Mały77
Fri, 23 Aug 2013 - 18:21
Od dwóch dni pracują też nad herbem
Grzegorz-dg
Sat, 24 Aug 2013 - 17:47
To Fakt trochę tych zmian jest ja mogę przytoczyć następujące ;zrobiono nowe schody granitowe ,wymieniono ubytki w murkach z piaskowca koło kiosków ,pomalowano słupy betonowe podtrzymujące zadaszenie ,pomalowano ławki po obydwóch stronach centrum,postawiono nową tablice informującą z nazwą parku ,herb miasta neonowy zostanie naprawiony.Z prac które zostały do zrobienia jeszcze jest wymiana płyt z piaskowca przy fontannie ,malowanie lamp oświetleniowych plac także są pozytywne zmiany.
Grzegorz-dg
Sun, 01 Sep 2013 - 09:36
Ciekawą interpelacje nrBRM 003.758 złożył do Prezydenta Miasta Radny Miejski pan Ryszard Harańczyk dotycząca drzewa w centrum miasta i problemu jaki jest z ptasimi odchodami i zanieczyszczonymi ławkami.
vacu
Sun, 01 Sep 2013 - 11:17
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 01 wrz 2013 - 09:36)

Ciekawą interpelacje nrBRM 003.758 złożył do Prezydenta Miasta Radny Miejski pan Ryszard Harańczyk dotycząca drzewa w centrum miasta i problemu jaki jest z ptasimi odchodami i zanieczyszczonymi ławkami.
To jest coś z mojej osobistej teczki "to mnie wkurza". Jest w PL jakiś durny trend do wycinania wszystkiego co zielone i zastępowanie tego morzem betonu a w najlepszym wypadku rachitycznymi drzewkami w donicach bądź tujami. Za szczytowe osiągnięcie z naszej okolicy uważam rynek w Czzeladzi gdzie zapuszczony ale w miarę zielony rynek zamieniono w jezioro brukowe, na które nikt nie przyjdzie bo i po co, Efekt jest taki, że w downtown Chicago (gdzie amerykańskie dzielnice wieżowców uchodzą za oceany betonu) widziałem więcej zieleni i drzew niż w centrum "dębowego świata". Nie mówiąc już o innych zachodnich miastach, gdzie zieleń aż kipi. Jeżdżą ci nasi (w sensie z PL, niekoniecznie mam tu na myśli DG bo nie wiem) radni po świecie ale chyba zwiedzają tylko knajpy :/ A może by tak umyć ławeczki co jakiś czas? Bo niestety nie wiem jak innym ale mnie się przyjemnie siedzi na ławce jak w pobliżu mam zieleń, która uspokaja...
Mimo, że nie bardzo mnie cieszy jak zastanę obkidany przez sraki samochód rano to jednak ze smutkiem patrzałem jak mi wycinali drzewa pod blokiem, bo teraz mam z jednej strony widok na obstrupiały blok a z drugiej na oczojebny pomarańcz bloku świeżo zmodernizowanego. A to wszystko zamiast przyjemnej zieleni.
Grzegorz-dg
Sun, 01 Sep 2013 - 11:33
Ja się z tobą zgodze Vacu ale tam jest problem bo tam są na tym drzewie całe skupiska ptaków ,upodobały sobie to drzewo umujesz tam ławki a za godzinę dwie będą znowu brudne od ptasich odchodów tu nie chodzi o wycinanie nie wiadomo ilu drzew ale tylko tego jednego ,lub przenieść ławki w inne miejsce ale znów będzie brudny murek.
vacu
Sun, 01 Sep 2013 - 14:51
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 01 wrz 2013 - 11:33)

