Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
kwintosz
Następnym razem przy cytowaniu czegoś, proszę o podawanie źródła..

Swoją drogą te barierki są tak paskudne że wolałbym by ich nie montowali..
bonek
Widziałem ze remontują przejście podziemne. (widziałem tylko przejazdem) możecie powiedziec o konkretnie oni tam robia? moze sie wezmą za to jakoś bo tragedia
janosikdg
http://dg.pl/news/show/group/1/id/1194/Roz...+centrum+miasta

Tu poczytaj dokładnie smile2.gif
Alinco100
Ok. ok.gif
vacu
CYTAT(kwintosz @ śro, 27 paź 2010 - 22:05) *
Swoją drogą te barierki są tak paskudne że wolałbym by ich nie montowali..

Hehe dokładnie, najlepiej jakby odkupił je ten co to je wymyślił i niech sobie działkę odgrodzi, będzie miał pięknie i lokalnie-patriotycznie zarazem laugh.gif . I ze cztery krasnale niech postawi do kompletu.
Dave
Wychodzi na to, że te "piękne" i sztukowane i krzywe płyty na ścianach w przejściu zostaną! angry2.gif
Sebastian22
CYTAT(Dave @ sob, 30 paź 2010 - 23:01) *
Wychodzi na to, że te "piękne" i sztukowane i krzywe płyty na ścianach w przejściu zostaną! angry2.gif

oby nie...
:)
CYTAT

Ruszyły prace w przejściu podziemnym Centrum

Anna Polewiak

Wczoraj 17:08:07 , Aktualizacja wczoraj 17:21:59
Na razie pracownicy będzińskiej firmy, wykonawcy prac, rozpoczęli najbrudniejszą robotę. Usuwane są stare schody. Ale tylko na jednej połowie, drugą przechodzą ludzie. Teren przygotowywany jest pod uzbrojenie i wylewkę.
- Obecnie trwa rozbiórka schodów, blach sufitowych, demontaż oświetlenia. Prace są tak zorganizowane, by nie powodować utrudnień w przemieszczaniu się pieszych - mówi Mirosław Zalewski, inspektor nadzoru z Dąbrowy Górniczej.

Końcowy efekt prac poprawi komfort nie tylko pieszych czy rowerzystów, ale przede wszystkim osób poruszających się na inwalidzkich wózkach. Poza przebudową przejścia w centrum miasta zostaną też wykonane zadaszenia, łącznie z wyjściami na przystanki tramwajowe oraz cztery platformy dla
niepełnosprawnych przy wyjściach. Mają one działać na zasadzie windy. - To będą miejsca, na które
osoba poruszająca się na wózku będzie mogła sama wjechać i obsłużyć je samodzielnie przy pomocy przycisku, po czym wyjechać sobie na górę - wyjaśnia Lucyna Stępniewska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Koszt przebudowy nie przekroczy kwoty 2,7 mln zł. Ponad połowa kwoty pochodzi z budżetu gminy, 49 proc. środków miasto pozyskało z rezerw Skarbu Państwa. Przetarg na prace odbył się pod koniec września. Wygrała go firma z Będzina. Wyremontowane zostaną schody, elewacje ścian bocznych, sufity. Remonty schodów obejmą wszystkie wyjścia, łącznie z tymi na przystanki tramwajowe.

- Natomiast zadaszenia zaplanowano przy wszystkich wyjściach. Będzie to konstrukcja słupowo-ryglowa, wykonana ze szkła hartowanego, dodatkowo wyjścia zostaną oświetlone. Budowa zadaszeń spowoduje, że schody będą w ten sposób osłonięte przed opadami deszczu i śniegu. Przy schodach pojawią się balustrady i ciągi komunikacyjne dla niewidomych. Barierki znajdą się pośrodku schodów. Cztery platformy dla niepełnosprawnych zainstaluje się przy głównych wejściach. Inwestycja ma być zrealizowana do końca grudnia - dodała Lucyna Stępniewska.

Mieszkańcy czekali z niecierpliwością na przebudowę podziemnego przejścia w centrum. Chodzi nie tylko o poprawę estetyki, również o komfort przechodniów.

