Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
:)
@Bartek

Nie zgadzam sie - na zachodzie od dawna tez zauwazono i probuje sie budowac nowe CH w centrach miast - bardzo czesto przez adaptacje starych budynkow np poprzemyslowych. Dzieje sie tak np w Niemczech, wogole w zachodniej Europie i USA.
Moim zrodlem jest miedzy innymi forum SSC - wiele watkow swiatowych i polskich sledzonych od lat tongue.gif

Inna sprawa jest ze w takich CH rzadko powstaje tez wielki hipermarket, jak to bedzie w CH Pogoria
Bartek
No właśnie chodzi mi o budynki które nie zajmują tak dużych obszarów, mają po kilka pięter i posiadają parking podziemny. W tego typu obiektach nie ma sieci handlowych jak Real, Tesco itd

Zle Cię zroumiałem i miales racje w poprzednim poscie :)

Wracając do kwesti CH Pogoria to mi osobiscie się marzy Burger King wink.gif O wiele smaczniejsze kanapki niz w MC'Donaldzie.
wlasnie mi sie nie podoba za bardzo ze bedzie tam hipermarket. Do tego w normalnym centrum miasta szkoda miejsca na cos takiego (chyba ze z 4 kondygnacje i na jednej z nich tongue.gif). Ale w DG nie ma centrum a do tego nie widac innego chetnego inwestora.
Ja bym zrobil inaczej - konkurs architektoniczny na teren po czesci huty, Kosciuszki do dworca i na cala strone na ktorej stoi DH "Centrum". Do tego inna elewacja i dach budynku zamykajacego pl. Wolnosci - tego w ktorym jest ksiegarnia.
Potem powoli szukac inwestorow ktorzy musieliby sie trzymac wyznaczonych ram. To bylaby jedyna szansa zeby powstala lepsza architektura. Na miejscu CH Pogoria byloby centrum handlowe ale zupelnie inne - otwarte na miasto (wiele sklepow z wejsciem od zewnatrz, witrynami zamiast scian) i bez hipermarketu, z siecia uliczek tylko dla pieszych. Do tego wszedzie zwarta zabudowa np 4-5 kondygnacyjna zabudowa.

Ale trudno bedzie co bedzie - 1000 razy lepsze to od tego co jest teraz. Jak pisalem wedlug mnie projekt ten ratuje tylko to okragle wejscie do obiektu z fontanna i kaldka. A konkurs architektoniczny na pozostala czesc centrum miasta musi byc.

PS. A wlasnie Burger King wraca do Polski wiec kto wie biggrin.gif
Ja mam nadzieje ze z fast foodow bedzie KFC, ktorego nigdzie nie ma w okolicy
vacu
QUOTE(mucha @ Mar 24 2007, 03:46 PM) *
Vacu, z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. Są liczni klienci dla których sam market mógłby nie istnieć. Ja w SSC jeszcze nie byłem w markecie i nawet nie wiem jakiej sieci on jest, natomiast w sklepach i kawiarniach bywam często. Częto jeżdzę do Sosnowca do Plejady ale w markecie także jeszcze tam nie byłem.
Te "parę sklepów" w naszej galerii to będzie chyba prawie setka i osobiście mam zamiar być ich częstym klientem.
Jeszcze o SSC - to nie jest żaden market tylko centrum handlowo-rozrywkowe - tak jak miało być. Jego problem jest natomiast fatalna architekura. Mogło wyglądać jak Manufaktura w Łodzi albo Stary Browar w Poznaniu, a wygląda faktycznie jak trochę większy blaszak na peryferiach. Mam nadzieję, że nasza Plaza będzie się lepiej prezentować.

Może nie wyraziłem się jasno - dla mnie "korytarz ze sklepami przy hipermarkecie" to też market, taka jest moja opinia, można się z nią nie zgadzać, bo jest subiektywna tongue.gif Poza tym imho jednak większość klientów kieruje się do "głównego sklepu" a przy okazji do "galerii" a przynajmniej większość z tych, którzy zostawiają regularnie kasę musząc np. nakarmić rodzinę wink.gif