Ja się z tobą zgodze Vacu ale tam jest problem bo tam są na tym drzewie całe skupiska ptaków ,upodobały sobie to drzewo umujesz tam ławki a za godzinę dwie będą znowu brudne od ptasich odchodów tu nie chodzi o wycinanie nie wiadomo ilu drzew ale tylko tego jednego ,lub przenieść ławki w inne miejsce ale znów będzie brudny murek.
Ja nie wiem o które dokładnie drzewo chodzi ale wyraziłem ogólną opinię na ten temat. Ludziom w tym kraju wszystko przeszkadza, drzewa, ptaki, na komary psioczą a im mniej ptaków tym więcej komarów, bo niektóre są naturalnym wrogiem komara. Natura jest tak skonstruowana, że wszystko jest zbilansowane, fajnie jakby niektórzy się pogodzili z tym, że świat to nie tylko oni ale także ptaki, psy, koty, robale i drzewa. Ludzie trują koty a potem się dziwią, że mają szczury w piwnicy - nie ma naturalnego przeciwnika to szczur żyje jak w raju.
Ja bym zaczął od kampanii na rzecz nieprzyklejania gum do żucia do ławek i niewyrzucania petów gdzie popadnie, jak będziemy takimi czyściochami że tego nie będzie to możemy się brać za ptactwo. Bo winy za syf szukamy wszędzie tylko nie u siebie.
luket
Sun, 01 Sep 2013 - 15:02
Być może chodzi o jedyne drzewo na placu między przystankiem w centrum a DH Centrum, pod którym faktycznie są ławki. Ptaków zawsze będzie tam sporo... bo jest to drzewo owocowe (morwa o ile dobrze pamiętam) i jest tam faktycznie sporo śladów od ptaków i spadających owoców. Niemniej jednak drzewko to jest jednym z niewielu źródeł cienia na betonowej pustyni dookoła...
Lepiej było pomysleć w momencie decyzji o ustawieniu ławek. To drzewo nie jest tu od wczoraj, i jakoś do tej pory nie przeszkadzało nikomu...
prezes
Sun, 01 Sep 2013 - 15:31
trochę OT ale z ptakami to jest grubsza sprawa.
Na III Powstania Śląskiego (od Prusa do Piłsudskiego) zrobili jakiś czas temu nowe miejsca parkingowe, wszystko byłoby super gdyby nie to, że około 5-6 miejsc (mniej więcej po środku) i tak zawsze stoi puste właśnie przez ptaki, nawet jak zaparkuje się tam na 1h to i tak trzeba myć całe auto!
No i co z tym zrobić? mamy piękne nowe miejsca, z których i tak nikt nie może korzystać.
Wiadomo, że nie wycinać drzew, ale może przenieść gniazda?
xMarcinx
Sun, 01 Sep 2013 - 16:03
CYTAT(vacu @ nie, 01 wrz 2013 - 14:51)

Ja bym zaczął od kampanii na rzecz nieprzyklejania gum do żucia do ławek i niewyrzucania petów gdzie popadnie, jak będziemy takimi czyściochami że tego nie będzie to możemy się brać za ptactwo. Bo winy za syf szukamy wszędzie tylko nie u siebie.
Nie tylko ławek, caly plac w centrum jest ulepiony gumami - czarne plamy na bruku.. to sie chyba tylko do piaskowania nadaje, bo nie wyobrażam sobie by ktoś podjął się zdrapywania tego.
vacu
Sun, 01 Sep 2013 - 16:26
CYTAT(prezes @ nie, 01 wrz 2013 - 15:31)

trochę OT ale z ptakami to jest grubsza sprawa.
Na III Powstania Śląskiego (od Prusa do Piłsudskiego) zrobili jakiś czas temu nowe miejsca parkingowe, wszystko byłoby super gdyby nie to, że około 5-6 miejsc (mniej więcej po środku) i tak zawsze stoi puste właśnie przez ptaki, nawet jak zaparkuje się tam na 1h to i tak trzeba myć całe auto!
No i co z tym zrobić? mamy piękne nowe miejsca, z których i tak nikt nie może korzystać.
Wiadomo, że nie wycinać drzew, ale może przenieść gniazda?
To jest brak myślenia władz miasta/spółdzielni/itd. Przecież to widać gdzie ptactwo najchętniej przesiaduje

Można w tym miejscu np. umiejscowić zadaszony śmietnik a w miejscu śmietnika dodatkowe miejsce parkingowe. Taki przykład ale wystarczy
obejrzeć miejsce i pomyśleć. No ale to wymaga wysiłku, lepiej się projektuje nad mapą przy kawce. To tak jak z chodnikami, nikt nie przejdzie zobaczyć gdzie ludzie wydeptują szlak tylko realizuje się wizję projektanta i efety zwykle są takie, że nowy chodnik sobie jest a ludzie i tak chodzą po przekątnej po trawniku (patrz: Małpi Gaj)
CYTAT(xMarcinx @ nie, 01 wrz 2013 - 16:03)