- Nie zaobserwowałam, żeby osoby na wózkach korzystały z tego przejścia, zjazd był bowiem tak ostry, można było spaść. Raczej robiły koło, wybierając przejście w rejonie ulicy Królowej Jadwigi. Natomiast matki z wózkami zjeżdżały tym zjazdem. Kiedy dziecko było małe, to sama tamtędy jeździłam. Nie było innej drogi. To przejście już dawno powinno być wyremontowane - mówi Krystyna Nowakowska z Dąbrowy Górniczej.

I znowu udalo sie zdobyc kolejne dofinansowanie. Nareszcie! Kilka lat temu bylismy na dnie.
No i jak mialy korzystac z tego matki z wozkami i niepelnosporawni, skoro byly jakies rynny wogole nie pasujace do obecnych. Moze z 20-30 lat temu byly wozki dzieciece z takim rozstawem biggrin.gif
bzenek
CYTAT(:) @ sob, 06 lis 2010 - 11:35) *
I znowu udalo sie zdobyc kolejne dofinansowanie. Nareszcie! Kilka lat temu bylismy na dnie.

Czemu znowu ? To jest raczej w ramach tych 3mln które otrzymaliśmy z rezerwy subwencji ogólnej. Część poszła już na remont Alei Róż, placu przed DH Centrum.
Tak beda wygladaly wejscia (z PD):

Zibar
CYTAT(:) @ pią, 12 lis 2010 - 13:19) *
Tak beda wygladaly wejscia (z PD):

a gdzież to są te platformy/windy?
CYTAT(Zibar @ pią, 12 lis 2010 - 13:34) *

widac ze wizualizacja niepelna i brakuje na niej barierek na srodku, o ktorych tez wspominali.
BARES
Pamiętacie jak było z kładką łączącą Pogorię z 3 Maja projekt był imponująca a w rzeczywistości powstał most kolejowy, papier wszytko przyjmie.
vacu
CYTAT(:) @ pią, 12 lis 2010 - 15:37) *
CYTAT(Zibar @ pią, 12 lis 2010 - 13:34) *

widac ze wizualizacja niepelna i brakuje na niej barierek na srodku, o ktorych tez wspominali.

Jeśli dobrze pamiętam to w projekcie nie widziałem takiego murka jak na wizualce, zamiast tego były barierki.

Zresztą odszukałem i wynika mi z tego, że jednak jest i murek i balustrada czego na wizualce nie ma.

Zresztą w projekcie nie widzę też barierki pośrodku rolleyes.gif .

szer
Patrzysz na złe wejście. Wg mojej wizualizacji (nie pełnej, bo nie ma oświetlenia i windy) to winno to wyglądać tak: (wg projektów z BIP)

Arbas
CYTAT(BARES @ pią, 12 lis 2010 - 14:36) *
Pamiętacie jak było z kładką łączącą Pogorię z 3 Maja projekt był imponująca a w rzeczywistości powstał most kolejowy, papier wszytko przyjmie.

Ten wiadukt do Pogorii, to rzeczywiście wypisz, wymaluj prawie 100-letni segment wyjęty ze starego wiaduktu przy dworcu PKP.
Nadaje się na pomnik dąbrowskiej architektury...
GniecionY
CYTAT(szer @ pią, 12 lis 2010 - 22:29) *

ciekawe jak często będzie myte to szklane zadeszenie
Aszz
CYTAT(GniecionY @ sob, 13 lis 2010 - 23:24) *
CYTAT(szer @ pią, 12 lis 2010 - 22:29) *

Na pewno przed wyborami:)
Adams
CYTAT(Arbas @ sob, 13 lis 2010 - 12:49) *
CYTAT(BARES @ pią, 12 lis 2010 - 14:36) *

Ten wiadukt do Pogorii, to rzeczywiście wypisz, wymaluj prawie 100-letni segment wyjęty ze starego wiaduktu przy dworcu PKP.
Nadaje się na pomnik dąbrowskiej architektury...

