georgeb
Thu, 29 Apr 2004 - 21:44
widzieliscie te doniczki w centrum za cholere mi sie to nie podoba wyglada jakby ktos w przypadkowym miejscu wysypaŁ sterte cegieŁ, kompletny brak zmysŁu estetycznego hehehe
pozdrawiam
Thu, 29 Apr 2004 - 22:33
TeŻ to coŚ widziaŁem. Sam pomysŁ jeszcze bym przeŻyŁ ale ten beznadziejny brĄzowo-cegŁowy kolor ktÓry nie pasuje do stonowanego koloru kostki brukowej przed pkz. WidziaŁem Że chŁopaki ktÓrzy to ustawiali mieli na pace tez siwe i beŻowe doniczki ktÓre wyglĄdaŁy 100 razy lepiej ale niewiadomo dlaczego ustawiali te najbrzydsze. Jak talek chciaŁ juŻ tak upiĘkszac centrum to mÓgŁ sobie zaistalowaĆ tĄ dekoracje po drugiej stronie ulicy a tĄ wyremontowanĄ zostawiĆ w spokoju.
Bathurst
Thu, 29 Apr 2004 - 23:27
nie takie zŁe te doniczki, miĘdzy niektÓrymi sĄ chyba Ławeczki, jak w doniczkach siĘzazieleni to juz bĘdzie naprawdĘspox :)
Misiek
Fri, 30 Apr 2004 - 15:25
picaro
Thu, 06 May 2004 - 19:41
hehe zaŁoŻe siĘ, Że juz niedŁugo zamiast roŚlinek bĘdĄ tam kiepy rosnĄĆ, a deszczyk bĘdzie je podlewaŁ tworzĄc niespotykane w skali europejskiej bĄdĹş nawet Światowej tzw. "ŻÓŁte kaŁurze". Wniosek: przynajmniej mszc nie bĘdzie; zaŁoŻenie: miaŁy byĆ roŚlinki! DO TALA: POSADĹš COŚ INNEGO POZA TULIPANAMI NAJLEPIEJ TEŻ COŚ CZEGO JEST NAJWIĘCEJ W EUROPIE W CZĘŚCI DEPRESYJNEJ NASZEGO KONTYNENTU.
dąbrowianka
Thu, 13 May 2004 - 20:20
Takiego "czegoŚ" jeszcze w Życiu nie widziaŁam! CÓŻ, za to moŻemy podziwiaĆ wyraz kompletnego bezguŚcia i braku jakiegokolwiek pomysŁu na poprawienie wizerunku miasta (przynajmniej z pozoru)!!! Bravo dla realizatorÓw tego pzedsiĘwziĘcia, widaĆ miasto ma sporo pieniĘdzy na niszczenie swojego image... :oops:
pozdrawiam
Thu, 13 May 2004 - 23:22
E tam. Nowe wynalazki dobrze komponujĄ siĘz zielonym syfem pŁynĄcym w fontannie (nawet koloru kafelek na dnie nie widaĆ) i z poŁamanymi Ławkami.
Ja tylko tale zostaŁ prezydentem to oŚwietlenie fontanny i przystanku staŁo siĘhistoriĄ. RozpadŁ siĘteŻ system sterownia dyszami w fontannie ktÓry co chwile zminiaŁ ciŚnienie wody.
OŚwietlenie pkz teŻ dziaŁa jak siĘkomuŚ przypomni.
