Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Slyzaba
Wczoraj w nocy byłem rowerem na IIIce - sądząc po ilości kostki na parkingu (chyba kilkaset palet) to parking będzie wybrukowany. Droga dojazdowa praktycznie jest już gotowa/wyasfaltowana. Skręt w prawo, na parking, jest kilka metrów wcześniej w porównaniu do starego układu. Zastanawiam się nad jednokierunkowością - szerokość ma rzeczywiście na pojedyncze auto ale są również wykonane zatoczki.
:)
no bo tymczasowo, do drugiego etapu dalej bedzie dwukierunkowa. Tylko kiedy ten drugi etap? Jeszcze kilka dni temu brakowalo ostatniej warstwy asfaltu.
Moze jednak zdecydowali sie zrobic parking wczesniej? W tej chwli jest przykryty piaskiem, ziemia i kamieniami. Maja jednak gdzie wykorzystac kostke - na obecnej asfaltowej alejce, rownoleglej do niej rowerowej, plac przed "molo", wokol przyszlych boisk itp. Wizualizacje sa 10 stron wczesniej.
xMarcinx
Świetne fotki. Właśnie miałem pisać po spacerze, na III że molo rozrasta się choć uroku przez swą krzywiznę niema żadnego. IMO jeszcze chodnik przy plaży powinien być zdecydowanie szerszy (jak ktoś jeździ rowerem w lato to wie dlaczego).
Marti
Jeśli mogę zapytać jakim aparatem robiłeś te fotki ??
szer
Fotki raczej robił fotoreporter NaszeMiasto.pl i to jego raczej trzeba by zapytać smile2.gif
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ śro, 11 maj 2011 - 18:18) *
IMO jeszcze chodnik przy plaży powinien być zdecydowanie szerszy (jak ktoś jeździ rowerem w lato to wie dlaczego).

Przecież mają być dwie nitki - jedna dla rowerów (rolek) a druga dla pieszych.
xMarcinx
Ma być tak jak było czyli chodnik przy plaży i chodnik przy sklepach. Na jednym jak i na drugim na pewno będą piesi..
Zibar
CYTAT
Uwierzycie? Mamy tylko 4 kąpieliska w woj. śląskim!
Dziennik Zachodni Katarzyna Domagała

W naszym regionie dużych akwenów mamy ponad 20 (nie mówiąc już o setkach mniejszych zbiorników). Mamy w czym wybierać, ale... na własną odpowiedzialność, bo w tym sezonie do sanepidu zgłoszono tylko cztery kąpieliska! Dlaczego?

W życie weszło nowe prawo wodne, które zdejmuje z sanepidu obowiązek systematycznego badania jakości wody (ograniczyło je tylko do basenów). Teraz o badania musi zadbać organizator wypoczynku nad wodą (np. samorząd) i co najmniej cztery razy w sezonie sprawdzić stan zbiornika na swój koszt. Za jedno badanie trzeba płacić ok. 250 zł. Efekt jest taki, że latem w całym województwie śląskim będą czynne tylko cztery kąpieliska: Pogoria I i III w Dąbrowie Górniczej, Stawiki w Sosnowcu oraz Ośrodek Czechowice koło Gliwic.
czyta więcej...

Wygląda na to, że na plażach podczas wakacji może być tłoczniej niż dotychczas, chyba, że inne samorządy zrobią badania na ostatnią chwilę.
szer
Badań podobno już nie można robić w Sanepidzie przynajmniej.
Na to wygląda, że w Dąbrowie będzie bardzo tłoczno - stawiam, że tłoczniej niż w ubiegłych latach + jeszcze ten remont przez który spora cześć plaży jest zamknięta więc będzie baaardzo nieciekawie.
BadMan
Mam nadzieję, że razem z "molo" pojawią się nowe kosze na śmieci ale nie takie jak na III od strony klubu żeglarskiego

Ale cóż - jaka władza takie kosze

Mały77
CYTAT(BadMan @ czw, 02 cze 2011 - 22:42) *
Mam nadzieję, że razem z "molo" pojawią się nowe kosze na śmieci ale nie takie jak na III od strony klubu żeglarskiego

