Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
bzenek
CYTAT(Kamil_ @ nie, 21 cze 2009 - 15:51) *
Ile kosztowała budowa EuroCampingu? Bo chyba to jest najbardziej nietrafiona inwestycja w DG w ciągu kilku ostatnich lat...

CYTAT(savalas @ pon, 29 cze 2009 - 15:29) *
tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu

CYTAT(xMarcinx @ nie, 28 cze 2009 - 10:50) *
huh.gif - wzięli by sie lepiej za komunikacje w mieście za taka kasę..

Tory wytrzymają jeszcze z 10lat, a inwestycjami na Pogorii, Zielonej czy Pustyni możemy się się szybko wyróżnić z tej śląsko-dąbrowskiej bylejakości. Mamy potencjalnie spore możliwości na wykreowanie w Dąbrowie ośrodka turystyki weekendowej, a to spora szansa na rozwój.

CYTAT(Karolyfer @ pon, 29 cze 2009 - 22:16) *
Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy angry2.gif

CYTAT(kwintosz @ wto, 30 cze 2009 - 08:53) *
A od kiedy to spaceruje się po ścieżce rowerowej??

CYTAT(olo @ śro, 01 lip 2009 - 19:54) *
Na tej drodze jazda rowerem jest jedynie DOZWOLONA. Markietowym rowerowcom widać wszystko przeszkadza.

Panowie, czy Wy czasem nie przesadzacie ? fnd (2).gif
Na Pogorię jeździmy odprężać się a nie napieprzać ze wszystkimi innymi Pogorianami. smile.gif

CYTAT(szer @ pon, 29 cze 2009 - 17:37) *
Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

Hi, hi czy można w rewanżu napisać o miłośnikach pięknego gładkiego asfaltu np. asfaltomatoły ? smile.gif
olo
CYTAT(Karolyfer @ śro, 01 lip 2009 - 23:31) *
Może zanim zaczniesz oceniać ludzi, zastanowisz się co masz zamiar napisać. Bo nie wiem na czym Ty jeździsz ,ale po pierwsze nie sprzęt stanowi rowerzyste. A po drugie to mogę się założyć, że twoje doświadczenie w tej tematyce jest niewielkie, że nie wspomnę o komentowanym przez Ciebie sprzęcie...

Taki cytacik: "Pieszy nie ma wstępu na oznaczoną ścieżkę rowerową - mówi Jarosław Lipiński, zastępca komendanta. - Pieszy, który wejdzie na taką ścieżkę, powoduje zagrożenie w ruchu drogowym..."

Mam zaimiar napisać, że użyty przeze mnie związek frazeologiczny "markietowy rowerowiec" służy li tylko określeniu świadomości nabywcy i użykownika pojazdu typu - rower. Inaczej mówiąc, świadczy o jego mentalności. Ot, ja kupiłem sobie rower i mam teraz prawo i wyłączność do drogi rowerowej. Z ulic przeganiają mnie kierowcy, więc na jedynej, oznaczonej, drodze rowerowej w mieście, to ja będę panem i władcą. To daje mi przywilej przeganiania tych, którym droga rowerowa się nie należy. Piesi WON, o czym świadczy cytacik. Powinienem się cieszyć, że kolega chce przegonić pieszych. Da mi to radość jeżdżenia na rolkach po nieprzepełnionej drodze wokół PIV. Wprawdzie nielegalnego, ale co tam. Do rzeczy jednak. Jeżeli kolega chce się założyć, to proponuję wycieczkę rowerową w dogodnym terminie: DG-Częstochowa-DG.(15.08) Albo i DG - Kroczyce - Binkówka-Ogrodzieniec - DG. (jak pasuje) I na koniec. Przyznam koledze rację. NIe sprzęt świadczy o rowerzyście. Ja jeżdżę na rowerze zakupionym w REALu. Ale mówię o sobie rowerzysta, nie rowerowiec. I mnie piesi i rolkarze na drodze wokół PIV nie przeszkadzają. Ja tam bywam tylko przejazdem...
PS: Wnoszę z "cytaciku", że kolega jest przestrzegający prawa. Jestem pewien, w związku z tym, że kolega nie przejeżdża, niezgodnie z prawem, mostu nad zrzutnią wody (gdzie jest odp. znak i napis) tylko omija tęzę szerokim łukiem przez szosę na Marianki.
Kamil_
Wie ktoś, czy chcąc wypożyczyć rowerek wodny nad 3 trzeba posiadać kartę pływacką, czy wystarczy to, że jestem pełnoletni? I ile taka przyjemność kosztuje?
Rysiu_dg
W zeszłym roku wystarczył dowód, a koszt to chyba 10 albo 15 złotych za godzinę.
Kamil_
ok. Dzięki biggrin.gif
Karolyfer
15 sierpnia jest maraton w Ustroniu także raczej sie nie przejedziemy.
Ciekawe, że mentalność kojarzysz od razu z marketami i potrafisz ją ocenić po jednej wypowiedzi..

