Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Pawelele
Fajnie, że się troskacie o ptaki.

Niemniej jak mróz przyatakował to w zasadzie nie ma tam już ani grama ptaka.... więc fajerwerki w zasadzie będą uciążliwe jedynie dla psów, ewentualnie innych czworonogów....
xys
hmmm...
Myśleliście, że kormelstwo pozwoli na rekreacje w Zagłębiu?
Nie rozumiem czemu 'nasze władztwo' pozwale na to, że kormele wpindrzają się w nasz teren?!
Oni mają halemby głębokie a my nasze Pojezierze Zagłębiowskie!!

PS
pamiętam szkolne wycieczki (przymusowe) z lat 60-tych kanałem gliwickim (dla młodszych - coś jakby ściekiem pod nazwą Rawa w stolicy kormelandii) - może kormele teraz popłynęłyby po Pogorii/Przemszy bez gówien u burty?
Ale jak znam realia to wolą zlikwidować wszystko na wschód od Brynicy niż dać 5PLN na cokolwiek u nas!!
olo
CYTAT(xys @ sob, 29 gru 2007 - 00:02) *
hmmm...
Myśleliście, że kormelstwo pozwoli na rekreacje w Zagłębiu?
Nie rozumiem czemu 'nasze władztwo' pozwale na to, że kormele wpindrzają się w nasz teren?!
Oni mają halemby głębokie a my nasze Pojezierze Zagłębiowskie!!

PS
pamiętam szkolne wycieczki (przymusowe) z lat 60-tych kanałem gliwickim (dla młodszych - coś jakby ściekiem pod nazwą Rawa w stolicy kormelandii) - może kormele teraz popłynęłyby po Pogorii/Przemszy bez gówien u burty?
Ale jak znam realia to wolą zlikwidować wszystko na wschód od Brynicy niż dać 5PLN na cokolwiek u nas!!

Wyluzuj. Rawa płynie przez środek stolicy Górnego Śląska, a nie żadnej "kormelandii". Żądając szacunku dla Zagłębia i zagłąbiaków należy zacząc szanować się samemu. Jak to mówią "szanuj a będziesz szanowany"
Dave
Czy kolega xys ma jakieś uprzedzenia na temat Ślązaków? Jesli nawet, to ja proszę o nie dzielenie się tym na forum i to w taki sposób, w dodatku jakoś mało związany z tym tematem! Bo dla mnie każde zdanie w Twoim poście jest nie na temat i w ogóle jakieś dyrdymały~>:[
pulsatilla1214
gram to jeszcze jest... wink.gif zniechęcisz forumowiczów do noworocznych spacerów na świezym powietrzu, Paweł laugh.gif

co ciekawe nocujące zazwyczaj na topolach stada kawek i gawronów podobnie jak przed laty wykorzystują zamarzniętą taflę Pogorii III na noclegowisko w zimne noce, gdzie zbijają się w kupę jak pingwiny na Antarktydzie, tak im cieplej smile.gif a drapieznik zbliżając się zostałby i tak zauważony na lodowo-śnieżnej pustyni. dwa dni temu w niemal już całkowitych ciemnościach zobaczyłem ten znajomy obrazek wink.gif
Arbas
Witaj Pulsatillo!
Wiesz o przyrodzie wszystko, więc mam nadzieję, że podpowiesz nam co stało się z sympatycznymi wróbelkami na terenach domostw przy Pogorii III? Dwa lata temu dzielnie walczyły z sikorkami o ziarno w karmnikach. Śladowo pojawiały się w ubiegłym roku, a teraz na próżno ich wypatrujemy.
Ptasi teatr przy słonince i słoneczniku znacznie uszczuplił się gatunkowo.
Pozdrawiamy
Pawelele
Jam nie pulsatilla ale dodam swoje dwa grosze.

Arbas Twoje obserwacje są zbieżne z tym co wychodzi w ogólnopolskich programach badań nad liczebnością wydawałoby się pospolitymi gatunków.

http://www.otop.org.pl/kat_47_246_267_499/...o_pobrania.html

Pod powyższym linkiem są do pobrania raporty z prac MPPL (Monitoring Pospolitych Ptaków Lęgowych). Polecam ich lekturę - są gatunki które lecą na łeb na szyję, a w życiu byśmy się tego nie spodziewali...
W raporcie za lata 2005-2006 bodaj na 25 stronce jest wykresik liczebności wróbla... co do przyczyn to trudno jednoznacznie wskazać dlaczego ćwirek tak nam spada...

