Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Zibar
Ja też już przeszedłem się po pasażu i też mam mieszane uczucia, ani to duże ani... Za to fajny widok z kładki na 3-go Maja i rondo, placyk w kręgu ekstra, ale najbardziej trafne do całej sytuacji z dzisiaj jest logo - które skojarzyło mi sie z "korkiem" który opanował rondo ze wszystkich stron o Przybylaka nie wspomne... tragednia, której sie spodziewałem. Mam nadzieję, że jak już będzie po pierwszych emocjach związanych z otwarciem, to wszystko wróci do normy.

PS
Jak jutro ktoś sie wybiera, to zamiast auta proponuję komunikację, będzie znacznie szybciej smile.gif smile.gif bo tyle ludzi w centrum to chyba jeszcze nie widziałem. Mawet 3-go Maja jest "zatłoczone".
marcin.p
Jestem trochę zawiedziony... Ale ogólnie ok...

zizi
Ludzi takie tłumy,że ciężko się tam poruszać. Fajny widok z kładki.
Bartek84
Czemu jesteście zawiedzieni? Centrum jast całkiem fajne. Dobrze, że większośc sklepów wyrobiła się z otwarciem (chyba tylko Vobis i cośtam Wolf nie dały rady), centrum moim zdaniem jest bardzo ładnie wykończone, mówię tu o takich drobnych detalach (słupki informacyjne, kosze itp), no i kino w DG mamy biggrin.gif
Bartek
Zajebiste korki!!! Co za idioci w tych autach że się pchają pod samo CH...
:)
W CH nie bylem ale przejezdzalem. Cale centrum stoi. Tak jeszcze nie bylo! Na Krolowej Jadwigi korek zaczyna sie zaraz za Wojska Polskiego i Biedronka. Objechalem w prawo i kolo WSB ale wielu innych tez tak pomyslalo i tez byly korki. Pod PKZ calkwoicie zatkane, wszystkie chodniki w okolicach rowniez. Tlumy ludzi. Na Kosciuszki na jezdni stojace samochody wymieszane z ludzmi, ktorzy kreca sie we wszystkie strony. W strone Bedzina Sobieskiego stoi w obie strony. Rondo stoi. Przy wyjsciu z przejscia podziemnego po stronie parku tlum. Jednostki chodza wogole gora po zakorkowanym rondzie. Wogole w calym centrum tlum pieszych, nawet duzo dalej od CH.
I oczywiscie jak kazdy mogl przewidziec, ale projektant nie. Kosciuszki do dworca zablokowane przez skrecajacych w Przybylaka i nie mozna jechac prosto. Przybylaka nie dosc ze stoi i do ronda calkowity korek to jeszcze dodatkowo blokuja skrecjace w lewo do dworca, bo nie zrobili tych dodatkowych pasow.

No ciekawe co bedzie za tydzien, dwa. Gdy otwierali Reala na Katowickiej korek na DK94 od strony Katowic zaczynal sie prawie na wysokosci ex Silmy.
Sebastian22
Ten wielki korek to chyba tylko przejściowo choć zapewne ruch się zwiększy niż dotychczas. W samym CH byłem tylko chwilkę, przeleciałem przez pasaż i powiem że jest fajnie, oczywiście tłumy ludzi zarówno kupujących jak i gapiów całkowicie zatkało schody ruchome (bardziej myślący poszli do Smyka lub ExiSportu:P) i nie dało się w spokoju spacerować. Niektóre sklepy miały jakieś tam akcje promocyjne, inne nie, ja byłem tylko w Empiku, fajnie że dość duży. Pewno za kilka dni znów się tam wybiorę i mam nadzieje że będzie mniejszy sajgon.
zizi
snf (51).gif Zdjęcia CH Pogoria
Sebastian22
CYTAT(zizi @ pią, 07 lis 2008 - 18:06) *

Fajne fotki dzięki.
marcin.p
CYTAT(Bartek84 @ pią, 07 lis 2008 - 17:24) *
Czemu jesteście zawiedzieni? Centrum jast całkiem fajne. Dobrze, że większośc sklepów wyrobiła się z otwarciem (chyba tylko Vobis i cośtam Wolf nie dały rady), centrum moim zdaniem jest bardzo ładnie wykończone, mówię tu o takich drobnych detalach (słupki informacyjne, kosze itp), no i kino w DG mamy biggrin.gif

Mnie brakuje kawiarni i restauracji. Wg mnie za mały wybór, gdzie napić sie kawy, piwa czy coś zjeść. No i liczyłem, że piętro będzie większe, na całej powierzchni anie na fragmencie
kubeczeq
Witam serdecznie na forum.

CYTAT(marcin.p @ pią, 07 lis 2008 - 18:54) *
Mnie brakuje kawiarni i restauracji. Wg mnie za mały wybór, gdzie napić sie kawy, piwa czy coś zjeść. No i liczyłem, że piętro będzie większe, na całej powierzchni anie na fragmencie

Dokładnie - mam bardzo zbliżone odczucia. Skoro to CH uzurpuje sobie prawo do miana 'miejsca spotkań' - to niech zapewnią ku temu warunki. A tymczasem mamy ledwie 2 fastfoody, pizzerie, jakieś Ice Coffe...?! No to coś nie tak :] Gdzie jakaś kręgielnia, bilard, pub?
Niestety mamy kolejny ogromny... butik :/

Poza tym - niestety jeden wielki chaos. Rzuca się wręcz w oczy, że centrum otwarte w pośpiechu - byle już zacząć zarabiać. Piach, żwir, brukowanie ekhm... (i sporo innych niedoróbek) - to strasznie rzuca się w oczy (negatywnie).

