Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
TeodorMotor
:)+-->
QUOTE(:))
(...) bo laczy centrum z dworcem (...)[/quote]
Z czym?
:)
[quote=TeodorMotor]:)+-->
(...) bo laczy centrum z dworcem (...)[/quote]
Z czym?[/quote]
moze powinno byc "centrum" z "dworcem" laugh.gif
olo
(...) bo laczy centrum z dworcem (...)

Z czym?

Z miejscem na dworzec kolejowy...tak będzie lepiej?
Dami7
QUOTE(olo)
Z miejscem na dworzec kolejowy...tak będzie lepiej?

Z tym miejscem to tak różnie bywało - pamiętasz pewnie, że była przewidziana inna lokalizacja, w rejonie obecnego wiaduktu. Nawet zaczęli już cos kopać na tym terenie, ale projekt poszedł w buraki. A chyba szkoda, bo była szansa na odsunięcie centrum miasta dalej od jego granicy.
Dejmon
To tutaj miał niby być ten dworzec, gdzie te betonowe płyty leżą�? Jeśli tak, to w jakich latach planowano go tutaj przenieść�?

Dami7
QUOTE(Dejmon)
To tutaj miał niby być ten dworzec, gdzie te betonowe płyty leżą�? Jeśli tak, to w jakich latach planowano go tutaj przenieść?

Tak jakby tutaj - kiedy staajesz na wiadukcie i spojrzysz w kierunku ul.Poniatowskiego, to po lewej stronie w dole dojrzysz jakieś pozostałości po pomyśle, który - o ile dobrze pamiętam - wywodzi się z epoki Gierka (koniec lat 70-tych).
Dejmon
To pomysł już niemłody. W tamtym czasie pewnie łatwiej było się dostać do tego placu, bo teraz ten teren po lewej stronie torów jest praktycznie z każdej strony zabudowany domami no i wiadukt powstał na dodatek. Prościej byłoby wybudować nowoczesny dworzec wraz z niezbędną infrastrukturą w rejonie obecnego "dworca".
Dami7
QUOTE(Dejmon)
To pomysł już niemłody. W tamtym czasie pewnie łatwiej było się dostać do tego placu, bo teraz ten teren po lewej stronie torów jest praktycznie z każdej strony zabudowany domami no i wiadukt powstał na dodatek. Prościej byłoby wybudować nowoczesny dworzec wraz z niezbędną infrastrukturą w rejonie obecnego "dworca".

Owszem - łatwiej. Wtedy władza mogła bezkarnie wywłaszczyć właścicieli nieruchomości, których zresztą było w tym rejonie zdecydowanie mniej... Dlatego napisałem, że straciliśmy okazję odsunięcia centrum miasta dalej od jego granicy.

Co do dworca - faktycznie, prościej byłoby go wybudować w pobliżu istniejącego (np. w ciągu ulicy Kolejowej). Jest tylko pytanie, czy trzy podmioty (państwo, gmina i PKP) zdołają się co do tego projektu dogadać i znaleźć potrzebne środki.
olo
Aleje Majakowskiego miały zostać pociągnięte do samego końca (i dalej do Centrum) i łączyć się z biegnącą po drugiej stronie torów dwupasmowką Aleją ZD (a ta dalej do Będzina), więc dworzec miał być na skrzyżowaniu tras Kraków - Warszawa. Pamiętem początek tej budowy, były już zrobione przejścia podziemne. Nie wiem czy wiecie ale miejsce było przewidziane na pięć torów. Jeden strzemieszycki, dwa warszawskie i dwa SKR (Szybka Kolej Regionalna nie pamiętam dokładnie nazwy). Już nawet bilety były drukowane z tym napisem. Przez chwilę nawet pociągi między 5 a 6 rano jeździły co 5 min. Potem się ten czas wydłużał, wydłużał i wszytsko wróciło do do normy. Dla tejże kolejki szybkiej zaczęto budować między Szopienicami a Bogucicami zajezdnię. Pamiętam taką ogromną pętlę pobudowali. Nie wiem co tam jest teraz, bo ostatni raz pociągiem do Katowic jechałem z 10 lat temu.
Dami7
QUOTE(olo)
Aleje Majakowskiego miały zostać pociągnięte do samego końca (i dalej do Centrum) i łączyć się z biegnącą po drugiej stronie torów dwupasmowką Aleją ZD (a ta dalej do Będzina),..

Wynika z tego, że wiadukt miał powstać dużo wcześniej i w zupełnie innej postaci - jako dwupasmowa estakada, połozona ukolnie nad torowiskiem. Szkoda tego projektu...
Dami7
QUOTE(klocek)
Dziś 4 lispoda ów budynek na rogu Sobieskiego i Kosciuszki zniknął z powierzchni ziemi a wraz z nim garaże położone obok.

Teraz troszke "łysiej" sie zrobiło mimo wszystko.

Dobrze ze juz go nie ma , ale ten plac (placyk) powinien byc mądrze zagospodarowany.

