Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Master
Dopiero teraz trafiłem na tą strone dawnadabrowa i Gratuluje i Dziekuje ze moge zobaczyc wiele zdjec z róznych okresów. Czesc pocztówek z lat 80-tych mam nawet sam w domu wink.gif a niekóre widoki nawet pamietam;) na przykład ten wyzej z 3 go maja. Pamietam te klomby, napis Bajkai czas jak nie nylo tam tego budynku kolo bylego Sądu tak jak na zdjęciu to wygladało, a na wprost kwiaciarnia, bar mleczny i budka z lodami włoskimi była
Slyzaba
Ja z tamtego miejsca na 3go Maja zapamiętałem budkę z lodami włoskimi smile2.gif

ps. dzięki za miłe słowa o stronie, chociaż jeszcze nie skończyłem wszystkich prac . Zapraszam co jakiś czas do odwiedzin www.dawnadabrowa.pl - mam teraz w kolejce około 100 różnych fotografii i pocztówek do wrzucenia więc będzie można jeszcze co nieco powspominać smile2.gif
Slyzaba
7 plików do pobrania - Monografia Strzemieszyc Małych.
Autorami publikacji są Jarosław Krajniewski, Dariusz Rozmus, Arkadiusz Rybak, Joanna Tokaj oraz Andrzej J. Wójcik. Pracownicy dąbrowskiego muzeum, a także Polskiej Akademii Nauk oraz znani regionaliści i popularyzatorzy historii Zagłębia.

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...la_srebrna.html
BARES
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Dworzec tętnił wtedy życiem

Piotr Sobierajski

Historia naszego miasta w sporej części wiąże się z rozwojem kolej, która na dzisiejszych ziemiach zagłębiowskich pojawiła się w połowie XIX wieku.

Na początku XX wieku na dąbrowskiej stacji zatrzymał się pociąg z ciałem Juliusza Słowackiego

To właśnie rozwój kolejnych szlaków sprawił, że Dąbrowa Górnicza doczekała się pierwszych dworcowych zabudowań, a dzięki temu lokalna produkcja hutnicza oraz wydobycie węgla stało się nareszcie opłacalne.

Pierwsza linia Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej powstała w 1848 r. i w tym też roku pierwszy pociąg przejechał przez Ząbkowice. Tory skierowane zostały jednak w kierunku Strzemieszyc i potem dalej w stronę granicy - Maczek. Nikt nie pomyślał o tym, by skierować je także w stronę centrum Dąbrowy, gdzie właśnie wydobywany był węgiel i pełną parą pracowała Huta Bankowa.

- Cała ekonomika ówczesnego wydobycia węgla opierała się właśnie na tym, by od razu można było urobek załadować na transport kolejowy. Wtedy koszty były niskie - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka w Dąbrowie Górniczej. - Tymczasem węgiel po wydobyciu musiał być transportowany furmankami do Ząbkowic. A taki transport, to zaledwie dwie tony. To wszystko sprawiało, że węgiel był za drogi
- dodaje.

Jedyną kopalnią w naszym regionie, która miała pobliżu tory, umożliwiające szybki transport "czarnego złota", była kopalnia Felix w Niemcach (Ostrowy Górnicze).

Dopiero w latach 1858 i 1862 otwarte zostały dwa połączenia do granicy pruskiej, z Ząbkowic do stacji Sosnowiec oraz z Łowicza do Aleksandrowa Kujawskiego. W Dąbrowie początkowo dworzec był skromny, do tego rampa przeładunkowa. Bardziej był to przystanek. Dworzec główny Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Dąbrowie powstał w drugiej połowie XIX wieku (około 1880/1890 roku). Dziś to budynek, który stoi bezpośrednio przy torach i pełni rolę nastawni. Niszczeje. Sam dworzec był milczącym świadkiem wielu niecodziennych wydarzeń.