Reasumując: 4,5/10
(podwyższona nota za sprawą znośnej wielkości Empika - zwł. w porównaniu do tego, jaki był np. w M1 przed rozbudową oraz oczywiście Heliosa).
tigro
Też jestem już po przebadaniu terenu.
Pierwsza myśl, gdy zobaczyłem centrum w pełnej okazałości z zewnątrz, oświetlone przy lekkiej ciemności: "Pięknie.."
Druga myśl, gdy wszedłem do środka: "..mogłoby być."

Zacznijmy od wielkości. Wiadomo, nie liczyłem na dąbrowską Silesię, ale mimo wszystko myślałem, że sklep będzie potężniejszy. Sklepy na pasażu jak najbardziej celnie dobrane - butiki, Komputronik, Vobis, wreszcie porządny sklep sportowy w odległości możliwej do pokonania na piechotę, bliski Empik i Euro RTV.

Ułożenie wszystkiego jednak woła, moim zdaniem, o pomstę do nieba. Przypominają się czasy katowickiego Geant'a (czy mysłowickiego..? No, tego co był naprzeciw salonu Mercedesa wink.gif), gdzie pasaż (w tamtym przypadku to było za dużo powiedziane) ma szerokość zdecydowanie zbyt małą. Nie wiem, może odniosłem tylko takie wrażenie z powodu tłumów ludzi, które dzisiaj przebijały się przez sklep, ale owe tłumy razem z wspomnianą szerokością pasażu tworzyły dla mnie istną, dąbrowską wersję "300" Franka Miller'a.

Detale, czyli to co jest niekoniecznie-potrzebne-dla-centrum-handlowego-ale-miło-gdy-jest: po pierwsze, kładka na górnym piętrze. Świetny widok na centrum i, moim zdaniem świetnie urządzony, plac przed centrum. Do tego, jako że mamy już wieczór, oświetlenie dawało o sobie znać, co jeszcze bardziej upiększało CH. Z detali wewnątrz, to miło, że są sklepy piętrowe (np. Exi). Podoba mi się też plac, z którego wyjeżdżamy na górną część sklepu - schody ładnie migają na niebiesko (może nic nieznaczący detal, ale mnie się spodobał), które dziś były kiepsko zauważalne z uwagi na tłumy na oraz przed schodami (kolejki przy schodach ruchomych? To ci ciekawe..). Nie widziałem jednak nic pięknego, ani nawet przykuwającego uwagę w akwarium, które bodaj sam Mayland ogłaszał jako jedną z atrakcji.

Podsumowując - całkowicie obiektywnie będzie można centrum ocenić po lekkim przeludnieniu i przeminięciu pierwszej fascynacji mieszkańców nowym budynkiem. Jedno jest pewne - z takim jak dziś natężeniem ruchu, sklep sobie ewidentnie nie radzi, bo zarówno szerokość pasaży, jak i wielkość samego budynku dają o sobie zdać. Cóż - nie każdy może mieć swoją Silesię, pozostaje się cieszyć, że bijemy na łeb i niszczymy pod każdym względem pożałowania godną, sosnowiecką Plazę wink.gif

I tak poza moją recenzją: czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, co dziś się działo w RTV Euro AGD? Pierwszy raz w życiu widziałem, żeby niemal każdy klient miał telewizor i/lub reklamówkę pełną sprzętu. Za darmo coś dawali..? wink.gif Zdziwienie tym większe, że gdy ja byłem w Pogorii, ustawiono płotki przy wejściu, a tłum ponad 100 osób czekał z wywieszonym ozorem, by w końcu wpuścić ich do sklepu. Przy płotkach stali ochroniarze, a w środku pracownicy chodzili wokół kilkunastu pudeł z telewizorami wyeksponowanymi na samym środku. O co chodziło?
Beica
W RTV euro były jakieś extra "promocje".

Ja do wypowiedzi poprzedników dorzucił bym ten szpecący budynek przed samym CH... gdyby wszystkie alejki dochodziły pod główny plac wrażenia były by inne.
Bartek84
W Euro były b.dobre ceny wink.gif
Peterek
Taaaak... promocje w Euro takie, że kupienie telewizora przez internet i tak wychodzi kilkaset złotych taniej ^^ Nie wiem, pewnie co druga osoba ma internet, a nie korzysta z takich portali jak ceneo tongue.gif

Więc po kolei co mi się przypomina...
Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony. Na początku (ponad rok temu) byłem ogromnie zachwycony projektami itp. po czym mój entuzjazm zaczął drastycznie maleć w trakcie oglądania kolejnych zdjęć z budowy. Chyba tak zepsułem sobie opinię o Pogorii, że teraz na prawdę mi się spodobała wink.gif I nawet te obleśne schody jakoś mi do całości pasują xD
Cały plac przed Pogorią jest po prostu... świetny, genialny itp. itd. Nie spodziewałem się takiego wrażenia. Razem z fontanną i tymi kolumnami prezentuje się na prawdę genialnie. Lepiej niż centrum biggrin.gif Brzmi to trochę okropnie, ale prawda bywa brutalna wink.gif A jak jeszcze odnowią ten zniszczony budynek to będzie jeszcze piękniej ^^ Widok z "balkonu" na piętrze również bardzo fajny. Ok, wchodzimy do środka. Wrażenie średnie... ale przypomniałem sobie, że właściwie to standard dla CH, a to duże drzewo w środku jest świetne i nadaje Pogorii trochę unikalności wink.gif Podobają mi się podświetlone schody, kłody do siedzenia i to drewno przy Realu ;p I nie zgadzam się z krytycznymi opiniami na temat akwarium ! Mi podobało się bardzo :] Na minus standardowe i nijakie kafelki na ziemi. Mogli się bardziej wysilić. Ale całość wygląda w środku dużo lepiej niż M1, Plejada, Plaza... a z Silesią przegrywa chyba tylko tym, że jest bardziej sterylna. A, zapomniałbym, podoba mi się jeszcze ta podświetlana droga przy wejściu, z której tak się śmiałem na wizualizacjach wink.gif Dobór sklepów... zdanie zależy od każdej osoby, wiadomo, ale wg. mnie brakuje jeszcze z dwóch popularnych marek takich jak np. House, Cropp, Zara, Bershka. Po prostu dobór butików nie wali po oczach tymi najbardziej znanymi sklepami. Powinno być też jakieś porządne restauracje, kawiarnie, jakaś "rozrywka" w stylu Fantasy Park z Plazy ! Brak tych rzeczy to wielki minus. Pogoria robi też średnie wrażenie swoją wielkością, ale wierzę, że rozbudowa jest możliwa, a po wyeliminowaniu tych mankamentów byłoby po prostu genialnie ^^

