Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leszek
Optymista z ciebie, oj optymista laugh.gif
Slyzaba
Dyrektor Muzeum Miejskiego klika po portalach aukcyjnych (jedno z tzw. tablo w jego gabinecie jest właśnie z aukcji). Kilka aukcji razem licytowaliśmy ;-). Bardziej problemem chyba jest finansowanie zakupów niż sam fakt poszukiwania archiwaliów...

Leszek
No tak, zapomniałem o Sztygarce smile2.gif
Co nie zmienia mojego stanowiska, że na UM sam w sobie bym nie liczył...
Mały77
CYTAT(Leszek @ czw, 26 sty 2012 - 13:02) *
No tak, zapomniałem o Sztygarce smile2.gif
Co nie zmienia mojego stanowiska, że na UM sam w sobie bym nie liczył...

No to może czas to zmienić?
Slyzaba
W bliźniaczym wątku z fotografiami z Dąbrowy (przy okazji - kto jest moderatorem Historii? można by połączyć te dwa wątki) padło zapytanie o czas budowy poczty i wieży zegarowej w centrum. Fotograf uchwycił budowę tych budynków:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/historyc...rnicza_781.html
bzenek
CYTAT(Leszek @ wto, 31 sty 2012 - 21:23) *
Ciekawe jak będzie z asortymentem - bo jak na razie ten w spaleńcu ma zdecydowanie ciekawsze zaopatrzenie niż ten na Tysiąclecia.

To z dyskusji o sklepie FRAC (były Plus) na Kasprzaka. Przypomniało mi się o tym pożarze sklepu ale nie wiem kiedy to było.

Pytałem mamy ale nie pamięta. Przypominam sobie neon "Nasz dom" na ścianie od strony Piłsudskiego ale samego pożaru nie kojarzę.
BARES
CYTAT
Zakład Tworzyw Sztucznych ERG w Ząbkowicach to nasza historia

Piotr Sobierajski
Początki dąbrowskiego zakładu sięgają 1896 roku. Produkowano tam sodę kaustyczną i wapno chlorowane

Zakład Tworzyw Sztucznych ERG w Ząbkowicach, był w czasach PRL-u obok Huty Szkła Gospodarczego i Huty Szkła Okiennego największym przedsiębiorstwem i pracodawcą w tej dzielnicy Dąbrowy Górniczej. Wokół ERG-u wyrosło osiedle mieszkaniowe, był też jednym z inicjatorów budowy Międzyzakładowego Domu Kultury przy ul. Chemicznej (dziś Dom Kultury PKZ), stadionu sportowego, muszli koncertowej, ośrodka zdrowia i szkoły.

A jakie były początki zakładu? Sięgają 1896 roku, kiedy to powołana została spółka Akcyjne Towarzystwo Elektryczność. Miała siedzibę w Warszawie, ale fabrykę postanowiono wybudować właśnie w Ząbkowicach. Produkowała na początek wapno chlorowane, sodę kaustyczną, sztuczne węgle. Jej wyroby znane były w całej Europie, firma odnosiła sukcesy i przynosiła znaczne zyski. Do wybuchu II wojny światowej zakład nie był rozbudowywany, a w jej trakcie uległ zniszczeniu. Już 10 lutego 1945 roku wznowiono jednak produkcję. Zakład upaństwowiono i otrzymał nazwę Zakłady Elektrochemiczne Ząbkowice.

W 1972 roku po włączeniu zakładu do Zjednoczenia Przemysłu Tworzyw Sztucznych jest to już Zakład Tworzyw Sztucznych "Ząbkowice-ERG".

Wtedy zmianie uległ również profil produkcji. W miejsce likwidowanej produkcji nieorganicznej pojawiły się wyroby z tworzyw sztucznych (m.in. wiadra, obudowy akumulatorów). W latach 1960 - 1975 ERG prowadził własną Zasadniczą Szkołę Zawodową i Technikum Chemiczne dla Pracujących. Firma rozwijała się, była modernizowana, dzięki czemu w latach 80. ub. wieku stała się jednym z większych przetwórców tworzyw sztucznych w kraju. W 1994 r. ZTS "Ząbkowice-Erg" został przekształcony w spółkę Skarbu Państwa, a osiem lat później wykupiony przez prywatnego inwestora. Od 2008 r. nazwa zakładu, to ERG Spółka Akcyjna.
Slyzaba
Okazało się, po piątkowej wizji lokalnej, że jedno ze zdjęć od ArtGii jest lustrzanym odbiciem negatywu.

