Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Dami7
CYTAT(TeodorMotor @ pon, 07 lis 2011 - 13:44) *
Wygl膮da na cyrylic臋...

Prawilno skaza艂 smile.gif

Ja bym to wys艂a艂 do ruskiej apteki...
olo
Na dobruju pamiat mi艂oj i choroszoj Felicji (?) Misza. Dobrej pami臋ci mi艂ej i dobrej Felicji (?) Micha艂ek
KJS
kolega si臋 nie pochwali艂, 偶e z nim ju偶 wywiady robi膮 wink.gif

KLIK.
Leszek
Brawo smile2.gif
Slyzaba
Oj tam... Strona ju偶 na tyle gotowa, 偶e zaczynam j膮 powoli pokazywa膰 艣wiatu ;-)

Z rzeczy ciekawszych - dzi艣 wrzuci艂em niemieck膮 map臋 D膮browy z 1942 roku:

http://www.dawnadabrowa.pl/mapa/1942,,,nie...,okoli_573.html

Fragment:

Ca艂a mapa jest r贸wnie偶 dost臋pna na www.dawnadabrowa.pl - 10MB smile2.gif
KJS
Nie mam na tyle zdolno艣ci ale przyda艂by sie kto艣 kto by na艂o偶y艂 star膮 map臋 na dzisiejsz膮. du偶o ciekawych miejsc do eksploracji mo偶na by znale藕膰.
Leszek
Prosz臋 bardzo: http://www.zamki.pl/messtischmaps.php
Mo偶na zmienia膰 przezroczysto艣膰, niestety przy wi臋kszych zbli偶eniach messtische znikaj膮, ale ca艂kiem sporo rzeczy mo偶na dok艂adnie zlokalizowa膰. Przy okazji - na messtischblattach jest troch臋 b艂臋d贸w w oznaczeniach kopal艅 i szyb贸w - nie zawsze nazwa jest w艂a艣ciwa (np. szyb Jan I i szyb Jan II to w rzeczywisto艣ci szyb Jan II i szyb Mariusz, kopalnia Wies艂aw to w rzeczywisto艣ci Wies艂awa), a czasem szyb b艂臋dnie jest nazwany kopalni膮 (na przyk艂ad szyb Albert jest opisany jako kopalnia Albert) lub odwrotnie (kopalnia Wiktoria jest zaznaczona jako szyb Wiktoria, podobnie s膮siedni Maksymilian).
Slyzaba
Ale kosmos z na艂o偶eniem starej i aktualnej mapy !!!! Nigdy wcze艣niej si臋 z tym nie spotka艂em.
Wczoraj w nocy posiedzia艂em troch臋 na zamki.pl z powi臋kszon膮 D膮brow膮. Niezwyk艂e jest to, 偶e g艂贸wne drogi niemal w og贸le si臋 nie zmieni艂y.
Chyba napisz臋 do zamki.pl i podpytam o mo偶liwo艣膰 implementacji na dawnadabrowa.pl smile2.gif

Przy okazji - zanim kto艣 inny znajdzie smile2.gif

http://www.dabrowa-gornicza.pl/polecaneLin...goly/id/25.html
joki
pr贸buj臋 od jakiego艣 czasu dowiedzie膰 si臋 kiedy mniej wi臋cej wybudowano dom przy Pi艂sudskiego 14, nale偶a艂 podobno do kopalni "Flora", p贸藕niej do "Damelu" teraz do miasta;
mieszka艅cy m贸wi膮, 偶e ma 130 lat, a ja jestem ciekawa czy to prawda;
przegl膮dam wszystkie stare zdj臋cia na jakie udaje mi si臋 w sieci trafi膰 ale niestety nie znalaz艂am 偶adnego z tym budynkiem, mo偶e Wy wiecie co艣 wi臋cej?
Leszek
Kt贸ry to dok艂adnie dom jest, za dawnym BRE (tam mi zumi pokazuje)? Szczerze m贸wi膮c - je偶eli mia艂by by膰 wybudowany przez Flor臋, s膮dz臋, 偶e by艂by troch臋 m艂odszy, chyba 偶e zosta艂by wybudowany od razu po nabyciu kopalni (w贸wczas jeszcze Maciej) przez Austriacki Bank Krajowy w 1883 roku. Ale oni na pocz膮tku mieli raczej inne problemy - konieczno艣膰 modernizacji i rozbudowy kopalni, socjalne sprawy pewnie by艂y daleko na li艣cie zada艅. Posprawdzam potem czy na jakiej艣 starej mapie go nie wypatrz臋...
joki
budynek jest za by艂ym BRE, w g艂臋bi za dwoma "damelowskimi" kwadratowymi blokami, graniczy ze szko艂膮 prywatn膮;
dzi臋ki Leszku za zainteresowanie smile.gif

