Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Hator
moze zalanie miasta marketami nie jest dobrym pomyslem, ale wmiare ladny projekt i przede wszystkim realne szanse, aby po kilku latach zagospodarowac teren centrum sa dla Dabrowiakow wiekszym argumentem na plus, niz jak to vacu piszesz - malomiasteczkowosc.

Same 30 blaszakow w centrum miasta to nic fajnego i do tego oczywiscie nie powinnismy dazyc (jak to kiedys byla moda w Sosnowcu), ale ta budowa wkoncu niektorym pozwoli poczuc sie lepszym - bo oto dabrowa ma 2 real'e (nie pisze o sobie tongue.gif ).

Mysle ze powinnismy sie cieszyc, ze geant nie odrazu postawil swoj sklep - wtedy mielibysmy kolejny odpychajacy blaszak jak ten na granicy sosn i kat. A tak to wkroczymy w nowy etap, kiedy to zamiast hiper, super itp marketow powstaja centra handlowe z duzymi pasazami, kinami, restauracjami itp., o ktorych pisze m in @zibar. Tylko ze silesia o ktorej wspomina jest, jak dla mnie, przykladem jak mozna skopac projekt i stracic wiekszosc atutow, ktore mialy m in nawiazywac do slaska, regionu itp - to mimo dobrych pomyslow zostalo zaprzepaszczone.
Mam nadz ze Pogoria pod tym wzgledem przewyzszy Silesie i ze bedzie to miejsce, ktore dabrowiacy beda sobie chwalic, a nie sie wstydzic.

PS Chcialbym przypomniec, ze my sami mozemy "zaprojektowac" kawalek naszej pogori - dlatego tez mam nadz, ze bedziemy sie skupiac odnosnie : jak powinno byc i co powinno sie zrobic, a nie na samym komentowaniu etapow budowy.
Osobiscie mam zamiar z tego skorzystac.
Bartek84
Ja tam się cieszę na Pogorię. Ożywi ona centrum i coraz smutniejszą ul. 3-go Maja, poprawi się estetyka naszego miasta, do DG wróci kino (ciekawe czy byłaby szansa żeby nowe kino odziedziczło nazwę po starym? coś w stylu Cinema City - Ars, albo Kinoplex Ars tongue.gif, ale pewnie operatorzy nie będą chcieli modyfikować swojej marki) i wogóle polepszy się wizerunek Dąbrowy.

Poza tym to wielkie uznanie dla Mayland za list i podejście :)
Sebastian22
tez mnie cieszy ze w DG bedziemy mieli prawdziwą galerie handlowa a nie kolejny "blaszak" jakich w okolicy wiele - cieszy rowniez fakt podejscia inwestora do sprawy. Sa jeszcze dobrzy ludzie na tym swiecie biggrin.gif
vacu
Dzięki za opinie. Conieco mi się wyjaśniło wink.gif
QUOTE(Hator @ Nov 23 2006, 09:32 PM) *
PS Chcialbym przypomniec, ze my sami mozemy "zaprojektowac" kawalek naszej pogori - dlatego tez mam nadz, ze bedziemy sie skupiac odnosnie : jak powinno byc i co powinno sie zrobic, a nie na samym komentowaniu etapow budowy.
Osobiscie mam zamiar z tego skorzystac.

A ja właśnie w tym punkcie mam inne zdanie. Bo z jednej strony masz rację - CH czy chcę czy nie stanie się częścią miasta więc jeśli można dodać coś od siebie to czemu nie?
Z drugiej jednak strony niepokoi mnie np. kiedy widzę całą tę "kulturę marketową", np. "laseczki" stroją się i jadą "na galerię" ale nie na zakupy ale żeby spędzić czas po prostu... sad.gif
Mnie to się kojarzy z tymi mrocznymi filmami o przyszłości kiedy to korporacje sterują każdym ruchem człowieka a ten jeszcze się z tego cieszy... No i ja nie lubię w takim czymś uczestniczyć.

