Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Dami7
CYTAT(olo @ sob, 23 mar 2013 - 16:49) *
Szkoła Podstawowa nr 12. Jej uczniów przejęła Szkoła Podstawowa nr 18 przy Starowiejskiej. Miałem wątpliwą okazję uczęszczać do 12 przez jeden miesiąc bo, opóźniły się prace z oddaniem "osiemnastki". Lekcje mieliśmy w jakiś lochach z oknami pod sufitem. Tyle pamiętam. Aha i kibelki na zewnątrz.

Dokładniej to było tak. W roku szkolnym 1969/1970 oddano do użytku 18-tkę. Nastąpiła wtedy nowa rejonizacja. Ja mieszkałem na Florowskiej obok posterunku MO i dwie pierwsze klasy chodziłem do 15-tki. Po nowej rejonizacji trafiłem najpierw do 13-tki (na kilka dni) a później do 12-tki. Miałem przez 6 długich lat pod górkę do szkoły. Odcisnęło to piętno na moim życiu smile2.gif
Nie pamiętam, żeby w przyziemiu były klasy lekcyjne. Na pewno była tam świetlica i szkolna stołówka Oczywiście nie podważam Twoich wspomnień, po prostu nie pamiętam. Ale toalety na 100% były w budynku.
Szkoła miała swój klimat. W klasach były skrzypiące, drewniane podłogi, stały piece kaflowe, w których woźna paliła zimą, żebyśmy nie marzli w czasie lekcji. Nie było sali gimnastycznej, lekcje WF zimą odbywały się na korytarzu, latem na szkolnych boiskach. Na przerwie chodziło się parami wokół korytarza pod czujnym okiem jegomościa nazywanego Żyłą. Za przekroczenie szkolnej dyscypliny można było od niego oberwać :/
No i nie było tak, że 18-tka przejęła uczniów 12-tki. A przynajmniej nie wszystkich. Zajęcia w starej 12-tce odbywały się jeszcze długo po tym, kiedy ja ją skończyłem w 1974 r. Tak jak napisałem powyżej - nastąpiła nowa rejonizacja, do 18-tki trafili oprócz nowych roczników uczniowie z innych szkół gołonoskich.
W 18-tce korzystałem zimą z lodowiska, które tam było rokrocznie urządzane. Pamięta ktoś?
Odnośnie wody, czy raczej jej braku - w przypadku awarii z mojego bloku najbliżej było do studni na ulicy nomen omen Wodnej.
Bathurst
Chodziłem do 18-stki ale zacząłem dopiero w 1984 ( nie licząc zerówki tamże rok wcześniej) ale lodowiska nie pamiętam. Było na jednym z boisk? Pamiętam za to różne akcje sprzątania terenu boiska z przyległymi krzakami - a tam kapsli dużo - przydawały się do robienia zawodników w kapslowych wyścigach, korków od win itd

@Slyzaba - to zdjęcie jest chyba odwrócone, sądząc po wzgórzu kościelnym..
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/stas...iedla_1975.html
Slyzaba
Możliwe, że wszystkie są odwrócone. Opisy są na jednej stronie a sygnatura na drugiej smile2.gif

Przy okazji - czy ktoś zna znaczenie tej wpinki? jest w klapie mężczyzny z fotografii ze Staszica:
Dami7
CYTAT(Slyzaba @ sob, 23 mar 2013 - 21:41) *
Przy okazji - czy ktoś zna znaczenie tej wpinki? jest w klapie mężczyzny z fotografii ze Staszica:

To chyba jest Państwowa Odznaka Sportowa.
http://www.cytadela.aplus.pl/pos.htm
Slyzaba
Dami7 - strzał w 10! Dziękuję - zaraz zmienię opis fotografii.
olka79
CYTAT(olo @ wto, 18 gru 2012 - 18:24) *
Wysłałem fotografię gdzie trzeba. Po publikacji będzie okazja byś pochwalił się wiedzą o pompowni. (któż jeśli nie ty o tym pisał) Dla mnie to zawsze będzie poniemiecki bunkier. Na. stacyjnej i ja pomieszkiwałem krótko, ponoć do 1961 roku, kiedy dano nam mieszkanie na Cedlera. Z opowiadań matki pamiętam, że mieszkał tam zegarmistrz. Ale pamięć moja sięga do czasów, gdy ul. Wybickiego kończyła się na wysokości dzisiejszej Gagarina (tak?) potem był tylko wąski chodnik do ul. Stacyjnej. Takie slajdy jedynie.