Myślę, że ta notatka zaskoczy temat "perełki", ale za to rozpocznie temat losów placu po niej:

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/534485.html

Zwracam uwagę na (moim zdaniem) egzotyczny komentarz naczelnego komentatora życia miasta, wielkiego reformatora i zwolennika kaczyzmu - Azoka.
olo
QUOTE(Dami7)
QUOTE(klocek)

Dziś 4 lispoda ów budynek na rogu Sobieskiego i Kosciuszki zniknął z powierzchni ziemi a wraz z nim garaże położone obok.

Teraz troszke "łysiej" sie zrobiło mimo wszystko.

Dobrze ze juz go nie ma , ale ten plac (placyk) powinien byc mądrze zagospodarowany.

Myślę, że ta notatka zaskoczy temat "perełki", ale za to rozpocznie temat losów placu po niej:

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/534485.html

Zwracam uwagę na (moim zdaniem) egzotyczny komentarz naczelnego komentatora życia miasta, wielkiego reformatora i zwolennika kaczyzmu - Azoka.

Musisz przyznać, że szybki był.
Dami7
QUOTE(olo)
Musisz przyznać, że szybki był

Może pracuje na nocnej zmianie w drukarni?
trzeba wklejac bo za kilka dni ten artykul zniknie z "naszemiasto"
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Szansa na zbudowanie funkcjonalnego centrum?

Wtorek, 8 listopada 2005r.

WŁadze miasta zamierzajĄ zrobiĆ porzĄdek w centrum miasta. Na pierwszy ogień poszedŁ szpecĄcy od kilku miesiĘcy centrum miasta spalony budynek u zbiegu ulic KoŚciuszki i Sobieskiego. W piĄtek na miejscu pojawiŁy siĘekipy i ogromna koparka. W kilka godzin groŻĄcy zawaleniem obiekt i kilka pobliskich garaŻy zamieniŁy siĘw kupĘgruzu.

SprzedadzĄ teren?
Teren, na ktÓrym staŁ budynek, byŁ wŁasnoŚciĄ Bytomskiej SpÓŁki Restrukturyzacji Kopalń. Pod koniec maja odbyŁ siĘprzetarg, ktÓry wygraŁo miasto, a nastĘpnie spisano umowĘnotarialnĄ przeniesienia aktu wŁasnoŚci. Jak wyjaŚnia JÓzef Paw, naczelnik WydziaŁu Gospodarowania NieruchomoŚciami UM, gmina czĘŚciowo zapŁaciŁa spÓŁce za budynek, a pozostaŁĄ czĘŚĆ rozliczono jako dŁug kopalni wobec gminy. Na rozbiÓrkĘpotrzebna byŁa takŻe zgoda WojewÓdzkiego Konserwatora ZabytkÓw, ktÓry nie wyraziŁ sprzeciwu wobec planÓw miasta.

Budynek od dawna nie byŁ juŻ zamieszkany, a kiedy pojawili siĘw nim bezdomni, doszŁo do poŻaru, ktÓry strawiŁ niemal caŁĄ konstrukcjĘdachu. Od kilku miesiĘcy obiekt czekaŁ na wyburzenie.

Teraz miasto podejmie decyzje, co powstanie w tym miejscu. Zgodnie z zaŁoŻeniami mÓgŁby tam powstaĆ pas zieleni, ale jak siĘokazuje lokalne wŁadze prawdopodobnie zdecydujĄ siĘna sprzedaŻ tego terenu. A jest to doskonaŁe miejsce na uruchomienie usŁug publicznych. Na razie decyzja jeszcze nie zapadŁa, ale radni juŻ teraz chcieliby wiedzieĆ, jakie sĄ plany miasta wobec tego miejsca.

Hotel lub biurowiec
— Czy jest ktoŚ zainteresowany tym gruntem i czy istnieje juŻ jakaŚ koncepcja jego zagospodarowania? — pytaŁ na ostatniej sesji Rady Miejskiej radny WiesŁaw Wiekiera.

KonkretÓw na razie jeszcze nie ma, ale sĄ dwie moŻliwoŚci. SprzedaŻ gruntu albo jego zagospodarowanie przez miasto.

— JeŚli sprzedamy tĘdziaŁkĘ, to bĘdzie mÓgŁ tam powstaĆ obiekt, ktÓry bĘdzie musiaŁ siĘwpisaĆ w miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego — stwierdziŁ naczelnik Paw. — Chcemy w tym miejscu zrobiĆ Ład przestrzenny, ale jednoczeŚnie temu, kto to kupi, daĆ prawo wyboru. Na razie nie wiadomo wiĘc czy bĘdzie to hotel, czy inna forma usŁug. MoŻna tam wybudowaĆ piĘĆ, szeŚĆ kondygnacji zgodnie z naszymi wytycznymi i zamknĄĆ architektonicznie teren centrum — wyjaŚniaŁ Jerzy Talkowski, prezydent miasta.