Czasami zastanawiam siĘpo co byŁ w ogÓle ten remont jak i tak nikt nie dba o urzĄdzenia w centrum.
ocet
Tue, 18 May 2004 - 18:28
idac sobie przez park zobaczylem dzisiaj ciekawy obiekt jaki powstal przy naszym wspanialym karmniku, mianowice zrobiona z kutej stali tablice informacyjna. obiekt ten przykul moja uwage w takim stopniu, ze pojawiaja sie pewne pytanie:
1. w jakim celu i komu potrzebna jest taka tablica w tym miejscu ? (chyba golebia)
2. ile takie cudo kosztowalo ? i czy nie lepiej wydac te pieniadze na jakis inny cel ? (a nie na miejsce propagandy wielkiego tala)
Master
Tue, 18 May 2004 - 18:41
Nie widziaŁem tego jeszcze. Ocet co tam jest ciekawego napisane, kto to pisaŁ i o co chodzi wogÓle?? czy to jest tablica o mieŚcie (a jesli tak to czemu stoi w takim miejscu a nie blizej przystanku).
ocet
Tue, 18 May 2004 - 22:22
a wiec troche dokladniej:
nic tam nie pisze, wyglada to na bardzo swieze. jest tylko szyba za ktora nic nie ma. watipe zeby byla to tablica o miescie gdyz jej wymiary sa dosc male czyli ok. 2 m. szerokosci i 1 m. wysokosci. (oczywiscie sa to wymiary samej czesci za szyba)
tez mnie interesuje co moze tam zostac napisane a poza tym to miejsce jest wielka zagadka.
Jashi
Wed, 19 May 2004 - 18:51
Wielki Thal bĘdzie umieszczaŁ na tej tablicy podobizny ludzi szczgÓlnie zasŁuzonych dla miasta D.G. oraz okolicy. PonoĆ jako pierwsza ma byĆ umieszczona podobizna byŁego prezydenta D.G. Wielkiego Lipy
bliskiego przyjaciela obecnego prezydenta.
ŻrÓdŁo:
Agencja Prasowa ZagŁebia 8)
ocet
Wed, 19 May 2004 - 19:16
a wiec jednak propaganda szkoda tylko ze kosztem podatnikow
olo
Thu, 20 May 2004 - 06:18
PrzecieŻ na tej tablicy sĄ 30 cm litery MUZEUM. Nie zauwaŻyliŚcie, takie pokoŚlawione. A caŁa tablica jest doprawdy Śliczna, taka czarna.
Misiek
Fri, 21 May 2004 - 11:14
Ale za to dobrze dziaŁajĄ kamery w centrum miasta i nadgorliwi straŻnicy miejscy. :twisted: Szkoda tylko Że ich nie widaĆ kiedy sĄ naprawdĘpotrzebni. Ale to juŻ inna historia ...
ocet
Fri, 21 May 2004 - 15:40
na tablicy pojawily sie juz pewne informacje, i tak jak powiedzial olo jest to tablica muzeum miejskiego. wywieszony jest tam aktualny opis ekspozycji oraz godziny otwarcia muzeum
Misiek
Fri, 21 May 2004 - 16:07
A moŻe mnie ktoŚ poinformowaĆ gdzie owe muzeum miejskie siĘznajduje :?: :?: :?:
Bo chyba nie bardzo w temacie jestem ...
Master
Fri, 21 May 2004 - 16:30
To muzeum znajduje sie koŁo Sztygarki, chyba w jednym z jej budynkÓw. Ale dokŁadnie nie wiem gdzie. To jest chyba Muzeum w ktÓrym czĘŚc poŚwiĘcona jest historii DĄbrowy GÓrniczej oraz gÓrnictwu sa tam rÓwnieŻ jakieŚ "skamieniaŁoŚci" :wink: Chyba moŻna tam teŻ zwiedzaĆ gÓrniczy szyb Ćwiczebny.
