Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leszek
Dzi臋ki smile2.gif
Domy na zdj臋ciach z Hut膮 Bankow膮 (jedno jest r贸wnie偶 odwr贸cone) to nieistniej膮ca kolonia 艁ab臋cka nad nieistniej膮cym kana艂em Huty Bankowej smile2.gif
Slyzaba
MariuszR - 艣ledz臋 staremiejsca na bie偶膮co. Pomys艂 z lokalizacj膮 na mapie bardzo dobry!
Rysiu_dg
Te zdj臋cia s膮 艣wietne. 艁adnie wygl膮da艂a przed laty D膮browa. Gdzie by艂y te skwery/place pokazane na zdj臋ciach?
Leszek
Na wi臋kszo艣ci zdj臋膰 jest dzisiejszy Plac Wolno艣ci.
Aster
CYTAT(ArtGii @ wto, 14 gru 2010 - 00:34) *

Najbardziej podoba mi si臋 ten termometr uczu膰 laugh.gif
maseur
CYTAT(ArtGii @ pon, 13 gru 2010 - 21:34) *
Mam par臋 zdj臋膰 D.G. pozbierane z r贸偶nych 藕r贸de艂.
Niestety nie jestem w stanie poda膰 roku ich pochodzenia.

ArtGii poprostu mega Ci zazdroszcz臋 takiej niesamowitej kolekcji fotografii "by艂ej", mojej ukochanej D膮browy smile2.gif niekt贸re zdj臋cia wprawi艂y mnie w os艂upienie, te zdj臋cia s膮 potwierdzeniem s艂贸w mojego ojca, 偶e D膮browa kiedy艣 by艂a pi臋kna smile2.gif
mgmisiek
To ja te偶 wrzuc臋 jakie艣 fotki z rodzinnego archiwum.

1. Poch贸d 1-majowy - na t膮 chwil臋 nie wiem co to za ulica w DG ale postaram si臋 dowiedzie膰 - chyba, 偶e kto艣 rozpoznaje.

http://img525.imageshack.us/i/20080122153136.jpg/

2. Stary dom przy ulicy Pi艂sudskiego ( stoi do tej pory - Pi艂sudskiego 18 chyba o ile si臋 nie myl臋) z boku dawna ulica Ogrodowa - teraz zosta艂 jej tylko kawa艂ek, a w tym miejscu stoi blok Le艣na 3. Zdj臋cie z 1960 roku.

http://img192.imageshack.us/i/ulogrodowa1960robecniel.jpg/
Slyzaba
Ma艂o topografii na tej fotce z pochodem smile2.gif.
Daleko w tle g贸rka franciszkan贸w? Budynk贸w niestety te偶 nie wida膰...

Super fotografie!!
mgmisiek
CYTAT(Slyzaba @ nie, 19 gru 2010 - 21:10) *
Ma艂o topografii na tej fotce z pochodem smile2.gif.
Daleko w tle g贸rka franciszkan贸w? Budynk贸w niestety te偶 nie wida膰...

Super fotografie!!

Po szybkich konsultacjach ustali艂em miejsce - to jest obecne skrzy偶owanie Pi艂sudskiego - Majakowskiego

Majakowskiego jest na prawo. A w tle g贸rka Go艂onowska.
Ma艂y77
Kurcze - robi si臋 ciekawie wink.gif
Mo偶e pocz膮tek jakiego艣 projektu? Np. D膮browa kiedy艣 i dzi艣?
Na pewno ka偶dy ma w domu jakie艣 stare zdj臋cia DG - dobry skaner i dobry fotograf i mo偶na by zrobi膰 fajny portal wink.gif
maseur
CYTAT(mgmisiek @ nie, 19 gru 2010 - 16:59) *
2. Stary dom przy ulicy Pi艂sudskiego ( stoi do tej pory - Pi艂sudskiego 18 chyba o ile si臋 nie myl臋) z boku dawna ulica Ogrodowa - teraz zosta艂 jej tylko kawa艂ek, a w tym miejscu stoi blok Le艣na 3. Zdj臋cie z 1960 roku.

