Oj się tego nazbierało.. Ostatnio nie mam czasu, pracę trzeba pisać.. ale do rzeczy:
CYTAT(bzenek @ wto, 06 maj 2008 - 11:33)

Jak się chce to można robić w GZM i bez GZM ale jakoś się nie chce. Wiec skoro metropolia mogłaby być takim katalizatorem dobrych starych i nowych pomysłów to może warto zaryzykować ?
Władze dowolnego szczebla mają demokratyczny mandat aby działały jak im sie podoba. Mandat ten wydały im także społeczności Zagłębia

Problem polega na tym, że pomysły te w większości wcale nie będą wymagać łączenia miast w metropolie. Głównym założeniem i argumentem zwolenników, jest fakt że nastąpi nagły napływ inwestycji (co i tak można włożyć między bajki) oraz fakt dostępu do większej ilości środków z UE (tych przeznaczonych dla metropolii). Rząd nie da dodatkowych pieniędzy na to, więc budżet metropolii na inwestycje w metropolii będą stanowić pozyskane środki (a tu może być róznie) oraz przede wszystkim składki od gmin tworzących ją. W takim wypadku, pieniądze mogące zostać zainwestowane u nas, zostaną zainwestowane gdzieś indziej bo po obecnym wyglądzie współpracy (jeśli to tak można nazwać) władz wojewódzkich z różnymi regionami z woj. śląskiego, nie widzę tu innej możliwości. Poza tym, liczmy się z tym, że będą to także dodatkowe etaty, za które przyjdzie nam słono zapłacić. Tak więc dla mnie, wcale zyski z tego przedsięwzięcia nie są pewne, a wręcz boje się że na tym stracimy. Ale to nie my decydujemy i jeśli ma powstać metropolia to powstanie, tyle tylko my jako miasto jak i region Zagłębia Dąbrowskiego, powinniśmy żądać równych zasad, także w podziale środków.

Wszyscy przeceniacie te mityczne Władze Wojewódzkie. On mają do dyspozycji (proporcjonalnie biorąc) 10 razy mniej pieniędzy niż władze miasta Dąbrowy Górniczej. Czy wyobrażasz sobie jakikolwiek rozwój naszego miasta z 50mln budżetu ? Gdzie są te mityczne miliny milionów zabierane Zagłębiu ? Bo na pewno w budzecie Województwa Ślaskiego ich nie ma.

Słucham? Ile? Yyyy.. czytałeś może RPO 2007-2013 woj. śląskiego?? Bo wydaje mi się że nie, skoro wprowadzasz ludzi w błąd. To władze decydują o tym gdzie i ile kasy trafi i tak tylko 3 projekty kluczowe i ilość kasy: "Kontynuacja budowy Drogowej Trasy Średnicowej „Zachód” – odcinek Zabrze – Gliwice" dof. z RPO 75mln EUR.;"Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-sportowej Podium" 41,68mln EUR; "Budowa nowego gmachu Muzeum Śląskiego w Katowicach" 51mln EUR;
Jeśli tak nie wierzysz, że regiony zarówno ZD jak i Podbeskidzia czy Częstochowy są dyskryminowane w podziale środków, to zapytaj urzędników czy pracowników ośrodków kulturalnych z naszego regionu. Zresztą, wymień mi jedną ważną inwestycję w naszym regionie z pieniędzy wojewódzkich.

Faktycznie przypadek Gliwic jest podpada pod faworyzowanie Gliwic ale świadczy też o tym, że urzednicy z Gliwic przetarli szlaki po tych wszystkich pokojach co trzeba. A urzędnikom z Zagłebia najwyraźniej się nie chciało.
Rozumiem że masz wiedzę, że projekty Zagłębiowskie były źle przygotowane albo przynajmniej gorzej niż te które dostały dofinansowanie a były ze strony Śląskiej? Jeśli możesz, udowodnij to. Jeśli nie, to nie wysnuwaj opinii jeśli nie ma na to dowodów że ktoś coś spartolił. Może i tak jest, ale wytłumacz mi dlaczego instytucje kultury nie dostają dofinansowania jeśli śląskie dostają cały czas. Pogadaj z kustoszem muzeum, jak się skończyły próby zdobycia pieniędzy na sztolnię (ja rozmawiałem z vicedyrektor).

