Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Bathurst
Wracając do tematu Kuźnicy Warężyńskiej opublikowałem na blogu zaległe zdjęcia z okresu napełniania się zbiornika:
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/10/...-sie-wedki.html
Slyzaba
Obłęd! smile2.gif
Idealny materiał na porównanie - dawne/nowe. Tylko części z lokalizacji nie mogę rozpoznać... Może nie byłoby nadużyciem Bathurst, gdybym wspomniałbym, że gdybyś był kiedyś w tamtych okolicach i pstryknął kilka fotek... ;-)
Bathurst
A popstrykam z przyjemnością smile.gif
Slyzaba
Uzupełniłem spis ulic: http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej dzięki planowi http://dawnadabrowa.pl/mapa/plan,sztygarki_2355.html :

Aktualna: Kondratowicza
Historyczna: Zagórska

kusmanek
Jakiś czas temu, przeglądając NAC trafiłem na to zdjęcie, datowane na 1932 rok.
Na cokole krzyża wyraźnie można odczytać nazwisko fundatora: URBAŃCZYK.
Od razu przypomniała mi się ta historia:

CYTAT
Jak mówi legenda, podziemia budynku inżyniera górniczego przy narożniku ul. 3 Maja od strony kościoła św. Barbary służyły za katownię. Ciała ich złożono w mogile w kolonii Chechłówka (dziś skrzyżowanie ul. Aleja Róż i Legionów Polskich). Miejsce to w 50. rocznicę powstania uczcił krzyżem – pomnikiem Piotr URBAŃCZYK wójt gminy Dąbrowa w 1913 roku.

W trakcie rozbudowy węzła komunikacyjnego w kierunku Katowic, Zagórza
i Krakowa zniknęła „Chechłówka”, a pomnik URBAŃCZYKA znalazł się
w osamotnieniu i zapomnieniu na cmentarzu parafii św. Barbary.
Źródło
Czy na zdjęciu uwieczniono właśnie krzyż z Chechłówki, wzniesiony na powstańczej mogile? W zasadzie tylko kształt cokołu pasuje do tego ze starego cmentarza, ale krzyż miał być odnawiany w 1937 (taka data widnieje dziś na cokole).

No i jeszcze jedna sprawa: przy mogile miały być posadzone cztery kasztanowce, z których podobno tylko dwa przetrwały przebudowę węzła drogowego. Czy to te drzewa, a zarazem pierwotna lokalizacja krzyża: https://maps.google.pl/maps?q=d%C4%85browa+...2,20.3,,0,-11.4 ?

Pozdrawiam, Kusmanek.

Edit:
Czy kopiec z krzyżem z tego zdjęcia to ten sam, co powyżej?
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...azy_ilkenau.jpg
Slyzaba
W powiększeniu widać bardzo wyraźnie nazwisko: PIA(?)... URBAŃCZYK oraz datę 1901.

Ze źródła:
CYTAT
W trakcie rozbudowy węzła komunikacyjnego w kierunku Katowic, Zagórza
i Krakowa zniknęła ?Chechłówka?, a pomnik URBAŃCZYKA znalazł się
w osamotnieniu i zapomnieniu na cmentarzu parafii św. Barbary.
- pytanie: gdzie parafia św. Barbary ma cmentarz?

ps. Kusmanek - jakim cudem dostrzegłeś na zdjęciu z kierunkowskazem krzyż???

Nie przestajesz mnie zadziwiać... smile2.gif
Zaczyna to wyglądać spójnie - sprawdzałeś może znaczniki na starych mapach?
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 29 paź 2013 - 21:47) *
pytanie: gdzie parafia św. Barbary ma cmentarz?

Na Starocmentarnej.
Slyzaba
Dzięki Leszku.
Kusmanek - masz może foto cokołu ze Starocmentarnej?
kusmanek
Z tym zdjęciem z drogowskazami to akurat był przypadek smile2.gif
A fotografie krzyża na starym cmentarzu znajdziesz tu: http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm
Wygląda zupełnie inaczej, ale w 1937 miał być restaurowany. Może wtedy stracił oryginalny kształt. Co do map, to na żadnej nie znalazłem niczego, co przypominałoby kopiec. Na tej jednak jest chyba zaznaczony krzyż w kolonii Chechłówka, powyżej skrzyżowania, tuż nad krawędzią odkrywki Redenu (przynajmniej tak mi cię wydaje, kopia nie jest zbyt wysokiej rozdzielczości):
http://dawnadabrowa.pl/img/mapa_dabrowy_go...ata_50_cala.jpg
No i lokalizacja pasowała by do kierunkowskazów.
EDIT:
W tle faktycznie chyba widać hutę cynku Konstanty:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,cyn...stanty_739.html
W dodatku powyższe zdjęcie było chyba robione z tego kopca.
Slyzaba
Leszku - możesz dostarczyć nam wyraźniejszy skan/foto tego fragmentu mapy z Chechłówką?
Widać tam rzeczywiście coś a'la symbol krzyża.