Witam serdecznie.Jestem pierwszy raz na forum.Trafiłam tutaj przez przypadek,ale oczywiście bardzo się cieszę.Mój tata mieszkał na stacyjnej,a jeśli pamięć mnie nie myli,mój pradziadek również.Odpisałam na tą notkę ponieważ mój pradziadek był zegarmistrzem.Mieszkał w drewnianym domu koło stacji.Nie wiem czy akurat o tego zegarmistrza chodzi.Pradziadek miał na imię Leopold.Tata przeprowadził się również na cedlera.Jeśli mogę to prosiłabym o odpowiedż na mój wpis.
Bathurst
Witaj smile.gif

Może Tata albo Ty macie jakieś stare zdjęcia Gołonoga i Dąbrowy? Chętnie byśmy je obejrzeli smile.gif
Slyzaba
Może gdzieś widać sam warsztat? Cenne byłoby zdjęcie/dokumenty/ związane z pradziadkiem (jak się nazywał?). Zegarmistrzowie w DG to ciekawy temat - w Przewodniku Chrześcijańskim z 1938 roku jest wymieniony tylko Lesica, ulica Piłsudskiego.
sandwich
W drewnianych domach kolejowych mieszkał mój dziadek z babcia i wychowała się tam moja mama. Ja jako berbeć tam się bawiłem i pamiętam jeszcze czasy Stacyjnej.
Dziadek był kolejarzem, babcia pracowała w kasie na dworcu.
olka79
Wysłałem fotografię gdzie trzeba. Po publikacji będzie okazja byś pochwalił się wiedzą o pompowni. (któż jeśli nie ty o tym pisał) Dla mnie to zawsze będzie poniemiecki bunkier. Na. stacyjnej i ja pomieszkiwałem krótko, ponoć do 1961 roku, kiedy dano nam mieszkanie na Cedlera. Z opowiadań matki pamiętam, że mieszkał tam zegarmistrz. Ale pamięć moja sięga do czasów, gdy ul. Wybickiego kończyła się na wysokości dzisiejszej Gagarina (tak?) potem był tylko wąski chodnik do ul. Stacyjnej. Takie slajdy jedynie.
Dziękuję bardzo za odpis.Pradziadek miał na imię Leopold.Pamiętam odwiedziny u Pradziadka,który dość często siedział pochylony i naprawiał zegarki.Wszyscy mówili na pradziadka Poldek.Na stacyjnej urodził się w 1949r mój tata.Często opowiada mi historie gruszek,zjeżdzania na sankach z górki i lądowanie na płotach.Co do zdjęć spróbuję znaleźć jakieś u taty.
CYTAT(olka79 @ wto, 26 mar 2013 - 12:35) *
Dziękuję bardzo za odpis.Pradziadek miał na imię Leopold.Pamiętam odwiedziny u Pradziadka,który dość często siedział pochylony i naprawiał zegarki.Wszyscy mówili na pradziadka Poldek.Na stacyjnej urodził się w 1949r mój tata.Często opowiada mi historie gruszek,zjeżdzania na sankach z górki i lądowanie na płotach.Co do zdjęć spróbuję znaleźć jakieś u taty.
Pradziadek chyba nie miał warsztatu.Naprawiał zegarki w domu.Znajomi przynosili zegarki do dziadka.
maseur
CYTAT(bzenek @ pią, 15 lut 2013 - 18:15) *
CYTAT(luket @ pią, 15 lut 2013 - 18:20) *
CYTAT(Slyzaba @ pią, 15 lut 2013 - 12:48) *
AAAA rzeczywiście - ktoś, gdzieś, kiedyś o tym mówił/pisał. Gdzie one były w latach 60-70? przy krótszym boku, od strony Królowej Jadwigi?

W sumie to on chyba został zamknięty dopiero przed budową hali?

Na pewno był czynny w połowie lat dziewięćdziesiątych.