CYTAT(Leszek @ pi膮, 11 lis 2011 - 11:04) *
Kt贸ry to dok艂adnie dom jest, za dawnym BRE (tam mi zumi pokazuje)? Szczerze m贸wi膮c - je偶eli mia艂by by膰 wybudowany przez Flor臋, s膮dz臋, 偶e by艂by troch臋 m艂odszy, chyba 偶e zosta艂by wybudowany od razu po nabyciu kopalni (w贸wczas jeszcze Maciej) przez Austriacki Bank Krajowy w 1883 roku. Ale oni na pocz膮tku mieli raczej inne problemy - konieczno艣膰 modernizacji i rozbudowy kopalni, socjalne sprawy pewnie by艂y daleko na li艣cie zada艅. Posprawdzam potem czy na jakiej艣 starej mapie go nie wypatrz臋...

mgmisiek
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 13:12) *
budynek jest za by艂ym BRE, w g艂臋bi za dwoma "damelowskimi" kwadratowymi blokami, graniczy ze szko艂膮 prywatn膮;

To ja poprosz臋 jeszcze o doprecyzowanie o kt贸ry budynek chodzi bo takie stare s膮 tutaj dwa - jeden w lini z BRE i blokami damelowskimi wzd艂u偶 Pi艂sudskiego, a drugi w g艂臋bi przy bloku Le艣na 3 ( taki w kszta艂cie litery U i z gara偶ami naprzeciw).

Postaram si臋 dowiedzie膰 o daty powstania obu.

Edit: Ze wst臋pnych informacji s膮 to okolice 1900 roku - ten przy Pi艂sudskiego jest prawdopodobnie m艂odszy. Musz臋 poczeka膰 do poniedzia艂ku to mo偶e dane b臋d膮 precyzyjniejsze jak uda si臋 dotrze膰 do jaki艣 dokument贸w.
Leszek
Ten bezpo艣rednio przy Pi艂sudskiego ma numer 18 i faktycznie pochodzi z 1900 roku (albo z 1898, gdzie艣 si臋 z tym spotka艂em).
joki
bardzo si臋 ciesz臋 smile.gif
chodzi mi o ten w g艂臋bi z gara偶ami na przeciwko;
ten przy linii tramwajowej to Pi艂sudskiego 18;
pozdrawiam smile2.gif

CYTAT(mgmisiek @ pi膮, 11 lis 2011 - 11:48) *
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 13:12) *

To ja poprosz臋 jeszcze o doprecyzowanie o kt贸ry budynek chodzi bo takie stare s膮 tutaj dwa - jeden w lini z BRE i blokami damelowskimi wzd艂u偶 Pi艂sudskiego, a drugi w g艂臋bi przy bloku Le艣na 3 ( taki w kszta艂cie litery U i z gara偶ami naprzeciw).

Postaram si臋 dowiedzie膰 o daty powstania obu.

Edit: Ze wst臋pnych informacji s膮 to okolice 1900 roku - ten przy Pi艂sudskiego jest prawdopodobnie m艂odszy. Musz臋 poczeka膰 do poniedzia艂ku to mo偶e dane b臋d膮 precyzyjniejsze jak uda si臋 dotrze膰 do jaki艣 dokument贸w.

mgmisiek
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 14:02) *
pozdrawiam smile2.gif

W tym domu mieszka艂 ojciec za m艂odu - stare zdj臋cie ju偶 kiedy艣 wrzuca艂em na forum
KLIK

Z boku zdj臋cia (po lewej) te偶 jest jaki艣 budynek - prawdopodobnie to ten o kt贸ry pytasz.
joki
tak, widzia艂am ju偶 to zdj臋cie i wtedy wydawa艂o mi si臋, 偶e odleg艂o艣膰 mi臋dzy budynkami jest zbyt ma艂a, ale teraz si臋 zastanawiam...
by膰 mo偶e taras, kt贸ry teraz jest w艂asnie z tej strony, kt贸r膮 wida膰 na zdj臋ciu powsta艂 p贸藕niej...