Nie wiem czemu mam też jakieś takie wrażenie, że po Pogorii coś u nas się ruszy i doczekamy się lepszego centrum i ciekawszego miasta w przeciągu paru lat ^^ Nie wiem skąd, ale mam zwyczajnie taką myśl, że CH to może być coś takiego co ruszy Dąbrową. Zwiększy się ruch w centrum więc przybędzie też inwestycji czego sobie i Wam życzę ^^
marcin.p
W dzisiejszym "DZ" był dodatek poswięcony tylko Pogorii. Jest tam m.in. wywiad z dyrektorką, która wspomina o rozbudowie.
CYTAT
Czy to prawda, że Pogoria będzie rozbudowana?
Iwona Sitko: Tak. Planujemy kolejne dwa etapy rozbudowy centrum. To efekt bardzo dużego zainteresowania najemców, czyli poszczególnych sklepów, oraz oczekiwań samych dąbrowian. Planujemy remont dawnego budynku posterunku policji, który zaadaptujemy na potrzeby usługowo-handlowe. Kolejnym etapem będzie budowa marketu budowlanego, jednakże zakończenie tej inwestycji przewidywane jest na rok 2010

Leszek
Ale z tego wynika, że samego centrum (czyli 'głównego' budynku) już nie powiększą. A ileż się może zmieścić w komisariacie...
Sebastian22
CYTAT(Leszek @ pią, 07 lis 2008 - 21:34) *
Ale z tego wynika, że samego centrum (czyli 'głównego' budynku) już nie powiększą. A ileż się może zmieścić w komisariacie...

No samego CH to nie sądze aby powiększali....jednie w góre ale to zależy dużo od obecnej konstrukcji....choć i tak uważam że nie jest źle....
Padziu
Moje zdanie jest takie : dla mnie pogoria jest trochę za mała i zdecydowanie brakuje mi hausa w niej a ogólnie to tak średnio liczyłem na nieco więcej... Ale plac z fontanną na mocne 6 thumbup1.gif cha (2).gif
michal_dg
A propo Pogori to dzisiaj kierownik z reala mi powiedzial ze OBI beda budowac na 100% za pogoria
zizi
empik ma tragiczną klimatyzację. Można się tam po prostu ugotować,ale u nich to standard,bo mają to gdzieś.
eve
Ehhh...centrum mnie nie zachwyciło smile2.gif

Po pierwsze za małe, a po drugie brzydsze od np takiej Plazy...a wszystko przez brak świecących kafelek na podłodze rolleyes.gif
Arbas
CYTAT(Padziu @ pią, 07 lis 2008 - 20:16) *
Moje zdanie jest takie : dla mnie pogoria jest trochę za mała i zdecydowanie brakuje mi hausa w niej a ogólnie to tak średnio liczyłem na nieco więcej... Ale plac z fontanną na mocne 6 thumbup1.gif cha (2).gif

Fontanna na dwóję !
Gdzie te obiecane słupy wody na wysokość 8 m?
Kostka granitowa wokół fontanny w niektórych miejscach jeszcze nie ułożona, leży luzem w nieładzie
i widać piasek na szer. 50 cm. A może już stratowana przez klientów?
Wewnątrz bardzo brudne jasne posadzki mimo, że aura bezdeszczowa.
Bałagan, nieład i prowizorka niestety wyziera z niektórych miejsc.
W akwarium rybki piękne, ale woda jakby mętnawa.
O ruchu samochodowym i parkowaniu lepiej nie mówić. Widocznie market przeznaczony dla niezmotoryzowanych.
Empik ciasnawy. Reszty nie miałem sił dooglądać. Odkładam to na mniej szalony dzień.
Mam nadzieję, że wkrótce będzie lepiej, czego Dąbrowianom i sobie życzę.

szer
CYTAT(Arbas @ pią, 07 lis 2008 - 23:04) *
Fontanna na dwóję !

Nie zgodzę się. Plac przed wejściem jest bardzo fajny smile2.gif. Widać było, że fontanna nie działała na 100% możliwości, ale i taka jak dziś była sprawiała dużo frajdy co poniektórym ;d. Więc plac jest wielkim atutem.