NadbudujĄ byŁy sanepid
To jednak nie koniec zmian architektonicznych w centrum miasta. WŁadze chciaŁyby, Żeby przebudowane zostaŁy takŻe budynki po drugiej stronie ulicy. Nad pocztĄ i budynkiem byŁego sanepidu miaŁaby siĘpojawiĆ co najmniej jedna dodatkowa kondygnacja. Zgodnie z planowanĄ koncepcjĄ w pierwszej kolejnoŚci zmieniona zostanie takŻe elewacja zewnĘtrzna byŁego juŻ kina ARS.

— Nie mamy funkcjonalnego centrum. Trzeba wiĘc przekonaĆ pocztĘ, by weszŁa z nami we wspÓŁwŁasnoŚĆ i nadbudowaŁa takŻe swÓj obiekt tak, Żeby caŁoŚĆ Ładnie wyglĄdaŁa — przekonywaŁ prezydent Talkowski.

— DziĘki temu chcemy pozyskaĆ dodatkowe pomieszczenia, poniewaŻ obiekt do tej pory nie zostaŁ sprzedany, tak jak zakŁadaŁa to uchwaŁa Rady Miejskiej. Po nadbudowaniu bĘdzie mÓgŁ peŁniĆ funkcje biurowe lub handlowe. NastĄpiŁa takŻe zmiana finansowania tej inwestycji. Fundusze budŻetowe zostaŁy zastĄpione kredytem — dodaŁ Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM.

CzekajĄ na Geanta
Dodatkowym problemem przy ewentualnej sprzedaŻy gruntu po rozebranym budynku moŻe okazaĆ siĘpobliska inwestycja Geanta, przy ktÓrej prace wciĄŻ siĘprzeciĄgajĄ. Nie wiadomo bowiem, jak rozwiĄzany zostanie problem dojazdu do galerii handlowych oraz gdzie powstanĄ parkingi dla klientÓw. Nie jest wykluczone, Że wzmoŻony ruch samochodowy wymusi takŻe przebudowĘronda w centrum miasta, a takŻe poszerzenie ulicy KoŚciuszki.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

wow 5,6 kondygnacji nawet :3:
ale nad sanepidem jak juz to trzeba nadbudowac dwa pierta a nie jedno bo inaczej dalej nie bedzie pasowalo
Dami7

Zasadniczo masz rację. Ale forum też nie z gumy...
olo

Kiedys o tym pisałem i... przegrałem. Forum jest dla ludzi którzy tu zaglądają co najmniej codziennie i na ogół przeglądają NM. Jeśli ktoś wpada raz na tydzień i tak nie zajrzy do tego co było wstecz, ani tu ani na NM.
QUOTE(olo)
QUOTE(Dami7)

Kiedys o tym pisałem i... przegrałem. Forum jest dla ludzi którzy tu zaglądają co najmniej codziennie i na ogół przeglądają NM. Jeśli ktoś wpada raz na tydzień i tak nie zajrzy do tego co było wstecz, ani tu ani na NM.

Ale wlasnie takie archwium jest przydatne i dla nas. Przynajmniej ja wracam dosc czesto wstecz gdy czegos nie pamietam.
Kwasny nigdy nie protestowal zeby nie wklejac i sam pisal ze to forum nie zajmuje duzo miejsca.
olo
Ale kółko się od przewijania grzeje tongue.gif Niech ta będzie, ważne jest nas tu te pare osób.
Dejmon
Wklejaj, wklejaj Uśmieszku, bo dzięki temu mamy wszystko co najważniejsze w pigułce, nie musimy skakać po innych stronkach i widzimy, że forum żyje biggrin.gif
ale mogloby zyc lepiej - zagineli gdzies miedzy innymi Misiek, pozdrawiam, bzenek,...
Gdzie jestescie :?:
info z posiedzenia jednej komisji z 17.10:
1.trwaja rozmowy z "Geantem" odnosnie ukladu komunikacyjnego
2.dzialka po kamienicy jest przeznaczona pod uslugi publiczne w zieleni np szkola, przedszkole, sluzba zdrowia, ewentualnie hotel.
Nie moze tam powstac pawilon handlowy ani stacja benzynowa.
Qrcze mam nadzieje ze decyzje beda trafne i powstanie tam cos godnego centrum miasta - z tego pasuje tylko hotel...
Bartek
Przedszkole/szkola w centrum miasta kolo ronda laugh.gif Biedne dzieci :) Ja tam widze hotel z sklepami na dole.

Hmm a budynek po policji "mapli gaj" czy jak to sie nazywa, on bedzie wyburzony czy wyremontowany ? Bo jak patrze na to cudo to zal by bylo wyburzac :/
kiedys Geant chcial kupic ten dawny komisariat i zrobic jego renowacje. I chyba mu sie udalo bo jakis czas temu zostal ogrodzony w identyczny sposob jak reszta placu Geanta
pozdrawiam
Sorki chlopaki ale ostatnio znalazlem niezla robote w Miami i nie mam czasu rozpisywac sie na forum. Ale caly czas sledze losy naszego miasta.

PS niedlugo wracam
olo
QUOTE(pozdrawiam)
Sorki chlopaki ale ostatnio znalazlem niezla robote w Miami i nie mam czasu rozpisywac sie na forum. Ale caly czas sledze losy naszego miasta.

