Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
szer
CYTAT
IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.3.13) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii
Europejskiej:
1. Jest podjęta uchwała Zarządu Województwa Śląskiego o dofinansowaniu projektów w ramach Programów Rozwoju Subregionów w tym niniejszego projektu, który znajduje się na liście projektów przewidzianych do realizacji w ramach Programu Rozwoju Subregionu Centralnego.
2. Termin wykonania
2.1.Termin wykonania projektów budowlanych i wykonawczych z wymaganymi opracowaniami oraz kompletem dokumentów i uzgodnień wraz z dokumentem potwierdzającym złożenie wniosku o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę oraz o zgłoszeniu robót budowlanych w organie administracji architektoniczno - budowlanej - do dnia 30 czerwca 2009r.
2.2.Termin przekazania Zamawiającemu decyzji o pozwoleniu na budowę oraz dokumentu o przyjęciu zgłoszenia robót budowlanych - do dnia 20 października 2009r.
bzenek
Nadinterpretacja szer. Zacytowany przez Ciebie fragmencik zobowiązuje wykonawcę projektu do załatwienia w nadzorze budowlanym pozwolenia na budowę i dostarczenia go miastu. I tylko tyle.

Nie ma tam nic o żadnych zwycięzcach czy rozpoczynaniu budowy w przyszłym roku. smile.gif
:)
CYTAT(kwintosz @ czw, 11 gru 2008 - 18:51) *
@smile2.gif o by to nie był behaton haha..

sml (3).gif

Ogolnie to nie moge sie doczekac. Ciekawe kiedy II etap. Nowy parking i tak wazna droga dojazdowa.

Powstanie sporo budynkow i boisk. Tylko juz nie wiem, co w I etapie. A co do samego placyku, to ten dzban troche dziwny, mozna bylo wymyslic cos lepszego.

Na temat tego projektu mozna pocztytac na wczesniejszych stronach tego tematu.
olo
Panie Bazylak, mam do pana taki mały prośbunek. Czy jakaś niewidzialna ręka nie mogła by podrzucić ze dwóch, trzech zdezelowanych ławek nad brzeg Pogorii III, na plażę. Ja wiem, że Pan nie może sankcjonować łyżwiarzy na jeziorze, ale.... Ale jakby co to będziemy wdzięczni za chwilę odpoczynku. W imieniu łyżwiarzy, matek, dzieci, dziadków i babć - olo
Dzygit
CYTAT(mawwm @ czw, 11 gru 2008 - 17:21) *
wybacz @kwintosz ale to jest ścianka wspinaczkowa, a nie park linowy i to sądząc po ilości przewieszeń może być całkiem niezła (ciekawe kto będzie na niej ustawiał trudności) no, poczekamy zobaczymy...
nie mogę zrozumieć dlaczego ścieżki rowerowe mają być z asfaltu, kostki i czegoś tam jeszcze - kto będzie o to dbał, przykładem ścieżki rowerowe które zafundował nam p. P. Lipczyk (Pogoria III)

czołgiem
tak sobie czytam forum i widze ze piszecie o tym ze ma powstac scianka wspinaczkowa i to jeszcze z przewieszeniami itd

ciekawe kto to bedzie obsługiwał
bo postawienie scianki ot tak w plenerze to pewne trupy albo połamańce
chyba ze bedzie otwierana tylko jesli bedzie ktos z obsługi

tak sobe myślę że lepiej wstawić szianke np na hale w centrum
i zrobić coś jak na AWF w katow

pozdro Dzyg
Dzygit
Pogoria 4 nima jak zima

http://www.youtube.com/watch?v=xaUQo5s3hDw
http://www.youtube.com/watch?v=a9IloYx8yNk
bardzo powoli, ale do przodu. W BIPie pojawilo sie:

CYTAT
Dąbrowa Górnicza 14.04.2009
Prezydent Miasta
Dąbrowy Górniczej
woj. śląskie
WER.7624 – 18 / 09

O B W I E S Z C Z E N I E
Działając na podstawie art.61 §1 i art.49 Ustawy z dnia 14.06.1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz.U. z 2000r Nr 98, poz. 1071 z późn.zm.) oraz art.73 ust.1 i art.74 ust.3 Ustawy z dn. 03.10.2008 o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (Dz.U.Nr199 poz.1227)

zawiadamiam
że, na wniosek
Gminy Dąbrowa Górnicza
działającej przez pełnomocnika:
Pana Bogdana Roztropowicza
Spółdzielnia Pracy „INWESTPROJEKT – KATOWICE”
Ul. Tysiąclecia 1 40 – 874 Katowice

w dniu 01.04.2009 wszczęto postępowanie w przedmiocie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia p.n.:

„Rozwój infrastruktury aktywnych form turystyki i rekreacji – Centrum Sportów Letnich i Wodnych POGORIA” etap I

przewidzianego do realizacji w:
w Dąbrowie Górniczej w rejonie Parku Zielona oraz jeziora Pogorii III,
na działkach 2/1, 2/2, 5/3, 7, 3/4, 3/1, 4/1, 5/1, 45, 44/13, 93/1, 93/8, 93/13, 1/2, 125, 130, 133, 124/6, 128, 129, 132, 111/2, 112/2, 113/2, 114/2, 115/1, 115/2, 116/1, 117/1, 131, 124/3, 49/3, 50/3, 51/3, 52/3, 53/3, 54/3, 55/3, 56/3, 57/3, 58/3, 59/3, 60/3, 61/3, 62/3, 63/3, 64/3, 65/3, 66/3, 67/3, 68/3, 69/1, 70/1, 71/1, 72/1, 73/1, 74/1, 75/1, 76/1, 77/1, 78/1, 79/1, 80/1, 81/1, 82/1, 49/4, 51/4, 52/4, 55/4, 85/1, 86, 87/1, 48/2, 65/4, 65/1, 1/23, 1/30, 1/22, 1/31, 1/20, 1/1, 1/26, 1/24, 17/2, 12, 48/5, 1/5, 3, 6, 4/11, 44/12, 114/1 obręb Dąbrowa Górnicza.

Jednocześnie zawiadamiam, że wystąpiono do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Dąbrowie Górniczej o wyrażenie opinii co do obowiązku przeprowadzenia oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko.

Z dokumentami w przedmiotowej sprawie można zapoznać się w Urzędzie Miejskim – Dąbrowa Górnicza ul. Graniczna 21, Wydział Ekologii i Rolnictwa (pokój 123), w dniach poniedziałek – piątek, w godzinach 730 – 1500.

Przedmiotowe przedsięwzięcie zaliczane jest do mogących znacząco oddziaływać na środowisko, które mogą wymagać sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko (na podstawie §3 ust.1 pkt.49 Rozporządzenia Rady Ministrów z 09.11.2004 w spr. określenia rodzajów przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko oraz szczegółowych uwarunkowań związanych z kwalifikowaniem przedsięwzięcia do sporządzania raportu o oddziaływaniu na środowisko-Dz.U.Nr257 poz.2573 z późn. zm.).

Z – ca Prezydenta Miasta
Paweł Gocyła
st1111

Byłbym za tym żeby z Zieloną nic nie robić-bo krajobraz powoli robi się naturalny
mały
nie wiem czy było w temacie, ale na PIV od Wojkowic zwinęła się piaskownia. Myślę że to idealne miejsce na piaszczyste plaże. Ciekawe czy i kiedy powstaną
Kamil_
CYTAT(st1111 @ nie, 19 kwi 2009 - 17:03) *

Byłbym za tym żeby z Zieloną nic nie robić-bo krajobraz powoli robi się naturalny

Gdzie to jest dokładnie? rolleyes.gif
Beica
CYTAT(mały @ śro, 29 kwi 2009 - 15:15) *
nie wiem czy było w temacie, ale na PIV od Wojkowic zwinęła się piaskownia. Myślę że to idealne miejsce na piaszczyste plaże. Ciekawe czy i kiedy powstaną

W punkcie nr.3 jest o tym.
Sebastian22
Byłem tam w marcu i jest bardzo ładnie - czysto i tak trochę jak w ciepłych krajach;)
PaVLo
Byłem tam dzisiaj ale nie zwróciłem na to uwagi, jutro pojade i sprawdze te "rewelacyjne" informacje smile2.gif

A co do trasy to dzisiaj widziałem z daleka cztery auta, ktore miejscami dość szybko poruszały sie po asfalcie, żałuje tylko, że nie jechały za mną, bo bym żadnemu nie ustapił, w końcu to ścieżka rowerowa a nie ulica ...
pulsatilla1214
CYTAT
Gdzie to jest dokładnie? rolleyes.gif

Czarna Przemsza powyżej jazu spiętrzającego wodę na Zieloną smile.gif ?
CYTAT
cztery auta, ktore miejscami dość szybko poruszały sie po asfalcie, żałuje tylko, że nie jechały za mną, bo bym żadnemu nie ustapił

nic straconego, w najbliższy weekend zapewne nieraz będzie okazja smile2.gif
olo
CYTAT(pulsatilla1214 @ czw, 30 kwi 2009 - 17:06) *
Czarna Przemsza powyżej jazu spiętrzającego wodę na Zieloną smile.gif ?