Niestety Pogoria mnie nie powaliła, ale i tak się cieszę, że jest smile2.gif. Myślałem, że Empik większy będzie.
prezes
mnie najbardziej brakuje miejsca na wieczorne piwko, o którym sie tyle mówiło i które miało ożywić wieczorne życie miasta... a tu znowu nic sie nie zmieni po 21 angry2.gif poza tym bardzo rzucił mi się w oczy wszechogarniający syf... te jasne kafelki na ziemi to wyglądały jakby każdy w ubłoconych butach tam przychodził, zupełnie nikt o to nie dbał... (ale może dziś nie mieli czasu na takie szczegóły). ogólnie na plus dla miasta, troche małe ale dobrze że mamy cokolwiek... smile2.gif
lilith_88
CYTAT(Arbas @ pią, 07 lis 2008 - 23:04) *
W akwarium rybki piękne, ale woda jakby mętnawa.

trudno zeby slona woda byla super klarowna... akwarium ze slona woda jst bardzo trudno utrzymac... a rybki sprowadzane sa na zamowienie, bo w zoologicznym sie takich nie dostanie tongue.gif ale nawet sie znalazł Nemo laugh.gif blink.gif
odnosnie Pogorii w srodku.. calkiem fajnie wyglada... ale faktycznie brak kilku sklepow... fontanna nawet ok... lepsza niz ta w centrum napewno tongue.gif
ale przy fast foodach za malo miejsc siedzacych niestety dry.gif
CYTAT(marcin.p @ pią, 07 lis 2008 - 21:28) *
W dzisiejszym "DZ" był dodatek poswięcony tylko Pogorii. Jest tam m.in. wywiad z dyrektorką, która wspomina o rozbudowie.

A mozesz wkleic wiecej albo zeskanowac?

Ale wybrnela z ta rozbudowa. Nie zdarzyli starego budynku, to teraz jako drugi etap. A OBI to przeciez osobny budynek. Pewnie sie kiedys doczekamy powiekszenia samego CH, ale na to pewnie dlugo poczekamy. Konstrukcja jest taka, ze nie nadbuduja czesci parterowej. Moga jednak powiekszyc na miejscu parkingu, a parking zrobic pod ziemia, albo na dachu.

Przejezdzajac kolejny raz zauwazylem cos ciekawego. Wyglada na to, ze na rondzie w centrum powstanie jednak sygnalizacja swietlna. Z kazdej strony przed samym rondem po obu stronach jezdni wykopali juz doly. Dziwne, ze nie na otwarcie. Kiedys obiecywali, ze Mayland ja zbuduje, ale wydawalo sie ze juz porzucone. No to ciekawe co z organizacja ruchu. W czasie wlaczonej sygnalizacji jak normalne skrzyzowanie? To sie ludziom znowu pomiesza heh. Dzisiaj ta sygnalizacja byt wiele by nie dala bo z ronda sie po prostu nie dalo zjechac ze wzgledu na zablokowana Kosciuszki i Sobieskiego.
No istnieje jeszcze druga mozliwosc, ze z kazdej strony nad jezdnia postawia duze drowgowskazy. Kiedys mielismy dostac z zagranicy jakies informatory komunikacyjne, ktore mialy stanac na glownych skrzyzowaniach.

PS. Ja jeszcze nie odwiedzilem, ale moze jutro sie wybiore, moze kino.

Kolejna galeria, juz po otwarciu snf (51).gif http://dabrowa-g.pl/CH-Pogoria-otwarte!,648
Sebastian22
Hmm faktycznie też widziałem te doły...no nie wiem czy to coś pomoże na ten ruch....
eve
A czy ktoś wie jak się ma powierzchniowo sam nowy Real do tego na Katowickiej? Jest taki sam czy mniejszy? Na oko wydaje się mniejszy, ale... Może ktoś podać ich powierzchnię? smile2.gif
marcin.p
CYTAT
A mozesz wkleic wiecej albo zeskanowac?

Tu jest problem, ponieważ nie posiadam skanera. Ale może uda sie cos zrobić

CYTAT
Przejezdzajac kolejny raz zauwazylem cos ciekawego. Wyglada na to, ze na rondzie w centrum powstanie jednak sygnalizacja swietlna. Z kazdej strony przed samym rondem po obu stronach jezdni wykopali juz doly. Dziwne, ze nie na otwarcie. Kiedys obiecywali, ze Mayland ja zbuduje, ale wydawalo sie ze juz porzucone. No to ciekawe co z organizacja ruchu. W czasie wlaczonej sygnalizacji jak normalne skrzyzowanie? To sie ludziom znowu pomiesza heh.

Tak! Przy włączonej sygnalizacji nie będzie obowiązywała zasada ruchu okrężnego. W PL dużo jest takich skrzyżowań, więc problemów raczej nie powinno być. Prolem to może być ewentualnie z pierwszeństwem dla tramwaju. No i te dwa pasy! Obawiam się żeby nie było to skrzyzowanie jak w będzinie na wiadukcie, bo do ronda bedziemy stać przy rogatkach ze strony bedzina!
Ale skoro juz powstają światła to mogłyby powstać również u zbiegu Kościuszki i Przybylaka. By ten ruch do CH był płynny
CYTAT(eve @ sob, 08 lis 2008 - 09:29) *
A czy ktoś wie jak się ma powierzchniowo sam nowy Real do tego na Katowickiej? Jest taki sam czy mniejszy? Na oko wydaje się mniejszy, ale... Może ktoś podać ich powierzchnię? smile2.gif

Na Katowickiej jest wiekszy, bedzie tez troche inny asortyment. Poszukaj w tym temacie a znajdziesz. Powierzchnia Reala w Pogorii 9500m˛. Na Katowickiej caly obieekt ma 15 444m˛ ale to z tymi paroma sklepami.

CYTAT(marcin.p)
Ale skoro juz powstają światła to mogłyby powstać również u zbiegu Kościuszki i Przybylaka. By ten ruch do CH był płynny

Tam juz skopali, bo nie zbudowali dodatkowych pasow. Zbudowac tam sygnalizacje to bylby klopot bo jedni blokowaliby drugich. A najlepiej jak ten odcinek od ronda do Przybylaka bylby 2+2, tak jak ma byc docelowo. Nie mzranowaliby kasy, a do tego czasu sprawa rozwiazana. Od strony ronda lewy pas po prostu konczylby sie przed skrzyzowaniem i sluzyl tylko do skretu w lewo. W druga strone bylby dodatkowy pas do bezkolizyjnego wyjazdu z Przybylaka, a od strony dworca wszyscy jechaliby osobnym.

CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Centrum Handlowe Pogoria już działa
[2008-11-07 13:14:55]

6 listopada przed otwarciem nowego Centrum Handlowego Pogoria w Dąbrowie Górniczej odbyła się konferencja prasowa. Miejsce, w którym powstało Centrum Handlowe Pogoria w XIXw. miało charakter przemysłowy, należało do Huty „Bankowej” wzniesionej przy udziale francuskich inżynierów. Przez długi czas huta zarządzana była przez kadry znad Sekwany. W czasach współczesnych, na początku XXI w. teren leżał odłogiem i wręcz prosił się o nowe zagospodarowanie. Dzięki francuskim inwestorom w dwa lata wyrosła nowoczesna galeria handlowa, gruntownie zmieniająca senną i zaniedbaną część dąbrowskiego śródmieścia.

Budowa "Pogorii" trwała dwa lata, pracowało przy niej ponad cztery tysiące osób. Teraz przy usługach zatrudnionych będzie ok. 1500 osób.

Jak podkreślał podczas konferencji prasowej Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej powstanie "Pogorii" na zaniedbanych terenach jest ważne dla miasta. - Mam nadzieję że będzie to ulubione miejsce spotkań mieszkańców, mówił prezydent miasta. Przy okazji spotkania Zbigniew Podraza podziękował inwestorowi za sponsorowanie dąbrowskiej siatkówki i za przeprowadzone w mieście remonty.

Działalność spółki Mayland i jej współpraca z miastem nie ogranicza się bowiem tylko do budowy centrum handlowego. Ma ona szerszy zasięg. Od roku m.in. Centrum Handlowe Pogoria jest jednym z głównych sponsorów siatkarskiej drużyny MKS Dąbrowa, grającej w ekstraklasie. Umowa sponsorska przedłużona będzie na kolejny sezon 2008/2009.

Na terenie otaczającym nowe centrum handlowe posadzono 121 drzew w ogromnych donicach, dodatkowo posadzono 52 drzewa, 3 000 krzewow, 8 tys. bylin i 3 ha trawnika.

W dwukondygnacyjnej części Centrum Handlowego pod ogromnym świetlikiem został ustawiony olbrzymi dąb - symbol miasta i zmieniającego się wizerunku Dąbrowy Górniczej.

Przy nowym centrum wygospodarowano parking na ponad tysiąc samochodów.

Na terenie Centrum Handlowego funkcjonować będzie drugi w mieście sklep REAL a ponadto 85 innych sklepów i punktów usługowych. Ponad połowa z nich to marki zajmujące się modą dla kobiet, mężczyzn, młodzieży i dzieci. Nie zabrakło tu też restauracji, kawiarni i pięciosalowego kina Helios. Oferta jest bardzo szeroka, będzie więc można wypocząć i mile spędzić czas. / zobacz więcej www.ch-pogoria.pl

Atrakcją centrum będzie z pewnością także akwarium usytuowane wewnątrz obiektu oraz będąca głównym elementem placu - fontanna z 12 podświetlanymi dyszami tryskającymi wodą na wysokość 8 metrów.

CYTAT

Wielkie otwarcie
wczoraj

Po dwóch latach budowy dzisiaj po raz pierwszy będzie można zobaczyć Centrum Handlowe Pogoria w pełnej okazałości, a przy okazji zrobić pierwsze zakupy. Nowoczesny obiekt ma kusić mieszkańców i gości nie tylko ofertą handlową, ale także wieloma atrakcjami.

Dzisiaj o godz. 8 otwarł swoje podwoje Centrum Handlowe Pogoria. To pierwszy tego typu obiekt w mieście, który powstał w samym śródmieściu, u zbiegu ulic Sobieskiego i Kościuszki. Ma to niebagatelne znaczenie, ponieważ w zamyśle lokalnych władz i projektantów jego atutem będzie nie tylko oferta handlowa, ale ma także stać się miejscem spotkań i zdecydowanie ożywić nieco senne obecnie centrum. Dziś i podczas całego weekendu nie zabraknie promocji, konkursów i niespodzianek.

W centrum znalazło się 90 sklepów i punktów usługowych, zlokalizowanych na 30 tys. m kw. powierzchni handlowej. Nie zabraknie szerokiej oferty w branży odzieżowej, sportowej, elektronicznej. W Pogorii znajdzie się także hipermarket Real.

W kinie Helios projekcie filmowe zaplanowano w pięciu salach. Wolny czas będzie można spędzić w kilku restauracjach i kawiarniach, jak KFC, McDonald's, Pizza Dominum, Empik Cafe, Van Helder i Ice Cafe.

- Mieszkam w pobliżu, więc śledziłem na bieżąco postępy prac. Efekt jest całkiem fajny, a sam budynek nie przypomina typowego hipermarketu, jakich powstaje wiele. Myślę, że stanie się jedną z atrakcji naszego miasta. Jeśli tylko znajdę czas odwiedzę Pogorię podczas weekendu - mówi Tadeusz Nowacki, mieszkaniec śródmieścia.

Centrum powstawało dwa lata. Podczas budowy było tu zatrudnionych ponad 4 tys. osób, a kolejne 1500 znajdzie pracę po uruchomieniu centrum. Ciekawostką może być fakt, że do przygotowania ogromnej płyty fundamentowej, na której stanęła cała konstrukcja zużyto aż 20 tysięcy metrów sześciennych betonu, a na całą budowę kolejnych 13 tysięcy.

- Jest to wyjątkowa sytuacja przy tego typu inwestycjach, co spowodowane było usadowieniem budynku na terenach poprzemysłowych, obszarze o nietypowym podłożu geologicznym, na dużych szkodach górniczych - informuje Paweł Ciach z agencji ProConcept Communications, reprezentującej inwestora, Mayland Real Estate.