Reszta to mało wiarygodne zarzuty. Choć trzeba przyznać, że się starasz bronić swojej racji. W przeciwieństwie do Ciebie reszta ideologów krzywdy zagłębia poprzestaje na tradycyjnym bida-zagłębiowskim "można tak długo wymieniać".
Może to będzie dla Ciebie jakaś nowatorska wiadomość ale nam się nic nie należy. Nie miej żadnych złudzeń i nie wierz tym, którzy tak piszą.
Tu nie chodzi o ideologię. Czemu np. Tramwaje Śląskie będą inwestować w infrastrukturę w Katowicach, Gliwicach itp. a nie w Sosnowcu czy Dąbrowie, tylko odwleka się to na x lat. Czemu DTŚ mamy sami sobie sponsorować, skoro "Zachód" był częściowo finansowany z pieniędzy wojewódzkich? Czy to jest ideologia? To po prostu fakty. A to że nam się należy, będę się upierał przy tym. Zadaniem władz wojewódzkich, jest dbanie o to by całe województwo śląskie a nie tylko Katowice czy Gliwice się rozwijało/y. To też, inwestycje w innych częściach powinny być realizowane, poza tym istnieje "Strategia Rozwoju Województwa Śląskiego na lata 2000-2020"wg. której powinny być realizowane zadania, choćby wspomniane wcześniej w dziedzinie kultury.

Ja już przejrzałem i widzę, że strasznie płytka jest ta propaganda Zagłębia Chrystusa Narodów.
No to czemu mówisz, że pisze głupoty jak się ze mną zgadzasz ?
Nic się nie kłóci. Zajrzyj do Studium Uwarunkowań Przestrzennych - tam mądrzejsi ode mnie już wszystko ładnie pogodzili.

Chodziło mi tu raczej o sposób podejścia do tego tematu. Wiesz, papier wszystko przyjmie. Problem polega na tym, że mimo pięknych jezior i miejscami krajobrazów, udrowiskiem to my nie będziemy. Kominy jeszcze długo będą górować nad naszymi głowami a powietrze będzie takie a nie inne. Naszym celem łączenia tych dwóch funkcji o których pisaliśmy, jest próba ściągnięcia do nas ludzi w okresie letnim i weekendowym z okolicznych miejscowości aby się zrelaksować i jednocześnie wydać trochę grosza. Nic więcej jeśli chodzi o rekreacje i przemysł nie wyciśniemy. Są rzeczy, których po prostu się nie przeskoczy.

Tu faktycznie bardzo sie różnimy. Ja nie wierzę w to ożywienie ale to jest temat na zupełnie inną dyskusję.
Naprawdę nie ma żadnych mitycznych wojewódzkich pieniądzy, które mogą odmienić Zagłębie. O budżecie napisałem o tym troszkę wyżej. Jest troszkę kasy z RPO ale to będą grosze, które mogą dać impuls ale sprawy nie załatwią.
Nigdy nie powiedziałem, że sprawa tych funduszy załatwi kompletnie nasze problemy. Nie, ale może dać duży impuls do poprawy sytuacji. Zagłębie ma bardzo duży potencjał (choćby 2 największe miasta ZD: S-c i DG). Myślę, że jesteśmy niewiele gorsi niż jedynie Katowice i Gliwice, no i może Zabrze. Problem w tym, że po części sami tego nie umiemy wykorzystać a po części władze wojewódzkie traktują nas po macoszemu. Jak wiadomo zarówno skrajni Załębiacy, uważający że wszystkiemu są winne władze wojewódzkie, jak i osoby nie dostrzegający problemów - nie mają do końca racji. Prawda moim zdaniem leży gdzieś pośrodku. Ja bym po prostu chciał, by władze wojewódzkie stworzyły wszystkim równe warunki i wtedy wyjdzie kto, co może.

Możesz nie wierzyć ale jeszcze przez długi czas Dąbrowa Górnicza będzie się rozwijała (albo zwijała) w cieniu Katowic i ściśłym związku z Katowicami. Społecznym, ekonomicznym, naukowym, itd. Mimo całej swojej mizerii jest to jednak ośrodek wiodący w naszym regionie. I to bez względu na fakt istnienia czy też nieistnienia aglomeracji/aglomeracji/GZM.
Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Nie chce tylko, by władze wojewódzkie robiły nam jakaś stolicę. Jeśli Katowice są takie wspaniałe, to poradzą sobie z tą nędzną konkurencją same i zdobędą, czy tam umocnią swoją pozycję. Problem w tym, że wystarczy spojrzeć na spór o targi Kolportera i wszystko widać jak na dłoni.

Nie ma żadnych ONYCH, którzy rozgrywają wszystko ponad naszymi głowami. W sejmie, senacie, sejmiku wojewódzkim i nawet w tym znienawidzonym Urzędzie Marszałkowskim Województwa Ślaskiego wszędzie pracują lub reprezentują nas ludzie z Zagłębia Dąbrowskiego.