Bathurst
Fri, 21 May 2004 - 16:49
dawnpo temu jak chodziŁem do Sztygarki to w szybie Ćwiczebnym mieliŚmy przez jakis czas raz na tydzieĹ praktyki :) JeĹşdzilismy po kopalni wagonikiem

to byŁy czasy ech
:)
Sat, 13 Nov 2004 - 14:12
ul. Kościuszki od "Centrum" do dworca
odcinek ten powininen byc wizytowka miasta a jak jest kazdy widzi. Moze wreszcie wyburza ta kamienice przy rondzie w centrum bo wlasnie dzisiaj sie ostro palila i byla niezla akcja (w sumie dobrze jakby sie spalila calkiem i sama zawalila). Od lat zapowiada sie jej wyburzenie, garazy i chyba kolejnego budynku w strone dworca. Wogole powinno sie zrownac z ziemia wsyztsko po lewej stronie Kosciuszki od centrum do dworca. Ciekawe czy ulica zostanie poszerzona -miala byc po dwa pasy tak jak reszta ulicy (tak bylo jak mial powstac Geant. No i lata mijaja a kazdy ma to gdzies a to nie jest jakis niewiadomo jaki dlugi odcinek zeby sobie z tym nie dac rady. No a z dworcem to dopiero sa jaja zeby sie tlumaczyc ze pkp za pare lat bedzie remontowalo tory i je moze przesunie-tylko ze jak pkp to chce przesuwac w 2007 to powinny byc juz daaaawno na to plany i mozna byloby zaczac projektowac przebudowa a wlasciwie budowe nowego dworca a tak to chyba bedzie za 20 lat
ocet
Sat, 13 Nov 2004 - 19:26
moze jednak teraz cos sie zmieni z ta kamienica. teraz musza ja wyburzyc bo zamienila sie w budowle zagrazajaca bezpieczenstwu a w dodatku w centrum miasta... miejmy nadzieje, ze zajma sie tym jak najszybciej
Mon, 15 Nov 2004 - 09:52
na naszemiasto pojawil sie jakis chory artykul ze niby nie ma pomyslu na wykorzystanie tego atrakcyjnego budynku

a przeciez jet on oficjalnie przeznaczony do wyburzenia juz od dawna hehehe co za gosc z tego autora
Niczyj, wiĘc bezdomnych?
PoniedziaŁek, 15 listopada 2004r.
Dwukondygnacyjny budynek przy ulicy KoŚciuszki 14 jest niezamieszkaŁy od kilku lat. W sobotni poranek doszŁo do zapalenia siĘczĘŚci strychu. OgieĹ rozprzestrzeniaŁ siĘtak szybko, Że do jego gaszenia trzeba byŁo ŚciĄgnĄĆ aŻ piĘĆ jednostek straŻy poŻarnej. Na szczĘŚcie w Środku nie byŁo nikogo!
KtoŚ to podpaliŁ
— Budynek jest porzĄdnie zabezpieczony. Nikt nie ma prawa siĘw nim znaleĹşĆ. A tym bardziej mieszkaĆ — podkreŚlaŁa przedstawicielka wŁaŚciciela budynku.
KtoŚ jednak ogieĹ wewnĄtrz pozbawionego prĄdu bloku musiaŁ zaprÓszyĆ.
Pierwsze jednostki pojawiŁy siĘna miejscu o godz. 10.26. Dym z wnĘtrza domu zauwaŻyŁ jeden z przechodniÓw. Natychmiast zaalarmowaŁ straŻ. Jednak ogieĹ musiaŁ siĘtliĆ znacznie dŁuŻej, zwŁaszcza Że do zaprÓszenia doszŁo w Ślepej czĘŚci stropu. Gdyby minĘŁo jeszcze kilkanaŚcie minut, ogieĹ mÓgŁby zajĄĆ wszystkie kondygnacje.
— Budynek jest w duŻej czĘŚci drewniany. StĄd wystarczy porzucony niedopaŁek papierosa i juŻ moŻna siĘspodziewaĆ katastrofalnych efektÓw. OgieĹ tliŁ siĘdoŚĆ dŁugo. Strych to gŁÓwnie drewno i pŁyty pilŚniowe. OgieĹ byŁ trudny do ugaszenia — mÓwi starszy kapitan Piotr Remesz, dowÓdca Jednostki Ratowniczo–GaŚniczej z dĄbrowskiej KM PSP.