chodzi mi o to wytluszczone
nie wiem jak ty ale ja widzialem rozbiorke kladki nad torami, rozcinali ja palnikami a pozniej wywiezli w malutkich kawalkach (gdzie to nie mam pojecia).
a adaptowac "stara" kladke do nowych filarow poprostu sie nie oplaca,
korzystniej bylo wykonac nowy element, chodzi mi o to ze nowy element jest robiony na zamowienie z konkretnymi wlasciwosciami i parametrami technicznymi, a stary musi przejsc rozne badania, a zeby takowe sie odbyly to najpierw musialby zostac ponownie zlozony w calosc.
druga (a w sumie powinna byc pierwsza) kwestia to BEZPIECZENSTWO, w razie katastrofy (oby sie nie zdarzyla) inwestor/zarzadca/ktos odpowiedzialny za budowe kladki bedzie udupiony za to ze kladka jest zrobiona ze starej/innej kladki a nie jest "konstrukcyjnie nowa".
a watpie by ten "ktos" zrobil przekret z kladka.

mozliwe ze troszke pomiachalem w tym poscie, ale mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi.
xMarcinx
CYTAT(Aszz @ sob, 13 lis 2010 - 22:38) *
CYTAT(GniecionY @ sob, 13 lis 2010 - 23:24) *
[quote name='szer' post='58880'

Na pewno przed wyborami:)

A potem gołębie zrobią swoje biggrin.gif Tak jak z przystankami...
Arbas
Szanowny Adams!
Prosze Cię, czytaj ze zrozumieniem.
"Wypisz wymaluj" to jednak znaczy coś innego, niż "to jest segment ze starego mostu".
Obecny wiadukt do Pogorii wygląda jak konstrukcja sprzed 100 lat, ponieważ WTEDY tak projektowano.
W dalszym ciągu uważam, że na dzisiejsze czasy i ciasnotę miejsca, w którym go postawiono,
jest KOSZMARNY!
Tobie się podoba?
Adams
Przepraszam za złe zrozumienie,
owszem jest ciasno w okolicy, konstrukcja też nie jest pięknością w swojej kategorii,
ale denerwuje mnie to że kilka osób posiało plotkę o tym, że kładka do CH jest segmentem kładki z PKP(a nie jest), a ludzie opowiadają głupoty na jej temat.
....aaahhh.... lazy22.gif idę spać...
Arbas
CYTAT(Adams @ pon, 15 lis 2010 - 07:10) *
Przepraszam za złe zrozumienie,
owszem jest ciasno w okolicy, konstrukcja też nie jest pięknością w swojej kategorii,
ale denerwuje mnie to że kilka osób posiało plotkę o tym, że kładka do CH jest segmentem kładki z PKP(a nie jest), a ludzie opowiadają głupoty na jej temat.
....aaahhh.... lazy22.gif idę spać...

Jeśli stawia się coś takiego, o plotki nie trudno.
Do dziś bezskutecznie zastanawiam się nad przyczynami postawienia tego pomostu dla czołgów.
Wynika, że jestes blisko sprawy, więc może podasz racjonalne przesłanki?
darro
Widzieliście ten nieudolnie prowadzony remont przejscia podziemnego w centrum?
To jest skandal! Straszny hałas (roboty młotem prowadzone bezpośrednio w części wyznaczonej do chodzenia), walające się wszędzie kable, robotnicy miotający się między przechodniami z jakimiś ciężkimi elementami, brak zjazdów dla wózków i jednocześnie brak możliwości przejścia wózkiem górą.
Można by jeszcze wymieniać i wymieniać... Po prostu brak słów!
kamillll
CYTAT(darro @ śro, 17 lis 2010 - 09:07) *
To jest skandal! Straszny hałas (roboty młotem prowadzone bezpośrednio w części wyznaczonej do chodzenia), walające się wszędzie kable, robotnicy miotający się między przechodniami z jakimiś ciężkimi elementami, brak zjazdów dla wózków i jednocześnie brak możliwości przejścia wózkiem górą.

