Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Bathurst
CYTAT
co do 藕r贸de艂ka tego strumyka - ono tak do ko艅ca i na dobre wcale nie wysch艂o, bije jeszcze kr贸tkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewaj膮c str贸偶k膮 wody ulic臋 Ko艣cieln膮. Krasowe, okresowe 藕r贸d艂o, jak w wapieniach si臋 nagromadzi wody.

faktycznie, w艂a艣nie mia艂em o tym pisa膰 wink.gif

CYTAT
Te "rowy" m. Babi膮 艁aw膮 (strumieniem), a lasem ci膮gn膮cym si臋 do Pogorii I, to zwali艣my "stawikiem". Takie ma艂e piaskownie miejscowych.

Z tego co pisze Olo to Rowy by艂y troch臋 dalej.
bzenek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 18 gru 2012 - 23:55) *
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/frag...onogu_1697.html
Opis p贸ki co skromny bo "nie czuj臋" miejsca wykonania zdj臋cia. Ch臋tnie go uzupe艂ni臋 smile2.gif.

Troch臋 popyta艂em

1. ty艂 domu 艁opatki z restauracj膮 Pogorianka
2. ty艂 domu fotograf贸w Dro偶d偶贸w
3. stacja energetyczna (przebudowana istnieje do dzi艣)
4. co艣 na ty艂ach poczty (to ta dyskutowana pompownia ?)
5. nie wiem ale w prawo by艂o dom Bochenk贸w, dalej dom go艂onoskiego felczera i sklep.

Felczer za艂atwia艂 proste przypadki. Przy powa偶nych zachorowaniach bieg艂o si臋 na go艂onosk膮 poczt臋 i dzwoni艂o na Reden po lekarza. Przyje偶d偶a艂 konnym wozem.

Za sklepem Stacyjna skr臋ca艂a w lewo i bieg艂a za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej.
Dzisiaj by bieg艂a miedzy intermarche i blokami.

Za placami fotografa go艂onoski przejazd kolejowy.
Obecnie Stacja energetyczna i ko艣ci贸艂 na swoim miejscu. Reszta nieco zmieniona. wink.gif

Leszek
CYTAT(bzenek @ nie, 17 lut 2013 - 15:47) *
Wiem, 偶e basen by艂 na Zielonej bo tam p艂ywa艂em.
Gdzie艣 mi 艣wita, 偶e by艂 jeszcze jeden - wystawiony przez KWK Zawadzki.
Gdzie to by艂o ? Ksawera ?

Na Zag艂臋biance by艂 basen odkryty, na Ksawerze kryty (jest do tej pory zreszt膮).
Ma艂y77
CYTAT(Leszek @ 艣ro, 27 lut 2013 - 19:26) *
Na Zag艂臋biance by艂 basen odkryty, na Ksawerze kryty (jest do tej pory zreszt膮).

Na Ksawerze chyba dalej jest - nawet tam p艂ywa艂em. Niestety na Zag艂臋biance widzia艂em tylko ju偶 nieczynny - lata 80.
Leszek
To偶 w艂a艣nie napisa艂em, 偶e dalej jest smile2.gif Niedawno by艂 remontowany (2010 rok).
Bathurst
CYTAT
Za sklepem Stacyjna skr臋ca艂a w lewo i bieg艂a za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej.

kurcz臋 a ja ca艂e 偶ycie my艣la艂em, 偶e Stacyjna bieg艂a dok艂adnie tak jak dzisiejsza Parkowa wallbash.gif
poniewa偶 wiele lat mieszka艂em w tych okolicach Twoja wiadomo艣膰 Bzenek ma dla mnie taki sam ci臋偶ar jak dla potomnych odkrycie Kopernika.
Wpad艂o mi do g艂owy, 偶eby Ci臋 spali膰 na stosie heretyku wink.gif
pulsatilla1214
CYTAT

te jesiony, kt贸re tam rosn膮 przy parkingu pod pomnikiem, to przy niej kiedy艣

od ogrodzenia pomnika na N w b艂ocie czasem mo偶na dostrzec fragmenty granitowych kraw臋偶nik贸w... wink.gif
Slyzaba
Mroczno艣膰 jak膮艣 mam...

Czy pomo偶ecie mi opisa膰 t膮 poczt贸wk臋? Czy w pierwszym budynku po lewej by艂 Urz膮d Miasta?

Ten w dalszej perspektywie, to na pewno nie jest to ten budynek, co poni偶ej. Nie mog臋 ich ulokowa膰...

