Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe centrum miasta
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
xMarcinx
Ktoś sobie wyobrażą UM w kolorze żółtym?

Nie znam ani jednego projektu współczesnej zabudowy mieszkalnej gdzie używa się tak dający po oczach żółty. Stare budynki w starym stylu, chyba, że modernizujemy to do stylistyki adekwatna kolorystyka w przypadku superjednostki nie wiem do czego te kolory mają nawiązywać? w ogolę skąd one się wzięły? argument, że mi się podoba to nie argument tu nie chodzi o podobanie, a stylistykę i dopasowanie do otoczenia. Nie spotkałem się jeszcze by familoki malowali na żółto, bo wyglądają bardziej radośnie..
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ pon, 28 mar 2011 - 22:58) *
argument, że mi się podoba to nie argument tu nie chodzi o podobanie, a stylistykę i dopasowanie do otoczenia. Nie spotkałem się jeszcze by familoki malowali na żółto, bo wyglądają bardziej radośnie..

Nie jestem zawodowym stylistą - mogę mówić tylko o osobistym odczuciu. A osobiście mnie te kolory się podobają - widać, że wszystkie bloki w mieście należące do Lokatora robią w porównywalnej stylistyce.
storczyk
Wg mnie Koszmarnie rozwiązano kolorystykę jednego z centralnych budynków w mieście. Superjednostka stanowi przeciwwagę dla PKZ i powinna być utrzymana w stonowanej kolorystyce z powodu swojej wielkości, no ale cóż nikt się widocznie nie zastanowił nad tym jak będzie wyglądać w otoczeniu, bo taki blok w takich kolorach np na Mydlicach, w Gołonogu czy na Mickiewiczu w sensie na osiedlu mógłby wyglądać całkiem nieźle ale nie w Centrum miasta w okolicy Parku.
eve
Oprócz pomarańczu i żółtego będzie chyba jeszcze zielony. Tak mi się wydaje, bo tam gdzie jest już żółta ściana framugi okien są żółte, a z drugiej strony wszystkie są zielone.

Na Redenie jest dużo tak zrobionych bloków, w tym mój, ale jednak w samym centrum mogliby coś delikatniejszego zrobić smile2.gif
:)
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 28 mar 2011 - 18:45) *
CYTAT(Mały77 @ pon, 28 mar 2011 - 17:18) *
Jak dla mnie kolory są ok - przynajmniej "żywo" się zrobi.
Ale wiadomo - kolory to osobiste widzimisię oglądającego - więc nie wszystkim musi się podobać.

podobne kolory są na blokach na ul. Morcinka przy biedronce....

Tam to jeszcze jako tako, nawet pasuje do Biedronki i duzo lepszy schemat
Dave
A mi tam to nie przeszkadza! smile2.gif Nie przywiązuję większej uwagi do kolorystyki, już się przyzwyczaiłem do tego, że u nas panuje pstrokacizna, szare to by było takie smutne i ponure. Ale może faktycznie w centrum i do reszty lepiej by pasowało? W tym temacie akurat jestem laikiem i na estetyce się tu nie znam tongue.gif
eve
Też macie wrażenie, że po wyremontowaniu przejścia zapomnieli je umyć? chyba tylko pozamiatali, ale żeby tak chlusnąć wodą i przejechać szczotą to nie. I nowe marmurowe schody są mało widoczne spod warstwy kurzu wink.gif
Peterek
"nawet pasuje do Biedronki"

haha, umarłem. Biedronka jako najistotniejszy punkt architektoniczny okolicy, przyćmiewający wszystko swoją żółciutką farbą, którą możnaby dostrzec pewnie i w czarnej dziurze.
PaVLo
CYTAT(:) @ wto, 29 mar 2011 - 18:58) *
Tam to jeszcze jako tako, nawet pasuje do Biedronki i duzo lepszy schemat

Na tych blokach brakuje jeszcze napisu "Sponsored by Biedronka" oraz jebitnego logo.
chca naprawic to, czego nikt nie przemyslal (z przetargu):

CYTAT
(...)
Zamówienie obejmuje: wykonanie usługi polegającej na dokonaniu zmiany urządzeń sterujących w czterech platformach dla niepełnosprawnych zamontowanych podczas realizacji zamówienia podstawowego nr ZP/WKD-342-111/10, demontaż częściowy elementów sterowania i wymianie podzespołów, montaż nowych podzespołów w miejsce zdemontowanych pozwalających na działanie bezobsługowe platform, programowanie platform, wykonanie prób obciążeniowych, wykonanie prób zasilania obwodów: siłowego, oświetleniowego, sterowniczego.