A co do PIV to ja również jestem przejazdem i nie jest miłe gdy jadąc 40-45 km/h nagle na ścieżce ROWEROWEJ muszę zwalniać do nawet 20 km/h żeby ominąć pieszego lub rolkarza. Z rowerzystami zwykle nie ma problemu, a gdzieś trenować trzeba, a na zwykłej drodze zbyt bezpiecznie nie jest przy finiszach itp...
Kamil_
A tam gadanie. Ja jak cisnę 40km/h to daję radę ominąć pieszych, no chyba, że ci idą całym asfaltem...To wtedy faktycznie, coś człowieka może strzelić, albo jak nie pilnują bachorów i te nagle cyk, przez cały asfalt w poprzek, stwarzając zagrożenie...
pulsatilla1214
CYTAT
A tam gadanie. Ja jak cisnę 40km/h to daję radę ominąć pieszych, no chyba, że ci idą całym asfaltem...To wtedy faktycznie, coś człowieka może strzelić, albo jak nie pilnują bachorów i te nagle cyk, przez cały asfalt w poprzek, stwarzając zagrożenie...

a kodeks drogowy nie mówi czasem jak powinien zachować się kierujący pojazdem mechanicznym widząc dzieci smile.gif ? zobaczymy jak będziesz pilnował swoich... wink.gif

na nowym odcinku od Piekła ścieżka wspólna z pieszymi, chyba czas ustawić podobne znaki na pozostałym odcinku, skoro rowerzystom przeszkadzają rolkarze i spacerowicze... rolleyes.gif

bezdzietny rowerzysta wink.gif
savalas
bo tak trudno było zrobić szerszy asfalt i wydzielić drogę dla pieszych i rowerzystów, ech nikt jak zwykle nie myśli. Jeżeli droga jest dla rowerzystów, to piesi powinni sobie znaleść inną, bo spacerniaków w tym mieście jest pełno, a dobrych i bezpiecznych tras rowerowych jak na lekarstwo.
Leszek
A to nie jest przypadkiem tak (dawno nie byłem, więc nie kojarzę) - że tam nie ma obecnie znaków oznaczających drogę rowerową? Pamiętam, że były na początku, potem zostały zdjęte - a w końcu ten asfalt do droga techniczna RZGW, więc czemu mieliby się zajmować szerokością, jeżeli im wystarcza?
olo
CYTAT(Leszek @ nie, 05 lip 2009 - 12:20) *
A to nie jest przypadkiem tak (dawno nie byłem, więc nie kojarzę) - że tam nie ma obecnie znaków oznaczających drogę rowerową? Pamiętam, że były na początku, potem zostały zdjęte - a w końcu ten asfalt do droga techniczna RZGW, więc czemu mieliby się zajmować szerokością, jeżeli im wystarcza?

Leszek, dokładnie. Miasto wybudowało kawałek drogi od Piekła i postawiło sobie znak z komentarzem o wyjątku dla rowerów. Tyle, że 600 m dalej jest znak "zakaz ruchu....." i nie ma informacji o wyjątku. Tak samo jest na wszystkich wjazdach. Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści.
Kamil_
CYTAT(olo @ nie, 05 lip 2009 - 15:45) *
Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści.

I kto tutaj jest zacietrzewiony? biggrin.gif

Edit. Żeby nie było OT. To coś mało jest patroli straży miejskiej wzdłuż plaży na 3. Co 5 osoba waliło sobie piwko i potem szła pływać...
olo
Ale za to potrafią się zjawić o 7 rano na Piekle orzy tablicach info żeby zadbać o życie i zdrowie rolkarzy i postraszyć mandatem kierowcę. Tyle, że np. w weekend, kiedy na ścieżce ruch samochodów jest spory, a po krzakach parkują samochody, strażników nie uświadczysz.
savalas
CYTAT(olo @ nie, 05 lip 2009 - 12:45) *
Leszek, dokładnie. Miasto wybudowało kawałek drogi od Piekła i postawiło sobie znak z komentarzem o wyjątku dla rowerów. Tyle, że 600 m dalej jest znak "zakaz ruchu....." i nie ma informacji o wyjątku. Tak samo jest na wszystkich wjazdach. Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści.

jak ja tam jeździłem to była droga dla rowerów, ale skoro jej niema, to trudno.

W takim razie jest to jeszcze większy kretynizm, nie udostępnianie takiego terenu tylko i wyłącznie dla rowerzystów i osobnych tras dla spacerujących.
Dzygit

http://www.youtube.com/watch?v=3jolkoxvCbA

taki filmik z naszymi jeziorkami

Dzygit

Sebastian22
CYTAT(Dzygit @ pią, 17 lip 2009 - 13:28) *
http://www.youtube.com/watch?v=3jolkoxvCbA

taki filmik z naszymi jeziorkami

Dzygit

Bardzo ciekawie wyglada nasze pojezierze z góry.....dzięki za materiał.
xMarcinx
To ja prosze ale sama pogorie II - jak nie to Cie kiedyś zestrzelę, za hałasowanie wink.gif
Pawelele
Fajny filmik... szkoda tylko tych przepłoszonych mew wink.gif no ale rozumiem, że produkcja filmowa wymaga pewnych poświęceń ze strony natury wink.gif

no i szacuneczek za dobór ścieżki dźwiękowej - nie ma to jak Vedder...

