Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
xMarcinx
Łęknice tak samo jak i Cedlera. Zresztą jak cały w styropianie nie jest zgodny z prawem to jak potem zrobili audyt energetyczny?
Mick
a druga sprawa - na zdjęciach widać wełnę i styropian, a nie gotową elewację. Jak ktoś teraz się załamuje, to niech się wstrzyma. Może te nowe barwy wcale takie złe nie będą.
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ pią, 04 lut 2011 - 14:06) *
Łęknice tak samo jak i Cedlera. Zresztą jak cały w styropianie nie jest zgodny z prawem to jak potem zrobili audyt energetyczny?

Blok nr 50 na Łęknicach był robiony tak jak superjednostka - chyba do 6 steropian a wyżej wełna (o ile to ciemnozielone jest wełną).
muzzy
Na razie do końca remontu superjednostki jeszcze daleko - najpierw trzeba wszystko przeciągnąć klejem i zaciągnąć siatkę, dopiero na to wszystko pójdzie właściwy tynk akrylowy.
Peterek
CYTAT(dżoplin @ pią, 04 lut 2011 - 12:19) *
fakt jest taki, że graffiti przenieść się nie da - choć na dobre wpisało się w tamtą około-parkową przestrzeń. a co do kolorów, poczekajmy na efekt końcowy. nie upierałabym się tak.. jakie inne kolory proponowalibyście?pod tym linkiem jest więcej zdjęćhttp://dg.pl/news/show/group/13/id/1704/Ro...+Superjednostki

Otóż ja proponowałbym wzięcie przykładu z Katowic i kolory takie jak na tamtejszej superjednostce. Stonowany, nie walący po oczach i wyglądający w miarę nowocześnie szary itp. Tak duże bloki mogą wyglądać naprawdę nieźle, monumentalnie dominując nad okolicą. A żółty? Nie chcę być sceptyczny, ale nie sądzę, żeby to porządnie wyglądało. Dobrze, że żadnych rybek nie narysują. Chociaż kto ich tam wie.
Mały77
CYTAT(Peterek @ pią, 04 lut 2011 - 22:48) *
Otóż ja proponowałbym wzięcie przykładu z Katowic i kolory takie jak na tamtejszej superjednostce. Stonowany, nie walący po oczach i wyglądający w miarę nowocześnie szary itp. Tak duże bloki mogą wyglądać naprawdę nieźle, monumentalnie dominując nad okolicą. A żółty? Nie chcę być sceptyczny, ale nie sądzę, żeby to porządnie wyglądało. Dobrze, że żadnych rybek nie narysują. Chociaż kto ich tam wie.

Hmmm - na Łęknicach zrobili blok 50 w kolorach żółty, pomarańczowy i siwy i wygląda to bardzo ładnie wink.gif Ale jak zwykle kolory to kwestia indywidualna i nie każdemu to samo się podoba wink.gif
Peterek
Jeden z bloków obok hali pomalowano na żółto-zielono i to mi się podoba. Ale uważam, że takie dające po oczach kolorki po prostu nie pasują do wielkiego budynku w centrum miasta.
xMarcinx
j.w a 50 na łęknicach wygląda fatalnie. Według mnie zupełnie nie pasują pastelowe kolory do takich dużych budynków. Raczej jakieś zielenie, brązy, szarości, beże - równie dobrze, mogliby pomalować na żółto przejście podziemne i zostawić te wspaniałe barierki biggrin.gif
:)
Dziwna sytuacja. Nie wiem czemu niektorzy tlumacza tym, ktorym nie podoba sie pomysl zoltego i brazowego, ze to co widzimy na zdjeciu to bialy styropian i zolta welna. No to chyba przeciez kazdy widzi, ze nie ma to nic wspolnego z ostatecznym kolorem tynku.
Budynek powinien byc elegancki - bialy, grafitowy, szary, moze z elementami czarnego itp.
Dla mnie to co zrobili z wysokimi blokami na Mydliach to koszmar, a widac jest i z centrum, i wjedzajac od strony Bedzina. A najgorszym dramatem jest ten dlugi niski lamany blok przy Krolowej Jadwigi (obok Merkurego).
Nie wiem kto robi te projekty kolorow. Chyba jakies male firmy, a inspiracje czerpia z korzeni kielecko-wschodnio-maolpolsko-podkarpackich. Ale to oczywsicie moje zdanie. Wolalbym juz, zeby wsyztsko zostalo szare.