PS niedlugo wracam

Stany, Stany, fajowa jazda Zjednoczonych łopot flag Ameryka, gwiaździsty sztandar
Czujesz klimat, na pewno tak.....
qrcze Miami a my tu marzniemy w wiosce 3 swiata tongue.gif
PS.no to jeszcze poszukujemy bzenka...
na tym odcinku ulicy jest juz tyle glebokich dziur ze nie da sie ich w zaden sposob omijac :x
ciekawe fragmenty
QUOTE(Protokół z Sesji Rady Miejskiej Dąbrowy Górniczej z dnia 25 stycznia 2006 roku)
Radny Krzysztof Bobrowski chciałem wrócić do nadbudowy Sanepidu. Jak słuchałem o nadbudowie na poprzednich sesjach to w zasadzie ani mi to przeszkadza ani nie przeszkadza. Natomiast w momencie, w którym się dowiedziałem, że będzie budowany Geant o ile to jest prawda, przypominając sobie z poprzednich lat, kiedy były rozważane koncepcje budowy Geant-a  a przede wszystkim rozwiązań drogowych. Były wyliczenia przez naszych urzędników i przez firmy do tego powołane ilości pojazdów, która w centrum się natłoczy dojeżdżając do Geant-a. Z tych wyliczeń wynikało, aby uniknąć blokowania się ulic, bo będzie długi ciąg samochodów jadących od Będzina, że trzeba by zrobić trzeci pas, czyli jeden pas skręcający do Geant-a, jeden na Gołonóg i jeden prawoskręt na Kościuszki w górę. Tam była nawet koncepcja przedłużenia przejścia podziemnego, aby można było to zrealizować. Zastanawiam się nad jedna rzeczą czy w tym momencie, gdy będziemy musieli ten skomplikowany komunikacyjnie punkt w gminie rozwiązać, czy ten budynek przy takim zbliżeniu będzie wytrzymywał takie obciążenie ruchu kołowego żeby nie powtórzyła się sytuacja taka jak z kościołem, który zaczął się rozsypywać od drgań samochodów i tramwajów. Uważam panie Prezydencie, że należałoby z tymi komunikantami przedyskutować sprawę czy tam jest miejsce dla tego trzeciego pasa, bo tam jest bardzo wąsko. Według poprzednich wyliczeń istniało tam zagrożenie dla tych budynków, one są dość stare. Warto to wziąć pod uwagę, aby skorelować tą nadbudowę i wziąć pod uwagę to dodatkowe obciążenie wynikające z ruchu kołowego.

Prezydent Miasta Jerzy Talkowski powiedział, że za chwilę odda głos panu Naczelnikowi Sobczykowi on to dokładnie wyjaśni. Geant z nami przedyskutował i jest inna koncepcja zabudowy. Będzie to jak gdyby drugi rynek natomiast na osi ulicy 3-go Maja będzie bardzo ładna kładka a chcemy dążyć do tego, aby ta okropna z metalu zbudowana kładka, aby ją usunąć, bo izochrony są takie, że pozwalają na to żeby na tą wysepkę tramwajową dojść również z tej kładki. Mamy symulacje, co do budynku poczty i sanepidu ten fragment ma charakter zabudowy starego miasta, starego naszego miasta. Może nie tak znanego  jak w Krakowie czy Sandomierzu tym niemniej jednak musimy chronić go i nic nie będzie przeszkadzało, jeżeli nadbudujemy jedną kondygnację. Myśmy myśleli o dwóch kondygnacjach, ale nie wiadomo czy z punktu widzenia konstrukcyjnego jest możliwość nadbudowania dwóch pięter. (...)
chciałbym żeby ten wielki nasz historyczny rynek prawidłowo zabudować istnieje możliwość nadbudowy nad pocztą jednej kondygnacji, o czym już mówiłem kilka razy nie jest to taka prosta sprawa, ale już jesteśmy w tej chwili bardzo zaangażowani, ponieważ wyprowadziliśmy sanepid i to jest nasz budynek i to jest najbardziej oczywiście dostępna sprawa, którą możemy rozwiązać. Natomiast będziemy teraz również dążyli, aby wejść we współwłasność i dobudować nad pocztą również jedną kondygnację będzie to już ta pierzeja południowa bardzo pięknie zabudowana. Natomiast tam gdzie mieliśmy wykupiony i usunięty budynek z Bytomskiej Spółki daje możliwość zabudowy pierzei zachodniej, i zrobimy sobie piękny rynek i będziecie państwo mieli naprawdę wielką satysfakcję, jeżeli my to uporządkujemy a to od lat nie jest uporządkowane. Dąbrowa mająca 130 tysięcy mieszkańców powinna mieć godne centrum również drugie takie centrum będzie w rejonie Geant – a. Doszliśmy z Gentem do porozumienia, aby nie budować okropnego supermarketu a wręcz przeciwnie wypiętrzyć go na dwie kondygnacje i żeby zrobić aranżacje pięknej zieleni, pięknych parkingów i zaaranżowania zielenią niestacjonarną.