http://dawnadabrowa.pl/img/mapa_dabrowy_go...ata_50_cala.jpg
kusmanek
Wyszperałem kolejną mapę z zaznaczonym krzyżem w tym miejscu (a nawet dwoma wacko.gif ).
Poniżej fragment austro-węgierskiej sztabówki datowanej na 1908 rok (czyli wydanej po 1901 - dacie z pomnika). Według mnie krzyż Urbańczyka to ten NE.

Leszek
CYTAT(Slyzaba @ śro, 30 paź 2013 - 16:30) *
Leszku - możesz dostarczyć nam wyraźniejszy skan/foto tego fragmentu mapy z Chechłówką?
Widać tam rzeczywiście coś a'la symbol krzyża.

Niestety nie mogę, to co jest na Eksploratorach to maksymalna rozdzielczość jaką mam.
Slyzaba
kusmanek - tylko za bardzo nie zgadza się ułożenie budynków huty cynku względem krzyża?
kusmanek
Moim zdaniem się zgadza. Poniżej małe przedstawienie graficzne.
Zielona kropka to położenie kopca według mnie (wypada niemal w miejscu, w którym dziś rosną dwa wspomniane wyżej kasztanowce).
Niebieska przerywana linia to zasięg kadru tego zdjęcia. Zwróć uwagę na charakterystyczny długi budynek huty.
Gruba, czarna przerywana linia to wygląd tego skrzyżowania po "wyprostowaniu" przez Niemców (w przybliżeniu).
Wychodzi z tego że krzyż był skierowany schodkami na zachód.
Poprawcie mnie jeśli się mylę smile2.gif

Slyzaba
'słuszna słuszność' smile2.gif
Może kiedyś udałoby się połączyć - kusmanek - Twoje poszukiwania poszczególnych obiektów np. tutaj http://dawnadabrowa.pl/?s=artykuly ?
Slyzaba
Fragment maila od jednego z mieszkańców:

CYTAT
ten krzyż stał "twarzą" w kierunku Starej Dąbrowy, kościoła św. Barbary. Huta Cynku jest z lewej strony patrząc na krzyż, ale oddziela ją od niego "kanion" resztki odkrywki kop. Reden, zasypywany żużlem z Huty Dzierżyńskiego. Gdy jechało się do Zagórza w kierunku kop. Mortimer, to krzyż był po lewej stronie. Ok. 100-200 m. za krzyżem skręcało się w kierunku Starego Cmentarza, zaś na wprost jechało się do Zagórza.
Nie wiedziałem nic o Urbańczyku jako wójcie. Rodzina Urbańczyków mieszkała na ul. Wojska Polskiego. W najokazalszym budynku na tej ulicy.
kusmanek
Czyli wszystkie moje ustalenia się potwierdziły smile2.gif Pozostaje jeszcze sprawa domniemanego pochówku powstańców styczniowych w tym kurhanie. Może dlatego krzyż przeniesiono na cmentarz? Ciekawe czy istnieje jakieś pisane źródło tej legendy.
Slyzaba
kusmanek - mam nowego maila. W załączniku mapa z identyczną lokalizacją jak Twoja i sporo ciekawych informacji:

CYTAT
W załączniku na czerwono zaznaczyłem stary przebieg dróg. Osobiście pamiętam ten krzyż. Stał na wysokim wzgórku, niedaleko stała wieżowa podstacja energetyczna. Pomiędzy Krzyżem, a ul. Kr. Jadwigi leżał "wąwóz" będący pozostałością niecki odkrywkowej kopalni Reden. Tym "wąwozem" biegła linia kolejowa i kończyła się na ul. Batorego (u zbiegu Wojska Polskiego , 1-go Maja). Tą linią transportowano półpłynny żużel kolebami z Huty i wylewano go przemieszczając wypełnienie w kierunku dzisiejszej Al. Róż. Druga strona ul. Starocmentarnej (patrząc z bramy cmentarza) to był księżycowy krajobraz. Ten teren stale się "podnosił". Stąd też nie pamiętam aż tak wysokiego wzgórka.

