Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
maseur
CYTAT(:) @ sob, 10 paź 2009 - 07:26) *
Nareszcie w na stronie UM pojawily sie oferty. Tylko czemu dopiero teraz

Uważam za kretynizm oddanie przez gminę w prywatne ręce tak strategicznego terenu dla miasta angry2.gif mam nadzieję, że jeśli już ktoś to kupi to nie postawi tam kolejnego tesco, biedronki czy faktycznie banku albo wiejskiego bazaru dry.gif
Master
Dobrze by sie tam przezentował Urząd Miasta wink.gif który został postawiony za przeproszeszeniem na zadupiu wink.gif
Bartek
CYTAT(Master @ pon, 12 paź 2009 - 18:51) *
Dobrze by sie tam przezentował Urząd Miasta wink.gif który został postawiony za przeproszeszeniem na zadupiu wink.gif

No i dobrze że na "zadupiu" powstał urząd miasta. Taka działka jak ta oferowana w centrum powinna być przeznaczona na coś bardziej atrakcyjnego dla mieszkańców i inwestorów. Wiem że to co napiszę to moje marzenia, ale ja bym tam widział budynek na styl Altusa z Katowic. Oczywiście nie chodzi o wysokość, ale funkcjonalność czyli strefa handlowa (knajpy, restauracje i fajne sklepy) hotel **** i sporo powierzchni biurowej.

Ale znając życie pewnie powstanie...lidl tongue.gif
Adams
CYTAT(:) @ sob, 10 paź 2009 - 10:26) *

CYTAT
Brama do parku
Oferta nr: nr działki: 51, k.m. 100
Powierzchnia: 6900[m2]
Własność: Gmina Dąbrowa Górnicza
Numer księgi wieczystej: KW Nr 9547
Charakter: Niezabudowana
Funkcja: Usługowa
Plan zagospodarowania: Opracowany plan zagospodarowania
Warunki zabudowy: Wydane warunki zabudowy

Nieruchomość niezabudowana położona w ścisłym Centrum Dąbrowy Górniczej, bezpośrednio przy ul. Królowej Jadwigi. Działka bardzo korzystnie położona, o nieregularnym kształcie, niezabudowana, położona na przeciwko Pałacu Kultury Zagłębia /centrum kultury miasta/, przy wejściu do Parku Hallera – głównego parku miejskiego, gdzie odbywają się również największe imprezy miasta. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W bezpośrednim sąsiedztwie działki znajdują się główne przystanki komunikacji miejskiej.

Przeznaczenie

Teren przeznaczony pod budowę budynku użyteczności publicznej, działalność usługowa, hotelowa, rekreacyjna

I dlaczego zostawiaja te budy

CYTAT
Nowe Centrum Miasta
Oferta nr: 7/10 , 7/6; k.m 53
Własność: Gmina Dąbrowa Górnicza
Numer księgi wieczystej: KW Nr 37665, KW Nr 24745
Charakter: Zabudowana
Funkcja: Inna
Plan zagospodarowania: Opracowany plan zagospodarowania
Warunki zabudowy: Wydane warunki zabudowy

Opis nieruchomości

nieruchomość położona w ścisłym centrum Dąbrowy Górniczej, przy ul. Konopnickiej, tuż obok Pałacu Kultury Zagłębia oraz Wyższej Szkoły Biznesu. Nieruchomość o kształcie nieregularnego wielokąta, złożona z dwóch działek, zabudowana dwoma budynkami przemysłowymi: administracyjnym i narzędziownią.

Działka korzystnie położona. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W promieniu 300 m znajdują się główne przystanki autobusowe miasta oraz stacja PKP.

nieruchomość położona w ścisłym centrum Dąbrowy Górniczej, przy ul. Konopnickiej, tuż obok Pałacu Kultury Zagłębia oraz Wyższej Szkoły Biznesu. Nieruchomość o kształcie nieregularnego wielokąta, złożona z dwóch działek, zabudowana dwoma budynkami przemysłowymi: administracyjnym i narzędziownią.

Działka korzystnie położona. Rejon dobrze skomunikowany z dzielnicami Dąbrowy Górniczej jak i z sąsiednimi miastami. W promieniu 300 m znajdują się główne przystanki autobusowe miasta oraz stacja PKP.

Przeznaczenie: teren usług wytwórczych i komercyjnych, usługi oświatowe i kulturalne

Ciekawe kto się połasi na ten teren "targowiska" tongue.gif

dojazd tylko od strony przejazdu kolejowego(no chyba że inwestor wybuduje wjazd na teren obok budynku TP SA lub od stronu wąskiej ul. Kolejowej flm (7).gif )
sąsiedztwo jeszcze działającego zakładu Defum glare.gif
oraz (chociaż to nie ma nic do rzeczy) sąsiedztwo WSB laugh.gif
bzenek

CYTAT(Bartek @ sob, 10 paź 2009 - 10:34) *
W Sosnowcu od dawna próbują sprzedać działkę za budynkiem Sezam i chętnych brak. Ciekawe jak to będzie w przypadku naszego miasta.

Już rok temu prezydent Podraza sugerował, że jest chętny na ta działkę. Może ktoś się w końcu zdecydował i jest to sprzedaż pod konkretną ofertę?

I dlaczego zostawiaja te budy

Sprawę bud można chyba załatwić bez względu na sprzedaż działki.

CYTAT(maseur @ pon, 12 paź 2009 - 15:07) *
Uważam za kretynizm oddanie przez gminę w prywatne ręce tak strategicznego terenu dla miasta angry2.gif

A co to jest strategiczny ? Tarczę rakietową tam postawimy ? blink.gif

CYTAT(Master @ pon, 12 paź 2009 - 18:51) *
Dobrze by sie tam przezentował Urząd Miasta ;) który został postawiony za przeproszeszeniem na zadupiu ;)

Urząd miasta ma być wygodny, a nie dobrzeprezentującysię.

Z tego co pamiętam to jesteś zwolennikiem deptaków i kanjp w centrum oraz uspokojenia ruchu samochodowego. Urząd miasta raczej nie pasuje do tych założeń. smile.gif

CYTAT(Bartek @ pon, 12 paź 2009 - 21:31) *
Taka działka jak ta oferowana w centrum powinna być przeznaczona na coś bardziej atrakcyjnego dla mieszkańców i inwestorów.

No za późnego Lipczyka miała tam być biblioteka zarabiająca na siebie biurami i sklepami.

Wiem że to co napiszę to moje marzenia, ale ja bym tam widział budynek na styl Altusa z Katowic. Oczywiście nie chodzi o wysokość, ale funkcjonalność czyli strefa handlowa (knajpy, restauracje i fajne sklepy) hotel **** i sporo powierzchni biurowej.

Ooo na powierzchnię biurową i hotel **** to ja bym nie liczył. Hmmm.... to chyba jeszcze nie ten etap rozwoju miasta. Ale takie coś w stylu sosnowieckiej Plazy z podziemnym parkingiem by się przydało.

