Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
st1111
No to nic się nie zmienia-kultura ducha zastaje zamieniona na kulturę ciała.
Slyzaba
Niestety inwazja banków trwa.... tuż przy Antykwariacie na rogu była do niedawna knajpka (niecały rok?) Coś na grecką modłę była zrobiona.

Od dziś wiszą już tam banery SKOKu Stefczyka sad.gif
:)
z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 22 października 2010 roku:

CYTAT
Naczelnik Wydziału Urbanistyki i Architektury ? W. Sobczyk:
Razem z Panem Adamczykiem pracowaliśmy nad tzw. bramą wejściową do Parku Hallera
i tam gdzie obiekt kubaturowy powstaje, żadne drzewo nie będzie wycięte, na terenie niezadrzewionym wyznaczony został obszar, na którym może powstać obiekt kubaturowy, który będzie równoważył drugą stronę wierzei Pałac Kultury.

?? czyzby ktos byl chetny i powstaje projekt, a nie ujawniali nic przed wyborami ze wzgledu na kilku protestujacych emerytow z superjednostki? Kiedys prezydent gdzies wspominal, ze ktos jest zainteresowany. No chyba, ze to taka pomylka jak z "wierzei".

Dla tych ktorzy nie wiedza - chodzi o zabudowe terenu naprzeciwko PKZ, obok DH Centrum. W tym miejscu zostal ten zaniedbany kawalek asfaltu ze starymi lawkami, az po taxi. Mial stanowic pewnego rodzaju brame do parku od strony przystanku.
Jest on tez uwzgledniony w juz dawno przyjetym planie zagospodarowania i chyba bardzo oczekiwany przez wszystkich, oprocz tych emerytow. Wreszcie centrum zostaloby domkniete od tej strony.
Leszek
Sądzę, że miało być "powstanie", faktycznie literówka...
Master
A ja sądze ... ze plac o którym piszecie, czyli obok DH Centrum , ławki - okolice gołebnika - taxi został własnie odnowiony i wyłozony kostką podczas przebudowy całej 2 strony naprzeciw PKZ. Nie widze tam miejsca gdzie mógłby byc postawiony jakis budynek naprzeciw PKZ , nie naruszając rosnących w okolicy drzew. Musiałby to byc naprawde mały budynek, niebedacy roznoważnią dla PKZ, wiec chyba nie ma o czym gadac jak narazie
wylozyli chyba tylko 1PM, a to 1U:

snf (51).gif http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...l_nr_1_2000.jpg
Przejscie mialo byc skonczone w polowie grudnia, co od dawna wydawalo sie malo realne, do tego taka pogoda.
Na BIPie pojawily sie tez dodatkowe prace za 205 tys. zl:
CYTAT
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych mających
na celu poprawę stanu istniejącego przejścia podziemnego poprzez zabezpieczenie powierzchni ścian przejścia.
Prace będą polegały na: - częściowej wymianie płyt lastriko na płyty granitowe (z odzysku), - zabudowie w
miejsce brakujących płyt granitowych tablic o charakterze informacyjno-reklamowym (rama gięta z blachy
ocynkowanej o grubości 0,7 mm mocowana do poliwęglanu za pomocą nitów aluminiowych.

Moze wreszcie beda tez tablice kierunkowe.

Na dg.pl kilka dni temu pojawilo sie tez info o zamknieciu przejscia, a jak na razie to chyba zamkneli jedno wyjscie:

CYTAT
2010-12-09 / 11:17
Uwaga: od jutra zamknięte będzie przejście podziemne w centrum miasta
Od jutra ruch pieszych w centrum miasta będzie utrudniony. W związku z trwającym remontem przejścia podziemnego, od 10 grudnia tunel pod rondem u skrzyżowania ulic Kościuszki, Sobieskiego i Królowej Jadwigi zostanie zamknięty. Powodem zamknięcia przejścia jest trwający tam od października remont. Utrudnienia potrwają do końca roku.

Przechodzenie przejściem podziemnym w centrum miasta od początku trwającego tam remontu było utrudnione przez wąskie wejścia (ogarniczone pracami robotników), zdjęte szyny dla wózków czy wystające z sufitu uzbrojenie. W ostatnich dniach zejście schodami w dół stało się niebezpieczne z powodu śniegu spadającego na schody i braku barierek, których piesi mogliby się trzymać.