Dzygit
>>Fajny filmik... szkoda tylko tych przepłoszonych mew wink.gif

to krecił kolega Robert ...
zrobimy to jeszcze tylko jeden raz
chodzi o identyczną scene tylko trzeba poleciec za ptakami troszke dłużej

wybacz nam !
to bedzie tylko jeden ostatni raz

dzygit

CYTAT(Pawelele @ nie, 19 lip 2009 - 17:20) *
no ale rozumiem, że produkcja filmowa wymaga pewnych poświęceń ze strony natury wink.gif

no i szacuneczek za dobór ścieżki dźwiękowej - nie ma to jak Vedder...

Arbas
Świetny filmik. Rozszerzyłbym go o kadry znad Pogorii IV,I,II, a nawet jesli to możliwe (wysokość)
o pokazanie wszystkich zbiorników jednocześnie. Mało kto uwierzy, że to Dąbrowa i nie stajemy np. do
konkursu cudów świata w kategorii "Dzieło człowieka" - wszak zbiorniki to efekt ludzkiej działalności
w symbiozie z naturą. Stonowałbym muzykę, która w niektórych momentach wybija się na plan pierwszy, łącznie z turkotaniem silnika, ale o to może autorowi chodzi?
Efektownie wyręczono Wydział Promocji Miasta. Wielu z nas chętnie nabyłoby taki film, więc Panowie do dzieła. Może UM zasponsoruje projekt w imię miłości do małej ojczyzny?
Pawelele
Dzygit ale ja tylko żartowałem wink.gif Po lęgach nic im się na stanie jak się przelecą nieco... Oby tylko nie za często je tak nękać smile2.gif
bzenek
Wow cha (8).gif

Po 8 latach przerwy pojawiły się pewne oznaki zainteresowania miasta Pogorią III. smile.gif

Wzdłuż drogi łączącej Piekło z Gołonogiem pojawiły się nowe ławki i kosze na śmieci. Mam nadzieję, że wkrótce przybędzie ich wzdłuż całego obwodu jeziora. fnd (2).gif
Gizmobear
Mam pytanie do osób dobrze obeznanych z tematem Pogorii IV.

Czy na terenach po starej kopalni pisaku, tam gdzie jest młody lasek, tereny delikatnie podmokłe z roślinnością brzegową, można jeździć motorami, quadami, autami terenowymi?
Miałem okazje ostatnio być tam na kilku spacerach i można powiedzieć że jeszcze trochę i cały teren będzie praktycznie zajeżdżony na "śmierć" Ruch i hałas jaki tam panuje można spokojnie porównać do zgiełku w mieście.
Piszę o prawym brzegu PogoriIV od Piekła w kierunku Antoniowa.
xMarcinx
CYTAT(Gizmobear @ nie, 02 sie 2009 - 22:22) *
Mam pytanie do osób dobrze obeznanych z tematem Pogorii IV.

Czy na terenach po starej kopalni pisaku, tam gdzie jest młody lasek, tereny delikatnie podmokłe z roślinnością brzegową, można jeździć motorami, quadami, autami terenowymi?
Miałem okazje ostatnio być tam na kilku spacerach i można powiedzieć że jeszcze trochę i cały teren będzie praktycznie zajeżdżony na "śmierć" Ruch i hałas jaki tam panuje można spokojnie porównać do zgiełku w mieście.
Piszę o prawym brzegu PogoriIV od Piekła w kierunku Antoniowa.

Zakazu nie ma, ale jest to teren prywatny - potrzebna zgodna właściciela (chyba ze właścicielowi to wisi)
pulsatilla1214
nie jest to teren prywatny, ale
CYTAT
właścicielowi to wisi

i to by było na tyle.

kwestia poruszana na forum w osobnym temacie o quadach. W UM DG wielokrotnie, bez rezultatu. Jakiś czas uchowały sie tablice informujące o stanowiskach lipiennika postawione staraniem CDPGŚ z Katowic, zakazujące m.in. jazdy pojazdami silnikowymi. Ale już wszystkie padły pod naporem Hunów wink.gif
Gizmobear
Dziękuję za informacje, choć nie są one pocieszające. Jakoś miałem przeświadczenie że to tereny zamknięte dla tych zmotoryzowanych upierdliwców ........... ehhhhhhhh

No i mamy jeszcze nowy gatunek na Pogorii IV: ŻUBRY już rosną !!!
:)
Nie wiem jak w ten weekend, ale w zeszla niedziele nad III bylo oblezenie. Plaza i parkingi za male o kilka razy. Zawalone wszystkie trawniki i okoliczne ulice.

CYTAT

Nielegalne parkowanie w okolicy Pogorii III
07.08.2009

Nawet kilkadziesiąt samochodów w ciepłe i słoneczne dni parkuje na trawniku w końcu ulicy Konopnickiej. Na dzikim parkingu auta zostawiają kierowcy, którzy odpoczywają nad jeziorem Pogoria III. Znakami zakazującymi wjazdu nikt sobie nie zaprząta głowy.

- Nie możemy zrozumieć jak to możliwe, że policjanci nie reagują na tak ewidentne przypadki łamania przepisów kodeksu ruchu drogowego. W czasie, kiedy ponad dwadzieścia aut pozostawiono po prostu na trawniku, po okolicy jeździł radiowóz, ale dzikim parkingiem policjanci się nie zainteresowali - mówią mieszkańcy dzielnicy Łęknice.

O tym, że w sezonie letnim kiedy aura dopisuje, auta są tam nagminnie zostawiane policjanci wiedzą.