CYTAT(mgmisiek @ pi膮, 11 lis 2011 - 12:12) *
pozdrawiam smile2.gif

W tym domu mieszka艂 ojciec za m艂odu - stare zdj臋cie ju偶 kiedy艣 wrzuca艂em na forum
KLIK

Z boku zdj臋cia (po lewej) te偶 jest jaki艣 budynek - prawdopodobnie to ten o kt贸ry pytasz.

mgmisiek
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 14:24) *
tak, widzia艂am ju偶 to zdj臋cie i wtedy wydawa艂o mi si臋, 偶e odleg艂o艣膰 mi臋dzy budynkami jest zbyt ma艂a, ale teraz si臋 zastanawiam...
by膰 mo偶e taras, kt贸ry teraz jest w艂asnie z tej strony, kt贸r膮 wida膰 na zdj臋ciu powsta艂 p贸藕niej...

pozdrawiam smile2.gif

KLIK

Ok. Popyta艂em i:
- ten dom po lewej to nie ten o kt贸ry pytasz - to jest dom, kt贸rego ju偶 nie ma - w latach 50 ju偶 by艂 podobno ruin膮.
- taras by艂 przy tym domu odk膮d ojciec pami臋ta czyli na pewno by艂 ju偶 w latach 50.
joki
dzi臋ki smile2.gif
tak mi si臋 w艂a艣nie zdawa艂o, 偶e to nie jest ten budynek;
a m贸g艂by艣 dopyta膰 co w贸wczas mie艣ci艂o si臋 w tym budynku? czy by艂y tu mieszkania, czy jakie艣 biura? czy mo偶e jeszcze co艣 innego?
b臋de wdzi臋czna smile.gif

CYTAT(mgmisiek @ pi膮, 11 lis 2011 - 13:23) *
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 14:24) *

pozdrawiam smile2.gif

KLIK

Ok. Popyta艂em i:
- ten dom po lewej to nie ten o kt贸ry pytasz - to jest dom, kt贸rego ju偶 nie ma - w latach 50 ju偶 by艂 podobno ruin膮.
- taras by艂 przy tym domu odk膮d ojciec pami臋ta czyli na pewno by艂 ju偶 w latach 50.

mgmisiek
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 15:33) *
dzi臋ki smile2.gif
tak mi si臋 w艂a艣nie zdawa艂o, 偶e to nie jest ten budynek;
a m贸g艂by艣 dopyta膰 co w贸wczas mie艣ci艂o si臋 w tym budynku? czy by艂y tu mieszkania, czy jakie艣 biura? czy mo偶e jeszcze co艣 innego?
b臋de wdzi臋czna smile.gif

Pogrzeba艂em troch臋 w papierach - z racji, 偶e w "dobrach rodzinnych" jest jeden z gara偶y przy tym budynku -
i dotar艂em do tego, 偶e gara偶e by艂y przerobione z kom贸rek (dobudowano przedni膮 cz臋艣膰 co wida膰 na 艣cianie bocznej), a kom贸rki zosta艂y wybudowane w 1899 roku (chocia偶 w drugim dokumencie jest data 1910)

Co do tego co tu si臋 mie艣ci艂o to podobno od pocz膮tku by艂y to mieszkania s艂u偶bowe dla dyrekcji kopalni.
Wej艣cia do budynku by艂y usytuowane inaczej ni偶 w na chwile obecn膮.
Z boku po prawej stronie w przybudowanej cz臋艣ci (cz臋艣膰 granicz膮ca z obecn膮 szko艂膮) by艂o mieszkanie ogrodnika - dalej za budynkiem w stron臋 obecnej ulicy 11-go listopada by艂y ogrody.
Poza tym w p贸藕niejszych czasach (to ju偶 tak lata 70-80) w domu by艂 gabinet dentystyczny, siedziba ORMO

W latach 70 g贸rne pomieszczenie s艂u偶y艂y jako hotel pracowniczy dla pracownik贸w Damelu
joki
dzi臋ki wielkie;
macie bardzo ciekawe informacje, nigdzie indziej bym si臋 pewnie tego nie dowiedzia艂a smile2.gif
czyli zak艂adaj膮c, 偶e kom贸rki pochodzi艂y z ko艅ca 1899 roku (wg jednego z dokument贸w) to sam budynek r贸wnie偶 mo偶na podobnie datowa膰; czyli uzbiera艂am ju偶 112 lat (ci艣nie mi si臋 na usta "kto da wi臋cej?" wink.gif
czuj臋 si臋 du偶o m膮drzejsza ni偶 par臋 godzin temu;
m贸wisz, 偶e by艂y tu ogrody i mieszkanie ogrodnika, i podobna ulica te偶 nazywa艂a si臋 Ogrodowa...
mgmisiek
CYTAT(joki @ pi膮, 11 lis 2011 - 16:37) *
dzi臋ki wielkie;
macie bardzo ciekawe informacje, nigdzie indziej bym si臋 pewnie tego nie dowiedzia艂a smile2.gif
czyli zak艂adaj膮c, 偶e kom贸rki pochodzi艂y z ko艅ca 1899 roku (wg jednego z dokument贸w) to sam budynek r贸wnie偶 mo偶na podobnie datowa膰; czyli uzbiera艂am ju偶 112 lat (ci艣nie mi si臋 na usta "kto da wi臋cej?" wink.gif
czuj臋 si臋 du偶o m膮drzejsza ni偶 par臋 godzin temu;
m贸wisz, 偶e by艂y tu ogrody i mieszkanie ogrodnika, i podobna ulica te偶 nazywa艂a si臋 Ogrodowa...

