Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Master
Dopiero teraz trafi艂em na t膮 strone dawnadabrowa i Gratuluje i Dziekuje ze moge zobaczyc wiele zdjec z r贸znych okres贸w. Czesc poczt贸wek z lat 80-tych mam nawet sam w domu wink.gif a niek贸re widoki nawet pamietam;) na przyk艂ad ten wyzej z 3 go maja. Pamietam te klomby, napis Bajkai czas jak nie nylo tam tego budynku kolo bylego S膮du tak jak na zdj臋ciu to wyglada艂o, a na wprost kwiaciarnia, bar mleczny i budka z lodami w艂oskimi by艂a
Slyzaba
Ja z tamtego miejsca na 3go Maja zapami臋ta艂em budk臋 z lodami w艂oskimi smile2.gif

ps. dzi臋ki za mi艂e s艂owa o stronie, chocia偶 jeszcze nie sko艅czy艂em wszystkich prac . Zapraszam co jaki艣 czas do odwiedzin www.dawnadabrowa.pl - mam teraz w kolejce oko艂o 100 r贸偶nych fotografii i poczt贸wek do wrzucenia wi臋c b臋dzie mo偶na jeszcze co nieco powspomina膰 smile2.gif
Slyzaba
7 plik贸w do pobrania - Monografia Strzemieszyc Ma艂ych.
Autorami publikacji s膮 Jaros艂aw Krajniewski, Dariusz Rozmus, Arkadiusz Rybak, Joanna Tokaj oraz Andrzej J. W贸jcik. Pracownicy d膮browskiego muzeum, a tak偶e Polskiej Akademii Nauk oraz znani regionali艣ci i popularyzatorzy historii Zag艂臋bia.

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...la_srebrna.html
BARES
CYTAT
D膮browa G贸rnicza: Dworzec t臋tni艂 wtedy 偶yciem

Piotr Sobierajski

Historia naszego miasta w sporej cz臋艣ci wi膮偶e si臋 z rozwojem kolej, kt贸ra na dzisiejszych ziemiach zag艂臋biowskich pojawi艂a si臋 w po艂owie XIX wieku.

Na pocz膮tku XX wieku na d膮browskiej stacji zatrzyma艂 si臋 poci膮g z cia艂em Juliusza S艂owackiego

To w艂a艣nie rozw贸j kolejnych szlak贸w sprawi艂, 偶e D膮browa G贸rnicza doczeka艂a si臋 pierwszych dworcowych zabudowa艅, a dzi臋ki temu lokalna produkcja hutnicza oraz wydobycie w臋gla sta艂o si臋 nareszcie op艂acalne.

Pierwsza linia Kolei Warszawsko-Wiede艅skiej powsta艂a w 1848 r. i w tym te偶 roku pierwszy poci膮g przejecha艂 przez Z膮bkowice. Tory skierowane zosta艂y jednak w kierunku Strzemieszyc i potem dalej w stron臋 granicy - Maczek. Nikt nie pomy艣la艂 o tym, by skierowa膰 je tak偶e w stron臋 centrum D膮browy, gdzie w艂a艣nie wydobywany by艂 w臋giel i pe艂n膮 par膮 pracowa艂a Huta Bankowa.

- Ca艂a ekonomika 贸wczesnego wydobycia w臋gla opiera艂a si臋 w艂a艣nie na tym, by od razu mo偶na by艂o urobek za艂adowa膰 na transport kolejowy. Wtedy koszty by艂y niskie - m贸wi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka w D膮browie G贸rniczej. - Tymczasem w臋giel po wydobyciu musia艂 by膰 transportowany furmankami do Z膮bkowic. A taki transport, to zaledwie dwie tony. To wszystko sprawia艂o, 偶e w臋giel by艂 za drogi
- dodaje.

Jedyn膮 kopalni膮 w naszym regionie, kt贸ra mia艂a pobli偶u tory, umo偶liwiaj膮ce szybki transport "czarnego z艂ota", by艂a kopalnia Felix w Niemcach (Ostrowy G贸rnicze).

Dopiero w latach 1858 i 1862 otwarte zosta艂y dwa po艂膮czenia do granicy pruskiej, z Z膮bkowic do stacji Sosnowiec oraz z 艁owicza do Aleksandrowa Kujawskiego. W D膮browie pocz膮tkowo dworzec by艂 skromny, do tego rampa prze艂adunkowa. Bardziej by艂 to przystanek. Dworzec g艂贸wny Kolei Warszawsko-Wiede艅skiej w D膮browie powsta艂 w drugiej po艂owie XIX wieku (oko艂o 1880/1890 roku). Dzi艣 to budynek, kt贸ry stoi bezpo艣rednio przy torach i pe艂ni rol臋 nastawni. Niszczeje. Sam dworzec by艂 milcz膮cym 艣wiadkiem wielu niecodziennych wydarze艅.