StraŻacy nie mieli szans na dostanie siĘdo ognia od strony klatki schodowej. Zadymienie byŁo za duŻe, a temperatura zbyt wysoka. Postanowiono wyciĄĆ w dachu kilka otworÓw, przez ktÓre wlewano wodĘ.
W akcji braŁy udziaŁ trzy jednostki straŻackie z DĄbrowy GÓrniczej oraz dwie z Sosnowca. UŻyto specjalnej zwyŻki, dziĘki ktÓrej moŻliwe byŁo wyciĘcie dziur w poszyciu dachu.
Ustalenia w toku
Policja oraz specjaliŚci ze straŻy poŻarnej majĄ w najbliŻszym czasie ustaliĆ przyczynĘpoŻaru.
WedŁug nieoficjalnych informacji dom byŁ zamieszkaŁy przez osoby bezdomne. Mimo Że zamkniĘte byŁy wszystkie drzwi i okna, mieszkajĄcy tam dostawali siĘdo Środka przez okno w piwnicy. Na strychu, ktÓry w duŻej czĘŚci razem z dachem spŁonĄŁ, znajdowaŁy siĘŁÓŻka. Najprawdopodobniej naleŻĄce jeszcze do byŁych mieszkaĹcÓw.
Bytomskie udziaŁy
Budynek naleŻy, jak siĘokazaŁo do... Bytomskiej SpÓŁki WĘglowej. Do majĄtku spÓŁki trafiŁ przy okazji zamykania kolejnych kopalĹ, poprzez skomplikowane rozliczenia. Niestety, od czasu wyprowadzenia mieszkaĹcÓw z ulicy KoŚciuszki 14 nikt na wykorzystanie bloku pomysŁu nie ma. Tymczasem miasto, poza podatkami, nie czerpie z tego doŚĆ atrakcyjnego punktu wiĘkszych zyskÓw.
JarosŁaw Adamski - Dziennik Zachodni
Thu, 30 Dec 2004 - 22:22
Wedlug mnie nie realne niestety w latach 2005-2008 :
- przebudowa ul. Kościuszki (drogi zbiorczej obszarowej) wraz z dwupoziomowym skrzyżowaniem z linią PKP, wraz z włączeniem ciągu komunikacyjnego prowadzącego od strony Będzina Łagiszy na kierunek Dąbrowa Górnicza – Centrum,
I znowu to nie pasuje (jak juz pisalem w innym miejscu) z DTŚ. Przeciez DTŚ ma byc budowana pozniej wiec jak to bedzie ehh..
Wed, 19 Jan 2005 - 14:46
Od bardzo dawna przed dworcem powolutku buduje sie budynek. Kilka miesiecy temu przeczytalem jakis protokol prezydenta i zajmowali sie wlasnie ta budowa- Dom Gier. Wiecie cos wiecej :?:
olo
Wed, 19 Jan 2005 - 21:24
Od bardzo dawna przed dworcem powolutku buduje sie budynek. Kilka miesiecy temu przeczytalem jakis protokol prezydenta i zajmowali sie wlasnie ta budowa - Dom Gier. Wiecie cos wiecej??
Na tablicy informacyjnej było kiedyś napisane, że galeria i restauracja. O ile sobie dobrze przypominam.
pozdrawiam
Fri, 25 Feb 2005 - 19:58
Z tego co wiem to UM jest na dobrej drodze aby szybko nabyc tą kamienice po pożarze. Mam nadzieje że ten taluch ekspert znowu czegoś nie spier..................
Fri, 25 Feb 2005 - 20:24
niezle ze trzeba placic zeby ja kupic a potem placic za wyburzenie

no ale pewnie bardziej chodzi o lokalizacje...
