Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Bathurst
CYTAT
co do źródełka tego strumyka - ono tak do końca i na dobre wcale nie wyschło, bije jeszcze krótkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewając stróżką wody ulicę Kościelną. Krasowe, okresowe źródło, jak w wapieniach się nagromadzi wody.

faktycznie, właśnie miałem o tym pisać wink.gif

CYTAT
Te "rowy" m. Babią Ławą (strumieniem), a lasem ciągnącym się do Pogorii I, to zwaliśmy "stawikiem". Takie małe piaskownie miejscowych.

Z tego co pisze Olo to Rowy były trochę dalej.
bzenek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 18 gru 2012 - 23:55) *
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/frag...onogu_1697.html
Opis póki co skromny bo "nie czuję" miejsca wykonania zdjęcia. Chętnie go uzupełnię smile2.gif.

Trochę popytałem

1. tył domu Łopatki z restauracją Pogorianka
2. tył domu fotografów Drożdżów
3. stacja energetyczna (przebudowana istnieje do dziś)
4. coś na tyłach poczty (to ta dyskutowana pompownia ?)
5. nie wiem ale w prawo było dom Bochenków, dalej dom gołonoskiego felczera i sklep.

Felczer załatwiał proste przypadki. Przy poważnych zachorowaniach biegło się na gołonoską pocztę i dzwoniło na Reden po lekarza. Przyjeżdżał konnym wozem.

Za sklepem Stacyjna skręcała w lewo i biegła za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej.
Dzisiaj by biegła miedzy intermarche i blokami.

Za placami fotografa gołonoski przejazd kolejowy.
Obecnie Stacja energetyczna i kościół na swoim miejscu. Reszta nieco zmieniona. wink.gif

Leszek
CYTAT(bzenek @ nie, 17 lut 2013 - 15:47) *
Wiem, że basen był na Zielonej bo tam pływałem.
Gdzieś mi świta, że był jeszcze jeden - wystawiony przez KWK Zawadzki.
Gdzie to było ? Ksawera ?

Na Zagłębiance był basen odkryty, na Ksawerze kryty (jest do tej pory zresztą).
Mały77
CYTAT(Leszek @ śro, 27 lut 2013 - 19:26) *
Na Zagłębiance był basen odkryty, na Ksawerze kryty (jest do tej pory zresztą).

Na Ksawerze chyba dalej jest - nawet tam pływałem. Niestety na Zagłębiance widziałem tylko już nieczynny - lata 80.
Leszek
Toż właśnie napisałem, że dalej jest smile2.gif Niedawno był remontowany (2010 rok).
Bathurst
CYTAT
Za sklepem Stacyjna skręcała w lewo i biegła za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej.

kurczę a ja całe życie myślałem, że Stacyjna biegła dokładnie tak jak dzisiejsza Parkowa wallbash.gif
ponieważ wiele lat mieszkałem w tych okolicach Twoja wiadomość Bzenek ma dla mnie taki sam ciężar jak dla potomnych odkrycie Kopernika.
Wpadło mi do głowy, żeby Cię spalić na stosie heretyku wink.gif
pulsatilla1214
CYTAT

te jesiony, które tam rosną przy parkingu pod pomnikiem, to przy niej kiedyś

od ogrodzenia pomnika na N w błocie czasem można dostrzec fragmenty granitowych krawężników... wink.gif
Slyzaba
Mroczność jakąś mam...

Czy pomożecie mi opisać tą pocztówkę? Czy w pierwszym budynku po lewej był Urząd Miasta?

Ten w dalszej perspektywie, to na pewno nie jest to ten budynek, co poniżej. Nie mogę ich ulokować...

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dabrowsk...aja,22_538.html
Bathurst
na górnym zdjęciu ta wysoka kamienica, to ta w której było kiedyś kino "Bajka"
Slyzaba
Dzięki - budynek istnieje do dziś. Przez niego przechodziło się do właściwego kina BAJKA?

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html
Leszek
Tak, w tej chwili jest tam pusta parcela. O ile dobrze pamiętam, kiedyś był to Dom Ludowy.
Bathurst
taka ciekawostka o nieistniejacym już Nadleśnictwie Gołonóg
CYTAT
Nadleśnictwo Gołonóg - utworzone zostało w roku 1921. Do 1945 r. nosiło nazwę Dąbrowa. W okresie było to jedno z najbogatszych Nadleśnictw w Polsce. Dochody czerpało ze sprzedaży piasku na podsadzkę dla kopalń węgla kamiennego.

http://www.katowice.lasy.gov.pl/web/siewierz/organizacja
Bathurst
Ciekawostka a może urban legend:
otóż podobno w lesie na Podlesiu dochodziło do pewnego okrutnego procederu. Zabijano tam bezpańskie i skradzione psy w celu pozyskania z nich smalcu. Psi smalec dawniej uważano za środek leczniczy.

