Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
vacu
@chrisw: Jakoś nie wyobrażam sobie np. zjazdu z Augustynika czy Kościuszki do tego tunelu (jak? gdzie? pamiętasz, że Kościuszki leci pod górkę?), czyba, że windą wink.gif Poza tym dziś jeszcze jedno mi przyszło do głowy - chyba się orientujesz jak wygląda ruch wielu autobusów w centrum - z wykorzystaniem ronda (np. sobieskiego pod PKZ, na rondzie nawrót i dalej na Aleję Róż. Jak wyobrażasz sobie rozwiązanie tego problemu w tunelu? A może wyrzucenie tych linii poza centrum (powodzenia biggrin.gif). Poza tym tak jak Padziu ja wciąż nie widzę tych wielkich korzyści (niekoniecznie finansowych) jakie mogłyby uzasadnić tak wysokie koszty.

@xMarcinx: L? No jednak wydaje mi się, że zdecydowanie większy ruch jest w ciągu Sobieskiego a nie na trasie dworzec PKP <-> Sobieskiego smile2.gif. T? Heh, na rondzie wielu ma problemy a co dopiero skrzyżowanie podziemne. Nie wsponę już o x razy większych kosztach.
Druga rzecz: po jakie licho budować tunel jak auta dalej mają pomykać wierzchem? O ile pomysł chrisw da się jakotako uzasadnić to to już jest całkiem bez sensu...

@bzenek: ja bym zagłosował za & lub jeśli już gramy literkami: Ю - rondo by nam zostało tongue.gif To żart ale masz rację - takie uproszczenie ruchu jest takie jakbyśmy przeszli z alfabetu łacińskiego na chiński uproszczony biggrin.gif
Padziu
Ja to sobie wyobrażałem że to będzie w formie znaku '+' z rondem pod ziemią ale to tylko takie moje wyobrażenie tego wszystkiego smile2.gif
xMarcinx
podziemnie byłoby tylko na wprost w bok było by dla ludzi dojście na dworzec, chyba tylko u nas tak jest ze sie wychodzi z dworca w pole albo jakąś ulice która wygląda na peryferia. pod ziemia było by sprawne centrum przesiadkowe pks kzkgop tramwaj pociag.. a na zewnątrz zwyczajne miasto odciążone o autobusy i tramwaje
:)
To niestety na chwile obecna science fiction. Nie tylko chodzi o pieniadze, ale o ludzi zasiadajacych w UM. Tu potrzeba wizjonerow, ktorych w DG nigdy nie bylo. Kolejne wladze maja problemy z biezacym zarzadzaniem. Trzeba trzymac kciuki, zeby zostalo zrealizowane to, co jest zapisane w WPI, ale to musialby byc prawdziwy cud.
Pomijajac sprawy takie jak ten tunel, miasto wcale nie musi wydawac ogromnych pieniedzy. Wystarczy planowanie, konkursy architektoniczne na centrum, ktore kosztowalyby z kilkaset tysiecy zlotych. Potem szukac inwestorow. Znalezienie ich na pewnie bedzie trwalo, ale w tej chwili czas jest zupelnie marnowany. Tak plany bylyby realizowane i powoli cos by sie zmienialo. Najwazniejszy jest dworzec, tunel pod torami, Kosciuszki po obu stronach, teren naprzeciwko PKZ (podobno ktos sie nim interesuje), 3 Maja i okolice (troche sie zmienia, ale wciaz masa do remontow, przebudowy, wyburzenie budek i budowa nowych budynkow w bocznych uliczkach), blok obok PKZ (ten w ktorym jest MaxMario i Planeta, a mozna go przebudowac i unowoczesnic nie do poznania).
Szansa jest niepowtarzalna, bo malo kto ma tyle wolnych terenow w centrum i architekci mogliby sie wykazac. Wazny jest plan calego centrum, zeby nie powstawalo przypadkowo byle co. Potem mozna go powoli realizowac, szukac inwestorow, rozbudowywac infrastrukture w zaleznosci od srodkow w budzecie.
A wladze spia i wymyslaja jakas smieszna ankiete, o ktorej byla juz mowa. No ale jak ktos ich potem zapyta, to sie na nia powolaja, ze przeciez mysla o centrum.

CYTAT

Oceń centrum miasta
30.01.2009

Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej mogą wziąć udział w sondażu, dotyczącym rozwoju centrum miasta i ocenić, jak wygląda obecnie śródmieście.

Badania przeprowadza na zlecenie władz miasta Katedra Gospodarki Przestrzennej Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Wystarczy tylko wypełnić anonimową ankietę. Jest ona gotowa do pobrania na stronie internetowej dąbrowskiego magistratu (www.dabrowa-gornicza.pl)

Składa się z czterech części. Trzy dotyczą śródmieścia. W ostatniej podaje się także takie dane, jak na przykład płeć, wiek, zamieszkiwaną obecnie dzielnicę oraz poziom wykształcenia.

- W ten sposób mieszkańcy mogą wyrazić swoją opinię odnośnie obecnego wyglądu centrum miasta, między innymi pod kątem funkcjonowania układu komunikacyjnego, infrastruktury, dostępności do róźnych instytucji. Nstępnie mają możliwość porównania go ze śródmieściami sąsiednich gmin, a także wpisania i zaakcentowania swoich oczekiwania względem funkcji, jakie powinno pełnić i w jakim kierunku powinno się rozwijać - wyjaśnia Lucyna Stępniewska z Wydziału Promocji, Strategii i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego magistratu.

Opinie mieszkańców mają być pomocne między innymi w przygotowywaniu projektów koncepcji rewitalizacji, dotyczącej zagospodarowania obszaru śródmiejskiego w Dąbrowie.