Jeszcze tylko jedna uwaga do syzia: mnie by się marzyło, żeby ceny w sklepach były horrendalnie wysokie wink.gif ale jednocześnie żeby każdy mógł zarobić w DG tyle "sałaty", żeby wysokość cen olewać z góry na dół rolleyes.gif Tak, taka wizja bardziej mi odpowiada, niż radocha z niskich cen bo zarabiam 600 peelenów.
kwintosz
Wróćmy do dyskusji konkretnie na temat "CH Pogoria".

Ja chciałbym się dowiedzieć, może można by wysłać takie pytanie wraz z innymi do Mayland-u. Chodzi mi o wnętrze tegoż obiektu. Czy są już plany jak to będzie wyglądać? Czy będzie to w jakiś sposób powiązane z miastem, czy będą to normalne pasaże handlowe bez "fajerwerków". Jak już ktoś wspomniał, super by było aby nawiązać do naszego miasta i chodźby do naszego pięknego "Pojezierza". Tak sobie myślę, że ładnie by to wyglądało, gdyby na pasazach, można było znaleźć do tego odniesienie. Liczyłbym na sporą ilość wody, może fontanna (w środku nie na zewnątrz), jakaś malutka imitacja jeziorka/-ek, oczywiście także super pomysł z tą makietą Pogorii. Oczywiście nie mówie tu o jakichś olbrzymich rozmiarach tego typu rzeczy. Można także nawiązać do pustynii błędowskiej - piasek, jury krakowsko-częstochowskiej - skałki.. A wszystko to okraszone, czymś takim co zaproponował ktoś na poprawę wizerunku naszego dworca.. a więc jakichś wizualizacji i krótkiego opisu tych miejsc i samego miasta.
Nie zapominajmy że to w dalszym ciągu będzie sklep.. ale myślę że podział na takie tematyczne kilka części, w każde z innym wystrojem, byłby niezwykle ciekawym rozwiązaniem. Koszty uważam, że nie byłyby strasznie duże. Szkoda tylko, że nie znamy układu, co i jak będzie poukładane. Ciekaw jestem czy takowy już powstał? Jeśli tak to czy w CH"Pogoria", będzie drugi większy market np: Media Markt, Saturn, RTV/AGD itp.?

Aaa nie zapominajmy o tym budynku wolnostojącym, jego przeznaczeniu i naszego pomysłu na jego adaptację.

Ah się rozpisałem, mam nadzieję że doczytaliście do końca. Wyszły mi z tego posta kilka pytań jakie można im zadać, i kilka pomysłów, czy dobrych, nie wiem.

Wie ktoś może, czy zaczeło się już coś dziać na tamtym terenie, czy nadal cisza...??
:)
jesli fontanna w srodku to tylko nie kosztem tej na zewnatrz.
Mam nadzieje ze bary i restauracje beda czynne do poznych godzin. Fajnie jakby byly te parasole wokol fontanny, zeby mozna bylo tam w cieply letni wieczor usiasc zamiast wewnatrz baru/restauracji/kawiarni.

QUOTE(kwintosz @ Nov 25 2006, 12:27 PM) *
Szkoda tylko, że nie znamy układu, co i jak będzie poukładane. Ciekaw jestem czy takowy już powstał? Jeśli tak to czy w CH"Pogoria", będzie drugi większy market np: Media Markt, Saturn, RTV/AGD itp.?