Do niewątpliwych atrakcji centrum należeć będzie fontanna z 12 podświetlanymi dyszami, tryskającymi wodą na wysokość 8 metrów, która będzie głównym elementem placu wejściowego oraz ogromne akwarium. Cały wystrój dekoracji centrum nawiązuje do motywów roślinnych, wnętrze obfituje w elementy drewniane i wykonane z materiałów naturalnych. Do zmieniającego się wizerunku miasta z przemysłowego na przyjazny środowisku i mieszkańcom będzie nawiązywał olbrzymi dąb (symbol Dąbrowy Górniczej), który pojawił się w środku obiektu, tuż obok głównego wejścia. Wokół centrum nasadzone będą w sumie 52 drzewa, 3 tys. krzewów, a kolejnych 121 drzew znajdzie się w donicach.

Przy okazji przebudowany został układ komunikacyjny w centrum. Wymieniono torowisko tramwajowe. Poszerzono ul. Przybylaka, wyremontowano skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Powstała również kładka nad ul. Sobieskiego, dzięki czemu mieszkańcy mogą wejść bezpośrednio z ul. 3 Maja na pierwsze piętro nowego obiektu.
Piotr Sobierajski

CYTAT

Pogoria już otwarta, dziś rusza kino
dziś

Wczoraj o godzinie ósmej pierwsi klienci mieli okazję zobaczyć efekty dwóch lat prac, przy budowie Centrum Handlowego Pogoria. Mieszkańców kusiła nie tylko ciekawość, ale także liczne promocje i obniżki cen.

Wiadomo już, że nie będzie to jedyna inwestycja Mayland Real Estate. W sąsiedztwie stanie wkrótce pierwszy z Zagłębiu duży market budowlany i wyposażenia wnętrz OBI.

W centrum na 30 tys. m.kw. powierzchni mieści się 90 sklepów i punktów usługowych. Nie zabrakło także kawiarni i restauracji. Jest tu również hipermarket Real.

- To nie jest typowe centrum handlowe, ponieważ zastosowaliśmy tutaj nowoczesne koncepcje architektoniczne. Przybliżyliśmy się do miasta i mieszkańców. Parkingi zazwyczaj lokalizowane są z przodu, a u nas jest zupełnie inaczej, znajdują się za całym obiektem - podkreśla Maciej Kiełbicki, członek zarządu Mayland Real Estate, inwestora CH Pogoria.

Dzisiaj o godz. 8 rusza w CH Pogoria kino Helios. Pierwszą projekcję zaplanowano godzinę później.
Piotr Sobierajski

CYTAT

Zagłębie ma nowe centrum. Handlowe
is
2008-11-07, ostatnia aktualizacja 2008-11-07 20:55

Centrum handlowe Pogoria otwarto w piątek w Dąbrowie Górniczej. To zagłębiowska odpowiedź na katowickie Silesia City Center. Największa po tej stronie Brynicy, dwupoziomowa Pogoria ma się stać najważniejszym miejscem spotkań mieszkańców okolicznych miast

Klienci nie zawiedli. Pierwszego dnia funkcjonowania nowego centrum handlowego odwiedzili je tłumnie. Czekało na nich 85 sklepów, głównie odzieżowych, kilka restauracji, hipermarket i pięciosalowe kino. Do tego - tryskająca na osiem metrów fontanna na placu przed wejściem i wielki dąb, symbol miasta, ustawiony wewnątrz pod ogromnym świetlikiem. To nie koniec, bo w planach jest rozbudowa centrum. Do 2010 roku w odrestaurowanym budynku dawnej komendy policji ma powstać klub fitness, a obok market budowlany.

Pogoria, największe centrum handlowe Zagłębia, w zamyśle dewelopera ma się stać najważniejszym punktem spotkań i wypoczynku mieszkańców okolicznych miast, zagłębiowskim odpowiednikiem katowickiego Silesia City Center.

Centrum handlowe Pogoria zbudowano na terenach dawnej Huty Bankowej kosztem 250 mln zł.

Znowu kolejni zapomnieli o M1
tigro
CYTAT
Ale całość wygląda w środku dużo lepiej niż M1, Plejada, Plaza... a z Silesią przegrywa chyba tylko tym, że jest bardziej sterylna.

Eno, żartuje kolega chyba. M1 zjada Pogorię zarówno doborem sklepów, jak i powierzchnią czy przestronnością. Jedynie co do Plazy się zgadzam - od otwarcia mi ten sklep nie pasował i miło, że mamy coś, co ją niszczy pod każdym względem. Silesia to już w ogóle inna bajka, bo oferuje nieporównywalnie więcej sklepów, Saturna, a do tego sklepy luksusowe typu Versace na przykład. No i wielokrotnie większa powierzchnia.

CYTAT
Po pierwsze za małe, a po drugie brzydsze od np takiej Plazy
- pod jakim względem..? wink.gif

A jeszcze co do dębu - nie podzielam zachwytu większości, bo o ile zgadzam się, że świetny pomysł, by był on w sklepie, o tyle, jak dla mnie, jedynym słusznym miejscem dla niego jest środek tego placu, gdzie są schody na górną część. Wiem, że wtedy ubyłoby miejsca na coś takiego, jak np. wczorajsze pokazy taneczne, ale coś za coś - jak się chce być oryginalnym to trzeba się zgodzić na pewne wyrzeczenia wink.gif Teraz, kiedy stoi z boku, powoduje u mnie lekkie wrażenie, że projektanci po zrobieniu całości postanowili "A.. tak jakoś tu pusto. Zenek, weź no strzel im dąb, tam z prawej." smile2.gif

Trochę też niewykorzystany potencjał dachu nad głównym placem - Silesia czy Złote Tarasy pokazały, że można zrobić widowiskowy dach nad centrum handlowym, więc nie wiem, czemu w naszej Pogorii, która wygląda z zewnątrz nowocześnie, mamy paskudny dach z oknami, przy których przede wszystkim widać uchwyty, a nie szybę.
na www.dabrowa.pl duzo nowych fotek nddg.

