Arbas
Fri, 29 Jun 2007 - 21:31
Cichy właściciel, więc sie nie reklamuje jakimiś tam tablicami. A może jednak postawił tablicę od strony podwórka, jeśli jest takowe?
:)
Fri, 29 Jun 2007 - 22:43
nie widzialem. Ale to chyba musi byc powazny remont skoro wymagacie tablicy
mydliczek
Fri, 29 Jun 2007 - 23:26
No właśnie też zauważyłem. Wymieniają tam okna. A tak w ogóle to kiedy otwarcie dąbrowskiego kasyna pod nazwą "Salon gier" na 3-maja?
muzzy
Sat, 30 Jun 2007 - 19:41
Wymieniają okna, a dodatkowo wczoraj, po prawej stronie od wjazdu na podwórko wybijali otwór na dodatkowe drzwi - czyli razem będą tam 4 lokale.
Co do nadbudowy - to przy nawet kilku piętrach nadbudowy obecne fundamenty raczej by nie wytrzymały.
pozdro
Arbas
Thu, 05 Jul 2007 - 01:40
Wróble ćwierkają, że sanepid nabyli ci sami, którzy kupili dawny budynek policji w parku. Teraz ten budynek jakby należał do CHPogoria /znajduje się on w obrębie ogrodzenia budowy/.
Mam nadzieję, że cena za którą sprzedano w/w obiekty nie jest tajemnicą i mozna się do niej dokopać na stronach UM?
szer
Thu, 05 Jul 2007 - 10:44
Hmmm, a może urząd miasta mailowo zapytać? Raczej mamy prawo to wiedzieć, więc muszą powiedzieć
kwintosz
Thu, 05 Jul 2007 - 12:18
Zaraz po tym, jak ten budynek sprzedano była informacja że budynek sprzedano prywatnej osobie, więc nie wiem gdzie jest prawda. Oczywiście wydaje się że UM powinien o tym nas poinformować jesli padłoby takie pytanie, ale po odpowiedziach ostatnich na pytania które zadaliśmy to odpowiedzi moglibyśmy się w ogóle nie doczekać lub otrzymać tak skromną że i tak dalej byśmy nic nie wiedzieli...
Thu, 05 Jul 2007 - 12:35
i tak ostatnio czesc odp byla juz troche lepsza. W sumei mozemy juz gromadzic w odpowiednim watku pytania do kolejnej tury
Thu, 05 Jul 2007 - 20:29

Śląskie centra miast w modzie
Czwartek, 5 lipca (13:55)
Na Śląsku rośnie popyt na biura, powierzchnie handlowe i mieszkania w centrach miast. W śródmieściu m.in. Katowic, Gliwic i Sosnowca, lokuje się coraz więcej inwestycji, wraca też moda na mieszkanie w centrum. Ceny mieszkań rosną - wynika z raportu o rynku nieruchomości w aglomeracji górnośląskiej.
Opublikowany w czwartek raport przygotowali eksperci firmy doradczej Metropolis Nieruchomości Komercyjne. Adresowany jest przede wszystkim do biznesmenów spoza Śląska, ale także do tutejszych przedsiębiorców, prezentujących region kontrahentom oraz samorządów, zabiegających o inwestorów.
Porównanie bieżącej sytuacji na rynku nieruchomości z poprzednimi latami pokazało, że Śląsk, idąc za przykładem wielu europejskich metropolii, ale także Krakowa czy Wrocławia, coraz więcej inwestycji lokuje w śródmieściu. 60 proc. ze 150 tys. mkw. dostępnej w Katowicach powierzchni biurowej o wysokich standardach znajduje się w centrum miasta.
Z badań wynika, że popyt inwestorów na powierzchnie biurowe w Katowicach stale rośnie. Jednym z powodów jest wzrastająca liczba inwestycji usługowych, jak centra obsługi klienta, ośrodki badawczo-rozwojowe czy zaplecza finansowo-księgowe. W centrum Katowic ulokowały się m.in. świadcząca usługi informatyczne amerykańska firma konsultingowa Capgemini i centrum komputerowe ING, a w Sosnowcu - centrum obsługi klienta światowego producenta łożysk, firmy Timken.
"To dobrze, że przywiązuje się coraz większą wagę do sposobu zagospodarowania przestrzeni centralnej. Ożywione centrum wpływa na jakość oraz prestiż całego miasta. Widać to na przykładzie ośrodków europejskich, takich jak Manchester, które (...) rewitalizowały centra, ściągając inwestycje do obszarów śródmiejskich" - ocenił współautor raportu, Marek Wollnik z firmy Metropolis Nieruchomości Komercyjne.
Podobną tendencję widać w inwestycjach handlowo-rozrywkowych, lokowanych w śródmieściach. W ostatnich latach takie obiekty powstały m.in. w Katowicach i Gliwicach, kolejne są przygotowywane. Analizy pokazują jednak, że jest ich i tak mniej niż na przykład w Warszawie, gdzie tzw. współczynnik nasycenia handlem jest niemal trzykrotnie większy niż na Śląsku i wynosi 800 mkw. powierzchni handlowej na tysiąc osób. Na Śląsku jest to 300 mkw., choć np. tzw. dochód rozporządzalny mieszkańców jest tu wyższy od średniej krajowej.
Rośnie także popyt na mieszkania. W ciągu ostatniego roku ich ceny wzrosły w Katowicach o ok. 20 proc., w Gliwicach o ok. 10 proc. i do 15 proc. w mniejszych ośrodkach aglomeracji. Analitycy oceniają, że to dopiero początek fali wzrostów cen na rynku. Widać też zainteresowanie deweloperów budową domów mieszkalnych w śródmieściu; najwięcej takich przedsięwzięć planowane jest w Katowicach i Gliwicach. Klientami są głównie młodzi, dobrze wykształceni ludzie, którym zależy na łatwym dostępie do kultury i rozrywki.
W kolejnych latach samorząd planuje przebudowę centrum Katowic, która ma objąć 4 ha w ścisłym centrum; będzie to największa tego typu inicjatywa w Europie Środkowo-Wschodniej. Centrum aglomeracji ma stać się ośrodkiem skupiającym działalność biznesową, handlową i usługową oraz mieszkaniową o łącznej powierzchni 140 tys. m kw.
Metropolis Nieruchomości Komercyjne specjalizuje się w doradztwie rynkowym. Przeprowadza także analizy rynku.
CH Pogoria akurat sie czesciwo w to wpisuje