Fri, 11 Mar 2005 - 12:05
Na wniosek Prezydenta Miasta
R A D A M I E J S K A
u c h w a l a :
1. Wyrazić zgodę na nabycie na rzecz Gminy od Bytomskiej Spółki Restrukturyzacji Kopalń Spółka z o.o. w Bytomiu prawa użytkowania wieczystego nieruchomości oznaczonych geodezyjnie jako działki 28/1 i 28/2, k.m.52 o powierzchni łącznej 7165 m2 położonych w Dąbrowie Górniczej przy ul. Kościuszki wraz z prawem własności budynku posadowionego na ww. gruncie.
------------------------------------------------
Nabyc i jak najszybcej zburzyc

Ciekawe do kogo należa te garaze, czy tez je to obejmuje..
Wed, 18 May 2005 - 11:32
no i ciekawe czy to sie udalo wkoncu kupic. Jakas ta dziura w dachu jest wyjatkowo duza - po pozarze byla duuuzo mniejsza

Moze chca z tego zrobic ruine zeby taniej kupic (moze pozar tez nieprzydkowy hehe

zartuje oczywiscie) - chociaz i tak wiadomo ze jest to nic nie warte - a nawet trzeba zaplacic za zburzenie, jedyna wartosc to super lokalizacja.
Misiek
Mon, 06 Jun 2005 - 13:43
Na miejscu tej spalonej kamienicy można by postawić całkiem fajną knajpę. Lokalizacja bardzo dobra, tylko sporo kasy trzeba włożyć na zrobienie wszystkiego od podstaw.
Mon, 06 Jun 2005 - 14:06
Ale musialaby to byc naprawde super knajpa. A barow i pubow jest u nas zdecydowanie za malo - widac to w kazdy weekend, gdzie trudno o miejsce.
Niezaleznie co tam kiedys powstanie musi to byc bardzo reprezentacyjne zeby tworzylo centrum. Nie wiem co by tam moglo tez byc - moze wkoncu ten hotel w DG - ale na to troche malo miejsca i trzeba by bylo wyciac troszke drzew ( bo i prakingi potrzebne)
Fri, 24 Jun 2005 - 12:03
Moze tutaj to pasuje bo to najbardziej zaniedbany kawalek "Śródmieścia".
Na najblizszej sesji rady jest punkt 1:
Projekt uchwały w sprawie: uchwalenia „Lokalnego Planu Rewitalizacji Śródmieścia miasta Dąbrowa Górnicza na lata 2005 – 2008”
Mon, 27 Jun 2005 - 14:16
no i w tym planie tytulowego terenu nie ma :? Wogole ten plan jest strasznie skromny. Ale :shock: mozna sciagnac mape
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11918.pdf
A ten projekt w pdf (prawie 11MB) tu
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11917.pdf Jest on naprawde dziwny - nie wiem o co chodzi - pisze tylko o historii miasta i sa historyczne mapy i obecne zdjecia, a nic nie ma co by sie chcialo zrobic i w jaki sposob rewitalizowac. Chyba ze wersja *.doc jest inna ale nie chce mi sie sciagac za bardzo - ponad 70MB
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11906.doc
PS. juz wiem o co chodzi - w wersji pdf sa tylko 3 punkty z 13 hmm
pozdrawiam
Tue, 28 Jun 2005 - 02:10
Przeczytałem to dzieło i naprawde nic ciekawego. Nie ma tam żadnych poważnych inwestycji a te które się tam znalazły i tak były juz wcześniej planowane. Czyli - remont biblioteki, sztygarki, nadbudowa sanepidu, nowe elewacje budynków należacych do gminy, monitoring. Do nowości pojwił sie tylko projekt remotów elewacji budynków i chodników należących do lokatora między ulicami Kościuszki i Sienkiewicza. A to też jest mocno niepewne bo pieniądze na to ma wyłożyć UE - nie wiem czy to nawet kwalifikuje się do jakiegos dofinansowania. I to tyle - nie ma pomysłu co zrobić z pozostałymi budynkami a do tego nie znalazłem tam nic o jakiś kompleksowych remontach ulic czy kanalizacji.