Jako ciekawostkę dodam, że i dąbrowskie ziemie się załapały na te badania - mamy jeden kwadrat - GS34
pulsatilla1214
niestety dokładnie tak jest jak pisze Pawelele.

dodam tylko, że gwałtowny spadek liczebności wróbla nieco wcześniej wystąpił juz w Europie Zachodniej i choć u nas wszystko zdawało się być początkowo w porządku, to z małym poślizgiem i u nas wróbelki zaczęły zanikać zgodnie z czarnymi prognozami...

Jeśli zaś chodzi o ptaki pytania najlepiej kierować właśnie do Pawła, gdyż wie o nich zdecydowanie więcej ode mnie smile.gif A przed miesiącem podczas zjazdu ornitologów Polski Południowo-Wschodniej w Krakowie został nawet uhonorowany Odznaką Pomurnika Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Jeszcze raz gratulacje cool.gif ! I kolejnych uprawnień obrączkarskich w 2008 r. życzę tongue.gif !
bzenek
CYTAT(datmar @ czw, 27 gru 2007 - 22:31) *
W DG raczej stałą: z Ząbkowic koło Ursy do lasu, przez 796-ke na drugą stronę i aż do Czwórki. Potem w zależności od ochoty i pogody - albo dookoła Czwórki i przez Podbagienko i Antoniów z powrotem do Ząbkowic (wtedy łącznie dwie godzinki) albo po prostu tą samą trasą w przeciwnym kierunku (wtedy jeno godzinka). wink.gif We Wrocławiu pozwalam sobie na większe ekstrawagancje odnośnie zmian trasy... laugh.gif

Ooo to widzę kolega bardziej zaawansowany jest w trudnej sztuce joggingu smile.gif

Ja z reguły zaczynam na przejeździe w Gołonogu i w zależności od nastroju polecę wokół Pogorii I lub III wybraną ilość razy. W pełni letniego sezonu zdarza się machnąć I, II, III za jednym zamachem.

W zeszłym roku dołączył się do mnie jakiś rowerzysta w wieku 40+. Miło się konwersowało ale padł mi w połowie trasy. Ja chwilkę później też, bo jego towarzystwo powodowało pokazowe podkręcanie tempa i sam tego nie wytrzymałem. Mam nadzieję, że już tego nie widział. smile.gif

Na "czwórkę" to nie mam odwagi - w razie kłopotów z siłami ciała i ducha długo wraca się pieszo do domu z Wojkowic smile.gif

Tej zimy dodałem raz w tygodniu podbiegi do Kościoła Świętego Antoniego. Niby powinno to wzmóc siłę mięśni ale nie mam jakoś do tego serca i znów będę żałował w sezonie wink.gif

Ciekawe czy na Pogorii można też spotkać trenującą elitę miasta w postaci ToSo ? wink.gif
Arbas
Witajcie Pawelele i Pulsatilla!
Dzięki Wam za szybką informację o wróbelkach. Szkoda, że smutna.
olo
CYTAT(Arbas @ śro, 02 sty 2008 - 23:53) *
Witajcie Pawelele i Pulsatilla!
Dzięki Wam za szybką informację o wróbelkach. Szkoda, że smutna.

Na os. Kasprzaka przy aptekach jest zakole gęstego, niezadbanego żywopłotu. Zawsze kotłowało się tam wcale niemało stado wróbli. Od pewnego już czasu niestety, cisza. Żal. Tak jak i biedronek. W tym roku do zliczenia wystarczyłaby mi jedna ręka.
mały
Orientuje się ktoś do kiedy kopalnia piasku przy PIV na koncesję na wydobycie? W "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej" ( smile2.gif wkleił w innym temacie) widać, że w tym miejscu ma być droga lokalna i "tereny usług, sportu, rekreacji". Ciekawe tylko kiedy?
michu
o ile to jest to złoże to do 2030 r.
http://baza.pgi.gov.pl/igs/zloze.asp?ID=23...p;mode=koncesje

o ile nic sie nie zmieni to za kilkanaście albo kilkadziesiąt lat możemy mieć "pojezierze Zagłębiowskie" - mozliwe, że zalane zostanie wyrobisko po kopalni Maczki Bór
kwintosz
Tyle tylko, że administratorem jeziora jest RZGW w Gliwcach. Póki co zbiornik nie ma funkcji rekreacyjnych więc jakiekolwiek budowanie bazy turystycznej czy rekreacyjnej poza ścieżkami nie ma sensu. No i tak się zastanawiam jak to wygląda z tym, czy RZGW nie wydaje decyzji o wybudowaniu czegokolwiek w pobliżu jeziora.. więc miasto mogłoby chcieć a nie koniecznie musiałoby się to dać zrealizować albo byłoby to sensowne.. Też bym chciał by część tego zbiornika ożyła, tak aby część nadal była zamieszkana przez ptactwo itp a część dała możliwości mieszkańcom regionu na aktywny, przyjemny wypoczynek nad wodą. Tak czy siak 2030 to odległa perspektywa..
Zobaczymy co władze zafundują nam na Pogorii III wtedy wyciągniemy wnioski.
pulsatilla1214
Maczki-Bór można spisać na straty. Dobry przykład co moglismy mieć zamiast Pogorii IV wink.gif

http://www.unia.maczki.pl/index.php?option...3&Itemid=57
mydliczek
CYTAT
19:20, 13.03.2008 /TVN24

