Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
spinacz
w granicach DG leży niewiele gruntów wokół PIV.
jeszcze mniej jest własnością miasta.
a trzecia sprawa to fakt, że zbiornikiem zarządza
regionalny zarząd gosp. wodnej w gliwicach ( chyba
tak sie nazywa ta instytucja) i ogolnie mowiąc
nie jest zbyt zainteresowany uczynieniem z PIV
kąpieliska. to było juz pare razy poruszane
w DZ z tego co pamiętam. tak więc widoki na szybkie uczynienie
z PIV ośrodka żeglarskiego nie są zbyt ciekawe.
Pawelele
I bardzo dobrze... to miejsce zrobi się przyrodniczo jałowe jak się tam wpuści jachty i inne cuda na kiju....
pulsatilla1214
w granicach DG leży niewiele gruntów wokół PIV.

a co to za bzdurka biggrin.gif ? Plan miasta trzeba kupić, spinacz cool.gif

P.S.

Pawelele, a Ty juz tam moczykijom nie ubliżaj laugh.gif tongue.gif
picaro
i tak tam juz widzę jakichś amatorów tych "dzwoniących kijów", a i serferów oraz kąpiących się wodniaków.

Co ciekawe nawet nie dawno się dowiedziałem, że wody pogorii 3 też należą do RZGW w Gliwicach, naszczęście grunt nie. A jak odnowią ta 3 to i tak będzie fajnie. smile.gif

A i na marginesie to wczoraj mało co nie rozjechało mnie trzech szajbusów na motorach terenowych. Chłopaki sobie szaleli po lesie i nie tylko, bo także jeździli po tej drodze wokół Pogorii 4. Cóż ja sobie fotografowałem, a tu nagle ryk, wycie i z zakrzaka trzy motory. Jak bym stał na środku ścieżki to po mnie sad.gif (rzecz miała miejsce na brzegu zachodnim). Gdzie ta POLICJA na tym mega szybkim Quadzie?
Arbas
Do MAŁEGO:
O ile dobrze zrozumiałem lokalną prasę, miasto w ramach pierwokupu nie nabyło części terenów wokół Pogorii IV, ponieważ takiej propozycji Prezydenta Talkowskiego radni poprzedniej kadencji nie zaakceptowali.
Ciekawe o jaką kwotę chodziło i kto w końcu jest właścicielem. Szkoda...
Bedziemy pompować kasę w NEMO - bez końca.
michu
miasto mogło odkupić, uzbroić a potem sprzedać z zyskiem te nieruchomości, ale takie myslenie raczej obce jest urzednikom i ludziom zarzadzającym miastem (patrz przykład budynku sanepidu, sprzedanego nie wiadomo za ile i nie wiadomo komu chociaz było pewne, że po wybudowaniu CH Pogoria atrakcyjność/wartośc budynku wzrośnie)
:)
podobno okazalo sie ze tamte dzialki byly kilkaset metrow od zbiornika i to od tej strony gdzie wciac wydobywaja piasek.

ktos chce sprzedac jakas dzialke ale juz za granica miasta http://www.emieszkania.com.pl/id23042_dzia...pogoria_iv.html
Dave
A ja znowuż gdzieś słyszałem/czytałem, że cała ścieżka wokół Pogorii IV, a raczej wąski (około 2 metrowy) pas zieleni wokół niej (to takie wykoszone) własnie należy do miasta, a reszta działek dalej położonych od zbiornika jest prywatna! Ale co to ma do rzeczy teraz, skoro i tak żadne obiekty rekreacyjne i sporty wodne się tam nie rozwiną - tyyyle hałasu o nic było! >:[
mały
QUOTE(:) @ Jul 4 2007, 10:49 ) *
podobno okazalo sie ze tamte dzialki byly kilkaset metrow od zbiornika i to od tej strony gdzie wciac wydobywaja piasek.

ktos chce sprzedac jakas dzialke ale juz za granica miasta http://www.emieszkania.com.pl/id23042_dzia...pogoria_iv.html