Ankietę dotyczącą rozwoju centrum miasta można odesłać tradycyjną pocztą do Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego UM (ul. Graniczna 21).

Można też przesłać ją drogą elektroniczną na adres rewitalizacja@dabrowa-gornicza.pl lub złożyć w Biurze Obsługi Interesanta Urzędu Miejskiego. Pracownicy magistratu czekają na wszystkie propozycje do końca lutego.
WIAN
Leszek
CYTAT(:) @ nie, 01 lut 2009 - 13:47) *
blok obok PKZ (ten w ktorym jest MaxMario i Planeta, a mozna go przebudowac i unowoczesnic nie do poznania).
Przykład, jak może wyglądać taka przebudowa - z Chojnic (nie wiem, czy już tu kiedyś nie było przypadkiem):

Ps. Nie mówię oczywiście, żeby robić pseudozabytkowe elewacje, ale coś by można unowocześnić smile2.gif
Sebastian22
WOW Ale zmiana! Bryła budynku nabrała całkiem innego kształtu - bardzo ładnie zrobione! Oczywiście w DG nie zrobią takiego stylu ale mogli by coś pomyśleć. Ten budynek to najbardziej widoczny blok w Centrum, pamiętam jeszcze był na nim napis kiedyś "Totalizator sportowy"...

PS.
Mój 1000 post na forum!
Peterek
Ja to wrzucałem wink.gif I byłbym nawet za pseudo-historyczną przebudową bo po prostu taka najlepiej pasowałaby do PKZ (a to wg. mnie powinien być jakiś punkt odniesienia).
BARES
CYTAT(Leszek @ nie, 01 lut 2009 - 12:15) *
Przykład, jak może wyglądać taka przebudowa - z Chojnic (nie wiem, czy już tu kiedyś nie było przypadkiem):

Ps. Nie mówię oczywiście, żeby robić pseudozabytkowe elewacje, ale coś by można unowocześnić smile2.gif

Jak widac dużo nie trzeba żeby znacznie podnieśc wygląd budynku wystarczy tylko tzw. termomedernizacja i wszytko wygląda jak nowe przynajmniej z zewnątrz, problem jest tylko w tym że w budynkach mieszkalnych nie moze zrbic tego miasto a Wspólnota Mieszkaniowa.
kwintosz
Chcecie coś zmienić??
Zacznijcie od wypełnienia ankiety:

CYTAT
Zapraszamy do wzięcia udziału w sondażu dotyczącym rozwoju centrum Dąbrowy Górniczej

Wizytówka, salon miasta, tradycyjne miejsce spotkań mieszkańców. Tak najczęściej określane są centra miast. A jak oceniany jest nasz reprezentacyjny obszar Dąbrowy Górniczej? Jak postrzegamy dąbrowskie centrum na tle sąsiednich miast? Jak ukierunkowany powinien być jego rozwój? Państwa opinie będą pomocne w przygotowywaniu projektów rewitalizacji, koncepcji dot. zagospodarowania obszaru śródmiejskiego oraz przedsięwzięć realizowanych wspólnie z partnerami społecznymi.

Zapraszam do wzięcia udziału w sondażu!

dr Adam Polko

Katedra Gospodarki Przestrzennej, Akademia Ekonomiczna w Katowicach
Koordynator projektu badawczego

ANKIETA dot. rozwoju centrum Dąbrowy Górniczej

Prosimy o odesłanie wypełnionej ankiety do Urzędu Miejskiego (Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej), tradycyjną pocztą na adres: ul. Graniczna 21, 41-300 Dąbrowa Górnicza, pocztą elektroniczną na adres e-mail: rewitalizacja@dabrowa-gornicza.pl . Wypełnione ankiety można też złożyć w Biurze Obsługi Interesanta Urzędu Miejskiego.

Pytania i uwagi można kierować pod nr tel.: 032 295 68 85, e-mail: rewitalizacja@dabrowa-gornicza.pl Kontakt: Aneta Nowak

Na wypełnione ankiety czekamy do końca lutego br.

DZIĘKUJEMY ZA WYPEŁNIENIE ANKIETY!

Chyba my szaraczki tylko tyle możemy zrobić.. ale zawsze to coś więcej niż nic. Pocztą to pewnie nikt nie wyśle. Ale na kompie wypełnienie zajmuje 5-10min a wysłanie niecałą jedną i w dodatku jest darmowe tongue.gif
Może ktoś z UM zrobi z tym coś pożytecznego a i Pani Aneta Nowak na pewno się ucieszy że przyszło więcej niż 3 ankiety (jak to było z ankietą dt. rewitalizacji:P)
lilith_88
hehe biggrin.gif jak skoncze studia to sie wezme za wyglad dg ;p bo jestem na gospodarce przestrzennej na ae w kato tongue.gif poczekajcie jeszcze 4 lata a wywroce urzad do gory nogami laugh.gif laugh.gif laugh.gif biggrin.gif
CYTAT

Trwają konsultacje dotyczace zmiany wizerunku Dabrowy Górniczej
Mieszkańcy pomogą zmienić centrum

Autor: Archiwum MM
DG

Dąbrowa Górnicza zmienia swój wizerunek. Od dłuższego czasu włodarze zastanawiają się jakie oczekiwania mają mieszkańcy? Ankieta ma pomóc urzędnikom w wyborze.
Największa widoczna zmiana, to otwarte niedawno CH Pogoria, jednak włodarze szykują się do kolejnych zmian. Nowe restauracje, miejsca spotkań, puby, kawiarnie, mają być wizytówką miasta. Jest to kolejna inicjatywa urzędu miasta na rewitalizację Dąbrowy Górniczej.