Załoga "Pogorii" uwięziona w Izraelu

KOLIZJA POLSKIEGO STATKU

Polski statek "Pogoria" z 42 osobami na pokładzie został uwięziony w izraelskiej Hajfie, po tym jak w nocy z środy na czwartek zderzył się z rybackim kutrem. Policja odebrała Polakom paszporty, nikomu nie wolno opuszczać statku. Polski konsul w Izraelu został już powiadomiony, jednak ciągle nie ma żadnej reakcji.
Uczniowie z warszawskiego prywatnego liceum podróżowali od trzech dni po Izraelu, nocując na statku "Pogoria". Wczoraj około godziny 22 statek miał wypłynąć w rejs na Sycylię, jednak musiał czekać na przybycie izraelskiego pilota, który miał wyprowadzić statek w morze. Przybył po blisko trzech godzinach i statek wypłynął z portu w Hajfie około 1.35 w nocy. Po około 10 minutach pilot zszedł z pokładu statku na podpływającą łódkę, mówiąc, że wszystko jest w porządku. Chwilę potem statek zderzył się z nadpływającym z naprzeciwka kutrem rybackim.

Polski statek został zawrócony do portu. Policja zabrała Polakom paszporty i zabroniła opuszczania pokładu.

Polski konsulat w Hajfie został powiadomiony, ale na razie nie ma żadnych reakcji z ich strony.

mgo//tr
bzenek
Łomatko, skąd ten nius ?
Przecie Pogoria to piękny żaglowiec, a nie jakiś tam statek angry.gif

Swoją drogą to sobie pomyślałem, że myśmy tu w Dąbrowie całkiem zapomnieli o tym żaglowcu. Zupełnie go z naszym miastem nie kojarzymy, a może byłby to ciekawy element marketingowy ?
Sebastian22
prócz nazwy to nie wiele ma to wspólnego z naszymi Pogoriami...
pulsatilla1214
...wink.gif

ta nazwa nie wzięła sie z sufitu, lecz dzięki ówczesnym decydentom i naszej Pogorii. i zgodzę się z bzenkiem, ze dla DG jakby żaglowiec przestał istnieć czy nie daj Boże zatonął cool.gif , a do promowania "żeglarskiej Dąbrowy" byłby wymarzony

P.S.

"Pogoria" górą laugh.gif ! Staranowany kuter poszedł na dno tongue.gif Oby w odwecie nie staranował jej jakiś izraelski niszczyciel, oczywiscie przez przypadek biggrin.gif

P.S.2

Czy było warto dostać izraelskie "miśki" w paszporcie? Krajów arabskich trochę jest... smile.gif
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 14 mar 2008 - 01:26) *
prócz nazwy to nie wiele ma to wspólnego z naszymi Pogoriami...

A co byś chciał ? Aby po nich pływał ? smile.gif

Dokładnie - nazwa pochodzi od naszej Pogorii, a podobno zawdzięczamy to osobistemu wstawiennictwu Edwarda Gierka. Może dlatego DG wstydzi się tej inicjatywy smile.gif

CYTAT(pulsatilla1214 @ pią, 14 mar 2008 - 01:42) *
"Pogoria" górą laugh.gif ! Staranowany kuter poszedł na dno tongue.gif Oby w odwecie nie staranował jej jakiś izraelski niszczyciel, oczywiscie przez przypadek biggrin.gif

Pewnie w Toruniu już biją się medale dla bohaterów pierwszego od lat zwycięskiego starcia z synami Izraela, a przerażeni pracownicy Departamentu Stanu w pośpiechu dodają kolejne bonusy do tarczy antyrakietowej wink.gif
:)
CYTAT
Geneza nazwy żaglowca:

Żaglowiec "Pogoria" zwodowano, gdy I sekretarzem KC PZPR był Edward Gierek, pochodzący z Sosnowca, miasta Zagłębia Dąbrowskiego. Z Zagłębia pochodziło też wielu działaczy politycznych i decydentów tamtego okresu, a wśród nich szef Radiokomitetu, pierwszego armatora "Pogorii" - Maciej Szczepański. Na terenie Dąbrowy Górniczej – najrozleglejszego miasta Zagłębia, znajduje się zbiornik wodny - Pogoria I, otoczony kilkunastoma ośrodkami wypoczynkowymi i klubami żeglarskimi. Swoje pierwsze kroki żeglarskie właśnie tutaj stawiał Maciej Szczepański - i stąd właśnie nazwa żaglowca.
Sebastian22
Geneze znam juz dosc dawno... ale zeby odrazu uzywac tego statku do ataku na Izrael? laugh.gif
kwintosz
Piękny żaglowiec, jeden z najładniejszych o ile nie najładniejszy pływający pod Polską banderą w dodatku na którym pływają młodzi ludzie. Szkoda że miasto nie zauważyło do tej pory tego faktu, że statek mógłby być żywą promocją miasta i całego "Pojezierza Dąbrowskiego".
Miejmy nadzieje że załodze nic się nie stanie, a statek nie jest uszkodzony. I nie martwię się o to tylko dlatego że taką ma nazwę, tylko dlatego że podobnie jak np. "Dar Młodzieży" jest chlubą Polski jeśli chodzi o jednostki pływające (nie wliczam w to okrętów wojskowych).
Ładny, smile2.gif ale Dar Mlodziezy i Dar Pomorza (muzealny) dwa razy wieksze.
Za to prawdziwa kleska to Zawisza Czarny, i jeszcze to w jakim jest stanie. Jak sobie przypomne jak wygladal w Genui...
Sebastian22
"Dar młodzieży" to mi sie z Polibudą kojaży... wink.gif
Pan Prezydent w odpowidzi na maila:

CYTAT
Czy możemy poznać dokładny zakres, plany oraz harmonogram prac w ramach inwestycji w Ośrodek Sportów Letnich "Pogoria"? (choćby dostępne w UM)

W ramach tego projektu planowana jest budowa: pomostu spacerowego - przystani na zbiorniku Pogoria III, posiadającego miejsca do cumowania łódek oraz miejsca dla kajaków, rowerów wodnych i innego sprzętu wodnego; otwartego placu zabaw dla dzieci; alejki spacerowej wzdłuż plaży z ławkami i oświetleniem; zespołu boisk sportowych - do siatkówki, siatkówki plażowej, koszykówki, badmintona, piłki ręcznej, tenisa; infrastruktury wodno-kanalizacyjnej z sanitariatami; zaplecza porządkowego wraz z hangarem umożliwiającego przechowywanie sprzętu wodnego. Planowana jest także przebudowa i modernizacja plaży wraz z kąpieliskiem i parkingiem, utworzenie pola namiotowego i kempingowego.
Powstało już wstępne studium wykonalności. Do końca czerwca 2009r. zaplanowano opracowanie projektów technicznych, wykonawczych oraz raportu z oceny oddziaływania na środowisko. Do końca lipca 2009r. planowane jest opracowanie studium wykonalności i przygotowanie wniosku aplikacyjnego. Do końca 2009r. przewidziano uzyskanie pozwoleń na budowę. Po zakończeniu procedury zamówień publicznych dotyczących tej inwestycji na koniec listopada 2010r. planowane jest wykonanie ścieżek rowerowych. W maju 2010r. planowane jest rozpoczęcie inwestycji w obrębie Pogorii III, która ma zakończyć się do końca listopada 2011r.

smile2.gif
szkoda tylko, ze musimy tak dlugo czekac
Sebastian22
I jeszcze remont będzie w sezon laugh.gif
kwintosz
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 11 kwi 2008 - 18:23) *
I jeszcze remont będzie w sezon laugh.gif

A wyobrażasz sobie prace w zimę przy takim zakresie prac? Nie mówiąc już o tym że Pogoria jest zamarznięta a ziemia zmarznięta.. Poza tym, nie wiemy jak będą robić ścieżki i promenadę ale układanie kostki czy robienie asfaltu raczej w zimę nie jest wskazane..
Zobaczymy ile wytną drzew w "lasku" czyli po lewej stronie od obecnego zejścia do wody. Jak dla mnie powinni wyciąć wszystkie, by na całej szerokości powstała plaża tak jak to ma miejsce po drugiej stronie. Problemem będzie brak cienia, co dla dzieciaków i osób starszych może być problemem, więc zapewne jak wytną to tylko część (o ile w ogóle) co by ludzie się nie oburzali.
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ sob, 12 kwi 2008 - 16:22) *
A wyobrażasz sobie prace w zimę przy takim zakresie prac? Nie mówiąc już o tym że Pogoria jest zamarznięta a ziemia zmarznięta.. Poza tym, nie wiemy jak będą robić ścieżki i promenadę ale układanie kostki czy robienie asfaltu raczej w zimę nie jest wskazane..
Zobaczymy ile wytną drzew w "lasku" czyli po lewej stronie od obecnego zejścia do wody. Jak dla mnie powinni wyciąć wszystkie, by na całej szerokości powstała plaża tak jak to ma miejsce po drugiej stronie. Problemem będzie brak cienia, co dla dzieciaków i osób starszych może być problemem, więc zapewne jak wytną to tylko część (o ile w ogóle) co by ludzie się nie oburzali.