Oryginał zdjęcia:

W rzeczywistości rozkład budynków wyglądał tak:

Po prawej stronie widać minimalny fragment dachu budynku przy ul Konopnickiej 13, stojącego do dziś:
Leszek
No i pięknie smile2.gif
Błażej Sarzalski
CYTAT(Slyzaba @ czw, 13 paź 2011 - 21:11) *
Ktoś rozpoznaje?

Czy to nie jest kamienica na rogu ul. Mireckiego?
Slyzaba
Na którym rogu? ;-)

http://www.zumi.pl/,,,19.1707976,50.321430...apPointY=50.322
Błażej Sarzalski
CYTAT(Slyzaba @ czw, 16 lut 2012 - 17:36) *

Dokładnie na tym co zaznaczyłeś smile2.gif Ale z satelity to nie wygląda tak dobrze - moja prababcia mieszkała na Mireckiego i pamiętam właśnie taką starą kamienicę, rozpadającą się właśnie i jakoś takie skojarzenie miałem...
Slyzaba
Polecam wątek http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=69095 - poszukiwania związane z Synagogą. Ta kamienica, o której pisałeś stała po przeciwnej stronie. Szczegóły w przeklejonym wątku - polecam smile2.gif
Slyzaba
Ubawiłem się rozszyfrowując napisy na MERKURYm:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/merkury_847.html

Na górnym poziomie od lewej:
- Kawiarnia Gruzińska z parasolkami,
- PEWEX KONFEKCJA GALANTERIA
- DELIKATESY, polecamy wytworne luksusowe tkaniny z bistoru, crimplene, jedwabiu. Artykuły spożywcze pochodzenia zagranicznego. Upominki. Dziewiarstwo damskie i męskie.

Obok napisu PEWEX napis:
SPRZEDAŻ TOWARÓW ZA WALUTY WYMIENIALNE I BONY PKO

Dalej SPOŻYWCZY SPOŁEM: mięso, wędliny, drób, nabiał, słodycze, wina, przetwory, konserwy, soki, owoce, mrożonki, warzywa. Na balustradzie napis: PCK - POMAGA UCZY WYCHOWUJE.
fly
a ten spożywczy to był sam biggrin.gif czyli samoobsługowy,pamiętam tych cinkciarzy pod Pewexem i atmosferę
Gruzińskiej,a pod nią na dole był Harcerz,to były czasy rolleyes.gif
Zibar
Gruzińska to była herbaciarnia smile.gif jeśli dobrze pamiętam.
endriu
Bardzo fajne, klimatyczne zdjęcie.

Jak dobrze pamiętam, to na "parterze" Merkurego znajdowały się od prawej: Ruch, Nabiał, Pieczywo, sklep RTV i Harcerz.

A Gruzińska to była na pewno herbaciarnia, z nazwy oczywiście:)

pozdr...

Slyzaba
zibar - pierwsze słyszę - serio nazwą była 'herbaciarnia gruzińska'?
CYTAT
A Gruzińska to była na pewno herbaciarnia, z nazwy oczywiście

endriu - dzięki za info. Spróbuję jeszcze raz nałożyć kilka filtrów wyostrzających i coś uda się jeszcze doczytać.
CYTAT
Ruch, Nabiał, Pieczywo, sklep RTV i Harcerz.

GniecionY
Tak tak herbaciarnia gruzińska cool.gif
W latach 90 czynna od 6 rano, żeby każdy wracający z nocki człowiek mógł się napić dobrej gruzińskiej herbaty cool.gif Potocznie "U Gruzina"

A zlikwidowana kiedy ? ktoś pamięta ? Moim zdaniem okolo 1998r.
Master
CYTAT(GniecionY @ śro, 22 lut 2012 - 11:31) *
Tak tak herbaciarnia gruzińska cool.gif
W latach 90 czynna od 6 rano, żeby każdy wracający z nocki człowiek mógł się napić dobrej gruzińskiej herbaty cool.gif Potocznie "U Gruzina"

A zlikwidowana kiedy ? ktoś pamięta ? Moim zdaniem okolo 1998r.