Niebieski kręgiem zaznaczyłem przybliżoną lokalizację na współczesnej mapie.

Na starej mapie Aleja Róż przebiega pomiędzy "trzema kwadracikami" na ostrym zakręcie - jednym z tych kwadracików jest "oberża" a zakrętem przy "północnym" krzyżu. Ma Pan rację, Krzyż Urbańczyka to ten północny krzyż.

Wracając do redenowskich Urbańczyków, to mieszkali oni na parterze po prawej stronie budynku dawnej Szkoły Handlowej przy Wojska Polskiego. W tej rodzinie było kilku chłopaków, kończyli oni m.in. AGH, Polit. Krakowską. Z tego "domu" wywodził się Andrzej Urbańczyk, lewicowy działacz krakowski, poseł do Sejmu RP, zginął tragicznie w Morzu Egejskim, w latach 90-tych.
Urbańczykowie prowadzili w latach 50-tych bardzo ciekawą działalność na rzecz społeczności Redenu. Wyprodukowali kilka egzemplarzy pralek elektrycznych i wypożyczali za opłatą.Ruch był taki, że trzeba było zapisywać się w tygodniową kolejkę, dopiero w 10-15 lat później myszkowski Światowid zacząć produkować Franie i SHL-ki.

Jak będzie Pan zainteresowany,prześlę szkic takiej pralki.

Na Starym Cmentarzu rozmawiałem z kwestującymi członkami Tow Przyj Dąbr. Namawiałem, żeby pogrzebali w zapisach metrykalnych parafii św. Barbary i MBA, bo tam są plany cmentarzy z podziałem na kwatery z numerami grobów. W księgach metrykalnych i pogrzebowych przy pogrzebach wpisywany jest nr grobu. Na Starym cmentarzu pochowany jest m.in. mój pradziadek. Ale myślę głównie o "bojownikach poległych w czasie zamachu bombowego na koszary" - cytuję z pamięci napis na mogile położonej pod murem tego cmentarza od strony posterunku energetycznego. Jakaś parafia musi przechowywać zapis o takim pochówku. Kościół sw. Barbary był świątynią mariawicką, a Stary Cmentarz obsługiwany był przez kancelarię parafii św. Aleksandra, później MBA. Warto by było dowiedzieć się gdzie przechowywane są takie dokumenty. Jeżeli zostaną "namierzone " te dokumenty, to ja obiecuję je skopiować.
kusmanek
Nie przypuszczałem że temat sam tak się rozwinie smile2.gif A tą wieżową stację trafo widać dobrze na tym zdjęciu:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...reden_wieza.jpg
Co do starego cmentarza i jego planów, była by to istna rewelacja. Może dzięki nim udało by się ustalić gdzie pochowano niemieckiego żołnierza z I wojny światowej. O tym pochówku wspomina wykaz cmentarzy Wielkiej Wojny z 1938 roku.
Edit:
A wracając jeszcze do krzyża, to miejsce w którym stał, jak i stary układ dróg widać dobrze na podstawie map katastralnych:
http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=...essionID=674363
Działka 103 obrazuje ten zakręt przed przebudową. Widać charakterystyczne wcięcie koło kasztanowców - tam zapewne stał kopiec. Działka 104/1 pokazuje to skrzyżowanie po "wyprostowaniu" przez Niemców.
Slyzaba
- wieża trafo: dokładnie ta z podesłanego linka
- plany cmentarza: kto ma 'wejścia' do Bazyliki i św. Barbary?
- krzyż ze Starocmentarnej i krzyż Urbańczyka nie mają ze sobą nic wspólnego. Ani cokół, ani krzyż, ani sama postać Jezusa.
kusmanek
CYTAT(Slyzaba @ nie, 03 lis 2013 - 12:04) *
- krzyż ze Starocmentarnej i krzyż Urbańczyka nie mają ze sobą nic wspólnego. Ani cokół, ani krzyż, ani sama postać Jezusa.

Czyli część legendy obalona. Ciekawe jak jest z wersją o powstańcach smile2.gif
Korfanty
CYTAT(Slyzaba @ nie, 03 lis 2013 - 14:04) *
- wieża trafo: dokładnie ta z podesłanego linka
- plany cmentarza: kto ma 'wejścia' do Bazyliki i św. Barbary?

No to co to za krzyż na starym cmentarzu był z datą 1937, był bo już go nie ma od zeszłego roku w tym miejscu?