- Przygotowana przez nas ankieta jest kolejnym etapem Lokalnego Programu Rewitalizacji - mówi MM Silesii Anna Nowak, z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego magistratu - W czerwcu 2008 Rada Miejska zatwierdziła ten program. Jesienią zajęliśmy się Ząbkowicami, a teraz czas na dąbrowskie centrum - dodaje Nowak.

W wyborze nowego centrum, mają pomóc mieszkańcy Dąbrowy Górniczej, oraz osoby, które przyjechały do miasta. Ankieta podzielona została na 2 części. Jakościowa to pytania o potrzeby, oczekiwania, oraz porównanie Dąbrowy z sąsiadującymi miastami. Druga to ilościowa, gdzie podstawą są miejskie wyliczenia. Takie podejście do zagadnienia rewitalizacji podoba się mieszkańcom.

- Zobaczyłam ankietę na stronie i postanowiła ją wypełnić. Nasze centrum nie jest tak atrakcyjne jak centra innych miast, dlatego warto coś z tym zrobić - mówi MM Silesii Katarzyna Matyja, mieszkanka dąbrowskiej dzielnicy Reden - Ciekawy jest też pomysł ocenienia imprez, jakie działy się w mieście i możliwość napisania czego brakuje - dodaje uczennica.

Ankieta będzie analizowana przez dr Adama Polko z Akademii Ekonomicznej, jego studenci również pomagają jako ankieterzy. Ma ona być punktem wyjścia do dalszych działań, gdyż urząd pracuje już nad swoim projektem zmian.

- Urzędnicy sami znają potrzeby miasta, więc na własna rękę przygotowują projekty zmian. Wyniki ankiety oraz nasze spostrzeżenia w punkcie stycznym, będą wyznaczać kierunek gdzie warto iść - informuje Nowak.

Punkty wspólne dotyczyć mają zarówno terenów należących do miasta jak i obiektów należących do prywatnych właścicieli. Gdy mieszkańcy zgłoszą potrzebę zmiany użyteczności lokali znajdujących się w prywatnych posesjach urzędnicy postarają się dogadać z właścicielami. Taki pomysł dziwi jednak tych drugich.

- Rozumiem, że miasto musi się rozwijać, ale dlaczego mam się zgadzać na propozycję urzędników. Nikt nie może zmusić mnie do wynajmowania lokali użytkowych według tego co chce urząd - mówi MM Silesii właściciel posesji, który pragnie pozostać anonimowy - Rozważę propozycję, ale w tym przypadku decydują prawa rynku i to kto mi zapłaci najwięcej - dodaje.
syzio
Dziwny jest ten anonimowy właściciel. Nikt mu nie każe się zgadzać, UM powiedziało, że postara się porozumieć, a nie od razu wyda rozkaz, że trzeba się podporządkować.
Dave
Podejrzewam, że to jeden z właścicieli tych kamienic, gdzie otwarły/otwierają się banki w centrum! :>
Na budynku poczty powstaje dosc duza konstrukcja. Pewnie jakas reklama, moze LED.
Master
tez to zauwazyłem , , albo bilbord albo telebim wink.gif a ciekawe gdzie ta nadbudowa wink.gif od 7 lat robiona
Budynek po sanepidzie nalezy do miasta. Ten pewnie do poczty. Nie wiem i juz nie pamietam jak mialo byc. Ostatecznie im nie wyszlo i stwierdzili, ze konstrukcja nie nadaje sie do nadbudowy. Ale neiwiadomo czy to prawda, czy dla wlasnej wygody wymyslili usprawiedliwienie.
tylko billboard
Ciekawe czy skoncza remont przejscia podzimnego, tak jak obiecywali. Wiadomo, ze chyba zrezygnowali z wind. Obiecali tez zadaszanie. Przy okazji wyprowadzki handlarzy, wspominali, ze to nie koniec remontu i chyba mial byc dalszy na poczatku roku. Trzeba by odnalezc artykuly. Nie ma nawet kosza na smieci.
Powinni zlikwidowac te stalowe rynny na wozki. Zaden dzisiejszy wozek w nie nie wejdzie. Wystarczy zrobic normalne szersze spady ze schodami po srodku. Nie mowiac juz, ze dla przyjezdnych przydalyby sie tablice kierunkowe prowadzace do przystankow.

Do tego po przebudowie torowiska pozostal ten szpecacy zielony "tymczasowy" slup. Nie wyglada na to, zeby w najblizszym czasie mieli wymieniac tory w strone ronda Merkury.

No i czy ktos wkoncu pomaluje slupy w centrum i wogole pozostale wzdluz Pilsudskiego, Krolowej Jadwigi i Sobieskiego? Juz tyle lat nie moga sobie z tym poradzic. Pan prezydent obiecywal na czacie, ze problem zna i stara sie go rozwiazac z TŚ. Lata mijaja...
Sebastian22
Heh szkoda gadać.....to przejście w Centrum to jedno z najbardziej szpecących miejsc....nie wydaje mi sie aby cokolwiek tam robiono w tym roku.....obym sie mylił.
xMarcinx
według mnie bardziej szpecace są budki z piwem po stronie pałacu, a po drugiej stronie kostka brukowa, plyty betonowe, te budki i juz zdewastowane przystanki (niby monitoring a bohomazy na przystanku są..)
Dave
No akurat na temat budek z piwem w okresie letnim była już gdzieś mowa i bodaj wszyscy byli ZA, gdy było larmo, że niby te namioty piwne generują hałas i żądano ich usunięcia lub wcześniejszego zamykania (o ile o tych "budkach" mówisz). Właśnie te ogródki piwne w ciepłej porze roku powodują, ze przy PKZ coś się dzieje, jest ruch i ożywia troszkę miasto - podobne ogródki z piwem, kawiarnie i restauracyjki winny być w dolnej części ul. 3-go Maja i koło fontanny przy dojściu na Paryską - to mi się marzy smile2.gif
KacperskiDGG
CYTAT(Dave @ nie, 19 kwi 2009 - 14:56) *
(...) podobne ogródki z piwem, kawiarnie i restauracyjki winny być w dolnej części ul. 3-go Maja i koło fontanny przy dojściu na Paryską - to mi się marzy smile2.gif