uklad wnetrza jest na stronie Mayland.
Widac ze na dolnym poziomie beda 3 duze sklepy. Szkoda ze nie wiemy co oznaczaja kolory.
Ja mysle ze Media albo Saturn sie tam znajdzie
kwintosz
No fakt zapomniałem zupełnie o tym. blink.gif No właśnie, szkoda ze nie ma opisu kolorów, przydał by się bardzo. A czy jest wiadome ile sal kinowych będzie w kinie? Na rysunku jest ono podzielone na 3 części..
Co do wcześniejszego mojego posta, oczywiście mialem na myśli fontanne w środku, nie kosztem tej na zewnątrz. :)
syzio
Sal kinowych ma być 5
Sebastian22
kolory pewno oznaczaja typy sklepow - z ubraniami, elektronika, punkty usługowe itp....tak przynajmniej jest w innych centrach.
szer
Pewnie góra będzie z rozrywką, fitnesem i restauracjami, kawiarniami itp...
QUOTE(Hator @ Nov 21 2006, 09:03 PM) *
Z uwagi na to, że inwestycja prowadzona jest na terenach
poprzemysłowych, niezbędne jest wykonanie skomplikowanych prac
przygotowawczych przed rozpoczęciem samej budowy. W przyszłym tygodniu
wkracza na teren firma, która będzie przygotowywała teren pod budowę, a
wznoszenie konstrukcji rozpocznie się w przyszłym roku.

wkroczyli! :)
na razie jeszze niezbyt imponujaco to wyglada

kilka osob wykonujacych pomiary w odblaskowych kamizelkach, spychacz i wokol niego kilku robotnikow. Jeszcze kilka osob krecacych sie wokol budynku do wyburzenia
syzio
Czyli wreszcie coś zaczyna się ruszać. Jestem ciekaw kiedy będą wyburzać zbędne "baraki" i kiedy będzie kamień węgielny blink.gif
Sebastian22
dobrze ze sie cos dzieje....co do kamienia wegielnego to pewno wiosna 2007 i napisza o tym na mayland.pl a jakie to budynki wyburzą?? Policja zostaje czy nie? Na wizaualkach jest ale jakos nie pasuje do CH. Ciekawe co tam zrobią jak zostanie....
syzio
QUOTE(Sebastian22 @ Nov 27 2006, 06:08 PM) *
dobrze ze sie cos dzieje....co do kamienia wegielnego to pewno wiosna 2007 i napisza o tym na mayland.pl

Zapowiadali że kamień mają wmurować jeszcze w tym roku !! blink.gif
QUOTE(syzio @ Nov 27 2006, 02:53 PM) *
Jestem ciekaw kiedy będą wyburzać zbędne "baraki" i kiedy będzie kamień węgielny blink.gif

ktore baraki masz na mysli?

istenieje tam stary duzy budynek, ktory bedzie wyburzony. Jednak jak na DG to barak z niego nie byl. Niestety doprowadzono go do ruiny. Kiedys myslano przeniesc do niego biblioteke
Sebastian22
mówisz o tym hotelu hucianym? czy co tam bylo....pierwszy budynek z lewej idąc ul.przybylaka od ul.kosciuszki....
QUOTE(Sebastian22 @ Nov 28 2006, 02:33 PM) *
mówisz o tym hotelu hucianym? czy co tam bylo....pierwszy budynek z lewej idąc ul.przybylaka od ul.kosciuszki....

no o tym pierwszym duzym ale co w nim bylo to juz nie pamietam
muzzy
Witam
A nie był to przypadkiem budynek, w którym znajdowały się łaźnie? Coś mi tak w głowie świta.

pozdro
Muzzy
Master
To było laboratorium Huty Bankowej
^^ o tak jest klocek dobrze gada!

PS. szkoda ze nie mamy zadnego uzytkownika, ktory mieszkalby w tym duzym budynku na roku Sobieskiego i 3maja. Jeszcze na najwyzszym pietrze. I jeszcze mialby cyfrowke. No i checi biggrin.gif
Sebastian22
a moze sie znajdzie ktos? Tam duzo ludzi mieszka....tongue.gif
pulsatilla1214
Z tym wystrojem i nawiązaniem do przyrody DG, a w szczególności jezior...

Wiem, że marzyłoby nam się w środku mini muzeum DG, jak pomysł z modelem berkantyny Pogoria, galerią znad naszego pojezierza.

