Bathurst
Tue, 15 Apr 2014 - 08:42
Mewy na Kuźnicy to jeszcze ale bursztyny?
mawwm
Tue, 15 Apr 2014 - 14:58
CYTAT(Bathurst @ wto, 15 kwi 2014 - 08:42)

Mewy na Kuźnicy to jeszcze ale bursztyny?

zdarzało się, że koparka wykopywała kieł mamuta, wystarczy zamienić "bursztynyyyy" na mamutyyyy"
sandwich
Tue, 15 Apr 2014 - 18:32
Przecież lodowce to tysiące lat. Bursztyny trochę starsze. A ten kurna lodowiec to te piachy skąd pchał?
Na Kuźnicy znalazłem kiedyś agata.
pulsatilla1214
Tue, 15 Apr 2014 - 23:29
CYTAT
Skrzemieniałe iglaste, z których powstały najbardziej nam znane bałtyckie bursztyny, znaleźć można...

Choć ponoć to głównie araukarie, nie sosny bursztynodajne
CYTAT
A ten kurna lodowiec to te piachy skąd pchał?
Lądolód nie pcha piachów, ale moreny (=wszystko co napotka, co stopniowo rozciera się na miazgę, tak jak treść żołądku kurczaka z kamykami

). Wody wypływające z lądolodu (wypłukujące moreny/miazgę - na nim, przed nim, w nim) usypują na przedpolu wielkopowierzchniowe piaszczyste, niemal płaskie stożki napływowe (sandry). Dno Kotliny Przemszy to dawne zrównanie sandrowe, częściowo nawet zwydmione (np. gołonoskie Brzózki

)
Same bursztyny gromadziły się również w stożkach napływowych - w ujściach do morza (deltach) wcześniejszych, przedzlodowaceniowych rzek. Kuźnica to dolina takiej rzeki (pra-Przemszy), tylko znacznie mniejszej i niedaleko źródeł, zasypana piaskami w czasie późniejszych zlodowaceń.
----
off-top geologiczny, Bathurst mnie wyrzuci do tamtego tematu
BogorJan
Wed, 16 Apr 2014 - 13:37
Miałem kawałek ciosu mamuta z piaskowni,
czasami dużo tego leżało przy koparce,
ponoć z początku przyjeżdżali archeolodzy,
ale interesowały ich całe ciosy czy kości a nie popękane.
sandwich
Wed, 16 Apr 2014 - 15:33
A skąd złoża bursztynu pod Lublinem? Podobno maja eksploatować.
Fakt, że lodowiec mieli a nie pcha. To była taka przenośnia. Wiem, że tam wszytko pływa.
Bathurst
Wed, 16 Apr 2014 - 16:27
CYTAT(pulsatilla1214 @ wto, 15 kwi 2014 - 23:29)

CYTAT
Skrzemieniałe iglaste, z których powstały najbardziej nam znane bałtyckie bursztyny, znaleźć można...

Choć ponoć to głównie araukarie, nie sosny bursztynodajne
CYTAT
A ten kurna lodowiec to te piachy skąd pchał?
Lądolód nie pcha piachów, ale moreny (=wszystko co napotka, co stopniowo rozciera się na miazgę, tak jak treść żołądku kurczaka z kamykami

). Wody wypływające z lądolodu (wypłukujące moreny/miazgę - na nim, przed nim, w nim) usypują na przedpolu wielkopowierzchniowe piaszczyste, niemal płaskie stożki napływowe (sandry). Dno Kotliny Przemszy to dawne zrównanie sandrowe, częściowo nawet zwydmione (np. gołonoskie Brzózki

)
Same bursztyny gromadziły się również w stożkach napływowych - w ujściach do morza (deltach) wcześniejszych, przedzlodowaceniowych rzek. Kuźnica to dolina takiej rzeki (pra-Przemszy), tylko znacznie mniejszej i niedaleko źródeł, zasypana piaskami w czasie późniejszych zlodowaceń.
----
off-top geologiczny, Bathurst mnie wyrzuci do tamtego tematu 
Brawo!! Mistrzowski opis, bardzo mi się podoba
Skoro jesteśmy już przy Kuźnicy to muszę przyznać się, że od ładnych paru lat mam pewną obsesję na punkcie
krzemienia pasiastego. Kiedyś znalazłem taki paskowany krzemień na piaskowni właśnie. Nie jest to słynny krzemień pasiasty...ale jeśli weźmiemy pod uwagę, że występuje głównie na obrzeżu Gór Świętokrzyskich to możemy pokusić się o hipotezę, że niektóre jego wtórne złoża mogły uformować się na skutek transportu przez lądolód. Tak więc, kto wie?
pulsatilla1214
Thu, 17 Apr 2014 - 09:13
CYTAT
A skąd złoża bursztynu pod Lublinem? Podobno maja eksploatować.
Fakt, że lodowiec mieli a nie pcha. To była taka przenośnia. Wiem, że tam wszytko pływa. smile2.gif
polecę mapką