I koniecznie, żeby miało normalne okna i wystawy sklepowe w ścianach. Nie chcemy kolejnego bunkra zamkniętego w sobie vio (14).gif

Ale znając życie pewnie powstanie...lidl tongue.gif

Stawiam, że ktoś to kupi, a działka poleży odłogiem w oczekiwaniu na lepsze czasy.
:)
Montuja nowe barierki przy wejsciach do przejscia podziemnego w centrum.

W planach bylo zadaszanie, a o windach to juz nie wspominam. Jak to mozliwe, ze do tej pory uchowaly sie te rynny na wozki. Wozki produkowane od kilkunastu lat juz do nich nie pasuja. Na najwazniajszem przejsciu nie ma nawet normalnej pochylni
Łukasz 1212
Barierki ale nie widziałeś jaki one mają wzór pośrodku biggrin.gif XD Godło Dąbrowy Górniczej biggrin.gif stare chyba tego nie miały i co jest najważniejsze są czerwone biggrin.gif
Master
z takich szczegółow , ostatnio herb DG na bloku kolo PKZ wydaje mi sie nie dzialający.

Nie jest puszczana juz tam "melodyjka" na Poczcie ? o pelnych godzinach ?
Bartek
CYTAT(Łukasz 1212 @ pią, 06 lis 2009 - 07:10) *
i co jest najważniejsze są czerwone biggrin.gif

To jest właśnie największa porażka tego miasta. Zero gustu i zachowania estetyki, dlaczego nie mogły one być w ciemnym kolorze np. czarnym? Tak samo żółte barierki wzdłuż linii tramwajowej czy też żółte barierki na zakręci na wprost "dwójki"

Brzydko jak cholera.
Łukasz 1212
Napisałem to z nutką ironii biggrin.gif
Master
zółto czerwone to według mnie znaczniue lepiej niz czarne ;]
Bartek
CYTAT(Master @ pią, 06 lis 2009 - 17:11) *
zółto czerwone to według mnie znaczniue lepiej niz czarne ;]

Wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale naprawdę współczuję Ci gustu i ducha estetyki.
Adams
co wy chcecie od tych barierek ??
moim zdaniem są fajne, a nawet lepsze od tych żółtych wszelakiego rodzaju

to tylko mój pomysł ale co tam .... można by domontować jeszcze białe i zielone barierki (w końcu to barwy z naszego herbu rolleyes.gif )
Dave
Te barierki to jest zapewne ten "II etap" tego "remontu" przejścia podziemnego w centrum DG. "Zadaszenie na wzór innych przejść w mieście" szlag trafił! Winda odjechała i nie wróci a "zmodernizowane" oświetlenie przejścia "zgasło" tak szybko, jak (mam nadzieję) szybko zgasną osoby, które tyle o tym mówiły a g... zrobiły! angry.gif
Peterek
Miałem dzisiaj nieprzyjemność obserwowania tych nowych barierek. Są po prostu straszne. Jednak biorąc poprawkę, że mieszkamy w DG, a nie jakimś Krakowie będę narzekać tylko na kolor. Zdecydowanie powinny być ciemniejsze. Takie "kolorowe kredki" powinno się w przedszkolach montować.
Bartek
CYTAT(Adams @ sob, 07 lis 2009 - 04:10) *
to tylko mój pomysł ale co tam .... można by domontować jeszcze białe i zielone barierki (w końcu to barwy z naszego herbu rolleyes.gif )

Pewnie! Do tego różowe latarnie, PKZ przemalować na seledynowo i nadal wszędzie sadzić te zakichane kwiatki które więdną po paru dniach obcowania z spalinami. Dlaczego u nas nie można zamiast kwiatów na rondzie w centrum czy też wzdłuż ul. Alei Róż ułożyć trawę z rolki która jest parę razy bardziej wytrzymała na brud i do tego tańsza?

Zresztą szczytem kiczu umysłowego ludzi z urzędu miasta jest napis "Dąbrowa Górnicza" na skarpie przy Nemo.

Pewnie jeszcze parę dobrych lat musi minąć żeby tęgie głowy z magistratu uzmysłowiły sobie fakt, że to mała architektura najbardziej wpływa na odbiór estetyczny miasta przez mieszkańców...
bombowiec
nie przetrwają nawet roku , są tak tandetnie zamontowane że złomiarze je rozbiorą jeszcze tej zimy
CYTAT(Bartek @ pią, 06 lis 2009 - 16:34) *
To jest właśnie największa porażka tego miasta. Zero gustu i zachowania estetyki, dlaczego nie mogły one być w ciemnym kolorze np. czarnym? Tak samo żółte barierki wzdłuż linii tramwajowej czy też żółte barierki na zakręci na wprost "dwójki"

Brzydko jak cholera.

(...)
Pewnie jeszcze parę dobrych lat musi minąć żeby tęgie głowy z magistratu uzmysłowiły sobie fakt, że to mała architektura najbardziej wpływa na odbiór estetyczny miasta przez mieszkańców...

Tez od zawsze to powtarzam. Mamy watek mala architektura, miedzy innymi o wiatach przystankowych.
Barierki powinny byc w tych samym kolorach, a do tego w calym miescie jednakowe, no chyba ze w samym centrum lepsze, ale tez tego samego koloru. Najlepiej ciemno zielone, moze czarne lub grafitowe.

I od lat przypominam o pomazanych, straszacych slupach wzdloz Krolowej Jadwigi, Sobieskiego i Pilsudskiego. Pytalem na czacie pana prezydenta. Opowiedzial ze zna problem i sie tym zajmuje. Mijaja lata i nic. Kiedys udalo sie zmusic TŚ do pomalowania odcinka od Damelu do Golonoga. Od tego czasu miasto stalo sie wspolwlascicielem TŚ wiec powinno byc latwiej. Chyba nasze wladze maja to gdzies.

PS. Bzenek pisal, ze w przyszlym roku jest planowany remont przejscia podziemnego w centrum.

Obok przystanku postawili jakas tablice, podobna do tej przed CA. No i czy telebim LED zniknal z PKZ na dobre???
Adams
CYTAT(Bartek @ sob, 07 lis 2009 - 17:36) *
CYTAT(Adams @ sob, 07 lis 2009 - 04:10) *

Pewnie! Do tego różowe latarnie, PKZ przemalować na seledynowo i nadal ...

mi tylko chodziło o barierki
jeśli tak bardzo chcesz różowych latarni to nawet kupię ci farbę
Peterek
Dzisiaj zauważyłem jeszcze kilka barierek takich jak te przy przejściu, ale w kolorze żółtym. Są mniej więcej na przeciwko ZST (a może nieco bliżej kościoła, już nie pamiętam) i zostały postawione w tak kosmicznym miejscu, że kompletnie tego nie rozumiem. Od strony ulicy są te stare, a na króciutkim odcinku po drugiej stronie chodnika są nowe. Brzydko i bez sensu. Robimy w mieście ogradzane chodniki (na odcinku jakichś 3 metrów..)?
Leszek
Masz na myśli te, które stoją przy przystanku na łuku chodnika? Jeżeli tak, to zapewne odgradzają chodnik od znacznie niżej położonego terenu przy bloku nr 21.
mgmisiek
CYTAT(:) @ nie, 08 lis 2009 - 23:22) *
No i czy telebim LED zniknal z PKZ na dobre???