Tak - ulica kiedy艣 nazywa艂a si臋 ogrodowa - nawet osiedle Le艣na/D艂uga "roboczo" nazywa艂o si臋 osiedle Ogrodowa. By艂y ogrody - do tej pory mo偶na tu spotka膰 jakie艣 pojedyncze drzewa owocowe.

Obstawiam, 偶e dom powsta艂 zanim powsta艂y kom贸rki wi臋c to pewnie b臋dzie troch臋 wi臋cej, ale tak jak m贸wi艂em musz臋 poczeka膰 do poniedzia艂ku - mo偶e uda si臋 dotrze膰 do dokument贸w dotycz膮cych domu.
motonita2002
To ja mo偶e wr贸c臋 do omawianego ju偶 tutaj jak i na forum eksplorator贸w w膮tku dotycz膮cego tzw. Kolei Nadwi艣la艅skiej w D膮browie G贸rniczej. Przegl膮daj膮c stron臋, kolegi @Slyzaba natrafi艂em na do艣膰 interesuj膮c膮 fotografi臋:
, kt贸ra to zosta艂a wykonana na Sulnie, patrz膮c w kierunku kolonii Staszic - widoczne na zdj臋ciu nasypy Kolei Nadwi艣la艅skiej prowadz膮 od Stacji Zag贸rze, w kierunku na Jamki, gdzie pozosta艂o艣ci膮 s膮 do dzi艣 stoj膮ce, charakterystyczne "piramidy". Po艂o偶enie miejsca wykonania fotografii przedstawi艂em na poni偶szej mapie:

Jeszcze taka ciekawostka - miejsce wykonania tej fotografii to okolice dzisiejszej le艣nicz贸wki na Sulnie. Zakr臋t widoczny na fotografii - zosta艂 wyprostowany przez Niemc贸w, podczas okupacji. Tyle uda艂o si臋 ustali膰 na podstawie przekaz贸w mojej babci.
prezes
^^^
gdyby kto艣 chcia艂 bli偶ej zlokalizowa膰 to miejsce, zamieszczam z na艂o偶on膮 dzisiejsz膮 map膮:
Leszek
Ma艂a poprawka - to by艂a kolej warszawsko-wiede艅ska, a 艣ci艣lej jej bocznica, 艂膮cz膮ca g艂贸wny szlak ze stacj膮 na Staszicu, kt贸ra w Jamkach przechodzi艂a nad D呕ID. Kolej d臋bli艅sko-d膮browska przechodzi艂a w tej okolicy w zasadzie dok艂adnie tak, jak w tej chwili biegn膮 tory z Tworznia przez Jamki do Strzemieszyc. Odnoga przesta艂a by膰 potrzebna (tak si臋 domy艣lam) w momencie przekucia D呕ID na europejski rozstaw.
Wiadukt (przycz贸艂ki znaczy si臋) nad drog膮 do Strzemieszyc wydaje si臋 by膰 taki sam, jak ten na Jamkach.
Slyzaba
Motonita2002, prezes, Leszek - podzi臋kowania za ostatnie posty. Zaraz nanios臋 nowe informacje na dawnadabrowa.pl !
motonita2002
@prezes - dzi臋ki za t膮 ciekawostk臋 - swoj膮 drog臋 znalaz艂em to na forum dopiero dzisiaj.
@Leszek - z nazw膮 kolei nadwi艣la艅skich spotka艂em si臋 m.in. TUTAJ. Jednak wg TEJ STRONY Kolej Nadwi艣la艅ska to co艣 zupe艂nie innego. Wracaj膮c jednak do tematu tej 艂膮cznicy ze Staszica, przez Jamki do okolic dzisiejszej ul. My艣liwskiej. Ja obstaj臋 przy wersji, 偶e nigdy nie uko艅czono budowy do ko艅ca, tzn. odcinka na prawo od miejsca widocznego na fotografii, a偶 do Jamek i dalej. Pow贸d? Znikoma jest pozosta艂o艣膰 prac ziemnych. Co wi臋cej budowa w臋z艂a typu "koniczynka" na skrzy偶owaniu DK1 i DK94 nie pozosta艂a bez wp艂ywu na kszta艂t i form臋 terenu w tamtejszej okolicy. Jednak domy, kt贸re uystuowane by艂y w pobli偶u tego nasypu, pozosta艂y do dzi艣. Mo偶na je zobaczy膰 tutaj: 1, 2, 3
Leszek
@motonita2002 - w niekt贸rych 藕r贸d艂ach w艂a艣nie kolej d臋bli艅sko-d膮browska (czyli Droga 呕elazna Iwangorodzko-D膮browska, D呕ID) bywa nazywana kolej膮 nadwi艣la艅sk膮 - aczkolwiek znacznie cz臋艣ciej ta nazwa jest u偶ywana dla tej drugiej (czyli M艂awa-Warszawa-Lublin-Kowel), zo nie zmienia faktu, 偶e wiadukt na Jamkach by艂 zbudowany nad ni膮, wi臋c raczej powinno si臋 m贸wi膰, 偶e to wiadukt kolei WW.