Nie tylko ławek, caly plac w centrum jest ulepiony gumami - czarne plamy na bruku.. to sie chyba tylko do piaskowania nadaje, bo nie wyobrażam sobie by ktoś podjął się zdrapywania tego.
O to mi chodziło, więcej tego niż ptasich gówien a tym jakoś nikt się nie zajmie.
Bathurst
Sun, 01 Sep 2013 - 16:28
Harańczyk słynie moim zdaniem z takich drobnych, praktycznych pomysłów. Gdy uda mu się taką interpelację przeforsować, to wrzuca ksero dokumentu wraz z pozytywną odpowiedzią Prezydenta do skrzynek mieszkańców- przynajmniej na Manhattanie. I dobrze ale teraz z tym drzewem to trochę pojechał po bandzie.
Pamiętacie Anioła w Alternatywy 4? Też kazał ściąć drzewo bo mu podpadło
Master
Mon, 02 Sep 2013 - 05:37
Dziś właśnie 15 minut szedłem tamtędy wracając z pracy. Dokładnie miedzy przystankiem a DH Centrum 3 ławki są po prostu ZASRANE, są bardziej białe niż brązowe.
Bathurst
Mon, 02 Sep 2013 - 08:46
Co do zasady, żeby coś z tym zrobić to racja - taka ptasia sralnia to zagrożenie zdrowia mieszkańców, nie wspominając o estetyce.
Najlepiej gdyby nie było drzew owocowych w centrum.
Za sensowne rozwiązanie ( oczywiście poza sprzątaniem) uważam sprowadzenie ptaków drapieżnych na teren całego Centrum. Takie rozwiązania są bardzo popularne ostatnio na Zachodzie
Na dłuższą metę przebudowa zieleni miejskiej - co w DG od paru lat następuje w ogólnie dobrym kierunku.
Grzegorz-dg
Mon, 02 Sep 2013 - 09:46
Fakt z ptasimi odchodami jest problem np fontanna z Bobrem też bywa zabrudzona odchodami po gołębiach ,ogólnie gołębie,ptaki brudzą w centrum miasta np zadaszenie pomiędzy kioskami ruchu. Sąsiedztwo Parku Hallera ma też wpływ na ilość ptaków .Może rzeczywiście było by dobrym rozwiązaniem sprowadzenie ptaków drapieżnych do centrum miasta,ale jakie to da efekty czy skuteczne,co na to ''obrońcy przyrody''. Problemem nie rozwiązanym psującym wizerunek centrum są te budki blaszane obok DH Centrum miasto powinno porozumieć lub zaproponować handlującym tam przebudowe tych punktów handlowych na estetyczne ,stoją takie budki zardzewiałe od lat.
Grzegorz-dg
Thu, 05 Sep 2013 - 00:09
Wczoraj omawianych ławek w tym miejscu już nie było.Z prac które by wypadało zrobić jest do naprawy fontanna z Bobrem gdzieniegdzie płyty z kamienia piaskowego są popękane uszczerbione i cała murek fontanny nadaje się do wyczyszczenia ,wypiaskowania ze względu na brudny piaskowiec.
Master
Thu, 05 Sep 2013 - 14:40
zauwazyłem ok 2 dni temu , lawki znikneły (kilka sztuk0 z okolicy tego drzewa.
Grzegorz-dg
Sat, 14 Sep 2013 - 01:13
Tak się zastanawiam i wydaje mi się że po stronie przystanku autobusowego DG-Centrum plac wolności brakuje odpowiednio dużej wiaty przystankowej która by chroniła pasażerów przed deszczem śniegiem z moich obserwacji wynika że przy nie sprzyjającej pogodzie pasażerowie oczekujący na autobus nie mają się gdzie schronić jedynie jest to wąskie zadaszenie pomiędzy kioskami ale one jest oddalone od przystanku.Też że przy przebudowie tego placu nikt o tym nie pamiętał. A tam przed remontem tego placu też chyba nie było wiaty z tego co pamiętam. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
mgmisiek
Sat, 14 Sep 2013 - 11:24
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 14 wrz 2013 - 01:13)