nic straconego, w najbliższy weekend zapewne nieraz będzie okazja smile2.gif

Przecież tam się już zrobiło quadowisko. Radzę uważać.
Sebastian22
Racja - jak byłem w marcu to jeździli już na quadach i motorach....ech.......
PaVLo
wczoraj przejechałem się na 4 i faktycznie firma zwineła się i zostawiła świetną podstawę do bardzo długiej i świetnej plaży
olo
I nie miał bym nic przeciw temu, żeby cały teren ktoś kupił i zrobił piękną, funkcjonalną płatną plażę. Przynajmniej byłoby czysto.
Dave
Ale o ile wiem, to żadnej plaży i kąpieli w tym zbiorniku nie będzie, bo zabrania tego RZGW pomimo, że pierwotne plany zakładały ten zbiornik jako rekreacyjny także!
pulsatilla1214
CYTAT
wczoraj przejechałem się na 4 i faktycznie firma zwineła się i zostawiła świetną podstawę do bardzo długiej i świetnej plaży

to teren gminy Siewierz, Dąbrowie nic do tego wink.gif W planach (jak zwykle świetlanych) kompleks rekreacyjno-hotelowy.

CYTAT
żadnej plaży i kąpieli w tym zbiorniku nie będzie

żeby było śmieszniej - znak zakazujący kąpieli widziałem już i na Pogorii III przy ujściu Pogorii smile.gif

CYTAT
Przynajmniej byłoby czysto

.... laugh.gif znając śmietnik na sprzątanych plażach Bałtyku... wink.gif

czysto jest tam, gdzie ludzie (czytaj: śmieciarze) bardzo rzadko bywają wink.gif
olo
CYTAT(pulsatilla1214 @ sob, 02 maj 2009 - 12:07) *
to teren gminy Siewierz, Dąbrowie nic do tego wink.gif W planach (jak zwykle świetlanych) kompleks rekreacyjno-hotelowy.
żeby było śmieszniej - znak zakazujący kąpieli widziałem już i na Pogorii III przy ujściu Pogorii smile.gif
.... laugh.gif znając śmietnik na sprzątanych plażach Bałtyku... wink.gif

czysto jest tam, gdzie ludzie (czytaj: śmieciarze) bardzo rzadko bywają wink.gif

Na płatnych jest czysto!!!!
mały
Dziwne, bo koncesję mieli przyznaną jeszcze na kilkanaście lat. W zeszłym roku po Ujejscu chodziła jakaś babka z petycją ws zamknięcia piaskowni bo mieszkańcom strasznie się kurzy wskutek wydobycia piasku. A ten teren na pewno należy do Siewierza? Myślę, że trzeba będzie jakoś usankcjonować korzystanie rekreacyjne ze zbiornika bo teraz i tak ludzie to robią tylko że jest wolna amerykanka (w długi weekend było to świetnie widać) A tak zarobiłoby miasto, prywatni inwestorzy i wszyscy byliby zadowoleni.
PS Znalazłem takie coś

Tuż przed zakończeniem obecnej kadencji samorządowej władze Dąbrowy Górniczej planują coraz więcej wydatków. Największe zamieszanie trwa wokół zakupu działki nad zbiornikiem retencyjnym Kuźnica Warężyńska, zwanym potocznie Pogorią IV.

70-hektarowy teren, położony od strony Wojkowic Kościelnych i Ujejsca, należy do spółki Błękitna Laguna, która trudni się wydobyciem piasku. Miasto ma prawo pierwokupu tego gruntu, które kończy się jednak w tym miesiącu. Istnieją obawy, że potem teren może kupić firma z Wałbrzycha, która jest nim bardzo zainteresowana.

- Spowoduje to utratę kilkudziesięciu milionów złotych, bo wykup tego terenu przez prywatnego nabywcę i później podzielenie go na mniejsze działki budowlane stworzy możliwości zwielokrotnienia zysku. Ponadto miasto może stracić istotny wpływ na zagospodarowanie tej części obrzeża jeziora i kształtowanie infrastruktury rekreacyjno-turystycznej miasta - tłumaczył Jerzy Talkowski, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Nie ma tam też drogi dojazdowej. Prezydent nie wspomniał jednak radnym, że działka nie graniczy z brzegiem, ale jest położona w odległości 250 metrów od jeziora. Ponadto w pasie tym jeszcze przez kilkanaście najbliższych lat będzie wydobywany piasek (koncesja została przyznana aż na 20 lat) i nie da się go w inny sposób zagospodarować.