Co do sko艅czenia budowy 艂膮cznicy - mia艂em gdzie艣 map臋 z pocz膮tku wieku, gdzie ten odcinek jest normalnie zaznaczony, nasyp wraz z biegn膮cym wzd艂u偶 niego rowem ci膮gnie si臋 w zasadzie od w臋z艂a a偶 do Jamek, natomiast istotnie zw艂aszcza s膮siedztwo wiaduktu na Jamkach sugeruje, 偶e nie zosta艂 on doko艅czony. Moja prywatna teoria jest taka, 偶e linia by艂a, jednak pierwotnie D呕WW przechodzi艂a nad D呕ID prowizorycznym wiaduktem, za艣 budow臋 w艂a艣ciwego przerwa艂a I wojna. No a po przekuciu tor贸w D呕ID po prostu go ju偶 nie doko艅czono (jaki艣 czas temu by艂 podobny temat na Forum Dla Zag艂臋bia D膮browskiego).
Leszek
Tak jeszcze mi si臋 skojarzy艂o - D呕ID bywa te偶 nazywana kolej膮 radomsk膮.

Do D膮browy wchodzi艂a od wschodu - przez dzisiejsz膮 stacj臋 D膮browa G贸rnicza Wschodnia, D膮browa G贸rnicza Strzemieszyce (w贸wczas Strzemieszyce P贸艂nocne lub D臋bli艅skie - ta ostatnia nazwa by艂a chyba nieoficjalna), za stacj膮 odbija艂a na p贸艂noc i przez Jamki, Tworze艅 (czyli tak, jak biegn膮ca i dzi艣 艂膮cznica), dalej Babi膮 艁aw臋 do Go艂onoga (tak jak jeszcze do niedawna bieg艂y tory 艂膮cz膮ce Go艂on贸g z Tworzniem). W Go艂onogu by艂 punkt styku D呕ID z D呕WW, gdzie pasa偶erowie mogli si臋 przesiada膰. Pocz膮tkowo Go艂on贸g by艂 ko艅cow膮 stacj膮 D呕ID, dalej tory bieg艂y do Huty Bankowej, gdzie si臋 ko艅czy艂y, stacj臋 w centrum wybudowano troch臋 p贸藕niej - na dzisiejszym Placu Wolno艣ci. Bodaj偶e oko艂o 1911 roku przebieg ko艅c贸wki linii zmieniono, tak 偶e i w centrum linie zbli偶y艂y si臋 do siebie. Wtedy te偶 wybudowano istniej膮cy do dzi艣 dworzec (ten przy ulicy) oraz k艂adk臋, pozwalaj膮c膮 przej艣膰 bezpiecznie do dworca wiede艅skiego.