Od osoby pracującej w PKZ słyszałem, że to tylko chwilowo i że napewno wróci.
maseur
CYTAT(bzenek @ wto, 20 paź 2009 - 07:26) *
Uważam za kretynizm oddanie przez gminę w prywatne ręce tak strategicznego terenu dla miasta angry2.gif

strategiczny - w rozumieniu ekonomicznym smile.gif
Bartek
CYTAT(maseur @ pią, 27 lis 2009 - 09:17) *
CYTAT(bzenek @ wto, 20 paź 2009 - 07:26) *

strategiczny - w rozumieniu ekonomicznym smile.gif

Nie widzę powiązania między gruntem strategicznym, a ekonomią. Wyjaśnij jak możesz.
Łukasz 1212
Hym nikt nie pisze biggrin.gif o tej ładnej nowej rzeczy które miasto ( lub ktoś inny postawił ) w centrum na przystanku w stronę Będzina/Katowic w centrum.
Dla nie zorientowanych miasto ( lub ktoś inny) postawił tablice informacyjną na jednej stronie jest mapa a na drugiej jakieś informacje ktoś wie co tam jest ??
kwintosz
Parę dni temu na drugiej stronie było pusto.

Też się zdziwiłem że nikt na forum nie napisał. laugh.gif
Kamil_
CYTAT(Łukasz 1212 @ pią, 27 lis 2009 - 17:33) *
Dla nie zorientowanych miasto ( lub ktoś inny) postawił tablice informacyjną na jednej stronie jest mapa a na drugiej jakieś informacje ktoś wie co tam jest ??

Dąbrowski rozkład jazdy czyli imprezy w DG. O dziwo Sylwester jest tam w terminie 30/31 grudzień...
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pią, 27 lis 2009 - 20:33) *
Też się zdziwiłem że nikt na forum nie napisał. laugh.gif

Uśmieszek napisał. 9 listopada. kilka postów wyżej. smile.gif

CYTAT(Kamil_ @ pią, 27 lis 2009 - 21:13) *
O dziwo Sylwester jest tam w terminie 30/31 grudzień...

Oj to będzie maraton 24h. Ja bym chyba nie dał rady fnd (22).gif
Dave
Ja o tym pisałem zaraz jak zobaczyłem dobre miesiąc temu, a nie NIKT! angry2.gif
kwintosz
CYTAT
Laureaci odebrali nagrody
Redakcja: Anna Zubko

- Pamiętajcie, bez tych marzeń i wizji nie osiąga się swych celów - mówił Zbigniew Podraza, prezydent miasta wręczając nagrody laureatom konkursu na wyróżniającą się pracę dyplomową poświęconą tematyce rewitalizacji lub rozwoju miasta.

- Piękne w przedstawionych pracach jest wizjonerstwo - mówili organizatorzy, podsumowując prace, które wpłynęły na konkurs.

Prac było dwanaście. Dopuszczonych do konkursu o jedną mniej. Konkurs odbywał się pod patronatem Zbigniewa Podrazy, Prezydenta Miasta, który na wczorajszym spotkaniu wręczył laureatom nagrody i wyróżnienia. W gronie zwycięzców znaleźli się Agata Bogacz, absolwentka Politechniki Krakowskiej, autorka pracy: Dąbrowa Górnicza – Rewitalizacja Śródmieścia /Centrum Sztuki Współczesnej, Anna Kowalik oraz Łukasz Radecki.

Anna Kowalik, swą pracę licencjacką: Rewitalizacja dzielnicy poprzemysłowej na przykładzie Ząbkowic w Dąbrowie Górniczej, obroniła w tym roku na Wydziale Ekonomii, kierunek: Gospodarka Przestrzenna Akademii Ekonomicznej w Katowicach (promotor: dr Adam Drobniak).

Także Łukasz Radecki zgłoszoną do konkursu pracę magisterską: Humanizacja familoka – projekt rewitalizacji i adaptacji kolonii budynków mieszkalnych Huty Bankowej w Dąbrowie Górniczej, bronił w tym roku na Wydziale Architektury, kierunek: Architektura i Urbanistyka Politechniki Śląskiej w Gliwicach (promotor: dr inż. arch. Katarzyna Locher-Książek).

Komisja konkursowa wyróżniła, już poza konkursem Kingę Gruszkę, autorkę pracy: Aktywność turystyczna i rekreacyjna dzieci niepełnosprawnych na przykładzie uczniów Zespołu Szkół Specjalnych nr 5 im. Jana Pawła II w Dąbrowie Górniczej. Wyróżnienie przyznano za dostrzeżenie problemu, podejście do tematu, wrażliwość społeczną oraz metodycznie dobrze przeprowadzone badania.

Nagrodzeni pochodzą z Dąbrowy, a pomysł na temat prac pojawił się już na długo przed ogłoszeniem konkursu.

Swymi pomysłami młodzi wpisują się w dyskusję nad tym jak powinno wyglądać nasze miasto w przyszłości, w jakim kierunku się przeobrażać i czym przyciągać.

- Wystarczy spojrzeć na przykłady światowe – odpowiadała Agata Bogacz, zapytana o powody, dlaczego w samym centrum sytuuje Centrum Sztuki Współczesnej – Takie centrum może być katalizatorem rozwoju miasta. Zachęca do odwiedzania przez turystów, staje się przyjazną strefą dla mieszkańców. Przy muzeum naturalnie powstaje przestrzeń publiczna dla przebywania tam ludzi. Zwykle takie centrum pojawia się w strefie przyrynkowej.

- Wygrały po prostu prace najlepsze – mówiła prof. Nina Juzwa, przewodnicząca komisji konkursowej. - Dąbrowa jest kopalnią tematów urbanistycznych. Miasto powstało z kawałków, trzeba z nich umiejętnie zrobić patchwork (to technika polegająca na tworzeniu obrazów lub wzorów geometrycznych poprzez zszywanie ze sobą fragmentów różnych materiałów). A młodzi robią to bardzo umiejętnie. Nie boją nawet bardzo odważnych projektów.

- Konkursy takie jak ten są doskonałym polem dla zaprezentowania swoich wizji, marzeń. Szukania odpowiedzi na pytanie jakim miastem powinna być Dąbrowa? Trzeba pamiętać, że z czasem te wizje mogą być zrealizowane- mówił na spotkaniu Zbigniew Podraza, prezydent miasta.

Jak się dowiedzieliśmy na II edycję konkursu nie trzeba bedzie długo czekać.