http://img192.imageshack.us/i/ulogrodowa1960robecniel.jpg/

pami臋tam ulic臋 Ogrodow膮 i jej domy z ogrodami z czas贸w kiedy jako dzieciak zakradali艣my si臋 tam latem na podjadanie czere艣ni i jab艂ek prosto z drzewa . Pami臋tam te偶 taki stary ceglany mur kt贸ry sta艂 wzd艂u偶 tej drogi smile2.gif
mgmisiek
To jeszcze 3 na szybko znalezione zdj臋cia poczt贸wki:

1 i 2 to Go艂on贸g i obecna ulica Pi艂sudskiego

http://img843.imageshack.us/i/29163051.jpg/
http://img593.imageshack.us/i/45754060.jpg/

3 - PKZ

http://img217.imageshack.us/i/18649602.jpg/
Leszek
Na zdj臋ciu pierwszomajowym 艂adnie wida膰 tory 艂膮cz膮ce stacj臋 D膮browa G贸rnicza ze Staszicem (p贸藕niej tylko z DZN PW).
Master
Swietne fotografie ! Kilka z nich jest odwr贸conych. Troche miejsc uda艂o mi sie rozpoznac , ale kilka pozostaje dla mnie zagadk膮- widac 3-go Maja, Poczte, Resurse, pl. Wolnosci. Duze zabudowania Huty Bankowej z 5-8 kominami znajdowa艂y sie tam gdzie OBI i parkingPogori.

Termometr uczuc znajduje sie prawie tam gdzie pomnik "Hendrixa"
Leszek
Kt贸rych nie rozpoznajesz? Mo偶e wsp贸lnie ustalimy smile2.gif
olo
CYTAT(Master @ nie, 19 gru 2010 - 23:51) *
Swietne fotografie ! Kilka z nich jest odwr贸conych. Troche miejsc uda艂o mi sie rozpoznac , ale kilka pozostaje dla mnie zagadk膮- widac 3-go Maja, Poczte, Resurse, pl. Wolnosci. Duze zabudowania Huty Bankowej z 5-8 kominami znajdowa艂y sie tam gdzie OBI i parkingPogori.

Wielkie piece, kt贸re wida膰 na zdj臋ciach znajdowa艂y si臋 na terenach, gdzie dzi艣 stoi niebieska hala Wydz. Pier艣cieni. W miejscu gdzie jest parking, mniej wi臋cej tu偶 przed drzwiami Pogorii, sta艂a wie偶a ci艣nie艅.
Slyzaba
CYTAT

3 - PKZ

Mgmisiek - mog臋 wykorzysta膰 Twoje skany na mojej stronie o dawnej DG?

pozdrawiam,
Sylwek
olo
CYTAT(olo @ pon, 20 gru 2010 - 09:07) *
CYTAT(Master @ nie, 19 gru 2010 - 23:51) *

Wielkie piece, kt贸re wida膰 na zdj臋ciach znajdowa艂y si臋 na terenach, gdzie dzi艣 stoi niebieska hala Wydz. Pier艣cieni. W miejscu gdzie jest parking, mniej wi臋cej tu偶 przed drzwiami Pogorii, sta艂a wie偶a ci艣nie艅.