(...)
Uzasadnienie faktyczne: W skutek interwencji mieszkańców skierowanych do radnych dzielnicy Centrum, co zaskutkowało interpelacjami na sesji Rady Miejskiej oraz zgłoszeniami w Straży Miejskiej, dotyczącymi funkcjonowania platform w przejściu podziemnych Centrum i spowodowania ich obsługi przez bezpośrednio zaangażowanych (osoby niepełnosprawne), po dokonanych odbiorach przedmiotu zamówienia określonego ZP/WKD-342-111/10, odbyło się spotkanie u Zastępcy Prezydenta Miasta, odnoszące się bezpośrednio do tych interwencji. Na spotkaniu omówiono możliwość zadośćuczynienia mieszkańcom, co do bezobsługowego użytkowania platform dla niepełnosprawnych. Podjęto pozytywny kierunek działania do rzeczonych interwencji, przy czym ze względu na techniczne uwarunkowania, podjęto decyzję o skontaktowaniu się z wykonawcą wykonującym montaż istniejących platform. Decyzję tę podjęto ze względu na warunki gwarancji obejmujące eksploatację ww platform. Przedstawiciele wykonawcy jednoznacznie podkreślali konieczność zamontowania nowego modułu od producenta już zamontowanego urządzenia. Jakakolwiek interwencja innego niż Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Banimex Sp. z o. o. wykonawcy, mogłaby spowodować utratę gwarancji, na skutek niewłaściwego działania platform, narażając tym samym Gminę na poniesienie dodatkowych kosztów w ramach trwania gwarancji, co byłoby w sprzeczności z art. 44, ust. 3, pkt. 1, Ustawy o finansach publicznych, co do celowości i oszczędności dokonywania wydatków publicznych.

xMarcinx
Jak zwykle wypaplałem.. a firma znowu się wzbogaci.
Michael_SA
Nie wiem czy to dobre miejsce na ten post ale.. Czy ktoś wie co to za dziwny pomysł z karczowaniem tylu drzew wzdłuż alei...
Sebastian22
CYTAT(Michael_SA @ śro, 18 maj 2011 - 12:54) *
Nie wiem czy to dobre miejsce na ten post ale.. Czy ktoś wie co to za dziwny pomysł z karczowaniem tylu drzew wzdłuż alei...

a dzieje się tam coś już? Al. Majakowskiego ?
Michael_SA
Dokładnie. Powycinali sporo drzew , nie wiem jakim kluczem się kierowali...
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Przedstawią raport o ożywieniu śródmieścia

2011-06-02, Aktualizacja: dzisiaj 09:43

Dziennik Zachodni
We wtorek 7 czerwca zaprezentowane zostaną wyniki warsztatów poświęconych obszarowi śródmieścia Dąbrowy Górniczej. W spotkaniu mogą wziąć udział wszyscy zainteresowani.

Jak informuje strona um idabrowa.pl, spotkanie odbędzie się 7 czerwca 2011 roku o godz. 16:00, w Miejskiej Bibliotece Publicznej przy ul. Kościuszki 25.

W lutym 2011 r. przeprowadzono trzydniowe warsztaty poświęcone rewitalizacji śródmieścia.

Efekty tych spotkań zostały zebrane w raport, który będzie można wykorzystać przy projektowaniu i realizacji konkretnych zadań.

Głównym założeniem warsztatów było wskazanie najlepszych rozwiązań dla rozwoju śródmieścia Dąbrowy Górniczej - stąd możliwość zaprezentowania swoich pomysłów mieli wszyscy zainteresowani, m.in. właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, mieszkańcy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych oraz przedstawiciele samorządu miasta.