Laureatom konkursu gratulujemy i życzymy sukcesów zawodowych!

w załączeniu - Koncepcja uporządkowania Śromieścia zaprezentowana w pracy Agaty Bogacz

Zgłoszone na konkurs prace oceniała komisja w składzie: prof. dr hab. inż. arch Nina Juzwa z Politechniki Śląskiej w Gliwicach (przewodniczaca); dr Adam Polko - Akademia Ekonomiczna w Katowicach; Henryk Zaguła I zastępca Prezydenta Miasta; Iwona Bednarska, Sekretarz Miasta; Ireneusz Zugaj- Komisja Rozwoju i Promocji Miasta Rady Miejskiej; Marek Cygroń - Komisja Rozwoju i Promocji Miasta Rady Miejskiej;Marcin Bazylak - naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej;Wojciech Sobczyk- naczelnik Wydziału Urbanistyki i Architektury; Wojciech Mizerski - naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich; Piotr Jędrusik - naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalneji Mieszkaniowej, Aneta Nowak - Wydział Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej.
www.dabrowa-gornicza.pl

No i link do tej koncepcji:
Koncepcja uporządkowania Śromieścia zaprezentowana w pracy Agaty Bogacz [5.2 MB]
Korfanty
CYTAT
Laureatom konkursu gratulujemy i życzymy sukcesów zawodowych!
w załączeniu - Koncepcja uporządkowania Śromieścia zaprezentowana w pracy Agaty Bogacz

Zgłoszone na konkurs prace oceniała komisja w składzie: prof. dr hab. inż. arch Nina Juzwa z Politechniki Śląskiej w Gliwicach (przewodniczaca); dr Adam Polko - Akademia Ekonomiczna w Katowicach; Henryk Zaguła I zastępca Prezydenta Miasta; Iwona Bednarska, Sekretarz Miasta; Ireneusz Zugaj- Komisja Rozwoju i Promocji Miasta Rady Miejskiej; Marek Cygroń - Komisja Rozwoju i Promocji Miasta Rady Miejskiej;Marcin Bazylak - naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej;Wojciech Sobczyk- naczelnik Wydziału Urbanistyki i Architektury; Wojciech Mizerski - naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich; Piotr Jędrusik - naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalneji Mieszkaniowej, Aneta Nowak - Wydział Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej.
www.dabrowa-gornicza.pl

No i link do tej koncepcji:
Koncepcja uporządkowania Śromieścia zaprezentowana w pracy Agaty Bogacz [5.2 MB]

A tym czasem na stronie nr 6 tej koncepcji czytamy:

"Jedynym obiektem jaki tu istnieje jest dom handlowy ,,Centrum”, powstały w 2 poł. XIX w."
Przecież każdy wie że DH "Centrum" powstał już w XII wieku.
syzio
CYTAT

Pasaż handlowo - usługowy wzdłuż ulicy Kościuszki, park tematyczny na obszarach poprzemysłowych, a w centralnym punkcie śródmieścia nowoczesny budynek Centrum Sztuki Współczesnej. Takie rozwiązania dla reprezentacyjnego obszaru Dąbrowy Górniczej proponuje absolwentka Politechniki Krakowskiej.

Praca to projekt rewitalizacji śródmieścia Dąbrowy Górniczej. Sugerowane rozwiązania służyć mają ożywieniu przestrzeni miejskiej, nadaniu jej nowej, lepszej jakości, z uwzględnieniem budowy nowych i modernizacji istniejących obiektów oraz usprawnieniem komunikacji pomiędzy poszczególnymi częściami śródmieścia. Szczegółowe opracowanie obejmuje obszar ścisłego centrum, naprzeciw Pałacu Kultury Zagłębia. Autorka pracy, Agata Bogacz prezentuje koncepcję nowego obiektu, który - jak uzasadnia - musi pełnić funkcję reprezentacyjną, odpowiednią dla tego miejsca, być wizytówką miasta, jednocześnie nie konkurując z PKZ.

Propozycje projektowe zawarte w nagrodzonej pracy magisterskiej obejmują m. in. przebudowę ulicy Kościuszki (bariera komunikacyjna dla pieszych), umożliwiającą powstanie po wschodniej stronie jezdni pasażu handlowo-usługowego. Takie rozwiązanie - zdaniem autorki, ożywi przestrzeń, która obecnie (z wyjątkiem MBP) pozbawiona jest atrakcyjnych obiektów usługowych. Sugestie zagospodarowania terenów poprzemysłowych w sąsiedztwie dworca kolejowego oraz Huty Bankowej, zawierają m.in.: w części północnej - projekt osiedla mieszkaniowego oddzielonego barierą akustyczną od torów kolejowych oraz strefy biurowej wzdłuż ul. Konopnickiej.

W części południowej z kolei: park tematyczny.Wskazując możliwość adaptacji obiektów poprzemysłowych na usługowe - park tematyczny, park nauki i rozrywki, autorka pracy podkreśla możliwość wykorzystania znakomitej przeszłości Huty Bankowej do utworzenia obiektu kulturowego np. Centrum Techniki i Nauki, a ciekawej architektury industrialnej Defum do odpowiedniej adaptacji na obiekty sportowe lub kulturalne(np. Muzeum Socrealizmu).

Na zakończeniach ulic: Kościuszki oraz 3-go Maja, autorka proponuje zlokalizowanie wyróżniających się obiektów. Stanowić je mogą: nowy budynek Dworca Kolejowego (Centrum Przesiadkowe, wprowadzenie zaplecza handlowo-usługowego) od północy ulicy Kościuszki oraz ulicy 3-go Maja. Od południa ulicy Kościuszki taką funkcję mógłby pełnić nowy budynek biurowo-handlowy, natomiast od południa ulicy 3-go Maja istniejący budynek Muzeum Miejskiego ?Sztygarka?.

Koncepcja przewiduje również uporządkowanie historycznego osiedla Huty Bankowej - wprowadzenie estetycznych elementów małej architektury (ławki, nowe place zabaw), porządkowanie zieleni, uwydatnienie historycznego układu osiedla. Więcej o nagrodzonej pracy w Przeglądzie Dąbrowskim.

Przegląd Dąbrowski
xMarcinx
S-F
CYTAT
idabrowa.pl

Pracują nad koncepcją nowego zagospodarowania centrum miasta
Dodany: 11.03.2010,

Wykład prezentujący śródmieście Dąbrowy Górniczej zapoczątkował cykl spotkań ze studentami IV roku Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach, którzy przez kilkanaście kolejnych tygodni wypracowywać będą koncepcje możliwego, nowego zagospodarowania tego reprezentacyjnego fragmentu naszego miasta.

Jak zmieniało się centrum Dąbrowy, jakie zmiany umożliwia plan zagospodarowania przestrzennego, a także jakie zamierzenia wobec tego obszaru ma samorząd, przedstawił Wojciech Sobczyk – naczelnik Wydziału Urbanistyki i Architektury UM.

Zadaniem studentów będzie wypracowanie własnych koncepcji. Takich, które zwiększą atrakcyjność śródmieścia.

Efektem semestralnych, architektoniczno-urbanistycznych warsztatów studenckich będą wariantowe koncepcje rewitalizacji obszaru.

Takich projektów powstanie pięć, m.in. dla przestrzeni w sąsiedztwie dworca PKP, Parku Hallera oraz ul. Konopnickiej.

Dwudziestoosobowa grupa studentów, w pięciu zespołach, rozpocznie pracę w terenie już od najbliższego wtorku. Pozostali studenci, pracować będą nad rozwiązaniami dla poszczególnych fragmentów śródmieścia w ramach akademickich ćwiczeń.