BTW - nawet sobie nie zdajecie sprawy jak markety (w moim rozumieniu) nabijają ludzi w butelkę biggrin.gif W czwartek uczestniczyłem w otwarciu "rodzinnego CH" - otwarcie było o 7 a ludzie już od 24:00 stali pod drzwiami nawet nie zdając sobie sprawy, że przez pierwsze 2-3 tygodnie wszystko - poza artykułami z promocyjnych ulotek - jest... dużo droższe niż normalnie tongue.gif A do tego pierwszy raz spotkałem się z... płatnym parkingiem pod CH biggrin.gif Jest jeszcze sporo faktów, o których wiem a które sprawiają, że pałam niechęcią do tego typu przybytków wink.gif
wlasnie mi sie nie podoba za bardzo ze bedzie tam hipermarket. Do tego w normalnym centrum miasta szkoda miejsca na cos takiego (chyba ze z 4 kondygnacje i na jednej z nich ). Ale w DG nie ma centrum a do tego nie widac innego chetnego inwestora.
Ja bym zrobil inaczej - konkurs architektoniczny na teren po czesci huty, Kosciuszki do dworca i na cala strone na ktorej stoi DH "Centrum". Do tego inna elewacja i dach budynku zamykajacego pl. Wolnosci - tego w ktorym jest ksiegarnia.
Potem powoli szukac inwestorow ktorzy musieliby sie trzymac wyznaczonych ram. To bylaby jedyna szansa zeby powstala lepsza architektura. Na miejscu CH Pogoria byloby centrum handlowe ale zupelnie inne - otwarte na miasto (wiele sklepow z wejsciem od zewnatrz, witrynami zamiast scian) i bez hipermarketu, z siecia uliczek tylko dla pieszych. Do tego wszedzie zwarta zabudowa np 4-5 kondygnacyjna zabudowa.

Ooo i takie coś byłoby super :) Szkoda, że to u nas jedynie s-f unsure.gif
a ja podobnie jak Mucha - bedac wiele razy w Plejadzie bylem chyba raz w hipermarkecie i to cos zoabzcyc a nie na wielkie zakupy, tak samo w SSC - w tesco bylem tam 1 raz na mini zakupach przy okazji tongue.gif
Wiec roznie to bywa.

Tak jak pisze Vacu hipermarkety bardzo oszukuja - nie tylko na "niby" promocjach. W dabrowskim Realu robiac wieksze zakupy ZAWSZE na co najmniej 2-3 produktach oszukaja. Albo cena inna albo pomylone kody albo wogole nabija cos dodatkowego (np kasztany za 40zl wink.gif). Najczesciej jednak jest to kilkadziesiat % roznicy w cenie - czasami kilkaset). Nie wierze ze moze to byc nieumyslne ze wzgledu na skale.
Chyba trzeba by bylo za kazdym razem sprawdzac z czytnikiem a potem jeszcze ogladac paragon - ciekawe komu sie chce i na to licza. Ja tez baaaardzo rzadko spojrze i zawsze jest cos nie tak.
W innych sieciach jest podobnie ale najwieksze doswiadczenia mam z naszego Reala (ciekawe czy to centrala tak zaleca czy dyrekcja dabrowskiego).
Hator
niektorzy narzekaja ze nam sie pogoria buduje - tylko ze przez te lata nic sie wczesniej nie dzialo w naszym miescie - zadne plazy, galerie itp - nikt sie nie interesowal tak atrakcyjnym terenem podupadajacego geant'a w polsce.
Niech juz lepiej Pogoria powstaje - cud architektury to nie jest ale ozywi centrum i przyszlym, ewentualnym inwestorom (z branzy handlowej) podniesie poprzeczke by nie stawialy klocow w miescie.

Poza tym, sam UM powinien zainteresowac sie rewitalizacja centrum - polozenie kostki brukowej i postawienie fontanny bobra to za malo jak na zeszle 5 lat. Odnowienie kamienic przy placu w centrum, elewacji PKZetu oraz wypracowanie koncepcji na ul kosciuszki (w tym wznowienie kulturalne dzialanosci w budynku b. kina ARS-moze jako miejsca na offowe sztuki teatralnem, dalszy rozwoj ilosci imprez w PKZecie) to juz jakas wstepna koncepcja - mam nadzieje ze wladze o tym mysla - bo nie tylko dabrowa przemyslem winna stac.
kwintosz
Osobiście uważam że to też nie jest najlepsze rozwiązanie, ale chyba najlepsze patrząc na warunki jakie Dąbrowa może stworzyć. wink.gif Niestety ale wydaje mi się, że nic lepszego u nas nie miałoby racji bytu. sad.gif