- Tutaj zatrzyma艂 si臋 poci膮g, kt贸rym transportowane by艂o cia艂o Juliusza S艂owackiego - m贸wi Arkadiusz Rybak. - Na dworcu zmar艂 te偶 Hieronim Kondratowicz, in偶ynier g贸rnictwa, wyk艂adowca Sztygarki. Bardzo lubiany przez uczni贸w. Przyjecha艂 w 1923 r. na pierwszy zjazd absolwent贸w Sztygarki i kiedy z niego wraca艂, czekaj膮c na poci膮g do Warszawy, niestety zmar艂 - dodaje. Dzi艣 Hieronim Kondratowicz jest patronem ul, tu偶 obok Muzeum Miejskiego Sztygarka. Zamkni臋ty budynek dworca, w kt贸rym mie艣ci艂y si臋 kasy, jest dawnym budynkiem Kolei Nadwi艣la艅skiej.
Slyzaba
Poni偶ej nieco lepsza jako艣膰 fotografii dworca z poci膮giem, kt贸rym przewo偶ona by艂a trumna z Juliuszem S艂owackim:

Wi臋cej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pociag,z...dworcu_263.html

Orygina艂 tej fotografii jest autorska 呕elichowskiego:

Wi臋cej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/trumna,z...browie_487.html

A tutaj wn臋trze dworca z 1931 roku:

Wi臋cej pod linkiem http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wnetrze,...niczej_394.html

gregol
Taka ciekawostka:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...zc_zabojce.html

P艂ytk臋 z nazwiskiem tytu艂owego bohatera, chyba mo偶na to nazwa膰 wizyt贸wk膮, mo偶na znale藕膰 w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pami臋tam ale jest to w ci膮gu kamienic mi臋dzy 3maja a k艂adk膮, wchodzi si臋 tam do punktu ksero.
Slyzaba
CYTAT
P艂ytk臋 z nazwiskiem tytu艂owego bohatera, chyba mo偶na to nazwa膰 wizyt贸wk膮, mo偶na znale藕膰 w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pami臋tam ale jest to w ci膮gu kamienic mi臋dzy 3maja a k艂adk膮, wchodzi si臋 tam do punktu ksero.
- Gregol -> chyba w og贸le nie zrozumia艂em... Akcja ksi膮偶ki toczy si臋 w Sosnowcu a ty piszesz o jakiej艣 p艂ytce? smile2.gif
gregol
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 07 pa藕 2011 - 22:52) *
CYTAT
- Gregol -> chyba w og贸le nie zrozumia艂em... Akcja ksi膮偶ki toczy si臋 w Sosnowcu a ty piszesz o jakiej艣 p艂ytce? smile2.gif

Oj tam oj tam wink.gif troch臋 nie jasno napisa艂em. To fakt.

Chodzi o to, 偶e tytu艂owy bohater ksi膮偶ki by艂 jednym z najwi臋kszych glazurnik贸w w Zag艂臋biu. Zapewne, r贸wnie偶 k艂ad艂 (dostarczy艂) p艂ytki do 贸w kamienicy o kt贸rej wspominam, bo jest tam ta jego "wizyt贸wka". O to mniej wi臋cej mi chodzi艂o wink.gif
Slyzaba
Podejd臋 w tygodniu i sprawdz臋 t膮 p艂ytk臋/wizyt贸wk臋. Dzi臋ki za info.
BARES
CYTAT
Ko艣ci贸艂 na G贸rce Go艂onoskiej ju偶 od kilku wiek贸w g贸ruje nad miastem

Piotr Sobierajski

Ko艣ci贸艂 艣w. Antoniego Padewskiego od wiek贸w jednoczy艂 tutaj wiernych. Od 1997 roku, po decyzji biskupa Adama 艢migielskiego, jest to sanktuarium. Odpust przypada 13 czerwca

Najstarszy widok z 1862 Muzeum Miejskie "Sztygarka"Sanktuarium 艣w. Antoniego Padewskiego na G贸rce Go艂onoskiej ju偶 od kilku wiek贸w g贸ruje nad D膮brow膮 G贸rnicz膮, zapisuj膮c si臋 na trwa艂e w kartach historii naszego miasta i ca艂ego Zag艂臋bia.

艢wi膮tynia mog艂aby nigdy nie znale藕膰 swojego miejsca w D膮browie, gdyby nie biskup krakowski Andrzeja Trzebicki. To on zabiega艂 o powstanie tutejszej parafii, a wszystko to upami臋tnia tablica fundacyjna, znajduj膮ca si臋 na murach d膮browskiego sanktuarium.

- Po potopie szwedzkim zosta艂 biskupem krakowskim. Zlustrowa艂 wszystkie dobra biskupie, w tym klucza s艂awkowskiego i podj膮艂 decyzj臋 o utworzeniu parafii go艂onoskiej, kt贸ra zosta艂a wydzielona ze s艂awkowskiej - m贸wi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka. - By艂a ona ca艂kiem spora, bo obejmowa艂a Strzemieszyce Stare i Nowe, Z膮bkowice oraz Go艂on贸g - dodaje. Parafia powsta艂a 8 lipca 1675 r., a trzy lata p贸藕niej murowany ko艣ci贸艂 jednonawowy. Do po艂owy XIX wieku wygl膮d ko艣cio艂a nie uleg艂 zmianie, w 1850 r. dobudowane zosta艂o prezbiterium,

a 艣wi膮tynia przesz艂a generalny remont. W 1892 r. po ponownej konsekracji ko艣ci贸艂 otrzyma艂 wezwanie Narodzenia Marii Panny i 艣w. Antoniego Padewskiego (od XVII w. by艂a tu cudowna figura 艣w. Antoniego z Padwy). W 1905 r. ko艣ci贸艂 zosta艂 ogrodzony kamiennym murem. W 1929 r. wybudowano natomiast now膮 plebani臋. W latach 1918-39 w domu parafialnym mie艣ci艂y si臋: przedszkole, biblioteka i czytelnia. W czasie II wojny 艣w. dzwonnica s艂u偶y艂a Niemcom jako punkt obserwacyjny.