D呕ID mia艂a w naszym rejonie kilka odn贸g - jedna odchodzi艂a za Strzemieszycami na po艂udnie, przez Kazimierz biegn膮c do Granicy, gdzie r贸wnie偶 wybudowano drugi dworzec, druga bieg艂a prosto na zach贸d do Staszyca (i prawdopodobnie dalej do Mortimera), jeszcze jedna z Kazimierza przez Da艅d贸wk臋 do Sosnowca, gdzie wybudowano dzisiejszy dworzec Sosnowiec Po艂udniowy (no i do dzi艣 w stron臋 tego偶 dworca biegnie ulica D臋bli艅ska, wcze艣niej Iwanogrodzka...).
motonita2002
@Leszek - jest tak jak piszesz - swoj膮 drog膮 historia pokazuje jak pi臋kn膮 i bogat膮 infrastruktur臋 kolejow膮 mia艂a D膮browa, dzi艣 to smutny i niszczej膮cy niestety obraz sad.gif W zasadzie "wiedenka" i jej odnoga do Katowic stanowi膮 jeszcze wa偶ne korytarze transportu kolejowego. Jestem w posiadaniu ksi膮偶ki dot.historii kolei w Strzemieszycach, jednak nie ma tam 偶adnej wzmianki na temat 艂膮cznicy St. Staszyc - Jamki - Z膮bkowice sad.gif
Slyzaba
Jak my艣licie: fotografia wykonana z rejonu ul. Legion贸w?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/przedwoj...niczej_586.html

Leszek
S膮dz膮c z ustawienia hali stalowni i p贸l na pierwszym planie, stawiam na to, 偶e fotograf sta艂 gdzie艣 w okolicy stacji benzynowej/sklepu ze skuterami, widoczny p艂ot to pewnie p艂ot kopalni Reden.

To zdj臋cie by艂o zrobione z podobnego miejsca, aczkolwiek nieco na wsch贸d (wie偶a jest zas艂oni臋ta nieco przez stalowni臋). Jak wida膰 - nie ma na nim jeszcze Superjednostki...
zizi
Nie widzia艂am tej fotki. Pami臋tam jeszcze stare pogotowie smile2.gif
Slyzaba
Wg 藕r贸d艂a by艂a tam wcze艣niej szko艂a.
Leszek
Faktycznie tak by艂o to opisane - ale podpisy bywaj膮 myl膮ce (to chyba reprodukcja z jakiego艣 albumu albo zdj臋cie znalezione w sieci, a ch艂opak, kt贸ry to wstawia艂 jest bodaj偶e z Lubina). Swego czasu na panoramio.com rejon Rozalia KWK Siemianowice te偶 by艂 opisany jako szko艂a biggrin.gif
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ pon, 21 lis 2011 - 21:24) *
Wg 藕r贸d艂a by艂a tam wcze艣niej szko艂a.

a by艂a, by艂a, oko艂o 1975 roku - dwuletnia pomaturalna "Studium Operator贸w Maszyn Cyfrowych" czy jako艣 tak. Mieli艣my swoj膮 Dolin臋 Krzemow膮 wink.gif
*maszyna cyfrowa - tak wtedy nazywano komputer, najcz臋艣ciej by艂 to produkt CCCP, "RIAD" si臋 to nazywa艂o i zajmowa艂o duuuuuuuu偶o miejsca, trafia艂y si臋 rodzime ODRA 1304, interfejsem danych wej艣ciowych by艂 czytnik kart (kartoniki ok 10x20 cm) jak si臋 karteczki rozsypa艂y to i program si臋 rozsypa艂, mo偶e st膮d pochodzi znane powiedzenie: "program si臋 posypa艂" smile2.gif
Slyzaba
mawwm - pierwsze s艂ysz臋 o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz mo偶e jakie艣 藕r贸d艂a, dokumenty w tym temacie?
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ wto, 22 lis 2011 - 22:11) *
mawwm - pierwsze s艂ysz臋 o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz mo偶e jakie艣 藕r贸d艂a, dokumenty w tym temacie?

poszukaj na NK, ja nie mam tam konta wink.gif
w kompleksie budynk贸w (barak贸w) mie艣ci艂y si臋 (bez chronologii):
- WPHW - Wojew贸dzkie Przedsi臋biorstwo Handlu Wewn臋trznego
- Pogotowie Ratunkowe
- Klub "Przyja藕艅" TPPR (Towarzystwo Przyja藕ni Polsko-Radzieckiej)
- wspomniane wy偶ej Studium Policealne*
- chyba ZUS
i pewnie wiele innych, popytam, zaktualizuj臋 smile2.gif

*ad. Studium Operator贸w Maszyn Cyfrowych:
troch臋 przesadzi艂em: by艂 to kierunek (klasa?) " Przetwarzanie Danych" w Policealnym Studium Zawodowym im. K. Adamieckiego, ale zaj臋cia odbywa艂y si臋 we wspomnianym kompleksie "przy boisku w parku"
Slyzaba
Klub 'Przyja藕艅' robi wra偶enie smile2.gif. Dzi臋kuj臋 serdecznie. Kiedy艣 na dawnadabrowa.pl chcia艂bym opisywa膰 osobnymi artyku艂ami stare obiekty, budynki, zak艂ady pracy... Na pewno znajd膮 si臋 tam omawiane 'baraki'.
Je艣li co艣 uda si臋 Tobie jeszcze ustali膰 (te偶 nie mam konta na nk smile2.gif) to wrzu膰 prosz臋 na forum.