- Tutaj zatrzymał się pociąg, którym transportowane było ciało Juliusza Słowackiego - mówi Arkadiusz Rybak. - Na dworcu zmarł też Hieronim Kondratowicz, inżynier górnictwa, wykładowca Sztygarki. Bardzo lubiany przez uczniów. Przyjechał w 1923 r. na pierwszy zjazd absolwentów Sztygarki i kiedy z niego wracał, czekając na pociąg do Warszawy, niestety zmarł - dodaje. Dziś Hieronim Kondratowicz jest patronem ul, tuż obok Muzeum Miejskiego Sztygarka. Zamknięty budynek dworca, w którym mieściły się kasy, jest dawnym budynkiem Kolei Nadwiślańskiej.
Slyzaba
Poniżej nieco lepsza jakość fotografii dworca z pociągiem, którym przewożona była trumna z Juliuszem Słowackim:

Więcej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pociag,z...dworcu_263.html

Oryginał tej fotografii jest autorska Żelichowskiego:

Więcej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/trumna,z...browie_487.html

A tutaj wnętrze dworca z 1931 roku:

Więcej pod linkiem http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wnetrze,...niczej_394.html

gregol
Taka ciekawostka:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...zc_zabojce.html

Płytkę z nazwiskiem tytułowego bohatera, chyba można to nazwać wizytówką, można znaleźć w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pamiętam ale jest to w ciągu kamienic między 3maja a kładką, wchodzi się tam do punktu ksero.
Slyzaba
CYTAT
Płytkę z nazwiskiem tytułowego bohatera, chyba można to nazwać wizytówką, można znaleźć w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pamiętam ale jest to w ciągu kamienic między 3maja a kładką, wchodzi się tam do punktu ksero.
- Gregol -> chyba w ogóle nie zrozumiałem... Akcja książki toczy się w Sosnowcu a ty piszesz o jakiejś płytce? smile2.gif
gregol
CYTAT(Slyzaba @ pią, 07 paź 2011 - 22:52) *
CYTAT
- Gregol -> chyba w ogóle nie zrozumiałem... Akcja książki toczy się w Sosnowcu a ty piszesz o jakiejś płytce? smile2.gif

Oj tam oj tam wink.gif trochę nie jasno napisałem. To fakt.

Chodzi o to, że tytułowy bohater książki był jednym z największych glazurników w Zagłębiu. Zapewne, również kładł (dostarczył) płytki do ów kamienicy o której wspominam, bo jest tam ta jego "wizytówka". O to mniej więcej mi chodziło wink.gif
Slyzaba
Podejdę w tygodniu i sprawdzę tą płytkę/wizytówkę. Dzięki za info.
BARES
CYTAT
Kościół na Górce Gołonoskiej już od kilku wieków góruje nad miastem

Piotr Sobierajski

Kościół św. Antoniego Padewskiego od wieków jednoczył tutaj wiernych. Od 1997 roku, po decyzji biskupa Adama Śmigielskiego, jest to sanktuarium. Odpust przypada 13 czerwca

Najstarszy widok z 1862 Muzeum Miejskie "Sztygarka"Sanktuarium św. Antoniego Padewskiego na Górce Gołonoskiej już od kilku wieków góruje nad Dąbrową Górniczą, zapisując się na trwałe w kartach historii naszego miasta i całego Zagłębia.

Świątynia mogłaby nigdy nie znaleźć swojego miejsca w Dąbrowie, gdyby nie biskup krakowski Andrzeja Trzebicki. To on zabiegał o powstanie tutejszej parafii, a wszystko to upamiętnia tablica fundacyjna, znajdująca się na murach dąbrowskiego sanktuarium.

- Po potopie szwedzkim został biskupem krakowskim. Zlustrował wszystkie dobra biskupie, w tym klucza sławkowskiego i podjął decyzję o utworzeniu parafii gołonoskiej, która została wydzielona ze sławkowskiej - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka. - Była ona całkiem spora, bo obejmowała Strzemieszyce Stare i Nowe, Ząbkowice oraz Gołonóg - dodaje. Parafia powstała 8 lipca 1675 r., a trzy lata później murowany kościół jednonawowy. Do połowy XIX wieku wygląd kościoła nie uległ zmianie, w 1850 r. dobudowane zostało prezbiterium,

a świątynia przeszła generalny remont. W 1892 r. po ponownej konsekracji kościół otrzymał wezwanie Narodzenia Marii Panny i św. Antoniego Padewskiego (od XVII w. była tu cudowna figura św. Antoniego z Padwy). W 1905 r. kościół został ogrodzony kamiennym murem. W 1929 r. wybudowano natomiast nową plebanię. W latach 1918-39 w domu parafialnym mieściły się: przedszkole, biblioteka i czytelnia. W czasie II wojny św. dzwonnica służyła Niemcom jako punkt obserwacyjny.

