CYTAT(Slyzaba @ wto, 05 lis 2013 - 00:42)

A nie jest to po prostu:
P i A URBAŃCZYK?
PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYKLeszku znalazło by się kilka przykładów ze starych grobowców, ale dopiero jak dostanę się do mojego archiwum (trochę mi się narobiło luk w zbiorach, gdy miałem przepięcie w domu), ale wystarczy przejść się na jakikolwiek cmentarz by bez trudu napotkać na taką pisownię. Robiąc kiedyś dokumentację na jednym z cmentarzy zwróciłem na to uwagę. Nie często stosowane, ale stosowane. Szczególnie jak w tym przypadku, gdy nie ma zbyt wiele miejsca, a kamieniarz chciał uwidocznić przede wszystkim nazwisko.
Co do daty, to przyznaję, ze trochę podpuściłem, by moze ktoś wpadł na podobny pomysł jak ja.
Mam taką teorię, że w 1901 coś musiało się wydarzyć, by data ta znalazła się w tym miejscu. Moze to coś zwiazanego z samym kopcem (powstańcy, krzyż, być moze ekschumacja lub cos zupełnie innego), a moze coś ważnego w historii rodu Urbańczyków. Ktoś się urodził, ktoś umarł... Niestety nie znam historii tej rodziny. Może ktoś coś wie lub ma gdzie to sprawdzić. Powstanie tego krzyża to jednak 1913 rok.
Moim postem nie miałem w zamiarze kogokolwiek obrazić czy urazić ( mam tu na myśli Ciebie Kolego Slyzaba ). Dobrze że nie dałeś się sprowokować.
A Bathurst'owi polecam raczej słabsze trunki, ...może mleko ??
Szkoda że na tym forum nie ma szybkiego czata, gdzie można by przeprowadzić coś w rodzaju burzy mózgów.
Pozdrawiam. "K"