Droga w hucie, kt贸ra biegnie r贸wnolegle do drogi wjazdowej wzd艂u偶 CH jest drog膮, kt贸ra dzieli艂a obecne budynki od zabudowa艅 stalowni (tej z kominami), odlewni i hali lejniczej. Gdyby uruchomi膰 wyobra藕nie mo偶na zobaczy膰 lokomotywki na w臋giel, ci膮gn膮ce gor膮ce wlewnice a wyje偶d偶aj膮ce miniej wi臋cej st膮d, gdzie dzi艣 znajduj膮 si臋 zewn臋trzne drzwi do apteki. W miejscu gdzie jest OBI by艂y budynki towarzysz膮ce: osadniki, magazyn ceg艂y, stacja trafo i inne. Na jednej z poczt贸wek, kt贸re s膮 w sieci jest widok z si艂owni i tam mo偶na sobie por贸wna膰 topografi臋.

mgmisiek
CYTAT(Slyzaba @ pon, 20 gru 2010 - 16:50) *
CYTAT

3 - PKZ

Mgmisiek - mog臋 wykorzysta膰 Twoje skany na mojej stronie o dawnej DG?

pozdrawiam,
Sylwek

Powiem Ci tak - zdj臋cia z pierwszego mojego postu s膮 moj膮 w艂asno艣ci膮 wi臋c tamte mo偶esz. Co do tych 3 to jak pisa艂em jakie艣 stare poczt贸wki. Autorem zdj臋膰 jest K. Jab艂o艅ski (1 i 3 ) i T.Herma艅czyk (2)
My艣l臋, 偶e z tak膮 adnotacj膮 mo偶esz je zamie艣ci膰.
Slyzaba
Witam,

Drodzy forumowicze - czy kto艣 rozpoznaje ten budynek Szko艂y Podstawowej?

xMarcinx
Przy PKZ?
signaal
Na Krasi艅skiego.
RzeckiDG
To Szko艂a Podstawowa nr 8 na ul.Krasi艅skiego

Stan obecny:

http://www.globnet.com.pl/sp8/main/gfx/sp8big.jpg

BARES
mi to wygl膮da na szko艂臋 w pobli偶u skarb贸wki na Krasi艅skiego.
prezes
ehh, moja podstaw贸wka:) od razu pozna艂em smile2.gif
Slyzaba
dzi臋kuj臋 wszystkim - jak zwykle mo偶na na Was polega膰 smile2.gif
Slyzaba
Pytanie do forumowicz贸w.
Znalaz艂em taki w膮tek na gazecie o wystawie dotycz膮cej eksterminacji mieszka艅c贸w Zag艂臋bia i 艢laska:

Na wystawie jest np. budynek obecnego 艢l膮skiego Urz臋du Wojew贸dzkiego w Katowicach z zatkni臋t膮 nad nim flag膮, wype艂niony tysi膮cami ludzi pobliski plac podczas uroczysto艣ci z okazji wcielenia 艢l膮ska do Rzeszy, czy wybudowana przez Niemc贸w w D膮browie G贸rniczej brama triumfalna na cze艣膰 miejscowego gauleitera, czyli szefa struktur NSDAP.

- brama triumfalna? Kto艣 wie co艣 wi臋cej w tym temacie?
maseur
no to bardzo ciekawe, cho膰 z racji, 偶e nigdy nie s艂ysza艂em o jakiejkolwiek bramie my艣l臋, 偶e mo偶e to by膰 chochlik drukarski lub niewiedza autora tekstu.
Slyzaba
"Prof. Ryszard Kaczmarek, szef Instytutu Historii na Uniwersytecie 艢l膮skim, oraz Miros艂aw W臋cki, pracownik Archiwum Pa艅stwowego, wyszukali wiele nigdy dot膮d niepublikowanych niemieckich zdj臋膰, plan贸w i dokument贸w."