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dabrowsk...aja,22_538.html
Bathurst
na g贸rnym zdj臋ciu ta wysoka kamienica, to ta w kt贸rej by艂o kiedy艣 kino "Bajka"
Slyzaba
Dzi臋ki - budynek istnieje do dzi艣. Przez niego przechodzi艂o si臋 do w艂a艣ciwego kina BAJKA?

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html
Leszek
Tak, w tej chwili jest tam pusta parcela. O ile dobrze pami臋tam, kiedy艣 by艂 to Dom Ludowy.
Bathurst
taka ciekawostka o nieistniejacym ju偶 Nadle艣nictwie Go艂on贸g
CYTAT
Nadle艣nictwo Go艂on贸g - utworzone zosta艂o w roku 1921. Do 1945 r. nosi艂o nazw臋 D膮browa. W okresie by艂o to jedno z najbogatszych Nadle艣nictw w Polsce. Dochody czerpa艂o ze sprzeda偶y piasku na podsadzk臋 dla kopal艅 w臋gla kamiennego.

http://www.katowice.lasy.gov.pl/web/siewierz/organizacja
Bathurst
Ciekawostka a mo偶e urban legend:
ot贸偶 podobno w lesie na Podlesiu dochodzi艂o do pewnego okrutnego procederu. Zabijano tam bezpa艅skie i skradzione psy w celu pozyskania z nich smalcu. Psi smalec dawniej uwa偶ano za 艣rodek leczniczy.

Google na has艂o "psi smalec" wywala 10 300 wynik贸w...........
Slyzaba
Wcale bym si臋 nie zdziwi艂, gdyby to by艂o prawd膮. W wi臋kszo艣ci wsi mo偶esz kupi膰 taki smalec (pono膰 b.b. skuteczny na choroby dr贸g oddechowych...).
Slyzaba
- czy to park Zielona??
Bathurst
kapitalne zdj臋cie!
patrz膮c na t膮 metalow膮 konstrukcj臋 do wspinania to nasuwa mi si臋 skojarzenie w艂a艣nie z parkiem na Zielonej
luket
Heh, pami臋tam jak przeczo艂giwa艂em si臋 przez t膮 "d偶d偶ownic臋" po lewej stronie smile2.gif Stary dobry plac zabaw na zielonej smile2.gif
Grzegorz-dg
Park Zielona dawniej t臋tni艂 偶yciem by艂 bardziej zadbany jak na tamte czasy wida膰 to po fotografiach pi臋kna fotka.
Bathurst
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 14 mar 2013 - 22:40) *
Park Zielona dawniej t臋tni艂 偶yciem by艂 bardziej zadbany jak na tamte czasy wida膰 to po fotografiach pi臋kna fotka.

Nie martw si臋 tak smile.gif teraz te偶 nie jest 藕le - bardzo lubi臋 tam przychodzi膰 z ca艂膮 rodzin膮 i wypi膰 piwko w sezonowym barku ko艂o fontanny. A chodniki nie takie najgorsze - jak w贸zek dzieci臋cy przeje偶d偶a to znaczy 偶e jest OK
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 15 mar 2013 - 00:00) *
- czy to park Zielona??

tak

albo i nie

zacz膮艂em mie膰 w膮tpliwo艣ci
Ewcia B
Tak.To park zielona.Po prawej stronie od g艂贸wnej alejki by艂 plac zabaw dla dzieci.
luket
na 100% Park Zielona, zreszt膮 obecny plac zabaw jest w tym samym miejscu. Metalowe konstrukcje zabawek zosta艂y usuni臋te kilka lat temu, i zast膮pione drewnianymi.
Grzegorz-dg
No teraz te偶 t臋tni 偶yciem szczeg贸lnie jak nowe boiska do siatk贸wki zrobili i ca艂e centrum sport贸w letnich odnowili ,tylko 偶e po tych fotografiach starych wida膰 偶e wtedy na tamte czasy by艂 lepiej zadbany 艂awki alejki.
sandwich
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 16 mar 2013 - 12:44) *
No teraz te偶 t臋tni 偶yciem szczeg贸lnie jak nowe boiska do siatk贸wki zrobili i ca艂e centrum sport贸w letnich odnowili ,tylko 偶e po tych fotografiach starych wida膰 偶e wtedy na tamte czasy by艂 lepiej zadbany 艂awki alejki.