A gdy tak sobie idę sosnowieckim Auchan, który ma już 10 lat i jest z ery pierwszych marketów to podoba mi się bardzo prosty w swej formule pomysł z namalowaniem sosnowego lasu na ścianach pasażu - to było po prostu genialne :) Wyraziste i ciekawe.
syzio
Dziś widziałem koparke na terenie Pogorii która wyrównywała teren :)
QUOTE(syzio @ Nov 29 2006, 06:26 PM) *

uff bo ja nic nie widzialem, juz myslalem ze po 1 dniu sie wycofali
Hator
temat cos ucichl
czekam na te propozycje - wypadaloby sie cos do mayland odezwac :)
pozdr
szer
hmmmm mayland mógłby wiecej wizualek na strone wrzucić.... 2 to troche malo...
QUOTE(szer @ Nov 30 2006, 06:35 AM) *
hmmmm mayland mógłby wiecej wizualek na strone wrzucić.... 2 to troche malo...

to przeciez Hator dostal od nich kolejne
szer
Ale na strone mogli by wrzucić a nie przesyłać tylko nam. Już sam mam problemy z przeszukiwaniem temu w celu znalezienia wizualek nowych...
mydliczek
A co z jakimś bilbordem - wizualką, a potem reklamą od strony torów? Fajnie jakby każdy widział co powstaje, a potem, że takie coś istnieje. Najlepiej jakby był tam widok CH od strony Sobieskiego, bądź z lotu ptaka.
I najlepiej byłoby zasłonić takim czymś nasz piękny nieczynny dworzec i ten z kasami również tongue.gif tongue.gif

Co do środka, to bardzo dobrym pomysłem było by to umieszczenie prezentacji naszych czterech Pogorii i innych atrakcji naturalnych, np. pustyni. Można zrobić każdą pogorie w innym miejscu, takie małe ołtarzyki tongue.gif

Uważam, że ciekawe by było także umieszczenie tam jakiegoś punktu informacji głównie turystycznej o naszym wspaniałym mieście, bo chcąc nie chcąc tych walorów turystycznych mamy trochę i mogą nam tego pozazdrościć inne okoliczne miasta rolleyes.gif

oczywiście w CH Pogoria powinno być dużo fontann jak już kiedyś pisałem. I w środku i na zewnątrz. Woda powinna tu grać duża rolę :)
Zibar
Tak taka firanka z wizualką na niby rusztowaniach budynku przy torach - fajnieby wyglądała, ale to teren PKP i pwenie kasa będzie przszkodą mellow.gif
takie tablice to inwestorzy umieszczaja na swoim terenie a gdzie indziej to przeciez nie beda placic. Zreszta ja bym sie tam nie reklamowal bo wstyd.

Myslicie ze zrobienie takich wizualek to zaden problem i maja takich nieograniczona ilosc ze wszystkich mozliwych "ujec"? tongue.gif
wszystkie najlepsze na pewno nam udostepnili
kwintosz
A mi brakuje jakichkolwiek bliższych informacji, na temat wnętrza. :) W jakim stylu będzie wykonane, czy jest już jakaś koncepcja, poza podziałem wnętrza na odpowiednie powierzchnie sklepowe. sad.gif Przydałaby się wizualizacja poza tym, podobają mi się pomysły z odniesieniem do miasta: pogorii, pustyni, jury.. Brak także informacji, co jaki kolor na schemacie przedstawia. wink.gif Można się domyślać co najwyżej. Czy w ogóle sklepy danego typu oraz inne "obiekty" jak kawiarnie, są jakoś grupowane i będą się znajdować obok siebie czy będą rozrzucone? Czy na piętrze, będą znajdować się obiekty tylko danego typu, jeśli tak to oprócz kina co? Nie wiemy także, ilu już jest firm chętnych na powierzchnie pod swoje sklepy, czy w ogóle sa już tego typu umowy a jak tak to jakie sklepy już ją podpisały? Brak bliższych informacji, szkoda.. Może bliżej wiosny i rozpoczęcia prac coś się zmieni wzorem np. gliwickiego Forum. Tam na stronie nawet mają kamerke pokazującą obraz na żywo z placu budowy hehe tongue.gif
pozdrawiam
mały offtopic: Na stronie PKE tez są kamerki pokazujące na żywo plac budowy w Łagiszy.
Mayland Real Estate i Gray International maja ten sam adres :)
szer
Faktycznie mają takie same adresy....
Hator
chcialbym aby do nast tyg - powiedzmy ze moze do tej nd - napisali wstepne propozycje odnosnie CH Pogoria i mogli je w pon wyslac :)
ma ktos jakies ciekawe propozycje oprocz wyzej wymienionych?
pozdr
Zibar
QUOTE(syzio @ Nov 29 2006, 06:26 PM) *