Przez trzy dni uczestnicy wymienili się m. in. spostrzeżeniami na temat zagospodarowania terenów w okolicy linii kolejowej, dyskutowali o rozwoju rekreacyjnych funkcji parku Hallera, czy uczynienia ze śródmieścia prawdziwego serca miasta, z bogatą ofertą, mieszkaniową, usługową, rozrywkową i kulturalną.

Autorem raportu jest dr hab. inż. arch. Piotr Lorens, kierownik Katedry Urbanistyki i Planowania Regionalnego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, wiceprezes Towarzystwa Urbanistów Polskich, który prowadził warsztaty. Ich organizatorem był dąbrowski Urząd Miejski wspólnie ze Śląskim Związkiem Gmin i Powiatów.

CYTAT

Raport dotyczący rewitalizacji śródmieścia w Dąbrowie Górniczej

2011-06-08, Aktualizacja: 2011-06-10 21:40

zal
Zapoznaj się z raportem dotyczącym rewitalizacji śródmieścia. Dotyczy on m.in. koncepcji zagospodarowania terenów poprzemysłowych, rozwijania funkcji rekreacyjnych w parku Hallera czy poszerzania oferty mieszkaniowej i usługowej w ścisłym centrum.

Jak informuje serwis miejski idabrowa.pl, we wtorek zaprezentowano raport z warsztatów dotyczących rewitalizacji śródmieścia. Dokument może być wskazówką dla działań podejmowanych w celu rozwoju tej części miasta.

W lutym 2011 r. przeprowadzono trzydniowe warsztaty poświęcone rewitalizacji śródmieścia.

Efekty tych spotkań zostały zebrane w raport, który będzie można wykorzystać przy projektowaniu i realizacji konkretnych zadań.

Głównym założeniem warsztatów było wskazanie najlepszych rozwiązań dla rozwoju śródmieścia Dąbrowy Górniczej - stąd możliwość zaprezentowania swoich pomysłów mieli wszyscy zainteresowani, m.in. właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, mieszkańcy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych oraz przedstawiciele samorządu miasta.

Przez trzy dni uczestnicy wymienili się m. in. spostrzeżeniami na temat zagospodarowania terenów w okolicy linii kolejowej, dyskutowali o rozwoju rekreacyjnych funkcji parku Hallera, czy uczynienia ze śródmieścia prawdziwego serca miasta, z bogatą ofertą, mieszkaniową, usługową, rozrywkową i kulturalną.

Efekty zajęć zostały zebrane w raport, który wczoraj zaprezentowano w sali audiowizualnej Miejskiej Biblioteki Publicznej. Dokument stanowi wstępną wersję założeń do strategii rozwoju przestrzennego dzielnicy. Odnosi się m.in. do koncepcji zagospodarowania terenów poprzemysłowych, rozwijania funkcji rekreacyjnych w parku Hallera czy poszerzania oferty mieszkaniowej i usługowej w ścisłym centrum. Można wykorzystywać go przy tworzeniu planów zagospodarowania przestrzennego, a także podczas projektowania i realizacji konkretnych inwestycji.

Autorem raportu jest dr hab. inż. arch. Piotr Lorens, kierownik Katedry Urbanistyki i Planowania Regionalnego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, wiceprezes Towarzystwa Urbanistów Polskich, który prowadził warsztaty. Ich organizatorem był dąbrowski Urząd Miejski wspólnie ze Śląskim Związkiem Gmin i Powiatów.

CYTAT
idabrowa.pl

Pomysł na śródmieście

Wczoraj zaprezentowano raport z warsztatów dotyczących rewitalizacji śródmieścia. Dokument może być wskazówką dla działań podejmowanych w celu rozwoju tej części miasta.

W lutym odbyły się trzydniowe warsztaty poświęcone ożywieniu śródmieścia. Swoje pomysły na temat jego przekształceń mogli zgłosić m.in. właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, mieszkańcy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych oraz przedstawiciele samorządu miasta.

Efekty zajęć zostały zebrane w raport, który wczoraj zaprezentowano w sali audiowizualnej Miejskiej Biblioteki Publicznej. Dokument stanowi wstępną wersję założeń do strategii rozwoju przestrzennego dzielnicy. Odnosi się m.in. do koncepcji zagospodarowania terenów poprzemysłowych, rozwijania funkcji rekreacyjnych w parku Hallera czy poszerzania oferty mieszkaniowej i usługowej w ścisłym centrum. Można wykorzystywać go przy tworzeniu planów zagospodarowania przestrzennego, a także podczas projektowania i realizacji konkretnych inwestycji.