To się marzy chyba nam wszystkim smile.gif
xMarcinx
tak ale jeden wiekszy ogrodek a nie 3.. do tego chyba spożywanie alko w miejscu publicznym jest chyba niedozwolone.. o
savalas
miejsce publiczne a ogródek piwny, to dwie różne rzeczy. Mnie tam nie przeszkadzają ani budki z żarciem, ani z piwem, jedyne co mi przeszkadza, to syf. Brudne chodniki, ulice, budynki no i brak miejsca gdzie można posiedzieć, napić się dobrego alko i posłuchać porządnej muzyki, zobaczyć dobry koncert klubowy przy piwku.
bzenek
CYTAT(Master @ sob, 28 mar 2009 - 14:50) *
albo bilbord albo telebim ;) a ciekawe gdzie ta nadbudowa ;) od 7 lat robiona

CYTAT(:) @ nie, 29 mar 2009 - 12:46) *
Budynek po sanepidzie nalezy do miasta. Ten pewnie do poczty. Nie wiem i juz nie pamietam jak mialo byc. Ostatecznie im nie wyszlo i stwierdzili, ze konstrukcja nie nadaje sie do nadbudowy. Ale neiwiadomo czy to prawda, czy dla wlasnej wygody wymyslili usprawiedliwienie.

Budynek sanepidu od jakiegoś czasu jest już sprzedany. Przecie to właśnie nowy właściciel zaadaptował go na banki i wyremontował elewację. W związku z tym nie ma już żadnych szans na żadne podwyższanie.

A miało być tak. O ile dobrze pamiętam to tego zdjęcia nie było na forum smile.gif

Wieża zegarowa po prostu wymiata biggrin.gif
BARES
CYTAT(bzenek @ czw, 07 maj 2009 - 17:11) *
Wieża zegarowa po prostu wymiata biggrin.gif

Nie tylko wieża wygląda imponująco szkoda że to już mało realne, no chyba że zrobimy mały sabotaż smile.gif

PS: z jaką datą jest robione to " zdjęcie"
Peterek
Szkoda, że tego niezrealizowano. To jak teraz wygląda ten budynek to jest jakaś masakra...
bzenek
CYTAT(BARES @ czw, 07 maj 2009 - 20:35) *
PS: z jaką datą jest robione to " zdjęcie"

Gdzieś z połowy 2005 roku.
Dzieki Bzenek. Nie widzialem nigdy tej wizualki. Troche kiczowato, ale to moze byc wina jakosci, a w rzeczywistosci byloby lepiej. W kazdym razie liczba kondygnacji dodalaby "wielkomiejskosci" wink.gif
Oczywiscie, ze sprzedany dawno temu, nie wiem jak to z szybkosci napisalem, chyba nie bylem wtedy w najlepszej formie wink.gif

Najwazniejsza (na poczatek) jest zabudowa obok DH Centrum (i z nim tez trzeba cos zrobic). Potem Kosciuszki no i dworzec, ale to juz inny temat. No i nic sie nie dzieje w sprawie budynku dawnego kina Ars
kwintosz
Łooooo faktycznie pamiętam tą wizualke.. haha wieża zegarowa faktycznie jest dziełem architektury współczesnej laugh.gif - to akurat dobrze że nie powstało.

Budynek sprzedany, właściciel nic nie zamierza z tym zrobić i to powinno być już jasne. A widać tutaj na tym przykładzie że faktycznie mimo że budynek paskudny jak dla mnie, to poprawia tą część miasta wizualnie i tworzy wrażenie wielkomiejskości jednocześnie trochę bardziej "domykając" centrum.

Na jakiekolwiek ruchy w tych sprawach ":)" (DH Centrum i zabudowa wejścia do parku) nie liczyłbym dopóki władza w tym mieście kompletnie się nie zmieni (zarówno w RM jak i na stanowisku prezydenta a może i naczelników poszczególnych wydziałów).

Kolesiostwo Lipczyka, stracone lata Zaguły dalej wychodzą nam bokiem, bo tak naprawdę zmienił się tylko "szyld".

Miastu potrzebni są ludzie z wizją i pasją, otwarci, związani z miastem i przede wszystkim nie nastawieni na robienie kasy. Jeśli dla kasy tylko i wyłącznie są radnymi, to co się po nich spodziewać? A prezydent czuje się chyba bardziej Ślązakiem i narzeka tylko jaki to poprzednik był fatalny (a sam zupełnie nic nie zrobił).

Mógłbym rzec: "Dajcie mi ludzi a ja to zrobię" laugh.gif
jak na zamowienie: wink.gif

CYTAT

Nad budynkami poczty i byłego sanepidu nie będzie wieży ratuszowej. Na ciekawsze niż obecnie zagospodarowanie czeka Plac Wolności

Stagnacja w centrum
dziś

Mieszkańcy chcą zmian w centrum miasta. Nie tylko architektonicznych, choć te też uważają za ważne, ale także np. uporządkowania budek handlowych przy przystanku. Mają już dość ankiet, ocen, tego, co ma być, a czego nie i czekania, aż coś się zacznie dziać. Pytanie tylko, czy się doczekają w najbliższym czasie?