- mo偶liwe, 偶e jaki艣 b艂膮d drukarki ale ta sama informacja jest te偶 na stronach Archiwum Pa艅stwowego w Katowicach. Na tej wystawie by艂a pono膰 fotografia tej bramy obwieszonej swastykami.

szer
Kiedy艣 na forum przewin膮艂 si臋 o tym w膮tek, tylko ju偶 nie pami臋tam w kt贸rym dok艂adnie temacie...
Leszek
Brama pewnie posta艂a dzie艅 dwa i zosta艂a rozebrana, st膮d brak wzmianek o niej smile2.gif
jacky6
a mo偶e by tak powspomina膰 wrzucaj膮c stare fotografie ?

ta jest z czas贸w zmroku okupacji niemieckiej...
maseur
temat juz by艂 i to ca艂kiem mi艂o sie rozwin膮艂, jednak p贸藕niej zosta艂 zasypany innymi tematami. moja nie艣mia艂a sugestia dla mod贸w 偶eby go na sta艂e podwiesi膰 zosta艂a niezauwa偶ona sad.gif
Slyzaba
To pi臋kna poczt贸wka wydana przez:

Verlag "GRAPHOCHEMIE" A. Schinkovsky Kattowitz, Bismarcstrasse 3, Ruf 351-66
Dombrowa O.S. Poststrasse (16)

W oryginale zawiera nieco wi臋cej szczeg贸艂贸w po bokach.

Na uwag臋 zas艂uguj膮 kierunkowskazy:
w prawo - Bendzin 5km
w lewo - Zombkowitz 9km oraz miejscowo艣膰, kt贸rej nazwy nie mog艂em odczyta膰 (5-6 znakowa) i odleg艂o艣膰 40km (uk艂ad liter wskazuje na POLICE?).

Pe艂ny napis na budynku po lewej stronie brzmi: Leinenhaus (leinen oznacza 'p艂贸tno' wi臋c mo偶liwe, 偶e by艂 to sklep z tekstyliami)

maseur - ja wnioskowa艂em nawet o ca艂kowicie osobny dzia艂 typu HISTORIA. Niestety r贸wnie nieskutecznie...
Dodam, 偶e aktualnie pracuj臋 nad stron膮 ze starymi fotografiami i poczt贸wkami z D膮browy G贸rniczej. Mam nadziej臋, 偶e za kilka tygodni b臋d臋 m贸g艂 Was do niej zaprosi膰 smile2.gif
jacky6
CYTAT(maseur @ czw, 17 mar 2011 - 20:27) *
temat juz by艂 i to ca艂kiem mi艂o sie rozwin膮艂, jednak p贸藕niej zosta艂 zasypany innymi tematami. moja nie艣mia艂a sugestia dla mod贸w 偶eby go na sta艂e podwiesi膰 zosta艂a niezauwa偶ona sad.gif
przeszuka艂em troch臋 rozdzia艂贸w wstecz szukaj膮c tematu...je艣li by艂 bogaty, wi臋c pro艣ba do mod贸w o pod艂膮czenie a tym samym o wywo艂anie na pierwsze miejsce...a faktycznie najlepiej by艂oby go przyklei膰... pozdr
CYTAT(Slyzaba @ czw, 17 mar 2011 - 20:40) *
To pi臋kna poczt贸wka wydana przez:Verlag "GRAPHOCHEMIE" A. Schinkovsky Kattowitz, Bismarcstrasse 3, Ruf 351-66Dombrowa O.S. Poststrasse (16)W oryginale zawiera nieco wi臋cej szczeg贸艂贸w po bokach.maseur - ja wnioskowa艂em nawet o ca艂kowicie osobny dzia艂 typu HISTORIA. Niestety r贸wnie nieskutecznie... Dodam, 偶e aktualnie pracuj臋 nad stron膮 ze starymi fotografiami i poczt贸wkami z D膮browy G贸rniczej. Mam nadziej臋, 偶e za kilka tygodni b臋d臋 m贸g艂 Was do niej zaprosi膰 smile2.gif
w moim zbiorze owa fotografia - czu艂em, 偶e by艂a kiedy艣 widokowk膮 - zachowa艂a si臋 kiedy艣 jako reprodukcja - kopia z orygina艂u...wielki szacun za info o wydawcy a przede wszystkim za posiadanie takiej wiedzy......w portalu NK przewin臋艂a mi si臋 osoba - pasjonat.ka starych i nowych fotografii DG...czy偶by a偶 tak wielu pasnonat贸w by艂o ?ja tylko tak z przypadku, cho膰 m贸j rodow贸d rodzinny powo艂uje si臋 na zasiedlenie ( przez dziadka ) w czasie I wojenki...pozdr
trebor
CYTAT(jacky6 @ czw, 17 mar 2011 - 22:29) *
CYTAT(maseur @ czw, 17 mar 2011 - 20:27) *
przeszuka艂em troch臋 rozdzia艂贸w wstecz szukaj膮c tematu...je艣li by艂 bogaty, wi臋c pro艣ba do mod贸w o pod艂膮czenie a tym samym o wywo艂anie na pierwsze miejsce...a faktycznie najlepiej by艂oby go przyklei膰... pozdr
CYTAT(Slyzaba @ czw, 17 mar 2011 - 20:40) *
To pi臋kna poczt贸wka wydana przez:Verlag "GRAPHOCHEMIE" A. Schinkovsky Kattowitz, Bismarcstrasse 3, Ruf 351-66Dombrowa O.S. Poststrasse (16)W oryginale zawiera nieco wi臋cej szczeg贸艂贸w po bokach.maseur - ja wnioskowa艂em nawet o ca艂kowicie osobny dzia艂 typu HISTORIA. Niestety r贸wnie nieskutecznie... Dodam, 偶e aktualnie pracuj臋 nad stron膮 ze starymi fotografiami i poczt贸wkami z D膮browy G贸rniczej. Mam nadziej臋, 偶e za kilka tygodni b臋d臋 m贸g艂 Was do niej zaprosi膰 smile2.gif
w moim zbiorze owa fotografia - czu艂em, 偶e by艂a kiedy艣 widokowk膮 - zachowa艂a si臋 kiedy艣 jako reprodukcja - kopia z orygina艂u...wielki szacun za info o wydawcy a przede wszystkim za posiadanie takiej wiedzy......w portalu NK przewin臋艂a mi si臋 osoba - pasjonat.ka starych i nowych fotografii DG...czy偶by a偶 tak wielu pasnonat贸w by艂o ?ja tylko tak z przypadku, cho膰 m贸j rodow贸d rodzinny powo艂uje si臋 na zasiedlenie ( przez dziadka ) w czasie I wojenki...pozdr