:
http://uwb.edu.pl/uniwersytet.php?p=1242tam tez wtedy uchodziła do morza (

!) rzeka tworząc deltę. Bursztyn bałtycki zabraliśmy Finom i Skandynawom tak, jak dziś zabieramy ciepełko oceaniczną rzeką Prądu Zatokowego Hamerykanom
..krzemień pasiasty mam na oknie, wieczorem może wrzucę
domino033
Wed, 23 Apr 2014 - 11:47
Slyzaba
Wed, 23 Apr 2014 - 19:38
Szczupak w konarach zalanych drzew robi wrażenie!
ps. zastanawiałem się jak obierzecie gotowane jajko w rękawicach nurka a tu niespodzianka
matidg
Sun, 06 Jul 2014 - 15:20
CYTAT
Inwestycje wokół Pogorii III? W Dąbrowie Górniczej zapytają o zmiany mieszkańców
Tegoroczne lato w Dąbrowie Górniczej to także czas, by porozmawiać o samym mieście. Urzędnicy chcieliby wspólnie z mieszkańcami zastanowić się jak zagospodarować tereny wokół Pogorii III.
Spotkania poprzedzone zostaną zbadaniem opinii mieszkańców miasta (od 8 lipca). Następnym elementem będą warsztaty konsultacyjne z mieszkańcami.
Spotkanie w ruchu będzie kolejnym z elementów procesu. Pod koniec sierpnia wszyscy uczestnicy warsztatów spotkają się, aby podsumować wszystkie etapy oraz przedstawić ostateczne rekomendacje, które będą mogły zostać wdrożone w życie.
Od 8 lipca w namiocie pod pergolą Centrum Sportów Letnich i Wodnych przy Pogorii III będą przeprowadzane ankiety. 17 lipca odbędzie się warsztat z mieszkańcami (taras Centrum Sportów Letnich i Wodnych przy zbiorniku Pogoria III), a 31 lipca spotkanie w ruchu. 20 sierpnia wszyscy uczestnicy podsumują spotkania (ogólnodostępny grill znajdujący się na obiekcie Centrum Sportów Letnich i Wodnych przy zbiorniku Pogoria III).
- Chcemy zebrać pomysły i porozmawiać z mieszkańcami, ale nie oznacza to, że od razu zakaszemy rękawy i weźmiemy się do pracy. Pomysły mieszkańców oczywiście będą weryfikowane, chcemy rozmawiać nt. terenów, które zostały wyłączone z budżetu partycypacyjnego, a takim jest właśnie Pogoria. Chcemy zapytać, jakie działania mamy podejmować, a także CSiR, czego mieszkańcy oczekują – mówi Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.
xMarcinx
Sun, 06 Jul 2014 - 20:10
Kolejne PR dzialanie przed wyborami by nie było, że nic robione nie będzie.
jerk1
Mon, 07 Jul 2014 - 11:05
A o czwórce to zapomnieli???????
Kamil_
Mon, 07 Jul 2014 - 13:07
Z Pogorią 4 jest ten problem, że zbiornik jest w zarządzie Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach + niecały zbiornik znajduję się w granicach naszego miasta...
JanekS.
Mon, 07 Jul 2014 - 18:11
wie ktos moze kto i dlaczego zezwolil na pomost przy Pogorii 4?
Do tego pomost jest strzezony cala dobe przez ochroniarza i psa. Kawalek plazy na osuwiskach zostal ogrodzony tasma ochronna, buda campingowa zostala spuszczona prawie do wody. Przy pomoscie wypasione motorowki.
Ktos wie czy to jest legalne czy jakas samowolka?
wyglada beznadziejnie , a i ostatni bastion ciszy i spokoju zostal zdewastowany moim skromnym zdaniem...
jerk1
Mon, 07 Jul 2014 - 22:47
Oczywiście w/g JanekS- powinni cierpliwie czekać aż " Gliwice" łaskawie zezwolą ( za parę lat ) na korzystanie z tego zbiornika. Popieram w pełni takie działania. Skoro władze nic nie mogą- to mieszkańcy powinni ich do tego zmuszać, a przy wyborach o tym pamiętać. Jest piękny zbiornik- dla kogo- dla firm i władzy? Nie- jest dla mieszkańców i to oni mają największe prawo z niego korzystać a nie jakaś firma dla swoich korzyści. Skoro władze olewają mieszkańców- to oni w końcu biorą działania w swoje ręce. O tej oczywistej oczywistości nasi decydenci nie chcą pamiętać. Władza ma być służbą dla obywateli i powinni o tym codziennie pamiętać.
JanekS.
Tue, 08 Jul 2014 - 07:04
CYTAT(jerk1 @ pon, 07 lip 2014 - 21:47)

