Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
eve
Ludki nie wiecie czy są już grzyby przy Pogorii 4? :>
Dabrowianin30
CYTAT(eve @ pią, 13 lip 2012 - 10:46) *

Troszke kurek i śladowe ilości kozaków
eve
CYTAT(Dabrowianin30 @ pią, 13 lip 2012 - 11:34) *
Troszke kurek i śladowe ilości kozaków

Byłam dziś i nie znalazłam nic smile.gif Trzeba poczekać na deszcz, duuużo deszczu.
Slyzaba
: )
CYTAT
W tym roku mieli nie robic ukladu komunikacyjnego przy III, a tymczasem koncza remontowac parking.

Wczoraj byłem na PIII - prace przy parkingu zakończone. Wszędzie nowy asfalt. Tylko linii parkingowych jeszcze brakuje.
Slyzaba
CYTAT

Po dzisiejszej wizycie w Muzeum zdecydowanie polecam tą okolicę na grzybobranie. Kilkanaście młodych i dużych podgrzybkowych kapeluszy można znaleźć 3 m na prawo, od wejścia do Muzeum smile2.gif

Leszek
CYTAT
23.07.2012 13:26
Pogoria (nie tylko) z szansą na tytuł Modernizacja Roku

Na dwie propozycje z Dąbrowy Górniczej i jedną z Będzina można głosować w ogólnopolskim konkursie Modernizacja Roku 2011.

W zamyśle organizatorów, konkurs ma promować najciekawsze dokonania rodzimych budowlańców w zakresie modernizacji, renowacji czy adaptacji obiektów. Dlatego każdego roku do konkursu zgłaszanych jest kilkaset obiektów z całej Polski, które rywalizują o statuetkę i tytuł Modernizacja Roku w kilku kategoriach.

Do tegorocznej edycji zgłoszone zostały trzy obiekty z naszego regionu. W kategorii ''obiekty sakralne'' głosować można na polichromie w Domu Modlitwy - sali męskiej Synagogi Mizrachi w Będzinie.

W kategorii ''sport'' o statuetkę ubiega się Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria w Dąbrowie Górniczej.

Druga propozycja z Dąbrowy Górniczej - adaptacja budynku przy ul. Dąbskiego na siedzibę Zespołu Szkół Muzycznych im. M. Spisaka - rywalizuje w kategorii ''szkolnictwo''.

Głosować można jeszcze przez niespełna osiem dni na stronie konkursu.

purz

Link do glosowania snf (51).gif
:)
Powinni namalowac poziome oznakowanie miejsc parkingowych na III.
CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Modernizacja Roku 2011 - Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria

Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria nagrodzone zostało przez komisję konkursową prestiżowym tytułem "Modernizacja Roku 2011".
Nagrody – dyplomy i statuetki, zostały wręczone podczas uroczystej gali, która odbyła się w środę na Zamku Królewskim w Warszawie.Ogólnopolski Konkurs Otwarty „Modernizacja Roku” odbył się po raz 16. Promuje najciekawsze projekty i rozwiązania ekip budowlanych w zakresie modernizacji, renowacji czy adaptacji obiektów.

Przebudowa dąbrowskiego centrum, które obejmuje także obiekty w parku Zielona, sprawiła, że teraz można korzystać w naszym mieście m.in. ze ścianki wspinaczkowej, skate-parku, nowoczesnych boisk do siatkówki plażowej z zapleczem, ścieżek rowerowych.

Nagrodzeni za projekt Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria zostali:

• Gmina Dąbrowa Górnicza – inwestor

• Przedsiębiorstwo Remontowo – Budowlane „A Piaskowski i Spółka” i Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych „Boszko – Kozubski” – wykonawcy projektu

• Spółdzielnia Pracy „INWESTPROJEKT – Katowice” – autor projektu

W finale konkursu znalazła się jeszcze jedna dąbrowska inwestycja – Termomodernizacja Zespołu Szkół Muzycznych im. M. Spisaka, której wykonawcą jest Przedsiębiorstwo „BUDOWLANI”, a autorem projektu Zakład Usług Projektowo-Kosztorysowych Dariusz Majer.