Naczelnik Wojciech Sobczyk zapraszam radnego do siebie i pokażę panu aktualny projekt zagospodarowania. W grudniu zostało wydane pozwolenie, został zatwierdzony projekt zamienny, według którego Geant będzie realizowany.

Radny Krzysztof Bobrowski czy mamy od inżynierów ruchu drogowego…

Naczelnik Wojciech Sobczyk jest postanowienie, projekt został opracowany przez projektantów z układem komunikacyjnym obsługującym Geant. Zapraszam pokażę, projekt w pewnym fragmencie musi być również zgodny z ustaleniami obowiązującego planu zagospodarowania przestrzennego.

Radny Krzysztof Bobrowski, ale my rozmawiamy o dwóch rzeczach pan Naczelnik mówi o planach zagospodarowania przestrzennego i architekturze a ja mówię o sprawach związanych z komunikacją o ilości przewidywanych  samochodów, które tam będą na godzinę przejeżdżały, o średnim tonażu ciężarówek jadących do tego sklepu i czy to wszystko będzie spójne.

Naczelnik Wojciech Sobczyk nie można było tego pozwolenia, które było opracowane zatwierdzić i wydać ze względu na to, że nie byliśmy właścicielami działki, która obecnie jest naszą własnością a przedtem Bytomskiej Spółki.

Radny Krzysztof Bobrowski tam miał być tylko jeden pas zjazdu.

mialy byc 3 kondygnacje :!:
dobrze ze CH bedzie polaczone z 3 maja. Pierwszy pisalem w sieci kilka lat temu zeby kladka planowana w centrum (stare plany) lepiej byla dalej i polaczyla 3maja z CH. W centrum jest przejscie podziemne.
Wemy juz ze po raz ktorys zostaly zmienione plany Geanta - mam nadzieje ze to juz ostatecznie i budowa wkoncu ruszy.

PS. w jaki sposob parkingi w centrum miasta moga byc piekne :?: No chyba ze schowane pod ziemia
to powinno w nastepnej kolejnosci pojsc do wyburzenia. Mam nadzieje ze nie bedziemy na to czekac latami...
znajdz roznice z tym u gory ^^^ :mrgreen:
jestesmy jednym z najbogatszych miast w PL wiec chyba byloby nas stac zeby taki krotki odcinek ulicy calkiem przebudowac i uczynic go reprezntacyjnym, chociaz na ksztalt czegos takiego:

oczywiscie mozna by zbudowac cos o wiele lepszego :wink:
olo
to powinno w nastepnej kolejnosci pojsc do wyburzenia. Mam nadzieje ze nie bedziemy na to czekac latami...
[/quote]

Co??? Ty mi chcesz bar u Romka zlikwidować . Protestuję stanowczo. Tam takie fajne ludzie przychodzą... laugh.gif
[quote=olo]:)+-->
[/quote]

Co??? Ty mi chcesz bar u Romka zlikwidować . Protestuję stanowczo. Tam takie fajne ludzie przychodzą... laugh.gif[/quote]

no niestety olo chyba bedziesz musial zmienic lokal bo wyglada na to ze moje zyczenie sie spelni :mrgreen: no ale raczej to nie dotyczy baru Pana Romka, chyba ze mieszka on pod nr 8 :wink:

Projekt uchwaly:
na wniosek Prezydenta Miasta

R A D A M I E J S K A

u c h w a l a :

1.Wyrazić zgodę na nabycie na rzecz Gminy Dąbrowa Górnicza nieruchomości zabudowanej położonej w Dąbrowie Górniczej przy ul. Kościuszki 8 oznaczonej numerem geodezyjnym 22/1 k.m. 52 o pow. 328 m2 .

Uzasadnienie
Proponowana do wykupu przez Gminę nieruchomość gruntowa oznaczona nr 22/1 k.m. 52 o pow. 328 m2 usytuowana jest w Dąbrowie Górniczej przy skrzyżowaniu ul. Kościuszki z ul. Przybylaka. Przedmiotowa nieruchomość położona jest w pierwszej linii zabudowy ulicy Kościuszki i graniczy z pasem drogowym. Zabudowana jest budynkiem mieszkalno-usługowym o powierzchni użytkowej 169,72 m2 i kubaturze 711,87 m3 wzniesionym w 1914r. Budynek jest zużyty w 80% i w przypadku nabycia nieruchomości przez Gminę zostanie przeznaczony do rozbiórki. Nieruchomość stanowi współwłasność osób fizycznych, nie posiada urządzonej księgi wieczystej. Niezbędna jest gminie w związku z planowaną modernizacją ciągu ul. Kościuszki.

Mając powyższe na uwadze uzasadnione jest podjęcie przez Radę Miejską
w Dąbrowie Górniczej uchwały o nabyciu na rzecz Gminy wyżej wymienionej nieruchomości.

ciekawe czy to zwiazane z Geantem czy miasto samo chce modernizowac

:10: :21:
Master
Te fotki to jakie miasto ?? Gdynia ?? Czestochowa ?? (edit; widze ze są tu trolejbusy 8) )

Róznica w porównaniu do DG jest drastyczna biggrin.gif , a w sumie nie jest to nic nadwyzczajnego, ciąg zabudowy 3-4 kondygnacyjnej po 2 stronach na odległosci z 200-300 metrów.