Oczywiście w/g JanekS- powinni cierpliwie czekać aż " Gliwice" łaskawie zezwolą ( za parę lat ) na korzystanie z tego zbiornika. Popieram w pełni takie działania. Skoro władze nic nie mogą- to mieszkańcy powinni ich do tego zmuszać, a przy wyborach o tym pamiętać. Jest piękny zbiornik- dla kogo- dla firm i władzy? Nie- jest dla mieszkańców i to oni mają największe prawo z niego korzystać a nie jakaś firma dla swoich korzyści. Skoro władze olewają mieszkańców- to oni w końcu biorą działania w swoje ręce. O tej oczywistej oczywistości nasi decydenci nie chcą pamiętać. Władza ma być służbą dla obywateli i powinni o tym codziennie pamiętać.
widziales czlowieku jak to wyglada???
pulsatilla1214
Tue, 08 Jul 2014 - 11:23
CYTAT
Z Pogorią 4 jest ten problem, że zbiornik jest w zarządzie Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach
Pogoria III też jest - i co z tego

?
Kamil_
Tue, 08 Jul 2014 - 11:51
CYTAT(pulsatilla1214 @ wto, 08 lip 2014 - 11:23)

CYTAT
Z Pogorią 4 jest ten problem, że zbiornik jest w zarządzie Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach
Pogoria III też jest - i co z tego

?
Skrót myślowy, iż władze miasta ciągle się na to powoływały argumentując, że Pogoria IV do niedawna była zbiornikiem wyłącznie retencyjnym i dopiero jakiś czas temu przekształcono ją na zbiornik retencyjno-rekreacyjny.
:)
Sun, 13 Jul 2014 - 22:38
Wracając do tych konsultacji dot. Pogorii III cytat ze strony UM:
CYTAT
Siłownia plenerowa, większy plac zabaw, otwarte zajęcie fitness, a może jeszcze coś innego?
dawno temu czytałem w sprawozdaniu jakiejś komisji, że w przyszłym roku jest już postanowiona i zaplanowana jakaś strefa fitness z zewnętrzną siłownią i powiększenie tego małego, a tak obleganego placu zabaw
st1111
Sun, 13 Jul 2014 - 23:34
Ludzie-nie róbcie już nic na 3 przecież tam już trudno igłę włożyć taki tłok.
jerk1
Tue, 15 Jul 2014 - 08:58
No właśnie. Jest olbrzymi potencjał na 4- tylko trzeba chcieć.
Bathurst
Fri, 08 Aug 2014 - 01:25
marcinem
Thu, 14 Aug 2014 - 10:10
W ubiegły weekend zawitałem (po raz pierwszy) na plażę PIV w okolicach Wojkowic Kościelnych. Miejsce ponoć znane, rekomendowane z wygodnym dojazdem. Zabrałem dzieci i pojechaliśmy. Jeśli chodzi o mnie, to ostatni raz. Pomijam hałas i liczbę plażowiczów - jednego i drugiego było aż nadto wziąwszy pod uwagę pogodę tego dnia. Przeraziły mnie sterty smieci rozpieprzonych w każdym miejscu i szkła z potłuczonych butelek. Osobliwą rzeczą jest też dla mnie upodobanie do plażowania na parkingu. Większość gości (po rejestracjach sądząc - zewsząd, zwłaszcza zza "rzeki") podjechało do lustra wody, po czym wysiedli, rozłożyli biwak i w ten sposób spędzali czas. W cieniu samochodu. Uderzyła mnie też importowana zza rzeki kultura biwakujących: pety upychane w piaseczek pod kocyk, popiół z grilla wyrzucany gdziekolwiek, no i brak toalet, brak wygodnego dojścia do krzaczków, co każe mi podejrzewać, że wszyscy kąpiemy się na tej plaży w urynale.
Miejsce ma potencjał. Póki co brak uregulowań powoduje, że panuje syf i smród, a gościnne występy okolicznego i gościnnego buractwa skutecznie rujnują ten potencjał.
Czy na PIV jest jakieś mniej oblegane (i śmierdzące) miejsce z dogodnym dojazdem?
Pzdr.
danielmdc
Thu, 14 Aug 2014 - 18:41
Zaraz ktoś ci odpisze że przyczepiłeś się ludzi zza rzeki