kazdy chce remontu ale jak juz sie odbywa to zle,
tak samo z drogami...nikt nie chce jezdzic po dziurawych ale jak robią i są korki to wszyscy narzekaja.
albo woz albo przewoz. samo sie nie zrobi. ja bym to przejscie calkiem zamknal i szybciej by sie zrobilo...
darro
CYTAT(kamillll @ śro, 17 lis 2010 - 10:13) *
CYTAT(darro @ śro, 17 lis 2010 - 09:07) *

kazdy chce remontu ale jak juz sie odbywa to zle,
tak samo z drogami...nikt nie chce jezdzic po dziurawych ale jak robią i są korki to wszyscy narzekaja.
albo woz albo przewoz. samo sie nie zrobi. ja bym to przejscie calkiem zamknal i szybciej by sie zrobilo...

Nie chodzi o to, że jest remont (bo być powinien), ale o to jak on jest wykonywany. Zabrakło kompetencji i odpowiedniego przygotowania do remontu. Powinno być przejście naziemne i wszystko byłoby tak jak się należy. Teraz zjeżdżając z jednej strony przejścia wózkiem nie wjedziesz z drugiej strony (bo nie ma wjazdów) i możesz albo się wrócić, albo targać wózek z dzieckiem po schodach. Przy tym wszystkim brak o tym informacji przed wejściem do przejścia. Extra!
Prosty
A jakby było naziemne to też źle, bo przecież już tyle świateł jest i korki są długie, a tu jeszcze nam pieszych dołożyli.
darro
CYTAT(Prosty @ śro, 17 lis 2010 - 23:56) *
A jakby było naziemne to też źle, bo przecież już tyle świateł jest i korki są długie, a tu jeszcze nam pieszych dołożyli.

Nie można wykonywać np. remontu domu niezgodnie z przepisami tylko dlatego że przecież trzeba go wykonać, bo się zawali. Wszystko musi być przemyślane, a tego pomyslunku u niektórych mało, niestety.
kamillll
a moim zdaniem właśnie jest przemyślane...robią połowe, a druga moga uzywac ludzie...to normalne ze podczas remontu sa utrudnienia...
szer
CYTAT(darro @ czw, 18 lis 2010 - 09:57) *
Nie można wykonywać np. remontu domu niezgodnie z przepisami tylko dlatego że przecież trzeba go wykonać, bo się zawali.

To był przykład czy o jakichś przepisach mówisz dokładnie?
Jest remont, który był zapowiedziany już dawno, ale ludzie nawet nie wiedzą, co to jest BIP, bo im się nie chce poszukać. Pół przejścia dla ludzi, pół dla robotników. To chyba dobre rozwiązanie? Bo rozumiem ludziom nie chce się iść pod kościół/pzu by przejść na drugą stronę jezdni, pod Pogorię/3Maja by przejść, pod przystanek Pałac Kultury czy cofnąć się pod DH Centrum.
Normalne, że są utrudnienia, trzeba się z tym pogodzić.
dżoplin
wszystkim nie dogodzisz
xMarcinx
CYTAT(darro @ śro, 17 lis 2010 - 09:27) *
Nie chodzi o to, że jest remont (bo być powinien), ale o to jak on jest wykonywany. Zabrakło kompetencji i odpowiedniego przygotowania do remontu. Powinno być przejście naziemne i wszystko byłoby tak jak się należy. Teraz zjeżdżając z jednej strony przejścia wózkiem nie wjedziesz z drugiej strony (bo nie ma wjazdów) i możesz albo się wrócić, albo targać wózek z dzieckiem po schodach. Przy tym wszystkim brak o tym informacji przed wejściem do przejścia. Extra!