Ale budownictwo mieszkaniowe w DG lezy. Juz od lat trwa boom w wielu polskich miastach a ostanio to sami slyszymy co sie dzieje. A u nas w okolicach centrum wybudowano tylko kilka malych budynkow w okolicach WSB. Ciekawe jak ciezkie negocjacje z miastem bo starali sie o kolejne tereny.
A u nas kilometr od centrum mamy laki

Mam na mysli Korzeniec - te za boiskami. Wystarczyloby uzgodnic dokladny przebieg DTŚ i wybudowac juz samemu wiadukt nad torami z rezerwa pod nim/ obok na DTŚ. Zobaczylibyscie jak okolica szybko by sie rozwinela a miasto by zarobilo. Tymczasem niedawno uchwalony plan zagospodorowania jest marny i chyba przewiduja malo intensywna zabudowe i do tego okrojono uklad komunikacyjny i zwezono planowana 2+2 do jednojezdniowej.
Wed, 18 Jul 2007 - 16:23
Komisja Promocji i Rozwoju Miasta przedstawila priorytety na 2008 rok i zwrocila sie do Komisji Budzetowej o przyznanie srodkow miedzy innymi na "przygotowanie koncepcji zagospodarowania Centrum Miasta"
wreszcie powolutku
Bartek
Wed, 18 Jul 2007 - 18:56
Tralalala takie bajki to nie mi
syzio
Wed, 18 Jul 2007 - 18:59
Nie do wiary

Mam nadzieje że do 2054 coś nowego w centrum oprócz CH Pogoria będzie
szer
Wed, 18 Jul 2007 - 19:27
QUOTE(syzio @ Jul 18 2007, 18:59 )

Nie do wiary

Mam nadzieje że do 2054 coś nowego w centrum oprócz CH Pogoria będzie

Ta CH Pogoria to jeszcze musi zostać wybudowana

.
michu
Tue, 24 Jul 2007 - 18:01
QUOTE(mydliczek @ Jun 29 2007, 20:26 )

No właśnie też zauważyłem. Wymieniają tam okna. A tak w ogóle to kiedy otwarcie dąbrowskiego kasyna pod nazwą "Salon gier" na 3-maja?