Wkurzająca jest indolencja naszych władz w rewitalizacji centrum. wink.gif I choć jeśli trochę budowa CH Pogoria by miała to ruszyć i pomóc to jestem za (byle wykonanie było dobre)

Fajnie..ul. 3 Maja jakoś wygląda ale już kamienice przy niej nie bardzo. sad.gif W dodatku te piękne budynki byłego UM na samym szczycie - nie zapomniany widok, aż chce się wracać. tongue.gif To samo dotyczy budynków wzdłuż głównego ciągu komunikacyjnego (Sobieskiego (Kościuszki) - Kr. Jadwigi czy nawet Piłsudskiego). Jadąc od Będzina trudno uwierzyć że wjeżdża się do samego centrum, zresztą nie lepiej jest od strony Gołonoga. A co do samego ścisłego centrum.. To jak to ktoś ładnie określił te "zółte g***" laugh.gif w centrum dawno powinno zniknąć.. Kostka, ławeczki, jak przed PKZ. Okolice poczty zamienić na coś w stylu "szklanych domów" oczywiście zmieniając elewacje budynku gdzie był ARS i dalej w górkę. To samo z budynkiem gdzie jest księgarnia. Remont elewacji PKZ to pobożne życzenie ale też by się przydało. Wtedy może jakoś by to wyglądało.

Wracając do CH Pogoria to cieszę się że chociaż będzie gdzie iść na kawę, bo póki co to w DG chyba nie ma porządnej kawiarni. Może otoczenie sklepów nie najlepsze ale skoro "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.."
o projektancie + 1 wizualka
(zaprojektowali tez Felicity czesto przeze mnie wspominane - pamietacie zamieszanie z Gray Inter wink.gif)

zrobilem dzisiaj male googlowanie i
UWAGA, UWAGA!!!

Miasta, w których planowane są nowe kina Cinema City
:

Białystok (8 sal) - Focus Park
Bielsko-Biała (10 sal) - Gemini Park (otwarcie 2008)
Bydgoszcz (13 sal) - Focus Park
Dąbrowa Górnicza (5 sal) - CH Pogoria
Gliwice (13 sal) - Forum Gliwice
Lublin (8 sal) - Plaza, maj 2007
Rzeszów (10 sal) - Millenium Hall
Suwałki (4 sale) - Plaza
Zielona Góra (9 sal) - Focus Park - Polska Welna (planowane otwarcie II polowa 2007)
Kraków (18 sal) - Bonarka

zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cinema_City

wiadomo - to wiki i rozne rzeczy tam mozna przeczytac ale raczej nie sadze zeby ktos sobie wymyslil.

Przypuszczalem ze moze to byc Cinema City bo gosc z Maylandu mowil o miedzynarodowym operatorze
vacu
QUOTE(:) @ Mar 26 2007, 09:40 AM) *
o projektancie + 1 wizualka
(zaprojektowali tez Felicity czesto przeze mnie wspominane - pamietacie zamieszanie z Gray Inter ;))

Z projektów ww. firmy znam dwa:
- Korona - jak dla mnie zwykły blaszany kloc, w środku wygląda jak Auchan na Środuli - miejmy nadzieję, że takich koszmarków już nie projektują :), podoba mi się za to znajdujący się w niej tzw. food court, wygląda to mniej więcej tak:

...i jak się jest w środku to robi to fajne wrażenie :) Fajnie jakby cuś takiego śmiesznego w Pogorii wymyślili (aczkolwiek jedzenie tam to tylko fast foody + chińskie cuś z niedobrym jedzeniem więc jest fajnie tylko od strony wizualnej)
- CH na placu grunwaldzkim - charakterystyczne jest to, że nijak się ma do otoczenia o co mają pretensje mieszkańcy Wrocka. Sam projekt też nie rewelacyjny, jakiś ciężki taki a jak się jest w środku to ma się wrażenie bycia w bunkrze ale środek jeszcze nie wykończony w 100% więc trudno coś powiedzieć choć zapowiada się ciekawie.
Zibar
Jak patrze na coraz nowsze wizualki to mam wrażenie, że ta fontanna jest coraz mniejsza sad.gif
,a ten mknący "new garbus" chyba przejechał jakiegoś mieszkańca i wlecze go pod kołami, bo tylko baloniki ciągnie za sobą laugh.gif
rafi
QUOTE(vacu @ Mar 26 2007, 12:35 PM) *
Fajnie jakby cuś takiego śmiesznego w Pogorii wymyślili (aczkolwiek jedzenie tam to tylko fast foody + chińskie cuś z niedobrym jedzeniem więc jest fajnie tylko od strony wizualnej)