W tym roku do konkursu zgłoszonych zostało 926 projektów w 14 kategoriach.
Harry Architect
A nie wiadomo, kiedy są planowane jakieś inwestycje wokół IV-ki? Miały być jakieś restauracje na wodzie, centrum sportów wodnych... ciekawe kiedy to ruszy. A póki co o wiele wygodniej mi się teraz biega koło Pogorii III, nie licząc tego faila z objeżdżaniem samochodami okolicznych pól, gdy chce się wyjechać z parkingu - bardzo fajnie, że się to rozkręciło. Jeszcze kilka lokali gastronomicznych, lepsza wypożyczalnia sprzętu wodnego i będzie naprawdę w porządku smile2.gif
CYTAT
idabrowa.pl

O gustach, guścikach i wandalach

Mówi się, że o gustach się nie rozmawia. Coś może się komuś podobać, innemu to coś podobać nie będzie się wcale, ale różnice te warto uszanować. Bo po co próbować przekonać kogoś, kto przekonany już jest i zdanie ma zupełnie odmienne niż my.

Zapewne tak samo skrajne emocje mogły wywoływać donice z ozdobną trawą, które w tym roku pojawiły się na nowym deptaku łączącym Pogorię III z Parkiem Zielona. Wiosną stanęło tam około 100 donic, które umilając spacery rozgraniczały jednocześnie drogę rowerową od części przeznaczonej dla pieszych.

Być może ktoś zastanowi się dlaczego używam czasu przeszłego? Ano dlatego, że znów nad Pogorią III dali o sobie znać wandale! Zapewne większość z Państwa pamięta to jak w kwietniu pisaliśmy o „pomysłowym” kierowcy, który wpadł na pomysł wjechania samochodem na molo, a zjeżdżając z niego staranował latarnię.

Tym razem komuś nie spodobała się ozdobna trawa. Może rzeczywiście była zbyt niska, może za wysoka, a może nieco za bardzo „rozczochrana”, ale to chyba jeszcze nie powód do tego, aby przewrócić prawie 100 donic, a 42 z nich potraktować ze szczególnym okrucieństwem rozbijając je w drobny mak…

Proszę uwierzyć, że pracownicy Wydziału Gospodarki Komunalnej odpowiedzialni za miejską zieleń są otwarci na uwagi i sugestie wszystkich mieszkańców i chętnie wysłuchaliby uwag dotyczących zieleni nad Pogorią, biorąc sobie te uwagi do serca w przyszłym roku przy tworzeniu nowych, wiosennych aranżacji…

Dlatego też, gdyby ktoś z Państwa miał jakieś spostrzeżenia dotyczące zieleni, przed podjęciem tak radykalnych kroków jak te opisane powyżej, prosimy o telefon do Wydziału Gospodarki Komunalnej na numer 32 295 68 63 i podzielenie się swoimi sugestiami. Natomiast gdyby Państwo zauważyli innych sfrustrowanych „miłośników zieleni w akcji” również prosimy o kontakt, ale z Policją lub Strażą Miejską.

Bartosz Matylewicz

Slyzaba
Nóż się otwiera w kieszeni sad.gif
mawwm
O ile mi wiadomo obiekt jest monitorowany i chroniony - co robili w czasie dewastacji ochroniarze?

Może pleno titulo Bartosz Matylewicz pytania z końcowego akapitu swojego "wystąpienia" skieruje do odpowiednich służb, a nie do spokojnie śpiących mieszkańców miasta. Do Straży Miejskiej nie ma daleko, wystarczy zejść na parter. Agencję Ochrony zatrudnia Miasto - więc droga służbowa też krótka. Policja, wiadomo umorzy dochodzenie - braki kadrowe itd. I tak za zniszczenia zapłacimy my wyżej wymienieni spokojnie śpiący.
Zibar
Też mi się nasuwa takie pytanie, a odpowiedzią może być fakt niewykrycia sprawcy dewastacji molo czy choćby przejścia podziemnego w centrum, które również jest strzeżone monitoringiem.Bo kamer w tym miejscu mogło nie być, ale odgłos rozbijanych donic w nocy to chyba było słychać na Łęknicach angry2.gif
domino033
Taaaa....Braki kadrowe. Policjantów w tym mieście jest tylko 400, a Strażników aż 15 więc na pewno chodzi o braki kadrowe w Policji
Bartek
Strażników 15, bo reszta siedzi po słynnej aferze? biggrin.gif

Zresztą po co ktoś ustawiał donice? Ktoś musiał zarobić czy też poczucie estetyki i ładu przestrzennego w głowach rządzących miastem jest pojęciem abstrakcyjnym?
xMarcinx
donice jak za prlu biggrin.gif
Kamil_
Skoro przewrócono 100 donic to moim zdaniem to nie byli wandale. Komu by się chciało użerać z setką takich klocków? Co innego kopnąć kosz, wybić szybę a co innego się tak męczyć. Jacyś 'ambitni' ci wandale musieli być...