Z uwagi na bezpieczeństwo użytkowników, przejście w dniu jutrzejszym zostanie zamknięte. W tym czasie wykonany zostanie kolejny etap prac: montaż płyt granitowych na ścianach przejścia, montaż płyt granitowych groszkowanych na schodach, wykonanie konstrukcji pod zadaszenia zejść oraz zabudowa sufitu wraz z oświetleniem. Piesi będą musieli korzystać z przejść naziemnych. O ile nie powinno być problemu w przechodzeniem przez ulicę Kościuszki (gdzie znajdują się znane już pieszym i kierowcom przejścia w rejonie Kina Ars oraz przed wjazdem w ul. Przybylaka), o tyle uczestnicy ruchu pieszego i drogowego będą musieli zwrócić szczególną uwagę w rejonie przejść, które zostaną wytyczone na ulicy Królowej Jadwigi w pobliżu przystanków autobusowych.

Pocieszeniem dla wszystkich dąbrowiaków za utrudnienia jakie powstały w wyniku remontu, powinien być fakt, że już za kilka tygodni przejście w centrum miasta otrzyma zupełnie nowy wygląd. Jak zapowiada Lucyna Stępniewska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej: "Urząd Miejski wspólnie z wykonawcą zadania będzie czynić starania, aby zminimalizować utrudnienia i w miarę możliwości skrócić termin zamknięcia obiektu".
Bartek
W przejściu podziemnym w centrum wieszają duże antyramy, a w nich będą zdjęcia Dąbrowy Górniczej. Dzisiaj widziałem jak montowali 3 zdjęcia, nawet fajnie to wygląda.
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ czw, 16 gru 2010 - 18:25) *
W przejściu podziemnym w centrum wieszają duże antyramy, a w nich będą zdjęcia Dąbrowy Górniczej. Dzisiaj widziałem jak montowali 3 zdjęcia, nawet fajnie to wygląda.

tak, tych antyram jest dość sporo, pewno z czasem zmienia sie w reklamy.....póki co jeszcze nie ma nowej elewacji ani oświetlenia, więc ciężko mówić o efekcie końcowym.
Michael_SA
Te nowe zadaszenia przejść strasznie ograniczają widoczność jadąc od str. Będzina , nie widać jak coś nadjeżdża z lewej , trzeba się niepotrzebnie zatrzymywać by być pewnym sad.gif
maseur
CYTAT(st1111 @ sob, 04 gru 2010 - 19:26) *
No to nic się nie zmienia-kultura ducha zastaje zamieniona na kulturę ciała.

i tak ta księgarnia dzielnie się trzyma, dobrze , że wogóle istnieje do dzisiaj smile2.gif
Aster
CYTAT(Michael_SA @ wto, 21 gru 2010 - 21:57) *
Te nowe zadaszenia przejść strasznie ograniczają widoczność jadąc od str. Będzina , nie widać jak coś nadjeżdża z lewej , trzeba się niepotrzebnie zatrzymywać by być pewnym sad.gif

Wiedziałem, że tak bedzie jak tylko usłyszałem o tym zadaszeniu. A mogli zrobić coś podobnego do tego co na patelni w Sosnowcu
Slyzaba
Przechodziłem przed chwilą przez przejście podziemne w centrum.
W tych dużych antyramach pojawiły się fotografie Dąbrowy Górniczej - muszę przyznać, że wyglądają naprawdę świetnie. Mogliby te fotki wrzucić na stronę UM...

Ludzie normalnie stawali, oglądali i komentowali smile2.gif
szer
W innym wątku jakoś poruszyliśmy ten temat. Tych antyram jest zdecydowanie za dużo.
A zdjęcia trochę kiepskawej jakości, podejdzie się bliżej i widać jak są rozmazane i pikselozę ;P
Za to podobają mi się ściany przy wejściach. Żeby tak zrobili całe przejście...
Slyzaba
Kwestia gustu - a z tym ciężko dyskutować smile2.gif
Mnie akurat się podoba, że całe ściany są w fotkach. Oglądałem je z około 1,5m i wyglądały 'dobrze'.
Ściany przy wejściach rzeczywiście wyglądają dobrze.

szer
Mnie nie podoba ich ilość, bo jeszcze trochę i będzie jedno na drugim ;P.
Nie chciało im się ścian w przejściu remontować to muszą czymś zasłonić.
Z 1,5m to w sumie tak smile2.gif. Ja jak idę przy ścianie to patrze z 30cm ;D. Takie zboczenie informatyczne smile2.gif
Do samych fotek mogę się doczepić, że niektóre fotki to takie wrzucone na siłę. Np. obiekt sportowy na Mydlicach obok Tesco. Mogli poczekać i zrobić fotkę jak trawka już ładnie wyrosła, a nie świeżo po budowie smile2.gif. Zdjęcie pustyni błędowskiej też takie nijakie. Jakiś krajobraz mogli ustrzelić.
Pomysł in plus tak czy siak
CYTAT(Michael_SA @ wto, 21 gru 2010 - 20:57) *