Jesteś pewien ? blink.gif

w sezonie letnim '96 pracowałem na nim jako ratownik, już wtedy ledwo zipał i jeśli pamięć mnie nie myli to był jego ostatni sezon - chyba nawet robiliśmy tam pożegnalną imprezę.... w każdym bądź razie w sezonie '98 na pewno już był nieczynny.
Leszek
CYTAT(olo @ śro, 06 lut 2013 - 17:48) *
Co za zbiegi okoliczności. Kilka dni temu rozmawiałem w barze ze starszym panem, który pożyczył mi zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej.

Olo, czy ta upadowa była może mniej więcej w tym miejscu (jak ten placyk/parking między szkołą a ulicą Konopnickiej): http://www.zumi.pl/namapie.html#50.332006/...19/13/satellite ?
olo
Ileż wspomnień się tu zazębiło. Ze opowiadań mojej matki pamiętam, że oddawała zegarki do naprawy właśnie do zegarmistrza, o którym piszesz. A mieszkała niedaleko, bo w kamienicy obok. I ona również dostała mieszkanie na Cedlera.
Lodowisko przy SP 18 było organizowane przez kilka lat. Pierwsze (?) było zrobione na placu apelowym przed szkołą. Panie z komitetu rodzicielskiego rozdawały gorącą herbatę. Nad lodowiskiem świeciły się kolorowe żarówki, a z megafonów grała muzyka. Lodowisko to zdobyło pierwsze miejsce w jakimś wojewódzkim konkursie. Kolejne lodowiska były robione na boisku do ręcznej, tym naprzeciw sali gimnastycznej. Kiedy tylko zrobiło się zimno, zaczynała się akcja odśnieżania. A potem, gdy już zrobił się lód, braliśmy takie wielkie dwuosobowe łopaty i zasuwaliśmy przy odśnieżaniu lodowiska. Było super.
Moja matka też pracowała w kasie biletowej w Gołonogu. Fajnie tam było. Najbardziej lubiłem "dziadka do orzechów" czyli taki datownik do kartonowych biletów.
Rejonizacji było kilka, faktycznie. Zwłaszcza jedną pamiętam szczególnie, kiedy to kilku kolegów, ni stąd ni zowąd przeniesiono do 15. A związane to było z likwidacją szkoły na Piekle i przeniesieniu jej uczniów do 18. Powstały wówczas klasy "D" i nienajfajniej się w szkole zrobiło. Zostaliśmy wtedy Zbiorczą Szkołą Gminną.
Leszek, wydrukuję mapę i przy najbliższej okazji zapytam ponownie.
Bathurst
Koleżanki i kolegów z Piekła wozili jeszcze jak ja chodziłem do tej szkoły i to nie gimbusami wcale ;-)
A w szkole kuchnia i wielkie rubaszne kobiety krzątające się po niej, zaraz na wejściu była taka wanna gdzie my zziajani wpadaliśmy napić się kranówy. Mleko nalewane chochlą do kubków i obiady na stołówce....

Ale Olo powiedz proszę co wiesz o innych gołonoskich restauracjach i barach. Ustaliłem ostatnio, że obok Pana Łopatki i jego "Pogorianki" dalej była knajpa "U Górala" - tak mniej więcej jak dzisiaj wjazd do CPN na Gwardii Ludowej od nazwiska właściciela i jeszcze dalej "Pod Jesionem" czy Lipą ? Czy przy dworcu lub w dworcu też była restauracja?
Pamiętasz Olo kiosk ruchu tak trochę bokiem stojący do ulicy tuż przy nieistniejących już torach obok PKP?
olo
Niespecjalnie się interesowałem wówczas knajpami laugh.gif . Z rodzinnych opowieści wiem, że na dworcu w Gołonogu był bar i ponoć w tym barze mój dziadek pewnego razu poprzestawiał wszystkie stoliki wraz z obsługą. Wiele czas spędziłem na gołonoskim dworcu próbując odtworzyć w wyobraźni dawne czasy. A kiosk pamiętam i owszem. Wydeptałem ścieżkę wokół niego w oczekiwaniu na pociągi.
Załączam zdjęcia z dworca, dziś już niemożliwe do zrobienia. Mam nadzieję, że tylko na razie.