Niedaleko tej działki (tylko bliżej "trasy" nr 86) budują jakiś hotel (ale trwa to już ze 2 lata i dopiero dach robią). Kiedyś wyczytałem, że tam gdzie jest teraz piaskownia planują zrobić plaże (ale mają koncesję na wydobywanie piachu przez ładnych pare lat). Poza tym PIV figuruje jako zbiornik retencyjny, a żeby można było coś na nim działać trzeba by zmienić jego funkcję na retencyjno-rekreacyjny, a to chyba nie jest takie proste i dokonuje się tego na szczeblu wyższej instancji. ohmy.gif
Dami7
QUOTE(Arbas @ Jul 4 2007, 9:44 ) *
Do MAŁEGO:
O ile dobrze zrozumiałem lokalną prasę, miasto w ramach pierwokupu nie nabyło części terenów wokół Pogorii IV, ponieważ takiej propozycji Prezydenta Talkowskiego radni poprzedniej kadencji nie zaakceptowali.
Ciekawe o jaką kwotę chodziło i kto w końcu jest właścicielem. Szkoda...
Bedziemy pompować kasę w NEMO - bez końca.

Chodziło o głupie - wtedy - trzy miliony złotych. Gdyby nie obstrukcja ze strony radnych (zwłaszcza LSD) miasto mogło na tym zarobić. Ale może znajdzie się któś, kto nas wtajemniczy w arcana sprawy owej? ToSo? Drygu?
Jashi
Pogoria 3...Dzisiaj widziałem jak wyciągali młodą dziewczynę...utopiła się...nie zdązyli w porę ją znaleźć w wodzie i uratować.
Parę metrów od kąpieliska...Ehhh
Tylko komentarze ludzi i gapiów mnie wkurw... niektórzy to się zachowywali i komentowali jakby psa wyłowili...żałosne !! mad.gif
pulsatilla1214
mellow.gif

"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
zostaną po nich buty i telefon głuchy
tylko co nieważne jak krowa się wlecze
najważniejsze tak prędkie że nagle się staje
potem cisza normalna więc całkiem nieznośna
jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy
kiedy myślimy o kimś zostając bez niego

Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna
zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście
przychodzi jednocześnie jak patos i humor
jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej
tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu
jak dzwięk troche niezgrabny lub jak suchy ukłon
żeby widziec naprawde zamykają oczy
chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzec
kochamy wciąż za mało i stale za późno (...)"

ś.p. ks. Jan Twardowski
Sebastian22
coz...to smutne ale ludzie zawsze sie tam topili, topią i topić będą...
kwintosz
Takie życie, tacy są ludzie.. wink.gif A wydawałoby się że to prosty i bezpieczny zbiornik. sad.gif Czasami ludziom brakuje wyobraźni. Też słyszałem o tym utonięciu i akcji odpowiednich służb, szkoda że tym razem nasze pieski nie mogły się w pełni wykazać ratując komuś życie. sad.gif Mam nadzieję że to pierwsza i ostatnia ofiara Pogorii w tym roku.. Były lata gdzie tych ofiar było naprawdę sporo. rolleyes.gif
Zibar
Ratownicy na Pogorii III będą wypraszać pijanych

Nie ma jeszcze półmetka wakacji, a jeden z najpopularniejszych zbiorników wodnych w regionie pochłonął w poniedziałkowe popołudnie kolejną ofiarę. Utonęła 34-letnia sosnowiczanka, która z mężem raczyła się alkoholem kilkadziesiąt metrów od strzeżonego fragmentu plaży. Ratownicy nie mieli szans na skuteczną pomoc, bo nikt nie zawiadomił ich na czas o zniknięciu kobiety.

Nietrzeźwa weszła do jeziora, a w tym czasie jej mąż zasnął. Nikt nie widział, jak zniknęła pod wodą.

Minęło zbyt dużo czasu, by ją uratować. Kobietę wydobyli z dna płetwonurkowie z sekcji Latimeria. - Podjęliśmy akcję reanimacyjną. Bezskutecznie - podkreśla Andrzej Latosik, szef dąbrowskich ratowników wodnych. - Upalna pogoda sprawia, że wbrew naszym apelom coraz więcej osób sięga po piwo i wódkę, a finał libacji bywa tragiczny. Kobieta utopiła się 30 metrów od brzegu.