Nie nie zgadzam się na wycięcie drzew w "lasku"....powinna byc plaża dla tych co lubią leżeć i się opalać ale także dla tych co chcą posiedzieć sobie w cieniu i powinna byc taka możliwosc. Mam nadzieje że wymienią piasek bo to co jest teraz to nie mozna już nazwać plażą....najgorsze jest to że musimy czekać jeszcze 2 lata...
kwintosz
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 12 kwi 2008 - 16:49) *
Nie nie zgadzam się na wycięcie drzew w "lasku"....powinna byc plaża dla tych co lubią leżeć i się opalać ale także dla tych co chcą posiedzieć sobie w cieniu i powinna byc taka możliwosc. Mam nadzieje że wymienią piasek bo to co jest teraz to nie mozna już nazwać plażą....najgorsze jest to że musimy czekać jeszcze 2 lata...

Widzisz, a ja oczekuje że położę się na plaży i nikt po mnie nie będzie deptał, bo nie ma już gdzie się rozłożyć ani jak przejść jak tylko po ludziach albo czyimś ręczniku. Dlatego też chciałbym aby plaża się powiększyła. Rozwiązaniem mogłoby być zrobienie drugiej plaży od strony Piekła gdzie są właśnie krzaczki, drzewka itp. No niestety, wszystkich się nie zadowoli bo tak źle i tak nie dobrze.
Piasek bankowo wymienią, a to że aż tyle na tą inwestycję poczekamy zawdzięczamy polskim uregulowaniom prawnym.
plaza kiedys miala byc powiekszona, wiec moze w tym projekcie bedzie. Nie wiem czy nie miala byc powiekszona w strone wschodnia, czyli tam gdzie wedkarze i zakole, ale to juz nie recze, ze nie wprowadzam w blad
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ sob, 12 kwi 2008 - 16:54) *
Widzisz, a ja oczekuje że położę się na plaży i nikt po mnie nie będzie deptał, bo nie ma już gdzie się rozłożyć ani jak przejść jak tylko po ludziach albo czyimś ręczniku. Dlatego też chciałbym aby plaża się powiększyła. Rozwiązaniem mogłoby być zrobienie drugiej plaży od strony Piekła gdzie są właśnie krzaczki, drzewka itp. No niestety, wszystkich się nie zadowoli bo tak źle i tak nie dobrze.
Piasek bankowo wymienią, a to że aż tyle na tą inwestycję poczekamy zawdzięczamy polskim uregulowaniom prawnym.

Zależy co kto lubi....po drugiej stronie jest faktycznie dzika plaża - w sezonie tez sporo ludzi ale wiadome że przekształcenie jej w "legalną" pociąga za sobą kolejne koszty - obsługa medyczna, ratownik...choć to dobry pomysł.
pozdrawiam
DZ napisał:

CYTAT
Siewierz: Dwa poziomy plaż
wczoraj

Dwupoziomowa plaża ma powstać przy zbiorniku wodnym w Kuźnicy Warężyńskiej w gminie Siewierz.

Samorządowcy mają już gotową wizualizację koncepcji zagospodarowania tych terenów. Jak zaznacza Tomasz Sadłoń, zastępca burmistrza Siewierza, koncepcja to jeszcze wprawdzie nie projekt, ale na pewno pierwszy krok, aby powstało tu nowoczesne kąpielisko z pełną infrastrukturą.

- Oryginalnym pomysłem jest dwupoziomowa plaża. Postanowiliśmy wykorzystać naturalne ukształtowanie terenu, urwisty brzeg. Większa plaża będzie nad samą wodą, obok prawdopodobnie mała zatoczka-brodzik. Mniejsza plaża, z pięknym widokiem, powstanie na skarpie - zdradza Tomasz Sadłoń.

Kiedy ruszą pierwsze prace, dokładnie jeszcze nie wiadomo.