- Jestem przeciwko spekulowaniu gruntami przez miasto, które powinno czerpać zyski z podatków. Błękitna Laguna trzy razy ogłaszała już w mediach sprzedaż gruntu, ale wtedy nikt w magistracie o tym nie myślał, a zamieszanie zrobiło się dopiero teraz - stwierdził radny Henryk Zaguła.

- W planie zagospodarowania przestrzennego tego terenu wpisany jest tylko sport i rekreacja, więc na razie nie da się tam postawić czegokolwiek innego. Rada Miejska doszła więc do wniosku, że w tej sytuacji nie należy tej działki kupować - dodał Robert Koćma, przewodniczący RM.

Radni odrzucili wniosek prezydenta o przyznanie na zakup gruntów pieniędzy z kredytu (chodzi o ok. 3 mln zł).

Czyli z tego wynika, że jednak ten teren należy do DG
pulsatilla1214
CYTAT
tłumaczył Jerzy Talkowski, prezydent Dšbrowy Górniczej

trafiłeś na "lekko" nieaktualne dane... smile.gif

granice gmin widać choćby na mapce zamieszczonej na górze tej strony. uprzedzając kolejne dane historyczne - rzeczywiscie cały teren wyrobiska niegdyś należał do DG (granica biegła Trzebyczką, a następnie Czarną Przemsza), ale po przyłączeniu wcześniej siewierskich Trzebiesławic (1992) nastąpiła korekta granic... smile.gif

dziwi mnie lobbowanie za płatnymi plażami - obyście nie doczekali czasów, gdy właśnie praktycznie wszystkie najbardziej atrakcyjne brzegi będą sprzedane (jak nad wieloma jeziorami mazurskimi), natomiast żadnej publicznej plaży nie będzie, a jedynie prywatne działki grodzone do wody wink.gif

pojęcie dobra publicznego już z głów wyparowało rolleyes.gif ?
Paulus77
Rewitalizacja Pogorii III nabiera realnych ksztaltow. Wczoraj rozmawialem z kumplem, ktory jest kierwonikiem osrodka CESiRu i nakreslil mi mniej wiecej jak to bedzie wygladac. Do konca czerwca ma byc projekt budowlany, w pazdzierniku zaczynaja sie prace. Na inwestycje jest juz zaklepane kilkanascie milionow zloty, z czego wiekszosc to oczywiscie srodki UE.

Dla przypomnienia, obecna plaza od strony parkingu bedzie przedluzona w lewa strone o jakies 200m i bedzie nosic nazwe "Plaza B", jest juz pozwolenie na wycinke drzew wprawdzie nie bedzie tak duza jak zakladano (ekofaszysci zablokowali czesciowo projekt) ale i tak bedzie wyraznie wiecej miejsca. Ziemia w tym miejscu zostanie wybrana i nawieziony nowy piach, dalsza czesc az do mostku rowniez zyska nowe podloze i ladna trawke dla lubiacych posiedziec w cieniu blizej natury smile2.gif
Wzdluz plazy planowany jest szeroki deptak wylozony kostka z laweczkami i lampami, znajdzie sie tez miejsce na prawdziwa sciezke rowerowa wkolo jeziora. W miejscu obecnej "przystani" powstanie betonowe molo plywajace o dl. 40m z rozwidleniem na koncu po 10m w lewo i prawo. W planach sa 2 lub 3 boiska do siatki plazowej oraz kilka wielofunkcyjnych boisk tartanowych. Beda takze specjalne miejsca biwakowe dla grillowiczow i ogniskowiczow.
Obecny dojazd na parking bedzie ulica jednokieunkowa, wyjazd z parkingu zapewni nowa droga poprowadzona na wprost, ktora bedzie zakrecac w ul. Konopnickej
Znikna tez obecne pazdzierzowe budy osrodka i zostana zastapione nowym budynkiem z wieza obserwacyjna dla ratownikow.
Miedzy parkingiem a Pogoria ma znalezc sie plac zabaw dla dzieci.

Ponizej stara wizualka dla przypomnienia:

Jest tez plan zagospodarowania Parku Zielona, miedzy innymi zalozenie drenow do istniejacych boisk siatkarskich i postawienie wreszcie zakupionej lata temu hali wielofunkcyjnej (za ok. milion zloty), ktora to obecnie gnije powoli zlozona w niecce basenu.