Aneta Nowak
CYTAT
Wyremontuj elewację, to może zwolnią cię z podatku
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

W Dąbrowie Górniczej trwa debata nad celem i sensem wprowadzenia zwolnienia części budynków mieszkalnych z podatku od nieruchomości. Zgodnie z propozycją urzędników zwolnieniem objęte byłyby budynki położone w reprezentacyjnych miejscach miasta, zbudowane do 1970 r., na których odnowiono by elewację oraz wymieniono pokrycie połaci dachowej przynajmniej w części widocznej bezpośrednio od strony ulicy. Takie rozwiązanie to dla jednych doskonały sposób na ożywienie wizerunku Dąbrowy Górniczej, dla innych - segregacja mieszkańców miasta.

Zgodnie z projektem uchwały, przedstawionym na ostatniej sesji Rady Miejskiej, możliwość ubiegania się o zwolnienie z podatku mieliby jedynie właściciele budynków położonych przy ulicach: Sobieskiego, Królowej Jadwigi, al. Róż, al. Piłsudskiego, al. Kościuszki, placu Wolności, Majakowskiego, Kopernika, Poniatowskiego, Legionów Polskich, 3 Maja, placu Bema, Wybickiego, Armii Krajowej, Warszawskiej i Ofiar Katynia.

Mariola Trzewiczek, radna reprezentująca zielone dzielnice Dąbrowy Górniczej proponowała, aby debatę nad projektem uchwały rozpocząć od przedefiniowania podstawowych pojęć.
– Projekt uchwały nierówno traktuje mieszkańców. „Reprezentacyjne tereny miasta” – to moim zdaniem pojęcie względne. Dla jednych będzie to ciąg budynków, przed którymi jedzie tramwaj. W moim odczuciu o mieście najlepiej świadczą tereny zielone i to właśnie mieszkańcy tych dzielnic powinni być zwolnieni z podatku – argumentowała radna.

Stanowisko radnej Trzewiczek częściowo podzielił radny Grzegorz Jaszczura.
– Konsekwencją wprowadzenia tej uchwały byłby negatywne skutki finansowe dla części mieszkańców. Być może należałoby zwolnić z podatku od nieruchomości wszystkich właścicieli budynków. Taka uchwała wprowadziłaby segregację mieszkańców – mówił Grzegorz Jaszczura.

Zdaniem uchwałodawców intencją wprowadzenia uchwały jest zachęcenie podatników do przeprowadzania remontów elewacji w starych, zniszczonych budynkach mieszkalnych.
- Kiedy wprowadzaliśmy dopłaty do kotłowni czy do usuwania azbestu, to nie mówiliście o równych prawach. Ta propozycja to kolorowe, piękne miasto – przekonywał prezydent Zbigniew Podraza.
- Dąbrowa Górnicza, jako stosunkowo młode miasto nie posiada zabytkowej starówki. Dlatego też tak ważny jest wygląd reprezentacyjnych przestrzeni i to, aby o ich estetykę zadbało nie tylko miasto, ale również właściciele nieruchomości– argumentowała skarbnik miasta, Janina Bronikowska – Radosz.

Autorzy projektu zdają sobie jednak sprawę z tego, że trudno oszacować skutki finansowe wprowadzenia tej uchwały.
- Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości obliczenia – choćby w przybliżeniu – skutków ulg udzielonych w przyszłości na mocy niniejszej uchwały, gdyż będą one uzależnione od potencjalnego zainteresowania właścicieli nieruchomości. W Katowicach, gdzie obowiązuje podobna uchwała, jak dotąd zgłosił się jeden zainteresowany właściciel. Nie wiemy jak będzie w Dąbrowie Górniczej – mówiła skarbnik miasta.

Jednak zdaniem części radnych uchwała ta doprowadziłaby jedynie do tego, że odnowione zostaną fasady, nikt zaś nie będzie myślał o wnętrzach budynków.
– Przypomina mi to niegdysiejsze malowanie trawników, gdy w mieście spodziewano się gości. Czy do Dąbrowy ma przyjechać ktoś ważny? – ironizował radny Marek Cygroń.

Ostatecznie radni zdecydowali, że projekt uchwały należy jeszcze dopracować w komisjach.

Dawny ARS:

CYTAT
idabrowa.pl

Przetarg na sprzedaż lokalu użytkowego przy ul.Kościuszki 18
Redakcja: dgrabowska
Dodany: 15.04.2010

Prezydent Miasta Dąbrowy Górniczej ogłasza, że w dniu 22.06.2010r. w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Granicznej 21, o godzinie 10°° odbędzie się – pierwszy przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż lokalu użytkowego, stanowiącego własność Gminy Dąbrowa Górnicza, położonego w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Kościuszki 18 na działce ozn. nr geod. 15/5, (karta mapy 103), o pow. 646 m² gdzie udział w nieruchomości wspólnej wynosi 0,78 cz., opisanej w księdze wieczystej nr KA1D00021634/1 .

Lokal jest samodzielnym lokalem o pow. użytkowej 865 m² wraz z pomieszczeniem przynależnym (piwnica) o pow. 51,03 m², znajduje się w budynku 3 kondygnacyjnym, nie posiada świadectwa charakterystyki energetycznej.

Zgodnie z obowiązującym „Miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej”- nieruchomość położona jest na terenie ozn. symb. planu „UM” – teren usługowo-mieszkaniowy.

Szczegółowe warunki zagospodarowania przedmiotowej nieruchomości (w tym nakazy i zakazy) są zamieszczone w ustaleniach w/w miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, z którym należy zapoznać się w Wydziale Urbanistyki i Architektury.

Cena wywoławcza nieruchomości wynosi: 1.109.000,00 zł

w tym:

cena za udział w gruncie 121.400,00 zł

cena za lokal 987.600,00 zł

Wadium: 110.900,00 zł

Warunkiem przystąpienia do przetargu jest wpłacenie w/w wadium przelewem lub w gotówce na konto Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej nr 7415601010 0000 9480 0001 1847 w Getin Noble Banku S.A O/Będzin w terminie do dnia 15.06.2010r. /Za datę wniesienia wadium uważa się datę wpływu środków pieniężnych na rachunek Urzędu Miejskiego/.

Wpłacone wadium przez uczestnika, który przetarg wygra, zostanie zaliczone na poczet ceny nabycia, a pozostałym uczestnikom, którzy przetargu nie wygrają wadium zostanie zwrócone. Sprzedający powiadomi osobę ustaloną jako nabywcę do lokalu o miejscu i terminie zawarcia umowy sprzedaży, najpóźniej w ciągu 21 dni od dnia rozstrzygnięcia przetargu.

Jeżeli osoba ustalona jako nabywca nie przystąpi bez usprawiedliwienia do zawarcia umowy w miejscu i terminie podanym w zawiadomieniu, organizator przetargu może odstąpić od zawarcia umowy, a wpłacone wadium nie podlega zwrotowi.

Prezydent Miasta zastrzega sobie prawo odwołania przetargu z uzasadnionych przyczyn, podając informację o odwołaniu przetargu do publicznej wiadomości.