W tym miesiącu "łądujemy podwójnie" laugh.gif do małej koparki - dołaczyła duża biggrin.gif
Mick
To Wam teraz zdradzę, że parę tygodni temu (mniej więcej wtedy, kiedy stawiali te tablice informacyjne o CH Pogoria) dzwonił do mnie ankieter i pytał o jakieś tam duperele - wiek, zawód, wykształcenie itd. A kiedy już się wywiedział to zaczął pytać o zachowania konsumenckie. Generalnie mówił, że pracuje dla sieci handlowej, która bada rynek w DG.
Gość pyta o to czy kupuję elektronikę i AGD, jak często i ile na to wydaję w ciągu miesiąca.
Ja ponieważ nie lubię żadnych takich ankiet to chciałem gościa jak najszybciej zbyć. I powiedziałem, że nic nie kupuję i nic na to nie wydaję i w ogóle mnie to nie interesuje. Podziękował i skończył.

A ja dopiero potem skojarzyłem, że jak takich jak ja więcej było, to w CH Pogoria będziemy mieli nie Media Markt albo Saturna ale Avans albo Euro co najwyżej. :)
Hator
co by was zachecic do dzialania prezentuje robocze propozycje ktore wczesniej pisalem i inni tez pisali :
1) odniesienie wnetrza ch do powiazan z pogoria (jeziora, statek, pustynia a takze atrakcje jury)
2) stworzenie obok kina jakiegos centrum rozrywkowego - cos jak plaza at night czy punkt 44 (zazwyczaj obok kin tworzy sie kregielnie wraz z miejscami gdzie mozna przyjsc, pogadac, napic sie piwka itp :) ) oczywiscie to nie musi byc kregielnia :) no i taki punkt musialby dzialac do wmiare sensownej godziny np do polnocy (wyjscie i wejscie wieczorem byloby wraz z wyjsciami z kina)
3) sprobowanie postawienia apteki na pasazu - wersja "otwarte 24h" - najlepiej przy wejsciu albo jakims okienkiem by gdy centrum bylo zamkniete to i tak by mozna bylo robic zakupy lekow
4) proba dogadania sie z PKP i wynajecia im malej budki np na chodniku w pasazu z sprzedaza biletow kolejowych (wiem ze to sci fi ae moze pomysl chyci :) ) - do czasu remontu dworca mielibysmy ladna "prowizore" przynajmniej biggrin.gif
5) proba dogadania sie z pkp i wladzami miasta i jako takiego remontu peronu albo choc odswiezenia w zamian za umieszczenie podswietlanych reklam zarowno miasta (turystycznie) jak i ch (warto by sprobowac)
to sa moje wstepne robocze propozycje - mam nadz ze cos w temacie sie ruszy z Wami :)
pozdr
Zibar
QUOTE(Hator @ Dec 5 2006, 09:14 PM) *
2) stworzenie obok kina jakiegos centrum rozrywkowego - cos jak plaza at night czy punkt 44 (zazwyczaj
3) sprobowanie postawienia apteki na pasazu - wersja "otwarte 24h" - najlepiej przy wejsciu albo jakims

Kregielnia jest już w Nemo, kiedys w niedzielę był kołopot z rezerwacją, ale teraz nie wiem...
Apteka całodobowa Bankowa jest na Sobieskiego - tak, że druga prawie w tym samym miejscu