W styczniu 1945 r. ko艣ci贸艂 zosta艂 cz臋艣ciowo zniszczony, a potem odbudowany z inicjatywny ks. Zygmunta Flisowskiego. Od ko艅ca XIX w. ko艣ci贸艂 ma trzy nawy, mo偶na tu dostrzec elementy barokowe i renesansowe. 9 sierpnia 1951 r. parafia go艂onoska zosta艂a przekazana w administrowanie franciszkanom. Je艣li kto艣 chcia艂by dok艂adnie pozna膰 dzieje go艂onoskiej parafii i tamtejszego ko艣cio艂a mo偶e w d膮browskim muzeum kupi膰 D膮browski Magazyn Historyczny, po艣wi臋cony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95.
Dami7
CYTAT(BARES @ nie, 09 pa藕 2011 - 09:17) *
CYTAT
Je艣li kto艣 chcia艂by dok艂adnie pozna膰 dzieje go艂onoskiej parafii i tamtejszego ko艣cio艂a mo偶e w d膮browskim muzeum kupi膰 D膮browski Magazyn Historyczny, po艣wi臋cony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95.

Mo偶na te偶 zajrze膰 na stron臋 艣.p. Pana Adama Dro偶d偶a i tam znale藕膰 sporo ciekawostek. Tutaj: http://naszgolonog.net/kosciol_historia_spis.html
Slyzaba
Witam wszystkich mi艂o艣nik贸w historii miasta. Czy poznajecie poni偶sze budynki/ulic臋? Czym mog膮 by膰 s艂abo widoczne 'kratownice' na dachach?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hale,przemyslowe_525.html

Fotografia by艂a ju偶 na forum pokazana przez ArtGii, dzi臋ki kt贸remu umie艣ci艂em j膮 na dawnejdabrowie.
Bartek84
CYTAT(Slyzaba @ 艣ro, 12 pa藕 2011 - 00:06) *
Witam wszystkich mi艂o艣nik贸w historii miasta. Czy poznajecie poni偶sze budynki/ulic臋? Czym mog膮 by膰 s艂abo widoczne 'kratownice' na dachach?

Strzelam, 偶e to obecna ulica Perla lub Sobieskiego, wtedy tramwaj zdaje si臋 je藕dzi艂 mniej wi臋cej tak :

wi臋c pewnie gdzie艣 tam zrobiono to zdj臋cie.
Slyzaba
Je艣li tak kiedy艣 bieg艂y tory tramwajowe to pasuje niemal idealnie. Dzi臋ki Bartek84!
Bartek84
Na 100% tak je藕dzi艂.

Slyzaba
Bartek84 - widz臋, 偶e dawny transport to Twoja pasja... Mo偶esz nam co艣 wi臋cej o niej napisa膰? P臋tla przy kopalni Pary偶 by艂a tam, gdzie obecnie?
Je艣li masz jakie艣 stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

Bartek84
CYTAT(Slyzaba @ 艣ro, 12 pa藕 2011 - 23:50) *
Bartek84 - widz臋, 偶e dawny transport to Twoja pasja... Mo偶esz nam co艣 wi臋cej o niej napisa膰? P臋tla przy kopalni Pary偶 by艂a tam, gdzie obecnie?
Je艣li masz jakie艣 stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

P臋tla przy KWK Genera艂 Zawadzki powsta艂a w lutym 1977 roku, z opracowania Jakuba Wilka ( link ) wynika, 偶e dopiero ponad rok p贸藕niej po艂膮czono j膮 z istniej膮cym torowiskiem po stronie B臋dzina i jednocze艣nie zlikwidowano torowisko na ulicach Chopina i Perla.
Kilkana艣cie lat temu przy obecnej bramie wjazdowej do Huty Bankowej wida膰 by艂o jeszcze szyny, przypuszczam, 偶e do dzisiaj znale藕膰 by mo偶na tam jakie艣 pozosta艂o艣ci torowiska.

Ze starych map mam tylko D膮brow臋 z ko艅ca lat 80-tych i Sosnowiec z chyba 60-tych, jak b臋d臋 w domu to postaram si臋 je znale藕膰, od艣wie偶y膰 sobie nieco pami臋膰 i wrzuci膰 co艣 na forum smile2.gif

PS.
Za艂o偶y艂em w膮tek na temat historii KM w D膮browie G贸rniczej, tak偶e zapraszam do dyskusji.