- Znamy problem. Od połowy czerwca do połowy września w rejonie Pogorii III mamy patrole. Policjanci sprawdzają, gdzie parkują kierowcy. Sprawdzają też czy auta są sprawne. Jeśli zauważą jakiś wyciek, to zatrzymują dowód rejestracyjny i kierują pojazd na dodatkowe badania techniczne. Mandaty za parkowanie niezgodne z przepisami w tym rejonie zdarzają się stosunkowo często. Jednak naszym najważniejszym zadaniem w tej okolicy jest dopilnowanie tego, żeby nie dochodziło do utonięć. Policjanci pilnują też, żeby wypoczywający tam ludzie nie kąpali się po wypiciu alkoholu. Zaparkowane źle auta to sprawa ważna, ale drugorzędna - wyjaśnia Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

Pomoc w tej sprawie obiecują też strażnicy miejscy. Chociaż konkretne sygnały od mieszkańców do Straży Miejskiej nie dotarły, to jednak strażnicy sprawdzą jak funkcjonuje dziki parking przy ulicy Konopnickiej.

- Dobrze znamy to miejsce. Na końcu ulicy Konopnickiej rozpoczynają się planty, jest tam też droga gruntowa i prywatne domy. Czasem rzeczywiście zdarza się, że któryś z kierowców pozostawi auto, tam gdzie parkować nie wolno, ale o takim zmasowanym parkowaniu nie wiedzieliśmy. Żadne sygnały od mieszkańców w tej sprawie do nas na razie nie dotarły - mówi Radosław Romanek, komendant Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej.
Grażyna Dębała

Straz Miejska bywa tam co chwile i nic nie wiedza. To tak jak na 3 Maja.

CYTAT
Nad Pogorią IV bez zmian
Agnieszka Stefaniak - Zubko

W słoneczne dni Pogoria III przeżywa wielkie oblężenie plażowiczów i amatorów kąpieli. W tym samym czasie nad Pogorią IV jest pusto. O szumnych zapowiedziach utworzenia nad tym zbiornikiem plaży, przystani i centrum nurkowego pamiętają już tylko nieliczni. Kiedy ostatnio przy ulicy Unruga powstał parking dla ok. 100 samochodów odżyły nadzieje, że być może miasto zacznie inwestować w bazę rekreacyjną „czwórki”.

- Nad Pogorią III w sezonie jest bardzo wiele ludzi. Gdyby powstało kąpielisko nad Pogorią IV jakoś by się rozładowało ten cały tłum. Plany były piękne, a wyszło jak zwykle. Trochę żal. Teraz można tu tylko pojeździć na rowerze – mówi Katarzyna Nowakowska, którą spotkaliśmy przy akwenie.

- A ja się cieszę, że tu taka cisza i spokój. Raz, że przyroda nie jest rozdeptana, a dwa, że Pogoria IV to fantastyczne miejsce na romantyczną randkę – dodaje z uśmiechem koleżanka pani Katarzyny.

Jak tłumaczą urzędnicy, miasto nie może inwestować w Pogorię IV.
- Administratorem zbiornika jest Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach. Po rozmowach z RZGW gminie udało się uzyskać zgodę na użytkowanie drogi technicznej wokół zbiornika przez rowerzystów i rolkarzy. Chcielibyśmy, aby był to teren rekreacyjny, ale z racji tego, że miasto nie jest właścicielem terenu, istnieją ograniczenia, które nie pozwalają inwestować na tym terenie – powiedział sosnowiec.info.pl Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego magistratu.

Tymczasem administrator zbiornika nie widzi przeszkód, by Dąbrowa Górnicza rozpoczęła inwestycje na swoim terenie, który, przypomnijmy, ogranicza się do ok. 6.5 ha w okolicy niedawno powstałego parkingu oraz ok. 20 ha pod wodą.
- Inicjatywa i decyzje związane z nadaniem terenom gminy charakteru rekreacyjnego leżą w gestii samorządu. Z naszej strony zapadła decyzja o definitywnym wyłączeniu obszaru zbiornika z jakichkolwiek działań w kierunku rekreacji czy sportu. Miały na to wpływ m.in. czynniki naturalne, jak choćby występujące tu wahania poziomu lustra wody czy występowanie silnych wiatrów północno – zachodnich. Nic więcej nie będziemy budować na terenie zbiornika Kuźnica – Warężyńska – Pogoria IV – powiedział w rozmowie z sosnowiec.info.pl Krystian Polewka, z-ca dyrektora ds. utrzymania wód RZGW.