O tym, jak dużą ilość napojów z procentami musiała wypić ta para, może świadczyć fakt, że kilka godzin po zdarzeniu mężczyzna miał nadal we krwi ponad 2 promile alkoholu.

Do podobnego zdarzenia doszło nad Pogorią ponad trzy tygodnie temu. Wtedy 32-letni mieszkaniec Sosnowca pod wpływem alkoholu wskoczył do zatoczki w pobliżu osiedla Łęknice. Także utonął.

- Widziała to grupa młodzieży, ale zamiast zadzwonić od razu po pomoc przyszli na plażę piechotą. Minęło ponad pół godziny zanim ruszyliśmy na pomoc i było znów za późno - mówi Andrzej Latosik.

Od kilku dni policjanci z posterunku przy Pogorii III raz za razem karzą mandatami wszystkich, którzy spożywają alkohol w miejscach publicznych na plaży i wokół niej. Niestety, strata 100 złotych nie na wszystkich robi wrażenie.

- Podjęliśmy decyzję, że te osoby, które mimo upomnień i kar nadal będą lekceważyły przepisy, będą po prostu wypraszane z plaży. Jeśli nie podporządkują się temu trafią od razu do izby wytrzeźwień - mówi Paweł Łotocki, rzecznik prasowy dąbrowskiej policji.

- Nietrzeźwych osób jest niestety bardzo dużo. Reagujemy natychmiast w takich przypadkach. Podobnie jak wtedy, kiedy kierowcy parkują samochody na trawnikach i wśród zieleni. To też stało się ostatnio plagą - dodaje Damian Pieczyrak, szef posterunku nad Pogorią III.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

Jednak głupota ludzka nie zna granic blink.gif sad.gif
no glupota ale glupota tez sa mandaty gdy kulturalnie pije sie 1 piwko. Kilka metrow dalej w ogrodku juz jest ok a teraz to ciezko tam znalezc miejsce.
Ciekawe czy Damian dalby mi mandat tongue.gif

Słońce nas dręczy, więc uciekamy do wody

Patrycja Karwicka, współpraca: Dawid Chalimoniuk

Na dąbrowskiej Pogorii tłumy ludzi. Kto mógł chronił się przed słońcem w wodzie

34 stopnie były we wtorek w Katowicach - dokładnie tyle, ile w Kairze! Gorące powietrze, w którym się dusimy, prażymy i smażymy, dociera do nas znad Sahary. - Na szczęście jest suche. Gdyby było wilgotne, jeszcze gorzej znosilibyśmy takie temperatury - pociesza Janusz Jawor, pracownik Górnośląskiego Centrum Hydrologiczno-Meteorologicznego.

- Ledwo się trzymam na nogach. Co chwila robimy przerwę, bo już kilku kolegów było bliskich omdlenia - mówi Gerard Kaszyca, murarz pracujący przy budowie sklepu w Mysłowicach.

Ci, którzy muszą pracować, robią sobie przerwy na kawę, papierosa albo mineralną. Z ciasnych, nagrzanych pomieszczeń wychodzą na balkony, korytarze, przed budynki. Marzą o krótszym dniu pracy lub przynajmniej o sjeście. Tymczasem mogą liczyć co najwyżej na darmową wodę mineralną. Pracodawcy - choć powinni - nie zgadzają się na skrócenie czasu pracy, bo musieliby zapłacić za wolne godziny jak za przepracowane. W nieco lepszej sytuacji są górnicy. Część kopalń na Śląsku wprowadziła - ze względu na bezpieczeństwo - skrócony czas pracy. Np. na kopalni Wesoła w Mysłowicach górnicy pracują krócej o półtorej godziny.