To tyle, jak tylko dorwe sie do planow to sprobuje cos popstrykac.
ZMK
Na spotkaniu w sprawie ścieżek które organizowaliśmy z UM DG , miałem okazję obejrzeć całą tą koncepcje ( wizualki - rzuty. Wygląda to wszystko całkiem fajnie, wiec miejmy nadzieję że powstanie jak najszybciej.
Kamil_
Fajny pomysł z tym betonowym molo, tylko żeby faktycznie miało 40m długości smile2.gif
Sebastian22
A to w tym roku zaczynają sie prace czy w 2010? Bo o ile kojarze to prace miały się rozpocząć w 2010 dopiero...
Paulus77
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 05 cze 2009 - 17:36) *
A to w tym roku zaczynają sie prace czy w 2010? Bo o ile kojarze to prace miały się rozpocząć w 2010 dopiero...

Planowane sa juz w tym roku. W miejscu gdzie ma powstac nowa plaza oznaczona juz jest nawet linia do wycinki drzew ale dopoki nie zobacze koparek przy pracy, nie uwierze smile2.gif
matidg
Pogoria będzie jak nowa

Miasto inwestuje grube miliony w rewitalizację plaży przy popularnym kąpielisku Zbliżający się sezon letni nad Pogorią III, jednym z najpopularniejszych kąpielisk w Zagłębiu, będzie ostatnim bez nowoczesnej bazy wypoczynkowej. Jesienią ruszy tutaj budowa ścieżek rowerowych, nowej, szerszej plaży, boisk, parkingu, monitoringu oraz budynku przystani wodnej. Jedną z największych atrakcji ma być także 40-metrowe molo z wieżyczką obserwacyjną.

- Od lat stawiamy na rekreację, zachęcamy do odwiedzin naszego miasta, ponieważ mamy wiele zielonych, atrakcyjnych terenów. W całość wpisuje się właśnie modernizacja kąpieliska i budowa nowych ścieżek rowerowych - mówi Marcin Bazylak, naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Latem wypoczywa tutaj mnóstwo osób, wiele z nich uprawia sporty wodne, pływa, więc warto zapewnić im wszystkim dodatkowe atrakcje i pełne, nowoczesne zaplecze - uważa Andrzej Latosik, szef dąbrowskiego oddziału Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Cały projekt "Rozwój infrastruktury aktywnych form turystyki i rekreacji - Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria" ma być zrealizowany w latach 2009-2013, a jego pierwszy etap ma się zakończyć w 2011 roku.

Prace w pierwszym etapie będą kosztować 23 mln zł. Gminie udało się pozyskać 2 mln euro dofinansowania, które pochodzić będą z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Projekty budowlane i wykonawcze inwestycji będą gotowe do końca tego miesiąca.

Wśród nowości znajdą się nad Pogorią III m.in.: budynek przystani wodnej (zaplecze dla służb ratowniczych), sanitariaty, grill ogólnodostępny, poszerzona do 350 plaża z nowym piaskiem, plac zabaw dla dzieci, alejka spacerowa wzdłuż plaży z ławkami i oświetleniem, dwa zespoły boisk sportowych (w sumie 14). Będzie też nowy parking z osobnym wyjazdem, bo dziś dwa samochody mają problem z minięciem się na wąskiej drodze dojazdowej.

- Jeśli wszystko uda się zrobić, to będzie z korzyścią dla wszystkich. Mieszkańców i naszych sąsiadów. Oby wystarczyło zapału i pieniędzy - mówi Lesław Janik, dąbrowianin.

Wiadomo już niestety, że chwilowo miasto musiało zrezygnować z budowy pomostu spacerowego.

- Dysponujemy księgami wieczystymi, z których wynika, że miasto jest właścicielem terenu, na którym zaplanowane zostało molo. Okazało się jednak, że jest jeszcze jedna osoba prywatna, która twierdzi, że dysponuje prawami do tych gruntów. Sprawa trafiła więc do sądu, który podejmie ostateczną decyzję w tej sprawie - tłumaczy Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

To jednak nie jedyne zmiany, bo jeszcze w tym roku gotowe ma być pozwolenie na przebudowę Centrum Sportów Letnich w Parku Zielona. Tutaj mają powstać: budynek administracyjno-socjalny, kotłownia, sanitariaty, wiaty na łodzie, oczyszczalnia ścieków, dodatkowe boiska do piłki siatkowej, skatepark, ścianka wspinaczkowa oraz drogi i chodniki.