PPS.
Te dwa posty chyba mo偶na tam w艂a艣nie przenie艣膰.

maseur
pami臋tam p臋tl臋 prz Hucie Bankowej smile2.gif.
O.T. Powsta艂 kolejny w膮tek o historii Dg ( komunikacja miejska w dg) - po raz kolejny proponuj臋 podwieszenie tych temat贸w - cho膰 wydaje mi si臋, 偶e czas pomy艣le膰 o za艂o偶eniu osobnego dzia艂u HISTORIA smile2.gif
halo, halo Panowie Moderatorzy smile2.gif
olo
By艂 taki czas, 偶e gdy je藕dzi艂em do babci do B臋dzina to dyrda艂em z p臋tli nowozbudowanej na przystanek pod Zawadzkim. Nieraz gdy nie by艂o tramwaju to i na Koszelew piesz si臋 dosz艂o. Fascynuj膮ce by艂y podjazdy tramwajem na Ma艂achowskiego zimow膮 por膮, kiedy tory by艂y oblodzone. Zdarza艂o si臋, 偶e tramwaj 艣lizga艂 si臋 przed skr臋tem w prawo i nie mog膮c doturla膰 si臋 do Ko艂膮taja zje偶d偶a艂 ostro偶nie w d贸l i ponownie si臋 rozp臋dza艂. Pod przednimi siedzeniami by艂 pojemnik na piasek, ale i ten niejednokrotnie nie pomaga艂. Linie budowano kawa艂kami i dok膮d nie by艂o p臋tli tramwajowych obs艂ugiwa艂y je stare tramwaje. Pami臋tam jak przy "ekonomiku" weszli kontrolerzy do wozu. Nim dojecha艂 do Poniatowskiego wszyscy wysiedli艣my "w biegu". Uwielbia艂em je藕dzi膰 przy motorniczym. Te kr臋cenia korbami, dzwonki, ech 艂za si臋 w oku kr臋ci.
Slyzaba
Ja tradycyjnie z kolejn膮 pro艣b膮 ;-)

Dzisiaj by艂em w kilku miejscach w centrum w poszukiwaniu tej kamienicy. P贸ki co bezskutecznie...
Opis ze strony http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...zelaza_534.html :

CYTAT
Ciekawa fotografia kamienicy, w kt贸rej mie艣ci艂a si臋 'sprzeda偶 偶elaza'. Nazwisko pod szyldem jest nieczytelne ale bardzo mo偶liwe, 偶e ko艅czy si臋 na '...man'. Drzwi wej艣ciowe s膮 obklejone r贸偶nymi reklamami, z kt贸rych wyr贸偶nia si臋 rysunek dziewczyny ubranej w str贸j ludowy. Tu偶 pod ni膮 napis SANOK. Nad balkonem z wietrz膮c膮 si臋 po艣ciel膮 data: 1929.

Sprawdzi艂em dodatkowo troch臋 literatury, kt贸r膮 mam w domu i na 艢BC po frazach typu 'sprzeda偶 偶elaza d膮browa'. R贸wnie偶 nieskutecznie.

Kto艣 rozpoznaje?

motonita2002
CYTAT
Kto艣 rozpoznaje?

Budynek u zbiegu ulic Sienkiewicza i Sobieskiego - tam gdzie obecnie jest sklep z 艂o偶yskami?(chyba, 偶e zosta艂 przebudowany, bo obecnie ma 2 pi臋tra, a ten na fotografii tylko jedno).Z drugiej strony na za艂膮czonym zdj臋ciu ulica wydaje si臋 opada膰 w d贸艂, w lewej cz臋艣ci fotografii - nie wiem jaki profil mia艂a kiedy艣 ulica Sobieskiego. Zastanawia r贸wnie偶 cie艅, kt贸ry pada na budynek (kominy,wie偶e - czy偶by od Huty Bankowej?)
P.S Zgadza si臋 r贸wnie偶 przy艂膮cze elektryczne. na wysoko艣ci balkonu wink.gif
Leszek
W tym budynku by艂y chyba od pocz膮tku dwa pi臋tra, poza tym by艂a w nim wtedy ksi臋garnia (Kostrze艅skiego?) Ale dobrze, 偶e zwr贸ci艂e艣 uwag臋 na cie艅 - moim zdaniem jest to cie艅 Sztygarki (sprzed przebudowy) - czyli by艂aby to ulica Legion贸w, opadanie w d贸艂 te偶 by pasowa艂o.

Edit: chocia偶 troch臋 kr贸tki ten cie艅, to chyba jednak nie to sad.gif

Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia te偶 brak tor贸w tramwajowych.

Edit3: A mo偶e to budynek na skrzy偶owaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szed艂em, ale tak mi si臋 kojarzy, 偶e podobny jest.
motonita2002
CYTAT(Leszek @ pi膮, 14 pa藕 2011 - 09:44) *
Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia te偶 brak tor贸w tramwajowych.
Edit3: A mo偶e to budynek na skrzy偶owaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szed艂em, ale tak mi si臋 kojarzy, 偶e podobny jest.