Mi sie wydaje ze troszke wczesniej niz 1998, poem był am Hollywood Video
olo
Jedno jest pewne. Cała ta, nawet niezła, bryła została zasłonięta i zepsuta przez, wątpliwej urody, budyneczki sklepowe. Wcześniej urządzono tam targowisko i ono, jako bodaj jedyne w mieście, pozostało. Nie ma już więc parkingu, który przecież był integralną częścią ówczesnego kompleksu handlowego. Potwierdzam również, że lokal nazywał się szumnie herbaciarnią, a najbardziej wziętymi napojami tamże, były czerwone wina bułgarskie. Oprócz herbaty oczywiście wink.gif. Pod koniec PRLu strach tam było się zapuścić, zrobiła się straszna speluna. Podzieliła Gruzińska los takich knajpek jak choćby Kaprys w Gołonogu, czy Słoneczna. Na dole była Składnica Harcerska i Ruch. Tę pierwszą uwielbiałem odwiedzać i patrzeć na wagoniki i lokomotywki PICO, na które nie było mnie stać. Później, nie pamiętam czy w tym lokalu, otworzono tzw "sklep górniczy". Kolejny po Pewexie sklep dla uprzywilejowanych.
sandwich
CYTAT(olo @ śro, 22 lut 2012 - 18:09) *
Jedno jest pewne. Cała ta, nawet niezła, bryła została zasłonięta i zepsuta przez, wątpliwej urody, budyneczki sklepowe. Wcześniej urządzono tam targowisko i ono, jako bodaj jedyne w mieście, pozostało. Nie ma już więc parkingu, który przecież był integralną częścią ówczesnego kompleksu handlowego. Potwierdzam również, że lokal nazywał się szumnie herbaciarnią, a najbardziej wziętymi napojami tamże, były czerwone wina bułgarskie. Oprócz herbaty oczywiście wink.gif. Pod koniec PRLu strach tam było się zapuścić, zrobiła się straszna speluna. Podzieliła Gruzińska los takich knajpek jak choćby Kaprys w Gołonogu, czy Słoneczna. Na dole była Składnica Harcerska i Ruch. Tę pierwszą uwielbiałem odwiedzać i patrzeć na wagoniki i lokomotywki PICO, na które nie było mnie stać. Później, nie pamiętam czy w tym lokalu, otworzono tzw "sklep górniczy". Kolejny po Pewexie sklep dla uprzywilejowanych.

Tak był sklep górniczy i szło się nagabywać kogoś, czy za "drobną" dopłatą nam kupi to, co chcemy.
Ja nabyłem w ten sposób pierwszy śpiwór puchowy.

Nie tylko PICO. Było super kolejki jugosłowiańskie, kompatybilne z PICO. Jeden z takich parowozów do dziś u mnie stoi na półce, choć tory gdzieś przepadły. W składnicy można było kupić dużo innych fajnych rzeczy, choćby sprzętu turystycznego lub z innej gruchy listewek, klejów i takich tam.
Slyzaba
Dziękuję wszystkim za info - kiedyś na dawnadabrowa.pl planuję osobne artykuły poświęcone charakterystycznym miejscom DG (założę osobny wątek na forum z prośbą o Wasze propozycje). Będzie na pewno wśród nich MERKURY.W międzyczasie:Czy poniższa kamienica (widok z dołu 3go Maja - fragment pocztówki http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/r,brandys...o,maja_869.html )

jest tą stojącą do dziś (fotka akurat od strony ulicy Dąbrowskiego)

Zibar
Na pocztówce jest 3-go Maja w dół, a Ty wkleiłeś zdjęcie Dąbrowskiego w górę (poprzeczna).
Na pocztówce ta druga jasna kamienica to jest chyba stojąca do dziś ta
a w dole widać dom na przeciwko Okrzei