W styczniu 1945 r. kościół został częściowo zniszczony, a potem odbudowany z inicjatywny ks. Zygmunta Flisowskiego. Od końca XIX w. kościół ma trzy nawy, można tu dostrzec elementy barokowe i renesansowe. 9 sierpnia 1951 r. parafia gołonoska została przekazana w administrowanie franciszkanom. Jeśli ktoś chciałby dokładnie poznać dzieje gołonoskiej parafii i tamtejszego kościoła może w dąbrowskim muzeum kupić Dąbrowski Magazyn Historyczny, poświęcony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95.
Dami7
CYTAT(BARES @ nie, 09 paź 2011 - 09:17) *
CYTAT
Jeśli ktoś chciałby dokładnie poznać dzieje gołonoskiej parafii i tamtejszego kościoła może w dąbrowskim muzeum kupić Dąbrowski Magazyn Historyczny, poświęcony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95.

Można też zajrzeć na stronę ś.p. Pana Adama Drożdża i tam znaleźć sporo ciekawostek. Tutaj: http://naszgolonog.net/kosciol_historia_spis.html
Slyzaba
Witam wszystkich miłośników historii miasta. Czy poznajecie poniższe budynki/ulicę? Czym mogą być słabo widoczne 'kratownice' na dachach?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hale,przemyslowe_525.html

Fotografia była już na forum pokazana przez ArtGii, dzięki któremu umieściłem ją na dawnejdabrowie.
Bartek84
CYTAT(Slyzaba @ śro, 12 paź 2011 - 00:06) *
Witam wszystkich miłośników historii miasta. Czy poznajecie poniższe budynki/ulicę? Czym mogą być słabo widoczne 'kratownice' na dachach?

Strzelam, że to obecna ulica Perla lub Sobieskiego, wtedy tramwaj zdaje się jeździł mniej więcej tak :

więc pewnie gdzieś tam zrobiono to zdjęcie.
Slyzaba
Jeśli tak kiedyś biegły tory tramwajowe to pasuje niemal idealnie. Dzięki Bartek84!
Bartek84
Na 100% tak jeździł.

Slyzaba
Bartek84 - widzę, że dawny transport to Twoja pasja... Możesz nam coś więcej o niej napisać? Pętla przy kopalni Paryż była tam, gdzie obecnie?
Jeśli masz jakieś stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

Bartek84
CYTAT(Slyzaba @ śro, 12 paź 2011 - 23:50) *
Bartek84 - widzę, że dawny transport to Twoja pasja... Możesz nam coś więcej o niej napisać? Pętla przy kopalni Paryż była tam, gdzie obecnie?
Jeśli masz jakieś stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

Pętla przy KWK Generał Zawadzki powstała w lutym 1977 roku, z opracowania Jakuba Wilka ( link ) wynika, że dopiero ponad rok później połączono ją z istniejącym torowiskiem po stronie Będzina i jednocześnie zlikwidowano torowisko na ulicach Chopina i Perla.
Kilkanaście lat temu przy obecnej bramie wjazdowej do Huty Bankowej widać było jeszcze szyny, przypuszczam, że do dzisiaj znaleźć by można tam jakieś pozostałości torowiska.

Ze starych map mam tylko Dąbrowę z końca lat 80-tych i Sosnowiec z chyba 60-tych, jak będę w domu to postaram się je znaleźć, odświeżyć sobie nieco pamięć i wrzucić coś na forum smile2.gif

PS.
Założyłem wątek na temat historii KM w Dąbrowie Górniczej, także zapraszam do dyskusji.