Slyzaba, proszę podaj dowody na to, że to żaden z elementów krzyża z Chechłówki.
Nie wystarczy napisać "nie mają nic ze sobą wspólnego". Na podstawie jakich informacji Kolega wyciągnął takie a nie inne wnioski ?
kusmanek
CYTAT
A największy krzyż, który stał kiedyś niedaleko, był przywieziony tutaj z Chechłówki przez mojego drugiego dziadka, pierwszego wójta Dąbrowy Górniczej, Piotr Urbańczyka.

Źródło
To jak w końcu jest z tym krzyżem conf (13).gif ?
Slyzaba
Hej Korfanty,

Porównałem fotografie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/krzyz,urbanczyka_2366.html
http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm

Nie potrafię znaleźć ani jednego elementu wspólnego. Ciekawi mnie cały czas też data 1901 (a ponoć krzyż Urbańczyka miał być ustawiony w 50'lecie powstania styczniowego).

Może na którymś etapie wymieszaliśmy dwa krzyże, które stały bardzo blisko siebie (widać to na mapie kusmanka)?

kusmanek: czyli - wg materiału z DZ - krzyż z Chechłówki miałby w końcu trafić do Antoniego a nie na Starocmentarną?
Korfanty
CYTAT(Slyzaba @ pon, 04 lis 2013 - 19:38) *
Hej Korfanty,

Porównałem fotografie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/krzyz,urbanczyka_2366.html
http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm

Nie potrafię znaleźć ani jednego elementu wspólnego. Ciekawi mnie cały czas też data 1901 (a ponoć krzyż Urbańczyka miał być ustawiony w 50'lecie powstania styczniowego).

Może na którymś etapie wymieszaliśmy dwa krzyże, które stały bardzo blisko siebie (widać to na mapie kusmanka)?

kusmanek: czyli - wg materiału z DZ - krzyż z Chechłówki miałby w końcu trafić do Antoniego a nie na Starocmentarną?

Wydaje mi się Kolego Slyzaba, że nie masz jednak racji.
1. Nie wiem gdzie Ty wyczytałeś w linku Kusmanka do DZ ze trafił do Antoniego a nie na Starocmentarną.
2. Porównując zdjęcie z NAC i zdjęcie Nowaka, Jezus pasuje jak ulał (reszta to zupełnie nowy twór).
3. Nie 1901 a 1913, co wynika czytając chociażby tą stronę LINK .
4. Zastanawialiście się kilka postów wcześniej nad czymś co przypomina PIA(?)... Kiedyś pisownia wyrazów na cokołach obelisków, pomników itp wyglądała tak: Pierwsza duża litera (np wielkość 20 pkt), reszta wyrazu pisana mniejszą czcionką (np wielkość 10 pkt). Powinieneś to wiedzieć jako historyk amator. W tym przypadku mamy "Piotr i Antonina" a rok to nie 1901, a 1913 (zdjęcie niestety nie jest idealne i łatwo się pomylić).

Koniec i kropka. Możesz się z tym nie zgadzać, lub przyjąć to jako wiarygodne.
I proszę nie pisz nigdy, że coś jest oczywiste tylko dla tego, że Ci się tak wydaje.

Pozdrawiam
Korfanty
Bathurst
CYTAT(Korfanty @ pon, 04 lis 2013 - 19:58) *
W tym przypadku mamy "Piotr i Antonina" a rok to nie 1901, a 1913 (zdjęcie niestety nie jest idealne i łatwo się pomylić).

Niech mnie kule biją! Widzę 1901 a nie 1913
Leszek
Ja też, widać ten sam metyl piliśmy laugh.gif

Edit:
O ile mogę uznać, że na końcu mogłoby być zniekształcone/zamazane '3', o tyle nie widzę szans, żeby '1' spuchło i wyglądało jak '0'.
Bathurst
CYTAT(Leszek @ pon, 04 lis 2013 - 21:42) *
Ja też, widać ten sam metyl piliśmy laugh.gif

laugh.gif

Może, to skutki eteromanii ( nie mylić z erotomanią wink.gif )? Podobno przed wojną u naszych sąsiadów Ślązaków i dalszych sąsiadów Rusinów w Beskidzie Niskim raczyli się tym na potęgę. U nas pewnie też amatorzy się znaleźli - eter był tani i skuteczny wink.gif
Slyzaba
Korfanty - dzięki za cenne spostrzeżenia i dołączenie się do wątku. Zawsze jestem otwarty na różne interpretacje, opinie, zdania. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę swojego wpisu, w którym 'narzucałbym oczywistość'... ;-)

Podpisuję się przed przedmówcami w zakresie daty - jakbym tego nie powiększał to widzę również 1901?