więc ta o którą pytasz, będzie na przeciwko, tej na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu ale w dół 3-go Maja.
Tylko, że wydaje mi się, że w tym miejscu jest tylko plac z garażami na przeciw MOPT i jej już nie ma.
Slyzaba
hej Zibar,
To nie będzie chyba ta kamienica z pocztówki.
Patrząc w powiększeniu na balustradę balkonu wygląda, że kamienica ma ścięty narożnik. Dlatego użyłem zdjęcia z Dąbrowskiego, które właśnie pokazuje ścięty narożnik istniejącego budynku.
Czyli teza jest taka, że 'biała kamienica' z pocztówki jest tą, która stoi dziś przy skrzyżowaniu 3Maja i Dąbrowskiego (fotograf stał poniżej, na ul. 3 Maja).
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ czw, 23 lut 2012 - 18:26) *
hej Zibar,
To nie będzie chyba ta kamienica z pocztówki.
Patrząc w powiększeniu na balustradę balkonu wygląda, że kamienica ma ścięty narożnik. Dlatego użyłem zdjęcia z Dąbrowskiego, które właśnie pokazuje ścięty narożnik istniejącego budynku.
Czyli teza jest taka, że 'biała kamienica' z pocztówki jest tą, która stoi dziś przy skrzyżowaniu 3Maja i Dąbrowskiego (fotograf stał poniżej, na ul. 3 Maja).

Po przekątnej skrzyżowania do tej z drugiego zdjęcia.
Slyzaba
Czy ktoś z Was kojarzy, gdzie współcześnie jest to miejsce? Okolice Redenu, ulica Królowej Jadwigi. Wyżej były dwa tory, potem w kierunku Gołonoga tylko jeden?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/problem,...ikacja_935.html
Leszek
Do 1976 roku tramwaj dojeżdżał do Redenu, był tylko 1 tor z mijankami. W latach 1976-77 wybudowano dwutorową linię od Redenu do HK, rok wcześniej (75-76) dobudowano drugi tor od Huty Bankowej lub Centrum do Redenu, ostatnią fazą przebudowy było zbudowanie dwutorowego odcinka HB - Koszelew (lata 1977-78) i likwidacja torów biegnących ulicą Perla (1978).

Strzelałbym, że zdjęcie jest robione w stronę Gołonoga, albo na końcu linii czyli w okolicach Kopernika/Korczaka (widoczne rozwidlenie byłoby krańcówką linii), albo przystanek wcześniej czyli okolice Reymonta (i wtedy widać mijankę na przystanku). Skłaniałbym się ku tej pierwszej opcji, bo mijanka na przystanku zaraz za krańcówką wydaje mi się mało prawdopodobna. Nie wiem tylko, po której stronie ulicy szedł tor (no, ale zdjęcie może być lustrzanym odbiciem).
Leszek
No cóż, tramwaj na Redenie był po stronie północnej, co oznacza, że zdjęcie było robione w stronę centrum (co potwierdza źródło, z którego zdjęcie pochodzi - pasażerowie idą do Gołonoga), skoro ludzie idą dalej piechotą, więc zapewne tor widoczny na zdjęciu to końcowy odcinek, a krańcówka nie miała kształty litery Y, tylko dwóch igreków połączonych "widełkami...
sandwich
Wydaje mi się, że w tle widać wieżę kościoła w Dąbrowie, więc umiejscowienie zdjęcia jest proste.
Tory przed wybudowaniem linii do huty i Gołonoga kończyły się również pętlą, od strony wieżowców przed obecnym targiem.
olo
CYTAT(Leszek @ śro, 07 mar 2012 - 18:55) *
No cóż, tramwaj na Redenie był po stronie północnej, co oznacza, że zdjęcie było robione w stronę centrum (co potwierdza źródło, z którego zdjęcie pochodzi - pasażerowie idą do Gołonoga), skoro ludzie idą dalej piechotą, więc zapewne tor widoczny na zdjęciu to końcowy odcinek, a krańcówka nie miała kształty litery Y, tylko dwóch igreków połączonych "widełkami...

Samochód z lewej wyjeżdża z Wojska Polskiego. Przez mgłę pamiętam tę mijankę. Kilkadziesiąt metrów dalej w kierunku Gołonoga była pętla.
Dami7
CYTAT(Leszek @ śro, 07 mar 2012 - 18:55) *