Mieszkańcom Dąbrowy pozostaje więc wypatrywać jesieni, kiedy to mają ruszyć prace związane z projektem Centrum Sportów Letnich i Wodnych „Pogoria”, a potem cieszyć się nowo powstałym molo, poszerzoną plażą i natryskami nad Pogorią III.
pulsatilla1214
CYTAT
W tym samym czasie nad Pogorią IV jest pusto.

intrygujące. z pewnością góra setka aut parkujących w weekendy na piaszczystych brzegach NE, tuż nad wodą, przy Ratanicach czy od Piekła, to tylko fatamorgana wink.gif

a może też nie docierają służby wink.gif ? pewnie nie mają czasu pilnując ludzi w barach, pogadanką zniechęcając do kąpieli po spożyciu alkoholu... przecież to jest sprawa pierwszorzędna (.. rolleyes.gif )
CYTAT
A ja się cieszę, że tu taka cisza i spokój. Raz, że przyroda nie jest rozdeptana, a dwa, że Pogoria IV to fantastyczne miejsce na romantyczną randkę

czyżby koleżanka pani Krystyny nie trafiła na ślady istnienia quadów? nie wierzę biggrin.gif
CYTAT
jak choćby występujące tu wahania poziomu lustra wody

strach się bać, od napełnienia amplituda wahań osiągnęła w porywach magiczne... 25 cm biggrin.gif
CYTAT
występowanie silnych wiatrów północno – zachodnich.

a może postawić elektrownię wiatrową, skoro rzekomo takie silne cool.gif ? dziwne, ze ktoś pozwala ludziom na kąpiel w Bałtyku, tam to wieje na plażach... smile2.gif
georgeb
Co to za miasto że wiecznie się nic nie da, dworca sie nie da, na Pogorii sie nie da, to może jakis
prywatny inwestor który da rade coś zrobić, bo potencjał jest,
Co do tego centrum nurkowego, to na kemie na złomie swojego czasu stał "piękny" kuter cały , kupić kilka sztuk zatopić i mają raj, nikomu nie potrzebne jakieś cuda na kiju
savalas
na IV od strony Ratanic, to jedzie 242 autobus ? Pewniak on jest, czy lubi czasem wypaść ?
multilotek
CYTAT(savalas @ śro, 12 sie 2009 - 17:05) *
na IV od strony Ratanic, to jedzie 242 autobus ? Pewniak on jest, czy lubi czasem wypaść ?

To nie autobus tylko minibus. Kilka razy zdarzyło mi się nim jechać z Zielonej i jechał raczej rozkładowo.
Sebastian22
Dojezdza tam do tego nieoficjalnego parkingu, tuż przy drodze rowerowej;p
Rysiu_dg
Jeździ punktualnie smile2.gif Tylko jeśli masz ponad 170 cm wzrostu i będą miejsca siedzące zajęte to nie będzie to przyjemne.
savalas
aha dzięks. Naszczęście jestem liliput. To info w sumie dla mojej matki, ja to na pogę tylko rowerkiem biggrin.gif
szer
CYTAT
Pogoria IV nie dla ludzi, bo sikają do wody

Miała być przystań dla żaglówek, jaskinia dla płetwonurków, a przede wszystkim kąpielisko. Dąbrowska nowa Pogoria IV stoi jednak pusta. Miasto chce ją oddać mieszkańcom, ale administrator zbiornika boi się o nadmiar ludzkich związków biologicznych

Prace nad stworzeniem nowego kąpieliska trwały 22 miesiące. Pogoria IV powstała z niedużego akwenu, który początkowo eksplorowała Kopalnia Piasku Kuźnica Warężyńska. Do 2005 r. zbiornik napełniał się wodą z Czarnej Przemszy i rzeki Trzebyczki. Cztery lata temu, w trakcie uroczystości oddania go do użytku, władze Dąbrowy Górniczej zapewniały o ogromnym potencjale Pogorii IV jako terenu rekreacyjnego, który odciąży m.in. przeludnione plaże sąsiedniej Pogorii III.

Dzięki specjalnej pochylni żeglarze z trójki mieli kończyć trasę na nowej czwórce, a amatorzy nurkowania szkolić umiejętności w sztucznie utworzonej tu jaskini ćwiczebnej. - Obok zbiornika powstanie nowoczesny kompleks hotelowo-gastronomiczny, tor wyścigów konnych, hipodrom i miniskansen - wyliczali przepełnieni dumą dąbrowscy urzędnicy. Uprzedzali jednak, że prace rozpoczną się, gdy poziom wody osiągnie oczekiwany pułap. Miała tego dokonać natura.

Roztopy i deszcze wreszcie zrobiły swoje. Woda wypełniła już zbiornik po brzegi i przyszła kolej na realizację planów magistratu. Ale te plany - jak przyznaje Bartosz Matylewicz z biura prasowego magistratu w Dąbrowie Górniczej - robione były mocno na wyrost. - Dziwi mnie rozmach poprzednich władz miasta, ponieważ było wiadomo, że zbiornik będzie miał charakter retencyjny. Można by go przekwalifikować, ale zgodę na to musi wydać Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach. Zapewnia, że miasto rozmawia z RZGW, czego owocem jest przekazanie gminie tzw. drogi technologicznej, która jest dziś szlakiem rowerowym, oraz nowiutki wielki parking na ponad 100 samochodów. Na więcej, bez zgody administratora obiektu, miasto pozwolić sobie nie może.

RZGW jest z tego stanu bardzo zadowolony. - Nie chcemy wpuszczać tu tłumów, bo dojdzie do sytuacji podobnej jak przy zalewie w Przeczycach, gdzie w zanieczyszczonej przez ludzi wodzie tworzą się glony. Naszym zadaniem jest dbanie o czystość wody, bo zbiornik jest buforem na wypadek alarmów powodziowych - mówi Franciszek Pistelok, dyrektor RZGW. Nie widzi natomiast przeszkód, żeby po Pogorii IV pływały żaglówki albo kajaki. - Kąpielisko też może powstać, ale nieduże - dodaje Pistelok.