od ubiegłego tygodnia jest otwarty. Nie byłem w środku więc nie wiem jak jest ale wczoraj w nocy nie mogłem spac bo kilku wstawionych buraków wyszło z salonu i zachciało im się załatwiac jakies porachunki miezy soba...
Nie mówiąc o zaparkowanych samochodach klientów tego przybytku na 3-maja.
Nie wróże temu lokalowi długiej kariery jeśli nie zadbają o spokój przed budynkiem.
syzio
Wed, 25 Jul 2007 - 11:04
Zaglebie.info
Ogłoszenie Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu II edycji Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowa Górnicza. Na podstawie art. 11 pkt 1 i 10 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80 z 2003r, poz. 717 z późniejszymi zmianami) zawiadamiam o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu II edycji „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowa Górnicza” w dniach od 16 sierpnia 2007 r. do 26 września 2007 r. w siedzibie Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ul. Granicznej 21 pok. nr 218, II piętro, w godz. od 9 30 do 14 00.
Dyskusja publiczna nad przyjętymi w projekcie II edycji „Studium.....” rozwiązaniami odbędzie się w dniu 24 września 2007r w siedzibie Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ul. Granicznej 21 pok. nr 1.o godz. 16. 00
Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy, każdy, kto kwestionuje ustalenia przyjęte w projekcie „ Studium........” może wnieść uwagi.
Uwagi należy składać na piśmie do Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza, z podaniem imienia i nazwiska lub nazwy jednostki organizacyjnej, adresu oraz oznaczenia nieruchomości, której uwaga dotyczy, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 17 października 2007 r.
Ciekawe czy nieletnich także wpószczą
Bartek
Wed, 25 Jul 2007 - 13:35
Widziałem dzisiaj że ocieplają styropianem ten budynek koło poczty

Ktoś wie co tam będzie?
Sebastian22
Wed, 25 Jul 2007 - 17:55
moze proline?
vacu
Wed, 25 Jul 2007 - 20:36
Skoro jest taki temat - zwrócił ktoś może uwagę na zajefajne

kwietniki, które zawiesili na latarniach na placu wolności

- nie dość, że paskudne to jeszcze jakieś sznurki z nich wystają a do tego zastosowano jakąś pseudolosową metodę doboru latarń chyba...
No normalnie ktoś totalnie bez gustu (albo kilka osób pod rząd) odpowiada za upiększanie tego placu: zaczęło się od obrzydliwej kostki betonowej (za jaja bym powiesił jej wynalazcę

albo tego co toto przywlókł do nas), przez paskudne kwietniki - te betony ustawione w pryzmy, aż po te kwietniki na lampach. Nie wiem, może są już jakiś czas, mnie się jakoś ostatnio rzuciły w oczy...
Arbas
Thu, 26 Jul 2007 - 11:24
Syzio!
Kiedy masz imieniny? Kupię Ci chyba słownik ortograficzny...
PS Przez niedzielę napisz 100 razy: wpuszczą, wpuszczą, wpuszczą....
syzio
Thu, 26 Jul 2007 - 13:06
Przepraszam. Imieniny miałem wczoraj
Mon, 20 Aug 2007 - 12:40
Widziliscie jak wyglada termomodernizacja budynku na prawo od dawnego Sanepidu? Na przedostatnie pietro walneli jakis niebieski pasek zupelnie niepasujacy do reszty. Istny koszmar. Chyba inspiracja byly malopolskie i kieleckie chaty kryte strzecha. Jeszcze mozna taka jedna zobaczyc w drodze do Krakowa na DK94.
Jak mozna dopuscic do takiej dowolnosci. Takie remonty w scislym centrum powinny byc z kims kosultowane.
Za to dobrym przykladem termomodernziacji jest budynek przychodni na rogu Skibinskiego.
mały
Tue, 28 Aug 2007 - 14:27
Właśnie przejeżdżałem dzisiaj przez Centrum i faktycznie ten niebieski kolor jest beznadziejny
Niedawno czytałem, że w kilku miastach na Pomorzu zabroniono robić elewacji i dachów w kolorach zielonym, niebieskim, fioletowym itp. A u nas nawet w centrum miasta panuje wolna amerykanka.
rako
Thu, 30 Aug 2007 - 13:23
witam wszystkich Dąbrowiaków.
Powiem tak cieszy mnie Wasz zapał do dokonywania zmian w naszym miescie , ale nie oszukujmy sie w Dąbrowie tak naprawde nic ,ale to nic sie nie robi.
podniecamy sie jak jakąs barierkę nową zainstalują czy tez odswieżą pasy na jezdni i nazywamy to INWESTYCJAMI.
ludzie Dąbrowskie centrum o ile to centrum mozna nazwac to brudne zaniedbane zaniedbane i zniszczone oblicze smiechu i rozpaczy. wieżdzając do dąbrowy od strony bedzina wstydze sie ze to cos nazywa sie centrum. to samo od strony dworca. (stacji
mówicie trzeba kładke dla pieszych zlikwidowac bo szpeci. a ja Wam powiem ze ta kładka to jeszcze najładniejsza jest te kamienice paskudne odrapane brudne popisane te plakaty ponaklejane istny obraz zgrozy. kazdy prezydent cos obiecuje a tak naprawde nic nie robi zadnych ale to zadnych nowych inwestycji jakis radykalnych zman. duzo mniejsze miasta w Polsce maja sto razy lepsze Centra. Tu nie chodzi o szklane domy i mase neonów ale o czystosc i przede wszystkim czystosc a z tym to nam nawet do murzynow daleko pozdrawiam
kursor
Thu, 30 Aug 2007 - 16:47
QUOTE(rako @ Aug 30 2007, 13:23 )