I jeszcze kilka ujec przejscia z naszemiasto:

kamillll
dobrze trafiłeś z pochodzeniem kolorów wink.gif
wszystkie firmy robiące bloki na mydlicach pochodziły z okolic rzeszowa wink.gif
Od Rzeszowa to tez mozna sie wiele uczyc, ale w tym przypadku to czerpia co najgorsze wink.gif I te schematy kolorow. Mamy szczescie, ze superjednostka nie bedzie niebieska.

Tymczasem nowy plan zagospodarowania przestrzennego dla "terenów położonych w rejonie linii kolejowej PKP Katowice ? Warszawa, ulic: Limanowskiego, Konopnickiej, Górników Redenu, Królowej Jadwigi, Sobieskiego do granicy administracyjnej z Będzinem", ktory obejmuje czesc centrum.

projekt uchwaly snf (51).gif http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...K%20NR%2011.pdf

mapa snf (51).gif http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...k%20nr%2011.pdf

Jest juz uwzgldeniona DTŚ, jest dwuejzdniowa Kosciuszki do dworca, wiadomo co do wyburzenia na Kosciuszki i Kolejowej. Zreszta budynek na rogu Przybylaka mial byc juz dawno wyburzony. Wiadomo, ze DTŚ przed dworcem pojdzie gora, co jest logiczne.
8U mial nalezec do Mayland i planowali tam hotel.

Fragment dotyczacy centrum:

Fragment dotyczacy drog:

CYTAT
Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDG do 6KDG przeznacza się na drogi publiczne
o funkcji ulic głównych, co oznacza, że przy ich budowie, modernizacji lub przebudowie obowiązują następujące
ustalenia:
1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy głównej,
2) szerokość w liniach rozgraniczających od 20 m do 60 m, zgodnie z rysunkiem planu,
3) dwutorowa linia tramwajowa prowadzona na wydzielonym torowisku na terenach oznaczonych na rysunku
planu symbolami 1KDG i 2KDG,
4) 3KDG i 6KDG prowadzone na estakadzie, bezkolizyjne krzyżowanie się z bocznicami kolejowymi.
2. Dla istniejącej linii tramwajowej prowadzonej na wydzielonym torowisku na terenach oznaczonych na
rysunku planu symbolami 1KDG, 2KDS i 2KDG dopuszcza się wszelkie roboty budowlane związane z bieżącym
utrzymaniem, przebudową lub modernizacją linii.
3. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDZ do 3KDZ przeznacza się na drogi publiczne
o funkcji ulic zbiorczych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej, co oznacza, że przy ich modernizacji lub
przebudowie obowiązują następujące ustalenia:
1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy zbiorczej,
2) jezdnia:
a) dla 1KDZ dwie jezdnie z pasem dzielącym,
cool.gif dla 2KDZ i 3KDZ jedna jezdnia dwupasowa, dwukierunkowa,
3) szerokość w liniach rozgraniczających dla 1KDZ i 2KDZ ? 25 m, 3KDZ ? 13 m,
4) w zakresie wyposażenia w urządzenia ruchu pieszego i rowerowego: dwustronny chodnik dla pieszych oraz co
najmniej jednostronna ścieżka rowerowa.
4. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDL do 6KDL przeznacza się na drogi publiczne
o funkcji ulic lokalnych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej co oznacza, że przy budowie, modernizacji
lub przebudowie obowiązują następujące ustalenia:
1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy lokalnej,
2) szerokość w liniach rozgraniczających:
a) 1KDL - 15 m,
cool.gif 2KDL ? od 12 m do 19 m zgodnie z rysunkiem planu,
c) 3KDL ? 12 m,
d) 4KDL ? 12 m,
e) 5KDL ? od 8 m do 14 m zgodnie z rysunkiem planu,
f) 6KDL ? 12 m,
3) jezdnia jednoprzestrzenna o dwóch pasach ruchu,
4) co najmniej jednostronny chodnik dla pieszych.
Id: MJPHF-LZQST-LRIBC-HMJOB-QWOAX. Projekt Strona 14
5. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDD do 5KDD przeznacza się na drogi publiczne
o funkcji ulic dojazdowych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej co oznacza, że przy realizacji nowych
i modernizacji lub przebudowie istniejących ulic obowiązują następujące ustalenia :
1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy dojazdowej,
2) szerokość w liniach rozgraniczających 8 ? 14 m zgodnie z rysunkiem planu,
3) jezdnia o dwóch pasach ruchu,
4) co najmniej jednostronny chodnik dla pieszych.
6. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami 1KDS i 2KDS ustala się przeznaczenie pod
dwupoziomowe węzły drogowe.
7. Dla terenów, o których mowa w ust. 6 ustala się:
1) ciąg ulicy głównej oznaczonej na rysunku planu symbolami 3KDG, 4KDG i 5KDG prowadzony górą,
2) na węzłach zapewnić należy pełną możliwość wyboru kierunku jazdy,
3) na terenie 2KDS zachować należy ciągłość wydzielonego torowiska tramwajowego oraz istniejących urządzeń
trakcji tramwajowej.
8. Dla terenów wymienionych w ust. 1 i ust 2 do 6 dopuszcza się lokalizację obiektów i prowadzenie sieci
infrastruktury technicznej zgodnie z warunkami określonymi w ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach
publicznych.
klaus
Kolorystyka z superjednostki z Katowic byłaby idealna dla superjednośtki w Dąbrowie. Ale tu w spółdzielni pewnie jest pani "krysia" łacznie z "paniami ze wspólnoty mieszkaniowej" koncepcje projektanta zmieniły na wzór swoich wyobrażeń o kolorach. Kolorystyka powinna dla dużych osiedli i centum być wykonana odgórnie przez plasytków, architektów, urbanistów i wpisana na twardo do Planu miejscowego - bez możliwości maczania palców w kolorystyce poszczególnych "właścicieli" Spółdzielni, Wspólnot. Docieplenie trwa np pół roku - a wszyscy muszą to znosić kilka, kilkadziesiąt lat. zróznicowanie materiału w wysokoch budynkach ma związek tylko ze sprawami pożarowymi. jeśli gdzies w wieżowcu tak nie było w nowych dociepleniach to jest to niezgodnie z prawem. pozdrawiam.
vacu
CYTAT(klaus @ nie, 06 lut 2011 - 13:36) *
Kolorystyka z superjednostki z Katowic byłaby idealna dla superjednośtki w Dąbrowie. Ale tu w spółdzielni pewnie jest pani "krysia" łacznie z "paniami ze wspólnoty mieszkaniowej" koncepcje projektanta zmieniły na wzór swoich wyobrażeń o kolorach. Kolorystyka powinna dla dużych osiedli i centum być wykonana odgórnie przez plasytków, architektów, urbanistów i wpisana na twardo do Planu miejscowego - bez możliwości maczania palców w kolorystyce poszczególnych "właścicieli" Spółdzielni, Wspólnot. Docieplenie trwa np pół roku - a wszyscy muszą to znosić kilka, kilkadziesiąt lat. zróznicowanie materiału w wysokoch budynkach ma związek tylko ze sprawami pożarowymi. jeśli gdzies w wieżowcu tak nie było w nowych dociepleniach to jest to niezgodnie z prawem. pozdrawiam.

Niedawno był artykuł na ten temat w PDZ, też trochę psioczyli na kolorystykę, były wypowiedzi kilku architektów, wg. których narzekamy na szarość ale niestety PRL-owskie bloki zostały zaprojektowane jako szare, wbrew pozorom była to jakaś koncepcja architekta i jako szare powinny pozostać, można nieco kombinować z odcieniami ale nie na zasadzie, że z szarego robimy świński róż z zielonymi ciapkami i będzie ładnie i kolorowo jak na odpuście. Nie znam się na tym ale wynikało z tego artykułu, że proces projektowania uwzględnia kolorystykę i nie da się później nałożyć na budynek każdego koloru i liczyć, że będzie ładnie.
Peterek
CYTAT(vacu @ nie, 06 lut 2011 - 12:56) *
Niedawno był artykuł na ten temat w PDZ, też trochę psioczyli na kolorystykę, były wypowiedzi kilku architektów, wg. których narzekamy na szarość ale niestety PRL-owskie bloki zostały zaprojektowane jako szare, wbrew pozorom była to jakaś koncepcja architekta i jako szare powinny pozostać, można nieco kombinować z odcieniami ale nie na zasadzie, że z szarego robimy świński róż z zielonymi ciapkami i będzie ładnie i kolorowo jak na odpuście. Nie znam się na tym ale wynikało z tego artykułu, że proces projektowania uwzględnia kolorystykę i nie da się później nałożyć na budynek każdego koloru i liczyć, że będzie ładnie.