Cały projekt, którego liderem jest Dąbrowa Górnicza, realizowany jest wspólnie z Będzinem, Siewierzem i Sławkowem. Właśnie do tych miejscowości ma prowadzić 40 kilometrów nowych ścieżek rowerowych. Szlaki poprowadzą od ośrodka Pogoria do Będzina (odcinek do użytku ekologicznego przy Czarnej Przemszy, gdzie łączyć się będzie ze szlakiem do zamku i centrum miasta), Siewierza (wzdłuż zbiornika Pogoria IV do zamku siewierskiego) oraz do Sławkowa (doliną Białej Przemszy do centrum).

Pierwsze prace rozpoczną się w październiku tego roku. Zakładają przebudowę ponad 5 km ścieżek asfaltowych wokół jeziora Pogoria III oraz ponad 500 metrów w Parku Zielona.

Piotr Sobierajski

źródło: POLSKA Dziennik Zachodni
Temat o rewitalizacji zostal polaczony z istniejacym, w ktorym jest tez link do calej dokumentacji.

Ciekawe ile wkoncu bedzie tych boisk. Ekolodzy zablokowali budowe asfaltowej sciezki wokol III i dlatego kombinowali z tym lepieniem zwiru, ktory sie rozpadl.
Rysiu_dg
Jak się zacznie coś dziać w tym rejonie to ja mogę obiecać fotorelacje, bo daleko nie mam wink.gif
Sebastian22
CYTAT(Rysiu_dg @ czw, 11 cze 2009 - 12:29) *
Jak się zacznie coś dziać w tym rejonie to ja mogę obiecać fotorelacje, bo daleko nie mam wink.gif

Fjnie że mozna na kogos liczyć:) bedziemy wdzięczni;d
szer
CYTAT
Pogoria będzie miała molo jak Sopot
Pogorię III czeka prawdziwa rewolucja. Plaża zostanie poszerzona o kilkanaście metrów, a stary piasek zastąpiony świeżym. Jedną z największych atrakcji będzie molo.

Wystarczy trochę słońca i na plaży przy Pogorii III zaczyna się robić tłoczno. Jeżeli nie zajmie się miejsca wczesnym rankiem, to po południu nie ma już gdzie rozłożyć nawet małego ręcznika. Ci, którzy nie lubią spędzać całego dnia, leżąc plackiem, mogą wypożyczyć rowery wodne albo dwuosobowe kajaki. Zabawa jest przednia. Do czasu. - Aż dziecku nie zachce się do ubikacji. Tych brakuje, dlatego trzeba robić sobie wycieczkę w pobliskie krzaki albo stać kilkanaście minut w długiej kolejce do jedynego toi-toi - żali się dąbrowianka Marta Nowakowska, mama trzyletniej Małgosi.

Brakuje też natrysków, ławek, a pobliską alejkę spacerową zarastają trawy. - Przez kilkanaście lat nikt nie robił tu gruntownych porządków! - narzeka przechadzający się wzdłuż linii brzegowej pan Tadeusz.

Władze miasta wreszcie postanowiły to zmienić. Plaża zostanie poszerzona o kilkanaście metrów, a stary piasek zastąpiony świeżym. Jedną z największych atrakcji ma być drewniano-betonowe molo z wysokimi latarniami po obu stronach i wieżyczką widokową u szczytu. Ma mieć około 60 metrów długości. Dotychczasowy parking zamieni się w promenadę z ławkami i placem zabaw po środku. Ucieszą się też fani rolek. - Planujemy ułożenie tu specjalnej gładkiej kostki brukowej, po której będzie można jeździć - mówi Damian Rutkowski z dąbrowskiego magistratu, koordynator projektu.

Przy promenadzie będzie zaplecze dla ratowników, policji i straży miejskiej. Tuż obok staną sanitariaty, a przystań jachtowa zostanie przesunięta do molo. Będzie jak w nadmorskim kurorcie - zapewniają władze Dąbrowy Górniczej.

A to tylko fragment wartego 24 mln zł projektu rozwoju infrastruktury aktywnych form turystyki i rekreacji w mieście. Do końca czerwca zakończy się projektowanie tras rowerowych wokół Pogorii. Dzięki współpracy z Będzinem, Sławkowem i Siewierzem nowe trasy sprytnie połączą zielone miejsca w czterech miastach.