Ale prawdziwi szczęśliwcy to ci, którzy mają wolne. Uciekają z dusznych mieszkań i nagrzanych domów nad wodę. Wczoraj nad dąbrowską Pogorią były niezliczone tłumy. Mało kto grał w piłkę, bo gorący piasek parzył stopy. Każdy chciał wejść do wody, jak najdalej i jak najgłębiej. Ludzi pilnowało dziewięciu ratowników. - Patrzymy, czy nie wychodzą poza teren strzeżony. Niesubordynowanych gonimy dla ich własnego dobra. Łatwo o tragedię. Dwa dni temu utonęła tutaj młoda kobieta - mówi Arek Baranowski, opiekun dwóch psów, które pomagają ratownikom. One też najchętniej tylko taplałyby się w wodzie.

W środę, jak mówi Janusz Jawor, może zostać pobity rekord sprzed roku, gdy temperatura osiągnęła 34,4 C.
wiecej szczegolow projektu nad III:

ZAKRES PRZEDMIOTOWTY PROJEKTU
W ramach inwestycji planuje się stworzyć następujące obiekty:
 Budowa pomostu spacerowego - przystani na zbiorniku Pogoria III w kształcie litery „T” (prostopadły do linii brzegowej, długość ok. 40 m), po jednej stronie posiadające miejsca do cumowania łódek oraz miejsca dla kajaków, rowerów wodnych i innego sprzętu wodnego;
 Przebudowa i modernizacja plaży o długości 350 m wraz z kąpieliskiem,
 Budowa otwartego placu zabaw dla dzieci o powierzchni ok. 400 m2;
 Budowa alejki spacerowej wzdłuż plaży z ławkami i oświetleniem, o długości 800 m;
 Budowa dwóch zespołów boisk sportowych – dla siatkówki, siatkówki plażowej, koszykówki, badmintona, piłki ręcznej, tenisa – łącznie 14 boisk;
 Utworzenie pola namiotowego i bazy kempingowej;
 Budowa infrastruktury wodno-kanalizacyjnej z sanitariatami;
 Budowa zaplecza porządkowego wraz z hangarem (150 m2) umożliwiającego przechowywanie sprzętu wodnego w okresie jesienno-zimowym;
 Modernizacja istniejącego parkingu o powierzchni 5000 m2;

Ośrodek skomunikowany zostanie z terenami Dąbrowy Górniczej i miast sąsiednich Będzina, Siewierza dzięki systemowi ścieżek rowerowych o łącznej długości 40 km. Szlaki poprowadzą od ośrodka Pogoria do Będzina (odcinek do użytku ekologicznego przy Czarnej Przemszy, gdzie łączyć się będzie ze szlakiem do Zamku i centrum miasta), Siewierza (wzdłuż zbiornika Pogoria IV do Zamku Siewierskiego, przy którym infrastruktura rekreacyjna, związana ze szlakiem) oraz do Sławkowa (doliną Białej Przemszy do centrum z zabytkowym, średniowiecznym układem urbanistycznym i Zamkiem).
BENEFICJENCI
Dąbrowa Górnicza – Lider
Będzin – Partner
Siewierz – Partner
Sławków – Partner
Sebastian22
QUOTE(:) @ Aug 6 2007, 14:02 ) *
wiecej szczegolow projektu nad III:

No bo jak bylem w tym roku to niezly syf tam jest - ludzie chyba przywykli do tego brudnego piasku i obskurnego otoczenia....tylko kiedy ten remont? Pewno bedzie jakos na jesieni aby skonczyc wiosną....ale którą?
Dave
Zdaje się, że cały projekt przewidziany jest na lata 2007-2013, z zrealizowany ma być do 2011 r. - a więc nie tak prędko Seba! wink.gif
szer
Ważne, że coś chcą tam wkońcu zrobić! I to jest wielki plus wink.gif. Byle te zapowiedzi zostały wykonane, bo Pogoria jst bardzo ważna w Dąbrowie
kwintosz

Plaże opustoszały na dobre

Aura nie była zbyt łaskawa dla wypoczywających nad wodą w ostatni weekend wakacji. Przy ziejących pustką plażach i zimnym wietrze ratownicy z dąbrowskiego oddziału Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego wyciągali w sobotę łódź hybrydową z Pogorii III i demontowali ostatnie wieżyczki strażnicze.