To jest jak najbardziej prawda. PRLowsy architekci, ograniczeni przez władzę, starali się zrobić wszystko, żeby te bloczyska jakoś wyglądały. Pewnie gdyby nie oni każdy blok byłby kalką innej szarej ściany. Ale na szczęście dbali o zmianę chociażby najdrobniejszych detali (jakieś akcenty kolorystyczne, ułożenie okien) dzięki czemu nie jest tak źle jak mogłoby być. Swoją drogą wg. mnie niektóre twory mieszkaniowe z tego okresu są naprawdę ciekawe, ale niestety niszczone w wyniku modernizacji.

Na marginesie, wracając jeszcze do superjednostki. Wyobraźmy sobie Nowy Jork, w którym każdy wieżowiec miałby pastelowe kolorki. Okropna wizja. Co prawda skala nie ta, co nasze miasta, ale powinno to obrazować jak pstrokate barwy pasują do dużych budynków.

A już tak zupełnie na marginesie - w Dąbrowie wielkiej tragedii z modernizacjami bloków nie ma, ale czasami aż się człowiekowi nóż otwiera w kieszeni. Osiedle koło starego reala (niestety nie wiem jak się nazywa, ale wszyscy powinni wiedzieć, o które chodzi). Są tam stare komunistyczne bloki, które mają/miały pewien urok dzięki gzymsom i detalom wokół okien. Teraz na kilku z nich to wszystko zniknęło pod styropianem. Cudownie!
No wlasnie,do tego trzeba dodac, ze bardzo czesto pod styropianem gina wszystkie detale i zostaje plaska elewacja. Niestety udanych termomodernizacji jest bardzo malo.
vacu
CYTAT(:) @ nie, 06 lut 2011 - 16:38) *
No wlasnie,do tego trzeba dodac, ze bardzo czesto pod styropianem gina wszystkie detale i zostaje plaska elewacja. Niestety udanych termomodernizacji jest bardzo malo.

A można wręcz przeciwnie - wydobyć zagubione detale.

Więc dla naszych ocieplaczy przykład jak to można zrobić:
http://mieszkaniowy.blox.pl/2010/02/To-nie...lupota-ich.html

==>

==>

A mogliby zrobić seledynowo-pomarańczowo-żółtego klocuszka...
Michael_SA
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej. I druga sprawa to właśnie przez to robią się korki.a chyba właśnie po to są ronda żeby ich nie było... Konflikt interesów...

Nie będę już mówił o tym że jak pada to sie leje na głowę przez te szpary
Peterek
Dokładnie. Albo dach jest nieszczelny, albo nie wiem co tam się dzieje, ale ostatnio podczas deszczu z samego środka zadaszenia leciał na mnie strumień wody.
I o ile same zadaszenia wg. mnie wcale nie muszą chronić przed deszczem i przede wszystkim mają spełniać funkcję estetyczną, o tyle niagara lejąca się z dachu jest już lekkim bezsensem.
vacu
CYTAT(Michael_SA @ wto, 08 lut 2011 - 14:05) *
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej

Ktoś już tu pisał i ja się z tym zgadzam - bardzo dobrze, że tak jest, będzie mniej stłuczek może. Zwłaszcza jadący od strony Będzina wjeżdżają na rondo rozpędzeni, parę razy mi się zdarzyło, że ktoś mi przemknął przed maską, nie wiem dlaczego akurat z tego kierunku ale zauważ, że tam było najwięcej stłuczek (np. od strony PKZ nie pamiętam czy kiedyś widziałem stłuczkę).
Master
CYTAT(vacu @ wto, 08 lut 2011 - 19:38) *
CYTAT(Michael_SA @ wto, 08 lut 2011 - 14:05) *
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej

Ktoś już tu pisał i ja się z tym zgadzam - bardzo dobrze, że tak jest, będzie mniej stłuczek może. Zwłaszcza jadący od strony Będzina wjeżdżają na rondo rozpędzeni, parę razy mi się zdarzyło, że ktoś mi przemknął przed maską, nie wiem dlaczego akurat z tego kierunku ale zauważ, że tam było najwięcej stłuczek (np. od strony PKZ nie pamiętam czy kiedyś widziałem stłuczkę).