Bardzo dobrze, ze bedzie trzeba bardziej zwalniac przed rondem! Normalne ronda sa budowane w taki sposob, aby wymusic ograniczenie predkosci. Na mniejszych rondach na srodku jest budowana wyniesiona wysepka - dla bezpieczenstwa, zeby ktos nie przecial przez srodek i wlasnie dla ograniczenia widocznosci.
W tej chwili wielu rozpedzonych kierowcow jadacych od strony Bedzina w pewien sposob wymusza pierwszenstwo na wjezdzajacych z Kosciuszki, ktorzy maja takie same prawo. Musza ustepowac pierwszenstwo jadacym wlasnie od strony Bedzina, mimo ze do samego ronda tamci maja jeszcze daleko, a drudzy stoja juz przed samym rondem. Pisalem o tym wiele razy. Taka wada przerabiania bez kosztow zwyklego skrzyzowania.

Co do przejscia podobaja mi sie plyty przy wejsciach. Sufit i oswietlenie tez lepsze. Troche sie nam unowoczesni. Te duze zdjecia powiekszaja nieco optycznie samo przejscie. Szkoda, ze niektore ze zdjec sa takie sobie, a brakuje fajnych ktore pojawiaja sie w materialach promocyjnych miasta i na www UM.
Leszek
CYTAT(:) @ wto, 28 gru 2010 - 19:47) *
CYTAT(Michael_SA @ wto, 21 gru 2010 - 20:57) *

Bardzo dobrze, ze bedzie trzeba bardziej zwalniac przed rondem! Normalne ronda sa budowane w taki sposob, aby wymusic ograniczenie predkosci. Na mniejszych rondach na srodku jest budowana zwyniesiona wysepka - dla bezpieczenstwa, zeby ktos nie przecial przez srodek i wlasnie dla ograniczenia widocznosci.
W tej chwili wielu rozpedzonych kierowcow jadacych od strony Bedzina w pewien sposob wymusza pierwszenstwo na wjezdzajacych z Kosciuszki, ktorzy maja takie same prawo. Musza ustepowac pierwszenstwo jadacym wlasnie od strony Bedzina, mimo ze do samego ronda tamci maja jeszcze daleko, a drudzy stoja juz przed samym rondem. Pisalem o tym wiele razy. Taka wada przerabiania bez kosztow zwyklego skrzyzowania.

Uff, myślałem, że tylko ja tak uważam smile2.gif Dodajmy jeszcze, że jadący od Będzina często wymuszają pierwszeństwo również na jadących od strony dworca, sądząc (czasem zasadnie, zwykle nie), że spowolnią ich tory tramwajowe.
CYTAT

Dąbrowa Górnicza promuje się zdjęciami

2010-12-30, Aktualizacja: dzisiaj 09:11

Piotr Sobierajski
Osiemdziesiąt kolorowych, billboardów prezentujących najciekawsze miejsca Dąbrowy Górniczej. To najnowszy pomysł władz na promocję miasta. Nie trzeba ich jednak szukać w różnych dzielnicach, bo wszystkie są właśnie montowane w jednym miejscu - w remontowanym właśnie, głównym przejściu podziemnym, u zbiegu ulic Kościuszki i Sobieskiego.

Ogromne billboardy mają wymiary 3 na 1,8 metra. Można na nich znaleźć m.in. największe dąbrowskie firmy, zabytki, osiedla i obiekty sportowe oraz jeziora Pogoria.

- Tablice w przejściu podziemnym to pomysł na odświeżenie tego miejsca i pokazanie różnorodności naszego miasta. Zdjęcia zostały tak dobrane, aby obrazowały miejsca, w stronę których podążamy, np. wchodząc do przejścia od strony poczty i kierując się w lewo zobaczymy Pałac Kultury Zagłębia, Pogorię III czy park Zielona - mówi Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego.

Nie zabraknie sześciu tablic kierunkowych, które w czytelny sposób będą wskazywały kierunki podróży, ciekawe miejsca czy instytucje miejskie. Jedna z nich będzie też poświęcona autorom tych wyjątkowych zdjęć.

Na razie powieszono część billboardów, ale już teraz wzbudzają zainteresowanie. - Zdjęcia od razu przykuwają uwagę - mówi Elżbieta Cichocka, dąbrowianka. - Przechodnie się przy nich zatrzymują, komentują. Mam nadzieję, że nie zostaną zniszczone, bo wandali u nas niestety nie brakuje.