Jak zawsze nie ma co generalizować ale nie raz, nie dwa działo się podczas upominania hanysów którzy robili bydło na PIV. Zachowują się jak typowy turysta który jedzie za granicę na wakacje i popuszcza wodze fantazji. Dopóki to miejsce będzie dzikie dopóty będą problemy.
xMarcinx
Thu, 14 Aug 2014 - 19:41
Przecie podobnego kalibru dzicz jest na III od strony piekła czy na łęknicach. Widać, że brakuje oznakowania miejsc parkingowych czy dojazdu. Miasto woli środki wydawać na PR.
Bathurst
Thu, 14 Aug 2014 - 22:20
Niestety ale ja też muszę potwierdzić, że goście zza rzeki jakoś najbardziej rzucili mi się w oczy swoim chamstwem. Kilka razy byłem w tym roku na P3 od strony Piekła na P1 i największą siarę zawsze robiły łebki stamtąd - po akcencie poznałem. Tak samo jeśli chodzi o parkowanie...Znam wielu fajnych Ślązaków i przykro mi że to piszę.
O sytuacji na P4 to już się gardłowałem rok temu na blogu - szkoda że RZGW Gliwice ma temat gdzieś i przez grzech zaniechania pośrednio doprowadzają do jego dewastacji. Ludzie jak ludzie - jedni sprzątają a inni niestety syf po sobie zostawiają jak im się stworzy taką możliwość.
JanekS.
Fri, 15 Aug 2014 - 07:16
wybierzcie sie za rzeke, uslyszycie te same opinie o sobie....
BogorJan
Fri, 15 Aug 2014 - 08:57
Pewnie też robimy syf na 3 stawach;)
Cóż kultura, kulturą skoro przywiózł ktoś śmieci ze sobą to niech je weźmie,
w domu też pewnie pety pod dywan chowa,
to że nie ma kosza co 5 metrów nikogo nie tłumaczy,
reklamówka zbieram ze sobą i do śmietnika - komu by się chciało.
Ciekawe jakby tego nie sprzątać ze dwa sezony czy byliby tacy chętni przyjeżdżać i leżeć na górach śmieci.
Chyba że to celowy plan zrobić kolejną "Zamułkę"
http://www.dabrowa.pl/dg_rekreacja_zbiorni...aty_zamolka.htm
Bathurst
Thu, 28 Aug 2014 - 19:51
Odpuszczamy kąpiele, póki co zostają rowery i rolki ;-)
CYTAT
Dąbrowa Górnicza Pogoria III: bakterie w jeziorze, od czwartku zakaz kąpieli
2014-08-28, Aktualizacja: dzisiaj 16:32
Dąbrowa Górnicza Pogoria III. To już koniec wodnych atrakcji dla tych, którzy liczyli, że przy prognozowanych 27 stopniach Celsjusza wykąpią się w ten weekend w wodach Pogorii III.
Winne są bakterie i pogoda
Jak poinformowały służby miejskie z powodu wykrycia w wodzie bakterii coli i enterokoków, w czwartek popołudniu kąpielisko na Pogorii III zostało definitywnie zamknięte.
Ze strzeżonego kąpieliska przy molo nie będzie można korzystać co najmniej do poniedziałku. Sytuacja będzie na bieżąco monitorowana. Jeśli wyniki kolejnych badań próbek wody będą lepsze, kąpielisko zostanie ponownie udostępnione.
Nie warto też wchodzić do wód jeziora w innych miejscach, bo może to mieć dla naszych organizmów przykre konsekwencje.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...ab4bdc12,1,3,10
Bathurst
Sat, 30 Aug 2014 - 19:04
CYTAT
Pogoria III zakaz kąpieli: alarm odwołany, można się już kąpać w jeziorze
2014-08-30, Aktualizacja: dzisiaj 12:52
Pogoria III zakaz kąpieli. Jeśli mimo niezbyt sprzyjającej aury chcielibyście mimo wszystko wykąpać się w wodach Pogorii III lub uprawiać tam sporty wodne, to jest to już możliwe.
Kąpielisko nad Pogorią III ponownie zostało otwarte
Odowłany został bowiem właśnie zakaz kąpieli, jaki obowiązywał na terenie jeziora Pogoria III od czwartkowego popołudnia. Ponowne badanie próbek wody nie wykazało już podniesionego poziomu bakterii coli i enterokoków. Po otrzymaniu wyników z Sanepidu kąpielisko nad Pogorią III zostało ponownie otwarte
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...ab4bdc12,1,3,10
Wed, 03 Sep 2014 - 11:21
Ruszyła kamera na III
http://www.dabrowa-gornicza.pl/video.htmlCYTAT
idabrowa.pl
Pogoria III online
03/09/2014
Dąbrowskie molo nad Pogorią III w twoim komputerze 24 godziny na dobę? Czemu nie! Od dzisiaj, na stronie www.dabrowa-gornicza.pl, każdy na żywo może podglądać, co dzieje się nad Pogorią.
To wszystko możliwe jest dzięki kamerce, która została zamontowana na Centrum Sportów Letnich i Wodnych, a jej obiektyw skierowany jest w stronę molo i promenady.
Obraz przekazywany na żywo można zobaczyć w zakładce Atrakcje na stronie miasta. - Zdecydowaliśmy się na kamerę o bardzo dużych możliwości rozbudowy funkcji, które mogą być dostępne dla oglądających. Dzisiaj pokazuje ona obraz „na żywo” oraz datę i godzinę. Jeśli kamerka będzie cieszyła się dużą popularnością, w przyszłości możliwe będzie dodanie kolejnych funkcji jak np. stacja pogodowa podająca aktualną temperaturę czy prognozę pogody – mówi Damian Rutkowski, naczelnik Wydziału Promocji Kultury i Sportu.
Montaż kamery był możliwy dzięki powstaniu w mieście sieci szybkiego Internetu, która swoim zasięgiem objęła również rejon Pogorii III.
Poza kamerką, na plaży i w Centrum Sportów Letnich, można skorzystać także z bezpłatnego dostępu do bezprzewodowego Internetu. Kosz montażu kamery to 3,2 tysiąca
xMarcinx
Wed, 03 Sep 2014 - 13:00
Tylko dlaczego wymaga flash playera? Niby XXI wiek, HTML5 i te sprawy..
Sebastian22
Wed, 03 Sep 2014 - 15:24
CYTAT(xMarcinx @ śro, 03 wrz 2014 - 13:00)