Ale z PKP to naprawdę mogliby się dogadać !
syzio
Dogadanie z władzami i z PKP to powinno być PIORYTETOWE
Hator
z ta kregielnia i apteka to wiem ze sa - ale zawsze to rozwoj miasta i konkurencja tongue.gif
mysle ze przynajmniej z kregielnia powinno wypalic :)
Zibar
Podwajania czas kolejny- znowu przybyło sprzętu na placu budowy. Obecnie są dwa małe spychacze i dwie koparki, pojawiła się również budka stróża, który je w nocy pilnuje. Czyżby prace przygotowawcze terenu ruszyły...
Hator
moje kolejne wynurzenia
1) z przodu (przy bokach - nie centralnie przed wejsciem) mozna posadzic troszke drzewek - ale nie 1 rzad bo to lyso wyglada ale tak 3 min - cos w formie takiego malego lasku. CH wylaniajace sie za "lasu"w zielonej dabrowie mysle ze to by fajnie wygladalo
2) jesli na pasazu bedzie sklep zoologiczny to warto by wymusic o jakas ciekawa adaptacje. Np jezeli bylby to wiekszej powierzchni sklepik to fajnie by bylo w srodku zrobic cos w rodzaju jakiegos stawiku z plywajacymi roznymi rybkami.
Po boku zrobic wieksze klatki, w ktorych swobodnie moglyby sie poruszac rozne plazy (oczywiscie takie co by mogly ze soba zgodnie zyc) itp bajerki :)
3) mam nadz ze CH bedzie pamietac o zrobeniu takiego kacika zabaw dla dzieci by rodzice mogli zostawic swoje pociechy bawiace sie w baseniku w kulkach, poogladac tv, porysowac itp
4) teren CH jest okolo 1 km od terenu przyszlych targow i bedzie najblizszym centrum handlowym w poblizu tych targow. Nie wiem czy CH chce bawic w takie rzeczy, ale maja duzo terenu i by mogli pomyslec o przeznaczeniu czesci powierzchni na parking na dobudowanie jakichs sal konferencyjnych, czy jakiegos mini hotelu - wiem ze to nie ich broszka ale jakby pomyslec to tylko naiwniak by nei chcial wykorzystac tego faktu (oczywiscie te sale, hotele to nie musi byc dokladnie to - chodzi o to by wykorzystali fakt ze maja prawie obok siebie 2 pod wzgledem wlk. targi w Eur. Srdk-Wsch)
5) wykorzystanie technologii RFID zamiast kodow kreskowych - przy zliczaniu produktow w kasie. To troche innowacyjne i poczatkowo drogie ale pozniej to wszystko sie zwroci a klienci tez beda zadowoleni szybkoscia zakupow - krotki czas stania w kolejce to jest spory + przy robieniu zakupow.
to na razie tyle
pozdr i zachecam innych do dzielenia sie pomyslami :)
ruszyly juz ponad tydzien temu :)

to pewnie i toi toie juz sa a to zawsze podstawa i sygnal rozpoczecia inwestycji tongue.gif

@Hator

z tym RFID to prawie na 100% bez szans. Tu nic do tego nie ma Mayland a jest to sprawa Reala. I to Real musialby podjac taka deczyje ale to pewnie daleka przyszlosc i zostanie wtedy wprowadzony w calej sieci. Wprowadzenie tego to duze koszty i na poczatku zamieszanie - musieliby wprowadzic to wszyscy dostawcy a nie ma szans wprowadzic cos takiego dla jednego obiektu chocby testowo

jesli cos mamy im wyslac to powinny to byc powazne i mozliwe do zrealizowania propozycje. Inaczej sie z nas tylko laugh.gif i przestana powaznie traktowac.
Sal konferencyjnych na pewno nie zbuduja