Tez zawsze jak pamietam stłuczki sa tylko pod poczta!!! auto na rondzie + nieprawidłowo wjezdzający od Bedzina
klaus
wcześniej pisałem i nie tylko ja iż między płytami szkolanymi bedzie wypełnienie (chodzi o temperaturę montażu masy uszczelniającej) a po drugie cała konstrukcja jest ażurowa ze względu na widoczność osób wjeżdżających na rondo tak aby w marę cały teren robnda był widoczny. pozdrawiam.
Prosty
już są wypełnione od strony CH, tzn nie widziałem wcześniej, ale nie widziałem też szpar dzisiaj
Aster
Tak dokładnie załatali już dzisiaj
Dave
Ja tam jadąc od strony Będzina nie zauważyłem, aby ograniczona byłą widoczność ronda! Przecież tam nie ma ścian tylko filary i dach!
Michael_SA
jest trochę ograniczona bo żeby być w 100% pewnym trzeba się zatrzymać a o ile mi wiadomo ronda są po to żeby tego niepotrzebnie nie robić...
olo
CYTAT(Michael_SA @ pią, 11 lut 2011 - 13:25) *
jest trochę ograniczona bo żeby być w 100% pewnym trzeba się zatrzymać a o ile mi wiadomo ronda są po to żeby tego niepotrzebnie nie robić...

Jeżeli zwalniając do 20-30 km/h wzrokiem ogarnia się tylko rondo i to co na nim, a nie sięga wzrokiem pod "żabkę" na wysokości bramy, żeby przemknąć 60 km/h albo więcej to jest jak było.
vacu

Eeee, nie trzeba się zatrzymywać tylko sporo zwolnić wink.gif

BTW - żeby nie było, że tylko u nas nie umieją kierowcy jeździć po rondach - rondo w Erfurcie jak ktoś jeszcze nie widział wink.gif http://www.youtube.com/watch?v=TzZHyTwjPug
olo
CYTAT(vacu @ pią, 11 lut 2011 - 19:04) *

Eeee, nie trzeba się zatrzymywać tylko sporo zwolnić wink.gif

BTW - żeby nie było, że tylko u nas nie umieją kierowcy jeździć po rondach - rondo w Erfurcie jak ktoś jeszcze nie widział wink.gif http://www.youtube.com/watch?v=TzZHyTwjPug

Zważ, że to wschodni Niemcy, więc prawie nasi
prezes
nie wiem czy było, ale dzis szedłem pierwszy raz przejściem podziemnym w centrum, i niestety jest na tych ładnych fotkach jeden błąd.. pod zdjęciem Huty jest podpis Koksownia Przyjaźń... troszke wstyd....
olo
CYTAT(prezes @ sob, 12 lut 2011 - 01:54) *
nie wiem czy było, ale dzis szedłem pierwszy raz przejściem podziemnym w centrum, i niestety jest na tych ładnych fotkach jeden błąd.. pod zdjęciem Huty jest podpis Koksownia Przyjaźń... troszke wstyd....

Aaa tam czepiasz się. Koksownia, huta, jeden pieron. Tu robole, tam robole, ja pierdo....Taki rymik mi się skojarzył jako odpowiedź odpowiedzialnego za podpis.
xMarcinx
Lepiej jak w TV pokazują zdjęcia pacyfikacji Kopalni Wujek jak to czołgi taranują ogrodzenie.. a to w rzeczywistości Huta Katowice biggrin.gif Więc tym w przejściu bym się nie przejmował smile2.gif
BARES
CYTAT
Superjednostka zyska po remoncie żółto-brązowe odcienie

Do końca czerwca ma potrwać remont dąbrowskiej superjednostki. W tym czasie z budynku przy ul. Kościuszki 19 zdemontowane zostaną acekolowe płyty, a elewacja po zakończeniu prac zyska żółto-brązowe odcienie.