Osoby fizyczne biorące udział w przetargu winny mieć ze sobą dowód wniesienia wadium /oryginał/ oraz dowód tożsamości, a prowadzące działalność gospodarczą dodatkowo – aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.

Małżonkowie biorą udział w przetargu osobiście lub okazując pełnomocnictwo współmałżonka potwierdzone notarialnie.

Przedstawiciele osób prawnych /spółek cywilnych/ odpowiedni dokument, upoważniający je do składania oświadczeń woli w imieniu tych osób /wspólników/.

W przypadku udziału pełnomocnika tych osób, pełnomocnictwo potwierdzone notarialnie.

Opłaty notarialne i sądowe związane z zawarciem umowy w formie aktu notarialnego w całości ponosi nabywca nieruchomości.

Dodatkowe informacje dot. nieruchomości i warunków przetargu można uzyskać w Wydziale Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej II piętro, pokój 232 - telefon ( 32) 295-67-56.
bzenek
Hmm... dużo tu ostatnio pisaliśmy o zawirowaniach wokół fabryki Defum. Ostatnio trafił się taki artykuł opisujący podobny problem w Gliwicach. Co ciekawe miasto ma w tym przypadku całkiem inną strategię w stosunku do terenów przemysłowych.

CYTAT

Gliwice chcą kupić Fabrykę Drutu. To żyła złota

Minister skarbu zamierza fabrykę sprywatyzować. Do kupienia jest 85 proc. udziałów przedsiębiorstwa (pozostała część będzie należeć do pracowników), chętnych do ich przejęcia kilku. Wśród nich są Gliwice.

Rada miasta zgodziła się, żeby za każdy ze 187 tys. udziałów zapłacić 250 zł. W sumie daje to ponad 46 mln zł..

Nic dziwnego, że Gliwicom tak zależy na przejęciu zakładu. Fabryka Drutu Gliwice zajmuje 12 ha w ścisłym centrum miasta. Miasto nie ma w planach zamknięcia zakładu, chce go tylko przenieść. Do nowoczesnych hal gdzieś na terenach przemysłowych, których w Gliwicach nie brakuje.

Działka opuszczona przez fabrykę miałaby w przyszłości zostać zagospodarowana pod Nowe Centrum Gliwic, czyli przestrzenie administracyjne, biurowe i handlowe
Tytul artykulu, jak tematy na SSC tongue.gif

CYTAT

Śródmieście Dąbrowy musi żyć

Piotr Sobierajski, Magdalena Nowacka

Wczoraj 07:24:40
Zamiast lokali gastronomicznych, handlowych i punktów usługowych przy głównych ulicach: 3 Maja, Sobieskiego czy Okrzei dominują dziś banki i agencje finansowe. Jest ich w sumie ponad czterdzieści. Śródmieście wymiera, mieszkańcy omijają je z daleka, a handlowcy ledwo wiążą koniec z końcem.

Miasto, wspólnie z lokalnymi przedsiębiorcami i placówkami kultury postanowiło ratować sytuację. Przygotowało cykl projektów, które mają ożywić centrum i przyciągnąć turystów.

Są wśród nich zainaugurowane wczoraj Święto ul. 3 Maja, pomoc w bezpłatnej zmianie wystroju sklepowych witryn czy Hurtownia Manufaktury - szlak edukacyjny z tablicami reklamowymi dawnych firm i zakładów usługowych. Czy to wystarczy, by zamiast pobliskie Centrum Handlowe Pogoria, mieszkańcy tłumnie odwiedzali śródmiejskie sklepy i nieliczne kawiarnie?

Dąbrowianie mają mieszane odczucia, ale jak podkreślają, coś robić trzeba, bo jest rzeczywiście źle. - Przed laty można było tutaj nie tylko zrobić zakupy, ale także zabrać dzieci na lody, na zapiekankę, odpocząć. Dziś mamy banki i zakłady bukmacherskie. I po co to komu? Zamiera życie kulturalne, a wieczorami centrum świeci pustkami - podkreśla Władysław Banasik, mieszkaniec śródmieścia. - Instytucje finansowe wynajmują lokale od osób prywatnych, nie mamy na to wpływu, ale ich przewaga nad usługami i handlem jest spora. Dlatego zamierzamy zmienić wizerunek tej części miasta - tłumaczy Marcin Bazylak z Urzędu Miejskiego.

Wspólne spotkania i warsztaty z lokalnymi przedsiębiorcami oraz właścicielami budynków w śródmieściu trwały od grudnia ubiegłego roku. Postawiono m.in. na święto ul. 3 Maja. Wczoraj gospodarzem imprezy było Muzeum Miejskie Sztygarka. Powstał m.in. wojskowy punkt werbunkowy do Legionów, zbierano pamiątki związane ze śródmieściem, był także muzyczny koncert przy fontannie. - Gospodarzami kolejnych sobót będą placówki kultury i oświaty. Będą to soboty - kulinarna, czytelnicza, artystyczna, historyczna. Atrakcji nie zabraknie. Chcemy w ten sposób zachęcić lokalnych przedsiębiorców, by włączali się w przygotowanie tych wydarzeń, a także wykorzystali organizowane imprezy do promocji własnej oferty - mówi Aneta Nowak z magistratu.

Wczoraj odbyła się także inauguracja szlaku edukacyjno-turystycznego "Hurtownia Manufaktury", którego pomysłodawcą jest Fundacja Brama Cukermana z Będzina. Na kamienicach m.in. przy ul. 3 Maja, Sobieskiego, Sienkiewicza i Kościuszki pojawiły się tabliczki z nazwami przedwojennych firm i zakładów, stylizowane na lata międzywojenne. Na razie wisi ich dwadzieścia. Mapę informującą, gdzie są tabliczki, można już pobrać ze strony www.hurtowniamanufaktury.pl.

- To trzecie miasto zagłębiowskie, gdzie wprowadziliśmy nasz projekt. W 2008 roku powiesiliśmy je w Będzinie, a w ubiegłym w Sosnowcu. Historia miejsc, w których żyjemy może być żywa, szczególnie, jeśli jest dobra i komunikuje o charakterze miasta - mówi Karolina Jakoweńko, prezeska Fundacji.

Twórcy projektu dotarli do starych spisów inwentaryzacyjnych, map, ogłoszeń. Wiele kamienic jednak wyburzono, zwłaszcza w latach 70. Dlatego kilka ciekawych tablic trafiło do Muzeum Miejskiego Sztygarka.

- Specyfika tego miasta jest zupełnie inna od Sosnowca i Będzina. Tam wśród właścicieli zakładów i sklepów przeważali mieszkańcy żydowscy. Tu było ich zdecydowanie mniej. Zna-leźliśmy natomiast Czeszkę, Stanisławę Hlaska, która prowadziła redakcję dzienników biurowych - mówi Karolina Jakoweńko.

Wędrując szlakiem dąbrowskim można zauważyć, że między I a II wojną światową było tu dużo gabinetów lekarskich, weterynaryjnych, kilka drukarni i dwa kina. Na ulicy Sobieskiego mieścił się "Skład broni, maszyn do szycia, rowerów, płyt i patefonów - Schabowski".

Wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej i Zespołu Szkół Plastycznych pomogą natomiast za darmo zaaranżować handlowcom wystrój sklepowych witryn. Ci poniosą tylko koszty zakupu materiałów. Jest już kilku chętnych. Wśród nich Maria Walczak, która przy ul. 3 Maja prowadzi sklep z koszulami. - Jeśli tylko ma to pomóc w ożywieniu centrum i handlu, to warto spróbować. Banki też są potrzebne, ale nie w takiej ilości. Dziś możemy liczyć na stałych klientów, którzy wiedzą, że zostaną profesjonalnie obsłużeni. Wiele jest jeszcze do zrobienia. Brakuje m.in. miejsc parkingowych - podkreśla pani Maria.

Ciekawe i moze cos by bylo, ale tam "deptak" jest parkingiem, na nim tworza sie koleiny i do tego trezba uciekac spod kol i klaksonow snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...0&start=120
Co z tymi obietnicami?

Zreszta komentarz pod artykulem
"Szanowni Państwo, problemem nie jest CH Pogoria ale totalny brak pomysłu miasta i samych sklepikarzy z 3-go Maja. Ulica zamieniła się w wielki parking zamiast być miejskim deptakiem ? zakazu wjazdu nikt nie przestrzega, straż miejska ani policja nie interweniują, więc ludziska wjeżdżają i maja wszystko gdzieś. Sami właściciele sklepów tez się do tego dokładają, bo każdy musi zaparkować swoja furę przed sklepem i cały czas patrzeć na nią z okienka. Jaka przyjemność przebywać na ulicy gdzie ciągle trzeba przeciskać się miedzy samochodami, uważać żeby nas ktoś nie rozjechał i żeby nie wdepnąć w pamiątkę po piesku.
Po pierwsze ktoś musi mieć pomysł, czy ma to być przytulny miejski deptak czy parking, a jeśli deptak to musza pojawić się kawiarenki, puby itp. bo po co przychodzić na ulicę która po zamknięciu sklepów staje się drogą przelotową do tętniącego życiem CH Pogoria."

CYTAT
idabrowa.pl

Maj na ulicy 3 Maja
Dodany: 3.05.2010,

Szlakiem dawnej Dąbrowy
Ilość fotografii: 15
Autor: Przemysław Kędzior

Zaczynamy od imienin ulicy 3 Maja

Maj na ulicy 3 Maja zapowiada się majówkowo. Każda z majowych sobót urządzona zostanie w innym klimacie: kulinarnym (8 maja), artystycznym (15 maja), czytelniczym i ogrodniczym (22 maja) oraz militarnym (29 maja).

Skoro na ulicy z majem w nazwie, bawić się mamy przez cały maj, nie ma lepszej daty na inaugurację spotkań jak 3 maja właśnie.

Inauguracja - poniedziałek 3 maja

Gospodarzem świątecznego poniedziałku na ulicy 3 Maja jest Muzeum Miejskie ?Sztygarka?, które od godz. 15.00, na placu przy fontannie uruchomi punkt werbunkowy do Legionów. Zapowiada się dobra zabawa nie tylko dla młodzieży.

Muzeum ?Sztygarka? rozpocznie także akcję zbierania historycznych pamiątek związanych ze śródmieściem Dąbrowy Górniczej.

Punktualnie o 16.00 inaugurujemy w naszym mieście edukacyjno-turystyczny szlak ?Hurtownia Manufaktury? . Trasa prowadzić będzie po centrum miasta, szlakiem firm i zakładów rzemieślniczych, które w oznaczonych miejscach działały przed II wojną światową.

Na budynkach, których właściciele wyrazili na to zgodę, pojawią się pamiątkowe tabliczki przygotowane zgodnie z grafiką i ornamentyką właściwą dla estetyki reklam i szyldów z okresu przedwojennego.

O 17.00 przy fontannie koncertować będzie miejska orkiestra.
Serdecznie zapraszamy!

Poniedziałek ? 3 maja 2010r.
Dąbrowa Górnicza ? łączy nas historia

Gospodarz dnia: Muzeum Miejskie ?Sztygarka?
Partnerzy: Pałac Kultury Zagłębia, Fundacja Brama Cukermana
Miejsce: ul. 3 Maja, plac przy fontannie

Program dnia:
15.00 - wojskowy punkt werbunkowy
16.00 - inauguracja szlaku edukacyjno-turystycznego ?Hurtownia manufaktury?
17.00 - koncert przy fontannie

CYTAT
idabrowa.pl

A w sobotę 8 maja Dąbrowa gotuje
Dodany: 4.05.2010

Majówkowy sezon rozpoczęliśmy na ulicy 3 Maja, w świąteczny poniedziałek. Najbliższa sobotnia majówka, na placu przy fontannie zaplanowana została w klimacie kulinarnym.

Zespół Szkół Ekonomicznych wspólnie z Ogniskiem Wychowawczym Wielofunkcyjnej Placówki Opiekuńczo -Wychowawczej ?Przystań? zaprasza nie tylko do gotowania.

Poza kulinarnymi atrakcjami, 8 maja odbędą się m.in. zawody sportowe dla najmłodszych i warsztaty taneczne.

Uczestnicy najbliższej majówki będą mogli posmakować grochówki i obejrzeć pokaz przyrządzania koktajli. Podczas imprezy rozstrzygnięty zostanie również konkurs dla restauratorów pn. Wariacje na temat ziemniaka

Program dnia:

10.00 ? rozpoczęcie

10.30 ? inscenizacja pt.: ?Pinokio wita majową jutrzenkę? w ramach programu socjoterapeutycznego ?Od pajacyka do chłopczyka, czyli wielka podróż pozytywnie nakręcanych?, który jest realizowany w Ogniskach Wychowawczych

11.00 ? zawody sportowe dla najmłodszych, warsztaty taneczne

12.30 ? rozstrzygnięcie konkursu dla restauratorów: Wariacje na temat ziemniaka

13.00 ? kabaretowa scenka antynikotynowa

13.30 ? pokaz przyrządzania koktajli

14.00 ? grochówka dla mieszkańców - poczęstunek

15.00 ? zakończenie imprezy

Imprezy towarzyszące:
Do końca imprezy trwać będą bez przerwy: warsztaty i pokazy taneczne, warsztaty z carvingu i składania serwetek.
Stoiska promocyjne i kiermaszowe: ?Nasze małe dzieła? - stoisko kiermaszowe (Ognisko Wychowawcze), Koło młodego wolontariusza ?Serducho? (ZSE).
Warsztaty z carvingu, warsztaty dot. składania serwetek, warsztaty taneczne.

Kolejne majówki:
artystyczna - 15 maja,
czytelnicza i ogrodnicza - 22 maja
militarna - 29 maja.

Tyle pisali i mowili co tam postawia, a efekt jest taki lgh (20).gif

Ten temat najczesciej poruszalismy w tym watku, a w komunikacji mamy juz wiele innych.