a co do apteki to napewno jakas bedzie ale czy 24h. Nie bede pytal czy to z troski o Twoje zdrowie potrzebujesz jej w nocy wink.gif
Ale oczywiscie kazda apteka 24h sie przyda

dla mnie najwazniejsze zeby to miejsce zylo poznym wieczorem - tzn jego czesc "rozrywkowa". Nie tylko kino. Do poznych godzin nocnych powinny byc otwarte bary a marzy sie jakis super pub biggrin.gif (a najlepiej kilka polozonych oczywiscie blisko tej fontanny przed wejsciem wink.gif)
teraz dopiero zwrocilem uwage jak to jest z ta powierzchnia

powierzchnia GLA to powierzcnia najmu :)
a CH Pogoria bedzie miala 30 tys m2 GLA

czesciej podaje sie powierzchnie calkowita - sosnowiecka Plaza lacznie 33 tys ale GLA na pewno duzo mniej. Ta laczna powierzchnie na pewno tez obejmuje podziemne parkingi! A wiec Plaza bedzie duzo mniejsza od Pogorii

zobaczcie jakie to moga byc roznice np:
Platan - Zabrze - Powierzchnia całkowita 33 000 m2 w czym handlowa 23 200 m2 GLA

3Stawy Katowice - Powierzchnia całkowita 39 000 m2 w tym 23 500 m2 GLA handlowej

Pogoria rozplanowaniem wnetrza bedzie troche podobna do Platana. Oczywiscie my jeszcze mamy 2 poziom :)

A wiec CH Pogoria powierzchnie calkowita GBA bedzie miala przynajmniej o kilka tys m2 wieksza niz GLA. Kto wie - moze i nawet o prawie 10 tys?

ale teraz znalalzem fajne zestawienie :) (niby pasuje do watku o hipermarketach ale tutaj da wyobrazenie o wielkosci CH Pogoria)

tam gdzie nic nie pisze to pewnie sa to powierzchnie calkowite a nie GLA
ŚLĄSKIE
* AKS
Chorzów, 35 tys. m2, Carrefour i 41 małych sklepów.
* Sosnowiec
Sosnowiec, 25 tys. m2, Géant i 28 mniejszych placówek.
* 3 Stawy
Katowice, podstawowy obiekt 17 tys. m2, Géant, La Halle, Cubus, Reserved. Osobno Lapayere i Komfort.
* Ruda Śląska Plaza
Ruda Śląska, 17 tys. m2, Albert i galeria handlowa.
* Dąbrówka
Katowice, 26 tys. m2, Carrefour, RTV-Euro-AGD, Zibi, Kameleon i 25 innych sklepów.
* Plejada
Bytom, 36 tys. m2, Carrefour, Cubus, RTV-Euro-AGD, Kappahl, Reserved - łącznie 80 sklepów.
* Plejada
Sosnowiec, 36 tys. m2, Carrefour, Stacja Centrum Rozrywki, RTV-Euro-AGD, Jysk, New Yorker, Deichmann, Reserved, Maks Centrum Sportu.
* Platan
Zabrze, 35 tys. m2, Géant, galeria handlowa.
* Silesia City Center
Katowice, 107 tys. m2, Tesco, Saturn, galeria handlowa, centrum rozrywki.
* Sarni Stok
Bielsko-Biała, 32 tys. m2, Carrefour, MM, Deichmann i 42 inne punkty handlowe.
* Auchan
Bielsko-Biała, 14,7 tys. m2, hipermarket i 50 sklepów, osobno Norauto.
* Auchan
Częstochowa, hipermarket 11,2 tys. m2, galeria handlowa 6 tys. m2.
* Auchan
Katowice, hipermarket 11 tys. m2, galeria 2,3 tys. m2 (25 sklepów).
* Auchan
Mikołów, 12,5 tys. m2 hipermarket, galeria 5 tys. m2 (56 lokali).
* Auchan
Sosnowiec, hipermarket 12,1 tys. m2, galeria (55 lokali) o powierzchni 4,5 tys. m2. Samodzielne obiekty Leroy Merlin, usługi samochodowe, sklepy obuwnicze i odzieżowe.
* Auchan
Żory, hipermarket 10 tys. m2, galeria (20 lokali) 1,8 tys. m2. Samodzielne obiekty Norauto, sklepy z odzieżą, obuwiem, wyposażeniem domu i sportowe.
* M1
Czeladź, 45 tys. m2, Real, Praktiker, Media Markt, Adler, Roller, Giacomelli Sport, Topwert, Galpex i 40 mniejszych placówek.
* M1
Częstochowa, 30 tys. m2, Real, Praktiker, Media Markt i Adler.
* M1
Zabrze, 39 tys. m2, Real, Praktiker, Media Markt, Adler, Agata, Giacomelli Sport.
* M1
Bytom, 28 tys. m2, Real, Praktiker i Adler.
* Echo
Siemianowice Śląskie, 6,4 tys. m2, Albert, Nomi, Euro-net.
* Echo
Świętochłowice, 7902 m2, Albert, Nomi, Euro-net.
* Tesco
Bielsko-Biała, Bytom, Częstochowa, Gliwice, Ruda Śląska, Tychy, Tarnowskie Góry.
* Real
Tychy, Dąbrowa Górnicza, Mysłowice, Rybnik.