Na jednym z nich widać zamalowane drzwi do pokoju hotelowego nr 5
Dami7
CYTAT(Leszek @ nie, 07 kwi 2013 - 14:54) *
Olo, czy ta upadowa była może mniej więcej w tym miejscu (jak ten placyk/parking między szkołą a ulicą Konopnickiej): http://www.zumi.pl/namapie.html#50.332006/...19/13/satellite ?
Nie przypuszczam smile2.gif Stał tutaj wielorodzinny budynek, którego właścicielem była kopalnia "Gen. Zawadzki" (czyli "Paryż"). Budynek stał dłuższym bokiem równolegle do szkoły, w niewielkiej odległości od jej ogrodzenia. Pomiędzy krótszym bokiem budynku a uliczką (wtedy była to nieutwardzona droga) znajdowały się komórki i wygódki smile2.gif. Z przodu budynku, pomiędzy nim a ulicą Konopnickiej, były ogródki mieszkańców budynku. Jedno z mieszkań tego budynku (pokój z przechodnią kuchnią) zajmowali moi Dziadkowie ze strony Ojca. Ogródek Dziadków znajdował się w samym narożniku placu. Dziadek zmarł kiedy miałem 11 czy 12 lat, na początku lat 70-tych. Dopóki zdrowie pozwalało dorabiał do emerytury jako portier na Szybie "Koszelew". Babcia trudniła się naciąganiem firanek na ramę (jeśli jest ktoś ciekawy na czym to polegało, to opowiem wink.gif ).Budynek rozebrano chyba na początku lat 80-tych i wtedy Babcia przeprowadziła się do Gołonoga, do komunalnego mieszkania, które dostała w zamian.
CYTAT(Bathurst @ nie, 07 kwi 2013 - 17:24) *
Mleko nalewane chochlą do kubków i obiady na stołówce....
Mleka nie cierpiałem srodze, zwłaszcza kożuchów, picie go była dla mnie prawdziwą karą. Obiady w "mojej" 12-tce wspominam dobrze smile2.gifZ gołonoskich knajp pamiętam bar "Popularny" (bo mieszkałem obok niego), "Kaskadę" na Kasprzaka oraz oczywiście kawiarnię "Kaprys". Obok "Kaprysu" był bar mleczny, do którego czasem uczęszczałem, kiedy z jakiegoś powodu przestałem jeść obiady w szkole. "Pogoriankę" pamiętam jak przez mgłę.Z okolic stacji kolejowej w Gołonogu pamiętam sklep spożywczy, w którym kupowaliśmy wino w drodze na pociąg, którym jeździliśmy w Beskidy (to już było później, kiedy chodziłem do technikum).A kto pamięta cegielnię? Wiem, że była takowa tylko nie bardzo mogę ją umiejscowić (kojarzy mi się, że były to rejony obecnej ulicy Gwardii Ludowej).
CYTAT(olo @ nie, 07 kwi 2013 - 17:03) *
Moja matka też pracowała w kasie biletowej w Gołonogu. Fajnie tam było. Najbardziej lubiłem "dziadka do orzechów" czyli taki datownik do kartonowych biletów.
"Dziadka do orzechów" pamiętam. Kasjerka wybierała bilet z takiego "panela" i srrruuu! kasowała go z jednej czy z dwóch stron w tym "dziadku". Później technika poszła naprzód. Były w kasach takie maszynerie, które jeździły prawo, lewo, w tył i w przód, wybierało się stację docelową i rodzaj biletu, coś tam się naciskało i wyskakiwały tekturki z nadrukowaną treścią.
Bathurst
Kontynuując serię wspomnieniową na moim blogu nowy wpis:

Stepy gołonoskie i skarby z "Alika" - http://blogdabrowski.blogspot.com/
maseur
" Alik " - ileż godzin tam przesiedziałem jak glonojad doklejony do gablot - z upływem lat zmieniałem lokalizację, zaczynając od pomieszczenia w głębi z żołnierzykami, czołgami itp., kończąc karierę na gablotach z radzieckimi grami elektronicznymi ( fascynował mnie nurek wyławiający skarby ). Co ciekawe - często podjeżdżało się tam rowerem, wychodząc po godzinie nasze "Pelikany" czekały tam na nas - czy pokolenie z rocznika np.2010 uwierzy nam w to za kilka lat ?
Bathurst
kompletnie uleciały mi z pamięci te żołnierzyki.
Pelikan to była potęga smile.gif
olo
CYTAT(Bathurst @ nie, 14 kwi 2013 - 12:22) *
kompletnie uleciały mi z pamięci te żołnierzyki.
Pelikan to była potęga smile.gif