Przy okazji pytania:
- Czy konstrukcja na pierwszym planie poni偶szego zdj臋cia to s艂up do kolejki napowietrznej z kop. Reden?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/widok,og...,cynku_588.html

- Czy budynek z powy偶szej fotografii po lewej stronie (z dat膮) mo偶e by膰 tym poni偶ej?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hutnik,w...,cynku_233.html

pozdrawiam!
Sylwek
Leszek
Ad. 1 - tak, to s艂up kolejki Redenu.
Ad. 2 - mo偶e, ale nie musi - Konstanty to by艂 zesp贸艂 4 hut w sumie, by艂o tam kilka hal z piecami muflowymi.

To dorzuc臋 jeszcze jedno zdj臋cie z podobnego uj臋cia (znalezione na forum GKW, ale by艂o te偶 na forum Klimontowa) - wykonane przez braci Altman oko艂o 1910 roku. Por贸wnajcie sobie jak wygl膮d dach hali piec贸w smile2.gif

Slyzaba
Dzi臋ki Leszku za potwierdzenie. Czy przypadkiem nie zbierasz informacji r贸wnie偶 o tej hucie?

Super fotografia - nie ma to jak Bracia Altman zwani czasami Mistrzami 艢wiat艂a smile2.gif. W zabudowaniach nie zauwa偶y艂em du偶ej r贸偶nicy mi臋dzy fotografiami. Na zdj臋ciu z dawnadabrowa.pl brakuje kilkupi臋trowego budynku po prawej stronie. Czy偶by Altmanowie uchwycili moment budowy 艣wietlik贸w/nawiewu/wywiewu na budynku z piecami?

Z tego, co kojarz臋 to akurat to zdj臋cie Braci Altman pochodzi z Muzeum G贸rnictwa W臋glowego, kt贸re jest na moim celowniku ;-)

Wiesz, gdzie by艂y pozosta艂e 3 cz臋艣ci Huty? (jedna z nich by艂a naprzeciwko Huty Bankowej?)

Leszek
Ca艂y zesp贸艂 hut by艂 w jednym miejscu - podejrzewam, 偶e to sformu艂owanie o 4 hutach oznacza艂o w rzeczywisto艣ci cztery hale piec贸w. Poza tym w naszej okolicy by艂a jeszcze Huta Ksawery (na p贸艂noc od kopalni Ksawery) i Huta Paulina (ale to ju偶 Zag贸rze, cho膰 bardzo blisko Konstantego).

To jeszcze dorzuc臋 zdj臋cie Pauliny - jak wida膰 hala by艂a podobna.

Co do dachu - na zdj臋ciu Altman贸w wida膰 las komin贸w (podobny, jak na zdj臋ciu Pauliny), na drugim zdj臋ciu go nie ma - ale ono jak podejrzewam jest nowsze i huta ju偶 o prostu nie dzia艂a艂a.
bea1120
Sylzaba
a ja bym si臋 odnios艂a do foto:

opis: Prace instalacyjne przy nieznanym budynku.

Mnie to wygl膮da na budynek obecnego Muzeum, widziany od strony ZSZ Sztygarka.

podobnie jak: Instalatorzy z pocz膮tku XX wieku i Instalatorzy przy nieznanym budynku
Slyzaba
bea1120 - my艣la艂em o Sztygarce ale odrzuci艂em j膮 ze wzgl臋du na brak tynku (na starszych fotografiach budynek jest otynkowany).

Przyznaj臋, 偶e teraz jak spojrza艂em jeszcze raz na ww. zdj臋cie to rzeczywi艣cie budynek wygl膮da jak obecna siedziba Muzeum od strony wewn臋trznego dziedzi艅ca. Je艣li nie znajd臋 w sieci fotografii do por贸wnania to przejd臋 si臋 na Legion贸w z wydrukiem.
bea1120
no to zerknij tutaj:

bynajmniej ja si臋 nie upieram jak osio艂 偶e to musi by膰 sztygarka smile2.gif
Slyzaba
To ten sam budynek! Pami臋tam, 偶e por贸wnywa艂em r贸wnie偶 kszta艂t okien (r贸偶ny od tych ostatnio przeklejonych przez Ciebie) + brak tynku spowodowa艂y, 偶e odrzuci艂em Sztygark臋.