mam mam :) powierzchnie calkowita naszego starego Reala - 15444 m2 (parking na 729 miejsc) i jest on zarzadzany przez Apollo-Rida Poland - "spółkę utworzoną przez dwa amerykańskie podmioty specjalizujące się w inwestycjach w nieruchomości: Rida Development Corporation z siedzibą w Houston w Teksasie oraz Apollo Real Estate Advisors z Nowego Jorku."
jestem zaskoczony - wydaje sie duzo mniejszy od centrum Auchan w Sosnwocu
syzio
Ja dziś właśnie koparki itp. widziałem i kupe gruzu. Już ruszyli na dobre :)
Sebastian22
No wreszcie sie coś tam dzieje......a propos propozycji - mam nadzieje ze powstanie tam Saturn lub MM - bo w DG niemamy zadnego marketu elektronicznego. Pomysł ze stoiskiem PKP nie jest zly tyle ze jest pewien problem - wszystkie ciekawe promocje dotyczące przejazdow koleją dotyczą najczesciej pociagow EC IC oraz TLK a jak wiemy te nie zatrzymuja sie w DG.....
Hator
@sebastian

kiedys myslalem czy by nie pisac do PKP w sprawie IC czy EX ale domyslam sie ze odp bedzie w stylu - mamy za brzydki dworzec w DG a w Sosn ma ladniejszy no i miasto liczniejsze - wpierw musielibsmy wyremontiwac dworzec (za n-lat) a po remoncie pomyslimy.

takze tutaj mamy typowe bledne kolo :/

sory za OT ale ja to tak widze.
Waszka
No to teraz się baba włączy i wymieni jakie sklepy by chciała mieć w tym naszym pięknym centrum tongue.gif
- Reserved
- H&M
- House
- Vero Moda
- Camaieu
- może być ORSAY, ale nie musi, chociaż ostatnio nawet fajne ciuchy mają
- Sephora albo lepiej by było żeby był Douglas
- Promod
- Empik
- jakieś buty ale nie Deichmann
- 5-10-15
- Bata
- Tatuum

Tam zawsze wchodzę jak jestem w CH i chciałabym je mieć w jednym miejscu w CH Pogoria :)

Poza tym mam nadzieję, że zrobią jakąś super wypasioną przechowalnię dla dzieci, taka w stylu tej która jest w IKEI. Nawet do kina możnaby się wtedy z dzieckiem wybrać i zostawić je w takim fajnym miejscu, a samemu sobie spokojnie obejrzeć film. I wreszcie nie być zależnym od babci, cioci tip., czy zostanie z dzieckiem na czas takiej rozpustnej i niepotrzbnej rozrywki jaką jest kino, czy nie. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.