Tak się zastanawiam i wydaje mi się że po stronie przystanku autobusowego DG-Centrum plac wolności brakuje odpowiednio dużej wiaty przystankowej która by chroniła pasażerów przed deszczem śniegiem z moich obserwacji wynika że przy nie sprzyjającej pogodzie pasażerowie oczekujący na autobus nie mają się gdzie schronić jedynie jest to wąskie zadaszenie pomiędzy kioskami ale one jest oddalone od przystanku.Też że przy przebudowie tego placu nikt o tym nie pamiętał. A tam przed remontem tego placu też chyba nie było wiaty z tego co pamiętam. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Przydało by się przedłużenie obecnej wiaty o kilka metrów w stronę kościoła.
xMarcinx
Sat, 14 Sep 2013 - 14:10
po przeciwnej stronie podobnie brakuje wiaty dla tych co czekają na min. 644
Rokko31
Sat, 14 Sep 2013 - 21:48
W 2014 roku ma być modernizacja placu zabaw w Parku Hallera, ciekawe co wymyślą fajnego dla dzieciaków, może coś podobnego jak w Będzinie:)
Slyzaba
Sat, 14 Sep 2013 - 22:28
Dzisiaj byłem z synem w Będzinie. Najpierw Muzeum, potem baszta, potem ścieżki na wzgórzu a potem plac zabaw. Ten ostatni jest naprawdę warty uwagi. W międzyczasie podjechało tam sporo aut - patrząc po rejestracjach bo była tam połowa okolicznych miast ;-).
Dzieciak się świetnie wybawił - najbardziej oblegał poziomą 'pajęczynę'. Jest czego zazdrościć...
Bathurst
Sun, 15 Sep 2013 - 18:54
Przydałaby się modernizacja tego placu w Parku Hallera, teraz te przybytki są tak odjechane, że można się spodziewać czegoś naprawdę fajnego - może i dorośli się załapią
Co do Będzina fakt - jest kosmicznie
Widziałeś Slyzaba tą bramę tuż obok placu zabaw jak odchylona od pionu?
Grzegorz-dg
Sun, 15 Sep 2013 - 20:21
Wczoraj zauważyłem że lampy halogenowe są podkręcane pod zadaszeniem kiosków Ruchu chyba poszły do naprawy bo nie świeciły bardzo długi czas.A co do Parku Hallera zauważyłem ostatnio taki stan rzeczy dlaczego podczas modernizacji parku nie wymieniono wszystkich lamp na metalowe zostały stare betonowe lampy koło postoju Taxi i w alejce bocznej.Kolejna rzecz lampy stare betonowe nieświecące nad schodami są to te duże betonowe schody z tyłu aqaparku nemo do tego stan techniczny tych schodów jest nie najlepszy połamane płyty pokruszone i pełno puszek po piwie śmieci starych liści tak jakby ALBA nie sprzątała tam.Tych schodów to by się przydała ale modernizacja naprawa.Wiecie może czemu w latarniach w Parku świecą na pomarańczowo a nie na biało żarówki dają takie słabe światło i park jest słabo oświetlony wieczorem.
JanekS.
Mon, 16 Sep 2013 - 20:01
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 15 wrz 2013 - 20:21)

.....Wiecie może czemu w latarniach w Parku świecą na pomarańczowo a nie na biało żarówki dają takie słabe światło i park jest słabo oświetlony wieczorem.
zeby przypadkiem monitoring czegos nie wylapal... przeciez ktos musialby interweniowac...
no nie moglem sie powstrzymac
xMarcinx
Mon, 16 Sep 2013 - 20:16
mniej prądu ciągną
vodun
Tue, 17 Sep 2013 - 17:29
JanekS. strzał w 10

niestety miasto oczszędza na naszym bezpieczeństwie i to jest przykre
JanekS.
Wed, 18 Sep 2013 - 07:17
CYTAT(vodun @ wto, 17 wrz 2013 - 17:29)