Teraz widz臋, 偶e nawet drzewa si臋 zgadzaj膮 smile2.gif - dzi臋ki bea1120!
Postaram si臋 dzisiaj zmieni膰 opis tych trzech fotografii.
sandwich
CYTAT(mawwm @ 艣ro, 23 lis 2011 - 10:56) *
CYTAT(Slyzaba @ wto, 22 lis 2011 - 22:11) *

poszukaj na NK, ja nie mam tam konta wink.gif
w kompleksie budynk贸w (barak贸w) mie艣ci艂y si臋 (bez chronologii):
- WPHW - Wojew贸dzkie Przedsi臋biorstwo Handlu Wewn臋trznego
- Pogotowie Ratunkowe
- Klub "Przyja藕艅" TPPR (Towarzystwo Przyja藕ni Polsko-Radzieckiej)
- wspomniane wy偶ej Studium Policealne*
- chyba ZUS
i pewnie wiele innych, popytam, zaktualizuj臋 smile2.gif

*ad. Studium Operator贸w Maszyn Cyfrowych:
troch臋 przesadzi艂em: by艂 to kierunek (klasa?) " Przetwarzanie Danych" w Policealnym Studium Zawodowym im. K. Adamieckiego, ale zaj臋cia odbywa艂y si臋 we wspomnianym kompleksie "przy boisku w parku"

Czy tam przypadkiem nie mie艣ci艂 si臋 oddzia艂 ZETO(Zak艂ad Elektronicznych Technik Obliczeniowych)?
http://pl.wikipedia.org/wiki/ZETO
Slyzaba
Sandwich - poszuka艂em troch臋 po sieci i nie znalaz艂em powi膮zania mi臋dzy ZETO a DG... Jakie艣 藕r贸d艂o by si臋 przyda艂o.

Bea1120 - opisy zmienione z podzi臋kowaniami dla Ciebie smile2.gif

Mi艂o mi r贸wnie偶 poinformowa膰, 偶e doceniaj膮c wk艂ad forum w rozw贸j www.dawnadabrowa.pl umie艣ci艂em w dziale LINKI odno艣nik do dabrowa-gornicza.org .

Przy okazji:
- macie jakie艣 pomys艂y na okre艣lenie czym mo偶e by膰 element w prawym, dolnym rogu zdj臋cia?
- po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny w贸z (za s艂upem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkali艣cie si臋 kiedy艣 z takim? Jakie mog艂o by膰 jego przeznaczenie?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html

sandwich
CYTAT(Slyzaba @ 艣ro, 23 lis 2011 - 23:05) *
Sandwich - poszuka艂em troch臋 po sieci i nie znalaz艂em powi膮zania mi臋dzy ZETO a DG... Jakie艣 藕r贸d艂o by si臋 przyda艂o.

Bea1120 - opisy zmienione z podzi臋kowaniami dla Ciebie smile2.gif

Mi艂o mi r贸wnie偶 poinformowa膰, 偶e doceniaj膮c wk艂ad forum w rozw贸j www.dawnadabrowa.pl umie艣ci艂em w dziale LINKI odno艣nik do dabrowa-gornicza.org .

Przy okazji:
- macie jakie艣 pomys艂y na okre艣lenie czym mo偶e by膰 element w prawym, dolnym rogu zdj臋cia?
- po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny w贸z (za s艂upem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkali艣cie si臋 kiedy艣 z takim? Jakie mog艂o by膰 jego przeznaczenie?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html

Chodzi艂em ko艂o dawnego pogotowia do szko艂y przez 4 lata i na 90 by艂o tam ZETO.

Zdj臋cie jest odbiciem lustrzanym.

Tam jest furmanka, a ten drugi jad膮cy w stron臋 dworca te偶 jaki艣 w贸zek ci膮gni臋ty przez konia.

Ten element mo偶e by膰 budk膮 z gazetami.
Leszek
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg

Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdj臋cie jest r贸wnie偶 lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien by膰 zaraz za ci臋偶ar贸wk膮) albo znikn膮艂 - wi臋c faktycznie mog艂a to by膰 jaka艣 budka - albo na przyk艂ad jaki艣 w贸zek.

Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg
sandwich
CYTAT(Leszek @ czw, 24 lis 2011 - 11:36) *
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg

Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdj臋cie jest r贸wnie偶 lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien by膰 zaraz za ci臋偶ar贸wk膮) albo znikn膮艂 - wi臋c faktycznie mog艂a to by膰 jaka艣 budka - albo na przyk艂ad jaki艣 w贸zek.

Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg

To pierwsze to na pewno nie Ko艣ciuszki i Sobieskiego.

To pod spodem to te偶 nie Sobieskiego

To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.