Ale cóż - jaka władza takie kosze

Hmmm - wydaje mi się, że kosze mogły by się pojawić lepsze, ładniej wyglądająca, ale ... długo by nie postały. Niestety jako społeczeństwo chyba nie jesteśmy jeszcze przyzwyczajeni do normalności.
Takie kosze były na całej długości ścieżki wokół Pogorii III ale niestety i nawet w takiej formie "komuś się przydały".
Ajax
Szkoda że wczoraj nie zrobiłem fotek.. ale molo wygląda całkiem pięknie smile2.gif mimo że lewoskręt to całkiem ładny smile2.gif
Kamil_
CYTAT(Ajax @ pią, 03 cze 2011 - 13:47) *
Szkoda że wczoraj nie zrobiłem fotek.. ale molo wygląda całkiem pięknie smile2.gif mimo że lewoskręt to całkiem ładny smile2.gif

Pomyśl jaki byłby efekt, gdyby nie było tego skrętu... Dla mnie osobiście molo wygląda komicznie. Była szansa na obiekt, którym moglibyśmy się chwalić a jest tylko wstyd z powodu nieudolności urzędników. Ale co się dziwić, jak w UM większość to pociotki z marnymi kwalifikacjami. A same konkursy to kpina z prawdziwych kandydatów.
szer
Dlaczego tak uważasz? Od początku były zrobione dwa projekty (na dwa warianty - prosty i krzywy). A że się jeden gościu znalazł by popsuć molo, bo kasy mu się zachciało za wstęp na działkę to inna sprawa. Z dala molo wygląda fajnie jak dla mnie. Fakt, że lepiej by było proste i mam nadzieję, że kiedyś takie będzie. Ale to co jest teraz i tak jest fajne.
Ajax
Fajne fajne smile2.gif dzis masa ludzi już się tam musiała kręcić... Ale ok godziny 19.30 policja się zainteresowała wędrowniczymi smile2.gif
szer
Jakby nie patrzeć spora część plaży jest odgrodzona to i ludzie sobie tam przeszli coby miejsce mieć.
Szkoda tylko, że całości nie zrobi się przed sezonem, ludzie będą musieli się trochę tam pomęczyć.
Ale efekt końcowy powinien być satysfakcjonujący smile2.gif
BadMan
Byłem dzisiaj osobiście sprawdzić jak to wygląda, oceńcie sami

szer
Drugie zdjęcie ładne smile2.gif
Co do kosza na śmieci - cóż póki co tam jest jeszcze plac budowy biggrin.gif. Ale powinni szybko wszystko uzupełnić, bo jak jest pogoda to ludzie na pewno tam będą.
Slyzaba
badman - pierwsze dwie fotki jak z folderu reklamującego minimum Majorkę smile2.gif
xMarcinx
Super tylko to molo troche wąskie i troche krzywe - mam nadzieje, że w przyszłym roku je wyprostują.
Liczyłem, ze piasek będzie robił lepsze wrażenie jednak bardzo cieszy mnie jego wymiana, ryzyko wdepnięcia w szkło zdecydowanie mniejsze smile2.gif
Slyzaba
Tą odnogę w lewo mogliby zostawić a po wyjaśnieniu kwestii działki/własności pociągnąć molo na wprost.

ps. jak pierwszy raz zobaczyłem wieżę na molo to miałem wrażenie, że jest 'krzywa' smile2.gif
vacu
A ja mam pytanie, bo niestety ostatnio nie mam czasu aby się "wyrwać" nad Pogorię - na tej fotce z dg.pl molo wygląda na bardzo krótkie, tzn. może nie krótkie ale ledwo wychodzące w wodę (ta pani na fotce ma wody po kostki a daje wrażenie jakby stała już przy zakręcie mola). Czy tak to wygląda czy to tylko złudzenie?
szer
Panoramka z dzisiaj smile2.gif

dżoplin
według mnei zbyt długie to ono nie jest, oczywiście wiele straciło przez ten zakręt, ale daleko w wodę nie wchodzi
xMarcinx
Dziś byłem, jest faktycznie bardzo krótkie głownie przez zakręt. Przydałoby się tak o 1/3 chociaż przedłużyć.
Zibar
CYTAT
W upalne dni każdy kawałek plaży jest na wagę złota. Tę przy Pogorii IV upodobali sobie zarówno miłośnicy plażowania, jak i amatorzy jazdy quadami. Nie trzeba było długo czekać na konflikt.
Kolejna odsłona wojny - link