JanekS. strzał w 10

niestety miasto oczszędza na naszym bezpieczeństwie i to jest przykre
czym sie przejmowac, niedlugo parku wogole nie bedzie, wiec i monitoring stanie sie zbedny.
matidg
Fri, 27 Sep 2013 - 17:47
CYTAT
Dąbrowa kopalnia Paryż warsztaty: czas pomysłów2013-09-27, Aktualizacja: dzisiaj 13:24
Dąbrowa kopalnia Paryż warsztaty. Dąbrowski urząd miejski i katowicki oddział SARP organizują od 10 do 13 października warsztaty charrette "Grand Paris", poświęcone zdegradowanemu obszarowi po kopalni Paryż. Dąbrowa kopalnia Paryż warsztaty: co tam może powstać?Warsztaty odbywać się będą w trzech interdyscyplinarnych grupach. Jej efekty zostaną wykorzystane przez dąbrowski urząd do opracowania planu zagospodarowania terenu. Zadaniem uczestników warsztatów, które odbędą się w Galerii Architektury, jest opracowanie wariantowej koncepcji przekształcenia i zagospodarowania terenu byłej kopalni Paryż, pozwalającej na docelowe przygotowanie projektu zagospodarowania terenu, a także zaangażowanie społeczności lokalnej, najemców oraz środowiska architektów, projektantów, socjologów oraz ekonomistów. Przeprowadzona wśród najemców terenu ankieta ma na celu ustalenie spójnego planu rozwoju obszaru.
Dąbrowa kopalnia Paryż warsztaty: studenckie pomysłyUczestnikami warsztatów mogą być studenci architektury, planowania przestrzennego, krajobrazu, designu, socjologii i kulturoznawstwa. Zgłoszenia można przesyłać drogą mailową na adres: grandparis2013@gmail.com do 29 września do 15.00.
Zgłoszenie powinno zawierać 2-3 własne prace lub projekty, kilka zdań o sobie z wyszczególnieniem roku oraz kierunku studiów, informację o stopniu znajomości j. angielskiego (w celu pracy w grupie z zagranicznym tutorem) oraz dane teleadresowe.
Uczestnikom warsztatów organizatorzy zapewniają nocleg w hostelu oraz wyżywienie. Więcej na
http://www.sarp.katowice.pl.
bzenek
Fri, 27 Sep 2013 - 18:55
CYTAT(matidg @ pią, 27 wrz 2013 - 17:47)

Dąbrowa kopalnia Paryż warsztaty: co tam może powstać?
Eeee... ale tam przecie już powstały różne firmy i ciągle działa zakład przeróbki węgla.
Co tam ma jeszcze powstawać ?
kwintosz
Fri, 27 Sep 2013 - 20:46
Swoją drogą są tam jakieś obiekty które można jeszcze zaadaptować w jakimś celu? Czy mowa jest o samym terenie, na którym kiedyś mieściła się kopalnia?
Generalnie, chyba w PL nie nadszedł jeszcze ten czas, by rekultywować w sposób gwarantujący powodzenie, tereny poprzemysłowe tak jak to jest robione np. w Niemczech czy krajach Beneluxu.
Leszek
Fri, 27 Sep 2013 - 20:52
CYTAT(kwintosz @ pią, 27 wrz 2013 - 20:46)

Swoją drogą są tam jakieś obiekty które można jeszcze zaadaptować w jakimś celu?
Wieża szybu Paryż, maszynownia szybu Paryż i maszynownia szybu Cieszkowski są z tego, co wiem nadal własnością miasta, pusta stoi również lampownia (nie znam właściciela) i dawna elektrownia (później rozdzielnia), własność CZOK.
Grzegorz-dg
Mon, 07 Oct 2013 - 23:09
Dzisiaj zauważyłem idąc wieczorem że trwały prace przy halogenach oświetleniowych punktowych pod zadaszeniem kiosków ruchu w centrum miasta po stronie PKZ.
Dzygit
Wed, 09 Oct 2013 - 13:58
no to pyk .. centrum miasta

pustynia .. oznaki życia tylko na przystankach
3 maja autostrada kredytów , chwilówek i skoków
więcej zdjęć jak zwykle na
https://www.facebook.com/foto.lotnicze
xMarcinx
Wed, 09 Oct 2013 - 14:09
Jedna strona ulicy (bruk) nijak nie nawiązuje do drugiej strony.. Razi torowisko, szkoda, ze nie w trawie i budynek przy placu. Niemniej zdjęcia super, zwłaszcza, ze nie widać tych ulotek, ptasich odchodów itd.
vacu
Wed, 09 Oct 2013 - 16:37
CYTAT(xMarcinx @ śro, 09 paź 2013 - 14:09)