Mieszkańcy chcieliby jednak korzystać z akwenu w pełni. - Nie każdego stać na wczasy nad morzem. Istniejące zbiorniki są przepełnione, brakuje natrysków, sanitariatów, sprzętu wodnego do wypożyczenia. Jeszcze jedno kąpielisko bardzo by się przydało - uważa Marcin Hajduk, student z Dąbrowy Górniczej.

Magistrat zapewnia, że w przyszłości Pogoria IV będzie rekreacyjna. A na razie zaprasza mieszkańców na plaże innych jezior.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
bzenek
CYTAT
Pogoria IV nie dla ludzi, bo sikają do wody

Miała być przystań dla żaglówek, jaskinia dla płetwonurków, a przede wszystkim kąpielisko.

Zaraz, zaraz przecie nurkowisko miało być na Pogorii III. blink.gif

CYTAT
mówi Franciszek Pistelok, dyrektor RZGW. Nie widzi natomiast przeszkód, żeby po Pogorii IV pływały żaglówki albo kajaki. - Kąpielisko też może powstać

CYTAT
Z naszej strony zapadła decyzja o definitywnym wyłączeniu obszaru zbiornika z jakichkolwiek działań w kierunku rekreacji czy sportu. powiedział Krystian Polewka, z-ca dyrektora ds. utrzymania wód RZGW.

Hi, hi... żeby dwóch dyrektorów nie mogło ustalić wspólnego zdania na temat Pogorii IV ? smile.gif

CYTAT
Nie chcemy wpuszczać tu tłumów, bo dojdzie do sytuacji podobnej jak przy zalewie w Przeczycach, gdzie w zanieczyszczonej przez ludzi wodzie tworzą się glony. Naszym zadaniem jest dbanie o czystość wody, bo zbiornik jest buforem na wypadek alarmów powodziowych - mówi Franciszek Pistelok, dyrektor RZGW.

No ale kto mówi o kąpielisku. Na ten moment najpilniejsze wydaje się przerzucenie kładki rowerowej koło zapory i wyasfaltowanie 100 drogi rowerowej wokół budynków RZGW. No może jeszcze dodac ławek i koszy na śmieci.

To będzie razem góra 2-3mln zł. Na tyle to się chyba gmina z RZGW może dogadać ?
Leszek
CYTAT(bzenek @ wto, 25 sie 2009 - 01:08) *

Eee, od początku budowy zbiornika KW była mowa, że będzie sztuczna jaskinia dla nurków (i inne takie wuje muje dzikie węże). Dopiero po skończeniu okazało się, że jednak nie...
bzenek
CYTAT(Leszek @ wto, 25 sie 2009 - 10:53) *
CYTAT(bzenek @ wto, 25 sie 2009 - 01:08) *

Eee, od początku budowy zbiornika KW była mowa, że będzie sztuczna jaskinia dla nurków (i inne takie wuje muje dzikie węże). Dopiero po skończeniu okazało się, że jednak nie...

Aż przejrzałem początek tego wątku i faktycznie - obaj mamy rację. wink.gif

Przy budowie Pogorii IV rozważano tam umiejscowienie nurkowiska. Ale już w lipcu 2005 pojawiły się pierwsze posty o planach na Pogorii III. I tak zostało aż do finału kadencji prezydenta Talkowskiego.

Swoją droga pomysł był ciekawy. Czemu obecna władza z niego zrezygnowała ?
Sebastian22
Wkrótce październik i o ile pamiętam mają się rozpocząć remonty PIII - ciekawe kiedy się zacznie coś dziać.....
jeszcze nawet nie ma przetargu lac.gif
Master
Jak to nie ma jeszcze ? Czyzby władze chciały oddac "inwestycje" tuz przed wyborami samorządowymi ?? cool.gif
Zibar
W dodatku do DZP traktującym o megamieście SILESIA takie oto perspektywy/bajania są w tym temacie

napisane jest również, że DG inwestuje w wypoczynek i cytuję "niebawem" miasto wzbogaci się o ścieżki rowerowe, które połączą największe atrakcje zabytkowe, przyrodnicze i rekreacyjne, place zabaw i boiska a plażowicze będą mogli spacerować po 60-metrowym molo godnym nadmorskich kurortów z latarniami, ławeczkami i hangarami wodnymi, która połączy się z ośmiuset metrową promenadą i odnowioną i poszerzoną plażą Rolkarze i deskorolkarze będą hasać po cyt. "znakomicie zaprojektowanym torze"... i wszystko to już niebawem... smile.gif
Paulus77
Z tego co udalo mi sie dowiedziec, to projekt jest gotowy i zatwierdzony przez wladze miasta. Do konca roku maja byc gotowe pozwolenia na budowe i ogloszone przetargi czyli nalezy sie spodziewac, ze na poczatku przyszlego roku bedzie zakonczona procedura przetargowa.

I etap ma obejmowac prace budowlane w Centrum Sportow Letnich - Park Zielona oraz Centrum Sportow Wodnych - Pogoria III czyli to co na wizce.