Całe przedsięwzięcie wraz z montażem kosztowało 180 tys. zł i zostało sfinansowane w ramach całego remontu przejścia podziemnego o wartości 3 mln zł. Podobne atrakcje są w Czeladzi. Tutaj już w 2006 r. pojawiło się 12 billboardów, z widokami miasta, ale z dawnych lat. Kosztowało to 14 tys. zł.

Uff no i wreszcie pojawia sie tablice kierunkowe. Pisalem, ze mam nadzieje na ich pojawianie sie, gdy zaczynali. Potem pojawilo sie dodatkowe zamowienie.
Z tego co pamietam to kiedys jakies byly, a do tego bylo cos w chyba podswietlanych i przeszklonych wnekach, ktore zostaly zamurowane na poczatku lat 90-tych albo i wczesniej.
przejscie snf (51).gif http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...27_A/index.html
Kamil_
Jakość niektórych zdjęć woła o pomstę do nieba...
NeoKs
Niektóre zdjęcia wydają się być bardzo nie wyraźne, po czym nie da się dostrzec szczegółów panoramy.
xMarcinx
Przecie i tak to jest przejściowo, za kilka tygodni zagoszczą tam piękne banery reklamowe, pomyślcie ile miasto na nich zarobi.
sowa
CYTAT(:) @ czw, 30 gru 2010 - 21:13) *
Osiemdziesiąt kolorowych, billboardów prezentujących najciekawsze miejsca Dąbrowy Górniczej.

aż 80 się ich tam zmieści? poważnie??? to wydaje się być bardzo duża liczba...
michu
jak dla mnie zbyt blisko siebie są rozłożone i nie wygląda to rewelacyjnie; ale może ktoś musiał na tym zarobić wink.gif
trebor
CYTAT(xMarcinx @ sob, 01 sty 2011 - 23:28) *
Przecie i tak to jest przejściowo, za kilka tygodni zagoszczą tam piękne banery reklamowe, pomyślcie ile miasto na nich zarobi.

skądinąd bardzo dobrze - miasto powinno zarabiać
szer
Mnie się nawet podobają tablice informacyjne. Nie zwróciłem uwagi czy są przy wyjściach na przystanki tramwajowe, ale przy pozostałych są ;].
xMarcinx
CYTAT(trebor @ pon, 03 sty 2011 - 16:01) *
CYTAT(xMarcinx @ sob, 01 sty 2011 - 23:28) *

skądinąd bardzo dobrze - miasto powinno zarabiać

Szkoda tylko, że zarobki miasta nie idą w parze z obniżaniem podatków, ceny wody, czy jakością odśnieżania i sprzątania ulic. Miasto jest dla mieszkańców, a nie odwrotnie. Miasto, które nie jest wstanie zapewnić podstawowych potrzeb mieszkańców to nie miasto. Wobec czego DG nie-jest miastem, a wyłącznie PR wizją miasta.
vacu
CYTAT(xMarcinx @ pon, 03 sty 2011 - 16:37) *
Miasto, które nie jest wstanie zapewnić podstawowych potrzeb mieszkańców to nie miasto. Wobec czego DG nie-jest miastem, a wyłącznie PR wizją miasta.

Tu bym się nie zgodził. Dla mnie np. olej napędowy jest jedną z podstawowych potrzeb a nie uważam, że miasto powinno mi go zapewnić (choć bardzo bym się ucieszył gdyby jednak...).

Raczej napisałbym, że miasto (w sensie urzędniczego tworu) ma realizować pewne określone w przepisach zadania, natomiast jeżeli ich nie realizuje to też nie można powiedzieć, że "to nie miasto" a raczej, że urzędnicy są nieudolni. Z tym, że pojawia się pytanie czy faktycznie jest aż tak źle z realizacją owych zadań w DG?

Żeby nie było, że całkiem OT - na ten moment jak dla mnie ogólne wrażenie nt. "nowego" przejścia jest pozytywne. Tylko dwie uwagi - to już drugi "remont" w ostatnich latach i szkoda, że wciąż nie zdecydowano się na wymianę "elewacji" wewnątrz przejścia, dwa - może mam tylko takie wrażenie, bo tak się jakoś składa, że te wiaty nowe oglądam jak już lub jeszcze jest ciemnawo ale wydaje mi się, że te słupy mogłyby być nieco cieńsze, całość sprawiałaby lżejsze wrażenie.
xMarcinx
CYTAT(vacu @ pon, 03 sty 2011 - 18:30) *
Tu bym się nie zgodził. Dla mnie np. olej napędowy jest jedną z podstawowych potrzeb a nie uważam, że miasto powinno mi go zapewnić (choć bardzo bym się ucieszył gdyby jednak...).