Lepiej sprawdzić do kogo należy firma, która dostarczy kolejne takie donice smile2.gif
Leszek
Pytanie historyczne - kiedy były zrobione poprzednie ścieżki rowerowa i piesza wokół P III? Te ze znikomą warstwą asfaltu czy tez betonu, który szybko zamienił się w coś w rodzaju szutru smile2.gif
gregol
CYTAT(Leszek @ śro, 24 paź 2012 - 10:29) *
Pytanie historyczne - kiedy były zrobione poprzednie ścieżki rowerowa i piesza wokół P III? Te ze znikomą warstwą asfaltu czy tez betonu, który szybko zamienił się w coś w rodzaju szutru smile2.gif

Wydaje mi się, że były to okolice '98-'99.
Leszek
Tak mi się wydawało, że w 2000 już były, ale pewności nie miałem.
gregol
CYTAT(Leszek @ śro, 24 paź 2012 - 13:27) *
Tak mi się wydawało, że w 2000 już były, ale pewności nie miałem.

Wydaje mi się, że właśnie latem 2000 roku to już ich nie było wink.gif
Leszek
Eee, wtedy się jeszcze dało jeździć smile2.gif Dopiero dwa-trzy lata później się już bardziej na OS-y nadawały wink.gif
bzenek
CYTAT(gregol @ śro, 24 paź 2012 - 11:13) *
CYTAT(Leszek @ śro, 24 paź 2012 - 10:29) *

Wydaje mi się, że były to okolice '98-'99.

Eee tam... To było za kadencji Lipczyka. A on został prezydentem dopiero pod koniec 1999 roku.

Ścieżki pojawiły się gdzieś w 2001-2002 roku.
Bathurst
na Kuźnicy od strony wschodniej niby jeszcze zima ale witki wierzbowe przystrojone już są "baziami".
Woda w małych jeziorkach na terenie dawnej piaskowni - "Lipienniki w DG" już z mocno topiącą się pokrywą lodową.Powoli rozmarzają też zatoczki i płycizny. Zaraz zaczną się ptasie lęgi.

jeziorka w obszarze chronionym

Uploaded with ImageShack.us

kanały, cieśninki i wysepki Kuźnicy jeszcze w zimowej szacie

już niedługo ptasia kraina zatętni życiem

pulsatilla1214
a tak to wygląda od drugiej strony lodowej tafli, zielono tongue.gif

Bathurst
Dzisiaj krótka wizyta na P3 od strony klubu żeglarskiego na Piekle.
Ciekawe czy uwiną się do wiosny z robotami na tym obszarze? Jeśli nie to będzie nie ciekawie. Parking przy klubie praktycznie nie istnieje. Miejsca parkingowe wzdłuż całej drogi też w dużym stopniu zryte i utopione w błocie. Ciekawe gdzie w lecie będą stać samochody plażowiczów? W wodzie? Właściwie czemu nie - niektórzy pewnie umyliby auto wink.gif

Tafla jeziora prawie cała zamarznięta. Lodu niema w tylko strefie przybrzeżnej ( ok 20m). To teraz rewir mocno pobudzonych zbliżającą się wiosną łysek, które wydają charakterystyczne pojedyncze popiskiwania.

marzą się już takie obrazki - dzikie Bagry

pulsatilla1214
szczupaki na Pogorii II płyną na tarło wink.gif nim dopłyną mogą jednak spotkać na swej drodze np. ropuchę:
szczupak vs ropucha

bądź człowieka:
szczupak vs człowiek

nikt nie wie co groźniejsze.. rolleyes.gif
Bathurst
CYTAT
Posprzątali dno kąpieliska
Redakcja: Monika Łysek
Dodany: 22.04.2013

W minioną sobotę Dąbrowski WOPR i działająca w nim Sekcja Ratownictwa Podwodnego oraz Centrum Nurkowe „Konar Diving” podjęli wspólną, „porządkową” inicjatywę. Pretekstem był obchodzony dziś Dzień Ziemi. Płetwonurkowie zabrali się za uprzątnięcie dna zbiornika wodnego Pogoria III w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Malinowe Górki.