Promenada i molo mają być gotowe już w przyszłym roku. - Molo ściągnie na plażę nie tylko mieszkańców, ale też turystów. A my będziemy mieć pełne ręce roboty - cieszy się Aldona Biała, właścicielka restauracji Orle Gniazdo przy Pogorii.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
bzenek
CYTAT
Dotychczasowy parking zamieni się w promenadę z ławkami i placem zabaw po środku. Ucieszą się też fani rolek. - Planujemy ułożenie tu specjalnej gładkiej kostki brukowej, po której będzie można jeździć - mówi Damian Rutkowski koordynator projektu.

Oj dlaczego nie asfalt ? Co będzie jak się ta cudowna kostka pofaluje ? Czytaj - dwa lata po otwarciu promenady. mellow.gif

CYTAT(matidg @ śro, 10 cze 2009 - 12:08) *
Wiadomo już niestety, że chwilowo miasto musiało zrezygnować z budowy pomostu spacerowego.

No to klops. Sprawy w sądzie potrwają pewnie kilka lat. mellow.gif

Różne tam będą bajery nad tą Pogorią. Boiska, promenady, chodniki. Ale jakoś nie widzę tam strefy dla usług handlowych i gastronomicznych. Żeby się nie okazało, że Coca-colę i kanapki trzeba będzie przynosić z domu na cały dzień. smile.gif

CYTAT(Paulus77 @ pią, 05 cze 2009 - 10:44) *
jest juz pozwolenie na wycinke drzew wprawdzie nie bedzie tak duza jak zakladano (ekofaszysci zablokowali czesciowo projekt)

Znasz jakieś konkrety ? O co tam poszło ?

Na inwestycje jest juz zaklepane kilkanascie milionow zloty, z czego wiekszosc to oczywiscie srodki UE.

Nie większość ale mała mniejszość tych środków unijnych smile.gif

Do konca czerwca ma byc projekt budowlany, w pazdzierniku zaczynaja sie prace.

Oj, nie ma szans. Do października to projektant miał załatwić pozwolenie na budowę. Potem przetarg na roboty budowlane, przekazanie placu budowy, itd, itp. Nie da rady rozpocząć w tym roku.
xMarcinx
CYTAT
24 mln zł

huh.gif - wzięli by sie lepiej za komunikacje w mieście za taka kasę..

CYTAT
cieszy się Aldona Biała, właścicielka restauracji Orle Gniazdo przy Pogorii.

ohmy.gif - ładny prezent, którego z radnych to rodzina - bo raczej nie uwierzę w życzliwość urzędników

Sebastian22
To w końcu jak z tym molo będzie - zrobią teraz czy nie? Bo najpierw piszą że póki co nie, potem news że jednak będzie jak w Sopocie;)....

CYTAT
[...]Promenada i molo mają być gotowe już w przyszłym roku. - Molo ściągnie na plażę nie tylko mieszkańców, ale też turystów[...]
savalas
tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu to niedługo w tatajach trzeba będzie mieć pasy jak w rollercosterach
szer
CYTAT(savalas @ pon, 29 cze 2009 - 15:29) *
tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu to niedługo w tatajach trzeba będzie mieć pasy jak w rollercosterach

Z tym, że szyny tramwajowe to może w końcu TŚ wymienią... Bo kasy dostali na remonty, ale żadnych u nas nie ma... Więc do nich trzeba kierować pretensje.

Co do Pogorii to w końcu coś się dzieje i bardzo dobrze. Generalny 'remont' tam jest potrzebny. Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...
st1111
CYTAT
Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

Mam nadzieję że nigdy bo będzie tak jak na 4-spacerować się nie da bo rozjadą.
Karolyfer
Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy angry2.gif
kwintosz
CYTAT(szer @ pon, 29 cze 2009 - 16:37) *
Z tym, że szyny tramwajowe to może w końcu TŚ wymienią... Bo kasy dostali na remonty, ale żadnych u nas nie ma... Więc do nich trzeba kierować pretensje.

Co do Pogorii to w końcu coś się dzieje i bardzo dobrze. Generalny 'remont' tam jest potrzebny. Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

Chyba chciałeś napisać że pretensje do władz miasta które mają w dupie tramwaje i nie chcą przeznaczyć na to kasy. Jakoś Sosnowiec sobie wywalczył remonty torów u siebie i potrafił wyłożyć pieniądze. A u nas tylko marudzenie że nie, bo przecież Będzin nie robi nic w sprawie tramwajów, to po co??

CYTAT(st1111 @ pon, 29 cze 2009 - 21:12) *
Mam nadzieję że nigdy bo będzie tak jak na 4-spacerować się nie da bo rozjadą.