W ramach termomodernizacji superjednostki wymienione zostaną także m.in. okna na klatkach schodowych, drzwi wejściowe do budynku, wyremontowane będą także balkony. Remont budynku Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokator finansuje z środków własnych (odpisy na fundusz remontowy) i pożyczki z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Ta ostatnia po spłacie 50 proc. i po spłacie kilku umownych warunków, może zostać w pozostałej części umorzona.

Jak informuje Marek Segieta, zastępca kierownika działu inwestycji i remontów w SM Lokator, w związku z wymianą płyt acekolowych na elewację wykonaną metodą BSO (bezspoinowy system ociepleń), spółdzielnia liczy także na dofinansowanie prac z Unii Europejskiej. Stosowny wniosek został już pozytywnie oceniony, a rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w marcu.

To pierwszy tak poważny remont wybudowanej w 1975 roku superjednostki, w której znajduje się 240 mieszkań. Dla porównania - w wyremontowanej niedawno superjednostce w Katowicach (zdjęcie nr 2) mieszczą się 762 mieszkania, a blok ma status samodzielnego osiedla. Dodajmy, że elewacja katowickiego molocha jest po remoncie dość stonowana i mieni się bielą i odcieniami szarość.

gazeta.pl
xMarcinx
Ciekawe czy PKZ też będzie żółty blink.gif
Bathurst
ja pie***lę
żólto - brązowe odcienie
georgeb
Będzie wyglądać jakby ktoś postawił klocka w parku
CYTAT
idabrowa.pl

Jak ożywić śródmieście
Redakcja: Przemysław Kędzior
Dodany: 16.02.2011

W zeszłym tygodniu w Miejskiej Bibliotecie Publicznej odbyły się warsztaty poświęcone rewitalizacji śródmieścia. Efekty spotkań zebraną zostaną w raport, który będzie można wykorzystać przy projektowaniu i realizacji konkretnych zadań.

Głównym założeniem warsztatów, które trwały od środy do piątku, było wskazanie najlepszych rozwiązań dla rozwoju śródmieścia Dąbrowy Górniczej. Dlatego możliwość zaprezentowania swoich pomysłów mieli wszyscy zainteresowani.

- To ważne, by o przekształceniach reprezentacyjnego obszaru naszego miasta dyskutowali wspólnie właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych, mieszkańcy oraz przedstawiciele samorządu miasta - podkreśla Aneta Nowak z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej UM.

Przez trzy dni uczestnicy wymienili się m. in. spostrzeżeniami na temat zagospodarowania terenów w okolicy linii kolejowej, dyskutowali o rozwoju rekreacyjnych funkcji parku Hallera, czy uczynienia ze śródmieścia prawdziwego serca miasta, z bogatą ofertą, mieszkaniową, usługową, rozrywkową i kulturalną.

- Praca toczyła się na zasadzie ?burzy mózgów". Zgłaszaliśmy różnorodne pomysły, które później szczegółowo omawialiśmy. Każdy miał prawo głosu w poruszanych tematach i mógł wnieść coś od siebie - opowiada Jakub Kubiczek, uczestnik warsztatów.

Z ich przebiegu zadowolony jest również prowadzący, dr hab. inż. arch. Piotr Lorens z Politechniki Gdańskiej.

- Toczyła się bardzo ciekawa, dojrzała dyskusja. Widać było duże zaangażowanie różnych środowisk, pomysłowość i rozeznanie w temacie - ocenia.

Warsztaty były okazją do skonfrontowania propozycji dotyczących inwestycji komercyjnych, zadań publicznych czy kreowania wydarzeń rekreacyjnych i rozrywkowych. Dr Lorens owoce rozmów, zaprezentowane projekty i analizy zbierze w raport, który w czerwcu zostanie przedstawiony podczas konferencji. Ten materiał będzie bogatą bazą m. in. do wykorzystania przy tworzeniu planów zagospodarowania przestrzennego. Stanie się też wskazówką, skąd można pozyskiwać środki na przeprowadzenie działań dotyczących śródmieścia.