Tegoroczny sezon był dość spokojny, ale nie obeszło się bez trzech utonięć. W żadnym z tych przypadków ratownicy nie mieli jednak szans na interwencję, bo życie straciły pijane osoby (2 mężczyzn, 1 kobieta), które weszły do wody poza terenem strzeżonego kąpieliska.

- Właśnie alkohol był jedną z najczęstszych przyczyn naszych interwencji. Niektórzy plażowicze mimo ostrzeżeń postępowali bezmyślnie i próbowali kąpać się po pijanemu. Wielu z nich musieliśmy wyciągać na brzeg. Sporym utrudnieniem były anomalie pogodowe. Nie wszyscy zdążali przed burzą dopłynąć do brzegu. Ściągaliśmy więc żaglówki, kajaki, często dochodziło także do wywrotek sprzętu pływającego. Ratowaliśmy windsurfingowca, któremu połamał się maszt, udzielaliśmy pomocy chłopakowi z wybitym obojczykiem. Pracy nie brakowało - przyznaje Andrzej Latosik, prezes dąbrowskiego oddziału WOPR.

Ratownicy narzekali też na plażowiczów, którzy na słabej jakości pontonach wypływali daleko od brzegu bez kapoków. A to mogło się skończyć tragicznie.

- Mieliśmy także wiele innych zadań. Zabezpieczaliśmy imprezy w ramach Akcji Lato, regaty żeglarskie, wakacyjną naukę windsurfingu, a sekcja płetwonurków Latimeria prowadziła naukę nurkowania. Trzeba także podkreślić, że bardzo dobrze współpracowało nam się z policją i strażą miejską, które mają nad Pogorią III swoje posterunki - mówi Rafał Konarski, szef sekcji Latimeria.

W wakacje codziennie plaży strzegło 7 ratowników i drugie tyle wolontariuszy. Podczas wrześniowych weekendów WOPR-owcy będą mieli natomiast wyznaczone dyżury. W razie wypadku są także w stanie natychmiast podjąć interwencję. Grupa alarmowa jest gotowa do akcji w 15 minut.

(PAS) - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Widać głupota ludzka nie zna granic, 3 utonięcia.. może to i nie dużo, bywały gorsze lata ale to w dalszym ciągu o 3 za dużo..
Zobaczymy jak to będzie w przyszłym roku, w końcu powinny już być prowadzone wtedy jakieś prace związane z projektem na który dostaliśmy dofinansowanie z Unii. Może w końcu wymienią ten cholerny brudny piasek i zrobią z prawdziwego zdarzenia promenadę z ławkami i punktami gastronomicznymi oraz poprowadzą prawdziwą drogę rowerową którą będzie się przyjemnie jeździć a i po drodze będzie gdzie spocząć i wyrzucić papierek.
Dave
To, że w ostatni weekend sierpnia jak i w ogóle ostatnie dni wakacji plaża była pusta to zauważyłem i byłem w szoku! Bo pogoda wcale nie była taka zła (co mamy teraz? :/)! Nie było już upału, ale woda w jeziorze dalej ciepła, na dworze ciepło (ok. 25 stopni), słońce było na zmianę z chmurami ale bez deszczu i wcale nie wiał ZIMNY wiatr, tylko CHŁODNY! A to jest różnica! Zimny to mieliśmy ostatnimi dniami! :>
Ja sobie pływałem w poniedziałek po osatatnim weekendzie w Pogorii, ze mną w wodzie ze 3 osoby a na plaży może z 6... huh.gif
Bartek
Nie każdy jest morsem! tongue.gif
pulsatilla1214
niektórzy muszą tongue.gif cool.gif
bzenek
Dziś do południa wokół Pogorii 3 odbywało się chyba jakieś Sprzątanie Świata. bo całe tabuny znudzonych świeżym powietrzem nastolatków szwendały się wokół z rękami w kieszeniach. Niestety dla wszystkich ławek nie starczyło. cool.gif