- Teren nie jest własnością gminy. Rozpoczynamy rozmowy z Regionalnym Zarządem Gospodarki Wodnej, aby wykupić część działek. Musimy także poczekać na koniec eksploatacji, prowadzonej na tym terenie przez Kopalnię Piasku. Wiemy jednak, że te prace są już na ukończeniu i przesuwają się w kierunku Dąbrowy Górniczej - wyjaśnia Sadłoń.

Kąpielisko z plażami, przystanią dla żaglówek, bazą hotelowo-gastronomiczną i SPA kosztować będzie około 14,5 mln zł.
Leszek
A czy przypadkiem w zeszłym roku RZGW nie twierdził, że w zbiorniku nie będzie można się kąpać, ponieważ woda z niego wypływa do Przemszy, a na niej są ujęcia wody itd. itd.?
Dave
Dokładnie takie coś lub podobne było mówione! Tak więc ten artykuł, tudzież marzenia burmistrza Siewierza to dla mnie lipa! Nie mówić już o tym, że gdyby to było możliwe to i tak by nie powstało!
Kamil_
Jak zobaczyłem ostatnie zdjęcie to ręce mi opadły...
szer
Tutaj chyba najlepiej się to nadaje ;d

CYTAT
Nad Pogoriami pojawią się nowe przystanie oraz osiedla mieszkaniowe i hotele

Wokół pierwszego powstanie nawet osiedle mieszkaniowe, a także jeśli tylko znajdzie się inwestor nawet hotel oraz zespoły domków campingowych. To kolejne miejsce, gdzie w mieście może powstać właśnie baza hotelowa, której obecnie dość mocno brakuje.

Bliskie sąsiedztwo targów Expo Silesia, liczne imprezy rangi mistrzowskiej w hali Centrum, liczne imprezy plenerowe nad Pogoriami. To wszystko sprawia, że miejsc noclegowych potrzeba coraz więcej.

- Jeśli sami nie zadbamy o to, by mogły u nas powstać liczne motele, hotele i całe zaplecze turystyczne to szybko zostaniemy w tyle. Przegonią nas te miasta i miejscowości, które liczą na fundusze europejskie, związane z organizacją Euro 2012. Tak, jak chociażby sąsiedni Sosnowiec. Tam już są zaawansowane plany budowy kilku hoteli i całej bazy rekreacyjno-sportowej - podkreśla Janusz Wójcicki, mieszkaniec centrum.

Mieszkańcy podkreślają, że trudno będzie się wtedy dziwić, że goście międzynarodowych targów, czy turyści wybiorą właśnie zakwaterowanie w ościennych miastach.

Dlatego lokalne władze chcą, by nad Pogorią I w Ząbkowicach powstała nie tylko nowoczesna baza rekreacyjno-wypoczynkowa (w okolicy zbiornika swoje siedziby mają ośrodki sportów wodnych), ale też osiedle. Na ostatniej sesji przyjęto plan zagospodarowania terenów wokół Pogorii I, obejmujący obszar ponad 135 ha. Plan ten zakłada powstanie m.in. przystani jachtowych z zapleczem techniczno-magazynowym, pomostów, mola, rybaczówki, a także ośrodka wypoczynkowego typu hotel, pensjonatu, a także zespołu domków campingowych.

- Plan ten dopuszcza na niektórych terenach zabudowę mieszkalną wielorodzinną, jednorodzinną, budowę hotelu, obiektów gastronomicznych, sportowo-rekreacyjnych - informuje Lucyna Stępniewska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji dąbrowskiego magistratu.

Granice planowanego obszaru wyznaczają od północy, zachodu i południa linie kolejowe, a od wschodu zachodnia granica działki stanowiącej teren wschodniej drogi obwodowej.

Na obszarze Pogorii I znajduje się użytek ekologiczny tzw. młaki oraz ciekawe obiekty historyczne, czyli zabytkowa kolonia robotnicza "Matheron". W przypadku kolonii wyznaczono tam strefę ochrony konserwatorskiej. Także obszary zieleni będą chronione.

- Przyjęcie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszarów położonych w rejonie zbiornika Pogoria I jest pierwszym krokiem do prowadzenia jakichkolwiek inwestycji i zarazem uchwaleniem prawa miejscowego. Przyjęcie planu skraca procedury dotyczące na przykład uzyskania pozwolenia na budowę bez decyzji ustalającej warunki zabudowy - dodaje Lucyna Stępniewska.