witam wszystkich Dąbrowiaków.
Powiem tak cieszy mnie Wasz zapał ......
Cześć!
Trochę powiało fatalizmem od kolegi - choć pewnie trochę racji w tym jest, natomiast co jest fatalne akurat dla centrum DG to to że było budowane naprędce i beż żadnego planu gdy powzięto plany budowy dużych ośrodków przemysłowych jak Huta Katowice oraz Koksownia - tu przykład Katowic które tak jak Dąbrowa nie może sobie poradzić ze swoim centrum choć to stolica województwa i środki nie te co DG.
pozdro
Dave
Fri, 31 Aug 2007 - 17:54
Kolego Rako (Patryku?)!
Też witam i od razu mówię od siebie: kazdy z nas (w tym i ja) dobrze wiemy, że centrum miasta i cała Dąbrowa zresztą też wygląda dalece inaczej, niż byśmy chcieli! Ale wszystkiego nie da się zrobić i zmienić tak "hop siup" na raz! Dlatego zwykle cieszą nas nawet niewielkie, ale jednak, posunięcia zmierzajace do zmiany miasta na lepsze i funcjonalne dla jego mieszkańców!
Dąbrowa Górnicza to Warszawa, nie stolica województwa i nie miasto turystyczne (choć sądząc po poczynaniach kolejnych władz miasta - do tego chyba dąży) - dlatego chyba NIGDY nie będzie miastem tak idealnie rozwijącym się i dającym mieszkańcowm wszystko, co by chcieli - co oczywiście byłoby wspaniałe!
D.G. w moim odczuciu jest po prostu tylko sypialnią mieszkańców, którzy do pracy, na imprezy i dobre rozrywki muszą się udać co najmniej do stolicy województwa, daleko poza miast, lub nawet poza kraj!
I chyba jeszcze długo tak pozostanie - szczególnie, że miasto ma póki co tendencję do "wymierania" - choćby przez malejącą liczbę ludności! Ale taki już żywot tego typu miast i należy mieć nadzieję, że jednak będzie się to zmieniało ku lepszemu - a wyraz temu dajemy właśnie "ciesząc się" (lub też denerwując) za choćby niewielkie, ale jednak zwykle pożyteczne działania w kierunku zmiany wizerunku miasta i życia jego mieszkańców!
Dziękuję za uwagę!
rako
Sun, 02 Sep 2007 - 11:27
Co ja bym zmienił w Dąbrowie (centrum i okolice) dla poprawy wizerunku naszego miasta:
- aleja róż; niedługi odcinek drogi, pomiedzi drogami ładne kwiaty - są ,ale po drugiej stronie paskudne chodniki koszmar i te brzydkie komunistyczne latarnie obskubane.
- Podobnio w dąbrowie jest monitoring - jezeli jest to bardzo mało skuteczny. W centrum na głównych przystankach oblepione słupy ogłoszeniami nieraz powywarcane i powysypywane smieci z koszy popisane brudne mury. od czego jest ten monitoring w sosnowcu cos takiego by nie przeszło.
- te obskurne blaszane budki przy sklepie centrum pamietaja pewnie czasy Towarzysza Gierka
- te kamienice brudne i popisane obraz grozy i rozpaczy, czy miasto nie ma zadnych mozliwosci wpłyniecia na włascicieli tych kamienic ( wspólnot mieszkaniowych) zeby cos z tym zrobic?
- kino ars od jego zamkniecia minęło juz troche a przekazywaqnie tego budynku jakiemus tam Stowarzyszeniu trwa bez końca a budynek z zewnątrz jest tragiczny.
- nie czepiam sie przejscia podziemnego w centrum bo ma byc ponoc zroboine ale te koło merkurego? tez jest syf niesamowity.
Ogólnie idac ulicami 3 maja czy krolowej jadwigi kosciuszki okrzei bandrowskiego godzinami popołudniowymi wieczornymi widac brud syf wszedzie, (stare plakaty wyborcze!) nie do pomyslenia kto sprzata nasze miasto?? kosze powywracane , ok sa wandale wszedzie, ale czemu nikt tych smieci w pore nie zbiera? przepełnione kosze sam nieraz mam ochote kopnąc taki pełniutki po brzegi wypełniony kosza le czy to cos zmieni w Dąbrowie to normalne.
michu
Mon, 03 Sep 2007 - 09:49
a ja zaniemówiłem w poprzednia niedzielę, kiedy około godzin południowych zobaczyłem kilku gości ze szczotami szorujących przejście podziemne w centrum.
Skutek tego był raczej marny, przejście jest nadal obskurne...
Monitoring w mieście - wydaje mi się , że służby (policja, sm) traktuja go wybiórczo i interweniują wtedy, kiedy im sie chce (najczęsciej w sprawie spozywania w miejscach publicznych, bo to łatwe a wina przyłapanych oczywista). Piesze patrole chocby w weekendy wieczorem i nocą to juz chyba melodia przeszłości.
3-go Maja to rzeczywiście ewidentny przykład.
Teraz mozemy się (niestety, kolejny raz) przekonać, że tylko czas kampanii wyborczej to okres względnie konstruktywnej dyskusji o naszym mieście.