- Od lat mówi się tylko okrągłymi zdaniami, planuje, a potem to wszystko i tak idzie do kosza. A przecież można jakoś ciekawie zagospodarować Plac Wolności, zrobić porządek z tymi budkami objazdowymi z hamburgerami i kebabami. No jak to wygląda. Wystarczyłoby zrobić jakiś mały kompleks usług gastronomicznych blisko parku. Czysty, estetyczny - mówi Antoni Jasiński, mieszkaniec śródmieścia. - Kiedyś mieliśmy mieć nawet wieżę ratuszową z zegarem. I co? Nic - dodają dąbrowianie.

Do zrobienia jest rzeczywiście wiele. Od dawna swoim obskurnym wyglądem straszy w samym centrum elewacja zamkniętego kina Ars. Budynek miał być sprzedany, potem decyzję tę cofnięto, ale wszystko wskazuje na to, że musi doczekać się nowego właściciela, by coś drgnęło.

- Lokal po byłym kinie Ars został ujęty w planie sprzedaży na 2009 rok. Wystawiony na przetarg zostanie najprawdopodobniej w trzecim lub czwartym kwartale tego roku. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego przeznaczony jest pod usługi charakterystyczne dla centrum miasta - informuje Lucyna Stępniewska z Urzędu Miejskiego.

Co się za tym kryje, nie wiadomo? Ale z wcześniejszych ustaleń wynika, że mogą to być np. usługi lub handel. Obok byłego kina na dużą skalę, jeszcze w poprzedniej kadencji lokalnego samorządu, lansowany był pomysł nadbudowania budynku poczty i byłego sanepidu o dodatkową kondygnację. Miała tam powstać nawet imitacja wieży ratuszowej z zegarem, co byłoby atrakcyjnym i ciekawym elementem w szarości śródmieścia.

Skończyło się na planach. Poczty Polskiej nie udało się skutecznie namówić do tego przedsięwzięcia, a budynek po sanepidzie przy ul. Sobieskiego 1 sprzedano za 2 mln 340 tys.. Nowy właściciel wynajął go Bankowi Zachodniemu WBK SA, a miasto nie ma już wpływu na to, co dzieje się z prywatną własnością.

- Powierzchnia budynku przy ulicy Kościuszki jest wystarczająca do potrzeb Poczty Polskiej. Ponadto wynajmujemy tam wolne powierzchnie mieszkalne. Poczta Polska nie posiadała funduszy na zbędną nam powierzchnie nadbudowy. Zwłaszcza w obecnej sytuacji finansowej zarówno poczty jak i na rynku polskim. Podstawowym naszym zadaniem jest prowadzenie działalności związanej z usługami pocztowymi i finansowymi. Nie prowadzimy inwestycji w rynek nieruchomości - wyjaśnia Krzysztof Wyderka, rzecznik prasowy katowickiego oddziału Poczty Polskiej.
Piotr Sobierajski
CYTAT
Szykują się zmiany w centrum Dąbrowy
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Centrum Dąbrowy powoli zaczyna się zmieniać. Planowane działania modernizacyjne dają nadzieję na stopniową rewitalizację miasta, w tym także Śródmieścia. Remonty i inwestycje to cześć Lokalnego Planu Rewitalizacji, obejmującego na dzień dzisiejszy 22 projekty, z których spora część dotyczy centrum.

Aktualnie w Dąbrowie odbywają się społeczne konsultacje, których celem jest przedstawienie mieszkańcom planowanych zmian. Do dnia 8 czerwca przyjmowane są także uwagi i wnioski dotyczące modernizacji miasta.

W obszarze rewitalizacyjnym znajduje się projekt generalnego remontu Pałacu Kultury Zagłębia. Od momentu otwarcia obiektu, w 1958 roku, do dnia dzisiejszego PKZ nie był objęty takim programem robót.

Remont związany jest z fatalnym stanem technicznym obiektu. Zgodnie z założeniami Planu Rewitalizacji - dwuletnia inwestycja powinna rozpocząć się już we wrześniu 2009 roku. - Nareszcie się doczekaliśmy – nie kryje zadowolenia Małgorzata Tokarz przechodząca w pobliżu PKZ – Ciekawe imprezy, ważni goście, a gmaszysko straszy – dodaje nasza rozmówczyni.

Zmodernizowany, zostanie także Park Hallera. - Wzbogacenie istniejącej szaty roślinnej oraz nowe obiekty w postaci Amfiteatru, Mini Golfa, Skate Parku, Lodowiska wraz z istniejącą infrastrukturą stworzą w ścisłym centrum miasta przyjazny dla otoczenia teren o jeszcze wyższym standardzie niż obecny – czytamy w Lokalnym Planie Rewitalizacji.

Gotowa jest koncepcja zagospodarowania terenu obok Aqua Parku, gdzie inwestor planuje wybudować zespół hotelowo – usługowy. Wydano także pozwolenie na budowę hotelu na działce zlokalizowanej w sąsiedztwie Hali „Centrum”.

Na ten rok zaplanowano także remont dawnej sztolni ćwiczebnej przy Muzeum Miejskim „Sztygarka”. - Sztolnia powstała jako swego rodzaju miniaturowa kopalnia, która miała przygotowywać uczniów Szkoły Górniczej do pracy pod ziemią. W obiekcie znajdują się wszystkie rodzaje górniczej obudowy, jest ściana z kombajnem, są sprzęty górnicze sprzed kilkudziesięciu lat. Obecnie trwają prace przygotowujące obiekt do celów turystycznych. Nie chcemy konkurować np. z Zabrzem, chodzi bardziej o wzbogacenie oferty turystycznej naszego regionu – powiedział w rozmowie z sosnowiec.info.pl Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego. Sztolnia wraz z budynkiem Muzeum ma spore szanse znaleźć się na Szlaku Zabytków Techniki.