Na razie miasto stara się wyznaczyć kolejne miejsca, gdzie mogą powstać hotele. W drugiej edycji studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania gminy są znalazły się wśród nich: prawy brzeg zbiornika Kuźnica Warężyńska (Ujejsce), rejon ul. Starocmentarnej, ul. Batorego oraz rejon Malinowych Górek, czyli okolice Pogorii III. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego pozwala także na lokalizację dwóch hoteli w Parku Hallera i wydaje się, że ta inwestycja jest najbliższa realizacji. Ma tu powstać ponad 4-kondygnacyjny obiekt. Inwestor, który kupił tutaj grunty może teraz wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Spółka Nemo Wodny Świat ogłosiła natomiast przetarg ustny na sprzedaż kolejnej działki pod hotel. Jak miasto zamierza przyciągnąć inwestorów?

- W Dąbrowie Górniczej od września 2007 roku obowiązuje uchwała Rady Miejskiej, zwalniająca z podatku od nieruchomości nowe inwestycje. Dlatego również inwestorzy z branży hotelowej mogą ubiegać się o przyznanie takiego zwolnienia na zasadach określonych w uchwale. Zwolnienie przysługuje na okres od dwóch do pięciu lat. W zależności od wielkości przedsiębiorcy oraz wartości zrealizowanej inwestycji i ilości powstałych nowych miejsc pracy - informuje Lucyna Stępniewska.

Pieniądze pozyskane przez gminę z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa śląskiego na lata 2007-13 w ramach rozwoju aktywnych form turystyki i rekreacji (2 mln euro) będą z kolei przeznaczone na kompletną przebudowę centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria, które ma stać nowoczesną bazą wypoczynkową. Projekt ten realizowany będzie do 2011 r. wspólnie z Będzinem, Siewierzem i Sławkowem i w sumie będzie kosztował 2,6 mln euro.

Nad Pogorią III pojawi się przystań i pomost spacerowy. Przebudowany zostanie 350-metrowy odcinek plaży wraz z kąpieliskiem. Powstaną dwa zespoły boisk sportowych. Zmodernizowany zostanie także obecny parking o powierzchni 5 tys. m kw. wraz z dojazdami.

- To jedno z najważniejszych przedsięwzięć w najbliższych latach. Dzięki stworzeniu systemu ścieżek rowerowych prowadzących do Pogorii z terenów Dąbrowy Górniczej i miast sąsiednich, Sosnowca, Będzina, Siewierza, Sławkowa będzie miało wymiar regionalny - informuje Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

Anna Witek, Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
zaglebiak
Ja to bym nawet zainwestowal w promocje tego dabrowskiego pojezierza. Jak bylem w tym roku na Slowacji nach ich najcieplejszym otwartym zbiormikiem (Teply Vrch), to nie dosc, ze maja niezbyt czysta wode, to jeszcze przyjezdzaja tam ludzie z Polski (okolice Zakopanego), z Wegier czy z Czech. To pojezierze Dabrowskie mogloby naprawde zrobic niezla "kariere", ale warto go pokazac, rowniez za granica. Tym bardziej, ze na Slowacje czy do Czech naprawde nie jest tak daleko...
Mick
Jakby kogoś interesowało to pod adresem:
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=35899
dostępne są wizualizacje projektu „Rozwój infrastruktury aktywnych form turystyki i rekreacji – Centrum Sportów Letnich i Wodnych POGORIA”.
Ogłoszono przetarg na wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla budowy Centrum Sportów Letnich i Wodnych POGORIA wraz z budową i przebudową ścieżek rowerowych w Dąbrowie Górniczej.

tzn. jedna wizualizacja smile2.gif ale dość dużo rysunków, można zobaczyć co będzie robione.
kwintosz
Łooo ile do przestudiowania...

ale już widzę że parę uwag się znajdzie tongue.gif

ta jedna wizka na zachętę:

P.S.

Chyba warto już założyć osobny wątek o tej inwestycji..
szer
Żeby tylko wypaliło coś z tego. Bo plany przestudiowałem tak na szybko i wygląda dosyć ciekawie. Zobaczymy jak to będzie w rzeczywistości. Trzymam kciuki za ten projekt. W archiwum są jeszcze plany Zielonej (ośrodka CSiR).
Sebastian22
No wreszcie coś ruszyło z tym...to dopiero zacznie sie budowa jesień 2010? tak kiedys bylo mowione.....
szer
Jak na razie zamówienie na wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego, którego termin wykonania kończy się 30.06.2009. Liczyć na to, że nie unieważnią zamówienia czy coś i dojdzie do skutku. No i liczyć, że dosyć szybko wezmą się za robotę
kwintosz
Po dosłownie chwilowym jednorazowym rzuceniu okiem na dokumentacje:

czemu do jasnej cholery ktoś usilnie chce robić fragmenty ścieżek z kostki.. wiem wiem do placu to będzie ładne dopełnienie ale za grosz to funkcjonalne. Dobrze że w około Pogorii III ścieżka będzie asfaltowa. Na plus także ścieżka w końcu tak oczekiwana z Pogorii na Zieloną.