W załącznikach dokumenty podsumowujące warsztaty.

Materialy snf (51).gif

http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci/dow.../aid/14095.html

CYTAT
Jak ożywić centrum?
(aga) / sosnowiec.info.pl

W Dąbrowie Górniczej zaprezentowano efekty warsztatów dotyczących rewitalizacji śródmieścia. O przyszłości centrum miasta w lutym debatowali mieszkańcy, przedsiębiorcy, urzędnicy i przedstawiciele władz samorządowych.

Nad całością przebiegu warsztatów czuwał prof. Piotr Lorens z Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, który w miniony wtorek zaprezentował ich podsumowanie. ? Udało nam się zaktywizować lokalną społeczność, zapoznać się z głównymi problemami rewitalizacji śródmieścia oraz przygotować pewne założenia, które mogą zostać wykorzystane w dalszych działaniach na rzecz rozwoju tej części miasta. Uszczegółowiliśmy pewną wizję. Potrzebna jest teraz mobilizacja, środki finansowe oraz wola działania ? mówił profesor Lorens.

Uczestnicy warsztatów stworzyli tzw. projekty zintegrowane, których realizacja przyczyniłaby się do kompleksowego rozwoju centrum Dąbrowy Górniczej. Pierwszy z nich - projekt ?Bankowa? przedstawia potrzeby i pomysły na rewitalizację terenów przyległych do Huty Bankowa. Wśród nich znalazły się m.in. rewaloryzacja bazyliki wraz z zagospodarowaniem jej otoczenia, przebudowa al. Królowej Jadwigi z ograniczeniem ruchu kołowego i modernizacją torowiska tramwajowego, rozbudowa obiektu Miejskiego Ośrodka Pracy Twórczej oraz modernizacja kina ?Ars?. Z kolei projekt ?Zielone serce? zakłada rozbudowę systemu ścieżek rowerowych i wypożyczalni rowerów, rozwój proekologicznych imprez miejskich, likwidację barier architektonicznych. W projekcie ?Dąbrowski kalejdoskop? znajdziemy m.in. plany dotyczące przekształcenia ul. 3 Maja w deptak miejski, konieczność uporządkowania reklam i poprawy estetyki zabudowy czy postulat realizacji nowych powierzchni biurowych. Wśród konkretnych pomysłów na ożywienie centrum Dąbrowy Górniczej znalazł się projekt stworzenia nowoczesnego węzła komunikacyjnego z wykorzystaniem systemu Park&Ride w oparciu o przebudowę dworca kolejowego.

Sporo miejsca poświęcono także sposobom na ożywienie ul. 3 Maja. Zdaniem uczestników warsztatów w realizacji tego przedsięwzięcia pomóc mogłoby wyłączenie ruchu kołowego na odcinku od ul. Sobieskiego do ul. Bandrowskiego. Konieczne jest także uporządkowanie reklam na ul. 3 Maja, wprowadzenie systemu zachęt dla restauratorów czy rabatowa karta miejska. Efektem tych działań miałaby być tętniąca życiem ulica z letnimi ogródkami, kawiarniami i całodobowym bistro.

Prezydent Zbigniew Podraza podkreślał, że materiał wypracowany w trakcie lutowych spotkań stanowi dla niego bazę inspiracji. ? Wszystkie pomysły, które padają w trakcie tego typu warsztatów tworzą wizję miasta przyszłości. Wiele z nich, choć dzisiaj wydają się zaskakujące, wcale nie są nierealne. Chociażby pomysł kolejki linowej biegnącej nad Pogoriami. Może nie zrealizujemy tego teraz, ale dlaczego nie za 15 lat? ? podsumował prezydent Dąbrowy Górniczej.
bzenek
Tak mi ostatnio przyszło do głowy, że świetnym pomysłem na ożywienie miasta byłoby urządzenie przed PKZ... plaży. smile.gif

Można to nazwać "Pogoria V", ubrać bobra w bikini, leżaki rozstawić...