Trochę nie do tego tematu: obiecany powyborczy kontakt ze strony władz miasta (np. p. Podraza, p. Zaguła i inni) to tez była kiełbasa wyborcza....
W tej całej beznadziei kazde nawet nieistotne działanie nazywane inwestycjami miejskimi urasta do rangi 'wydarzenia roku" - może o to chodziło....
Dave
Thu, 06 Sep 2007 - 11:16
Patryku!
Moim zdaniem trochę wyolbrzymiasz problemy, choć bez wątpienia rację masz!
Czy pobazgrane ściany, powywracane kosze na śmieci, reklamy i lotki na słupach to wina li tylko władz miasta i osób odpowiedzialnych za sprzątanie?! Czy po prostu mieszkańców miasta, a wieczorami zazwyczaj naszej kochanej młodzieży, która jest przeciwko bandtyzmowi, wandalizmowi, brudowi w mieście - a jak popije i wraca z imprezy, to niejednemu, nawet "najmądrzejszemu i najspokojniejszemu" małolatowi srzela głupota do głowy?!
Czy na każdym kroku ma stać policjant/strażnik miejski albo mają oni latać za ultokarzami, złomiarzami, pijakami, kibicami itp. wszędzie, żeby był porządek?!
A przejście podziemne na Adamickiego to wcale tragiczne nie jest! Oświetlone, brudne znowu aż takie nie jest (idealne przecież nie może być!), schody raczej całe, poręcze chyba też - a napisy na murach... cóż - znowu to wina miasta?!
A co do monitoringu - czytałem kiedyś na forach i portalach Sosnowca, jak mieszkańcy oceniają tamtejszy monitoring w centrum miasta?! Dlaczego co jakis czas kogoś tam okradają, gdzieś pobiją, szybę rozbiją, rozkład jazdy zniszczą (w wiatach na dw.PKP są już co najmniej 2 zniszczone szyby - sprawców brak) - skoro działa tam ponoć profesjonalny monitoring?!
kwintosz
Thu, 06 Sep 2007 - 12:23
Wszystko to prawda Dave co piszesz ale z drugiej strony gdyby na ulicach widać było więcej patroli, nie tylko Policji czy Straży Miejskiej to cześć tej hołoty na pewno by się bardziej bała.
Niestety u nas policjanci: a) mało mają patroli-brak wakatów, benzyny b ) jak już mają to jadą na kawę lub do nocnego po zakupy c) do grupy 4-5 osób rzadko wysiadają z ciepłego auta d) patrolują miejsca te w których przypadkowo akurat nic się nie dzieje.
Nie ma co polemizować z monitoringiem. Oczywiście monitoring nie jest tu całkowicie w 100% skuteczny. Ale jak to ma miejsce w każdym mieście na terenach objętych nim, przestępczość i liczba różnych rozbojów znacznie maleje, co nie oznacza że jej nie ma! Do tego sprawne organy policji i straży miejskiej a także świadomość społeczna, którą chyba najtrudniej jest wpoić ludziom, że społeczeństwo musi i nawet ma obowiązek reagować na krzywdę innego człowieka, akty wandalizmu itp. W naszym mieście jest kilka naprawdę ważnych miejsc gdzie kamerki na pewno by się przydały i spełniły swoją rolę. A tak naprawdę, nawet my forumowicze, choć jesteśmy o wiele lepiej zorientowani niż większość mieszkańców naszego miasta nie wiemy ile i gdzie dokładnie są kamery. Było z tym zamieszania, dziwne bo liczby kamer w innych miastach lawinowo rosną - wniosek - spełniają swoje zadanie.
picaro
Thu, 06 Sep 2007 - 12:31
no to fakt, profesjonalny monitoring działa tam tylko w przypadku "plakaciarzy", a dlaczego bo pewna firma ma wyłączność na plaktowanie,czyli dba o swoją własność (swoją droga to chyba dobre rozwiązanie bo przynajmniej też sprzatają te plakaty, a nigdzie poza ich słupami nie wolno kleić). A co do np. interwencji policji w sprawie pobić, to jest dość różnie, bo raz jak wracałem to gdybym jaka babka nie zaczeła robić szumu i gdybym z kumplem jakos nie zareagował, to koleś, którego kopali mógł by sporo stracić. I mimo, że działo się to na przystanku to policja sie wogóle nie zjawiła. Taki to monitoring. A w Dg np. kiedys piłem pifko na 3 maja i wciagu 5min była policja. Więc to wszytsko zależy chyba od wielu czynników, także od tego kto ma słuzbę.
kwintosz
Fri, 14 Sep 2007 - 19:06
Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka:
FOTKA
Dejmon
Fri, 14 Sep 2007 - 20:07
Zmiana na +. Przydałoby się jeszcze tak stermomodernizować i zarazem odnowić elewację paru innych bloków w centrum i okolicy. Mam na myśli zwłaszcza blok, w którym mieści się pub "Planeta" i budynek obok PZU. Te dwa obiekty straszą.
Bartek
Fri, 14 Sep 2007 - 21:09
Takie kolory są tragiczne! Powinny być jednokolorowe np. białe lub inne stonowany kolor, a nie taka tęcza :/
Sebastian22
Fri, 14 Sep 2007 - 21:11
QUOTE(kwintosz @ Sep 14 2007, 19:06 )

Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka:
FOTKANa pewno jest lepiej i to nie podlega dyskusji. Ten blok jest ważnym elementem jeśli chodzi o wizytówkę miasta. Widać go z Placu Wolności oraz jadąc przez miasto komunikacją miejską jak i samochodem....a czy ładny? To zalezy od gustu.....fakt ze ten seledynowo-niebieski odcień troche nie leży ale cóź.....
Sat, 15 Sep 2007 - 12:26
to jest tragedia
Nawet jakby to byla boczna ulica w Golonogu a to samo centrum miasta. Najgorszy ten jasno niebieski czy seledynowy (powinna sie wypowiedziec jakas kobieta

) i do tego dziwne wzory! Przesadzili z az 4 kolorami. No okropnosc, brak slow. Ciekawe kto zrobil projekt, pewnie jakis Mietek korzeniami z wsi kieleckiej.
za to dobrym przykladem o czym juz kiedys psialem jest modernizacja przychodni obok PKZ - rog Skibinskiego
Qni
Sat, 15 Sep 2007 - 17:19
Ciekawe kto zrobil projekt, pewnie jakis Mietek korzeniami z wsi kieleckiej.
Ta, to pewnie Mietek, bo jak wiadomo w kieleckich wsiach kazdy dom ma minimum 4 kolory, bo jesli ma mniej to pewnie jest juz lubelszczyzna lub podlasie.
PS
Ze tez ludzie tzw.Administratorzy na tym forum prezentuja tak niski poziom.
Sat, 15 Sep 2007 - 18:20
chodzilo o ten niby niebieski kolor. Takiego uzywano glownie na kielecczyznie, czesci malopolski, byc moze podkarpacia. Do tej pory mozna tam spotkac kryte strzecha chalupki wlasnie takiego koloru. Zobaczcie jadac do Krakowa DK94 po lewej stronie stoi taka lepianka (juz powinna byc naprawde zabytkowa) chyba w Przegini. Szukam inspiracji pana "Mietka".
Mam tez dalekiego sasiada wlasnie z tamtych okolic, ktory nowy dom w DG walnal na podobny kolor