Dziwię się tylko policji, bo jeden quad + HS10 z superzoom' em mógłby imho dać niezłe rezultaty, (bo chyba muszą mieć rejestrację?)
Leszek
Nie muszą, jeśli nie poruszają się drogami publicznymi. Większość tych, które widziałem czy to nad Pogorią czy na Jurze tablic nie miały.
Kamil_
W naszym państwie policyjnym na kibica zawsze znajdzie się paragraf więc jakby chciano to i na quadowca się znajdzie jakiś...
Mały77
CYTAT(Kamil_ @ śro, 08 cze 2011 - 14:51) *
W naszym państwie policyjnym na kibica zawsze znajdzie się paragraf więc jakby chciano to i na quadowca się znajdzie jakiś...

No to trzeba napisać do premiera - może zamknie wszystkie fabryki quadów albo zakaże importu wink.gif
BadMan
CYTAT(Zibar @ śro, 08 cze 2011 - 09:31) *

nie tylko quady laugh.gif

i motocykle

a tu kolejny łamiący prawo laugh.gif

no i jeszcze ten obywatel wink.gif

vacu
CYTAT(Kamil_ @ śro, 08 cze 2011 - 13:51) *

Przepraszam za OT ale ty chyba nie byłeś w prawdziwym państwie policyjnym blink.gif
Ajax
Mały OT
BadMan smile2.gif Świetne fotki smile2.gif nawet nie chodzi o głównych bohaterów, ale o uchwycenie smile2.gif
Kamil_
CYTAT(vacu @ śro, 08 cze 2011 - 20:03) *
CYTAT(Kamil_ @ śro, 08 cze 2011 - 13:51) *

Przepraszam za OT ale ty chyba nie byłeś w prawdziwym państwie policyjnym blink.gif

A Ty chyba nie miałeś doczynienia z Policją mając szalik na szyji.
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ czw, 09 cze 2011 - 09:32) *

tak zupełnie bez powodu miałeś do czynienia? smile2.gif tylko przez ten szalik smile2.gif
Kamil_
CYTAT(kamillll @ czw, 09 cze 2011 - 08:53) *
CYTAT(Kamil_ @ czw, 09 cze 2011 - 09:32) *

tak zupełnie bez powodu miałeś do czynienia? smile2.gif tylko przez ten szalik smile2.gif

Mało tego. Przez ten szalik nie wpuszczono mnie do miasta. Ja się pytam gdzie jest wolność przemieszczania się zagwarantowana w artykule 52 Konstytucji RP...

Ale widać, że teraz temat kibiców jest najważniejszy. Mieliśmy gadać o paragrafach, które jakby chciano to i na quadowców znaleziono. Ale na to nie ma mody i przez to nie podliże się przełożonym. Niech więc rozjeżdżają lasy, zwierzęta i rzadką roślinność...
BadMan
Osobiscie nie mam nic ani przeciwko quadom, motocyklom, szalikom bo każda z osób mając swoje pasje chciałaby je realizować ale również swoje pasje muszą realizować osoby ceniące sobie spokój i wypoczynek nad wodą. Dlatego też nie chodzę tam gdzie jeżdżą na quadach aby nie zrobić sobie i innym krzywdy i chciałbym również aby właściciele zmotoryzowani dali mi odpocząć nad wodą. Teren przy Pogorii IV jest na tyle duży, że można pojechać dalej i z dala od "plażowiczów" rozkoszować się jazdą. a nie jeździć w kółko i "szpanować" swoimi umiejętnościami bo osiąga to wręcz odwrotny skutek dlatego też jestem za tym aby Policja zainteresowała się ludźmi STWARZAJĄCYMI zagrożenie dla bezpieczeństwa innych i nieistotne czy jeżdżą na quadach czy chodzą w szalikach.