Takie projekty wymagają wielu uzgodnień, sporo czasu i zwykle dużych nakładów finansowych. Osoby biorące udział w warsztatach zgodnie uznały jednak, że warto planować i omawiać je w szerokim gronie.

- Ich realizacja zależy od determinacji władz i innych uczestników tych przedsięwzięć - podsumowuje dr hab. Piotr Lorens.

Organizatorem warsztatów był Urząd Miejski wspólnie ze Śląskim Związkiem Gmin i Powiatów.

To teraz okazalo sie ze poswiecone rewitalizacji??? Tu trzeba stworzyc nowa przestrzen i jakosc, a nie przywracac cos, czego nie bylo.

I zestawienie zdjec z przejscia z glosowaniem snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...3f49eb15,1,3,60
CYTAT

Zakończyły się warsztaty poświęcone rewitalizacji
Jak będzie wyglądać centrum Dąbrowy Górniczej?

Nowy rynek, centrum rozrywki na ul. 3-go Maja, a może zagospodarowanie terenów przed Dworcem PKP? Czego potrzeba w centrum Dąbrowy Górniczej?

O rewitalizacji centrum Dąbrowy Górniczej mówi się od kilku lat. W tym celu odbyły się warsztaty przygotowane przez ekspertów z Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości oraz Akademii Ekonomicznej. Również studenci architektury mieli głos i sami mieszkańcy, którzy projektowali witryny sklepowe. Kilkukrotnie odbył się tez konkurs przygotowany przez prezydenta poświęcony temu zagadnieniu. Teraz postanowiono skoordynować działania podczas trzydniowych warsztatów charrette odbywających się w Miejskiej Bibliotece Publicznej.

- Pojawiło się kilka ciekawych koncepcji związanych z ukształtowaniem tego ścisłego centrum Dąbrowy Górniczej. Pierwszą jest propozycja wykształcenia między aleją Królowej Jadwigi i Sobieskiego, a linia kolejową nowej strefy miejskiej o roboczej nazwie "projekt Bankowa", która ma stać się siedzibą biur, usług, takie odświeżone centrum miasta - mówi MM Silesii dr hab. inż. arch. Piotr Lorens, kierownik Katedry Urbanistyki i Planowania Regionalnego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, wiceprezes Towarzystwa Urbanistów Polskich. - Kolejnym to położenie szczególnego nacisku na ciąg ulicy Kościuszki od dworca do Legionów, tak by tu wykreować główną oś miejską. Trzeci to wykreowanie na placu przed Pałacem Kultury Zagłębia głównego rynku miejskiego - dodaje architekt.

Pomysłów podczas warsztatów było jednak znacznie więcej. Tym bardziej, że przez trzy dni debatowało kilkudziesięciu przedstawicieli urzędów, organizacji samorządowych, biznesu i samych mieszkańców. Warsztaty pokazały, czego potrzebuje każda z tych grup.

- To ważne, by o przekształceniach reprezentacyjnego obszaru naszego miasta dyskutowali wspólnie właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych, mieszkańcy oraz przedstawiciele samorządu miasta - podkreśla Aneta Nowak z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej UM.

Zakończenie warsztatów nie oznacza jednak, że prace niebawem ruszą. Jest to jednak sygnał dla włodarzy w jakim kierunku powinno rozwijać się miasto. Prezydent miasta również wziął udział w warsztatach, prezentując swoją wizję dla Dąbrowy.

- Każda rozmowa na temat tego jak ożywić swoje centrum miasta jest bardzo pożyteczna. Proszę pamiętać, że uwarunkowania w mieście się zmieniają i jeśli nie ma się jakiś wizji okazuje się, że człowiek pozostaje bez pomysłu. Taka dyskusja toczy się cały czas. Rzeczy prezentowane podczas warsztatów to są jednak bardzo perspektywiczne sprawy. Proces, w którym będą powstawać może jednak zająć trochę czas - 5, 10, a nawet 15 lat - wszystko determinuje czas, środki finansowe, potrzeby i uwarunkowania prawne - mówi MM Silesii Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Głównym założeniem warsztatów charrette było wskazanie najlepszych rozwiązań dla rozwoju śródmieścia Dąbrowy Górniczej. Dlatego możliwość zaprezentowania swoich pomysłów mieli wszyscy przybyli do biblioteki. W ich organizacji dąbrowski magistrat wsparł Śląski Związek Gmin i Powiatów.