Tylko dlaczego wymaga flash playera? Niby XXI wiek, HTML5 i te sprawy..
Niestety nadal wiekszosc kamerek jest we flashu....to i tak o niebo lepiej bo nie raz można trawić na Windows Media streaming a to już stwarza problemy na każdej innej platformie niż windows....
szer
Wed, 03 Sep 2014 - 15:30
Można oglądać w czymś innym niż flash na stronie urzędu.
Tutaj adres do kamerki:
http://89.25.170.11:5900/vi
olo
Wed, 10 Sep 2014 - 19:35
Czy na Pogorii IV można już oficjalnie pływać motorówkami? Chyba tak, skoro od strony Piekła powstała marina z wiatą, przyczepą kempingową i nawet toi toi'em i przy niej kilka wypasionych łodzi motorowych. Niemal nad samą skarpą zaparkowane auto, a tuż obok znak, że zakaz wstępu, bo osuwisko. To jak to jest, bo już się gubię.
szer
Wed, 10 Sep 2014 - 19:44
Ostatnio jak byłem na P4 to widziałem motorówkę Policji. Tak, Policji.
Pływali po P4 i nikogo nie zatrzymywali więc chyba można.
Bathurst
Wed, 10 Sep 2014 - 20:43
Obecność Policji spowodowana jest raczej nagminnym łamaniem zakazu używania łodzi motorowych na tym akwenie.
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interpela...sp?key=1D7E7C1CCYTAT
3. Czy Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach wydał stosowne zakazy używania sprzętu motorowodnego na tym zbiorniku oraz czy Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach odpowiednio poinformował osoby korzystające i przebywające w pobliżu zbiornika np. o tym, że na dnie zbiornika zostały pozostawione pnie drzew dla dogodnych warunków rozwoju ichtiofauny i korzystanie z łodzi motorowodnych jest niebezpieczne?
W celu stworzenia dogodnych warunków dla ichtiofauny na dnie zbiornika Kuźnica Warężyńska umiejscowiono pnie drzew, które mogą stwarzać zagrożenie przy niskim stanie wody dla osób kąpiących się lub używających sprzętu motorowodnego. Ponadto obecność sprzętu motorowodnego, a szczególnie uprawianie sportów wodnych, niekorzystnie wpływa na ptactwo wodne, które na znacznej części zbiornika ma swoje siedliska. W związku z tym RZGW w Gliwicach, począwszy od 2007 r., kilkakrotnie zwracał się na podstawie art. 116 ustawy z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska do Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej o wprowadzenie zakazu używania motorowych jednostek pływających w miejscach niebezpiecznych. Rada Powiatu UM w Dąbrowie Górniczej nie wydała decyzji w sprawie zakazu, wyjaśniając, że do 31 grudnia 2012 r. w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego obszar zbiornika widnieje jako Kopalnia Piasku Kuźnica Warężyńska. Wobec braku decyzji Rady Powiatu RZGW w Gliwicach wystawił tablice zakazujące kąpieli i pływania sprzętem motorowodnym w miejscach stwarzających zagrożenie dla bezpieczeństwa osób korzystających z tego akwenu. Jednocześnie informuję, że na chwilę obecną obrzeża zbiornika nie posiadają infrastruktury umożliwiającej odprowadzanie ścieków bytowych oraz zapewniającej bezpieczeństwo wypoczywającym. W związku z tym na terenie administrowanym przez RZGW w Gliwicach istnieje zakaz biwakowania.
Niniejszym wyjaśniam, że RZGW w Gliwicach popiera rozwój sportów wodnych oraz innych form rekreacji i wypoczynku na zbiorniku Kuźnica Warężyńska. Istotnym jest, aby organizacja wszelkich form korzystania z wód zbiornika odbywała się w sposób zorganizowany, niezagrażający środowisku oraz pod nadzorem wykwalifikowanych służb ratowniczych.