CYTAT(Ajax @ śro, 08 cze 2011 - 20:10) *
Mały OT
BadMan smile2.gif Świetne fotki smile2.gif nawet nie chodzi o głównych bohaterów, ale o uchwycenie smile2.gif

a dziękuje, miło czytać, że coś się komuś podoba smile2.gif
pozdrawiam
Kubusieq
Bylem z synem wczoraj na 3ce. Od strony "Piekla" tragedia. Jacys idioci wjechali sciagaczami i pojechali w kierunku plazy, quady, idiota z przyczepa-reklama, mnostwo samochodow ( pomimo ze parking kolo przystani byl wolny ). Jak zwrocisz uwage to zwyzywaja. Mam nadzieje ze ktos to juz zglosil do urzedu komunikacji/strazy miejskiej. Policja jest bezradna.
bombowiec
CYTAT(Kubusieq @ pon, 13 cze 2011 - 09:22) *
Bylem z synem wczoraj na 4ce. Od strony "Piekla" tragedia. Jacys idioci wjechali sciagaczami i pojechali w kierunku plazy, quady, idiota z przyczepa-reklama, mnostwo samochodow ( pomimo ze parking kolo przystani byl wolny ). Jak zwrocisz uwage to zwyzywaja. Mam nadzieje ze ktos to juz zglosil do urzedu komunikacji/strazy miejskiej. Policja jest bezradna.

policja ma to głęboko w D...E kiedyś zadzwoniłem i odniosłem wrażenie że to MY (piesi, spacerowicze ,ogólnie normalni ludzie)są nienormalni , bo oni muszą się gdzieś wyszaleć , ogólnie dzieli nas przepaść od normalnego państwa w którym policja dba o bezpieczeństwo
Arbas
CYTAT(bombowiec @ pon, 13 cze 2011 - 10:32) *
CYTAT(Kubusieq @ pon, 13 cze 2011 - 09:22) *
Bylem z synem wczoraj na 4ce. Od strony "Piekla" tragedia. Jacys idioci wjechali sciagaczami i pojechali w kierunku plazy, quady, idiota z przyczepa-reklama, mnostwo samochodow ( pomimo ze parking kolo przystani byl wolny ). Jak zwrocisz uwage to zwyzywaja. Mam nadzieje ze ktos to juz zglosil do urzedu komunikacji/strazy miejskiej. Policja jest bezradna.

policja ma to głęboko w D...E kiedyś zadzwoniłem i odniosłem wrażenie że to MY (piesi, spacerowicze ,ogólnie normalni ludzie)są nienormalni , bo oni muszą się gdzieś wyszaleć , ogólnie dzieli nas przepaść od normalnego państwa w którym policja dba o bezpieczeństwo

Może policjanci też swoim komunistom (świętokomunistom oczywiście) quady pokupowali?
Zibar
Otwarto kąpielisko na P1

CYTAT
Wczoraj oficjalnie zaczęło funkcjonować kąpielisko nad brzegiem dąbrowskiego jeziora Pogoria I. Do dyspozycji osób wypoczywających są boiska do siatkówki plażowej oraz wypożyczalnia sprzętu wodnego.
snf (51).gif

Swoją drogą P1 może zyskać na atrakcyjności przez remont P3, zwłaszcza cześć plażowiczów zmotoryzowana, bo nie będzie gdzie stanąć za free w tym sezonie przy plaży głównej, a gdzieś czytałem, że na dojazdówkach stoi SM i rozdaje bilety po 50 pln na zachętę.
:)
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Nad Pogorią III tylko płatne parkingi

zal
W najbliższym sąsiedztwie plaży przy Pogorii III zaparkujemy tylko na płatnych parkingach. Na darmowy duży parking przy powstającym ośrodku nie wjedziesz - obowiązuje tam zakaz wjazdu.