PPS.
Te dwa posty chyba można tam właśnie przenieść.

maseur
pamiętam pętlę prz Hucie Bankowej smile2.gif.
O.T. Powstał kolejny wątek o historii Dg ( komunikacja miejska w dg) - po raz kolejny proponuję podwieszenie tych tematów - choć wydaje mi się, że czas pomyśleć o założeniu osobnego działu HISTORIA smile2.gif
halo, halo Panowie Moderatorzy smile2.gif
olo
Był taki czas, że gdy jeździłem do babci do Będzina to dyrdałem z pętli nowozbudowanej na przystanek pod Zawadzkim. Nieraz gdy nie było tramwaju to i na Koszelew piesz się doszło. Fascynujące były podjazdy tramwajem na Małachowskiego zimową porą, kiedy tory były oblodzone. Zdarzało się, że tramwaj ślizgał się przed skrętem w prawo i nie mogąc doturlać się do Kołątaja zjeżdżał ostrożnie w dól i ponownie się rozpędzał. Pod przednimi siedzeniami był pojemnik na piasek, ale i ten niejednokrotnie nie pomagał. Linie budowano kawałkami i dokąd nie było pętli tramwajowych obsługiwały je stare tramwaje. Pamiętam jak przy "ekonomiku" weszli kontrolerzy do wozu. Nim dojechał do Poniatowskiego wszyscy wysiedliśmy "w biegu". Uwielbiałem jeździć przy motorniczym. Te kręcenia korbami, dzwonki, ech łza się w oku kręci.
Slyzaba
Ja tradycyjnie z kolejną prośbą ;-)

Dzisiaj byłem w kilku miejscach w centrum w poszukiwaniu tej kamienicy. Póki co bezskutecznie...
Opis ze strony http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...zelaza_534.html :

CYTAT
Ciekawa fotografia kamienicy, w której mieściła się 'sprzedaż żelaza'. Nazwisko pod szyldem jest nieczytelne ale bardzo możliwe, że kończy się na '...man'. Drzwi wejściowe są obklejone różnymi reklamami, z których wyróżnia się rysunek dziewczyny ubranej w strój ludowy. Tuż pod nią napis SANOK. Nad balkonem z wietrzącą się pościelą data: 1929.

Sprawdziłem dodatkowo trochę literatury, którą mam w domu i na ŚBC po frazach typu 'sprzedaż żelaza dąbrowa'. Również nieskutecznie.

Ktoś rozpoznaje?

motonita2002
CYTAT
Ktoś rozpoznaje?

Budynek u zbiegu ulic Sienkiewicza i Sobieskiego - tam gdzie obecnie jest sklep z łożyskami?(chyba, że został przebudowany, bo obecnie ma 2 piętra, a ten na fotografii tylko jedno).Z drugiej strony na załączonym zdjęciu ulica wydaje się opadać w dół, w lewej części fotografii - nie wiem jaki profil miała kiedyś ulica Sobieskiego. Zastanawia również cień, który pada na budynek (kominy,wieże - czyżby od Huty Bankowej?)
P.S Zgadza się również przyłącze elektryczne. na wysokości balkonu wink.gif
Leszek
W tym budynku były chyba od początku dwa piętra, poza tym była w nim wtedy księgarnia (Kostrzeńskiego?) Ale dobrze, że zwróciłeś uwagę na cień - moim zdaniem jest to cień Sztygarki (sprzed przebudowy) - czyli byłaby to ulica Legionów, opadanie w dół też by pasowało.

Edit: chociaż trochę krótki ten cień, to chyba jednak nie to sad.gif

Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia też brak torów tramwajowych.

Edit3: A może to budynek na skrzyżowaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szedłem, ale tak mi się kojarzy, że podobny jest.
motonita2002
CYTAT(Leszek @ pią, 14 paź 2011 - 09:44) *
Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia też brak torów tramwajowych.
Edit3: A może to budynek na skrzyżowaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szedłem, ale tak mi się kojarzy, że podobny jest.

Ad. Edit 2 - ale na budynku widać elementy przypięcia lin wsporczych od słupów trakcji tramwajowej - chyba, że się mylę
Ad. Edit 3 - Nie kojarzę miejsca, w którym Sienkiewicza zbiega się z 3 maja - to są dwie równoległe do siebie ulice wink.gif
Zibar
Leszkowi chodziło o 3-go Maja/Dąbrowskiego - ale tamten budynek zdaje się ma 2/3 pietra i jest z czerwonej cegły.Wydaje mi się, że to zdjęcie już kiedyś było omawiane i padło na róg Dąbrowskiego/Sienkiewicza.http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...browskiego+.jpg
motonita2002
CYTAT(Zibar @ pią, 14 paź 2011 - 10:08) *
Leszkowi chodziło o 3-go Maja/Dąbrowskiego - ale tamten budynek zdaje się ma 2/3 pietra i jest z czerwonej cegły.
Wydaje mi się, że to zdjęcie już kiedyś było omawiane i padło na róg Dąbrowskiego/Sienkiewicza.