Jestem przekonany, że by się to spodobało. Akurat siedząc przed PKZ ma się słońce na wprost.

---------------------------------------------------------------

A w piątek w Katowicach odbędzie się na ulicy mecz bokserski Polska-Litwa-Ukraina. Podobno tak już walczono przed wojną. Też niezły pomysł.

W centrum dużo jest emerytów, którrzy pamiętają dobre czasy polskiego boksu. Zainteresowanie murowane. Kto powiedział, że centrum jest tylko dla młodych smile.gif
xMarcinx
CYTAT(bzenek @ śro, 17 sie 2011 - 07:53) *
ubrać bobra w bikini

happy (6).gif
yaku
Zejdzmy na ziemię hehe ...ulica banków i tylko banków. Cała reszta , która tam jeszcze jest ciągnie w zasadzie siłą woli.
Było juz kilka kawiarni i albo ledwo zipią albo padły. Czynsze na tej ulicy sa tak wywindowane , że stać na nie tylko banki.
Który restaurator przy zdrowych zmysłach odważy sie zainwestować duże pieniądze w wynajęty lokal z czynszem tak nieadekwatnym do osiąganych obrotów?
Przykładem niech będzie los Flerynki.
dżoplin
siłą woli .. dobre smile2.gif

ktoś mi mówił, że widział, że na miejscu flerynki już coś się dzieje, w sensie adaptują lokal
mgmisiek
CYTAT(dżoplin @ śro, 17 sie 2011 - 13:29) *
siłą woli .. dobre smile2.gif

ktoś mi mówił, że widział, że na miejscu flerynki już coś się dzieje, w sensie adaptują lokal

Czyli co - możemy urządzić konkurs - zgadnij jakiego banku brakuje na 3-go maja?
dżoplin
ja jednak nie stawiałaby na bank

ps. ostatnio w materiale kanału 99 pytano dąbrowiaków gdzie w dąbrowie wybierają się na randki. wielu z nich mówiło o tym, że chciałoby pójśc do restauracji ale takich nie ma w dąbrowie

ja nie wiem czy to wszystko powstaje w tajemnicy? czy za mało reklamuje się na Dąbrowie? mamy przecież już teraz co najmniej kilka restauracji: Kleopatra, Verona, Origami a ludzie wciąż wolą Centrum handlowe

albo prasa kłamie biggrin.gif
Master
Na 3go maja na kiejscu flerynki jest ogloszenie zatrudnie kucharza i barmanke , więc....
yaku
No co jak co, ale i lokal i miejscówka sa idelane na dobra restauracyjkę. nie ma się jednak co łudzić.

Jeżeli powstanie to nie będzie to tani lokal. Czynsz tam jest zabójczy:(

Fajnie więc byłoby żeby był to lokal luksusowy.. w końcu to centrum miasta Czekam z niecierpliwością, może uda sie przełamać w końcu schematy naszego miasta
bzenek
CYTAT(dżoplin @ pią, 19 sie 2011 - 11:55) *
ps. ostatnio w materiale kanału 99 pytano dąbrowiaków gdzie w dąbrowie wybierają się na randki. wielu z nich mówiło o tym, że chciałoby pójśc do restauracji ale takich nie ma w dąbrowie

Bujda na resorach. Choćby dlatego , że w wieku hmm... "szczególnego nasilenia randek" ma się ograniczone możliwości finansowe. wink.gif

W innym wieku też. Jak pokazuje rzeczywistość w DG powodzeniem cieszą się tylko darmowe rozrywki. To wcale nie jest źle ale akurat restauracjom źle wróży.

CYTAT(yaku @ śro, 17 sie 2011 - 12:14) *
Zejdzmy na ziemię hehe ...ulica banków i tylko banków.

Czynsze na tej ulicy sa tak wywindowane

3 maja, 3 maja i 3 maja lac.gif

Mówimy centrum - myślimy 3-maja.
Czemuż wszyscy za wszelką cenę chcą robić centrum na tej ulicy ????
Czy to jakiś pępek świata ma być ????