Ja co do organizacji prac nie mam zastrzeżeń tylko dziwi mnie to, że 4 wejścia dostosowuje się dla niepełnosprawnych a pozostałe (tramwajowe) już nie.. to jak niepełnosprawny ma się wydostać?
Swoją droga jakieś 3 tygodnie temu informowali, ze gdzieś remontowali podobne przejście za kase EU, potem jak sie okazało, ze obiekt nie jest wpełni dostosowany do potrzeb niepełnosprawnych UE kazała zwrócić kasę. Swoja drogą w DG niepęłnosprawny tak naprawdę niema jak przedostać się na drugą stronę ulicy - jedyne miejsca to przejścia na ziemne to koło świtu, targ i przy PZU..
Leszek
Widać projektanci przebudowy doszli do wniosku, że skoro tramwaje mamy niedostosowane dla niepełnosprawnych, to i dojście do przystanku też nie musi być.
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ czw, 18 lis 2010 - 19:07) *
Widać projektanci przebudowy doszli do wniosku, że skoro tramwaje mamy niedostosowane dla niepełnosprawnych, to i dojście do przystanku też nie musi być.

Tyle, że niepełnosprawny nie tylko porusza się na wózku.. w dąbrowie pod tym względem lipa na całego.
Kamil_
Jak zwykle szukasz dziury w całym.
xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ czw, 18 lis 2010 - 19:30) *

blink.gif ciekawe czy byś tak mówił jakbyś był osobą niepełnosprawną, oraz kiedybyś musiał ze swojej kieszeni zapłacić za remont, który mógł być sfinansowany z pieniędzy UE
Kamil_
Ale twoje argumenty są słabe.

Osoby niepełnosprawne, ich problemy, nie są mi obce. Chodziłem do klasy integracyjnej w VLO więc pudło.
xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ czw, 18 lis 2010 - 19:36) *
Ale twoje argumenty są słabe.

Osoby niepełnosprawne, ich problemy, nie są mi obce. Chodziłem do klasy integracyjnej w VLO więc pudło.

a Twoje są mocne i trescie chodziłeś do klasy integracyjnej i masz monopol na racje laugh.gif
Kamil_
No wycieczki osobiste i odwracanie kota ogonem, to w czym jesteś najmocniejszy smile2.gif

Mówisz, że osoby niepełnosprawne to nie tylko osoby na wózku. Owszem. Ktoś może być o kulach. Jednakże by wsiąść do tramwaju musi sobie poradzić ze stopniami. Jeśli sobie poradzi z nimi to i z kilkunastoma na przystanek również.

Zgadzam się, że dobrze by było by zrobić wszystko ale cieszmy się z tego co będzie. Nie narzekajmy na WSZYSTKO.
xMarcinx
CYTAT

Do tego się zaczęło wiec sam wyskoczyłeś z ad persona. Poza tym osoba niepełnosprawna często ma asystenta i nie widzę większego problemu by z jakimś pasażerem nie wniosła te 2 schodki wózka z osoba niepełnosprawna - jednak nie wyobrażam sobie by miała z kimś targać wózek przez 20 metrów o schodach o nachyleniu bliskiemu 45 stopni.. Wiec osoba wsiadająca np w centrum gołonoga niema jak wydostać się w centrum DG! Często osoby niepełnosprawne też korzystają z chodzika, wejście 2 schodki do tramwaju zbytnim wyczynem nie jest, ale już wejście po kilkudziesięciu schodkach już tak.
mydliczek
Po co to wszystko? Przecież było gdzieś napisane, że dwie windy będą dla normalnych wyjść, a dwie do przystanków tramwajowych...
darro
Póki nie ma zejść dla niepełnosprawnych I OSÓB Z DZIECKIEM W WÓZKU - nie zapominajmy że tacy też są!! to powinno być przejście naziemne, a już NA PEWNO w czasie remontu i to tak uciążliwego!!!!
xMarcinx
Ja wyczytałem, ze podnośniki platformowe będą 4 i tylko przy wyjściach na przystanki autobusowe, z racji tego, że przy wyjściach na tramwaje niema miejsca, co jest bzdurą bo już od lat robia platformy/transportery składane, co zajmuja nie wiecej jak 40cm (chocby firmy Vimec). Ciągle mam nadzieję, że jeszcze się ktoś ocknie i zrobi to jak należy. Co do przejść naziemnych na czas remontu to myślę, ze o tym zapomnieli, nie wyobrażam sobie by w tym kurzu pchać wozek z malutkim dzieckiem..
darro
Należy jeszcze dodać, że dzieci (małe w szczególności) boją się takiego hałasu jak tam jest, a jest on bardzo duży - sam się przekonałem. Najgorsze że nie ma wyjścia, chcąc dotrzeć na tramwaj trzeba przejść przez to przejście.
Master
Tramwaje nie sa dostosowane dla niepełnosprawnych , wiec po co ma byc wyjscie na przystanek tramwajowy, dostosowane dla nich ?? Samo dla siebie?? Tak zeby bylo ?? Przeciez zaraz pojawiłyby sie głosy , ze to niegospodarnośc i ze firma co je montuje to rodzina P. lub kogos innego ............... z Urzedu
Adams
CYTAT(Master @ pią, 19 lis 2010 - 15:24) *
Tramwaje nie są dostosowane dla niepełnosprawnych , wiec po co ma być wyjście na przystanek tramwajowy, dostosowane dla nich ?? Samo dla siebie?? Tak żeby było ?? Przecież zaraz pojawiłyby się głosy , ze to niegospodarność i ze firma co je montuje to rodzina P. lub kogoś innego ............... z Urzędu