Największy problem to różniąca się ilość kondygnacji - niemniej jednak - jest duże podobieństwo w detalach budynku ze zdjęcia i tego, o którym wspomnieliście z Leszkiem. Sporo domów zapewne rozbudowano i stąd te różnice.
Zibar
Poza tym, może to byc któreś ze skrzyżowań nie istniejącej Okrzei, na odcinku miedzy Sienkiewicza i Chopina, ale coraz mniej pamiętam jak to wyglądało.
motonita2002
Zibar, faktycznie umknęło mnie róg ulic Sienkiewicza i Dąbrowskiego. Porównując zdjęcie, które dodałeś i to dodane przez Sylzaba widać pewne pokrewieństwo - choćby opadający profil ulicy.
Leszek
@Zibar - prawidłowo rozszyfrowałeś, co chciałem powiedzieć, widać druga kawa nie dotarła mi jeszcze do palców, kiedy to pisałem laugh.gif
Trzeba by popatrzeć, czy fasada budynku z zalinkowanego przez Ciebie zdjęcia ma tyle samo rzędów okien - piętro faktycznie można dobudować, wejście z ulicy zlikwidować, ale okna zwykle zostają.

@motonita2002 - nie wygląda mi to na sieć trakcyjną, poza tym na Sobieskiego tramwaj chyba miał przewody na słupach, a nie między domami (ale mogę się mylić, a ponieważ jestem w pracy, więc chwilowo nie mam jak zajrzeć do "Ukłonów z Dąbrowy").

Przyłączam się do apelu o dział historyczny smile2.gif
Slyzaba
dziękuję wszystkim za wypowiedzi

- budynek sztygarki rzeczywiście nie mógł dawać takiego 'krótkiego' cienia. Sprawdziłem zarys dachu np. tutaj:

- na Sobieskiego słupy trakcji tramwajowej było wolnostojące:

Przez moment myślałem, że to może kamienica na Augustynika (za siedzibą Politechniki Śląskiej) lub na Kościelnej (naprzeciwko hurtowni zniczy) ale po dzisiejszych oględzinach to na pewno nie te kamienice.

- róg ulic Sienkiewicza i Dąbrowskiego (to było moje pierwsze skojarzenie tylko brak tynku nie pasował dlatego wykluczyłem ten budynek na początku). Muszę tam wybrać się z apratem.
maseur
wg. mnie to nie jest róg Sienkiewicza/Dąbrowskiego :
jestem w posiadaniu pocztówki z tamtym narożnym budynkiem z obiegu z 1920 roku - budynek jest nieotynkowany i nad oknami pierwszego piętra ma jeszcze małe okienka od poddasza.
Lokalizowany budynek jest otynkowany a na narożniku widać rok 1928 lub 1929 - jeśli to data budowy to sprawa jest jasna, jeśli jednak to data jego modernizacji/otynkowania oznacza to, że podczas tynkowania zamurowano okienka poddaszowe - w chwili obecnej budynek na Sienkiewicza/Dąbrowskiego nadal posiada okienka poddaszowe - czyzby ktoś je kiedyś wykuwalo na nowo ? Na budynku widać tabliczkę a nazwą ulicy - jednak chyba nie do odczytania sad.gif.
Ponadto , wg. mnie kąt pod jakim opada ulica Sienkiewicza jest zdecydowanie większy niż ten na analizownej fotografii - juz jakiś czas temu próbowałem rozszyfrować to ujęcie, więc niecierpliwie czekam rozstrzygnięcia smile2.gif
Slyzaba
maseur - potwierdzam. To nie ta kamienica. Inny rozstaw wszystkich okien. Może kiedyś uda nam się to ustalić...