A od kiedy to spaceruje się po ścieżce rowerowej?? Takich spacerowiczów powinno się dyscyplinować bo są większym zagrożeniem niż szybko jadący inny rower. Lezie taki z jednej strony na drugą bez zwrócenia w ogóle uwagi na to czy coś jedzie, nie mówiąc o mamusiach i tatusiach którzy pozwalają biegać dzieciom po ścieżce..

Wszędzie w Polsce już robią w asfalcie a u nas jakąś magiczną kostkę będą kłaść. Trzymajcie mnie..;/
Arbas
Ciekawe kiedy straż miejska zrobi porządek z "kładowiczami", szalejącymi po ścieżkach nad Pogorią III?
Ile wynosi mandat i kto ma prawo go wlepiać?
Dave
O ile wiem, to póki co niewiele Ci zrobi ta SM czy Policja z "kładowiczami", gdyż te nie są rejestrowane ani nie obejmują je przepisu ruchu drogowego. Ot - taki rower na 4 kółkach z silnikiem smile2.gif
Padziu
A to nie jest traktowane jak motor?
juar_78
CYTAT(Dave @ śro, 01 lip 2009 - 07:59) *
O ile wiem, to póki co niewiele Ci zrobi ta SM czy Policja z "kładowiczami", gdyż te nie są rejestrowane ani nie obejmują je przepisu ruchu drogowego. Ot - taki rower na 4 kółkach z silnikiem smile2.gif

Pewnie nie wiele, bo wymagałoby to tam częstej bytności tych służb oraz posiadania sprzętu, którym można by udawać się za takimi delikwentami. Raczej żaden z nich nie będzie dobrowolnie pchał się w ręce strażników lub policji. A, że są szybcy i mobilini, łatwo patrolom pieszym umknąć.
Mnie osobiście drażnią kładowcy strasznie, bo w imię swojej przyjemności zakłócają spokój innych. Do tego jeszcze, jeśli jadą szybko są realnym zagrożeniem dla spacerowiczów i rowerzystów.
kursor
Witam!

Dopóki quady nie będą rejestrowane i nie będą miały rejestracji jak samochody czy motory to historie o dewastacji dróg i ścieżek rowerowych czy lasów nie będą możliwe do ukarania, bo skąd ma wiedzieć mieszkaniec czy Policja i SM jak rozpoznać takiego delikwenta i dopaść go, gdy jest ubrany od stóp do głowy, a zatrzymanie go jest rzeczą raczej niemożliwą.

pozdro
Paulus77
CYTAT(bzenek @ nie, 28 cze 2009 - 09:17) *
jest juz pozwolenie na wycinke drzew wprawdzie nie bedzie tak duza jak zakladano (ekofaszysci zablokowali czesciowo projekt)

Znasz jakieś konkrety ? O co tam poszło ?

Poszlo o kilka drzewek, gdyby ekolodzy wydali zgode na cala wycinke to plaza bylaby dwa razy wieksza niz bedzie faktycznie. Jedna pani chciala na poczatku aby pod nowa plaze wyciac tylko waski pasek wzdluz wody, zostawiajac drzewa od strony alejki ale udalo sie jej wytlumaczyc, ze pozostale brzozki beda rzucac cien na plazowiczow. Byl tez pomysl na wyciecie trzcin po drugiej stronie "starej" plazy i wydluzenie jej o kilkadziesiat metrow ale mieszkaja tam jakies ptaszyska i dupa zbita.
Arbas
W Polsce, problemy podobne do "szalonych kładów", zauważa się dopiero po poważnym wypadku.
Oby takowy nie wydarzył się nad Pogorią !
olo
CYTAT(Karolyfer @ pon, 29 cze 2009 - 22:16) *
Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy angry2.gif

Na tej drodze jazda rowerem jest jedynie DOZWOLONA. Markietowym rowerowcom widać wszystko przeszkadza.
Karolyfer
Może zanim zaczniesz oceniać ludzi, zastanowisz się co masz zamiar napisać. Bo nie wiem na czym Ty jeździsz ,ale po pierwsze nie sprzęt stanowi rowerzyste. A po drugie to mogę się założyć, że twoje doświadczenie w tej tematyce jest niewielkie, że nie wspomnę o komentowanym przez Ciebie sprzęcie...

Taki cytacik: "Pieszy nie ma wstępu na oznaczoną ścieżkę rowerową - mówi Jarosław Lipiński, zastępca komendanta. - Pieszy, który wejdzie na taką ścieżkę, powoduje zagrożenie w ruchu drogowym..."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.