Każdy kto w środę zdecydował się zaparkować przy dąbrowskiej "trójce" - na parkingu przy powstającym ośrodku - musiał liczyć się z pouczeniem, lub nawet mandatem w wysokości od 50 - 100 zł.

Policja przypomina - obowiązuje tam zakaz wjazdu!
wjedziesz
Plażowicze z przyzwyczajenia parkują na placu budowy, utrudniając przez to prace przy budowie ośrodka Centrum Sportu i Rekreacji.

W najbliższym sąsiedztwie "zamkniętego parkingu" powstało jednak kilka mniejszych prywatnych - gdzie średnio za 5 zł. za dzień możemy zostawić samochód.

Na 1 lipca planowane jest otwarcie plaży przy Pogorii III, natomiast darmowy parking przy powstający ośrodku czynny będzie pod koniec września - wówczas planowane jest zakończenie prac związanych z ośrodkiem.

Kilka galerii nddg snf (51).gif
http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...03_B/index.html

http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...11_A/index.html

http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...11_B/index.html

http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...12_A/index.html
Slyzaba
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...ystac,id,t.html

CYTAT
Molo na Pogorii ukończone! Można korzystać

2011-07-02, Aktualizacja: 2011-07-02 13:01

Naszemiasto.pl PAS
Od wczoraj wszyscy wypoczywający nad dąbrowskim jeziorem Pogoria III mogą już skorzystać oficjalnie z plaży z nowym piaskiem oraz promenady spacerowej i mola, które przeszły odbiór techniczny. Nad bezpieczeństwem kąpiących się czuwać będą ratownicy wodni, oraz policjanci i strażnicy miejscy.
Do końca września trwać będzie przebudowa Centrum Sportów Letnich. Powstaną m.in. boiska, plac zabaw, nowy parking. Całe przedsięwzięcie, łącznie z przebudową boisk, budową ścianki wspinaczkowej i skateparku w parku Zielona, kosztuje prawie 24 mln zł, z czego 85 proc. pokryje dotacja unijna.
Rysiu_dg
Wiecie może jak teraz jest z kajakami w Dąbrowie? Na III jest dalej ta wypożyczalnia, czy na czas budowy zamknięta? Jeśli działa to jakie ceny?
Kajaki na zielonej są chyba też wyłączone?
szer
Na Pogorii III masz dwa punkty - jeden tam gdzie ogródki działkowe - 10zł, a drugi z tyłu budowy - 7zł czy coś takiego, ale obsługa mało miła.
Slyzaba
W ostatnich tygodniach pojawiła się asfaltowa ścieżka zaczynająca się od mostku na Zielonej aż do 'promenady' na IIIce. Jeszcze jeden mostek został do wykończenia (aktualnie jest na nim piasek i trzeba przenieść rower) i cała trasa łącząca Zieloną i IIIkę będzie gotowa.

Dzisiaj prawie dwie godziny spędziłem z synem na ww. mostku i nasłuchałem się bardzo wielu zdziwionych tym asfaltem rowerzystów/biegaczy/spacerujących. Zdziwionych ale w każdym przypadku pozytywnie smile2.gif. Kilka osób pytało, dokąd prowadzi nowa droga... (w obydwu kierunkach) smile2.gif
Sebastian22
też ostatnio byłem w ww. okolicach i faktycznie do nie dawna była tam zwykła wydeptana ścieżka teraz jest ładny asfalt i jeszcze tylko jeden mostek został i będzie można całą trasę Zielona-PIII przejechać rowerem smile2.gif
ZMK
Materiał o dąbrowskich kompieliskach:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1284
Ajax
Jakieś 5 dni temu, od strony Łęknic była koszona trawa. Nie wiem co za firma to robiła ale chyba powinni posrzątać po sobie. W takim sensie, że jadąc na rolkach o mało nie wybiłem sobie zębów. Tyle kamieni, patyków, trawy na ścieżce, że masakra. Powinni zwracać na to uwagę....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.