Mam za to dobrą wiadomość. Udało się rozszyfrować lokalizację jednego ze zdjęć, które było kilkukrotnie omawiane na forum. Wtedy stanęło bodajże na Okrzei.
Wczoraj dostałem maila od Rafała Piętki, znanego kolekcjonera i regionalisty:

CYTAT
to tzw.lustrzane odbicie negatywu,tzn.prawidlowy obraz znajduje sie w lusterku,ktore przylozysz do zdjecia.Wtedy zobaczysz,ze jest to ulica Bandrowskiego ,a ten ladny budynek to Resursa

No i rzeczywiście - sprawdziłem stare zdjęcia i pocztówki z Resursą (nie otynkowaną). Strzał w 10tkę smile2.gif

Poniżej nie odwrócony oryginał. W lustrzanym odbiciu resursa jest po lewej stronie.
Szczegóły tutaj: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,ba...,w,tle_539.html

michu
nie wiem, czy to juz było, ale............

na marginesie ostatnich wydarzeń w Libii przypomniałem sobie, że w latach 80' w Parku Hallera pojawili sie jacyś ludzie z wielbłądami, rozłożyli kilka namiotów i przez kilka dni tam mieszkali (dokładnie w tym miejscu http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005102..._pl-zabaw+.jpg) Można było wejść do namiotu, przyjrzeć się ich kolorowym ubiorom i dostać "Zieloną książeczkę" i kilka zdjęc - pocztówek z pułkownikiem Kaddafim grającym w piłkę. Myslę, że byli Libijczykami w ramach "promo- tournee w bratnim kraju socjalistycznym".......
Pamięta ktoś?
Byłem wtedy w podstawówce, ale który to był dokładnie rok, to nie już pamiętam....

Master
Pamietam jak w Parku byla jakas grupa "arabska' z wielbładami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam wielbłady ;] a na 3 goMaja kto pamieta jak grali muzycy z Peru ?? na takich "fujarkach" nie pamietam nazw tego instrumentu. Mozna bylo kupic kasety z ich utworami. Wtedy wzbudzali spore zainteresowanie.
vodun
ten instrument to chyba - Fletnia Pana. Odnośnie wielbłądów, mam nawet fotkę smile2.gif no i oczywiście zieloną książeczkę (jak ja znajdę spróbuje namierzyć jakąś datę)
olo
CYTAT(Master @ pon, 24 paź 2011 - 22:43) *
Pamietam jak w Parku bylajakas grupa "arabska' z wielbładami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam iwelbłady ;] a na 3 goMaja kto pamieta jak grali muzycy z Peru ?? na takich "faujarkach" nie pamietam nazw tego instrumentu. Mozna bylo kupic kasety z ich utworami. Wtedy wzbudzali spore zainteresowanie.

Ten peruwiański zespół to był wówczas pierwszy, który odwiedził nasz kraj kraj i grał na ulicach. Nazywał się Sequia. Jakiś czas potem dotarła do mnie informacja z "3", ze bus wiozący grupę miał wypadek i dwóch czy trzech z nich zginęło na miejscu. Dawali fantastyczne show na ulicach.
Arbas
Może jakiś językoznawca wreszcie wyjaśni, czy nazwy: "Górka Gołonoska", "Kościół Golonoski" pochodzą od gołego nosa, czy od gołych nóg?
Może Profesor Miodek mógłby dać jednoznaczną odpowiedź?
olo
CYTAT(Arbas @ wto, 25 paź 2011 - 17:50) *
Może jakiś językoznawca wreszcie wyjaśni, czy nazwy: "Górka Gołonoska", "Kościół Golonoski" pochodzą od gołego nosa, czy od gołych nóg?
Może Profesor Miodek mógłby dać jednoznaczną odpowiedź?

Półbóg - półboski
Dalibóg - daliboski
Krzywy Róg - krzyworoski
Gołonóg - gołonoski

Kampinos - kampinoski
Merynos - merynoski

Jak widać wyżej wyrazy z końcówką np. "óg" składają się z dwóch wyrazów, połączonych lub nie. Wyrazy z grupy niżej są całością a "nos" nie stanowi żadnego innego znaczenia (jak np, bóg, róg). Stąd odmiana grupy wyżej gdzie, rdzeń pozostaje nie odmieniany, a odmieniana jest jedynie końcówka lub drugi wyraz. W drugiej grupie cały wyraz pozostaje a odmiana wynika z zasad gramatyki - ale to podstawówka, więc bez rozwodzenia.