Myslalem, ze akwarium male, ale jednak dlugie, choc waskie.

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20081107_07...ch-pogoria+.jpg

Tutaj niezly tlok snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20081107_10...ch-pogoria+.jpg

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20081107_09...ch-pogoria+.jpg
tigro
: ) - i dobrze myślałeś, bo dla mnie stanowczo za małe, żeby móc by nazwanym jedną z atrakcji centrum handlowego. Jakieś na całą ścianę, czy nawet tam gdzie jest, ale od sufitu do podłogi - to rozumiem. A tak to trochę jak zaproszenie do sklepu zoologicznego na wyprzedaż akwariów wink.gif
Beica
Widok z kładki w strone centrum
@Beica

dzisiejsza?

Wczoraj wczesnym wieczorem bylo tak ze wszystkich stron
wojck
Widzę, ze przejawia się tutaj wielki syndrom polaka. Ludzie cieszcie się czym macie! Bez przesady. Dąbrowa to nie Warszawa u nas złotych tarasów nie wybudują. Osobiście mi się podoba Pogoria nawet dość dobrze dobrane sklepy. Pewnie za tydzień może dwa ludzi tyle nie będzie i okaże się, że i tak Pogoria jest zad duża smile2.gif
Peterek
"Eno, żartuje kolega chyba. M1 zjada Pogorię zarówno doborem sklepów, jak i powierzchnią czy przestronnością. Jedynie co do Plazy się zgadzam - od otwarcia mi ten sklep nie pasował i miło, że mamy coś, co ją niszczy pod każdym względem. Silesia to już w ogóle inna bajka, bo oferuje nieporównywalnie więcej sklepów, Saturna, a do tego sklepy luksusowe typu Versace na przykład. No i wielokrotnie większa powierzchnia."

Doborem sklepów to Pogorię zjada nawet Plejada w moim własnym odczuciu, a sam napisałem, że nasze CH jest ładniejsze od pozostałych na terenie Zagłębia. M1 nigdy mi się nie podobało, już nawet Auchan jest ładniejszy xD Ale nie byłem tam po rozbudowie wink.gif
Leszek
CYTAT(:) @ pią, 07 lis 2008 - 17:42) *
Na Krolowej Jadwigi korek zaczyna sie zaraz za Wojska Polskiego i Biedronka.
Tu akurat główną winą obarczam zwężenie między Aleją Róż i PKZ, w zeszły piątek też tam były korki.Ja z Gołonoga jechałem przez Kopernika i Kolejową.
CYTAT(tigro @ sob, 08 lis 2008 - 12:08) *
Silesia to już w ogóle inna bajka, bo oferuje nieporównywalnie więcej sklepów, Saturna, a do tego sklepy luksusowe typu Versace na przykład. No i wielokrotnie większa powierzchnia.
Wielkość, ilość sklepów i luksusowe marki w Silesii to fakt, ale saturn? Nie jest lepszy od euro, średni wybór i dość wysokie ceny sad.gif
vacu
CYTAT(wojck @ sob, 08 lis 2008 - 14:52) *
Widzę, ze przejawia się tutaj wielki syndrom polaka. Ludzie cieszcie się czym macie! Bez przesady. Dąbrowa to nie Warszawa u nas złotych tarasów nie wybudują. Osobiście mi się podoba Pogoria nawet dość dobrze dobrane sklepy. Pewnie za tydzień może dwa ludzi tyle nie będzie i okaże się, że i tak Pogoria jest zad duża smile2.gif

Z góry przepraszam za OT ale to już któryś post w tym tonie we mnie zawrzało wink.gif

@wojck: jaki syndrom Polaka do jasnej ciasnej? To, że ktoś chce więcej, ładniej, czyściej to źle niby? Twoim zdaniem my maluczcy z prowincji powinniśmy się cieszyć, że "dobry wujek z zachodu" rzucił nam ochłap? No nie wiem, chyba toniesz w kompleksach kolego...

Żeby nie było całkiem OT - w samym CH nie byłem i pewnie nieprędko pójdę (poczekam aż przewalą się tłumy i wykończą budowlańcy wszystko) ale z opowieści znajomych wynika, że masa bubli aż straszy - tu kafalek się rusza, tam trzeba iść po piachu bo nie ma kostki, niedomalunki itp.

Nie będąc jednak jeszcze w środku mogę ocenić jak z zewnątrz wygląda nasze nowo "skończone" CH:
- architektura - dobrze, że nie całkowity "blaszak" ale niestety nic specjalnego sad.gif Klocek jakich wiele, brakuje mi jakichś fajnych detali i w ogóle pomysłu. Wygląda "Pogoria" jak "blaszak" w wersji murowanej. Gdyby jeszcze było tych kilka detali z wizualek to kto wie - niestety ich zabrakło i ten budynek jest po prostu nijaki. Do tego paskudna kładka, której nawet nie zdaszyli a jedynie zasłonili banerem, bo chyba sami się jej wstydzą.
- otoczenie - trudno powiedzieć, wygląda na zdeka niedokończone, ten okrąg wygląda może ładnie ale za parę dni opustoszeje raczej i będzie "martwy", mam nadzieję że na ciepłe miesiące wymyślą coś co go ożywi.
- sprawy okołomarketowe - tu niestety porażka na całej linii nawet mimo remontu kawałeczka torowiska (w sumie to było najmniej potrzebne, mogli za tą kasę odpierniczyć przejście), układ komunikacyjny sparaliżowany w otwarcie a pewnie teraz już zawsze będzie ciężko przejechać przez centrum, przejście jakie jest każdy widzi, jedyny plus to sponsoring siatkarek - inna rzecz, ze nie wiem jakie kwoty wchodzą w grę, bo może jakieś grosze.
- sklepy - jak sklepy, teraz w każdej galerii jest to samo, ale i tu porażka - beznadziejny food-court: McD, KFC i pizzeria - taki zestaw to na stację paliw a nie do CH mieniącego się miejscem spotkań