popieram pomys艂 nalezy na sta艂e stworzyc dzia艂 historii DG!!!
Marti
Jestem bardzo bardzo za.
Leszek
CYTAT(jacky6 @ czw, 17 mar 2011 - 22:29) *
http://www.dabrowa-gornicza.org/Stare-zdje...czej-t4174.html

PS. Dzia艂 historii - warto warto, oby tylko nie 'umar艂' zbyt szybko...
jacky6
czyli przytrafi艂o mi si臋 odkurzenie tematu kiedy艣 goszcz膮cego z co najmniej 2 pakietami fotografii ulokowanymi w formie linkowni - przyk艂ad ArtGii...
ka偶de pokolenie mo偶e mie膰 inne spojrzenie...
moja wizja to przy prezentacji ka偶dej fotografii wywo艂a膰 wspomnienia - swoje i innych...
tak, by nie tylko wklepa膰 fotki ale opisa膰 je wspomnieniami...
obraz i s艂owo...
,,,
PS - co do fotek Artgii - bardzo ciekawe, lecz mam dwa "zarzuty"...
- nie uporz膮dkowane linki - i po chwili gubi艂em si臋
- imageshack - powolne otwieranie si臋 fotek... s膮 jeszcze inne formy by m贸c ogl膮da膰 gotowe widok贸wki...
a tak ca艂kiem serio, to ch臋tnie sam wr贸ci艂bym nie tylko do swoich wspomnie艅, ch臋tnie poczyta艂bym innych starych d膮browiak贸w, kt贸rych serdecznie przy okazji pozdrawiam...
smile2.gif
Slyzaba
jacky6 - zgadzam si臋 z Tob膮. 100x ciekawiej by艂oby wrzuca膰 jak膮艣 fotografi臋/poczt贸wk臋 w taki spos贸b, 偶eby by艂o j膮 wida膰 na forum i 偶eby da艂o si臋 je z osobna komentowa膰. Jak si臋 okazuje na ww. przyk艂adzie z niekt贸rych memoria艂贸w mo偶na wyczyta膰 naprawd臋 bardzo du偶o. Im wi臋cej os贸b mog艂oby si臋 wypowiedzie膰 tym nasza wiedza o historii miejsc/os贸b/wydarze艅 by艂aby na pewno pewniejsza.