Całe szczęście, że od czasu do czasu przebiegał jakiś biegacz albo przejeżdzał rowerzysta. Można było go powyzwywac i powyśmiewać. blink.gif

Ciekawe ile worków śmieci zebrano ? Jeden pełny (!) widziałem jak samotnie lezał porzucony na ścieżce dry.gif
syzio
My byliśmy na Zielonej i.... CZYSTO blink.gif . Nie było co zbierać, gdzie nie gdzie jakaś butelka (w krzakach) czy opakowanie.
Dzygit
CYTAT(syzio @ sob, 15 wrz 2007 - 07:58) *
My byliśmy na Zielonej i.... CZYSTO blink.gif . Nie było co zbierać, gdzie nie gdzie jakaś butelka (w krzakach) czy opakowanie.

swieze
tak tam jest teraz

przy wyspach troche zaroslo trzcinami
wspaniale fotki smile.gif
wreszcie widac dokladnie wysepki i dziki wschodni brzeg
pulsatilla1214
wielkie dzięki, Dzygit! a juz zastanawialismy się z Pawłem czy nie zapomniałeś wink.gif
Pawelele
Wypasik! Mam nadzieję, że będziesz regularnie dokumentował metamorfozę tego zbiornika smile.gif
Kamil_
Witam Dzgit :) Jestem przedstawicielem strony Pogoria4.pl mógłbyś podać link do tych fotek na imageshack lub innym serwerze, na jakim są umieszczone? Te miniaturki nie chcą mi się otworzyć...

PS. Mógłbyś wrzucić te fotki na tamtejsze forum? Btw. tak w ogóle to zapraszam na ww. stronę, myślę że jest fajnym pomysłem, i warto by ją rozwijać, a to jest tylko możliwe przy udziale społeczności. Zapraszam do dodawania zdjęć na forum i postowania.

Pozdrawiam wink.gif
strategia:

CYTAT
PRZEDSIĘWZIĘCIA STRATEGICZNE
W DZIEDZINIE PRIORYTETOWEJ:

Budowa ośrodka konferencyjnego nad Pogorią IV

Połączenie Pogorii kanałami

Budowa bazy ratownictwa wodnego

Rozbudowa infrastruktury komunalnej wokół zbiorników Pogoria I, III, IV

Budowa bazy hotelowo ? gastronomicznej w ramach ?Pojezierza Dąbrowskiego? z
zastosowaniem partnerstwa publiczno ? prywatnego

Budowa infrastruktury sportowo ? rekreacyjnej w ramach ?Pojezierza
Dąbrowskiego?

Utworzenie centrum informacji turystycznej

Włączenie żeglarstwa do symboliki miasta i jego wizerunku PR oraz akcja
reklamowo ? promocyjna Pojezierza Dąbrowskiego

Utworzenie ośrodków żeglarskich na Pogorii IV

Budowa ?Centrum Sportów Letnich i Wodnych - Pogoria?

Budowa ścieżek i tras rowerowych

Kolejka linowa nad jeziorami

i nawet ta kolejka linwoa smile.gif
ambitne cele
Kamil_
Witam, mógłbym poprosić o bezpośredni link do strategii? Pozdrawiam
posredni http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...40&start=40
Kamil_
CYTAT(:) @ pon, 26 lis 2007 - 16:45) *

dziękuję :)
kamerka http://www.rzgw.gliwice.pl/kamery/kuznica/index.php
michu
rozumiem, że w strategii jakieś elementy wizjonerskie muszą być ale ta kolejka linowa mnie rozwaliła!
prezes
tylko jak połączyć kolejke linową z żeglarstwem ? dry.gif jako amator żagli protestuje przecinaniu jezora czymkolwiek wink.gif hmm... chyba że to miałoby być nad czyli "wzdłuż", "przy". ale to i tak idiotyczny pomysł, i wyrzucanie kasy.
Peterek
A według mnie fajny pomysł :]
Tylko trzebaby to dobrze ROZREKLAMOWAĆ. Bo nie można liczyć, że bez reklamy coś z tego będzie :|
szer
Hmmm ja wiem czy ludzie będą z tego korzystać. Przydaloby się więcej informacji na temat tego wszytskiego, bo narazie nie wiemy jak ma biec ta kolejka linowa tongue.gif. Pomysł godny podziwu, aczkolwiek nie widze jak narazie sensu w jego wykonaniu...