Sekretarz stanu
Stanisław Gawłowski
Slyzaba
Wed, 10 Sep 2014 - 21:37
Summa summarum - biwakować nie można ale sporty wodne (szeroka definicja) oraz inne formy rekreacji i wypoczynku (jeszcze szersza definicja - z pływaniem pod nadzorem służb ratowniczych)?
Bathurst
Thu, 11 Sep 2014 - 16:46
Może mieli jakieś pozwolenie albo zawody?
olo
Thu, 25 Sep 2014 - 23:52
Zdarzyło mi się pospacerować przedjesienną porą:
Odwiedź Pojezierze Dąbrowskie
Bathurst
Sat, 27 Sep 2014 - 02:15
Ważki - wdzięczny obiekt do fotografowania - pod warunkiem, że jesteśmy szybcy od nich :-)
Nad Bagrami już jesiennie - zdjęciowe mgły
pulsatilla1214
Wed, 05 Nov 2014 - 18:29
taki dobry obiekt do porównań - także powyrobiskowe Jezioro Machowskie/Tarnobrzeskie, powstałe 2009, powierzchnia +/- jak Kuźnicy, tylko dwa razy głębsze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro_Tarnobrzeskiedoc
Leszek
Sun, 28 Dec 2014 - 12:47
.gif)
CYTAT
Wyjazd przestanie być piętą achillesową Pogorii III
Piotr Purzyński|28.12.2014 09:39
Po ponad trzech latach od otwarcia molo i promenady, dąbrowscy urzędnicy uznali, że przyszła wreszcie pora na przebudowę dróg w rejonie Pogorii III.
Molo, promenada, droga rowerowa, oferta Centrum Sportów Letnich i Wodnych, a przede wszystkim plaża od 2011 roku przyciągają latem nad Pogorię III nie tylko mieszkańców Dąbrowy Górniczej.
- Ludzie nie lubią siedzieć w domu, dlatego pojawiło się duże zapotrzebowanie na dobrze wykreowaną przestrzeń publiczną - oceniał trzy lata temu urbanista Maciej Borsa. Dodawał, że w przyszłości molo przyciągnie jeszcze więcej prywatnego biznesu, co przełoży się też na budżet miasta i atrakcyjność inwestycyjną gminy.
Od początku piątą achillesową inwestycji nad Pogorią III był dojazd, a przede wszystkim wyjazd z okolic ul. Malinowe Górki: latem bezpłatny parking przy Pogorii III zawsze pęka w szwach, a na prowadzącej do niego wąskiej ulicy dwa samochody nie są w stanie się minąć bez zjeżdżania na pobocze. Stąd kilkusetmetrowe korki.
Władze Dąbrowy Górniczej zamierzają coś z tym wreszcie zrobić, bo wśród inwestycji na 2015 rok znalazła się pozycja „Przebudowa układu komunikacyjnego wraz z wykonaniem nowych miejsc parkingowych w rejonie ul. Malinowe Górki przy zbiorniku Pogoria III”. Na ten cel przeznaczono 200 tys. zł.
- Przyszły rok chcemy poświęcić na przygotowanie koncepcji przebudowy dróg w rejonie Pogorii III. Przede wszystkim będziemy chcieli poprawić wyjazd znad zbiornika - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej. Dodaje, że przy okazji zwiększy się tam liczba miejsc parkingowych.
Wspomniane 200 tys. zł wystarczą tylko na przygotowanie koncepcji i projektu, inwestycja ma zostać zrealizowana w kolejnym roku.
Slyzaba
Sun, 28 Dec 2014 - 18:29
Super.
ps. mogłoby się wydawać (okiem laika), że przez aktualne zimowe miesiące można przygotować projekt i ruszyć z pracami w tym roku?
CYTAT
Wspomniane 200 tys. zł wystarczą tylko na przygotowanie koncepcji i projektu, inwestycja ma zostać zrealizowana w kolejnym roku.
bzenek
Tue, 30 Dec 2014 - 13:38
CYTAT(Slyzaba @ nie, 28 gru 2014 - 20:29)