Przy odpowiedniej stymulacji powinni znalezc sie inwestorzy , zainteresowani budowa budynków 3-4 kondygnacyjnych mieszkanowo- handlowych , przeciez na tym nawet mozna zarobic , a tacy napewno sie znajdą , zwłaszcza iz ta okolica bedzie naprawde atrakcyjna , Geant , DTS, Dworzec
Dami7

ciekawe czy to zwiazane z Geantem czy miasto samo chce modernizowac

:10: :21:[/quote]

A ja to bym chciał, żeby miasto chciało modernizować... Marzy mi taki ciąg ulic: Kościuszki, poszerzona Kolejowa, od skrzyżowania z ul.Konopnickiej biegnie sobie wzdłuż torów, łączy się z wiaduktem i dalej z al. Zagłębia Dąbrowskiego. Wygodny dojazd do CA, ominięcie Królowej Jadwigi (korzyść dla Bazyliki!), dla mieszkańców Gołonoga wygodny dojazd do Geanta i tzw. centrum miasta - same korzyści! Ale to tylko marzenia...
Dami7
Cholera, znowu forum ma czkawkę...
olo
Nie żal mi baru, ale zapewne są tacy którym żal będzie. I dobrze, niech to w cholerę wyburzą i w dalszej kolejności tę złomownię i garaże. Nie wyobrażam sobię, że tak będzie wyglądać "zaplecze" Centrum Handlowego, "zaplecze" czegokolwiek nowego w tym miejscu.
olo
[quote=olo]:)+-->
[/quote]

Co??? Ty mi chcesz bar u Romka zlikwidować . Protestuję stanowczo. Tam takie fajne ludzie przychodzą... laugh.gif[/quote]

no niestety olo chyba bedziesz musial zmienic lokal bo wyglada na to ze moje zyczenie sie spelni :mrgreen: no ale raczej to nie dotyczy baru Pana Romka, chyba ze mieszka on pod nr 8 :wink:
[/quote]

Co mnie z tym Romkiem naszło, toż właścicielem jest Włodek a nie żaden Romek. I bar jest w tym drugim domku, z jednospadowym dachem, ale to chyba o całość idzie.
QUOTE(klocek)
Te fotki to jakie miasto ?? Gdynia ?? Czestochowa ?? (edit; widze ze są tu trolejbusy 8) )

Róznica w porównaniu do DG jest drastyczna biggrin.gif , a w sumie nie jest to nic nadwyzczajnego, ciąg zabudowy 3-4 kondygnacyjnej po 2 stronach na odległosci z 200-300 metrów.

Przy odpowiedniej stymulacji powinni znalezc sie inwestorzy , zainteresowani budowa budynków 3-4 kondygnacyjnych mieszkanowo- handlowych , przeciez na tym nawet mozna zarobic , a tacy napewno sie znajdą , zwłaszcza iz ta okolica bedzie naprawde atrakcyjna , Geant , DTS, Dworzec

tak to Gdynia. No wlasnie specjalnie wybralem takie cos z czym nie byloby problemow z realizacja nawet u nas. Jak widac nie jest to nic nadzwyczajnego i mogloby u nas powstac jeszcze cos lepszego. Wystarczy na poczatek oglosic konkurs architektoniczny wlaczajac w niego i dworzec. Ale to nie przy obecnych wladzach ktore przez tyle lat nawet nie nadbudowaly tego nieszczesnego sanepidu sad.gif
Dejmon
Rzeczywiście bardzo estetycznie wygląda ta gdyńska ulica i troche przywodzi mi na myśl deptaki w miastach katalońskiego wybrzeża. Choć tam w tego typu budynkach przy ulicy mieściły się głównie hotele zamiast usług. To jednak specyfika tamtego regionu, a u nas jest ona inna. Fajnie jest móc chociaż pomarzyć, że kiedyś podobnie mogłaby wyglądać ulica Kościuszki w DG. Podzielam jednak pogląd, że dopóki ster władzy będzie dzierżyć obecna ekipa i jej podobne, którymi rządzi przede wszystkim nienawiść i prywata zamiast dobro miasta, takie projekty mogą co najwyżej pozostać w sferze naszych marzeń. Potrzebni są mądrzy ludzie.
vacu
Kościuszki bez asfaltu a w dzielnicach straszą dziury
Drogowa układanka
DZ 28.04.2006

Czyli analizując postęp prac przy markecie może za 5-6 lat [w optymistycznym wariancie] doczekamy się drogi... sad.gif
niestety tak myslalem ze to potrwa dlugo z takiego powodu ze zrobili takie male podjazdy/zjazdy ze zdartego odcinka.
To przeciez miasto wydaje te pozwolenia Geantowi wink.gif
Fajnie tez sie dowiedziec od kompetentnego wiceprezydenta ze mamy w miescie autostrady :) (jesli nawet by byly to miasto za nie nie odpowiadaloby i tak ale co tam laugh.gif ). Za droge ekspresowa S1 miasto tez nie odpowiada a wiec to jakas sciema :!:

@vacu WIELKIE dzieki za skan :!: szkoda ze DZ nie daje wiecej artykulow na naszemiasto - tak pewnie sporo juz przeoczylismy.
w sumie nic nowego ale za to jaka fachowa wiedza dziennikarza :mrgreen:

QUOTE([img)
http://img.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Kupią, a potem wyburzą?
wczoraj

Władze miasta zamierzają wykupić kolejną nieruchomość w centrum miasta. Chodzi o dom przy ul. Kościuszki 8 o powierzchni 328 metrów kw. Znajduje się on przy skrzyżowaniu z ul. Przybylaka i graniczy z pasem drogowym, co uniemożliwia rozpoczęcie gruntownej przebudowy tego terenu.

Na działce jest budynek (teraz mieszkalno-usługowy) wybudowany w 1914 roku. Zgodnie ze wstępnymi ekspertyzami jest on zużyty w 80 procentach i jeśli gmina go wykupi, to zostanie przeznaczony do rozbiórki. Nieruchomość stanowi współwłasność osób fizycznych i nie ma księgi wieczystej.

- Ten teren niezbędny jest gminie w związku z planowaną modernizacją ciągu ulicy Kościuszki - wyjaśnia Marian Nierychły, wiceprezydent miasta.

Ulica Kościuszki na odcinku od ronda do dworca PKP jest w nie najlepszym stanie. Zerwana została tam asfaltowa nawierzchnia, ale na razie nie wiadomo, kiedy rozpocznie się nadlewanie i uzupełnianie ubytków w drodze, bo to uzależnione jest od decyzji inwestującego w pobliżu Geanta. Spółka ta na swój koszt zobowiązała się do wykonania nowej nawierzchni.
(pas) - Dziennik Zachodni
syzio
Słyszałem że w centrum na rondzie tulipany wykipali:D. A kiedy mają zacząć tą modernizacje, jak ja będe jeździł do szkoły biggrin.gif (uwaga! nie chodze do dziewiątki biggrin.gif)
chyba najbardziej tutaj pasuje

DZ ma troszke nieaktualne dane z tym Geantem

QUOTE([img)
http://img.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Przejście podziemne w centrum odstrasza przechodniów, ale na razie nie będzie remontowane
dziś

Odrapane, pomalowane gdzie tylko się da sprayem ściany, brak oświetlenia i ciasne korytarze. Przejście podziemne u zbiegu ulic Sobieskiego i Kościuszki wygląda tak, jakby czas zatrzymał się tutaj jakieś dwadzieścia lat temu. W najbliższym czasie nic się jednak nie zmieni, bo władze miasta uzależniają generalny remont przejścia od inwestycji Geanta.

Przejście czy bazar?

Tymczasem nie tylko mieszkańcy, ale także goście z ościennych miast są takim widokiem mocno zażenowani. Nie mogą zrozumieć, dlaczego przejście, które od dawna powinno być wizytówką miasta, prezentuje się tak fatalnie.

- Dawno tutaj nie przyjeżdżałam, ale to, co zastałam, wprawiło mnie w prawdziwe osłupienie. Wszędzie jest ciemno, droga zastawiona jakimiś straganami i nawet nie ma jak minąć się z innymi przechodniami. Muszę przyznać, że w pewnej chwili nie wiedziałam nawet, w którą stronę mam iść do wyjścia. Nie ma żadnych oznaczeń kierunków - denerwuje się Zofia Włodowska z Będzina.

Zdaniem mieszkańców przejście nie spełnia swojej funkcji, a jakby tego było mało w czasie burz i większych opadów deszczu jest notorycznie zalewane. Nie da się wtedy tamtędy przejść na drugą stronę i z konieczności trzeba przedzierać się górą, przez ruchliwe jezdnie.

- Dawno już powinien tu zostać zrobiony przynajmniej doraźny remont, a dla kupców powinno zostać przygotowane inne miejsce do handlu, bo w tych warunkach aż strach cokolwiek kupować. Brud, kurz, smród, a obok budy z żywnością i chlebem. Do tego pełno porozbijanych butelek i śmieci, które niemal zawsze się tutaj walają - podkreśla dąbrowianka, Maria Walasiak.

- Powinniśmy wziąć przykład z Sosnowca, gdzie centrum i pasaż od kilku już lat prezentują się bardzo dobrze. Nie tylko jest efektowne i nowoczesne przejście, ale przede wszystkim funkcjonalne. Nie wiem, czy w naszym mieście kiedykolwiek się takiego doczekamy - dodaje się mieszkająca w centrum miasta Ewa Florek.