PS. Twoj post swiadczy jaki prezentujesz poziom. Nie wiem czemu Cie tak dotknal
Bartek
Sat, 15 Sep 2007 - 19:37
Pewnie Qni 3/4 rodziny ma w Kielcach jako napływowa tania siła robocza do lokalnych hut lub kopalń.
Qni
Sat, 15 Sep 2007 - 20:21
Nie, nie z Kielc, bo to przeciez miasto (wieksze od DG), ale za to nadaje z niebieskiej chalupki ze strzecha, ktora oczywiscie stoi posrod kieleckich pol buracznych.
Zawsze mnie zastanawia takie jakies agresywne nastawienie niektorych tzw. rodowitych zaglebiakow do ludnosci naplywowej, osiadlej na terenie Zaglebia. Przy czym kto to jest rodowity Zaglebiak? Ile lat, pokolen musi minac, aby tak sie nazwac? Czy rodowity zaglebiak, czy ten ktory wymieszkal okreslona ilosc czasu, czy ten ktory sie czuje zaglebiakiem?
Kim byli nasi ojcowie, dziadkowie, pradziadkowie przybywajacy do DG do pracy w hutach i kopalniach, bo chyba nie mozna ich nazwac inaczej niz wiejscy lub malomiasteczkowi poszukiwacze lepszego zycia, a wiec dlaczego taka agresja? Czyzby tzw rodowici zaglebiacy wstydzili sie pochodzenia swoich przodkow?
No, no coraz dynamiczniej na tym forum, pewnie jakie forum takie miasto, wiec chyba opuszcze moja niebieska chatke i naplyne do Dabrowy Gorniczej do pracy w lokalnej hucie lub kopalni, ktorej nie ma.
syzio
Sat, 15 Sep 2007 - 22:24
Dobra dobra

:) Co ci się nie podoba w tym kolorze (oprócz tego że z kieleckiego) jest taki....... oryginalny, a poza tym to fajnie że ten blok ma aż 4 kolory.
Sat, 15 Sep 2007 - 23:20
ojej spokojnie bez zaczepek

ja tylko ocenialem kolorystyke i trudno dyskutowac z faktami. Takiego koloru uzywalo sie tylko tam i to glownie na wsiach. Obecnie tych chatek prawie wcale juz nie ma ale zdarzaja sie tam nasladowcy i uzywaja tego koloru ale to juz tez malo. Dlatego tak dziwi cos takiego w miescie, i to w centrum, i jeszcze w takim zestawieniu z innymi kolorami. No pasuje to jak... Niebieski kolor sie nie nadaje i w wielu miastach jest zabroniony.
syzio
Sat, 15 Sep 2007 - 23:22
Fobia
kwintosz
Sat, 15 Sep 2007 - 23:34
Co do tego że blok ma 3 kolory to jestem w stanie zrozumieć ale ten kolor środkowy jest strasznie paskudny.. Ja tam bym widział jak już chciano by polecieć w taki styl, to ciemno zielony, ewentualnie jakiś "zgniły" zielony. Nie wyobrażam sobie tego aby np. ktoś wpadł na pomysł zmiany elewacji na podobną w bloku w którym znajduje się pub Planeta i MaxMario. No ale co poradzić, lepsze to niż to co było..
Arbas
Sun, 16 Sep 2007 - 09:42
Kolor majtkowo-niebieski rzeczywiście pojawił się na wielu elewacjach w DG. Widocznie hurtownie mają zapas i wciskają za niewielką "opłatą" każdemu inwestorowi.
Jak na tak nieudane projekty kolorystyki reaguje nasz Wydział Architektury? Widocznie reaguje przyklaskując
lub w najlepszym razie przymykając oczy.
Dachy "smerfów" w Olkuszu biją po oczach już ładnych parę latek, a teraz dołączy DG ze swoim "okresem niebieskim" .
Picasso miał w swoim życiu taki okres, ponieważ okazyjnie nabył ogromne ilości niebieskiego i musiał go wyrobić -
zresztą genialnie.
Helikonie też "ozdobiono brzydkim kolorem, który zmieniono na granat - i dało się.
Panów architektów miejskich na dywanik!
szer
Sun, 16 Sep 2007 - 18:47
QUOTE(syzio @ Sep 15 2007, 22:24 )

