gif . Jeśli chodzi o molo to żadnych postępów nie widać.
Kamil_
biggrin.gif

To jest temat o innej Pogorii biggrin.gif
PaVLo
No nie, jak mogłem pomylić tematy laugh.gif
BARES
CYTAT(PaVLo @ nie, 21 lis 2010 - 21:17) *

Oby Dąbrowianie zawsze Pogorie w pierwszej kolejności kojarzyli z zbiornikami a dopiero później z hipermarketem.

Teraz już pewnie małe to wzbudzi zainteresowanie ale nie omieszkam poinformować forumowiczów o upadłości Gymnasiona.
Sebastian22
CYTAT(BARES @ wto, 23 lis 2010 - 10:14) *
CYTAT(PaVLo @ nie, 21 lis 2010 - 21:17) *

Oby Dąbrowianie zawsze Pogorie w pierwszej kolejności kojarzyli z zbiornikami a dopiero później z hipermarketem.

Teraz już pewnie małe to wzbudzi zainteresowanie ale nie omieszkam poinformować forumowiczów o upadłości Gymnasiona.

no cóż - ale pałacyk można zaadoptować pod co innego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.