Słuchaj, co jak co ale politycy czy samorządowcy to są największe sprzedawczyki. To jest chyba największy paradoks, że akurat tą grupę społeczną dałeś jako reprezentantów nas wszystkich. Dla stanowiska, kasy czy premii w większości przypadków są oni w stanie zrobić wszystko. Stąd też nie dziwią mnie postawy wielu z nich. Co z tego że my ich wybrali, jak oni robią nie to co oczekują od nich mieszkańcy regionu tylko to co im bardziej jest na ręke. Nawet z tego powodu, mówie i będe mówił że decycje zapadają ponad naszymi głowami.
Ciekaw jestem, jakby wypadło referendum na temat tego, czy Zagłębiacy chcą być w metropolii albo w megamiescie.
Teraz chciałbym się odnieść do wypowiedzi kolego @krajcok-a
CYTAT(krajcok @ czw, 08 maj 2008 - 10:38)

Dobrze prawisz, ja powiem wiecej
Dabrowa jest w wojewodztwie slaskim sama chciala,
DG jest w gornoslaskim zwiazku metropolitalnym sama chciala,
DG bedzie w aglomeracji slaskiej sama chce,
To jakie tu Zaglebie jak tu Slask! W wolnych wyborach ludzie wybrali, Podraza w teczce z Katosow nie przyjechal. Prawda Slonzakow tu malo ale juz sie buduja kolo Pogorii, bedzie wiecej, w Katosach tez pelno goroli i co z tego, miasto jest Slaskie bez 2 zdan. Pojedz gdzies w Polske, powiedz zes z Zaglebia, popatrza jak na wariata bo nikt nie zna zadnego Zaglebia.
To śmieszne że powołujesz się na zmiany administracyjne, które do tej pory po tylu latach od wprowadzenia, są podważane i uznawane za złe i to z każdej ze stron politycznych. Nikt zagłębiaków nie pytał, czy chcą być w takim województwie albo czy nazwa województwa jest ok. Swoją drogą "Śląski" to kolego jest bardziej Wrocław i opolszczyzna a Katowice.. zresztą, polecam książkę do historii. Poza tym, fakt że jak to ująłeś znajdujemy sie w "woj. śląskim" nie oznacza że jesteśmy Śląskiem. Po pierwsze, nazwa województwa nie oznacza że cały teren w nim to dany region. W woj. mamy zarówno ziemie częstochowską, jak i Zagłębie Dąbrowskie oraz Podbeskidzie. Jeśli Ty nie widzisz tej różnicy pomiędzy nazwą województwa a regionu, to przykro mi to stwierdzić ale Tobie już nic nie pomoże w tej kwestii.
Pozostanie poza GZM nie byłoby dobre dla Dąbrowy, jeśli przystępuje do niego tak wiele miast. Stąd też, chcąc czy nie chcąc w nim jesteśmy.
Aglomeracja śląska? Znaczy mówisz o metropolii? No to chyba logiczne, że skoro pozostanie poza GZM, mogłoby mieć niekorzystny wpływ to poza metropolią jeśli takowa powstanie, jeszcze większy. Problem polega na tym, że my chcemy współpracy partnerskiej a nie na warunkach narzuconych obecnie przez władze wojewódzkie jakie panują w "Śląskim".
Co ma Podraza do tego co chcą ludzie. Podraza ma być przede wszystkim gospodarzem DG i wtedy kiedy były wyboru o metropolii jeszcze sie nie mówiło albo co najwyżej przebąkiwało. Tak więc, jego opinii w tej kwestii poznać nie było sposób, choć coś o GZM wtedy się mówiło - jako związku miast. Zróbmy referendum, wtedy wyjdzie czego oczekują Zagłębiacy a nie gadajmy o wszystkich że czegoś chcą bo chce tego prezydent,, bo to czysta demagogia.
O Zagłębiu ludzie wiedzą. Może nie wszędzie i nie w takim stopniu jak o innych regionach. Jest to niestety wynikiem siłowych prób ześląszczenia tego terenu i pomijaniem go zupełnie choćby w mediach lu prasie gdzie pisze się woj. śląskie (co ciemny naród odczytuje jak Ty jako Śląsk). W dodatku dziennikarskie błędy (specjalne bądź nie) też swoje robią, w stylu wiadomosci z onetu: "Śląsk: Dwie ofiary wypadku w Dąbrowie Górniczej". O Zagłębiu się nie mówi, więc ludzie nie wiedzą o regionie. Ludzie nie wiedzą, bo się nie pisze i czyta o regionie. Proste. Na szczęście, chyba powoli Zagłębie Dąbrowskie się odradza. Zarówno społeczeństwo obywatelskie jak i lata spędzone tu przez rodziny, mają wpływ na to kim czują się mieszkańcy tych ziem - w coraz większej ilości Zagłębiakami, czego nie ukrywają.
CYTAT(krajcok @ czw, 08 maj 2008 - 10:38)