W艂a艣nie napisa艂em wiadomo艣膰 do ArtGii z zapytaniem czy nie zmieni艂 zdania na temat opublikowania zdj臋膰 na mojej stronie. Je艣li nic si臋 nie zmieni艂o to w tym tygodniu fotografie wrzuc臋 na stron臋 i pode艣l臋 do Ciebie link. B臋dziesz m贸g艂 je przejrze膰 najpierw w miniaturkach a po klikni臋ciu du偶e foto. Co Ty na to?
jacky6
CYTAT(Slyzaba @ nie, 20 mar 2011 - 13:22) *
Co Ty na to?

hm, zastanawiam si臋...
bo wida膰 pewn膮 zgodno艣膰 - czyli prezentowanie ( np. fotografii i widok贸wek )na forum tak - jak si臋 to czyni czytaj膮c gazet臋 - otwierasz - ogl膮dasz - czytasz a jak si臋 rozp臋dzisz - to komentujesz ...
je艣li jest zgoda posiadaczy zbior贸w na publikacj臋 - z zastrze偶eniem informacji o prawach posiadacza lub autora...
z moich obserwacji na innych forach mam awersj臋 do miniaturek - lecz to jest ju偶 moja subiektywna ocena...
a za艣 wrzutka multum fotek powoduje zagubienie si臋...
dobrze by艂oby poszczeg贸lne fotki podczas prezentacji - numerowa膰 lub tytulowa膰 w do艣膰 prosty spos贸b...
...
generalnie - trzeba zacz膮膰 - w trakcie formowania - mo偶na proponowa膰 i dokonywa膰 zmian...
...
jak dasz pr贸bk臋 - to poddamy j膮 testowi...
...
a warto rozmawia膰 - pij臋 nie tylko do tytu艂u pewnej "zamkni臋tej" audycji tv - tak偶e do naszego dnia codziennego...
jeszcze 偶yje sporo d膮browian maj膮cych jeszcze wi臋cej wspomnie艅 do przekazania, dot膮d nigdzie nie publikowanych ...
wielu spo艣r贸d zwolna odchodz膮cych nie umie pos艂ugiwa膰 si臋 netem ale zapytana s艂ownie - odpowie co i jak pami臋ta...
jestem bardzo m艂odym sta偶em userem ( bo niestety nie metrykalnie ) na tym forum - nie znam jeszcze pewnych opcji biuletynu na kt贸rym pracuje forum...
mam na my艣li cho膰by mo偶liwo艣ci wstawiania fotografii do jednego postu, czasami bywaj膮 one ograniczone przez biuletyn...
zreszt膮 - zbyt du偶a ilo艣膰 fotografii w jednym po艣cie czyni go ma艂o czytelnym...
gdyby艣my kiedykolwiek g艂osowali w zakresie ilo艣ci - popar艂bym minimalizm - by skupi膰 si臋 nad dan膮 fotografi膮, wydusi膰 z niej max wspomnie艅 - informacji...
mo偶e nawet przeciwstawi膰 starej fotografii - nowy widok, cho膰 jak wiadomo wiele obiekt贸w starej D膮browy posz艂o ju偶 pod kilof...
Leszek
CYTAT(jacky6 @ nie, 20 mar 2011 - 20:54) *
mam na my艣li cho膰by mo偶liwo艣ci wstawiania fotografii do jednego postu, czasami bywaj膮 one ograniczone przez biuletyn...