Informacja o sposobie pisowni na cokołach jest dla mnie nowością - nie kojarzę żadnego z kilkudziesięciu zdjęć z pomnikami, popiersiami etc. na mojej stronie, żeby takowa została użyta. Dzięki zatem za taką wiedzę.

ps. gdzież tam ze mnie historyk amator smile2.gif smile2.gif
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ pon, 04 lis 2013 - 23:08) *
Informacja o sposobie pisowni na cokołach jest dla mnie nowością

Wydaje mi się, że widziałem w ten sposób zapisaną sygnaturę kamieniarza, nie kojarzę za to żadnego napisu "głównego" na pomniku czy nagrobku. Korfanty - masz może jakieś zdjęcia?

I tak mi się jakoś wydaje, że mało miejsca na Piotra tam jest - między 'P' i 'I' odstęp jest taki, jak między 'I' i 'A'.
Slyzaba

A nie jest to po prostu:

P i A URBAŃCZYK?
Korfanty
CYTAT(Slyzaba @ wto, 05 lis 2013 - 00:42) *
A nie jest to po prostu:

P i A URBAŃCZYK?

PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYK

Leszku znalazło by się kilka przykładów ze starych grobowców, ale dopiero jak dostanę się do mojego archiwum (trochę mi się narobiło luk w zbiorach, gdy miałem przepięcie w domu), ale wystarczy przejść się na jakikolwiek cmentarz by bez trudu napotkać na taką pisownię. Robiąc kiedyś dokumentację na jednym z cmentarzy zwróciłem na to uwagę. Nie często stosowane, ale stosowane. Szczególnie jak w tym przypadku, gdy nie ma zbyt wiele miejsca, a kamieniarz chciał uwidocznić przede wszystkim nazwisko.

Co do daty, to przyznaję, ze trochę podpuściłem, by moze ktoś wpadł na podobny pomysł jak ja.
Mam taką teorię, że w 1901 coś musiało się wydarzyć, by data ta znalazła się w tym miejscu. Moze to coś zwiazanego z samym kopcem (powstańcy, krzyż, być moze ekschumacja lub cos zupełnie innego), a moze coś ważnego w historii rodu Urbańczyków. Ktoś się urodził, ktoś umarł... Niestety nie znam historii tej rodziny. Może ktoś coś wie lub ma gdzie to sprawdzić. Powstanie tego krzyża to jednak 1913 rok.

Moim postem nie miałem w zamiarze kogokolwiek obrazić czy urazić ( mam tu na myśli Ciebie Kolego Slyzaba ). Dobrze że nie dałeś się sprowokować.

A Bathurst'owi polecam raczej słabsze trunki, ...może mleko ?? rolleyes.gif

Szkoda że na tym forum nie ma szybkiego czata, gdzie można by przeprowadzić coś w rodzaju burzy mózgów.

Pozdrawiam. "K"
Leszek
CYTAT(Korfanty @ wto, 05 lis 2013 - 00:40) *
CYTAT(Slyzaba @ wto, 05 lis 2013 - 00:42) *
A nie jest to po prostu:

P i A URBAŃCZYK?

PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYK

Dla uzyskania takiego efektu pierwsze litery musiałyby być co najmniej 4x większe.
Bathurst
Widziałem takie powiększone litery na starych nagrobkach Cmentarza Rakowickiego w Krakowie. Zawsze mnie zastanawiało - dlaczego tak? Widzę, że jest okazja dowiedzieć się czegoś więcej rolleyes.gif
kusmanek
Ale namieszałem z tym krzyżem rolleyes.gif
W artykule z DZ chodzi o cmentarz na Starocmentarnej. Potwierdza to hipotezę że krzyż z Chechłowki przeniesiono właśnie tam.
Zmartwiła mnie informacja Korfantego, że krzyża już tam nie ma. Wie ktoś może gdzie się teraz znajduje?
Ja też porównałem sobie zdjęcia i doszedłem do podobnych wniosków co Korfanty.
Figura Chrystusa jak również tabliczka INRI wyglądają bardzo podobnie. Zwróćcie uwagę na szaty. Pozostałe elementy znacznie się już różnią.