Ad. Edit 2 - ale na budynku wida膰 elementy przypi臋cia lin wsporczych od s艂up贸w trakcji tramwajowej - chyba, 偶e si臋 myl臋
Ad. Edit 3 - Nie kojarz臋 miejsca, w kt贸rym Sienkiewicza zbiega si臋 z 3 maja - to s膮 dwie r贸wnoleg艂e do siebie ulice wink.gif
Zibar
Leszkowi chodzi艂o o 3-go Maja/D膮browskiego - ale tamten budynek zdaje si臋 ma 2/3 pietra i jest z czerwonej ceg艂y.Wydaje mi si臋, 偶e to zdj臋cie ju偶 kiedy艣 by艂o omawiane i pad艂o na r贸g D膮browskiego/Sienkiewicza.http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...browskiego+.jpg
motonita2002
CYTAT(Zibar @ pi膮, 14 pa藕 2011 - 10:08) *
Leszkowi chodzi艂o o 3-go Maja/D膮browskiego - ale tamten budynek zdaje si臋 ma 2/3 pietra i jest z czerwonej ceg艂y.
Wydaje mi si臋, 偶e to zdj臋cie ju偶 kiedy艣 by艂o omawiane i pad艂o na r贸g D膮browskiego/Sienkiewicza.

Najwi臋kszy problem to r贸偶ni膮ca si臋 ilo艣膰 kondygnacji - niemniej jednak - jest du偶e podobie艅stwo w detalach budynku ze zdj臋cia i tego, o kt贸rym wspomnieli艣cie z Leszkiem. Sporo dom贸w zapewne rozbudowano i st膮d te r贸偶nice.
Zibar
Poza tym, mo偶e to byc kt贸re艣 ze skrzy偶owa艅 nie istniej膮cej Okrzei, na odcinku miedzy Sienkiewicza i Chopina, ale coraz mniej pami臋tam jak to wygl膮da艂o.
motonita2002
Zibar, faktycznie umkn臋艂o mnie r贸g ulic Sienkiewicza i D膮browskiego. Por贸wnuj膮c zdj臋cie, kt贸re doda艂e艣 i to dodane przez Sylzaba wida膰 pewne pokrewie艅stwo - cho膰by opadaj膮cy profil ulicy.
Leszek
@Zibar - prawid艂owo rozszyfrowa艂e艣, co chcia艂em powiedzie膰, wida膰 druga kawa nie dotar艂a mi jeszcze do palc贸w, kiedy to pisa艂em laugh.gif
Trzeba by popatrze膰, czy fasada budynku z zalinkowanego przez Ciebie zdj臋cia ma tyle samo rz臋d贸w okien - pi臋tro faktycznie mo偶na dobudowa膰, wej艣cie z ulicy zlikwidowa膰, ale okna zwykle zostaj膮.

@motonita2002 - nie wygl膮da mi to na sie膰 trakcyjn膮, poza tym na Sobieskiego tramwaj chyba mia艂 przewody na s艂upach, a nie mi臋dzy domami (ale mog臋 si臋 myli膰, a poniewa偶 jestem w pracy, wi臋c chwilowo nie mam jak zajrze膰 do "Uk艂on贸w z D膮browy").

Przy艂膮czam si臋 do apelu o dzia艂 historyczny smile2.gif
Slyzaba
dzi臋kuj臋 wszystkim za wypowiedzi

- budynek sztygarki rzeczywi艣cie nie m贸g艂 dawa膰 takiego 'kr贸tkiego' cienia. Sprawdzi艂em zarys dachu np. tutaj:

- na Sobieskiego s艂upy trakcji tramwajowej by艂o wolnostoj膮ce:

Przez moment my艣la艂em, 偶e to mo偶e kamienica na Augustynika (za siedzib膮 Politechniki 艢l膮skiej) lub na Ko艣cielnej (naprzeciwko hurtowni zniczy) ale po dzisiejszych ogl臋dzinach to na pewno nie te kamienice.

- r贸g ulic Sienkiewicza i D膮browskiego (to by艂o moje pierwsze skojarzenie tylko brak tynku nie pasowa艂 dlatego wykluczy艂em ten budynek na pocz膮tku). Musz臋 tam wybra膰 si臋 z apratem.
maseur
wg. mnie to nie jest r贸g Sienkiewicza/D膮browskiego :
jestem w posiadaniu poczt贸wki z tamtym naro偶nym budynkiem z obiegu z 1920 roku - budynek jest nieotynkowany i nad oknami pierwszego pi臋tra ma jeszcze ma艂e okienka od poddasza.
Lokalizowany budynek jest otynkowany a na naro偶niku wida膰 rok 1928 lub 1929 - je艣li to data budowy to sprawa jest jasna, je艣li jednak to data jego modernizacji/otynkowania oznacza to, 偶e podczas tynkowania zamurowano okienka poddaszowe - w chwili obecnej budynek na Sienkiewicza/D膮browskiego nadal posiada okienka poddaszowe - czyzby kto艣 je kiedy艣 wykuwalo na nowo ? Na budynku wida膰 tabliczk臋 a nazw膮 ulicy - jednak chyba nie do odczytania sad.gif.
Ponadto , wg. mnie k膮t pod jakim opada ulica Sienkiewicza jest zdecydowanie wi臋kszy ni偶 ten na analizownej fotografii - juz jaki艣 czas temu pr贸bowa艂em rozszyfrowa膰 to uj臋cie, wi臋c niecierpliwie czekam rozstrzygni臋cia smile2.gif
Slyzaba
maseur - potwierdzam. To nie ta kamienica. Inny rozstaw wszystkich okien. Mo偶e kiedy艣 uda nam si臋 to ustali膰...