Do akcji przyłączył się zastęp Państwowej Straży Pożarnej z Dąbrowy Górniczej na co dzień współpracująca z Dąbrowskim WOPR, wyposażony w łódź motorową.

- Dzięki wspólnym działaniom zebrano kilkanaście kilogramów śmieci i niebezpiecznych przedmiotów z dna zbiornika głównie w okolicy kąpielisk i mola. Wyłowiono m.in., butelki po alkoholu również potrzaskane najwięcej w okolicy molo, puszki, zapalniczki, gałęzie, kapsle itp.- mówi Robert Husarz, młodszy kapitan z dąbrowskiej Straży Pożarnej

Dzięki kilkugodzinej ciężkiej pracy ochotników, w czasie sezonu plażowego można będzie bezpiecznie korzystać z kąpieliska na Pogorii III.

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...kapieliska.html
Bathurst
Pogoria II czyli Bagry

Bathurst
Na Kuźnicy Warężyńskiej powstała przystań - wydaje mi się, że nie było tego obiektu rok temu. Na posesji która znajduje się w pobliżu linii brzegowej stoją żaglówki, zaparkowane samochody i generalnie dosyć ruchliwie. Miały powstać legalne przystanie na tym akwenie - może to jedna z nich? Inicjatywa raczej prywatna niż miejska

Zibar
Była w zeszłym roku
snf (51).gif
Na zimę pomost jest demontowany.
Slyzaba
Dziś biegałem przy Pogorii IV i w okolicach działek na Antoniowie zaskoczył mnie poniższy widok:

Bathurst
http://www.sportowa.dabrowa.pl/news.php?readmore=1857
Slyzaba
Zibar górą ;-)
Dziś bez najmniejszego problemu można tamtędy przejść lub przeprowadzić rower.
Bathurst
dzisiaj wczesnym rankiem wybrałem się na Pogorię I. Wysoki stan wody, część plaży miejskiej pod wodą
Tą wieżyczkę ratowniczą kojarzę jakby dalej oddaloną od linii brzegowej

Zajrzałem na pobliski użytek ekologiczny "Młaki nad Pogorią" a tam kwitną w najlepsze kruszczyki błotne, zacna rzadkość florystyczna. Na młakach całkiem licznie występuje nie powiem smile.gif

obrodziły też mięsożerne rosiczki - nie dokarmiać mi tu roślin ! wink.gif

jest i inna zagrożona wyginięciem roślinka - kosatka kielichowa. Nie dziwota, taka lebiodka z wyglądu. Na zdjęciu po kwitnieniu już owocująca ( dzięki Pulastilla za oznaczenie)

no i jakiś konkret dla pasibrzuchów w końcu. kozak się trafił. walczyłem chwilę sam ze sobą ale zostawiłem go nietkniętego - wszak obszar chroniony smile.gif

na koniec tradycyjnie łyżka dziegciu - od strony kolonii domów, podczas ich remontów zasypano trochę obszar młak. niedobrze bo dziadostwo dostaje się do wód gruntowych a ich jakość i specyfika jest kluczowa dla flory tego terenu. na szczęście ingerencja nie jest duża

Generalnie warto było przemoczyć kolejne buty i ubranie podczas tego weekendu żeby trochę się odprężyć na łonie dąbrowskiej przyrody a katar leczony czy nie i tak siedem dni wink.gif
Slyzaba
Bathurst - chyba poproszę Cię o wprowadzenie standardu wrzucania linków opisywanych miejsc/rejonów z zumi/google smile2.gif

Bathurst
CYTAT(Slyzaba @ nie, 14 lip 2013 - 14:55) *
Bathurst - chyba poproszę Cię o wprowadzenie standardu wrzucania linków opisywanych miejsc/rejonów z zumi/google smile2.gif

ok

a tutaj jeszcze fotka: "wędkowanie na Pogorii I"

pulsatilla1214
bathurst:
CYTAT
kosatka kielichowa. Nie dziwota, taka lebiodka z wyglądu. Na zdjęciu po kwitnieniu już owocująca

można jeszcze spotkać kwitnące - a to dość efektowny gatunek - na zdjęciu sosnowiecka:

pulsatilla1214
tegoroczny szczupaczek z dzisiejszego brodzenia z 5-latkiem na piaskach Pogorii IV smile.gif :

Zibar
Centrum DG z Piekła ((smile2.gif))
Czyli czy po sumie w bazylice można iść prosto na plażę?