Raczej napisałbym, że miasto (w sensie urzędniczego tworu) ma realizować pewne określone w przepisach zadania, natomiast jeżeli ich nie realizuje to też nie można powiedzieć, że "to nie miasto" a raczej, że urzędnicy są nieudolni. Z tym, że pojawia się pytanie czy faktycznie jest aż tak źle z realizacją owych zadań w DG?

Tu nie chodzi o potrzebę grupy osób, ale wszystkich, gdyż wtedy tylko jest podstawowa - na razie kosztem np cen wody, budowane są coraz to kolejne obiekty poprawiające jedynie wizerunek miasta, gdyż funkcja utylitarna danych obiektów dotyczy może 5% mieszkańców. Co do roli miasta odsyłam choćby to pism Arystotelesa.

BTW: To nie miasto, które ma basen, nowoczesne hale, super urząd miasta z masą urzędników, będzie się szybko rozwijać tylko miasto, w którym będą niskie podatki umożliwiające prowadzenie dochodowego biznesu, oraz miasto w którym będą żyli bogaci mieszkańcy (tj nie obdarci z gotówki podatkami) których przez to będzie stać kupować w markowych sklepach w mieście przez co przyczyniać się do rozwoju miasta. Półki co DG jest jedynym miastem gdzie tworzy się sieci handlowe nie myśląc o mieszkańcach, a o przyjezdnych, a na podstawowych potrzebach ludzi, stara się zbijać fortunę by finansować potrzeby wyższego rzędu (i przy okazji ładować kasę kolesiom).
kwintosz
CYTAT(xMarcinx @ pon, 03 sty 2011 - 18:49) *
Tu nie chodzi o potrzebę grupy osób, ale wszystkich, gdyż wtedy tylko jest podstawowa - na razie kosztem np cen wody, budowane są coraz to kolejne obiekty poprawiające jedynie wizerunek miasta, gdyż funkcja utylitarna danych obiektów dotyczy może 5% mieszkańców. Co do roli miasta odsyłam choćby to pism Arystotelesa.

Mogę wiedzieć jakie obiekty masz na myśli??
vacu
CYTAT(xMarcinx @ pon, 03 sty 2011 - 18:49) *

Nie ma czegoś takiego jak "potrzeba wszystkich", jak ktoś ma studnię (ja mam np., nie w DG niestety ale mam) to ma w d... cenę wody ale może codziennie wieczorem przechodzi przejściem w centrum i dla niego podstawą jest czyste i bezpieczne przejście wink.gif Ale to temat na inną dyskusję w innym wątku (tym bardziej, że jeżeli chodzi o ceny wody to bardziej mnie wk... maskowanie cen dopłatami miasta - i tak ja płacę i tak ale władza próbuje utrzymywać pozory, że cena aż tak wysoka nie jest...).
xMarcinx
To zapoznaj się choćby z potrzebami Maslowa i wspomnianym Arystotelesem, bo to nie ja wymyśliłem, tylko ciągnie się to od ponad 2500 lat, a to, że ktoś ma dostęp do wody nie znaczy, że niema potrzeby dostępu do wody, bo ją ma tylko, że realizuje ją samodzielnie, mimo, że to rolą miasta jest zapewnienie dostępu do potrzeb niższego rzędu. Najlepsze jest to, że były komuch prowadzi taka politykę, której nie powstydziłby się najokrutniejszy kapitalista.

Co do obiektów, to choćby Nemo, Urząd Miasta budowany z dziwnym i nie uzasadnionym rozmachem, bardzo duża liczba urzędników, to co się dzieje na plaży, to co się dzieje w Błędowie, to co się robi w centrum.. Zamiast zadbać wyłącznie o infrastrukturę i sprzyjające warunki, by firmy same pchały się by robić tu biznes, to włodarze miasta sami pchają się w biznes, olewając infrastrukturę i mieszkańców, a potem się dziwią, że ów biznes nie przynosi kasy miastu, ba okazuje się, że jeszcze trzeba do tego dopłacać.
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ pon, 03 sty 2011 - 19:21) *
To zapoznaj się choćby z potrzebami Maslowa i wspomnianym Arystotelesem, bo to nie ja wymyśliłem, tylko ciągnie się to od ponad 2500 lat, a to, że ktoś ma dostęp do wody nie znaczy, że niema potrzeby dostępu do wody, bo ją ma tylko, że realizuje ją samodzielnie, mimo, że to rolą miasta jest zapewnienie dostępu do potrzeb niższego rzędu.