Mam za to dobr膮 wiadomo艣膰. Uda艂o si臋 rozszyfrowa膰 lokalizacj臋 jednego ze zdj臋膰, kt贸re by艂o kilkukrotnie omawiane na forum. Wtedy stan臋艂o bodaj偶e na Okrzei.
Wczoraj dosta艂em maila od Rafa艂a Pi臋tki, znanego kolekcjonera i regionalisty:

CYTAT
to tzw.lustrzane odbicie negatywu,tzn.prawidlowy obraz znajduje sie w lusterku,ktore przylozysz do zdjecia.Wtedy zobaczysz,ze jest to ulica Bandrowskiego ,a ten ladny budynek to Resursa

No i rzeczywi艣cie - sprawdzi艂em stare zdj臋cia i poczt贸wki z Resurs膮 (nie otynkowan膮). Strza艂 w 10tk臋 smile2.gif

Poni偶ej nie odwr贸cony orygina艂. W lustrzanym odbiciu resursa jest po lewej stronie.
Szczeg贸艂y tutaj: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,ba...,w,tle_539.html

michu
nie wiem, czy to juz by艂o, ale............

na marginesie ostatnich wydarze艅 w Libii przypomnia艂em sobie, 偶e w latach 80' w Parku Hallera pojawili sie jacy艣 ludzie z wielb艂膮dami, roz艂o偶yli kilka namiot贸w i przez kilka dni tam mieszkali (dok艂adnie w tym miejscu http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005102..._pl-zabaw+.jpg) Mo偶na by艂o wej艣膰 do namiotu, przyjrze膰 si臋 ich kolorowym ubiorom i dosta膰 "Zielon膮 ksi膮偶eczk臋" i kilka zdj臋c - poczt贸wek z pu艂kownikiem Kaddafim graj膮cym w pi艂k臋. Mysl臋, 偶e byli Libijczykami w ramach "promo- tournee w bratnim kraju socjalistycznym".......
Pami臋ta kto艣?
By艂em wtedy w podstaw贸wce, ale kt贸ry to by艂 dok艂adnie rok, to nie ju偶 pami臋tam....

Master
Pamietam jak w Parku byla jakas grupa "arabska' z wielb艂adami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam wielb艂ady ;] a na 3 goMaja kto pamieta jak grali muzycy z Peru ?? na takich "fujarkach" nie pamietam nazw tego instrumentu. Mozna bylo kupic kasety z ich utworami. Wtedy wzbudzali spore zainteresowanie.
vodun
ten instrument to chyba - Fletnia Pana. Odno艣nie wielb艂膮d贸w, mam nawet fotk臋 smile2.gif no i oczywi艣cie zielon膮 ksi膮偶eczk臋 (jak ja znajd臋 spr贸buje namierzy膰 jak膮艣 dat臋)
olo
CYTAT(Master @ pon, 24 pa藕 2011 - 22:43) *
Pamietam jak w Parku bylajakas grupa "arabska' z wielb艂adami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam iwelb艂ady ;] a na 3 goMaja kto pamieta jak grali muzycy z Peru ?? na takich "faujarkach" nie pamietam nazw tego instrumentu. Mozna bylo kupic kasety z ich utworami. Wtedy wzbudzali spore zainteresowanie.

Ten peruwia艅ski zesp贸艂 to by艂 w贸wczas pierwszy, kt贸ry odwiedzi艂 nasz kraj kraj i gra艂 na ulicach. Nazywa艂 si臋 Sequia. Jaki艣 czas potem dotar艂a do mnie informacja z "3", ze bus wioz膮cy grup臋 mia艂 wypadek i dw贸ch czy trzech z nich zgin臋艂o na miejscu. Dawali fantastyczne show na ulicach.
Arbas
Mo偶e jaki艣 j臋zykoznawca wreszcie wyja艣ni, czy nazwy: "G贸rka Go艂onoska", "Ko艣ci贸艂 Golonoski" pochodz膮 od go艂ego nosa, czy od go艂ych n贸g?
Mo偶e Profesor Miodek m贸g艂by da膰 jednoznaczn膮 odpowied藕?
olo
CYTAT(Arbas @ wto, 25 pa藕 2011 - 17:50) *
Mo偶e jaki艣 j臋zykoznawca wreszcie wyja艣ni, czy nazwy: "G贸rka Go艂onoska", "Ko艣ci贸艂 Golonoski" pochodz膮 od go艂ego nosa, czy od go艂ych n贸g?
Mo偶e Profesor Miodek m贸g艂by da膰 jednoznaczn膮 odpowied藕?

P贸艂b贸g - p贸艂boski
Dalib贸g - daliboski
Krzywy R贸g - krzyworoski
Go艂on贸g - go艂onoski

Kampinos - kampinoski
Merynos - merynoski

Jak wida膰 wy偶ej wyrazy z ko艅c贸wk膮 np. "贸g" sk艂adaj膮 si臋 z dw贸ch wyraz贸w, po艂膮czonych lub nie. Wyrazy z grupy ni偶ej s膮 ca艂o艣ci膮 a "nos" nie stanowi 偶adnego innego znaczenia (jak np, b贸g, r贸g). St膮d odmiana grupy wy偶ej gdzie, rdze艅 pozostaje nie odmieniany, a odmieniana jest jedynie ko艅c贸wka lub drugi wyraz. W drugiej grupie ca艂y wyraz pozostaje a odmiana wynika z zasad gramatyki - ale to podstaw贸wka, wi臋c bez rozwodzenia.