Google na hasło "psi smalec" wywala 10 300 wyników...........
Slyzaba
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to było prawdą. W większości wsi możesz kupić taki smalec (ponoć b.b. skuteczny na choroby dróg oddechowych...).
Slyzaba
- czy to park Zielona??
Bathurst
kapitalne zdjęcie!
patrząc na tą metalową konstrukcję do wspinania to nasuwa mi się skojarzenie właśnie z parkiem na Zielonej
luket
Heh, pamiętam jak przeczołgiwałem się przez tą "dżdżownicę" po lewej stronie smile2.gif Stary dobry plac zabaw na zielonej smile2.gif
Grzegorz-dg
Park Zielona dawniej tętnił życiem był bardziej zadbany jak na tamte czasy widać to po fotografiach piękna fotka.
Bathurst
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 14 mar 2013 - 22:40) *
Park Zielona dawniej tętnił życiem był bardziej zadbany jak na tamte czasy widać to po fotografiach piękna fotka.

Nie martw się tak smile.gif teraz też nie jest źle - bardzo lubię tam przychodzić z całą rodziną i wypić piwko w sezonowym barku koło fontanny. A chodniki nie takie najgorsze - jak wózek dziecięcy przejeżdża to znaczy że jest OK
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ pią, 15 mar 2013 - 00:00) *
- czy to park Zielona??

tak

albo i nie

zacząłem mieć wątpliwości
Ewcia B
Tak.To park zielona.Po prawej stronie od głównej alejki był plac zabaw dla dzieci.
luket
na 100% Park Zielona, zresztą obecny plac zabaw jest w tym samym miejscu. Metalowe konstrukcje zabawek zostały usunięte kilka lat temu, i zastąpione drewnianymi.
Grzegorz-dg
No teraz też tętni życiem szczególnie jak nowe boiska do siatkówki zrobili i całe centrum sportów letnich odnowili ,tylko że po tych fotografiach starych widać że wtedy na tamte czasy był lepiej zadbany ławki alejki.
sandwich
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 16 mar 2013 - 12:44) *
No teraz też tętni życiem szczególnie jak nowe boiska do siatkówki zrobili i całe centrum sportów letnich odnowili ,tylko że po tych fotografiach starych widać że wtedy na tamte czasy był lepiej zadbany ławki alejki.

Te metalowe zabawki bawiły mnie jak byłem mały i moje dzieci 30 lat później

vacu
CYTAT(sandwich @ sob, 16 mar 2013 - 21:07) *
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 16 mar 2013 - 12:44) *

Te metalowe zabawki bawiły mnie jak byłem mały i moje dzieci 30 lat później

Kurde do tej "rury" zawsze bałem się wejść jak byłem mały tongue.gif Taka mini klaustrofobia wink.gif

Ciekawe czy dziś takie cuda dostałyby wszelkie atesty itp. było to w sumie troszkę niebezpieczne, bo gdyby coś się dziecku stało w środku to wyciąganie trochę by zajęło.
Bathurst
CYTAT(vacu @ sob, 16 mar 2013 - 21:12) *
Ciekawe czy dziś takie cuda dostałyby wszelkie atesty itp. było to w sumie troszkę niebezpieczne, bo gdyby coś się dziecku stało w środku to wyciąganie trochę by zajęło.

Atesty niepotrzebne a jak są to i tak nie zwalniają od myślenia rodziców.
Odnośnie wyciągania dzieciaka z tych metalowych rusztowań - przy dzieciach człowiek się dowiaduje jaki jest szybki, sprawny i na ile go naprawdę stać wink.gif
Bathurst
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
do "Pogorianki" na oranżadę.