ps. mogłoby się wydawać (okiem laika), że przez aktualne zimowe miesiące można przygotować projekt i ruszyć z pracami w tym roku?
Same uzgodnienia w właścicielami mediów długo schodzą.
a jak wejdzie kwestia regulacji gruntów to i za rok mogą nie zdążyć.
Generalnie nie spodziewam się rewelacji.
Latem ruch jest tak duży, ze auta zatkają każdą drogę i parking.
Wolałbym raczej więcej dróg rowerowych i chodników, a parkingi rozproszone aż do Parku Zielona.
A może jest to przyczynek do stworzenia miejskiej wypożyczalni rowerów ze stacją przy Pogorii.
Opalasz się, bierzesz rower, oddajesz na osiedlu i OK.
Bez dróg, spalin i całej tej kasy na asfalt.
Wed, 31 Dec 2014 - 10:33
W programie wyborczym Podrazy były dwa punkty z tym związane, więc to taki pierwszy etap:
CYTAT
- poprawa dojazdu i budowa drogi wyjazdowej z ośrodka nad Pogorią III,
- stworzenie nowego parkingu w okolicy ul. Niemcewicza wraz z dojściem do plaży,
xMarcinx
Wed, 31 Dec 2014 - 17:27
lepiej jakby siewierska zrobili i przedłużyli olszowa w kierunku polnocnej
zotac
Fri, 20 Mar 2015 - 11:54
KOD
http://www.pogoria3.com.pl/stacja-pogodowa
Widok na przystań Jacht Klubu Pogoria 3, Dąbrowa Górnicza.
KOD
http://www.ustream.tv/channel/jacht-klub-pogoria-31
Slyzaba
Sat, 28 Mar 2015 - 16:40
Ruszyły prace na PIII - rozbudowa placu zabaw i nowa strefa 'fit'.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.