Bathurst
CYTAT(Zibar @ czw, 18 lip 2013 - 10:07) *
Centrum DG z Piekła ((smile2.gif))
Czyli czy po sumie w bazylice można iść prosto na plażę?

jak widać na zdjęciach to nie jest daleko - rzut beretem a raczej ręcznikiem laugh.gif
Tylko czy wpuszczą do Bazyliki w kąpielówkach wink.gif ?
Vanco
Z innej beczki.
Dzisiaj zauważyłem coś ciekawego- w rzece pod wiaduktem (przebiega nad drogą do Marianek, jadąc od strony parku) widać barierkę. Wie ktoś co tam wcześniej było? Czy przebiegała tam droga i chodnik?
Leszek
Tory piaskowe tam szły - łączyły wyrobisko z bazą KP Kuźnica (pamiętam, że na samym początku zalewania P IV normalnie było je widać pod wodą, nie wiem, czy jeszcze potem je wyciągnięto czy się po prostu zamuliły.).
Bathurst

CYTAT
Harpun w Pogorii IV. Poszukiwany właściciel
2013-07-19, Aktualizacja: 2013-07-19 15:12

Harpun w Pogorii IV. Dąbrowski WOPR wyłowił z dna jeziora ten oto przedmiot. Czy właściciel zgłosi się po zgubę?

Jak poinformował dąbrowski WOP na swoim FB - Podczas nurkowania na Pogorii IV znaleziono na dnie o to ten ładny "przedmiot". Może właściciel się kiedyś znajdzie, oczywiście ze stosownym zezwoleniem.

Gwoli przypomnienia - harpun to broń myśliwska, wykorzystywana do polowania na duże zwierzęta morskie.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...39b193b9,1,3,11
pulsatilla1214
kto tam poluje dobrze wiadomo - nawet wrzuca filmiki w sieci

fotografując ostatnio szczupaczka też słyszałem z wody okrzyk harpunnika - "mam szczupaka!"

nie wartościując czy jest to dobre, czy złe - Pogoria IV/Kuźnica Warężyńska to woda, gdzie użytkownikiem rybackim jest Polski Związek Wędkarski Okręg Katowice i oczywiście żadnych zezwoleń na polowanie tam z kuszą się nie dostanie, jak i na innych wodach tego okręgu. Na co utyskiwania w sieci też można znaleźć

...może któregoś prawie przyłapano, to i się pozbył narzędzia kłusowniczego, co by nie być zlinczowanym przez wędkarzy (którzy od zawsze kochają inaczej kuszników)

CYTAT
normalnie było je widać pod wodą, nie wiem, czy jeszcze potem je wyciągnięto czy się po prostu zamuliły.

tylko tłuczeń został
Bathurst
jakiś filmik podlinkujesz?
domino033
Swoją drogą to ciekawe że tego typu urządzenia można bez żadnych zezwoleń zakupić np. w Decathlonie.
Przecież ono nie może służyć do niczego innego niż polowanie podwodne i moim zdaniem powinno być sprzedawane po okazaniu zezwolenia na takowe.

ale to jest dziki kraj...
Bathurst
Powinno tak być jak piszesz. Sam sposób łowienia dozwolony na niektórych akwenach i ujęty w jakieś cywilizowane ramy ale jego fanem i tak nie zostanę.
Vanco
CYTAT(pulsatilla1214 @ nie, 21 lip 2013 - 22:40) *
CYTAT
normalnie było je widać pod wodą, nie wiem, czy jeszcze potem je wyciągnięto czy się po prostu zamuliły.

tylko tłuczeń został

Nic nie mogło się zmarnować smile2.gif
mawwm
CYTAT(domino033 @ pon, 22 lip 2013 - 09:56) *
Swoją drogą to ciekawe że tego typu urządzenia można bez żadnych zezwoleń zakupić np. w Decathlonie.
Przecież ono nie może służyć do niczego innego niż polowanie podwodne i moim zdaniem powinno być sprzedawane po okazaniu zezwolenia na takowe.

ale to jest dziki kraj...

mają swoją stronę www i
są w Polsce jeziora udostępnione do łowiectwa podwodnego, nasze Pogorie do nich nie należą!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.