A ktoś coś wie na temat rozbudowy ośrodka nad Pogorią 3? Niedawno o tym bylo mówione.... Znalazlo się to w strategii czy nie?
Zibar
Jak kiedyś napisałem o tramwajkach (ew. trolejbusach) z Mydlic przez Łeknice na "Pojezierze" to mnie parę osób wyśmiało tongue.gif i fantastami nazwało, a teraz kolejka linowa jest ok. laugh.gif
No jak patrzę w jakiej kondycji jest ELKA to ten pomysł, jeśli dojdzie do realizacji będzie tak samo dochodowy jak Nemo.
kwintosz
Temat stricte sc-fi.

Podam dwa argumenty dla których to nie ma racji bytu:
a) ona na siebie nie zarobi, nie jesteśmy nie wiadomo jaką atrakcją turystyczną
cool.gif takie kolejki są strasznie drogie w utrzymaniu

To, że sobie takie coś ktoś wymyślił to pff.. zresztą koledzy podali już przykład "Elki" i to powinno wystarczyć
pulsatilla1214
podam trzeci - rejon, który zdawałby się najbardziej odpowiedni (przez środek PIV w rejonie wysp) prawdopodobnie niedługo zostanie objęty ochroną. co nie znaczy, że nie powstanie tamże np. wieża obserwacyjna a la biebrzański park narodowy wink.gif

te kanały między jeziorami chyba podobnie realne co kanały na Marsie

co do żeglarstwa dopiero co słyszeliśmy od RZGW, że na PIV go nie będzie (akwen niebezpieczny, nie rekreacyjny), a mimo to ktoś rzuca pomysł ośrodka żeglarskiego

jakoś ani jedna plaża nie powstała nad nowym jeziorem w czasie budowy zbiornika (choć wystarczyła odpowiednia deniwelacja terenu, piasek wszechobecny), strach mysleć o planach wymagających nieco wiekszej inwencji i środków. A zakaz kapieli to juz zniesiony;)?

Cała nadzieja z nurkowiskiem nad PIII chyba w karawanie wielbłądów zdążających dąbrowskim szlakiem.

ciekawe co z tym herbem. do obecnego jakoś przywiązałem się, ale pomysł w dobrym kierunku. byle nie kiczowaty, zgodny z heraldyką
na wiki ktos wpisal cos takiego:
"W najbliższym czasie środkowowschodnia część zbiornika obejmująca płytką zatokę i liczne wysepki zostanie objęta ochroną ze względu na licznie gniazdujące tu bardzo rzadkie gatunki chronionych ptaków, które z racji piaszczystych wysp znalazły tu cenne środowisko zastępcze (naturalnie gniazdują na łachach piaskowych wzdłuż koryt rzecznych, te jednakże z powodu regulacji rzek zanikają)."

PS. O jaki herb chodzi?
pulsatilla1214
punkt:
CYTAT
Włączenie żeglarstwa do symboliki miasta i jego wizerunku PR oraz akcja
reklamowo ? promocyjna Pojezierza Dąbrowskiego