W okolicy jest ładny park czy genialny plac przed PKZ do ożywienia.
Udało się tam lodowisko. Udaje się kino plenerowe. Może uda się plaża i boks (darmowe). smile.gif

Nie bądźmy wiecznymi niewolnikami ględzenia o knajpach na 3-maja.
Kto tam będzie siedział ? Wyżej wymienieni randkowicze z tygodniówką 50zł ?
yaku
hehe thumbup1.gif happy (25).gif celb (23).gif biggrin.gif bzenek naprawdę świetny post!

Btw z ta plażą to tak poważnie? Bo ja sądziłam , że jaja sobie robicie...
bzenek
CYTAT(yaku @ sob, 20 sie 2011 - 16:45) *
hehe thumbup1.gif happy (25).gif celb (23).gif biggrin.gif bzenek naprawdę świetny post!

A bo mnie drażni jak ciągle w DG pielęgnujemy w sobie kompleks "3-maja" mellow.gif

CYTAT(yaku @ sob, 20 sie 2011 - 16:45) *
Btw z ta plażą to tak poważnie? Bo ja sądziłam , że jaja sobie robicie...

Plaża jest OK.

Tak sobie jeszcze przypomniałem, że swego czasu w Katowicach funkcjonował (funkcjonuje) Letni Ogród Teatralny w podcieniach GCK. Lekkie, łatwe i przyjemne sztuki na letnie wieczory.

To tez jest genialna sprawa. Po remoncie PKZ można takie przedstawienia robić z boku pałacu gdzie był letni ogródek knajpy Starsfera. Na pewno wypali. smile.gif
yaku
CYTAT
Po remoncie PKZ

Właśnie a jest przewidywany jakiś termin zakończenia prac remotowych? Bo ja słyszałam coś o 2 latach to troche musimy wtedy poczekać na spotkanie z kulturą;p
pawcio1978
Kazdy ma rozne gusta. A DG to taka duza miescinka. Sam juz wole o wiele bardziej Katowice. Natomiast Centrum powinno byc gruntownie wyremontowane lacznie z przejsciami.
Master
CYTAT(pawcio1978 @ wto, 06 wrz 2011 - 21:50) *
Kazdy ma rozne gusta. A DG to taka duza miescinka. Sam juz wole o wiele bardziej Katowice. Natomiast Centrum powinno byc gruntownie wyremontowane lacznie z przejsciami.

czy ja tu czegos nie rozumiem ?? posty w kazdym temacie, czesc bezmyslnie
pawcio1978
Jak ludziska wrzucaja cale artykuly to nie czepiasz sie.
menago
moze dlatego ze artykuly wnosza o wiele wiecej niz 98% procent twoich 'wtrąceń' ??
pawcio1978
A probowales taka strone obejrzec na komorce? Niemozliwe. Do tego dlugi czas ladowania.
Mały77
CYTAT(Master @ śro, 07 wrz 2011 - 14:56) *
CYTAT(pawcio1978 @ wto, 06 wrz 2011 - 21:50) *

czy ja tu czegos nie rozumiem ?? posty w kazdym temacie, czesc bezmyslnie

Mam takie samo wrażenie - tak jakby pawcio1978 walczył o jakąś nagrodę za ilość postów. Nieważna zawartość merytoryczna - ważne by coś napisać ...
pawcio1978
Po pierwsze: robicie OffTopic. Po drugie: niech admin lub moderator wezmie sie techniczna czesc forum. Powod:
- niepotrzebne wklejanie calych artykulow -> zamulanie
- problemy z skryptem.
- akurat to forum powoli dziala w komorce
szer
Wklejanie całych artykułów jest dobre, bo po czasie mogą zniknąć z sieci. A tutaj przynajmniej będzie mirror.
pawcio1978
Szer
spowalniaja wczytywanie strony. I NIE CZYTELNE NA KOMORCE!!!
vacu
CYTAT(szer @ śro, 07 wrz 2011 - 18:40) *
Wklejanie całych artykułów jest dobre, bo po czasie mogą zniknąć z sieci. A tutaj przynajmniej będzie mirror.