Hmmmm - a gospodarka wodno-ściekowa nie zdąża do tego?
Panowie, ale to nie ten temat - tu rozmawiamy o nowym centrum wink.gif
xMarcinx
CYTAT(Mały77 @ pon, 03 sty 2011 - 20:21) *
Hmmmm - a gospodarka wodno-ściekowa nie zdąża do tego?
Panowie, ale to nie ten temat - tu rozmawiamy o nowym centrum wink.gif

Raczej od tego nowych dróg nie przybędzie, ani nie podniesie się znacznie jakość obecnych (w większości zaplanowany jest tylko remont brzegów jezdni). A by było na temat, to centrum doskonale PRezentuje politykę władz miasta.
mały
Skoro jak piszesz "rolą miasta jest zapewnienie dostępu do potrzeb niższego rzędu" no to chyba odprowadzanie gówien z domu do oczyszczalni mieści się w tej definicji. A głównym celem gospodarki wodno-ściekowej nie jest budowanie nowych dróg, (aczkolwiek przy okazji remont dróg na których są wykonywane prace byłby bardzo wskazany). Pewnie każdemu nie podoba się wiele rzeczy, ale może trochę więcej obiektywizmu i przede wszystkim optymizmu.
xMarcinx
CYTAT(mały @ wto, 04 sty 2011 - 17:31) *
Skoro jak piszesz "rolą miasta jest zapewnienie dostępu do potrzeb niższego rzędu" no to chyba odprowadzanie gówien z domu do oczyszczalni mieści się w tej definicji. A głównym celem gospodarki wodno-ściekowej nie jest budowanie nowych dróg, (aczkolwiek przy okazji remont dróg na których są wykonywane prace byłby bardzo wskazany). Pewnie każdemu nie podoba się wiele rzeczy, ale może trochę więcej obiektywizmu i przede wszystkim optymizmu.

Problem w tym, że w tej cenie mieszczą się inne inwestycje, jak to jest, że winnych miastach cena jest blisko 2 razy niższa? Obiektywizm stoi w opozycji do optymizmu. Jesteśmy jednym z miast najgorzej się rozwijającym, pod każdym względem półki co niema ani jednej inwestycji miasta, która byłaby dochodowa. Jako optymistyczne podsumowanie napiszę, że gorzej być nie może smile2.gif

BTW: przejście wygląda fatalnie, nie dość, że opóźnienie to jeszcze remont nie trzymający się kupy, kiedy doczekamy się remontu ścian i podłogi? Przecie, gdyby te płyty spieniężyć to spokojnie starczyłoby na coś ładnego i estetycznego.
kursor
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 sty 2011 - 17:53) *
Problem w tym, że w tej cenie mieszczą się inne inwestycje, jak to jest, że winnych miastach cena jest blisko 2 razy niższa? Obiektywizm stoi w opozycji do optymizmu. Jesteśmy jednym z miast najgorzej się rozwijającym, pod każdym względem półki co niema ani jednej inwestycji miasta, która byłaby dochodowa. Jako optymistyczne podsumowanie napiszę, że gorzej być nie może smile2.gif

BTW: przejście wygląda fatalnie, nie dość, że opóźnienie to jeszcze remont nie trzymający się kupy, kiedy doczekamy się remontu ścian i podłogi? Przecie, gdyby te płyty spieniężyć to spokojnie starczyłoby na coś ładnego i estetycznego.

nawet nie chce mi się komentować powyższych słów - defetyzm
vacu
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 sty 2011 - 17:53) *
Jesteśmy jednym z miast najgorzej się rozwijającym, pod każdym względem półki co niema ani jednej inwestycji miasta, która byłaby dochodowa.

Imho inwestycje publiczne tym się charakteryzują, że są niedochodowe. Inaczej znacznie szybciej zostałyby wykonane przez podmioty prywatne, które zwykle działają szybciej i konkretniej tam gdzie widać zyski.
xMarcinx
CYTAT(vacu @ wto, 04 sty 2011 - 19:31) *
Imho inwestycje publiczne tym się charakteryzują, że są niedochodowe. Inaczej znacznie szybciej zostałyby wykonane przez podmioty prywatne, które zwykle działają szybciej i konkretniej tam gdzie widać zyski.

ale nie takie jak basen, czy hala, czy centrum administracyjne z salami konferencyjnymi..
vacu
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 sty 2011 - 20:04) *
CYTAT(vacu @ wto, 04 sty 2011 - 19:31) *

ale nie takie jak basen, czy hala, czy centrum administracyjne z salami konferencyjnymi..