Dobra dobra

Co ci się nie podoba w tym kolorze (oprócz tego że z kieleckiego) jest taki....... oryginalny, a poza tym to fajnie że ten blok ma aż 4 kolory.
Mnie się nie podoba i nie tylko dlatego, ze jest z kieleckiego... Poprostu ten kolor psuje wizerunek teraz :/... On tam poprostu nie pasuje... Pozostałe 3 kolory do siebie pasują więc do nich się nie doczepie, choć można by za to, że jakieś dziwne wzornictwo wybrali... Ale ten 'niebieski' to przesadzili :/.... Jeszcze będzie go widać z CH Pogoria... Oj będzie się rzucał ten kolor w oczy, może dlatego taki wybrali?
pulsatilla1214
Sun, 16 Sep 2007 - 23:35
a czy ktoś widział nowe kolory bloków koło Intermarche

?
czy spośród tak zacnej i wykształconej kadry plastyków dąbrowskiego liceum nikogo nie razi, że używane są kolory, których nie można ze soba zestawiać, wprowadzające odpustowy kicz na nasze ulice

? ciekawe czym sie zajmuje nasz miejski architekt
Arbas
Mon, 17 Sep 2007 - 07:27
Gdzie ten Hator???
Może zrobiłby burzę w UM o te niebieskości?
A może zaklejono mu plastrem klawiaturę?
Zibar
Wed, 26 Sep 2007 - 06:41
Mnie tam się wydaje, że projektując/komponując kolorystyke tego budynku pan/pani siedząć przed kompem przy kawie zajadał(a) i zapatrzył(a) się na

tylko kolory bardziej wyblakłe jak w

choc lepiej, żeby jadł/jadła

i już, a nie od razu wymyślacie jakieś teorie spiskowe
Hator
Tue, 09 Oct 2007 - 20:59
coz poradzic jak prywatni inwestorzy maluja na niebiesko (dawny budynek damel - teraz pec)
a policja na golonogu ma kolor pasujacy do ich roboty

na reszte budynkow nie znajduje wytlumaczen :) moze architekt lubi niebieski?
Antoni
Thu, 18 Oct 2007 - 23:09
Niebieski za bardzo niebieski a różowy za mało różowy - czy odwrotnie.
Zielony nadto seledynowy a błękitny za mocno granatowy.
I tak tu jeden przez drugiego o kolorach dyskutują, jak na seminarium jakimś w Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych albo na wernisażu w Gallery of Modern Art...
Bo, UWAGA!!! w centrum prawie 130tysięcznego miasta pomalowano BLOK.
Nie dość, że POMALOWANO to jeszcze w TRZECH kolorach. Zaiste sensacja i w ogóle BOMBA.
Więc ja dla wszystkich KOLORYSTÓW ma radę.
Proszę stanąć w centrum, na przystanku w kierunku Gołonoga, tyłem do Pałacu Kultury.
A teraz lecimy (z pamięci):
Od lewej widać dwa (chyba dwa?) niebieskie (to pewne) przenośne kible przy postoju taksówek, dalej w prawo mijamy dwie albo nawet trzy tablice reklamowe skutecznie zasłaniające park, dalej "kosmiczna" buda z piwem, obok chyba jakaś buda z fast foodem (czerwona?), wgłębi blaszane budy z przeróżnym dziadostem (plastikowe kwiaty, szmaty, krawaty), i wreszcie on - DOM HANDLOWY CENTRUM - absolutne cudo!!! z betonu, szkła i stali. Ale trudno docenić jego funkcjonalne piękno, bo cały jakiś taki obklejony (no w jakim kolorze?, w jakim? - otóż to - w kolorze sraczki), i dalej w prawo. Mijam tablicę "że Unia coś tam" i patrzę hen na fasadę kina w paski ale jakby nie paski, bo powygryzane jakieś, a pod nimi syf plakatów, ulotek i śmiecia w stalowych czarnych ramach, a obok... JEST!!! nareszcie!!! - prawdziwa RESTAURACJA i w dodatku PIZZERIA. Ale taka jakaś, jak się do środka wejdzie, jakaś taka obesrana, a dalej to już tylko całe to obesrane centrum z Pałacem Kultury, co to może i może być ale cały poobwieszany jakimiś takimi obesranymi banerami...
I koło zatoczyłem i dalejże do kibelka niebieskiego, przenośnego, co w samym centrum miasta stoi.
Siusiu zrobiłem...
I powiadam Wam - nie ma takiego drugiego centrum miasta na całym świecie, żeby sobie człowiek mógł na takie g... popatrzeć, a potem spokojniutko, do przenośnego pójść i się jak człowiek wysikać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.