Czekanie na cud

Odnowa centrum miasta, która objęłaby zasięgiem także feralne przejście, pojawiła się w planach władz samorządowych już przed kilkoma laty. Według wstępnych projektów od strony domu handlowego "Społem" w kierunku pomnika Bohaterów Czerwonych Sztandarów i Pałacu Kultury Zagłębia miała nawet pojawić się nowoczesna kładka nad jezdnią. Ostatecznie nic z tych planów nie wyszło, a mieszkańcy nadal nie mogą się doczekać prostego remontu przejścia podziemnego.

- Przebudowa układu komunikacyjnego może zostać zrealizowana na etapie budowy centrum handlowo-usługowego Geant. Na etapie założeń do projektowania przebudowy układu komunikacyjnego w rejonie skrzyżowania ulic Sobieskiego i Kościuszki ustalono, że do robót zostanie włączony remont przejścia podziemnego wraz z dostosowaniem do potrzeb osób niepełnosprawnych - wyjaśnia Artur Weber, naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej UM.

W tym roku miasto nie przewiduje remontu w tym przejściu podziemnym, ale nikt w magistracie nie wie jednak, kiedy rozpocznie się budowa kompleksu handlowego.

- Na bieżąco usuwane są usterki oraz awarie związane z oświetleniem i wyposażeniem technicznym, jak również prace porządkowe i związane z bieżącym utrzymaniem obiektu. Ewentualna przebudowa systemu kanalizacji deszczowej może zostać zrealizowana w przypadku remontu przejścia w trakcie przebudowy układu komunikacyjnego - informuje naczelnik Weber.

Czy się doczekają?

Geant nie ma jeszcze dokładnie sprecyzowanego terminu rozpoczęcia inwestycji w Dąbrowie Górniczej. Tymczasem lokalne władze przygotowały już część ulicy Kościuszki w kierunku dworca PKP pod pierwsze prace budowlane. Zerwana nakładka asfaltowa jezdni na zostać zastąpiona nową (od ronda w centrum do skrzyżowania z ul. Przybylaka) właśnie na koszt Geanta. Podobnie jest z przejściem podziemnym, którego modernizacja nastąpi, kiedy po wybudowaniu centrum handlowego przygotowywane będą nowe drogi dojazdowe i zmieni się w centrum układ komunikacyjny.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
vacu
Kurde geant zbuduje to, geant zbuduje tamto... Kiedyś była dyskusja o zmianie nazwy miasta - może zmienimy na Geant :twisted: :evil:

A może Geant zbuduje nam też dworzec i poszuka dla nas inwestorów? Aż dziw bierze, że Geant nie kupił HK, bo to przecież inwestor strategiczny dla DG :twisted:
pozdrawiam
Znowu jakiś pismak. Pisać potrafi, ale czytać już nie. Naprawdę trudno było nie zauważyć że Metro kupiło Geanta. Wszystkie gazety o ty pisały nawet w wiadomościach podawali. Poza tym niech DZ zajmie jakieś jednoznaczne stanowisko - szczególnie chodzi mi tu o kupców z przejścia. Bo raz pisze o biednych prześladowanych kupcach a raz, że smród i ubóstwo. Oczywiście jak doczekamy się wreszcie remontu to DZ pierwszy napisze jak to hipermarket wraz ze złymi władzami przepędzają kupców.

A co do samych inwestycji w centrum to od czasów późnego Lipczyka chyba nic się w tej sprawie nie zmieniło i dopóki Metro czegoś nie wymyśli to raczej niewiele się zmieni.
Master
Heh a jak tam sztandarowa inwestycja Talka , dobudowa 1 pietrą do Poczty i Sanepidu :?: :?: :?: NAWET TEGO NIE UMIELI ZROBIĆ, Więc o czym tu gadać :? :? :?

Wielbłady, Nurkowisko, Dworzec
pozdrawiam
Nie wiem czy wiecie, ale jak na razie sztandarowy budynek stoi pusty, bo sanepid go opuścił jakiś czas temu. A nadbudowa jest w planie inwestycyjnym na ten i przyszły rok. Ale tam jest wiele ciekawych rzeczy wpisane, które raczej nie zostaną zrealizowane.
Sebastian22
Kiedys mowilo sie ze po starym domu, ktory sie czesciowo spalil zwolni sie plac i zostanie on przeznaczony pod nowa inwestycje - mowilo sie o hotelu czy jakims "ladnym budynku" (byle nie market). Teraz sprawa ucichła. na terenie rosnie co prawda ladna trawa ale w centrum miasta przydalo by sie cos ladnego....Co prawda PKZ zostal troszke naprawiony ale np. DH "CENTRUM" szpeci wizerunek miasta....jakies wiadomosci o tym ktos ma?

Moderator: post przeniesiony z innego tematu
no coz zagospodarowanie tego miejsca przerasta obecne wladze wink.gif
Po wielu latach udalo sie tylko wyburzyc ten stary a obecnie chyba juz o tym zapomniano :/

Musi powstac tam cos reprezentatywnego. Jezeli nie znajdzie sie inwestor z fajnym projektem to powinno sie to wlaczyc do konkursu architektonicznego na cale centrum i ul. Kosciszuki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.