rodzic z dzieckiem na wózku?? tu nie chodzi tylko o niepełnosprawnych na wózkach.
a poza tym kiedyś wjadą niskopodłogowce do DG i wtedy będzie gadka "czemu nie ma podjazdów/wind dla wózków na przystanki tramwajowe??"
Master
Zanim wjada do Dabrowy niskopodłogowe tramwaje to prędzej zbudują nowy 4-ro peronowy dworzec.

Rodzic z dzieckiem na wózku moze wjechac po szynach na schodach. o Ile takowe bedą. Rzadkoscia jest aby rodzic z wózkiem z dzieckiem podrózował tramwajem.
xMarcinx
CYTAT(Master @ pią, 19 lis 2010 - 15:24) *
Tramwaje nie sa dostosowane dla niepełnosprawnych , wiec po co ma byc wyjscie na przystanek tramwajowy, dostosowane dla nich ?? Samo dla siebie?? Tak zeby bylo ?? Przeciez zaraz pojawiłyby sie głosy , ze to niegospodarnośc i ze firma co je montuje to rodzina P. lub kogos innego ............... z Urzedu

To, ze nie jest dostosowane to nie znaczy, ze nie mają prawa korzystać z tramwajów, wszak płacą te same podatki na komunikacje. A widok matki z wózkiem w tramwaju nie jest dla wcale obcy, podróżuje tramwajem niemal codziennie i niemal codziennie widzę, wózek w tramwaju. Za komuny na podstawie, tego, ze ludzi niepełnosprawnych nie widywało się na ulicy, utworzono teorie, ze w Polsce jest mniej niepełnosprawnych niż na zachodzie - co oczywiście był bujda, bo wszyscy niepełnosprawni siedzieli w domu, bo nigdzie nie mogli się dostać, a na zachodzie aktywnie uczestniczyli w życiu społecznym.
szer
Tak jak Master napisał. Na schodach będą szyny, więc rodzin z wózkiem dla dziecka spokojnie wjedzie. Wystarczy popatrzeć na projekty budowlane.
Poza tym projektanci wyszli z tego samego założenia, że tramwaje nie są przystosowane do niepełnosprawnych więc po co marnować pieniądze na windy na przystanki tramwajowe? Będą przy pozostałych czterech i dla mnie to wystarczy.
xMarcinx
CYTAT(szer @ pią, 19 lis 2010 - 16:44) *
.
Poza tym projektanci wyszli z tego samego założenia, że tramwaje nie są przystosowane do niepełnosprawnych więc po co marnować pieniądze na windy na przystanki tramwajowe? Będą przy pozostałych czterech i dla mnie to wystarczy.

A potem Tramwaje Śląskie dojdą do wniosku po co kupować tramwaje niskopodłogowe i dostosowane do niepełnosprawnych, jak przejścia podziemne i przystanki nie są .. Zresztą to nie jest widzimisię projektantów, ale obowiązek prawny wynikający z nowelizowanego prawa budowlanego i Karty praw osób niepełnosprawnych!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.