Potwierdzam, tak było. Zdjęcie jest robione w kierunku centrum, czego potwierdzeniem jest zarys wieży kościoła MBA nad dachem jednej z kamienic w prawym górnym rogu. Niedaleko za plecami fotografa był przejazd kolejowy bocznicy wiodącej do DZN-u (tor wiódł od przejazdu kolejowego na Konopnickiej pomiędzy ulicami Poniatowskiego a Kopernika i dalej, wzdłuż ulicy Przemysłowej do bramy zakładu - pamiętam ceglany czerwony mur i malowaną na zielono bramę). Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową. Po stronie przeciwnej, niż "Damel" była parterowa zabudowa - prywatne domki, za którymi były ogrody, dalej łąki i pola).
Niestety, w mojej pamięci nie zapisała się zabudowa Redenu, którą przedstawia zdjęcie. Pamiętam tylko przedszkole przy ulicy Kopernika (do dziś istniejące) - wtedy było to przedszkole zakładowe Huty Dzierżyńskiego.
Sama mijanka to była super ciekawostka. Tramwaj przyjeżdżał od strony centrum, ludziska wysiadali, pan motorniczy zabierał korbę, za pomocą której "kierował" wozem i przechodził na drugi jego koniec. Miał przerwę aż do przyjazdu kolejnego tramwaju. W tym czasie ludzie się gromadzili, zajmowali miejsca i cierpliwie czekali, aż tramwaj pojedzie. Nikt nie pomstował, nie wyzywał, nikomu się nie spieszyło... Kiedy drugi tramwaj przyjeżdżał, ten pierwszy ruszał, omijał go sąsiednim torem i jechał do następnej mijanki, która była na Sobieskiego (kolejna była na Perla a następna zdaje się na Koszelewie, albo nawet już w samym Będzinie). I tak to funkcjonowało od przedwojny do początku lat 70-tych ub. wieku.
Z tego co pamiętam, linia tramwajowa była rozbudowywana w dwóch etapach. Najpierw było dobudowane drugie torowisko od Redenu w stronę centrum, na końcu była pętla w rejonie dzisiejszego ślepego zakończenia ulicy Kopernika. Sądzę, że właśnie na potrzeby tej rozbudowy została wyburzona widniejąca na zdjęciu prawa strona ulicy Kr. Jadwigi (patrząc w kierunku centrum). Dalsza rozbudowa - poszerzenie Florowskiej/Kr. Jadwigi oraz przedłużenie linii tramwajowej do Gołonoga i dalej, do bramy HK - to tak, jak pisze Leszek, lata 1975-76. Pamietam, że jeszcze w pierwszej klasie technikum (rok 1974) chodziłem do szkoły (obecnego TZN-u) przez łąki, na których już wkrótce zaczęło powstawać osiedle Morcinka. Wtedy popychałem z buta wzdłuż budowanej właśnie ulicy. Miasto zmieniało się na moich oczach i szło to naprawdę bardzo szybko! Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę smile2.gif
Slyzaba
witam,

Dziękuję wszystkim za informacje. Za chwilę uzupełnię opis na stronie. Ciekawą informację przekazał dodatkowo Darek Nowak:

CYTAT
Ten niski budynek to były jakieś stajnie konne (prawdopodobnie jeszcze po kozackie. Później mieszkali w tym budynku ludzie. Budynek poległ jak większość przy tej ulicy około roku 1970.
Dami7
CYTAT(Slyzaba @ śro, 07 mar 2012 - 21:03) *
witam,

Dziękuję wszystkim za informacje. Za chwilę uzupełnię opis na stronie. Ciekawą informację przekazał dodatkowo Darek Nowak:

CYTAT
Ten niski budynek to były jakieś stajnie konne (prawdopodobnie jeszcze po kozackie. Później mieszkali w tym budynku ludzie. Budynek poległ jak większość przy tej ulicy około roku 1970.

To potwierdzałoby moje przypuszczenie, że wyburzono je na potrzeby dobudowania drugiego torowiska linii tramwajowej.
Leszek
Tak się zastanawiałem - wieża to czy nie wieża, ale uznałem to za plamę (wygląda na 'wygryzioną' z prawej strony, chyba, że jakiś dym zasłonił część).
Dami7
CYTAT(Leszek @ śro, 07 mar 2012 - 21:31) *
Tak się zastanawiałem - wieża to czy nie wieża, ale uznałem to za plamę (wygląda na 'wygryzioną' z prawej strony, chyba, że jakiś dym zasłonił część).