Thu, 07 Jul 2005 - 09:42
wlasciwie nic nowego. Na szczescie chociaz troche do przodu posunela sie sprawa kamienicy i garazy. Mam nadzieje ze powstanie tam kiedys cos godnego centrum. Moze wkoncu ten hotel...
QUOTE([IMG)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/IMG]]
Powstanie centrum?
Czwartek, 7 lipca 2005r.
WŁadze miasta zamierzajĄ zrobiĆ architektoniczny porzĄdek w centrum miasta.
Zgodnie z planowanĄ koncepcjĄ w pierwszej kolejnoŚci zmieniona zostanie elewacja zewnĘtrzna byŁego juŻ kina ARS, a nad budynkiem byŁego Sanepidu pojawi siĘnowa kondygnacja.
— DziĘki temu chcemy pozyskaĆ dodatkowe pomieszczenia, poniewaŻ obiekt do tej pory nie zostaŁ sprzedany, tak jak zakŁadaŁa to uchwaŁa Rady Miejskiej. Po nadbudowaniu bĘdzie mÓgŁ peŁniĆ funkcje biurowe lub handlowe. NastĄpiŁa takŻe zmiana finansowania tej inwestycji. Fundusze budŻetowe zostaŁy zastĄpione kredytem — informuje Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM.
Miasto bĘdzie takŻe namawiaŁo PocztĘPolskĄ do podniesienia kondygnacji budynku u zbiegu ulic Sobieskiego i KoŚciuszki.
— Nie mamy prawidŁowego, funkcjonalnego centrum. Trzeba wiĘc przekonaĆ pocztĘ, by weszŁa z nami we wspÓŁwŁasnoŚĆ i nadbudowaŁa takŻe swÓj obiekt. Tak, Żeby caŁoŚĆ Ładnie wyglĄdaŁa. Usuniemy teŻ szeŚĆ garaŻy na rogu ulicy KoŚciuszki i rozbierzemy spalony budynek, ktÓry szpeci caŁy obraz miasta. DziĘki temu uzyskamy wolnĄ powierzchniĘ, ktÓrĄ moŻna bĘdzie sprzedaĆ — mÓwi Jerzy Talkowski, prezydent miasta.
Jak siĘjednak okazuje na wyburzenie budynku trzeba bĘdzie jeszcze poczekaĆ.
— Teren ten jest wŁasnoŚciĄ Bytomskiej SpÓŁki Restrukturyzacji KopalĹ. Pod koniec maja odbyŁ siĘprzetarg, ktÓry wygraliŚmy i teraz potrzebna jest nam umowa notarialna przeniesienia aktu wŁasnoŚci. Musimy mieĆ ten dokument. WczeŚniej nie moŻemy wyburzyĆ tego budynku, dopÓki nie bĘdziemy jego wŁaŚcicielami. Potrwa to kilka tygodni — wyjaŚnia JÓzef Paw, naczelnik WydziaŁu Gospodarki NieruchomoŚciami UrzĘdu Miejskiego.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
rafi
Thu, 07 Jul 2005 - 15:23
No rzeczywiscie zero konkretow. Tu kogos namawiaja, tam cos bedzie mozna zrobic. Plany to ma kazdy, tylko wypadalo by je realizowac.
Co sie zas tyczy hoteli, to ciekawe z iloma sieciami UM podjal rozmowy i jakie sa ich wyniki.
pozdrawiam
Mon, 11 Jul 2005 - 22:20
Co do budynku sanepidu nie moge sie już połapać. Mieli dobudować dwie kondygnacje nad budynkiem poczty i sanepidu. A teraz okazuje sie że ma to być jedna kondygnacja i to tylko nad sanepidem??????????????