DG to zbieranina ludzi z calej Polski, same gorole ktore chca byc hanysami, wiec przestancie z tym Zaglebiem bo ludzie jakiej schizy dostana. Zaglebie jest dlatego ze Slazaki sie smieja z Goroli ale to minie kiedys. Jakby Slask traktowal DG jak swoje slaskie city to by juz nikt o zaglebiu nie gadal. Gorole z Dabrowy tylko czekaja zeby ich Hanysy zaakceptowalli jako Slazakow i nie chca zadnego Zaglebia. Wymysly ze was okradaja i nie lubia trzyma jeszcze paru przy Zaglebiu, tylko tyle, no to co to za smiszny region? plytkie te korzenie! Dabrowiacy zasluguja na normalny region!
Nie wiem co tu miałeś na myśli. Podziały między Zagłębiakami a Ślązakami wynikają z odrębności historycznej i kulturowej tych ziem. I nikt tu nie dosteje schiza, chyba że przez to że ktoś gada bzdury typu: śląski Sosnowiec. Widzę znasz zdanie każdego z Zagłębiaków. Spoko, jakiś alfa omega jesteś. Ja uważam że w Zagłębiu są i tacy (uważający się za ślązaków) i ludzie czujący się zagłębiakami.
CYTAT(krajcok @ czw, 08 maj 2008 - 20:05)

Nie ma zadnych wojen wspolpraca dobrze sie uklada. Kiedy DG wstepowala do Gornoslaskiego Zwiazku prezydent Swietochlowic powiedzial 'to ostatecznie zasypuje podzialy na Slask i Zaglebie od dzis jestesmy jednoscia'. Ja tam wierze ze prezydent Swionow mowil szczerze bo po co przyjmowali by DG i Sosnowiec jakby chcieli dalej dzielic. Pomysl spokojnie.
Sa resztki animozji i nieufnosci wsrod ludzi takich jak ty. Dlatego powinna powstac 2 mln Silesia ona calkiem zjednoczy miasta GOP tak jak Bielsko z Biala stalo sie jednoscia.
Jak brakuje argumentow idziesz w osobiste wycieczki, nie ladnie ale to znaczy ze przyznajesz mi racje
Czestochowa przy nastepnym rozdaniu moze odskoczyc od Slaska, DG jest tu na zawsze. Czestochowa jest w Zwiazku Malopolskim, DG
dobrowolnie weszla do Zwiazku Gornoslaskiego widzisz roznice? To sa inne sytuacje. Jak Czestochowa zostanie 60 lat przy Katosach to pomyslimy czy to Slask

kibicow Zaglebia Sosnowiec i innych ktorzy chcieli mnie obrazac zamiast prowadzc rozmowe o DG przepraszam za zaklocenie spokoju

Schowajcie glowy w piasek, tak tak nie mieszkacie na Slasku

Zadowoleni ? No to luzik ale dajcie innym myslec po swojemu. Jestem za 2 mln Silesia i za zjednoczeniem miast GOP tak jak Bielsko-Biala sie zjednoczylo.
Co za bzdury pleciesz. Nie ma wojny bo prezydent nic nie znaczących Świętochłowic w GZM, najbiedniejszego miasta coś powiedział. Popatrz na walkę o tarfi wystawowe Katowic i Sosnowca. Katowice nawet grać fair nie umieją, i wycofują się z wcześniejszych ustaleń. Zresztą nie tylko w tej materii są nieporozumienia. Wystarczy poczytać wypowiedzi uszoka o Zagłębiu czy Frankiewicza by widzieć jak nas kochają. Swoją drogą, oni sami mają problemy dogadaniem się ze sobą a co dopiero z Zagłębiem.
A wycieczka Twoja co do kibiców Zagłębia po co jest? Jakieś ograniczone myślenie masz, skoro kogoś kto czuje się zagłębiakiem odrazu nazywasz kibicem i jakims fanatykiem. A Ty może kibic Ruchu czy GKSy czy innych Górników? Swoją drogą chyba można kibicować jakieś drużynie i być "swój chłop" czy to w przypadku Zagłębia dla Ciebie się nie je razem?
Ależ myśl po swojemu że mieszkasz na Śląsku. Tylko proszę Cię, nie wygłaszaj opinii za wszystkich Zagłębiaków. Bo to co ja piszę, myślę tylko i wyłącznie ja. Znam wiele osób które myślą podobnie, ale nigdy nie powiedziałbym że myślą tak wszyscy, jak to Ty starałeś się nam wmówić.
Sorki za przydługawy post, kto przeczytał cały to mu gratuluje