Nie wiem jak was ale mnie to powoli zaczyna wk...urzać, w każdym wątku porcja pamu, proponuję:

[Edytka]
Ten baner oczywiście nie odnosi się do ciebie szer wink.gif
yaku
hehe a ja się zastanawiałam od trzech dni co to ma być ...ulżyło mi , że nie tylko ja mam takie wrażenie.
Slyzaba
Dzisiaj zauważyłem, że w centrum, przy konstrukcjach nad wejściami do przejścia podziemnego, trwają jakieś prace spawalnicze. Wygląda na to, że wszystkie poprzeczne boki zyskają jakieś ścianki? Fachowcy spawali poprzeczną belkę oraz montowali dwie pionowe. Czyżby mieli to szklić?
multilotek
Pod koniec ubiegłego tygodnia- nie wiem czy obecnie również- na bokach przejść wisiały reklamy jakieś firmy ( nie pamiętam jakiej), na których to chwaliła się, że jest wykonawcą szklanych ścianek bocznych w przejściach w Dąbrowie Górniczej.
xMarcinx
Zorientowali się, że zaraz śnieg będzie zawiewać wink.gif IMO dobrze, jednak lepiej jakby coś z tą windą zrobili..
Dave
Hmmm... no nie wiem, czy to ściany boczne będą robić. Parę dni temu też były prace przy wejściach do przejść w centrum, ale... wymieniano/demontowano (lub coś w tym rodzaju jak zauważyłem) te płytki, na których opierają się filary.
Slyzaba
Dave - na pewno będą montować boczne ściany. Do każdej pionowej podpory przyspawali dwie śruby więc na bank boki też będą robić. Płytki, o których piszesz zdejmowali, żeby filar oparł się na zbrojonym fundamencie a nie ma granicie/marmurze.
BARES
CYTAT
Przejście podziemne w centrum zostanie ''oszklone''

Do końca tygodnia w bocznych ścianach czterech wejść i wyjść z przejścia podziemnego w centrum Dąbrowy Górniczej zostaną zamontowane szyby.

W czasie remontu przejścia, który zakończył się na początku tego roku, wykonane zostały jedyne zadaszenia. Jak mówi Bartosz Matylewicz, szyby w bocznych ścianach nie były wtedy w ogóle planowane. - Pojawią się teraz po sugestiach mieszkańców, którzy zwracali uwagę, że przy wietrznej i deszczowej pogodzie wszystko wpada na schody i do przejścia - wyjaśnia Matylewicz.

Montaż szyb ma potrwać do końca tygodnia. Jak mówi Bartosz Matylewicz, miasto zapłaci za nie ponad 100 tys. zł.

Warto wspomnieć, że przy schodach przy wszystkich czterech wejściach zostały już zamontowane i działają sterowniki niezbędne do „przywoływania” zamontowanych w przejściu platform dla niepełnosprawnych.

Gazeta Sosnowiec
purz
menago
a czy to znowu robi firma pt. Banimex?!
pawcio1979
Blachy nad wejściami uszkodzone, często problem z oświetleniem przejścia po pseudo "remoncie". I to nazywa się w UM remont. Może raczej powinni twierdzić: modernizacja.
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Centrum się zmieni? Nie brakuje koncepcji i propozycji. Są projekty architektów

2011-12-08, Aktualizacja: dzisiaj 10:46

Dziennik Zachodni Piotr Sobierajski
Centrum Dąbrowy Górniczej powinno się zmienić, bo brakuje tu rynku i budynku, który połączyłby przestrzeń przed Pałacem Kultury Zagłębia z parkiem Hallera. Co do tego nie mają wątpliwości architekci.

Koncepcje i propozycje takich zmian będzie można zobaczyć w najbliższy poniedziałek o godz. 10 w Urzędzie Miejskim, gdzie odbędzie się seminarium na temat rozwoju centrum Dąbrowy Górniczej w projektach młodych architektów. Tam ogłoszone zostaną też wyniki III edycji Konkursu o Nagrodę Prezydenta Dąbrowy Górniczej za wyróżniającą się pracę dyplomową o tematyce rewitalizacji lub rozwoju miasta Dąbrowa Górnicza. My tymczasem już dziś przedstawiamy kilka projektów, które mogą odmienić architektoniczne oblicze śródmieścia.