Podsumowując - nie licząc wystroju w środku (ale na fajerwerki nie liczę oglądając fotki) to ocena 2-3/10, jedyna rzecz, z której się cieszę to kino. W związku z tym, że CH jest w samym centrum - w sumie nie tak małego - miasta liczyłem na znacznie więcej... sad.gif
Dave
A DZ dalej szopki pier...li, że w obiekcie znajduje się 90 sklepów i punktów usługowych, a DODATKOWO kawiarnie, restauracje, hipermarket "Real" i kino. Ta gazeta jest gorsza od GW! dry.gif
A o rzekomo największym centrum handlowym w Zagłębiu to nie wspomnę - odkąd pamiętam, to największym zawsze było M1, a po przebudowie to jeszcze bardziej!
Maryhna
Hmm.. może ja mam małe wymagania, nie byłam w środku bo nie znoszę tłumów, ale kiedy patrzę na zdjęcia, dochodzę do wniosku, że lepsze mniejsze centrum handlowe ale z zamysłem architektonicznym niż spory blaszak bez charakteru. A sklepów zawsze będzie dla wszystkich za mało.
wojck
Ja jestem zakompleksiony? Nie! To nasz kraj jest ogromnie zakompleksiony. Proszę mi udowodnić gdzie jakieś C.H. w Zagłębiu lepiej wygląda? No jest niedokończony i szybko nie będzie ale ten sklep jest.. ma to coś w sobie:)
marcin.p
Skoro mowa o szczególikach to ja zauważyłem 2 na parkingu:
1. Nieozanakowane sektory na parkingu. Jak ktoś nie zapamięta drogi z auta do wejścia, to może się trochę naszukać swego auta. Mnie to np. bardzo przeszkadza, bo zawsze patrze w jakim sektorze parkuje by potem się nie stresować jesli wychodziłbym innym wyjściem niz wchodziłem
2. Znaki drogowe! Wyjeżdżając z parkingu jest znak "koniec strefy ograniczenia prędkości do 30km/h". Wjeżdżajać nie ma tego znaku!

Sebastian22
Dziś już o wiele mniej ludzi, dało się względnie chodzić w spokoju, byłem ok.13 więc spoko później zaczął robić sie lekki tłok, foto z kina:

http://picasaweb.google.com/kostelek/CHPog...334589551368050
kubeczeq
CYTAT(tigro @ sob, 08 lis 2008 - 12:08) *
Eno, żartuje kolega chyba. M1 zjada Pogorię zarówno doborem sklepów, jak i powierzchnią czy przestronnością.

w pełni popieram - M1 jest przynajmniej jedną ligę do przodu smile2.gif
st1111
Ceny niektórych artykułów wyższe o 50-150% rozumiem wysokie czynsze ale to chyba przesada.
zizi
CYTAT(wojck @ sob, 08 lis 2008 - 15:52) *
Ja jestem zakompleksiony? Nie! To nasz kraj jest ogromnie zakompleksiony. Proszę mi udowodnić gdzie jakieś C.H. w Zagłębiu lepiej wygląda? No jest niedokończony i szybko nie będzie ale ten sklep jest.. ma to coś w sobie:)

Masz rację o tym syndromie. CH ładne a zewnątrz b. ciekawe smile2.gif

tigro
Peterek - zależy od punktu widzenia. IMO Pogoria ma lepiej dobrane sklepy niż Plejada, bo w Plejadzie ni to Vobisu, ni to Komputronika. A tak - mamy trzy sklepy stricte komputerowe w centrum - ProLine poza CH i wyżej wymienione wewnątrz.

Leszek - Saturn nie jest lepszy od Euro?! Dużo większy wybór towarów i nieporównywalnie lepiej rozwinięte działy, które są mi najbardziej potrzebne (konsole, notebooki, komputery i sprzęt) - znajdź mi w Euro tyle towarów na wystawie. Ceny mnie średnio interesują, bo i tak kupuję w Internecie - sklepy typu MM czy Saturn są mi potrzebne, żeby obejrzeć rzeczy, które chcę kupić. Chociaż ceny w sklepach rzędu Saturna też uznaję za lepsze - spójrz na gazetki Euro i Saturna, i porównaj sobie.

wojcik, zizi - pod jakim względem nasz kraj uznajecie za zakompleksiony?
Padziu
CYTAT(vacu @ sob, 08 lis 2008 - 15:32) *
jedyny plus to sponsoring siatkarek - inna rzecz, ze nie wiem jakie kwoty wchodzą w grę, bo może jakieś grosze.
- sklepy - jak sklepy, teraz w każdej galerii jest to samo, ale i tu porażka - beznadziejny food-court: McD, KFC i pizzeria - taki zestaw to na stację paliw a nie do CH mieniącego się miejscem spotkań

sponsoring siatkarek był z tego co wiem podpisywany na 500tys zł rocznie ale nie wiem czy aż taka kasa by na to szła

a co byś chciał jako miejsce spotkań? masz Empik cafe, kino, będzie sphinx(jeśli błędnie napisałem sorry) jak by zrobili dużą ekskluzywną restauracje to pewnie była by za droga i nikt by tam nie chodził...
A tak ogólnie to pewnie tłumy się przewalą i zobaczymy czy ludzie wybiorą M1, Plejadę czy Pogorie na zakupy np. ubrania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.