Na stronie um jest ogłoszenie o przetargu na zagospodarowanie byłego budynku policji i "górnego" budynku um na 3 maja.
grzes.sosnowiec
Sun, 28 Aug 2005 - 16:23
Z góry przepraszam, jezeli już było - właśnie natknąłem się na takie coś:
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli.../45/5/13095.docZARZĄDZENIE NR 1659/05
Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej
z dnia 25.08.2005 r.
w sprawie: wyburzenia budynku mieszkalnego wraz z budynkiem gospodarczym położonego przy ul. Kościuszki 14 w Dąbrowie Górniczej
z a r z ą d z a m
1. Przeznaczyć do wyburzenia budynek mieszkalny wraz z budynkiem gospodarczym na działce nr 28/2 km. 52 położone przy ul. Kościuszki 14 w Dąbrowie Górniczej.
2. Wykonanie zarządzenia powierzam Naczelnikowi Wydziału Gospodarki Komunalnej.
3. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
PS. Musi mieć krzepę ten Wasz naczelnik, że sam sobie z taką budowlą poradzi
Mon, 29 Aug 2005 - 11:07
no nareszcie :3: :21:
ciekawe czy ten budynek gospodarczy to te stare garaze
PS. nie przepraszaj juz wiecej i oby wiecej takich info :)
Mon, 03 Oct 2005 - 14:26
no nasza perelka dalej stoi...
a za nia w "malpim gaju" ogradzaja dzisiaj blachami ten dawny komisariat i jego okolice w bardzo podobny sposob do ogrodzenia Geanta
Dami7
Mon, 10 Oct 2005 - 14:18
no nasza perelka dalej stoi...
Może już niedługo postoi:
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/525171.html
Mon, 10 Oct 2005 - 23:03
tylko ze pisza tam ze zajmie im to do poczatku przyszlego roku
takie cos burzy sie max w kilka dni a sprzata tez kilka.
Tylko ze tam jest potrzebny jakis super budynek ktory bylby godny centrum i sam je tworzyl a oni chca chyba na zawsze zostawic zielen. Miejsce na poszerzenie Kosciuszki na 2+2 jest juz teraz. A jesli im brakuje to wystarczy nowy budynek przesunac tylko minimalnie dalej niz jest obecny.
rafi
Sun, 23 Oct 2005 - 22:05
Na budynku przy Kosciuszki 14 oraz okolicznych garazach pojawily sie kartki z informacja, aby od dnia 19.10 nie zostawiac w poblizu samochodow, poniewaz bedzie trwala rozbiorka.
Moze wiec w nadchodzacym tygodniu cos sie w tej kwestii bedzie dzialo.
Tue, 25 Oct 2005 - 17:28
dzisiaj nasza perelka zostala ogrodzona a wiec jej czas juz nadszedl...
Fri, 28 Oct 2005 - 11:30
Dzisiaj rada miejska ma glosować nad uchwala w sprawie: "przeznaczenia do sprzedaży w drodze przetargu prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Dąbrowie Górniczej przy ul. Kościuszki 14"
Jak widac prasie wierzyc nie mozna bo jasno pisali ze nie sprzedadza. Mam nadzieje ze kupi to ktos odowiedni i postawi tam cos naprawde godnego centrum i prezentujacego jakis poziom architektoniczny
Master
Fri, 04 Nov 2005 - 16:19
Dziś 4 listopada ów budynek na rogu Sobieskiego i Kosciuszki zniknął z powierzchni ziemi a wraz z nim garaże położone obok.
Teraz troszke "łsiej" sie zrobiło mimo wszystko.
Dobrze ze juz go nie ma, ale ten plac (placyk) powinien byc mądrze zagospodarowany.
Sat, 05 Nov 2005 - 11:05
Wej akcji niestety nie widzialem ale widzialem juz wielka kupe gruzu. Dobrze ze juz tego nie ma bo ta kamienica pasowala bardziej do jakiejs zapadlej dzielnicy Bytomia (czyt Bobrek) czy innej Rudy Ślaskiej (czyt np. Chebzie, Halemba) niż do naszego centrum.