Widzisz mamy tu do czynienia z klasyczną kwadraturą koła. Jeżeli bilety do publicznych obiektów będą drogie (a muszą być by był dochód) to mieszkańcy będą psioczyć, że za nasze pieniądze a skorzystać nie sposób... Jeżeli np. opłaty za korzystanie z hali będą wysokie (a muszą być żeby hala na siebie zarobiła) to MKSu nie będzie stać na ich opłacenie lub bilety na mecze poszybują wysoko i pies z kulawą nogą na mecz nie przyjdzie, tego przecież nie chcemy...
Z drugiej strony jak hala, czy basen nie generuje dochodu to też źle... Tak źle i tak niedobrze...
xMarcinx
Skoro brak optymalnej opcji, a z badań panelowych bodajże na WSB wynika, że jakiś 5% mieszkańców DG było albo w nemo, albo w hali to dlaczego 95% mieszkańców ma finansować im to, kosztem choćby dopłat do wody z czego by skorzystali wszyscy mieszkańcy? Na zachodzie mało, które miasto bawi się w budowanie hal czy parków rozrywki, to jest działka przedsiębiorców, a nie miasta. Firma zawsze przeprowadzi kalkulacje takiej inwestycji i będzie robiła to pod dyktando, ściągnięcia klientów i maksymalizacji zysków. Natomiast jakby miasto nie zrobiło to będzie, źle - bo nie zrobi rozeznania, będzie finansować coś z czego korzysta ułamek ułamka mieszkańców, bilans finansowy na minus, zapewnione atrakcje na minus (bo jednak nie chcą w to pakować aż tylu pieniędzy).
szer
Zastanawiam się dlaczego przyczepiłeś się do hali sportowej i aqua parku? Przecież to za rządów Lipczyka robiono, a nie Podrazy...
Poza tym hala sportowa gościła już wiele imprez rangi regionalnej, krajowej czy międzynarodowej więc wydaje mi się, że zarabia na siebie.
Poza tym w takim mieście hala sportowa powinna być. Zresztą w każdym powinna być. Bo reprezentacyjne zespoły mają grać na hali w ZSS?
xMarcinx
CYTAT(szer @ wto, 04 sty 2011 - 22:33) *
Zastanawiam się dlaczego przyczepiłeś się do hali sportowej i aqua parku? Przecież to za rządów Lipczyka robiono, a nie Podrazy...
Poza tym hala sportowa gościła już wiele imprez rangi regionalnej, krajowej czy międzynarodowej więc wydaje mi się, że zarabia na siebie.
Poza tym w takim mieście hala sportowa powinna być. Zresztą w każdym powinna być. Bo reprezentacyjne zespoły mają grać na hali w ZSS?

Hala i Aqua to przykład. Hala nie zarabia na siebie. Tak w mieście powinna być hala, ale dlaczego to miasto ma płacić za nią? Na zachodzie takie obiekty budują sponsorzy drużyn, czasem razem z miastem ale w zamian za bezpłatne użyczanie miastu (a miasto znowu kasę bierze z UE, wiec wychodzi na czysto).

BTW: często też miasto takie miejsca zwalnia z podatku
vacu
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 sty 2011 - 22:13) *
kosztem choćby dopłat do wody z czego by skorzystali wszyscy mieszkańcy?

Ty się uczepiłeś tych dopłat a to jest jedno wielkie pranie mózgu. Miasto pobiera od ciebie 100 zł w formie podatku, oddaje ci 40 zł w formie dopłaty, 60 zł bierze urzędnik a ty się jeszcze cieszysz jakie to miasto jest fajne, bo dopłaca do wody. Ja bym wolał jakby mi zostawili ta stówę to sam sobie zrobię dopłatę.
xMarcinx
CYTAT(vacu @ wto, 04 sty 2011 - 23:25) *
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 sty 2011 - 22:13) *
kosztem choćby dopłat do wody z czego by skorzystali wszyscy mieszkańcy?

Ty się uczepiłeś tych dopłat a to jest jedno wielkie pranie mózgu. Miasto pobiera od ciebie 100 zł w formie podatku, oddaje ci 40 zł w formie dopłaty, 60 zł bierze urzędnik a ty się jeszcze cieszysz jakie to miasto jest fajne, bo dopłaca do wody. Ja bym wolał jakby mi zostawili ta stówę to sam sobie zrobię dopłatę.