Ale tam jest (a przynajmniej była) knajpka z "polskim jedzeniem". Moze ci umknelo przez koncepcje tego typu czesci gastronomicznej (stoliki w zasadzie wspolne dla wszystkich knajp).

Co do "naszej" Pogorii, to zwykly parking jest po prostu marnowaniem cennego miejsca w centrum miasta. Kto tak teraz buduje? Parking albo jest pod centrum, albo na centrum (albo i pod i na :)).
Zgadzam sie, ze projekt ratuje jedynie ciekawie zaprojektowane wejscie. Wydaje mi sie, ze projekt po prostu ma swoje lata i to bedzie widoczne po wybudowaniu.
Co do kina, to moze byc Cinema City. Mnie tam wszystko jedno...
Hator
QUOTE(:) @ Mar 26 2007, 10:00 AM) *
zrobilem dzisiaj male googlowanie i
UWAGA, UWAGA!!!

Miasta, w których planowane są nowe kina Cinema City
:

Białystok (8 sal) - Focus Park
Bielsko-Biała (10 sal) - Gemini Park (otwarcie 2008)
Bydgoszcz (13 sal) - Focus Park
Dąbrowa Górnicza (5 sal) - CH Pogoria
Gliwice (13 sal) - Forum Gliwice
Lublin (8 sal) - Plaza, maj 2007
Rzeszów (10 sal) - Millenium Hall
Suwałki (4 sale) - Plaza
Zielona Góra (9 sal) - Focus Park - Polska Welna (planowane otwarcie II polowa 2007)
Kraków (18 sal) - Bonarka

zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cinema_City

wiadomo - to wiki i rozne rzeczy tam mozna przeczytac ale raczej nie sadze zeby ktos sobie wymyslil.

Przypuszczalem ze moze to byc Cinema City bo gosc z Maylandu mowil o miedzynarodowym operatorze

respect :) :) :)

osobiscie wolalbym Helios ale CC tez moze byc.
Sebastian22
No juz emocje z kinem opadly takze wroce do tematu - orientuje sie ktos co sie tam dzieje? Nadal usuwana jest ziemia? Cos roboty stanely albo mi sie zdaje.
olo
QUOTE(Sebastian22 @ Mar 27 2007, 07:49 PM) *
No juz emocje z kinem opadly takze wroce do tematu - orientuje sie ktos co sie tam dzieje? Nadal usuwana jest ziemia? Cos roboty stanely albo mi sie zdaje.
Pisałem już, że trwają prace niwelacyjne, zwłaszcza w zachodniej stronie gdzie zostało jeszcze sporo betony do zmielenia.
Sebastian22
no ok ale to bylo tydzien temu tongue.gif no wiec po swietach zacznie sie budowa - ciekawe jak to bedzie sie "pojawiac" biggrin.gif
olo
QUOTE(Sebastian22 @ Mar 27 2007, 08:04 PM) *
no ok ale to bylo tydzien temu tongue.gif no wiec po swietach zacznie sie budowa - ciekawe jak to bedzie sie "pojawiac" biggrin.gif

Jescze wczoraj trwało mielenie betonu na zachodniej stronie placu budowy. Czyli tam gdzie ma być parking. To w niczym nie przeszkadza, aby rozpocząć budowę zasadniczą, czyli plazy.
@ Sebastian22

zwoza kamienie na plac tongue.gif

---------------

wmurowanie kamienia o niczym nie swiadczy bo w Opolu wmurowali juz we wrzesniu a do tej pory tak samo jak u nas przygotowuja tylko teren.

A powinni serio zaczynac juz budowe - mieli zaczac w 1 kwartale.
Na pewno chca otworzyc przed swietami - najczesciej takie obiekty otwiera sie wiosna i jesienia ( i tak zeby zdazyc przed swietami).
Wiec zostal rowny rok i beda musieli sie naprawde spieszyc (chyba najczesciej buduje sie troche dluzej np 1,5 roku).