Jedna strona ulicy (bruk) nijak nie nawiązuje do drugiej strony..
Żeby tylko :/ Z poziomu ulicy tak tego nie widać ale przecież od strony DH Centrum to wygląda jak reklama firmy produkującej kostkę, napstrzone jak na wystawce, a co jeden wzorek to ładniejszy :/
CYTAT
Razi torowisko, szkoda, ze nie w trawie
O takie ci chodzi?Podobno bardzo ciężkie w utrzymaniu :/ Ale byłoby super jakby tak chociaż ten kawałek w centrum...
Grzegorz-dg
Wed, 09 Oct 2013 - 16:58
Co do rożnego rodzaju kostki to zle zrobili jak remontowali bodajże w 2001r plac przed pkztem że nie zrobili od razu drugiej strony z takiej samej kostki . a co do torowiska tramwajowego to ładnie to wygląda tylko nie wiem czy w centrum miasta ta trawa by się utrzymała w takim stanie podlewanie,pielęgnacja dużo osób przechodzi przez torowisko,mnie by ucieszył fakt jakby tramwaje w końcu się wzięły za wymianę torowiska przecież tam są budynki mieszkalne a tramwaje robią hałas to torowisko też powinno być specjalnie wytłumione.Dzygit z góry wszystkich niedoskonałości nie widać.
xMarcinx
Wed, 09 Oct 2013 - 17:08
Mi tam od strony DH centrum się podoba, choć brakuje dodatków typu drzewa co by usprawiedliwiało te różne wstawki i wydzielone powieszchnie z placu.
Dokładnie o takie trawiaste torowisko chodzi super by było jakby chociaż objęło coś takiego centrum. Utrzymanie wcale nie jest trudne, pod warunkiem, że jest zrobione to jak należy..
http://www.tramwaje.com/zielone-torowiska/ Nie tylko ładnie wygląda to jest ciszej i bezpieczniej.
Sebastian22
Wed, 09 Oct 2013 - 23:15
W tle widac rozbudowe WSB no i remont PKZ.
Slyzaba
Wed, 09 Oct 2013 - 23:48
Super zdjęcie - nie 'czułem', że część od parku Hallera jest taką szachownicą. Jak dla mnie wygląda naprawdę dobrze
bzenek
Sat, 07 Dec 2013 - 19:05
sandwich
Sat, 07 Dec 2013 - 19:11
Przecież windy są?
bzenek
Wed, 11 Dec 2013 - 22:58
CYTAT(sandwich @ sob, 07 gru 2013 - 20:11)

Przecież windy są?
No przecie od paru lat czytam w internecie, że te windy nie spełniają wymagań mieszkańców.
xMarcinx
Wed, 11 Dec 2013 - 23:59
Cena jakby mieli jeszcze wymieniać te w przejściu podziemnym. Ktoś w ogóle wie czy one funkcjonują? Parę razy były uruchamiane i głucho, a że głucho to się nie dziwię, bo taki niepełnosprawny na wózku jedno co moze robić przy infrastrukturze centrum to przemieszczać się na przeciwległy przystanek. Nawet jako tako do MOPSu dostać się nie idzie..
Grzegorz-dg
Fri, 27 Dec 2013 - 20:06
Czy zauważył ktoś z was że w zadaszeniu przystanków autobusowych w centrum miasta po stronie DH Centrum brakuje kilku blach tworzących dach przystanku.
Sebastian22
Sat, 28 Dec 2013 - 13:04
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 27 gru 2013 - 20:06)

Czy zauważył ktoś z was że w zadaszeniu przystanków autobusowych w centrum miasta po stronie DH Centrum brakuje kilku blach tworzących dach przystanku.
Za bardzo wchodzisz w szczegóły
signaal
Sat, 28 Dec 2013 - 15:35
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 28 gru 2013 - 13:04)

CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 27 gru 2013 - 20:06)

Za bardzo wchodzisz w szczegóły

Z cyklu "naprawmyto" - braki w zadaszeniu zgłoszone i podobno nawet usunięte czyli "prawda czasu, prawda ekranu".
Grzegorz-dg
Fri, 03 Jan 2014 - 13:20
A czy te braki w zadaszeniu przystanku to czasem nie sprawa huraganu który nawiedził nie tak dawno nasze miasto ?.
Grzegorz-dg
Mon, 24 Feb 2014 - 10:41
Ostatnio wymieniono nie wiem czy ktoś zauważył w centrum ogrodzenie przystanków tramwajowych i w pasie torowiska są nowe bariery z herbem miasta wymieniał je nasz MZUiM . Na stronie miasta jest ogłoszony przetarg na nową windę przy kładce Pogori.
Grzegorz-dg
Thu, 20 Mar 2014 - 17:59
Wiaty autobusowe zadaszenia w centrum mają przejść w tym roku remont malowanie konstrukcji takie jest zapewnienie ze strony urzędu miasta .
bzenek
Fri, 21 Mar 2014 - 10:03
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 20 mar 2014 - 19:59)

Wiaty autobusowe zadaszenia w centrum mają przejść w tym roku remont malowanie konstrukcji takie jest zapewnienie ze strony urzędu miasta .
No to jest dobra wiadomość bo te przystanki zestarzały się okropnie.
Ten przy PKZ ma już ze 14 lat. Ten przy DH Centrum z 10 lat.
Oby odświeżyli tez też kioski pod wiatami bo zasprejowane są niesłychanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.