Co do samego placu z wizki..

Może mi ktoś wytłumaczyć co to za kałuża i czemu ma służyć? Przede wszystkim do czego nawiązuje to coś na środku?? Czyżbym czegoś nie skumał?
Plac całkiem ok, chociaż po lewej jakoś tak to się urywa i ciut dziwnie stoją ławki. Ale to pikuś..

Końcówka molo mi się nie podoba. Co to ma być, latarnia czy co? tongue.gif Szkoda że miejsca dla łódek będą. Na III byłbym za molem dla ludzi i widoków na IV właśnie dla łódek - większy zbiornik i lepsze warunki. No ale może łódki nie popsują całości efektu.

Co do Zielonej.. @Mick wiem ze będziesz wiedział..
na planach jest zarezerwowane miejsce na skatepark i park linowy. Czy skoro tak jest to zaznaczone na tych dokumentach, inwestycja tego nie obejmuje a jest to tylko plan na przyszłość??
Druga ciekawa sprawa.. hala w miejscu basenu o czym mówi się od.. ilu 2,3 lat? Hmm.. to ta co teraz leży i niszczeje a CSiR i władze uważają że nie ma tematu?? Kurcze czemu ja jej nigdy nie widziałem, no i pytanie czy znalazł się chętny na jej przeróbkę i dostosowanie do warunków panujących w PL.
Na plus, nowe miejsca parkingowe..

Jaki żal że projekt nie obejmuje rewitalizacji całego parku Zielona. Oj przydałby się mu remont.. A patrząc na park w okresie spacerowym (wiosna, zima, jesień) naprawdę byłoby komu to robić..
Od siebie dodam że w zimę także park wygląda świetnie. Ba nawet jest jakiś taki klimatyczny no i przede wszystkim można się natknąć na niesamowite niespodzianki o których kiedyś w jakimś temacie pisałem.

@smile2.gif o by to nie był behaton haha..
mawwm
CYTAT(kwintosz @ czw, 11 gru 2008 - 20:51) *
Po dosłownie chwilowym jednorazowym rzuceniu okiem na dokumentacje:
...na planach jest zarezerwowane miejsce na skatepark i park linowy...

wybacz @kwintosz ale to jest ścianka wspinaczkowa, a nie park linowy i to sądząc po ilości przewieszeń może być całkiem niezła (ciekawe kto będzie na niej ustawiał trudności) no, poczekamy zobaczymy...
nie mogę zrozumieć dlaczego ścieżki rowerowe mają być z asfaltu, kostki i czegoś tam jeszcze - kto będzie o to dbał, przykładem ścieżki rowerowe które zafundował nam p. P. Lipczyk (Pogoria III)
kwintosz
CYTAT(mawwm @ czw, 11 gru 2008 - 19:21) *
wybacz @kwintosz ale to jest ścianka wspinaczkowa, a nie park linowy i to sądząc po ilości przewieszeń może być całkiem niezła (ciekawe kto będzie na niej ustawiał trudności) no, poczekamy zobaczymy...
nie mogę zrozumieć dlaczego ścieżki rowerowe mają być z asfaltu, kostki i czegoś tam jeszcze - kto będzie o to dbał, przykładem ścieżki rowerowe które zafundował nam p. P. Lipczyk (Pogoria III)

Wyraźnie na dokumentacji jest: Park linowy za boiskami na Zielonej wśród drzew tongue.gif
Nie wiem ale jak dla mnie na to to wygląda..

A park linowy świetny jest na Równicy w Ustroniu (furką się nawet dojedzie). Polecam!
mawwm
przy skateparku - ścianka wink.gif
a co powstanie z projektu, zobaczymy, wiele projektów już widziałem....
szer
Wg planu jest rezerwa terenu pod domki campingowe i pod park linowy. Ten park nawet wielki wydaje się być na projekcie. Ciekawe jakby to tam miało wyglądać.

Aha poczytałem trochę to zamówienie i do października mają wyłonić zwycięzce i chyba od razu wydać pozwolenie na roboty budowlane smile2.gif. Więc może zaczną już w przyszłym roku.
bzenek
CYTAT(szer @ czw, 11 gru 2008 - 21:44) *
Aha poczytałem trochę to zamówienie i do października mają wyłonić zwycięzce i chyba od razu wydać pozwolenie na roboty budowlane smile2.gif. Więc może zaczną już w przyszłym roku.

Koniecznie musisz popracować nad tym czytaniem. Nic takiego nie jest nigdzie napisane. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.