Moze by tak zasponsorowali nasz MMKS? wink.gif

Po Czarnych Slupsk teraz beda rowniez sponsorowac Odre Opole

PS. 30 marca otwarcie bunkra w Sosnowcu
Bartek
QUOTE(olo @ Mar 27 2007, 06:12 PM) *
Jescze wczoraj trwało mielenie betonu na zachodniej stronie placu budowy. Czyli tam gdzie ma być parking. To w niczym nie przeszkadza, aby rozpocząć budowę zasadniczą, czyli plazy.

To nie będzie żadna Plaza, a zwykłe centrum handlowe!
cale szczescie ze nie Plaza! :)
Plaza Centers to chyba najbardziej kiczowate obiekty

samo slowo "plaza" oznacza "kompleks handlowy, biurowy lub mieszkalny" - slownik pwn
Sebastian22
ja zapytam o te kamienie - po co oni je tam zwożą?
szer
I Kiedy ma być wmurowanie kamienia pod budowe? Pisali że jeszcze w marcu miało to być.... I wogóle kiedy zaczną budowe. Bo widząc ich tempo to skończą na jesień 2008 a nie wiosne....
zrezygnowali - nie bedzie wmurowania, nie bedzie budowy, nikomu nie sprzedadza zeby nie wpuscic konkurencji, nie bedzie niczego... wink.gif
Sebastian22
QUOTE(:) @ Apr 1 2007, 12:07 PM) *
zrezygnowali - nie bedzie wmurowania, nie bedzie budowy, nikomu nie sprzedadza zeby nie wpuscic konkurencji, nie bedzie niczego... ;)

Niezly zart prymaaprylisowy....
Bartek
A dzisiaj rano spalił się cały dach tego budynku zabytkowego co to w nim byl kiedys komisariat policji. Z tego co strazacy mowili to budynek byl odciety od instalacji gazowej i elektrycznej, wiec sam z siebie nie mogl sie zapalic! Wyglada tragicznie i sadze ze bedzie zburzony.

Jeśli chodzi o moją prywatną opinię to sądzę że w tym pożarze mógł maczać ktoś komu nie zależało na remoncie tego obiektu. A komu? To juz pozostawiam dla was.

BTW. To nie jest zart z okazji 1 kwietnia!
szer
Jakieś fotki z tego są?
mydliczek
Potwierdzam. Nie ma dachu na tym budyneczku. Właśnie nie wiedziałem co się dokładnie stało, ale widać, że się paliło. Nie wiadomo kto to mógł zrobić. Ale dzisiaj widziałem, że siedziało tam na schodach budynku dwoje jakiś dzieci (fajne miejsce na zabawę). Może to był po prostu głupi żart, a może nie.

P.S Wmurowanie kamienia ma być 6 kwietnia o 16:00. Wiem od kolegi z budowy.

Oczywiście to żart laugh.gif

P.S 2 Nie ma. Może jutro zrobię jak nie zapomnę. To sobie zobaczycie tongue.gif
Bartek
Bardzo jestem ciekawy co teraz z nim zrobią. Koszty remontu będą baardzo olbrzymie ponieważ wszystko jest zalane, wody pełno nie mówiąc już o konstrukcji tego budynku który po takiej akcji jak dzisiaj jest bardzo osłabiona.

Sądzę że zburzą jak już pisałem i tyle z naszego ładnego, zabytkowego obiektu sad.gif
Sebastian22
QUOTE(mydliczek @ Apr 1 2007, 06:53 PM) *
Potwierdzam. Nie ma dachu na tym budyneczku. Właśnie nie wiedziałem co się dokładnie stało, ale widać, że się paliło. Nie wiadomo kto to mógł zrobić. Ale dzisiaj widziałem, że siedziało tam na schodach budynku dwoje jakiś dzieci (fajne miejsce na zabawę). Może to był po prostu głupi żart, a może nie.

P.S Wmurowanie kamienia ma być 6 kwietnia o 16:00. Wiem od kolegi z budowy.