Te metalowe zabawki bawi艂y mnie jak by艂em ma艂y i moje dzieci 30 lat p贸藕niej

vacu
CYTAT(sandwich @ sob, 16 mar 2013 - 21:07) *
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 16 mar 2013 - 12:44) *

Te metalowe zabawki bawi艂y mnie jak by艂em ma艂y i moje dzieci 30 lat p贸藕niej

Kurde do tej "rury" zawsze ba艂em si臋 wej艣膰 jak by艂em ma艂y tongue.gif Taka mini klaustrofobia wink.gif

Ciekawe czy dzi艣 takie cuda dosta艂yby wszelkie atesty itp. by艂o to w sumie troszk臋 niebezpieczne, bo gdyby co艣 si臋 dziecku sta艂o w 艣rodku to wyci膮ganie troch臋 by zaj臋艂o.
Bathurst
CYTAT(vacu @ sob, 16 mar 2013 - 21:12) *
Ciekawe czy dzi艣 takie cuda dosta艂yby wszelkie atesty itp. by艂o to w sumie troszk臋 niebezpieczne, bo gdyby co艣 si臋 dziecku sta艂o w 艣rodku to wyci膮ganie troch臋 by zaj臋艂o.

Atesty niepotrzebne a jak s膮 to i tak nie zwalniaj膮 od my艣lenia rodzic贸w.
Odno艣nie wyci膮gania dzieciaka z tych metalowych rusztowa艅 - przy dzieciach cz艂owiek si臋 dowiaduje jaki jest szybki, sprawny i na ile go naprawd臋 sta膰 wink.gif
Bathurst
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
do "Pogorianki" na oran偶ad臋.

CYTAT
Nie posiada艂 Go艂on贸g wi臋kszych zak艂ad贸w gastronomicznych, ale POGORIANK臉 zna艂o wielu. Przy ul. Stacyjnej prowadzi艂 j膮 Antoni 艁OPATKA. By艂a jedynym, prywatnym zak艂adem z wyszynkiem i pysznymi potrawami z drobiu. 艁opatka by艂 wi臋藕niem obozu o艣wi臋cimskiego i jak powszechnie s膮dzono siedzia艂 tam razem z J贸zefem Cyrankiewiczem. To mia艂o mu u艂atwia膰 prowadzenie lokalu z wyszynkiem. Jak by艂o naprawd臋 wiedzia艂 tylko w艂a艣ciciel POGORIANKI, ale zje偶d偶ali do niego zewsz膮d bo nadziewane „szyjki g臋sie” i „偶urek” by艂y tu najlepsze

http://www.dabrowag.yoyo.pl/dawniej/zmiany.htm

Bathurst
http://www.dawnadabrowa.pl/img_m/dabrowa_g...reden_wieza.jpg

Co to za wie偶a na zdj臋ciu? Na hut臋 cynku bym nie stawia艂..
Slyzaba
W艂a艣ciciel zdj臋cia napisa艂 przed chwil膮 na FB, 偶e tam by艂a stacja trafo.
Bathurst
Kiedy艣 koloruj膮c malowanki z dzieckiem zastanawia艂em si臋 nad wykonaniem tak dla jaj paru prostych prac D膮browy w stylu "sztuki naiwnej". Mowa tutaj o prymitywizmie jak w obrazach Nikifora.
Okaza艂o si臋, 偶e nie by艂bym pierwszym - Cezary Mi艂o艣 i jego prace znalezione w necie. 艁adne, prawda wink.gif

Uploaded with ImageShack.us

Bathurst
jeszcze jeden

Bathurst
W momencie tragicznego wydarzenia jakim by艂a 艣mier膰 m艂odego d膮browskiego himalaisty Tomasza Kowalskiego, warto wspomnie膰 o innej o osobie kt贸rej kr贸tkie 偶ycie sko艅czy艂o si臋 w g贸rach a kt贸ra na zawsze ju偶 zostanie zwi膮zana z D膮brow膮 G贸rnicz膮. Jej gr贸b znajduje si臋 na cmentarzu na g贸rce w Go艂onogu.
Historia nie najstarsza ale warta poznania i chwili refleksji..........

http://www.annapasek.org/images/stories/me..._pomnik_nie.pdf

http://www.annapasek.org/
Slyzaba
Dzi臋ki Bathurst za informacje o Fundacji - nie zna艂em ani jej dzia艂alno艣ci ani Anny Pasek.
Bathurst
"Zabawy dzieci z wielkiej p艂yty" z lat 80-tych na moim blogu. http://blogdabrowski.blogspot.com/