Nie wszystkie zmiany w centrum Dąbrowy udały się tak jak zaplanowano pierwotnie. Na przeszkodzie stanęły Poczta Polska i brak funduszy w PKP. Nie będzie zatem na pocztowym budynku wieży z zegarem, która miała imitować wieże ratusza, nie będzie także póki co remontu Dworca. Mieszkańcy Dąbrowy czekają na realizację zapewnień o powstaniu centrum kulturowego w dawnym kinie Ars. Podczas ostatniej debaty z prezydentem Zbigniewem Podrazą padały także pytania o przyszłość nobliwego Domu Towarowego „Centrum”. Prezydent Dąbrowy stwierdził, że placówka ma wielu zagorzałych zwolenników, przyzwyczajonych do zakupów w tym miejscu i na razie nie widzi potrzeby ingerencji.

Nie ulega natomiast wątpliwości, że elementem, który ożywczo wpłynął na centrum miasta jest CH „Pogoria”. –Dzięki „Pogorii” został oddany do użytku mieszkańców teren w samym centrum miasta, w zasadzie niedostępny. Ożywił się także ruch na ul. 3go Maja. A to jeszcze nie koniec, bo w najbliższym czasie na końcu tej ulicy, w miejscu, gdzie kiedyś miał swoją siedzibę Urząd Miejski, powstanie nowoczesny apartamentowiec wraz z lokalami usługowymi. – zapowiada Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego magistratu. W związku z tym urzędnicy w planach uwzględnili także poprawę infrastruktury drogowej centrum miasta.

Takie podsumowanie. Wlasciwie nie ma nic, o czym nie wiemy i nic nowego optymistycznego.
Kamil_
Czytając piątkowy Dziennik Zachodni w dziale ogłoszeń natknąłem się na to:
"Zlecę budowę obiektu usługowo-mieszkalnego 600m2 w centrum Dąbrowy Górniczej. 0501-429-554 tomexagd@wp.pl"

Ktoś wie coś więcej na ten temat?
CYTAT
Kino Ars na sprzedaż
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Nieruchomość przy ulicy Kościuszki 18 w Dąbrowie Górniczej zostanie wkrótce wystawiona na sprzedaż. Do 2005 roku pod tym adresem działało ostatnie (wówczas) kino w mieście. Po jego zamknięciu budynek zaczął podupadać i niszczeć. Dziś front nieruchomości jest szczelnie otulony wielkoformatowymi reklamami.

Temat budynku kina Ars powrócił na ostatniej sesji dąbrowskiej Rady Miejskiej.
– Ja mam tu duże wątpliwości, ponieważ lokal i ten cały obiekt, który nazywamy byłym kinem Ars, powinien być nie sprzedawany, a przekazany - po wyremontowaniu całej sali - na rzecz Miejskiego Ośrodka Pracy Twórczej. Taka dokumentacja była już robiona, a MOPT, jak wszyscy doskonale wiemy, pracuje pełną parą i trzeszczy w szwach.

Skoro jest możliwość pozyskania pięknego lokalu, w postaci takiej sali widowiskowej na zbiorowe zajęcia dzieci, młodzieży MOPT-u, lepiej tego nie sprzedawać – zaproponował radny Jerzy Talkowski. Przyjęcie tego rozwiązania byłoby powrotem do planów byłego prezydenta Dąbrowy Górniczej sprzed lat.

Obecne władze miasta nie widzą jednak ani sensu ani możliwości ich realizacji.
– Ten obiekt już od wielu lat wzbudza emocje i różne podejścia do sprawy. Doszliśmy do wniosku, że naprawdę trudno dzisiaj mówić o remoncie i jakimś przeznaczeniu i zaangażowania środków. Dzisiaj bardzo dobrze układa się współpraca MOPT-u z Pałacem Kultury Zagłębia i takie sale widowiskowe, jeśli są tylko potrzebne - są udostępniane. Nie ma żadnych przeszkód w działalności MOPT-u – przekonywał prezydent miasta Zbigniew Podraza.

W dyskusji pojawiły się jeszcze pytania o stan prawny nieruchomości przy ulicy Kościuszki 18. Do 1947 roku budynek należał do Stowarzyszenia Robotników Chrześcijańskich, potem jednak, z mocy obowiązującego prawa, stał się własnością skarbu państwa. Od 1998 roku nieruchomość należy do gminy.

Radni Grzegorz Jaszczura i Halina Głowacka zastanawiali się czy przypadkiem nie dojdzie do sytuacji, że Stowarzyszenie Robotników Chrześcijańskich podejmie kroki mające na celu odzyskanie utraconego majątku. Zgodnie z zapewnieniami urzędników, jak dotąd nie odnotowano żadnych działań stowarzyszenia w tym kierunku.