Oczywiście to żart laugh.gif

P.S 2 Nie ma. Może jutro zrobię jak nie zapomnę. To sobie zobaczycie tongue.gif

To ma byc to wmurowanie 6.04 czy nie - ale nie sadze aby w Wielki Piątek to robili.
azurra1
No oczywiście że go spalono :/ SZUJE :[
Przeciez ten budynek był nie na rękę osobą budującym hipermarket.
Kupili plac na którym stał budynek i chcieli go wyburzyc ale to budynek zabytkowy pod opieka konserwatora zabytków i nie można go było ruszyć .. więc wpisano go w plany budowy,
a przeciez taki budynek zabytkowy żeby odnowić trzebabybyło wiecej kasy wydac niż nowy postawić więc najpierw usunięto ogrodzenie ogradzające i chroniące budynek ....
złomiarze dostali ciche przyzwolenie na rozbiórkę.. Często przechodząc tam widziałam jak ludzie z wózkami złom wywozili... no ale budynek się nie sypnął więc co mieli zrobić ...
oczywiście że podpalono !Był odcięty od gazu i prądu!
A palił się tak mocno że strażacy wejść do środka nie mogli i gasili od zewnątrz ( to z wiadomości na tvp3 )podpalono i to pożądnie.
I akurat w niedziele kiedy pracowników budowy nie było
I oczywiście nikt się popełnieniem przestepstwa nie zajmie bo po co. Sprawa ucichnie i będziemy miec kolejny piękny hipermarket potem drugi i nastepne...
qr** qr** qr** !

myslalem ze 1 kwietnia i zobaczylem aktualnosci w necie http://ww6.tvp.pl/video/2007/04/01/115864/film.asf - od 8:40
kwintosz
Coś dziwnego pojawiło się na stronie maylandu:
To fragment dotyczący "CH Pogoria" z nowego biuletynu z ich strony:

Jak mam to rozumieć, że co było już oficjalne wmurowanie kamienia?? wink.gif Mam nadzieję, że to zdjęcie z ziomkiem to nie z Dąbrowy.. cool.gif Jeśli oficjalnie już rozpoczęli to nie widzę nic ciekawego w związku z tą inwestycją, skoro mieszkańcy nawet o tym nie są informowani.. sad.gif Może coś chcą ukryćtongue.gif Odwalą kaszanę i podziękują..

Oby nie..
A ha jeszcze link do biletynu BIULETYN - MARZEC
a mieli czekac na pogode zeby zaczac z mieszkancami (z ewentualna impreza)...

Wracajac do pozaru!

zeby tylko prokuratura cos znalazla!

Nie wiemy jak jest w tym przypadku ale baaaaaaaaardzo czesto slyszalem o takich przypadkach - umyslne podpalenie przez inwestora ( oczywiscie niby przypadkiem - samo albo robotnicy przy pracy itp) aby pozbyc sie niewygodnego budynku - zabytku ktorego nie mozna normalnie wyburzyc.

To byloby jakies fatum - najpierw spalila sie ta czesc huty a zaraz potem zostala wyburzona , potem kamienica na rogu - tu akurat dobrze ze sie spalila, a teraz to.

Okaze sie czy odnowia i zrobia nowy dach czy wyburza.

Nie przesądzajmy bo nie wiemy - zajmie sie tym prokuratura tylko pewnie zadnych sladow nie znajda albo powiedza ze zlomiarze. A przeciez terenu (sprzetu) pilnuje ochrona.
kwintosz
No tak, też się zdziwiłem bo ja jakąś godzinę wcześniej oglądałem te aktualności z neta.. wink.gif
Cóż.. naprawdę ciekawe czy to "przypadek"

Tak w ogóle, to ciekaw jestem czy powstanie jakaś strona CH Pogorii. wink.gif Forum w Gliwicach ma, nawet na której jest kamerka gdzie można oglądać co się aktualnie dzieje. Poza tym zawsze to łatwiej podawać informacje mieszkańcom, zdjęcia z budowy itd. Jestem ciekaw czy ktoś na to wpadnie.. cool.gif
azurra1
No niestety :/ Nie żart że spłonął. TO ŻE PODPALONO TO TEZ NIE ŻATR sad.gif
Eh
no coz moze mamy do czynienia z takim nadzwyczajnym zbiegiem okolicznosci - stal tyle lat i bez ochrony a teraz nagle splonal akurat w momencie kiedy uprzatneli kolo niego teren i do tego w niedziele, i do tego w momencie keidy bedzie ruszala budowa. A moze chca go przebudowac, a moze koszty przebudowy bylyby za duze tongue.gif
Wyjatkowego pecha mial ten budynek
azurra1
Ale mnie wkurzył ten "PRZYPADEK". Nikt nic nie powie nikt nic nie napisze, nikt nie zbada sprawy.
Sebastian22
Wiec teraz to juz niewiadomo czy budowa sie zaczela czy nie....jeszcze ten "przypadek" tez zrobil swoje zamieszanie....ech....zawsze wszystko w DG konczyc sie ma skandalem?