Pojawil sie przetarg na remont przejscia w centrum smile2.gif

CYTAT
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych mających na celu poprawę stanu istniejącego przejścia podziemnego, zwiększenie bezpieczeństwa użytkowników oraz likwidację barier architektonicznych polegających na : a) budowie zadaszeń przejścia wraz z oświetleniem zejść, w tym wymianą oświetlenia, b ) remoncie schodów i ścian wzdłuż schodów, c) remoncie sufitów wraz z wymianą opraw oświetleniowych, d) zabudowie platform dla niepełnosprawnych.

Pelna specyfikacja znajduje sie w BIPie
luket
Czy ktoś wie co będzie w miejscu rozbieranego budynku na rogu 3 Maja i Okrzei? Rozbierają go w bardzo szybkim tempie, w ciągu dwóch dni zniknęła prawie połowa. Natomiast na witrynie jednego z zamkniętych sklepików na parterze jest napisane, że sklep przeniesiony na czas remontu...
^^^
budynek powstaje, pewnie uslugowy albo uslugowo-mieszkalny. Oby nie zajal go kolejny bank.
Ciekawe co z tym budynkiem na Bandrowskiego. Projekt byl wyjatkowo brzydki. Usuneli drzewa daaaaaaawno temu i teraz straszy. Nie wiem co gorsze, czy zeby dalej straszylo, czy zeby to cos powstalo. Zawsze zagesci zabudowe.

A w centrum rozpoczyna sie remont przejscia podziemnego.
st1111
CYTAT
Oby nie zajal go kolejny bank.

Nie ten trend-aktualnie banki się zwijają z 3maja i okolic fontanny.

Np.Bank Spółdzielczy kończy 30 października.
Sebastian22
co obejmuje dokładnie remont przejścia podziemnego?
dżoplin
co do budynku na 3 maja to będzie to to samo co kiedyś - czyli budynek usługowy. Przechodząc tamtędy widzę nawet, że zachowali ten sam układ wejść

http://dg.pl/news/show/group/13/id/966/Wyb...3+Maja+i+Okrzei
vacu
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 18 paź 2010 - 20:16) *

Właśnie przejeżdżałem obok i widziałem, że zdemontowano nasze śliczne barierki z herbem blink.gif Co prawda są one obrzydliwe ale mnie szlag trafi jeśli zostaną wymienione, 5 listopada 2009 : ) pisał, że są wymieniane jeżeli miałyby pójść na złom to oznaczałoby, że nie wytrzymały nawet roku...
Sebastian22
CYTAT(vacu @ pon, 25 paź 2010 - 14:20) *

Właśnie przejeżdżałem obok i widziałem, że zdemontowano nasze śliczne barierki z herbem blink.gif Co prawda są one obrzydliwe ale mnie szlag trafi jeśli zostaną wymienione, 5 listopada 2009 : ) pisał, że są wymieniane jeżeli miałyby pójść na złom to oznaczałoby, że nie wytrzymały nawet roku...

ja słyszałem że remont ma objąć schody, ma być winda dla niepełnosprawnych oraz zadaszenie nad schodami czyli barierki już nie wrócą, ale nie wiem na ile to były plotki a na ile jest zapisane w SIWZ a nie chce mi sie go szukać....
vacu
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 25 paź 2010 - 18:26) *
CYTAT(vacu @ pon, 25 paź 2010 - 14:20) *

ja słyszałem że remont ma objąć schody, ma być winda dla niepełnosprawnych oraz zadaszenie nad schodami czyli barierki już nie wrócą, ale nie wiem na ile to były plotki a na ile jest zapisane w SIWZ a nie chce mi sie go szukać....

Przejrzałem na szybko projekt i wygląda na to, że mają być nowe stalowe bariery. To po jakie licho ktoś wywalił pieniądze na te paskudztwa rok temu?

Jakby kogoś interesowało:
CYTAT
Dla przywrócenia wysokich standardów użytkowych i estetycznych przestrzeni
publicznej oraz po ocenie i inwentaryzacji stanu istniejącego przewiduje się dla
przedmiotowej inwestycji następujące prace:

? remont schodów (wszystkie zejścia do przejścia podziemnego),
? wykonanie nowych okładzin kamiennych stref wejściowych do przejścia,
? montaż platform dla osób niepełnosprawnych,
? wykonanie zadaszeń wejść w konstrukcji stalowej,
? wykonanie nowego sufitu podwieszanego wraz z nowym oświetleniem.
bzenek
CYTAT(vacu @ pon, 25 paź 2010 - 19:11) *
Przejrzałem na szybko projekt i wygląda na to, że mają być nowe stalowe bariery. To po jakie licho ktoś wywalił pieniądze na te paskudztwa rok temu?

Skoro w tym roku trafiło się dofinansowanie z budżetu państwa na remont przejścia to chca je wykorzystać. Faktrycznie jest to niezręczne ale chyba nie chcesz oddać kasy do Warszawy ?

To i tak nic w porównaniu ze skrzyżowaniem Augustynika i Królowej Jadwigi. Były tam juz remonty za Lipczyka (x1), za Talkowskiego (x1) i za Podrazy (x2). smile.gif

A wkrótce rozpoczną kolejny remont skrzyżowania Królowej Jadwigi - Aleja Róż. smile.gif
vacu
CYTAT(bzenek @ wto, 26 paź 2010 - 00:01) *
CYTAT(vacu @ pon, 25 paź 2010 - 19:11) *

Skoro w tym roku trafiło się dofinansowanie z budżetu państwa na remont przejścia to chca je wykorzystać. Faktrycznie jest to niezręczne ale chyba nie chcesz oddać kasy do Warszawy ?

To i tak nic w porównaniu ze skrzyżowaniem Augustynika i Królowej Jadwigi. Były tam juz remonty za Lipczyka (x1), za Talkowskiego (x1) i za Podrazy (x2). smile.gif

A wkrótce rozpoczną kolejny remont skrzyżowania Królowej Jadwigi - Aleja Róż. smile.gif

No właśnie, cały system jest powalony, oddać kasy nie chcę ale trzeba pamiętać, że czy to z Warszawy czy z Brukseli to wszystko są nasze pieniądze i są one wywalane w błoto, bo nikt nie ma planu choćby na najbliższe dwa lata. Wciska nam się ciemnotę o jakichś strategiach na 20 lat tymczasem jak to wygląda każdy widzi - strategia jest jedna - byle do wyborów a dalej jakoś będzie... angry.gif
xMarcinx
Czyli te koślawe płyty zostają, tak jak i zatykające się kanały odwadniające.. poprostu super, kto wie kiedy kolejny remont?
Alinco100
CYTAT
W związku z pracami prowadzonymi wokół przejść, czerwone metalowe barierki z herbem miasta, które okalały wejścia, zostały zdemontowany. Wśród internautów dąbrowskiego forum pojawiły się obawy, że nie tak dawno zamontowane barierki pójdą na złom, a pieniądze na nie wydane, w błoto. Jak zapewniają nas urzędnicy, barierki z herbem miasta po remoncie zostaną zainstalowane przy innym przejściu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.