CYTAT
Nie posiadał Gołonóg większych zakładów gastronomicznych, ale POGORIANKĘ znało wielu. Przy ul. Stacyjnej prowadził ją Antoni ŁOPATKA. Była jedynym, prywatnym zakładem z wyszynkiem i pysznymi potrawami z drobiu. Łopatka był więźniem obozu oświęcimskiego i jak powszechnie sądzono siedział tam razem z Józefem Cyrankiewiczem. To miało mu ułatwiać prowadzenie lokalu z wyszynkiem. Jak było naprawdę wiedział tylko właściciel POGORIANKI, ale zjeżdżali do niego zewsząd bo nadziewane „szyjki gęsie” i „żurek” były tu najlepsze

http://www.dabrowag.yoyo.pl/dawniej/zmiany.htm

Bathurst
http://www.dawnadabrowa.pl/img_m/dabrowa_g...reden_wieza.jpg

Co to za wieża na zdjęciu? Na hutę cynku bym nie stawiał..
Slyzaba
Właściciel zdjęcia napisał przed chwilą na FB, że tam była stacja trafo.
Bathurst
Kiedyś kolorując malowanki z dzieckiem zastanawiałem się nad wykonaniem tak dla jaj paru prostych prac Dąbrowy w stylu "sztuki naiwnej". Mowa tutaj o prymitywizmie jak w obrazach Nikifora.
Okazało się, że nie byłbym pierwszym - Cezary Miłoś i jego prace znalezione w necie. Ładne, prawda wink.gif

Uploaded with ImageShack.us

Bathurst
jeszcze jeden

Bathurst
W momencie tragicznego wydarzenia jakim była śmierć młodego dąbrowskiego himalaisty Tomasza Kowalskiego, warto wspomnieć o innej o osobie której krótkie życie skończyło się w górach a która na zawsze już zostanie związana z Dąbrową Górniczą. Jej grób znajduje się na cmentarzu na górce w Gołonogu.
Historia nie najstarsza ale warta poznania i chwili refleksji..........

http://www.annapasek.org/images/stories/me..._pomnik_nie.pdf

http://www.annapasek.org/
Slyzaba
Dzięki Bathurst za informacje o Fundacji - nie znałem ani jej działalności ani Anny Pasek.
Bathurst
"Zabawy dzieci z wielkiej płyty" z lat 80-tych na moim blogu. http://blogdabrowski.blogspot.com/

Slyzaba
Ktoś kiedyś pytał o zdjęcia z budowy Łęknic. Dziś odebrałem taki rarytas z lat 70:

Bathurst
Jeśli tak no to budujemy smile.gif

Bloki na Tiereszkowej. Początek lat 80-tych. Dokładną datę podam później. Jednego bloku jeszcze nie ma.
Slyzaba
Byłem święcie przekonany, że duże osiedla wybudowano w latach 70 a nie 80. Z dzieciństwa nie pamiętam żadnej dużej budowy w DG. Ciekawa perspektywy Twojego zdjęcia... nijak nie mogę dopasować miejsca smile2.gif

ps. zaraz przejrzę archiwum i zobaczę czy mam jeszcze jakąś budowę, której nie udostępniłem na dawnadabrowa.pl smile2.gif
Bathurst
Za plecami fotografa jest obecnie FRAC
Dami7
CYTAT(Bathurst @ śro, 20 mar 2013 - 23:05) *
"Zabawy dzieci z wielkiej płyty" z lat 80-tych na moim blogu. http://blogdabrowski.blogspot.com/Uploaded with ImageShack.us
"Zabawy dzieci z wielkiej płyty"... To jakby nie o mnie, wychowałem się na gołonoskiej "Starówce"... Ale zabawy mieliśmy podobne. Na zdjęciu widać fragment budynku szkoły, do której chodziłem przez 6 lat - od trzeciej do ósmej klasy (koniec lat 60-tych, początek 70-tych ub. wieku). Miejsce ze zdjęcia to dla mnie początek magicznego świata dziecięcych przygód. Tutaj rozpoczynały się wszystkie zabawy i wyprawy. Tutaj chodziliśmy się "bić po lekcjach". Tu - na zboczach Górki Kościelnej - paliliśmy skręty z liści. Stąd zimą wyruszaliśmy na szalone zjazdy w dół "od kibla" (w miejscu, gdzie dziś stoi dom oo. Franciszkanów stała drewniana sławojka, poniżej której rozpoczynała się lodowa rynna, kończąca się przy ulicy. Zjazd tą rynną na sankach, łyżwach czy na butach dostarczał niezłej adrenaliny.). Tutaj umawialiśmy się z dziewczynami na spacery po cmentarnych alejkach czy na wspólne zbieranie żołędzi i kasztanów. Niedaleko tego miejsca poleciałem po zboczu w dół, kręcąc takie salta, że kolega stwierdził, iż lepszych nie widział w najlepszym westernie smile2.gif Tędy chodziliśmy na narty lub sanki za cmentarz - jeździliśmy za murem, który oddziela dziś starą od nowej części gołonoskiej nekropolii lub na górce, o której wtedy mówiło się Borowa (na jej szczycie stała drewniana wieża triangulacyjna).Echhhh... To se ne vrati :/
CYTAT(Bathurst @ czw, 21 mar 2013 - 21:51) *
Za plecami fotografa jest obecnie FRAC
Wtedy to był pawilon "Nasz Dom" smile2.gif
Slyzaba
aaa ok - teraz się wszystko zgadza. Szukałem tego układu bloków z całkowicie innej perspektywy.
Wracając do budowania - 1933, 17 wrzesień i para zakochanych ogląda swój przyszły dom?