Ale zniknal jeden z charakterystycznych budynkow miasta ktory byl takim punktem orientacyjnym przy porownywaniu przedwojennych pocztowek itp. :cry:
Dejmon
Sat, 05 Nov 2005 - 20:04
Aż miło popatrzeć jak to rozpierdzielili

Teraz panowie urzędasy proszę ten teren łdnie i mądrze zagospodarować. Żeby było z pożytkiem dla miasta i jego mieszkańców. Moja propozycja to jakiś dobry multipleks w zamian za zamknięcie Arsa. Jak coś takiego zbudujecie, możecie wtedy nawet wmurować Talkowi płytę pamiątkową
olo
Sat, 05 Nov 2005 - 20:45
QUOTE(Dejmon)
Aż miło popatrzeć jak to rozpierdzielili Teraz panowie urzędasy proszę ten teren łdnie i mądrze zagospodarować. Żeby było z pożytkiem dla miasta i jego mieszkańców. Moja propozycja to jakiś dobry multipleks w zamian za zamknięcie Arsa. Jak coś takiego zbudujecie, możecie wtedy nawet wmurować Talkowi płytę pamiątkową
Multipleks? Już do Arsu chodziły cztery osoby na krzyż. Z tych czterech dwie lub trzy będą jeździć do Sosnowca, gdzie wieloekranowe kino jest na ukończeniu. Musimy się pogodzić, że Dąbrowa na swoje wielkie chwile musi jeszcze poczekać. Nawet do plazy będą ludziska jeździć do Sosnowca bo zdąży ich do siebie przyzwyczaić nim Geant tu cokolwiek wybuduje. Smutne? Ale prawdziwe.
Dejmon
Sat, 05 Nov 2005 - 21:41
QUOTE(olo)
Multipleks? Już do Arsu chodziły cztery osoby na krzyż. Z tych czterech dwie lub trzy będą jeździć do Sosnowca, gdzie wieloekranowe kino jest na ukończeniu. Musimy się pogodzić, że Dąbrowa na swoje wielkie chwile musi jeszcze poczekać. Nawet do plazy będą ludziska jeździć do Sosnowca bo zdąży ich do siebie przyzwyczaić nim Geant tu cokolwiek wybuduje. Smutne? Ale prawdziwe.
Chodziły cztery osoby na krzyż, bo w takim zasyfionym i zacofanym kinie jakim niestety był Ars, to żadna przyjemność oglądać film. Moi znajomi i ja też woleliśmy już jechać 20 km do Katowic do Cinema City.
Sat, 05 Nov 2005 - 22:48
tam jest za malo miejsca na mulipleks. Moze jakis hotel by sie zmiescil. Ja mam nadzieje ze kino bedzie przy Geancie ahhh :roll:
PS. Nastepne do wyburzenia powinny byc budynki przy Kosciuszki 8 i ta "Piwiarnia". W przyszlosci dobrze byloby pomyslec jak zagospodarwoac ten odcinek ulicy - powinien byc wizytowka miasta bo laczy centrum z dworcem. Wszystko co po lewej stronie (w kierunku dworca) powinno sie wyburzyc i powinien tam powstac ciag budynkow na dole ze sklepami/uslugami. No ale juz bedzie ciezko bo jak wiemy od dawna cos buduja (chyba nazywane to bylo "domem gier") przed dworcem i juz to tam nie pasuje :?
Najlepiej byloby zorganizowac konkurs architektoniczny laczacy przebudowe dworca z projektem nowej zabudowy ul. Kosciuszki. Naprawde okazja jest niepowtarzalna - dworzec i ta ulica nadaja sie do wyburzenia i wszystko trzeba wybudowac od poczatku, a najgorszy jest brak planu i chaos - juz mamy przyklad budowy tego budynku kolo dworca
A ulic reprezentacyjnych naszemu miasto brakuje wiec to wielka okazja, nie zmarnumy jej :!:
PS2. niezle - PS kilka razy dluzszy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.