PS: Gdyby nad morzem by艂a g贸rka to i tak nazywa膰 si臋 b臋dzie "ko艂obrzeska", a nie "ko艂obrzegowa"
maseur
CYTAT(Slyzaba @ nie, 23 pa藕 2011 - 12:31) *
Mam za to dobr膮 wiadomo艣膰. Uda艂o si臋 rozszyfrowa膰 lokalizacj臋 jednego ze zdj臋膰, kt贸re by艂o kilkukrotnie omawiane na forum. Wtedy stan臋艂o bodaj偶e na Okrzei.
Wczoraj dosta艂em maila od Rafa艂a Pi臋tki, znanego kolekcjonera i regionalisty:

CYTAT
to tzw.lustrzane odbicie negatywu,tzn.prawidlowy obraz znajduje sie w lusterku,ktore przylozysz do zdjecia.Wtedy zobaczysz,ze jest to ulica Bandrowskiego ,a ten ladny budynek to Resursa

takich odwr贸conych fotografii DG jest w sieci troszk臋 wi臋cej - przysparzaj膮 troch臋 pozytywnych emocji przy "odkryciu" prawid艂owego miejsca smile2.gif
muzzy
CYTAT(Master @ pon, 24 pa藕 2011 - 22:43) *
Pamietam jak w Parku byla jakas grupa "arabska' z wielb艂adami biggrin.gif to musialbyc koniec lat 80 tych. ja wtedy moglem miec z 7lat. Kim oni byli i co rozdawali nie wiem. Pamietam wielb艂ady ;]

Wtedy o ile dobrze pami臋tam pojawi艂a si臋 w Hucie Katowice jaka艣 wi臋ksza delegacja z Libii. Jeszcze kilka lat temu poniewiera艂y mi si臋 w domu jakie艣 ich broszury. W mojej 贸wczesnej szkole te偶 si臋 pojawili, nawet wspominano co艣 o Towarzystwie Przyja藕ni Polsko Libijskiej biggrin.gif
Leszek
Sylwek, wiesz co艣 wi臋cej o kopalni Aleksander alias Aleksandra, kt贸rej zdj臋cie da艂e艣 tu: http://dawnadabrowa.pl/rycina/kopalnia,ale...,cynku_206.html ? Wiem tylko w kt贸rym miejscu by艂a (a 艣ci艣lej chyba wiem), ale zupe艂nie nic poza tym - nawet w "S艂owniku kopal艅..." Jarosa jej nie ma. No chyba, 偶e umiejscawiana w 艁agiszy kopalnia Stochelskiego to w艂a艣nie ta - okres by si臋 zgadza艂...
Slyzaba
Hej - niestety nie mam nic nowego ni偶 to, co jest na innych stronach. Z tego, co pisa艂em w weekend z Robertem Borz臋ckim (www.redbor.pl) przypuszczam, 偶e to Ty si臋 z nim kontaktowa艂e艣? To jedyna osoba, kt贸r膮 jeszcze m贸g艂bym poleci膰 w tym temacie. Wsp贸艂w艂a艣cicielem kopalni by艂 STOCHELSKI wi臋c mo偶e to ta kopalnia, o kt贸rej piszesz?

Na dabrowa.pl mo偶na przeczyta膰:
CYTAT
Kopalnia Aleksander-Andrzej
Niewielka prywatna kopalnia w臋gla kamiennego.
Eksploatowana by艂a na polach dzier偶awionych od kopalni "FLORA" w 艁agiszy, w latach 1874 - 1886.
Pierwszym w艂a艣cicielem / dzier偶awc膮 by艂a sp贸艂ka
Maciej STOCHELSKI i Zendel 呕MIGR脫D.

Na http://lagisza.rox.pl/ :
CYTAT
Kopalnia ?Aleksander"
Za艂o偶ona zosta艂a w 1874 r. i nale偶a艂a d Macieja Stochelskiego i Zendla Zmigroda. Prowadzi艂a eksploatacj臋 do 1886 r., przy czym w 1886 r. wyst臋powa艂a pod nazw膮 ?Andrzej". Znajdowa艂a si臋 na terenie Starej 艁agiszy na nadaniu g贸rniczym ?Aleksander". By艂o to jedno z nada艅 nale偶膮cych do kopalni w臋gla ?Antoni". Maksymalna produkcja 300-400 ton/ rok. Za艂o偶ona w 1875 r. przez M. stochelskiego kopalnia ?Maciej", p贸藕niejsza ?Flora" w okresie lat dziewi臋膰dziesi膮tych XIX w. do 1914 r. powi臋kszy艂a si臋 o przy艂膮czenie do niej 7 kopal艅, w tym tak偶e kopalni ?Aleksander".