PS: Gdyby nad morzem była górka to i tak nazywać się będzie "kołobrzeska", a nie "kołobrzegowa"
maseur
CYTAT(Slyzaba @ nie, 23 paź 2011 - 12:31) *
Mam za to dobrą wiadomość. Udało się rozszyfrować lokalizację jednego ze zdjęć, które było kilkukrotnie omawiane na forum. Wtedy stanęło bodajże na Okrzei.
Wczoraj dostałem maila od Rafała Piętki, znanego kolekcjonera i regionalisty:

CYTAT
to tzw.lustrzane odbicie negatywu,tzn.prawidlowy obraz znajduje sie w lusterku,ktore przylozysz do zdjecia.Wtedy zobaczysz,ze jest to ulica Bandrowskiego ,a ten ladny budynek to Resursa

takich odwróconych fotografii DG jest w sieci troszkę więcej - przysparzają trochę pozytywnych emocji przy "odkryciu" prawidłowego miejsca smile2.gif
muzzy
CYTAT(Master @ pon, 24 paź 2011 - 22:43) *
Pamietam jak w Parku byla jakas grupa "arabska' z wielbładami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam wielbłady ;]

Wtedy o ile dobrze pamiętam pojawiła się w Hucie Katowice jakaś większa delegacja z Libii. Jeszcze kilka lat temu poniewierały mi się w domu jakieś ich broszury. W mojej ówczesnej szkole też się pojawili, nawet wspominano coś o Towarzystwie Przyjaźni Polsko Libijskiej biggrin.gif
Leszek
Sylwek, wiesz coś więcej o kopalni Aleksander alias Aleksandra, której zdjęcie dałeś tu: http://dawnadabrowa.pl/rycina/kopalnia,ale...,cynku_206.html ? Wiem tylko w którym miejscu była (a ściślej chyba wiem), ale zupełnie nic poza tym - nawet w "Słowniku kopalń..." Jarosa jej nie ma. No chyba, że umiejscawiana w Łagiszy kopalnia Stochelskiego to właśnie ta - okres by się zgadzał...
Slyzaba
Hej - niestety nie mam nic nowego niż to, co jest na innych stronach. Z tego, co pisałem w weekend z Robertem Borzęckim (www.redbor.pl) przypuszczam, że to Ty się z nim kontaktowałeś? To jedyna osoba, którą jeszcze mógłbym polecić w tym temacie. Współwłaścicielem kopalni był STOCHELSKI więc może to ta kopalnia, o której piszesz?

Na dabrowa.pl można przeczytać:
CYTAT
Kopalnia Aleksander-Andrzej
Niewielka prywatna kopalnia węgla kamiennego.
Eksploatowana była na polach dzierżawionych od kopalni "FLORA" w Łagiszy, w latach 1874 - 1886.
Pierwszym właścicielem / dzierżawcą była spółka
Maciej STOCHELSKI i Zendel ŻMIGRÓD.

Na http://lagisza.rox.pl/ :
CYTAT
Kopalnia ?Aleksander"
Założona została w 1874 r. i należała d Macieja Stochelskiego i Zendla Zmigroda. Prowadziła eksploatację do 1886 r., przy czym w 1886 r. występowała pod nazwą ?Andrzej". Znajdowała się na terenie Starej Łagiszy na nadaniu górniczym ?Aleksander". Było to jedno z nadań należących do kopalni węgla ?Antoni". Maksymalna produkcja 300-400 ton/ rok. Założona w 1875 r. przez M. stochelskiego kopalnia ?Maciej", późniejsza ?Flora" w okresie lat dziewięćdziesiątych XIX w. do 1914 r. powiększyła się o przyłączenie do niej 7 kopalń, w tym także kopalni ?Aleksander".