II etap to przebudowa ciagu komunikacyjnego czyli przedluzenie ulicy Konopnickiej do parkingu Pogoria III i zmiana organizacji ruchu (ulice jednokierunkowe do wjazdu i wyjazdu z parkingu). Ten etap jest podobno w powijakach i nie bedzie realizowany jednoczesnie z I-szym.

Najwczesniej nalezy sie spodziewac realizacji sciezek rowerowych do stworzenia ktorych nie potrzebne sa pozwolenia na budowe.

Sebastian22
CYTAT(Paulus77 @ czw, 24 wrz 2009 - 13:16) *
Z tego co udalo mi sie dowiedziec, to projekt jest gotowy i zatwierdzony przez wladze miasta. Do konca roku maja byc gotowe pozwolenia na budowe i ogloszone przetargi czyli nalezy sie spodziewac, ze na poczatku przyszlego roku bedzie zakonczona procedura przetargowa.

I etap ma obejmowac prace budowlane w Centrum Sportow Letnich - Park Zielona oraz Centrum Sportow Wodnych - Pogoria III czyli to co na wizce.

II etap to przebudowa ciagu komunikacyjnego czyli przedluzenie ulicy Konopnickiej do parkingu Pogoria III i zmiana organizacji ruchu (ulice jednokierunkowe do wjazdu i wyjazdu z parkingu). Ten etap jest podobno w powijakach i nie bedzie realizowany jednoczesnie z I-szym.

Najwczesniej nalezy sie spodziewac realizacji sciezek rowerowych do stworzenia ktorych nie potrzebne sa pozwolenia na budowe.

Masakra:/ ale opóźnienia......a miało się zacząć już jesienią....to co latem PIII będzie zamknięta??
bzenek
CYTAT(Zibar @ czw, 24 wrz 2009 - 09:23) *
W dodatku do DZP traktującym o megamieście SILESIA takie oto perspektywy/bajania są w tym temacie

Skromnie to z góry wygląda ale pewnie tylko tyle było miejskich terenów do wykorzystania.

"Z lotu ptaka" rzuca się w oczy niepokojąca rzecz. Jeśli te czerwone kreski są drogami rowerowymi to kończą się one bezmyślnie przed centralnym placem. Na placu powstanie korek rowerowo-rolkowo-pieszy i nikt nie będzie zadowolony. mellow.gif

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 24 wrz 2009 - 19:01) *
Masakra:/ ale opóźnienia......a miało się zacząć już jesienią....

Eee tam... ja bym powiedział, że ściśle trzymają się wyznaczonego harmonogramu. Dla przypomnienia informacja z kwietnia 2008.

CYTAT
Do końca czerwca 2009r. zaplanowano opracowanie projektów technicznych, wykonawczych oraz raportu z oceny oddziaływania na środowisko.

Do końca lipca 2009r. planowane jest opracowanie studium wykonalności i przygotowanie wniosku aplikacyjnego.

Do końca 2009r. przewidziano uzyskanie pozwoleń na budowę.

Po zakończeniu procedury zamówień publicznych dotyczących tej inwestycji na koniec listopada 2010r. planowane jest wykonanie ścieżek rowerowych.

W maju 2010r. planowane jest rozpoczęcie inwestycji w obrębie Pogorii III, która ma zakończyć się do końca listopada 2011r.

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 24 wrz 2009 - 19:01) *
to co latem PIII będzie zamknięta??

Plaża raczej nie ale wszystko wokół będzie placem budowy.
Ale potem mowili, ze budowa ruszy po jesienia tego roku. Te wizualizacje chyba odbiegaja od projektow
Paulus77
No coz, ostatnio znow wypytywalem o stan przygotowan i oficjalnie jest jak pisalem wczesniej ale nieoficjalnie uslyszalem juz, ze "wszyscy bysmy chcieli aby doszlo do realizacji tego planu ale sporo w tym roku jest ciec na wydatki..." tutaj na chwile zawieszony glos i deklaracja, ze sciezki, promenada i byc moze molo powstana, co do reszty to nie jest juz takie pewne.
Sek w tym, ze projekt zaczal sie od pomyslu na budowe nowego budynku administracyjnego dla Policji, ratownikow i pracownikow CESIR na co uzyskano 2,5 mln. euro dzisiaj calkowity koszt rewitalizacji wliczajac ciagi komunikacyjne szacowany jest na blisko 40 mln. złoty.
Prawda jest taka, ze wykonanie projektu jest tansze niz kampania przed nadchodzacymi wyborami, sa podobno naciski aby cos tam rozgrzebac w przyszlym roku co mialoby stworzyc pozory rozpoczecia przebudowy ale koniec tej inwestycji jest okreslany przez tajemniczego informatora mianem "niepewny".
Mick
O rany, skąd masz takie informacje.
Nie da się dostać dotacji na "nowy budynek administracyjny dla Policji, ratowników i pracowników CESIR".
Dotacja została przyznana na ścieżki rowerowe, boiska sportowe, promenadę, więc one na 100 % powstaną.
Leszek

CYTAT
Kuźnica Warężyńska ma dziś nie tylko chronić przed powodziami
Piotr Sobierajski

Po ponad trzech latach od powstania największego w Zagłębiu zbiornika wodnego o powierzchni ponad 500 ha stanie się on nareszcie atrakcją turystyczną z prawdziwego zdarzenia.