zinterpretoowalem sobie jako zapowiedź zmian herbu miasta. byc moze podmiot liryczny coś innego miał na myśli, nie wiem rolleyes.gif
Arbas
Kolejka to nie wszystko. Potrzebna jeszcze lina, na której ją trzeba zawiesić i dwa szczyty
górskie, do których tę linę się przypnie. Bo chyba nie żelazne słupy jak przy wysokim napięciu?
Następny pomysł dla pomysłu, aby tylko zabłysnąć na naradzie i zwrócić na siebie uwagę. Ech...
Kamil_
Mam takie pytanie do wszystkich. Jak myślicie jest zapotrzebowanie na portal o samej Pogorii IV? Miał by rację bytu? Jeśli tak to dla czego (zdjęcia, relacje opisy, etc.), warto było by go odwiedzać? Jestem przedstawicielem strony Pogoria4.pl i gorąco zapraszam do współpracy przy rozwijaniu i strony i forum. :)
Myślę że post nie będzie potraktowany całkowicie jako reklama, bowiem zależy mi na reklamie samego zbiornika, a w dobie środków masowego przekazu, internet jest najlepszą i najtańszą promocją...
datmar
W pierwsze święto byłem sobie pobiegać nad "Czwórką"... Zamarznięta, fajnie, nawet ktoś tam kroczył po powierzchni (że się nie bał ohmy.gif )...

Tylko - ciekawi mnie, czy w Sylwestra zawita tam Straż Miejska? A powinna. W okolicy jak wiadomo wiele ptaków, a tam już widziałem, że jacyś idioci urządzili sobie pokaz sztucznych ogni (idiotów samych nie widziałem, jeno pozostałości w postaci zużytych opakowań po fajerwerkach, a jakoś nie zakładam, że komuś chciało je się rozrzucać specjalnie po ścieżce rowerowej bez ich "spożycia na miejscu"). mad.gif Spodziewam się, że Sylwester może spowodować nagłe rozmnożenie wśród idiotów. huh.gif

Nie wiem, jak takie "pokazy" mogą przeżyć wspominane gdzie indziej kormorany tudzież bielik...
bzenek
CYTAT(datmar @ czw, 27 gru 2007 - 09:37) *
W pierwsze święto byłem sobie pobiegać nad "Czwórką"...

Ale mnie teraz ścisnęło w dołku z zazdrości. Ja się strasznie rozleniwiłem przez ten okres świąteczno-noworoczny. Siła woli to jest to czego i najbardziej brakuje wink.gif

Masz tak jakąś stałą trasę czy biegasz jak wypadnie ?

CYTAT(datmar @ czw, 27 gru 2007 - 09:37) *
Spodziewam się, że Sylwester może spowodować nagłe rozmnożenie wśród idiotów. huh.gif
Nie wiem, jak takie "pokazy" mogą przeżyć wspominane gdzie indziej kormorany tudzież bielik...

Cała pociecha w tym, że idioci z reguły są niesłychanie leniwi i raczej rzadko chce im się gdzieś iść w środku mroźnej nocy smile.gif
datmar
CYTAT(bzenek @ czw, 27 gru 2007 - 16:48) *
Ale mnie teraz ścisnęło w dołku z zazdrości. Ja się strasznie rozleniwiłem przez ten okres świąteczno-noworoczny. Siła woli to jest to czego i najbardziej brakuje wink.gif

Ja się rozleniwiłem przez dwa tygodnie przed świętami niestety... I teraz ("dzięki" ilości spożytych potraw świątecznych) chcąc nie chcąc nadrabiam stracony czas.

Masz tak jakąś stałą trasę czy biegasz jak wypadnie ?

W DG raczej stałą: z Ząbkowic koło Ursy do lasu, przez 796-ke na drugą stronę i aż do Czwórki. Potem w zależności od ochoty i pogody - albo dookoła Czwórki i przez Podbagienko i Antoniów z powrotem do Ząbkowic (wtedy łącznie dwie godzinki) albo po prostu tą samą trasą w przeciwnym kierunku (wtedy jeno godzinka). wink.gif We Wrocławiu pozwalam sobie na większe ekstrawagancje odnośnie zmian trasy... laugh.gif

Cała pociecha w tym, że idioci z reguły są niesłychanie leniwi i raczej rzadko chce im się gdzieś iść w środku mroźnej nocy smile.gif

Miejmy nadzieję. Choć idioci jak idioci mogą całkowicie zignorować mroźność mroźnej nocy (zważywszy na ilość procentów we krwi mogą jej nawet nie zauważyć). A intrygująca sceneria może być przyciągająca (zwłaszcza przy braku ogólnomiejskiej imprezy gdzieś bardziej w centrum). wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.