Też miałem taką wątpliwość, ale to byłby zbyt duży zbieg okoliczności.
Slyzaba
Ja też myślałem, że to wieża. Potem stwierdziłem, że to jednak jakaś plama ;-) Summa summarum - wg Waszych opisów potwierdza się, że mogła tam właśnie być. To rzeczywiście byłby niesamowity zbieg okoliczności.
Slyzaba
Nowy dzień - nowa fotografia smile2.gif. Od zeszłego tygodnia wrzucam na dawnadabrowa.pl kolejne fotografie z kolekcji Rafała Piętki. Wiele z nich to prawdziwe rarytasy.

Mirosław Hermaszewski w Dąbrowie Górniczej:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/defilada...ewskim_946.html

endriu
Tak się "bawiła" kiedyś Dąbrowa. Rzecz się dzieje chyba w 1977 lub 1978 roku.
Uwagę przyciąga sympatyczna polska nazwa sklepu "Bambosz", a nie jakieś np. CCC itp. laugh.gif

pozdr...
Slyzaba
Endriu - co to za ulica? Nie mogę rozpoznać budynku. Super fotografia! Mógłbym wykorzystać ją u siebie na stronie?

Dziś udało się wyjaśnić kolejną małą zagadkę historyczną.
Boisko miejskie, którego nazwy użyto do opisu poniższych fotografii to boisko szkoły przy ulicy Konopnickiej.
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/popisy,s...niczej_260.html

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/cwiczeni...ejskim_261.html

Poniżej fotografia, która umożliwiła identyfikację boiska dzięki bocznej ścianie kamienicy (prawa dolna część zdjęcia):

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/fragment...narjum_962.html
sandwich
Ulica z pochodem to Sobieskiego róg Sienkiewicza.
Slyzaba
AAA rzeczywiście! Całkowicie zmylił mnie stan tej narożnej kamienicy i fakt, że na zdjęciu jest otynkowana smile2.gif
endriu
CYTAT(Slyzaba @ pią, 09 mar 2012 - 12:21) *
Endriu - co to za ulica? Nie mogę rozpoznać budynku. Super fotografia! Mógłbym wykorzystać ją u siebie na stronie?

Pewnie, że możesz ją wykorzystać u siebie.
Poniżej jeszcze gratis laugh.gif , ten sam czas, ta sama atmosfera, tylko kilkaset metrów dalej

pozdr...
TeodorMotor
CYTAT(Dami7 @ śro, 07 mar 2012 - 21:00) *
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...)
Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi smile2.gif

(...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę smile2.gif
i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. wink.gif
Dami7
CYTAT(TeodorMotor @ wto, 13 mar 2012 - 21:02) *
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...)
Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi smile2.gif

(...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę smile2.gif
i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. wink.gif

Kolejowy przejazd, czytaj ze zrozumieniem smile2.gif Toć napisałem, że między Kopernika a Poniatowskiego była bocznica kolejowa do DZN-u. Czyli, że w rejonie, gdzie dziś jest skrzyżowanie przy targowisku był regularny przejazd kolejowy, z zaporami. A zaraz na początku Florowskiej, po lewej stronie (potrząc w kierunku Gołonoga) była cukiernia "Ptyś" z pysznymi ciastkami i lodami.
Co do jazdy na gapę - ponad 30 lat minęło, zbrodnia już jest przedawniona biggrin.gif Poza tym - poszkodowany już zszedł był z tego świata - nie ma już WPK.
Slyzaba
Drodzy Forumowicze,

Czy ktoś rozpoznaje to miejsce i wiadukt/przejazd/przejście nad torami? Chyba, że to nasyp drogowy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wycieczk...olonog_977.html
Leszek
Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic).
Ewcia B
Na miejscu gdzie stoi blok z rest.Stylową stały dwa budynki (chyba parterowe) i obok był targA czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury?
Dami7
CYTAT(Leszek @ śro, 14 mar 2012 - 22:09) *
Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic).
Chyba dobrze Ci się to kojarzy. Coś takiego sobie przypominam z wycieczek rowerowych w dzieciństwie.

CYTAT(Ewcia B @ czw, 15 mar 2012 - 22:46) *
A czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury?
Chodzi Ci o Dom Kultury w rejonie ulicy Paryskiej? Jeśli tak, to ja pamiętam smile2.gif
Slyzaba
Ewcia - zerknij proszę na tą fotografię:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/panorama...,reden_995.html

Na lewej krawędzi widać biały budynek - ale kilkupiętrowy. Widać go na kilku fotografiach i zastanawiam się za każdym razem co tam było...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.