Slyzaba
Kto艣 kiedy艣 pyta艂 o zdj臋cia z budowy 艁臋knic. Dzi艣 odebra艂em taki rarytas z lat 70:

Bathurst
Je艣li tak no to budujemy smile.gif

Bloki na Tiereszkowej. Pocz膮tek lat 80-tych. Dok艂adn膮 dat臋 podam p贸藕niej. Jednego bloku jeszcze nie ma.
Slyzaba
By艂em 艣wi臋cie przekonany, 偶e du偶e osiedla wybudowano w latach 70 a nie 80. Z dzieci艅stwa nie pami臋tam 偶adnej du偶ej budowy w DG. Ciekawa perspektywy Twojego zdj臋cia... nijak nie mog臋 dopasowa膰 miejsca smile2.gif

ps. zaraz przejrz臋 archiwum i zobacz臋 czy mam jeszcze jak膮艣 budow臋, kt贸rej nie udost臋pni艂em na dawnadabrowa.pl smile2.gif
Bathurst
Za plecami fotografa jest obecnie FRAC
Dami7
CYTAT(Bathurst @ 艣ro, 20 mar 2013 - 23:05) *
"Zabawy dzieci z wielkiej p艂yty" z lat 80-tych na moim blogu. http://blogdabrowski.blogspot.com/Uploaded with ImageShack.us
"Zabawy dzieci z wielkiej p艂yty"... To jakby nie o mnie, wychowa艂em si臋 na go艂onoskiej "Star贸wce"... Ale zabawy mieli艣my podobne. Na zdj臋ciu wida膰 fragment budynku szko艂y, do kt贸rej chodzi艂em przez 6 lat - od trzeciej do 贸smej klasy (koniec lat 60-tych, pocz膮tek 70-tych ub. wieku). Miejsce ze zdj臋cia to dla mnie pocz膮tek magicznego 艣wiata dzieci臋cych przyg贸d. Tutaj rozpoczyna艂y si臋 wszystkie zabawy i wyprawy. Tutaj chodzili艣my si臋 "bi膰 po lekcjach". Tu - na zboczach G贸rki Ko艣cielnej - palili艣my skr臋ty z li艣ci. St膮d zim膮 wyruszali艣my na szalone zjazdy w d贸艂 "od kibla" (w miejscu, gdzie dzi艣 stoi dom oo. Franciszkan贸w sta艂a drewniana s艂awojka, poni偶ej kt贸rej rozpoczyna艂a si臋 lodowa rynna, ko艅cz膮ca si臋 przy ulicy. Zjazd t膮 rynn膮 na sankach, 艂y偶wach czy na butach dostarcza艂 niez艂ej adrenaliny.). Tutaj umawiali艣my si臋 z dziewczynami na spacery po cmentarnych alejkach czy na wsp贸lne zbieranie 偶o艂臋dzi i kasztan贸w. Niedaleko tego miejsca polecia艂em po zboczu w d贸艂, kr臋c膮c takie salta, 偶e kolega stwierdzi艂, i偶 lepszych nie widzia艂 w najlepszym westernie smile2.gif T臋dy chodzili艣my na narty lub sanki za cmentarz - je藕dzili艣my za murem, kt贸ry oddziela dzi艣 star膮 od nowej cz臋艣ci go艂onoskiej nekropolii lub na g贸rce, o kt贸rej wtedy m贸wi艂o si臋 Borowa (na jej szczycie sta艂a drewniana wie偶a triangulacyjna).Echhhh... To se ne vrati :/
CYTAT(Bathurst @ czw, 21 mar 2013 - 21:51) *
Za plecami fotografa jest obecnie FRAC
Wtedy to by艂 pawilon "Nasz Dom" smile2.gif
Slyzaba
aaa ok - teraz si臋 wszystko zgadza. Szuka艂em tego uk艂adu blok贸w z ca艂kowicie innej perspektywy.
Wracaj膮c do budowania - 1933, 17 wrzesie艅 i para zakochanych ogl膮da sw贸j przysz艂y dom?

ps. Bathurst - postaram si臋 w najbli偶szych dniach wzi膮膰 na warsztat Twoje zdj臋cia smile2.gif
Leszek
A w tle znowu kolejka piaskowa smile2.gif
BTW, w艣r贸d tych skan贸w jest jeden, na kt贸rym prawdopodobnie wida膰 wie偶臋 szybu Albert i jak膮艣 ramp臋, by膰 mo偶e kopalni Maksymilian.
Slyzaba
Tam gdzie stary Staszic (Staszyc) tam i kolejka piaskowa. Ciekawe jak wtedy wygl膮da艂o 偶ycie obok wiecznie poruszaj膮cych si臋 wagonik贸w z piaskiem (czy one ha艂asowa艂y?).