Jest jeszcze jeden szczegół w sprawie sprzedaży budynku dawnego kina. Na jednym z ostatnich spotkań z mieszkańcami prezydent Podraza zapytany czy istnieją obawy, że na miejscu kina pojawi się kolejny bank czy tego typu placówka zapewniał, że nie ma przeszkód, by postawić przyszłym nabywcom warunki w tym zakresie. Sosnowiec.info.pl zwrócił się do Urzędu Miejskiego z pytaniem, jakie jest przeznaczenie budynku w planie zagospodarowania przestrzennego. Otrzymaliśmy odpowiedź, że nieruchomość przeznaczona jest pod działalność usługową.
Leszek
Swoją drogą - czy tylko ja uważam, że gdyby w tym 2005 roku zgodnie z prośbą firmy prowadzącej kino obniżono im czynsz, miasto jednak więcej by na tym zyskało niż utrzymując przez prawie 4 i pół roku pusty budynek? Ciekawe, kto odpowiada za tę decyzję...
Sebastian22
Szkoda że taki budynek stoi i się niszczy....kina na 100% tam juz nie będzie, a jak zrobią kolejny bank to będzie porażka.....
xMarcinx
Nie, no chyba już wszystkie możliwe banki mamy w mieście rolleyes.gif
Sebastian22
mogliby tam zrobic ladny hotel....no ale w DG to nie opłacalne....
Adams
Raifaisenn banku nie mamy tongue.gif
nie podpowiadam więcej biggrin.gif
Peterek
Proszę nie strasz nawet tongue.gif
Mogliby też zrobić coś na wzór Art Cafe Muzy w Sosnowcu, ale to jeszcze bardziej nieopłacalne niż hotel wink.gif
Adams
CYTAT(Peterek @ pon, 28 wrz 2009 - 19:44) *

z tego co wiem to raifaisenn zakłada swoje siedziby w dużo większych miastach niż DG
Leszek
Lubin, Jelenia Góra, Wałbrzych, Chorzów, Nowy Sącz, Tarnów, Krosno, Stalowa Wola - nie chce mi się dalej szukać (tylko południe Polski), wszystkie mniejsze od DG. Tychy o porównywalnej ilości mieszkańców.
mydliczek
Telebim zniknął z PKZ mellow.gif
bzenek
CYTAT(Leszek @ nie, 27 wrz 2009 - 23:31) *
Swoją drogą - czy tylko ja uważam, że gdyby w tym 2005 roku zgodnie z prośbą firmy prowadzącej kino obniżono im czynsz, miasto jednak więcej by na tym zyskało niż utrzymując przez prawie 4 i pół roku pusty budynek? Ciekawe, kto odpowiada za tę decyzję...

Nie wiemy czy budynek nie wymagał jakichś prac. Jak się wyrzuciło kino to można było machnąć ręką na np. remont dachu. I saldo może wyjśc dodatnie.

CYTAT(Sebastian22 @ pon, 28 wrz 2009 - 18:51) *
mogliby tam zrobic ladny hotel..

Bez parkingu i okien ? Hmm...

CYTAT(Peterek @ pon, 28 wrz 2009 - 19:44) *
Mogliby też zrobić coś na wzór Art Cafe Muzy w Sosnowcu, ale to jeszcze bardziej nieopłacalne niż hotel wink.gif

A będzie wam pasował sklep z częściami samochodowymi, z artykułami po 4zł albo z podróbkami perfum ? wink.gif

Ja bym stawiał na taki asortyment w tym miejscu.

CYTAT
prezydent Podraza zapytany czy istnieją obawy, że na miejscu kina pojawi się kolejny bank czy tego typu placówka zapewniał, że nie ma przeszkód, by postawić przyszłym nabywcom warunki w tym zakresie.

Jakoś nie wierzę w takie zapewnienia. Właściciel i tak wynajmie komu chce, a miasto będzie się mogło najwyżej procesować przez najbliższe 30lat.
Leszek
CYTAT(bzenek @ wto, 06 paź 2009 - 10:40) *
Nie wiemy czy budynek nie wymagał jakichś prac. Jak się wyrzuciło kino to można było machnąć ręką na np. remont dachu. I saldo może wyjśc dodatnie.

Sądzę, że gdyby była taka konieczność, już wtedy miasto by ją wykorzystało dla uzasadnienia odmowy. BTW - jeżeli cztery i pół roku temu dach byłby do naprawy, w tej chwili budynek byłby w stanie agonalnym tongue.gif
CYTAT

Kino ARS pójdzie pod młotek

Katarzyna Frukacz, współpraca: P. Sobierajski

Dzisiaj 06:57:08 , Aktualizacja dzisiaj 06:57:08
Przesądzony został ostatecznie los budynku w centrum miasta, w którym przez ponad 70 lat mieściło się do niedawna jedyne kino w mieście. ARS na dobre odejdzie w zapomnienie, bo nowy właściciel, który zdecyduje się na jego zakup w przetargu z pewnością nie powróci do wyświetlania tutaj filmów.

Powód jest prosty. Po zamknięciu kina w połowie 2005 roku w mieście powstały dwa nowe tego typu obiekty. Dziś kino studyjne Kadr w Pałacu Kultury Zagłębia radzi sobie całkiem dobrze, stawiając na mniej komercyjny repertuar, a ten można z powodzeniem oglądać w pobliskim multipleksie w Centrum Handlowym Pogoria. Mieszkańcy zastanawiają się tylko, co powstanie tutaj w zamian, bo jeśli będzie to np. dyskoteka lub inny lokal rozrywkowy, to nie wykluczone, że będzie to dość kłopotliwe.

Obecnie sporządzana jest wycena budynku przy ul. Kościuszki 18, a ostateczną wartość nieruchomości poznamy w najbliższych tygodniach. Wtedy też gmach dawnego kina trafi do wykazu budynków przeznaczonych na sprzedaż i po upływie ustawowego terminu zostanie ogłoszony przetarg.