Oba krzyże mogły stać w Chechłówce. Zdjęcie z datą 1901 zrobiono w 1932 roku. W 1937 być może krzyż zastąpiono nowym z terakoty, zachowując tylko figurę. Na fotografii z niemieckimi drogowskazami (1941) krzyż jest już jakby jaśniejszy, cokół też wydaje się być inny.
Teraz sprawa napisów.
Data według mnie to 1901. 1913 nijak nie pasuje. Nie znaczy to jednak iż krzyża nie postawiono w 1913. Pamiętajmy że do 1914 Dąbrowa była pod zaborem rosyjskim. Za wszelkie upamiętnianie powstańców groziła wywózka na Sybir. Data 1901 mogła więc być "zmyłą" smile2.gif
Hipoteza z mniejszą czcionką jest ciekawa. Aż przejdę się na Cmentarz Rakowicki żeby sfotografować to o czym piszecie. Tłumaczyło by to tak długą przestrzeń pomiędzy "PIA" oraz "URBAŃCZYK". Ale moim zdaniem "Piotr" nijak by się tam nie zmieścił. A nawet jeśli czcionka była by tak mała, to "Antonina" też była by krótsza, a odstęp do nazwiska dalej za duży. To chyba faktycznie tylko "P. i A. URBAŃCZYK"
Na koniec jeszcze dodam że sprawca całego "zamieszania" spoczywa na cmentarzu przy 11 Listopada:
Slyzaba
Byłem święcie przekonany, że do szkoła sportowa nr 29 a dostałem maila, że to Zagórze. Prośba o Wasze opinie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/piece,dl...iedla_2385.html

GniecionY
Również uważam że to Zagórze.
Budynek w tle to "Orion"
A zdjęcie prawdopodobnie zrobione z okolic ul. Kieleckiej.
Mały77
Jak dla mnie za stare to zdjęcie jak na SP29 (czyli na Broadway'u).
Grzegorz-dg
Mam do was prośbę na stronie Dawna D. jest opublikowane zdjęcie zespołu szkół ekonomicznych jest przy niej usytuowany przystanek komunikacji miejskiej jak myślicie który to może być rok nie pamiętam aby w tym miejscu był przystanek.
Bathurst
Ja pamiętam smile.gif Tak mi się Grzegorzu wydaje, że to druga połowa lat 90-tych a może nawet rok 2000-2003.
Mały77
CYTAT(Bathurst @ pon, 18 lis 2013 - 18:14) *
Ja pamiętam smile.gif Tak mi się Grzegorzu wydaje, że to druga połowa lat 90-tych a może nawet rok 2000-2003.

Mnie też się tak wydaje - dowodem może być Deawoo Tico jeszcze niezardzewiałe - a to było w tamtych latach - na pewno po 97 roku wink.gif
Leszek
Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że to na pewno nie 1997 - lakierowane zderzaki w tico pojawiły się chyba koło 1999-2000 roku, początkowo były czarne we wszystkich (znaczy się w obydwu) wersjach wyposażenia.
GniecionY
Przystanek mógł być przestawiony na czas remontu pobliskiego przejścia dla pieszych który, był chyba w roku 2000-2001.
A w miejscu istniejącego przystanku było tymczasowe przejście dla pieszych.
Master
Tak musiało byc, przystanek był tymczasowy.
bzenek
CYTAT
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/otwa...cznej_2401.html

Uroczystość otwarcia sali gimnastycznej z udziałem prezydenta M. Dula, przewodniczącego R.M. S. Stokłosy i przedstawicieli kuratorium. Czy ktoś poznaje, w której to szkole?

SP nr 7. Obecne gimnazjum nr 1.
CYTAT
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/w,pa...cznej_2372.html

Klasa umuzykalnienia i teorii PSM im. Michała Spisaka. Czy to wnętrze PSM przy ul. Wojska Polskiego?

Stawiam na PKZ. W lewym oknie widać blok przy Górników Redenu, a w prawym oknie zieleń parku Hallera (i toi-toi na przystanku w kierunku Gołonoga).

Szkoła muzyczna debiutowała w PKZ na piętrze. Chyba tam gdzie ostatnio była szkoła języków (szkoła tańca ?).
sandwich
Na sto procent PKZ. Nie było takich okien na WP.
Slyzaba
Dzięki bzenek&sandwich !
kusmanek
Na stronie SBC trafiłem na ciekawe zdjęcie dawnej ulicy Legionów:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...ds=44&lp=78
Poniżej zrzut ekranu:

Kojarzy ktoś może miejsce wykonania? Nie jest to przypadkiem Chechłówka?
Slyzaba
Kiedyś Leszek rozgryzł to zdjęcie ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.