Przypomnijmy, że warsztaty charrette polegające na rozmowach przedstawicieli władz, architektów, inwestorów i mieszkańców są coraz częściej wykorzystywane do wytworzenia koncepcji zagospodarowania terenu. W ubiegłym roku z takiej formy skorzystał będziński magistrat starając się wypracować koncepcję wykorzystania pozostałości Cementowni w Grodźcu.
Barierki w przejsciu juz zaczynaja rdzewiec.
Nowy plac przed DH Centrum juz zniszczony. Plyty popekane, a sam plac caly pofalowany.
lac.gif
xMarcinx
A winda jak nie działała tak nie działa. Był czas i pogoda by uszczelnić dach, ale tego czasu i pogody nie było by uzupełnić szczeliny miedzy płytami na ścianach..
Michael_SA
o naszym przejściu w centrum mówili na RMF

http://www.rmf24.pl/goraca-linia/wasze-fak...czej,nId,330908
suprejednostka bedzie znacznie brzydsza niz sie spodziewalem, koszmar. Milion razy ladniejsza jest ta szara na ostatnim zdjeciu. To jest po prostu skandal! Bedzie nawiazywac do DH Centrum
vio (32).gif fight (2).gif
snf (51).gif http://dg.pl/news/show/group/13/id/2052/Ko...+Superjednostkę
vodun
a mnie się podoba biggrin.gif Już mam dość tych szarości, wg mnie nawet nie pasujące kolory są lepsze niż otaczająca nas SZAROŚĆ I PONUROŚĆ. Niedługo trawka i drzewka się zazielenią i będzie git smile2.gif
szer
Faktycznie, ostatnie zdjęcie najlepsze. W sensie, że kolory...
Jakoś ten żółty, pomarańczowy nie pasują do Superjednostki...
Peterek
Okropne, okropne, okropne... Ja jestem załamany. Zapowiadano połączenie żółtego z brązowym i już wtedy nie byłem zadowolony. A tutaj okazuje się, że jest chyba jeszcze gorzej. Superjednostka traci charakter. Przeróbmy ją na przedszkole!
xMarcinx
Ten brązowy jest jeszcze, ale ten żółty dający po oczach to porażka - miałem nadzieje, że dadzą jakiś miękki żółty coś jak wyblakła cytryna.. no ale niestety. Najgorsze jest to, że lata temu jakoś umiano ładnie dobrać kolory - białe/szare blachy i jakiś akcent kolorystyczny. Teraz tego niema, ludzie bawią się kolorami nie mając o nich pojęcia i znowu centrum DG to będzie architektoniczny miszmasz - połączenie stylu industrialnego z kieleckimi klimatami.
Leszek
Szary w końcu nie oznacza automatycznie ponurego, w kilku odcieniach szarości budynek wyglądałby elegancko i stylowo. Na osiedlach różne kolory bloków mi nie przeszkadzają, ale w centrum - przydałoby się trochę spokojnej prostoty.
vodun
bardziej mi nie pasuje ten komunistyczny blaszak, te pseudobudki z "jedzeniem", resztki kina ARS, dla mnie to jest tragedia a nie kolory Superjednostki smile2.gif
Mały77
Jak dla mnie kolory są ok - przynajmniej "żywo" się zrobi.
Ale wiadomo - kolory to osobiste widzimisię oglądającego - więc nie wszystkim musi się podobać.
Sebastian22
CYTAT(Mały77 @ pon, 28 mar 2011 - 17:18) *
Jak dla mnie kolory są ok - przynajmniej "żywo" się zrobi.
Ale wiadomo - kolory to osobiste widzimisię oglądającego - więc nie wszystkim musi się podobać.

podobne kolory są na blokach na ul. Morcinka przy biedronce....
BARES
Jak dobrze wyglądają czerń i odcienie szarości można zobaczyć kilkadziesiąt metrów dalej, nad centrum oraz reprezentacyjnymi ulicami powinna być ustanowiona kuratela magistratu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.