Bathurst mnie zmobilizowa艂 i teraz ca艂膮 seri臋 trzeba b臋dzie obrobi膰, mimo, 偶e w planach mia艂em zdj臋cia od p. Adama Tryby i od VC 19-78 MC POLAND (tu b臋dzie kilka super unikalnych fotek - szczeg贸lnie dla fan贸w motocykli). Niedobry ten Bathurst... ;-)
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ czw, 21 mar 2013 - 23:26) *
Tam gdzie stary Staszic (Staszyc) tam i kolejka piaskowa. Ciekawe jak wtedy wygl膮da艂o 偶ycie obok wiecznie poruszaj膮cych si臋 wagonik贸w z piaskiem (czy one ha艂asowa艂y?).

Przypuszczam, 偶e kolejka wydawa艂a podobne odg艂osy jak wyci膮gi krzese艂kowe - mo偶e troch臋 wi臋cej zgrzyt贸w od ko艂ysz膮cych si臋 wagonik贸w.
olo
Po lewej stronie, przy domu stoi studnia, do kt贸rej p贸艂 Go艂onoga (i ja z Cedlera te偶) chodzili艣my z wiaderkami
po wod臋, kiedy jej brakowa艂o w naszych kranach. I jeszcze ten pan, kt贸ry niesie ba艅ki z mlekiem. Ech...
Bathurst
CYTAT(Dami7 @ czw, 21 mar 2013 - 22:11) *
Na zdj臋ciu wida膰 fragment budynku szko艂y, do kt贸rej chodzi艂em przez 6 lat - od trzeciej do 贸smej klasy (koniec lat 60-tych, pocz膮tek 70-tych ub. wieku)

Jaki to by艂 numer szko艂y?

CYTAT
Po lewej stronie, przy domu stoi studnia, do kt贸rej p贸艂 Go艂onoga (i ja z Cedlera te偶) chodzili艣my z wiaderkami
po wod臋, kiedy jej brakowa艂o w naszych kranach.

Potwierdzam, s膮siad te偶 w tych czasach chodzi艂 podczas awarii. Natomiast jak nie by艂o wody w blokach na Cedlerach i Cz. Sztandar贸w to pami臋tam, 偶e w latach 80-tych chodzili艣my po wod臋 w trzy miejsca:
- do dom贸 na Gwardii Ludowej, obok stacji Bliska
- do dom贸w kolejowych przy PKP w Go艂onogu
- do nieistniej膮cej bazy samochod贸w ci臋偶arowych teraz domki socjalne na Spisaka
Leszek
Dawniej:

i dzi艣 (dos艂ownie smile2.gif ):

olo
CYTAT(Bathurst @ sob, 23 mar 2013 - 16:02) *
CYTAT(Dami7 @ czw, 21 mar 2013 - 22:11) *
Na zdj臋ciu wida膰 fragment budynku szko艂y, do kt贸rej chodzi艂em przez 6 lat - od trzeciej do 贸smej klasy (koniec lat 60-tych, pocz膮tek 70-tych ub. wieku)

Jaki to by艂 numer szko艂y?

Szko艂a Podstawowa nr 12. Jej uczni贸w przej臋艂a Szko艂a Podstawowa nr 18 przy Starowiejskiej. Mia艂em w膮tpliw膮 okazj臋 ucz臋szcza膰 do 12 przez jeden miesi膮c bo, op贸藕ni艂y si臋 prace z oddaniem "osiemnastki". Lekcje mieli艣my w jaki艣 lochach z oknami pod sufitem. Tyle pami臋tam. Aha i kibelki na zewn膮trz.
pulsatilla1214
CYTAT
slyzaba:
By艂em 艣wi臋cie przekonany, 偶e du偶e osiedla wybudowano w latach 70 a nie 80. Z dzieci艅stwa nie pami臋tam 偶adnej du偶ej budowy w DG

Ja jeszcze widzia艂em te 偶urawie na 艁臋knicach z okien, a to ju偶 by艂y (wczesne?) lata 80-te
Slyzaba
Leszek - mog臋 zestawi膰 Twoje zdj臋cie z dawn膮 fotografi膮 Bathursta? Udost臋pni艂bym w galerii 'dawne/nowe'.
Leszek
A prosz臋 bardzo smile2.gif
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.