Jedną z ciekawszych propozycji przygotowała Agata Bogacz, absolwentka Politechniki Krakowskiej. Postawiła na projekt Centrum Sztuki Współczesnej, po przeciwnej stronie Pałacu, jako obiektu który może wzbogacić przestrzeń miejską, ale także wpłynąć na rewitalizację sąsiednich terenów.

- Nie byłaby to konkurencja dla Pałacu, bo galerie mieściłyby się na piętrze, a parter zajęty byłby przez handel i usługi - mówi Agata Bogacz. - Proponuję też połączyć plac Wolności z parkiem podziemnym pasażem.

To mógłby być nowy symbol miasta - dodaje.

Zdecydowanie więcej zielonych przestrzeni, skwerów, drzew, a pośród tego skatepark, minigolf, trakty piesze proponuje z kolei w śródmieściu Aleksandra Dryszel, również absolwentka Politechniki Śląskiej. Jej praca Nowe Centrum Miasta "Zielona Spinka" została wyróżniona w tegorocznej edycji konkursu.

O tym, że zmiany są konieczne przekonany jest dr Adam Polko z Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, który zajmuje się m.in. przestrzeniami publicznymi. - I właśnie takich reprezentacyjnych przestrzeni brakuje dziś w centrum Dąbrowy Górniczej, które traktowane jest jako centrum przesiadkowe. Wiele się zmieniło, jest PKZ, powstało Centrum Handlowe Pogoria, aquapark, hala Centrum, ale to nie tworzy spójnej całości - podkreśla dr Polko.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...029ec4475,1,3,5
BARES
CYTAT
Niepełnosprawni mają problem z windą w przejściu podziemnym

Anna Polewiak

Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż niepełnosprawny przedostanie się przez przejście podziemne w centrum Dąbrowy. Do takiego wniosku doszliśmy, obserwując przeprawę Piotra Zandeckiego, poruszającego się na wózku inwalidzkim, z platformami dla niepełnosprawnych w centrum.

Niepełnosprawny powinien sam wjechać wózkiem na podest platformy, ale tego nie zrobi, bo zatrzymuje się ona zbyt daleko
Windy miały być wygodne w obsłudze i funkcjonalne. Stały się męczarnią dla Piotra oraz jego opiekuna Bogdana Zandeckiego z dąbrowskiego Stowarzyszenia Neuron. Przetestowali wszystkie cztery platformy. Działała jedna, od strony parku Hallera. Na jazdę, poprzedzoną rozszyfrowaniem mechanizmu jej działania, stracili ok. 40 minut. Próby włączenia platformy zgodnie z instrukcją obsługi nie przyniosły rezultatu. Zbawienne okazały się porady mieszkańców. Trzeba było przekręcić czerwony przycisk, następnie zielony, by zadziałało. Otwarcie podestu i ramion platformy też wymagało pracy grupowej.

- Niepełnosprawny nie obsłuży windy sam. Poza tym musi pozostać włączona, by ją przywołać. Inaczej żaden przycisk nie zadziała. Instrukcja wprowadza w błąd. Mnóstwo czasu straciliśmy na rozpracowanie obsługi urządzenia i dodatkowo pomocy osób trzecich - przyznaje Bogdan Zandecki. Piotr też miał już dość. - Zmęczyłem się, bo podczas jazdy trzyma się palec na przycisku, a mam spastyczne palce. Nie poruszam się też tak sprawnie na wózku, więc trzeba mi pomóc wjechać i opuścić platformę - dodaje Piotr.

Zdaniem członków stowarzyszenia i mieszkańców służby miejskie chyba nie do końca przemyślały takie rozwiązanie. Miasto twierdzi jednak, że windy są funkcjonalne. - Urządzenia są dostosowane do samodzielnego korzystania przez niepełnosprawnych, dzięki umieszczeniu kaset wezwań i dyspozycji oraz poręczy na odpowiedniej wysokości. Podświetlony pulpit sterujący wyposażony jest w przycisk stop i przycisk wzywania pomocy. Sprowadzenie windy na przystanek nie wymaga specjalnych kwalifikacji. Może to zrobić każda poinstruowana osoba - przekonuje Barbara Struzik z UM. Jednak praktyczny test wind pokazał, że ich obsługa nie jest rzeczą prostą. Poza tym urządzenia nie działają.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.