40zł? chcesz powiedzieć, że zużywasz 7m3 rocznie? Dopłaty w innych gminach to zwykle po 2,50 - 8zł na m3 wody i ścieków. Gdy cena wody waha się od 2,50 do 8zł a ścieków od 7 do 11zł za m3.

W DG płacimy:

woda 5,91zł
ścieki: 6,19zł

razem 12,10

i dla porównania mniejsza gmina:

woda 4,15 zł/ dopłata 1,16 cena - 2,99
ścieki 7,09zł/ dopłata 3,49 - cena dla mieszkańców 3,60

razem 6,59zł

czyli ~50% mniej na każdym m3 blisko 6zł...

kąpiel to ~100 litrów wiec 6zł każdego dnia oszczędności! Razem jakieś 2tys w roku na 4os rodzinę!
Mick
Cena wody i ścieków kalkulowana jest tak:

Bierze się wszystkie koszty systemu wod-kan:
- wynagrodzenia
- energię elektryczną zużywaną na pompowniach, oczyszczalniach, czy tam w stacjach uzdatniania
- materiały i inne środki niezbędne np. do oczyszczania wody
- koszty remontów, napraw, konserwacji sieci,
- opłaty i podatki np. gruntowe, opłaty środowiskowe
- inne - biurowe, administracyjne
- AMORTYZACJA
- godziwy zysk

Całość kosztów dzieli się przez prognozowaną ilość wody / ścieków i mamy cenę.

Czasy taniej wody i ścieków są passe, a wszystko to przez amortyzację, która w gruncie rzeczy jest kosztem budowy infrastruktury wod-kan (rurociągi, przepompownie, oczyszczalnie, stacje uzdatniania...) rozłożonym na lata. Jeszcze kilka-kilkanaście lat temu amortyzacja nie była uwzględniana w cenie, teraz jest i chyba tak już zostanie. Idea jest taka - korzystasz ze środowiska to płać za wszystko co się z tym wiąże - także za zbudowanie i odtwarzanie zużytych rur, budynków, oczyszczalni, zbiorników, ujęć wody i całego tego majdanu.

Na takich obszarach jak DG, gdzie infrastruktura jest droga - bo trzeba kilometrami ciągnąć sieci, czasem przez pola i lasy, a ludzi nie ma znowu tak dużo - opłaty te zawsze będą dość wysokie.

Nie wiem jak jest w Sosnowcu, ale zakładam, że mają wodę i ścieki tańsze. I tak już chyba na zawsze zostanie - tam jest kupa ludzi na małym obszarze, a u nas na odwrót.

Swoją drogą ciekawe ile wyjdzie cena wody i ścieków po zakończeniu projektu unijnego. Na pewno było to już liczone. Jakiś radny mądrala mógłby się zainteresować.
xMarcinx
CYTAT(Mick @ śro, 05 sty 2011 - 12:01) *
Na takich obszarach jak DG, gdzie infrastruktura jest droga - bo trzeba kilometrami ciągnąć sieci, czasem przez pola i lasy, a ludzi nie ma znowu tak dużo - opłaty te zawsze będą dość wysokie.

To wcześniej nie było, a teraz trzeba? Przecie w DG jest bodajże 5 punktów poboru wody, właśnie po to by nie ciągnąć kilometrami rur. Remontów nie było, obecnie są ale z kasy unii i miasta, a mimo to, cena wody w górę (po stronie wodociągów).
vacu
CYTAT(xMarcinx @ śro, 05 sty 2011 - 00:18) *
40zł? chcesz powiedzieć, że zużywasz 7m3 rocznie?

Nie rozumiesz tego co chce ci przekazać. Oddajesz miastu przykładowo stówę (przykładowo, bo nie wiem czy i ile podatku dla miasta płacisz), miasto oddaje ci w formie dopłaty 60 zł (resztę zostawia sobie jako "prowizję") a ty jesteś uśmiechnięty ud ucha do ucha bo wielkoduszna władza dała ci dopłatę. Tymczasem jakby ci najpierw nie zabrali to nie dość, że sam sobie mógłbyś tę dopłatę zrobić to jeszcze owe 60 zł zostałoby ci w portfelu.

Nie wiem jak ci to prościej wyjaśnić, możemy się umówić, że ofiarujesz mi 50 zł a ja ci za to dołożę się 30 zł do czynszu. 20 zł będzie moim wynagrodzeniem za tę usługę. Może wtedy będzie jasne OCB.
xMarcinx
Rozumiem, chodzi tylko o to, że zakładasz (niesłusznie), że ktoś więcej płaci podatków niż dostaje pieniędzy w formie ulg/dopłat/zwrotów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.