PS.
Jesli ktos chce foty zobaczyc z akcji gaszenia to sa juz na stronie Pana Darka Nowaka - www.dabrowa.pl
pozdrawiam
Jeśli budynek był wpisany do rejestru zabytków to jest bardzo mało prawdopodobne aby inwestor otrzymał zgodę na jego wyburzenie nawet jeśli uległ on całkowitemu spaleniu.
michu
niestety, miałem okazję się przyglądać pożarowi przed 6 rano w niedzielę (mieszkam w bloku na przeciw "małpiego gaju" i obudził mnie swąd spalenizny) i wyglądało to strasznie, z początku wyglądało jakby paliła się część poddasza ale później ogień bardzo szybko się rozprzesztrzenił. Nie chcę przesądzać o czyjekolwiek winie, ale uważam, że na pewno obiekt znajdując się na terenie inwestycji powinien byc chroniony (szczególnie, jeśli jest zabytkowy).
no chyba ze to fatalny zbieg okolicznosci i stalo sie to przypadkiem przez blad robotnikow hmm

Jesli byloby oficjalne wmurowanie kamienia to byloby o tym glosno w prasie. Bylyby wladze miasta, konferencja prasowa jakie Mayland organizowal na pozostalych budowach.
Moze pojawila sie ta informacja o rozpoczeciu aby zaznaczyc na ich stronie to ze ruszyli (dla najemcow itp)- mieli zaczac w 1 kwartale a informacja pewnie pojawila sie ostatniego marca.
No chyba ze zrezygnowali z oficjalnego. A obiecywali ze wtedy podadza wiecej szczegolow inwestycji

A tu mozna zoabczyc czego mneij wiecej mzoemy sie spodziewac po tym fitnessie http://www.gymnasion.pl
mydliczek
dzisiaj pod tym budyneczkiem znowu była straż i polewali dach z wyżki
kwintosz
No i artykuł z DZ:

Zabytek ledwo się trzyma

Pałacyk u zbiegu ulic Kościuszki i Sobieskiego miał wartość zabytkową. Nie wolno go było wyburzyć, więc po sprzedaży terenu gmach został wkomponowany w plan budowy pobliskiego Centrum Handlowego Pogoria (prace mają ruszyć na dobre już w tym miesiącu). Inwestorów zaskoczyła wczoraj informacja o niedzielnym pożarze pałacyku.

- Nikt nas nie poinformował. Będziemy musieli dokładnie zapoznać się z analizą stanu technicznego tego obiektu. Potem zdecydujemy o jego przyszłości. Na gorąco trudno powiedzieć, czy da się go uratować, i czy potrzebny będzie kapitalny remont - twierdzi Jarosław Więckowski z Grupy Casino.

Na razie nie wiadomo, co było przyczyną pożaru. W opuszczonym budynku odcięte były wszystkie media.

- Ustalamy szczegóły, ale nie znaleziono na miejscu poszlak, które wskazywałyby na podpalenie - tłumaczy Paweł Łotocki, rzecznik dąbrowskiej policji.

Pałacyk w tzw. Małpim Gaju służył kilka lat temu za komisariat policji. Potem miasto nie miało pomysłu na jego zagospodarowanie, aż ostatecznie inwestorzy z Grupy Casino zgodzili się w ramach budowy CH Pogoria na jego adaptację.

Część mieszkańców uważa, że pożar to podejrzana sprawa, bo teraz budynek można wyburzyć. Jarosław Więckowski zapewnia jednak, że jeśli tylko będzie to możliwe, to pałacyk zostanie odrestaurowany.