Ja tam jeździłem na "Dingo". Koła 18". A Alika pamiętam, oj pamiętam. Ale jednak chyba bardziej SH i kolejki PIKO. Marzenie, które do dziś pozostało nie spełnione.
Slyzaba
Konia z rzędem temu, kto rozpozna te duże elementy smile2.gif

www.dawnadabrowa.pl/pocztowka/hala,a,warsztatu,mechanicznego,huty,bankowej_2047.html
Slyzaba
Strażacy z OSP Gołonóg. Czy sprzęt po lewej stronie to pompa? Może ktoś poznaje to miejsce? Budynek w tle pojawia się na kilku strażackich zdjęciach. Czy to była ich siedziba na Gołonogu?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/zdjecie,...zakow_2105.html
Bathurst
Skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej?
Slyzaba
Nie mam pojęcia...
kopiko
CYTAT(Bathurst @ śro, 01 maj 2013 - 10:17) *
Skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej?

Też tak uważam.
Strażacy stoją przy budynku straży (fragment z prawej strony zdjęcia), którego już nie ma, w tle zdjęcia widać dom, który ciągle stoi.

Tutaj okolica z google maps po włączeniu street view widać garaże, mniej więcej tam znajdował się dawny budynek straży.
Tu właśnie widać ten budynek strażaków.
GniecionY

Slyzaba
Zobaczcie tutaj http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/ozna...onogu_2109.html

Wg opisu to może być dawna siedziba strażaków - budynek po prawej stronie. To ewidentnie skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej. Wygląda na to, że na zdjęciu z cysterną, na prawej krawędzi widać minimalny kawałek właściwej remizy?

Przy okazji warto zwrócić uwagę na nietypowy element na wprost fotografa. Czy możliwe, że jest to postument, na którym stała rzeźba żołnierza-zwycięzcy? Kształt wg mnie identyczny. Kopia tego pomnika została odsłonięta i poświęcona 11 listopada 2009 roku na placu Józefa Bema, w Gołonogu.
kopiko
CYTAT(Slyzaba @ śro, 01 maj 2013 - 23:30) *
Wg opisu to może być dawna siedziba strażaków - budynek po prawej stronie. To ewidentnie skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej. Wygląda na to, że na zdjęciu z cysterną, na prawej krawędzi widać minimalny kawałek właściwej remizy?

Tak, to właśnie remiza.

CYTAT
Przy okazji warto zwrócić uwagę na nietypowy element na wprost fotografa. Czy możliwe, że jest to postument, na którym stała rzeźba żołnierza-zwycięzcy? Kształt wg mnie identyczny. Kopia tego pomnika została odsłonięta i poświęcona 11 listopada 2009 roku na placu Józefa Bema, w Gołonogu.

Jutro (a właściwie już dziś) spróbuję się dowiedzieć, co tam stało.
Slyzaba
Poszedłem za ciosem - zastanawiałem się jak stał żołnierz względem kościoła. Na tym zdjęciu widać doskonale ustawienie:

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/pomn...onogu_2112.html

Tu zdjęcie z postumentem - wygląda na to, że na postumencie została jeszcze część nóg:
kopiko
CYTAT(Slyzaba @ czw, 02 maj 2013 - 09:03) *
Poszedłem za ciosem - zastanawiałem się jak stał żołnierz względem kościoła. Na tym zdjęciu widać doskonale ustawienie:

Tu zdjęcie z postumentem - wygląda na to, że na postumencie została jeszcze część nóg:

No to sprawa wyjaśniona smile2.gif
Wracając jeszcze do remizy, znalazłem zdjęcie z roku około 1953-55, widać że budynek wygląda inaczej, choć tabliczka jakby ta sama. Na zdjęciu od lewej: Stanisław Zięba (dziadek mojej Żony), Pan Gajdzik i Pan Szumera.

sandwich
Na zdjęciu jest "granatowy", przedwojenny policjant. Nie może być robione w latach 50-tych. To przedwojenne zdjęcie.

Jednak chyba nie. Emblemat na czapce wskazuje chyba na strażaka. Dziwny mundur.