-----------------------
Teraz wciąż mam mnóstwo archiwaliów do wrzucenia na stronę więc koncentruję się właśnie na tym etapie.
Docelowo chciałbym rozszerzać informacje na temat historii miasta i planuję zrobić m.in. spis wszystkich dąbrowskich kopalni z opisami, do których uda się dotrzeć
Leszek
Tak, ja do niego pisałem smile2.gif

Na mapach faktycznie w Łagiszy jest nadanie górnicze Aleksander, więc ten trop jest błędny.

Spis z opisami - no cóż, to samo mam w planach (na razie tylko Paryż i Florę mam dość dobrze opracowaną, Stanisława tak sobie + Reden w zeszycie), ciekawe kto będzie szybszy wink.gif

A lokalizacja dąbrowskiego Aleksandra pasuje do zamieszczonej przez Ciebie ryciny - bo był na terenie Huty Bankowej, aczkolwiek raczej był to szyb (jest oznaczony jako 'Puits', a Nowa, Łabęcki i Cieszkowski jako 'Mine' czyli kopalnia), może był to szyb Cieszkowskiego, który jest niedaleko na północ od niego?
Slyzaba
Nie no Leszku... z definicji nie mogę być pierwszy smile2.gif.
Jak wie zapewne większa część miłośników historii Dąbrowy wiedziesz na wielu forach pierwsze skrzypce m.in. w zakresie dąbrowskich kopalni. Mogę tylko nieudolnie próbować ścigać najlepszego ;-).

Jak tylko coś znajdę jeszcze o Aleksandrze, to dam znać (a gdzieś mi dzwoni, że wśród kilkudziesięciu książek coś jeszcze mam).

Wrzucasz gdzieś swoje opracowania online?

--------------------
www.dawnadabrowa.pl
Leszek
Dobra, dobra, bez słodzenia proszę smile2.gif
Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem wink.gif

Online - na forum z podpisu.

olo
CYTAT(Leszek @ pon, 31 paź 2011 - 12:03) *
Dobra, dobra, bez słodzenia proszę smile2.gif
Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem wink.gif

Online - na forum z podpisu.

Oj tam, oj tam, Leszku nie bądź taki skromny. Niewielu jest, nie ujmując nikomu, forumowiczów, których postów o historii Dąbrowy oczekuję na tym forum.
Leszek
Dzięki za miłe słowa, jestem o krok od wpadnięcia w samozachwyt laugh.gif
A tak serio - na szczęście od czasu do czasu znajduję coś nowego, co obala moje wcześniejsze teorie/przekonania i to uczy pokory...
joki
Witam smile2.gif
czytanie takich tematów jak w tym wątku wciąga niesamowicie;
trafiłam tu bo szukam informacji o pewnym budynku w Dąbrowie Górniczej, może Wy będziecie wiedzieć więcej niż dotąd udało mi się dowiedzieć, ale o tym może następnym razem;
a teraz napiszę tylko, że też odwiedziłam Libijczyków z wielbłądami w parku, też dostałam książeczkę, obejrzałam ich namioty itp. smile.gif , próbujemy sobie tu w domu odtworzyć kiedy to było i wg nas był to rok 1990;
Slyzaba
Jeśli komuś z Was została jakaś pamiątka po Libijczykach to chętnie wrzuciłbym info na dawnadabrowa.pl o tym - jakby nie patrzeć - niecodziennym zdarzeniu.

Joki - zachęcam do zapytania o 'pewny' budynek smile2.gif
Slyzaba
Ostatnio dotarłem do fotografii nie rozpoznanego młodzieńca, ucznia/absolwenta Sztygarki z 1905 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/uczen,sz...,wieku_558.html
Mam dwa zdjęcia uczniów z 1905 roku i tej osoby na nich nie ma.

Na odwrocie jest jakaś informacja, której nie potrafię odczytać. Może ktoś się z nią zmierzy albo ma pomysł jak to odczytać? Możliwe, że rozszyfrowanie dedykacji przybliżyłoby nas do identyfikacji osoby:

TeodorMotor
CYTAT(Slyzaba @ nie, 06 lis 2011 - 20:29) *
(...) Na odwrocie jest jakaś informacja, której nie potrafię odczytać. Może ktoś się z nią zmierzy albo ma pomysł jak to odczytać? Możliwe, że rozszyfrowanie dedykacji przybliżyłoby nas do identyfikacji osoby: (...)

Wygląda na cyrylicę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.