ps. Bathurst - postaram się w najbliższych dniach wziąć na warsztat Twoje zdjęcia smile2.gif
Leszek
A w tle znowu kolejka piaskowa smile2.gif
BTW, wśród tych skanów jest jeden, na którym prawdopodobnie widać wieżę szybu Albert i jakąś rampę, być może kopalni Maksymilian.
Slyzaba
Tam gdzie stary Staszic (Staszyc) tam i kolejka piaskowa. Ciekawe jak wtedy wyglądało życie obok wiecznie poruszających się wagoników z piaskiem (czy one hałasowały?).

Bathurst mnie zmobilizował i teraz całą serię trzeba będzie obrobić, mimo, że w planach miałem zdjęcia od p. Adama Tryby i od VC 19-78 MC POLAND (tu będzie kilka super unikalnych fotek - szczególnie dla fanów motocykli). Niedobry ten Bathurst... ;-)
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ czw, 21 mar 2013 - 23:26) *
Tam gdzie stary Staszic (Staszyc) tam i kolejka piaskowa. Ciekawe jak wtedy wyglądało życie obok wiecznie poruszających się wagoników z piaskiem (czy one hałasowały?).

Przypuszczam, że kolejka wydawała podobne odgłosy jak wyciągi krzesełkowe - może trochę więcej zgrzytów od kołyszących się wagoników.
olo
Po lewej stronie, przy domu stoi studnia, do której pół Gołonoga (i ja z Cedlera też) chodziliśmy z wiaderkami
po wodę, kiedy jej brakowało w naszych kranach. I jeszcze ten pan, który niesie bańki z mlekiem. Ech...
Bathurst
CYTAT(Dami7 @ czw, 21 mar 2013 - 22:11) *
Na zdjęciu widać fragment budynku szkoły, do której chodziłem przez 6 lat - od trzeciej do ósmej klasy (koniec lat 60-tych, początek 70-tych ub. wieku)

Jaki to był numer szkoły?

CYTAT
Po lewej stronie, przy domu stoi studnia, do której pół Gołonoga (i ja z Cedlera też) chodziliśmy z wiaderkami
po wodę, kiedy jej brakowało w naszych kranach.

Potwierdzam, sąsiad też w tych czasach chodził podczas awarii. Natomiast jak nie było wody w blokach na Cedlerach i Cz. Sztandarów to pamiętam, że w latach 80-tych chodziliśmy po wodę w trzy miejsca:
- do domó na Gwardii Ludowej, obok stacji Bliska
- do domów kolejowych przy PKP w Gołonogu
- do nieistniejącej bazy samochodów ciężarowych teraz domki socjalne na Spisaka
Leszek
Dawniej:

i dziś (dosłownie smile2.gif ):

olo
CYTAT(Bathurst @ sob, 23 mar 2013 - 16:02) *
CYTAT(Dami7 @ czw, 21 mar 2013 - 22:11) *
Na zdjęciu widać fragment budynku szkoły, do której chodziłem przez 6 lat - od trzeciej do ósmej klasy (koniec lat 60-tych, początek 70-tych ub. wieku)

Jaki to był numer szkoły?

Szkoła Podstawowa nr 12. Jej uczniów przejęła Szkoła Podstawowa nr 18 przy Starowiejskiej. Miałem wątpliwą okazję uczęszczać do 12 przez jeden miesiąc bo, opóźniły się prace z oddaniem "osiemnastki". Lekcje mieliśmy w jakiś lochach z oknami pod sufitem. Tyle pamiętam. Aha i kibelki na zewnątrz.
pulsatilla1214
CYTAT
slyzaba:
Byłem święcie przekonany, że duże osiedla wybudowano w latach 70 a nie 80. Z dzieciństwa nie pamiętam żadnej dużej budowy w DG

Ja jeszcze widziałem te żurawie na Łęknicach z okien, a to już były (wczesne?) lata 80-te
Slyzaba
Leszek - mogę zestawić Twoje zdjęcie z dawną fotografią Bathursta? Udostępniłbym w galerii 'dawne/nowe'.
Leszek
A proszę bardzo smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.