Od czasu zamknięcia kina budynek stopniowo podupadał, a plany jego dalszego zagospodarowania stanęły pod znakiem zapytania. Z propozycją przekazania nieruchomości Młodzieżowemu Ośrodkowi Pracy Twórczej wystąpił były prezydent miasta, a obecnie radny Rady Miejskiej, Jerzy Talkowski, który lansował pomysł przekształcenia ARS-a w scenę teatralną. Ten projekt nie zyskał jednak aprobaty radnych i ostatecznie z niego zrezygnowano.

Decyzję o przeznaczeniu budynku na sprzedaż podjęła Rada Miejska. Obecnym właścicielem gmachu jest gmina.

- Prawo własności wywodzi się od Skarbu Państwa, który nieruchomość nabył w sposób pierwotny, poprzez zasiedzenie w 1998 roku - wyjaśnia Bartosz Matylewicz z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego.

Rozwiewa to wątpliwości w kwestii stanu prawnego budynku, którego właścicielem do roku 1947 było Stowarzyszenie Robotników Chrześcijańskich. - Status prawny tej nieruchomości jest w pełni uregulowany - zapewnia Bartosz Matylewicz. Decyzja o konkretnym przeznaczeniu budynku zapadnie, kiedy zostanie wpisany do wykazu nieruchomości wystawionych na sprzedaż. Pogłoski o przejęciu gmachu kina przez branżę usługową wydają się być prawdziwe: - Teren, na którym znajduje się budynek dawnego kina ARS, objęty jest Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego, który dla tego obszaru przewiduje działalność usługowo-mieszkaniową - informują urzędnicy.

Co o zmianie właściciela sądzą dąbrowianie. - Jeśli budynek ma stać zamknięty na cztery spusty, a wszystko, co da się jeszcze uratować w środku, niszczeć, to lepiej, jak ktoś się tym zajmie. Choć tak naprawdę nie wierzę, że miasto nie ma ciekawych pomysłów na wykorzystanie tak atrakcyjnie położonej nieruchomości. A tak, pewnie powstanie tu jakiś kolejny bank - mówi pan Andrzej, mieszkaniec śródmieścia. - Oby tylko nikomu nie zachciało się tu robić dyskoteki, bo taka była już po drugiej stronie ulicy i mieliśmy tu same bójki, rozróby i policję na sygnale - dodają dąbrowianie.
Nareszcie w na stronie UM pojawily sie oferty. Tylko czemu dopiero teraz

CYTAT
Brama do parku
Oferta nr: nr działki: 51, k.m. 100
Powierzchnia: 6900[m2]
Własność: Gmina Dąbrowa Górnicza
Numer księgi wieczystej: KW Nr 9547
Charakter: Niezabudowana
Funkcja: Usługowa
Plan zagospodarowania: Opracowany plan zagospodarowania
Warunki zabudowy: Wydane warunki zabudowy

Nieruchomość niezabudowana położona w ścisłym Centrum Dąbrowy Górniczej, bezpośrednio przy ul. Królowej Jadwigi. Działka bardzo korzystnie położona, o nieregularnym kształcie, niezabudowana, położona na przeciwko Pałacu Kultury Zagłębia /centrum kultury miasta/, przy wejściu do Parku Hallera – głównego parku miejskiego, gdzie odbywają się również największe imprezy miasta. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W bezpośrednim sąsiedztwie działki znajdują się główne przystanki komunikacji miejskiej.

Przeznaczenie

Teren przeznaczony pod budowę budynku użyteczności publicznej, działalność usługowa, hotelowa, rekreacyjna

I dlaczego zostawiaja te budy

CYTAT
Nowe Centrum Miasta
Oferta nr: 7/10 , 7/6; k.m 53
Własność: Gmina Dąbrowa Górnicza
Numer księgi wieczystej: KW Nr 37665, KW Nr 24745
Charakter: Zabudowana
Funkcja: Inna
Plan zagospodarowania: Opracowany plan zagospodarowania
Warunki zabudowy: Wydane warunki zabudowy

Opis nieruchomości

nieruchomość położona w ścisłym centrum Dąbrowy Górniczej, przy ul. Konopnickiej, tuż obok Pałacu Kultury Zagłębia oraz Wyższej Szkoły Biznesu. Nieruchomość o kształcie nieregularnego wielokąta, złożona z dwóch działek, zabudowana dwoma budynkami przemysłowymi: administracyjnym i narzędziownią.

Działka korzystnie położona. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W promieniu 300 m znajdują się główne przystanki autobusowe miasta oraz stacja PKP.

nieruchomość położona w ścisłym centrum Dąbrowy Górniczej, przy ul. Konopnickiej, tuż obok Pałacu Kultury Zagłębia oraz Wyższej Szkoły Biznesu. Nieruchomość o kształcie nieregularnego wielokąta, złożona z dwóch działek, zabudowana dwoma budynkami przemysłowymi: administracyjnym i narzędziownią.

Działka korzystnie położona. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W promieniu 300 m znajdują się główne przystanki autobusowe miasta oraz stacja PKP.

Przeznaczenie: teren usług wytwórczych i komercyjnych, usługi oświatowe i kulturalne

Bartek
To ciekawe czy ta działka w centrum koło DH Centrum zostanie sprzedana. W Sosnowcu od dawna próbują sprzedać działkę za budynkiem Sezam i chętnych brak. Ciekawe jak to będzie w przypadku naszego miasta.
Jest tak jak sie spodziewalismy podczas budowy CH Pogoria, ze wplynie to pozytywnie na ten duzy straszacy budynek miedzy CH, a Przybylaka. Wymiana okien byla dawno temu, a teraz zabrali sie za elewacje i trwa ocieplanie.
Sebastian22
No tak, ciekawe co z byłym komisariatem.....stoi i marnieje....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.