Do końca roku władze Dąbrowy Górniczej i Siewierza przedstawią Regionalnemu Zarządowi Gospodarki Wodnej w Gliwicach konkretne projekty zmian wokół sztucznego jeziora Kuźnica Warężyńska, zwanego potocznie Pogorią IV. Mają tu powstać m.in. dodatkowe ścieżki rowerowe, zaplecze gastronomiczne, a docelowo przystanie żeglarskie, campingi i plaże.

Dziś, choć nie tylko latem, ale też jesienią, wypoczywają tu setki mieszkańców z całego województwa śląskiego (jest m.in. trasa dla rowerzystów i rolkarzy, można łowić ryby, przyjeżdżają quadowcy), nie ma żadnego zaplecza rekreacyjnego. Dlaczego? Bo zbiornik traktowany jest jako retencyjny i ma zabezpieczać przed ewentualną powodzią obszary Będzina, Sosnowca czy Mysłowic. Grunty wokół niego należą natomiast do Skarbu Państwa i są w trwałym zarządzie gliwickiego RZGW, co wyklucza inwestycje gmin.

Oficjalnie nie można się też kąpać, ani uprawiać sportów wodnych. To jednak tylko teoria, bo ratownicy wodni musieli tu w ostatnich dwóch latach interweniować kilka razy. - Będziemy się starać o bazę w tym miejscu - mówi Andrzej Latosik, szef dąbrowskiego oddziału WOPR.

- Trudno powstrzymywać mieszkańców przed wypoczynkiem w tak atrakcyjnym miejscu. Aż się prosi, by powstały plaże, ławki, restauracje - podkreśla Małgorzata Mróz , dąbrowianka.

Kiedy w 2006 roku wyrobisko kopalni piasku Kuźnica Warężyńska znalazło się pod wodą, miało tu powstać centrum nurkowe, mówiło się nawet o torze do wyścigów konnych. Plany miała też gmina Siewierz. Przygotowała projekt budowy hotelu, zaplecza gastronomicznego i dwupoziomowych plaż. Zgody na budowę od RZGW jednak nie dostała.

- Dlatego chcemy na początek wydzielić osobny pas szutrowy dla ruchu pieszego, tak by rowerzyści i rolkarze mogli korzystać z własnej ścieżki asfaltowej. Nie rezygnujemy także z kąpieliska, kompleksu boisk, czy pola campingowego - podkreśla Tomasz Sadłoń, zastępca burmistrza Siewierza.

Za kilka tygodni ma też zapaść decyzja w sprawie zamiany 20 ha gruntów, które Dąbrowa Górnicza ma pod lustrem wody, na tereny przy brzegu, zarządzane przez RZGW. To otworzy gminie drogę do inwestycji w infrastrukturę turystyczną.

- Brakuje nam własnych terenów. Na naszym skrawku utworzyliśmy w lipcu tego roku nowy parking - mówi Marcin Bazylak z Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Wniosek w tej sprawie trafił do Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach w 2006 roku, w marcu br. został uzupełniony. - Trzeba wyjaśnić jeszcze kwestię zniesienia zarządu trwałego RZGW nad gruntami, które mają trafić do dąbrowskiej gminy. W takiej formie ta nie może bowiem samodzielnie administrować tym terenem - poinformowano nas w Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach.

- Jesteśmy otwarci na nowe propozycje, choć wszystko musi zostać uzgodnione w zawartych porozumieniach. Podstawą jest zapewnienie odpowiedniej jakości wody w zbiorniku. Uwzględniamy możliwość jego wykorzystania do różnych form rekreacji, do kąpieli, żeglarstwa, wioślarstwa. Nie ma przeszkód dla budowy obiektów gastronomicznych. Wszystko wymaga jednak uwzględnienia zasad morfologii zbiornika, hydrogeologii oraz innych zagadnień ochrony środowiska. Oczekujemy na plany zagospodarowania przestrzennego i wtedy ustosunkujemy się do tych propozycji - mówi Franciszek Pistelok, dyrektor RZGW w Gliwicach.
bzenek
CYTAT(Paulus77 @ pon, 28 wrz 2009 - 12:56) *
sciezki, promenada i byc moze molo powstana, co do reszty to nie jest juz takie pewne.

A z tym molo to się wyjaśniło ? Bo podawali, że są kłopoty z własnością gruntu.

CYTAT(Paulus77 @ pon, 28 wrz 2009 - 12:56) *
sa podobno naciski aby cos tam rozgrzebac w przyszlym roku co mialoby stworzyc pozory rozpoczecia przebudowy

Ano jak się w przyszłym roku chce zacząć wszystkie obiecane zadania z WPI to nie ma się co dziwić, że kasy zabraknie. mellow.gif

CYTAT
Plany miała też gmina Siewierz. Przygotowała projekt budowy hotelu, zaplecza gastronomicznego i dwupoziomowych plaż.

A cóż to ? blink.gif

CYTAT
- Dlatego chcemy na początek wydzielić osobny pas szutrowy dla ruchu pieszego, tak by rowerzyści i rolkarze mogli korzystać z własnej ścieżki asfaltowej - podkreśla Tomasz Sadłoń, zastępca burmistrza Siewierza.

O jej ! Rzadko się zdarza aby wójt/burmistrz/prezydent zaproponowali coś tak sensownego, prostego i taniego. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.