- Chcieliśmy na parterze otworzyć restaurację, a górę wynająć na usługi, np. medyczne. Problemem były drewniane stropy, których nie chcieliśmy niszczyć. Jeśli stan ścian po pożarze nie będzie zły, to mimo wszystko zdecydujemy się na generalny remont pałacyku.
(PAS) - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

No i tak jak na forum, nawet w artykułach przebija się obawa o to jaki będzie ostateczny los pałacyku.. wink.gif ehh szkoda zapowiadało się fajnie, super to mogło być zaadaptowane. Świetna miejscówka a kawiarni czy restauracji u nas przecież mamy tyyyleee że łoo... laugh.gif Czyżby kolejna wielka dąbrowska "kupa" wyjdzie z tego wszystkiego.. sad.gif Mamy przecież już nowoczesny dworzec kolejowy, wieżowiec obok poczty po byłym sanepidzie, odrestaurowane budynki po UM na 3-maja.. i kupe makulatury z plakatów meczów MMKS-u cool.gif laugh.gif
endriu
QUOTE(kwintosz @ Apr 3 2007, 12:42 AM) *
Czyżby kolejna wielka dąbrowska "kupa" wyjdzie z tego wszystkiego.. sad.gif Mamy przecież już nowoczesny dworzec kolejowy, wieżowiec obok poczty po byłym sanepidzie, odrestaurowane budynki po UM na 3-maja.. i kupe makulatury z plakatów meczów MMKS-u cool.gif laugh.gif

Popłakałem się , kapitalne ujęcie dąbrowskiej rzeczywistości.
Dodać należy jeszcze z wolna sypiący się Pałac Kultury "od dołu".

Ale warto wpomnieć na + Sztygarkę i bibliotekę .

Odnośnie dworca , może zrobić go pod CH Pogoria , Dąbrowa miała by dworzec centralny laugh.gif

pozdr...
michu
"Problemem były drewniane stropy"

i po problemie....
te obawy mieszkancow to moze wziete z tego forum tongue.gif

dziwne dlatego ze media byly odciete a teren oilnowany i bardzo watpliwe zeby jacys zlomiarze teraz za niego sie zabierali. Moze robotnicy sprawdzajacy budynek zostawili jakies niedopalki itp

i fotka z artykulu

Arbas
Nie sądzę, by ktokolwiek, kiedykolwiek wyremontował budynek po policji. Podobno kupiono tę nieruchomość za cenę gruntu i właściciel tak ją traktuje - jak grunt w centrum miasta.

Chciałbym sie mylić. Odbudowa to obiecanki-cacanki, póki temat świeży i mieszkańcy nie zapomną, że istniał kiedyś ten sympatyczny obiekt.

Kto właściwie jest właścicielem? Czy jest to osoba, która dokonała zakupu w drodze przetargu, czy też już ktoś następny? Ciekawe...
kwintosz
Właścicielem tego budynku był inwestor, który będzie budował CH Pogorię. sad.gif Miał on być częścią inwestycji. Chyba że coś się po drodze zmieniło, budynek był odgrodzony wcześniej a teraz jak to się stało, to nie wiem.. smile.gif Może ktoś, gdzieś, komuś.. wink.gif
Nawet jeśli budynek miałby iść do wyburzenia, mam nadzieję że koszty przeznaczone na adaptacje zostaną przesunięte na inny cel, lepsze wykończenie, materiały, może coś ekstra w środku.. byle zostało to jako pieniądze przeznaczone na CH Pogoria a nie nowy samochód prezesa, stryjecznej ciotki wujka brata syna córki prezesa i nowego pracownika - szwagra prezesa laugh.gif
Pomarzyć można... rolleyes.gif
mydliczek
Tak. Niech zrobią dodatkową rozrywkę, ale może nie w zamian. W ogóle to powinno być coś w stylu Fantasy Park w Plazie w Sosnowcu. Tylko bez kręgli. Naprawdę byłoby to świetnie dopełnienie górnej, rozrywkowej części Pogorii. Będzie mi tego brakować jak na pewno tego nie zrobią :/ Same restauracje, knajpki i kino to trochę "za łyso" jak na dzisiejsze centra
pulsatilla1214
pozdrawiam - w rejestrze zabytków z Dąbrowy pozycje policzysz na palcach jednej ręki wink.gif Nie był wpisany, mogł być objęty jedynie opieką konserwatorską.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.