Sprawdziłem, na pewno strażak.
Slyzaba
Jeszcze taka remiza była (ciekawe, czy w tym samym miejscu?):

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/remi...lonog_2110.html

kopiko - mogę Twoje zdjęcie udostępnić na stronie?

edit - to chyba cały czas ten sam budynek jest na zdjęciach? Okna i drzwi identyczne? Zmieniono dach?
kopiko
CYTAT(Slyzaba @ nie, 05 maj 2013 - 00:16) *
Jeszcze taka remiza była (ciekawe, czy w tym samym miejscu?):

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/remi...lonog_2110.html

kopiko - mogę Twoje zdjęcie udostępnić na stronie?

Proszę bardzo, z tym że jest to zdjęcie zdjęcia, jutro postaram się zrobić skan, to podeślę.

CYTAT
edit - to chyba cały czas ten sam budynek jest na zdjęciach? Okna i drzwi identyczne? Zmieniono dach?

Wygląda na to że to ten sam budynek, ale nie mam 100% pewności, nie znam niestety nikogo kto widział ten budynek przed przebudową, tzn w postaci jaka jest na zdjęciu powyżej.

Slyzaba
Kwestia czasu i kolejnych zdjęć... Remiza była ważnym punktem - myślę, że niedługo dowiemy się nieco więcej o historii tego budynku.

ps. z góry dziękuję za skan smile2.gif
Slyzaba
kopiko - wrzucone przed chwilą: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/przed,re...lonog_2114.html - dziękuję.

edit:
w 1946 roku strażacy zbierali pieniądze na remont remizy:
http://dawnadabrowa.pl/dokument/osp,golono...abawe_2115.html

Slyzaba
Prace przy Królowej Jadwigi ruszyły. Udało się jeszcze w końcu kwietnia zrobić zdjęcie.
Czy ktoś z Was zna lokalizacje z dawnymi nazwami ulic (oprócz Bathursta i jego wcześniejszymi informacjami o Zającu).

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/czer...row,1_2116.html
sandwich
Na Ziemby na Staszicu można znaleźć tabliczki z nazwą Koniewa i chyba Waryńskiego.
Bathurst
Fajna zabawa z szukaniem tych starych tabliczek i szyldów smile.gif

tabliczka z ulicy O.R.M.O mnie po prostu zastrzeliła smile.gif

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,ormo_2118.html

Slyzaba
ORMO rzeczywiście ostre jest... Jutro wrzucę ulicę Gminną i Zająca. Wybieram się cały czas na Staszic ale to po drugiej stronie trasy... ;-)
Slyzaba
Tabliczka Kraszewskiego-Gminna wrzucona przed sekundami:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,kr...minna_2126.html

Czy ktoś kojarzy dawną nazwę ul. Ziemby na Staszicu? Znalazłem tam dziś jedną nieczytelną tabliczkę, na której widać tylko 'IWANA.....'

Do tego jedna tabliczka z dawną nazwą ul. Uthkego czyli Pierackiego - dzięki sandwich!
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ pią, 10 maj 2013 - 22:35) *
Czy ktoś kojarzy dawną nazwę ul. Ziemby na Staszicu? Znalazłem tam dziś jedną nieczytelną tabliczkę, na której widać tylko 'IWANA.....'

Pewnie tak, jak pisał sandwich - Koniewa.
Slyzaba
Aj słusznie - mea culpa - http://pl.wikipedia.org/wiki/Iwan_Koniew
Bathurst
przedwiośnie 2004 roku - teren dzisiejszego WORD-a w Gołonogu

Uploaded with ImageShack.us
Slyzaba
Bathurst - cóż to za wpis w Historii? ;-)
Bathurst
?
zdjęcie historyczne huh.gif
tylko nie wiem z jakiego miesiąca wiosennego - na oko przedwiośnie wink.gif
Leszek
Sylwek, to już połowa kolejnego dawniej i dziś smile2.gif
Bathurst
Czy ma ktoś może w swoich zasobach zdjęcie wozu/furmanki z węglem ciągniętego przez konie? Oczywiście z terenu DG. Szukam takiego zdjęcia.
Bathurst
tak :- ) dzięki

zrewanżuję się dzisiaj jeszcze wieczorkiem wstawiając zdjęcia starych tabliczek z nazwą ulicy - Starowiejska smile.gif
Bathurst

z podziękowaniami dla panów z warsztatu pod tym numerem

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.