QUOTE(mucha @ Mar 24 2007, 03:46 PM)

Vacu, z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. Są liczni klienci dla których sam market mógłby nie istnieć. Ja w SSC jeszcze nie byłem w markecie i nawet nie wiem jakiej sieci on jest, natomiast w sklepach i kawiarniach bywam często. Częto jeżdzę do Sosnowca do Plejady ale w markecie także jeszcze tam nie byłem.
Te "parę sklepów" w naszej galerii to będzie chyba prawie setka i osobiście mam zamiar być ich częstym klientem.
Jeszcze o SSC - to nie jest żaden market tylko centrum handlowo-rozrywkowe - tak jak miało być. Jego problem jest natomiast fatalna architekura. Mogło wyglądać jak Manufaktura w Łodzi albo Stary Browar w Poznaniu, a wygląda faktycznie jak trochę większy blaszak na peryferiach. Mam nadzieję, że nasza Plaza będzie się lepiej prezentować.
Może nie wyraziłem się jasno - dla mnie "korytarz ze sklepami przy hipermarkecie" to też market, taka jest moja opinia, można się z nią nie zgadzać, bo jest subiektywna

Poza tym imho jednak większość klientów kieruje się do "głównego sklepu" a przy okazji do "galerii" a przynajmniej większość z tych, którzy zostawiają regularnie kasę musząc np. nakarmić rodzinę
BTW - nawet sobie nie zdajecie sprawy jak markety (w moim rozumieniu) nabijają ludzi w butelkę

W czwartek uczestniczyłem w otwarciu "rodzinnego CH" - otwarcie było o 7 a ludzie już od 24:00 stali pod drzwiami nawet nie zdając sobie sprawy, że przez pierwsze 2-3 tygodnie wszystko - poza artykułami z promocyjnych ulotek - jest... dużo droższe niż normalnie

A do tego pierwszy raz spotkałem się z... płatnym parkingiem pod CH

Jest jeszcze sporo faktów, o których wiem a które sprawiają, że pałam niechęcią do tego typu przybytków
wlasnie mi sie nie podoba za bardzo ze bedzie tam hipermarket. Do tego w normalnym centrum miasta szkoda miejsca na cos takiego (chyba ze z 4 kondygnacje i na jednej z nich ). Ale w DG nie ma centrum a do tego nie widac innego chetnego inwestora.
Ja bym zrobil inaczej - konkurs architektoniczny na teren po czesci huty, Kosciuszki do dworca i na cala strone na ktorej stoi DH "Centrum". Do tego inna elewacja i dach budynku zamykajacego pl. Wolnosci - tego w ktorym jest ksiegarnia.
Potem powoli szukac inwestorow ktorzy musieliby sie trzymac wyznaczonych ram. To bylaby jedyna szansa zeby powstala lepsza architektura. Na miejscu CH Pogoria byloby centrum handlowe ale zupelnie inne - otwarte na miasto (wiele sklepow z wejsciem od zewnatrz, witrynami zamiast scian) i bez hipermarketu, z siecia uliczek tylko dla pieszych. Do tego wszedzie zwarta zabudowa np 4-5 kondygnacyjna zabudowa.
Ooo i takie coś byłoby super :) Szkoda, że to u nas jedynie s-f