-----------------------
Teraz wci膮偶 mam mn贸stwo archiwali贸w do wrzucenia na stron臋 wi臋c koncentruj臋 si臋 w艂a艣nie na tym etapie.
Docelowo chcia艂bym rozszerza膰 informacje na temat historii miasta i planuj臋 zrobi膰 m.in. spis wszystkich d膮browskich kopalni z opisami, do kt贸rych uda si臋 dotrze膰
Leszek
Tak, ja do niego pisa艂em smile2.gif

Na mapach faktycznie w 艁agiszy jest nadanie g贸rnicze Aleksander, wi臋c ten trop jest b艂臋dny.

Spis z opisami - no c贸偶, to samo mam w planach (na razie tylko Pary偶 i Flor臋 mam do艣膰 dobrze opracowan膮, Stanis艂awa tak sobie + Reden w zeszycie), ciekawe kto b臋dzie szybszy wink.gif

A lokalizacja d膮browskiego Aleksandra pasuje do zamieszczonej przez Ciebie ryciny - bo by艂 na terenie Huty Bankowej, aczkolwiek raczej by艂 to szyb (jest oznaczony jako 'Puits', a Nowa, 艁ab臋cki i Cieszkowski jako 'Mine' czyli kopalnia), mo偶e by艂 to szyb Cieszkowskiego, kt贸ry jest niedaleko na p贸艂noc od niego?
Slyzaba
Nie no Leszku... z definicji nie mog臋 by膰 pierwszy smile2.gif.
Jak wie zapewne wi臋ksza cz臋艣膰 mi艂o艣nik贸w historii D膮browy wiedziesz na wielu forach pierwsze skrzypce m.in. w zakresie d膮browskich kopalni. Mog臋 tylko nieudolnie pr贸bowa膰 艣ciga膰 najlepszego ;-).

Jak tylko co艣 znajd臋 jeszcze o Aleksandrze, to dam zna膰 (a gdzie艣 mi dzwoni, 偶e w艣r贸d kilkudziesi臋ciu ksi膮偶ek co艣 jeszcze mam).

Wrzucasz gdzie艣 swoje opracowania online?

--------------------
www.dawnadabrowa.pl
Leszek
Dobra, dobra, bez s艂odzenia prosz臋 smile2.gif
Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem wink.gif

Online - na forum z podpisu.

olo
CYTAT(Leszek @ pon, 31 pa藕 2011 - 12:03) *
Dobra, dobra, bez s艂odzenia prosz臋 smile2.gif
Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem wink.gif

Online - na forum z podpisu.

Oj tam, oj tam, Leszku nie b膮d藕 taki skromny. Niewielu jest, nie ujmuj膮c nikomu, forumowicz贸w, kt贸rych post贸w o historii D膮browy oczekuj臋 na tym forum.
Leszek
Dzi臋ki za mi艂e s艂owa, jestem o krok od wpadni臋cia w samozachwyt laugh.gif
A tak serio - na szcz臋艣cie od czasu do czasu znajduj臋 co艣 nowego, co obala moje wcze艣niejsze teorie/przekonania i to uczy pokory...
joki
Witam smile2.gif
czytanie takich temat贸w jak w tym w膮tku wci膮ga niesamowicie;
trafi艂am tu bo szukam informacji o pewnym budynku w D膮browie G贸rniczej, mo偶e Wy b臋dziecie wiedzie膰 wi臋cej ni偶 dot膮d uda艂o mi si臋 dowiedzie膰, ale o tym mo偶e nast臋pnym razem;
a teraz napisz臋 tylko, 偶e te偶 odwiedzi艂am Libijczyk贸w z wielb艂膮dami w parku, te偶 dosta艂am ksi膮偶eczk臋, obejrza艂am ich namioty itp. smile.gif , pr贸bujemy sobie tu w domu odtworzy膰 kiedy to by艂o i wg nas by艂 to rok 1990;
Slyzaba
Je艣li komu艣 z Was zosta艂a jaka艣 pami膮tka po Libijczykach to ch臋tnie wrzuci艂bym info na dawnadabrowa.pl o tym - jakby nie patrze膰 - niecodziennym zdarzeniu.

Joki - zach臋cam do zapytania o 'pewny' budynek smile2.gif
Slyzaba
Ostatnio dotar艂em do fotografii nie rozpoznanego m艂odzie艅ca, ucznia/absolwenta Sztygarki z 1905 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/uczen,sz...,wieku_558.html
Mam dwa zdj臋cia uczni贸w z 1905 roku i tej osoby na nich nie ma.

Na odwrocie jest jaka艣 informacja, kt贸rej nie potrafi臋 odczyta膰. Mo偶e kto艣 si臋 z ni膮 zmierzy albo ma pomys艂 jak to odczyta膰? Mo偶liwe, 偶e rozszyfrowanie dedykacji przybli偶y艂oby nas do identyfikacji osoby:

TeodorMotor
CYTAT(Slyzaba @ nie, 06 lis 2011 - 20:29) *
(...) Na odwrocie jest jaka艣 informacja, kt贸rej nie potrafi臋 odczyta膰. Mo偶e kto艣 si臋 z ni膮 zmierzy albo ma pomys艂 jak to odczyta膰? Mo偶liwe, 偶e rozszyfrowanie dedykacji przybli偶y艂oby nas do identyfikacji osoby: (...)

Wygl膮da na cyrylic臋...
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.