Ograniczenia s膮, je艣li wstawiasz jako za艂膮czniki, ale z zewn臋trznego serwera (typu fotosik, imageshack czy inny tinypic) mo偶na wstawia膰 bez ogranicze艅.
jacky6
CYTAT(Leszek @ sob, 19 mar 2011 - 00:20) *
PS. Dzia艂 historii - warto warto, oby tylko nie 'umar艂' zbyt szybko...
o 偶ywotno艣ci forum i w膮tk贸w - jak wiadomo - decyduj膮 moderatorzy - ci prawdziwi a nie ci malowani
CYTAT(Leszek @ nie, 20 mar 2011 - 22:39) *
Ograniczenia s膮, je艣li wstawiasz jako za艂膮czniki, ale z zewn臋trznego serwera (typu fotosik, imageshack czy inny tinypic) mo偶na wstawia膰 bez ogranicze艅.
moim "ulubie艅cem" jest tinypic...c贸偶, ka偶dy ma prawo...ale nie znajduj臋 uzasadnienia do nadu偶y膰, owo ko艅czy si臋 czestokro膰 niestrawno艣ci膮...
Leszek
Nie moderatorzy IMHO, a u偶ytkownicy - je偶eli nie b臋dzie komu pisa膰, moderatorzy nic tu nie wsk贸raj膮...
jacky6
CYTAT(Leszek @ nie, 20 mar 2011 - 23:44) *
Nie moderatorzy IMHO, a u偶ytkownicy - je偶eli nie b臋dzie komu pisa膰, moderatorzy nic tu nie wsk贸raj膮...

mia艂em na my艣li moderator贸w, czyli osoby ci膮gn膮ce temat, nadaj膮ce mu kierunek, same od siebie oceniaj膮ce...
c贸偶 - ostatnio na forach moderatorzy myl膮 si臋 z adminami i najcz臋艣ciej zajmuj膮 si臋 co najwy偶ej sprz膮taniem... wink.gif
a obserwacje moje pozwalaj膮 mi wnioskowa膰, 偶e wystarcz膮 2 - 3 osoby, pasjonaci tematu, by poprowadzi膰 d艂ug膮 dyskusj臋...
postaram si臋 wkrotce wstawi膰 jedn膮 ze swoich starych fotografii z wspomnieniem okoliczno艣ci w jakich powsta艂a...
a poniewa偶 jeszcze ch艂odna wiosna zatrzymuje nas w necie - to by膰 mo偶e uda si臋 troch臋 "poszale膰"...
wspomnieniami - rzecz jasna... laugh.gif
Slyzaba
CYTAT
postaram si臋 wkrotce wstawi膰 jedn膮 ze swoich starych fotografii z wspomnieniem okoliczno艣ci w jakich powsta艂a...
- czekamy zatem z niecierpliwo艣ci膮.
KJS
CYTAT(jacky6 @ czw, 17 mar 2011 - 22:09) *
a mo偶e by tak powspomina膰 wrzucaj膮c stare fotografie ?

ta jest z czas贸w zmroku okupacji niemieckiej...

Ma ktos jakies info na temat budynku poczty i zegara w centrum? kiedy powstaly? kto przyczynil sie do budowy? funkcje jakie budynek pelnil w przeszlosci

PS - sekcja HISTORIA naprawde byla by potrzebna
Leszek
Wed艂ug dabrowa.pl budynek poczty powsta艂 w 1933 roku.
jacky6
CYTAT(Slyzaba @ wto, 22 mar 2011 - 21:39) *
CYTAT
- czekamy zatem z niecierpliwo艣ci膮.

s艂owo si臋 rzeklo, koby艂ka u p艂otu...
nawet skromniej...

i co my tu widzimy prosz臋 szanownej wycieczki...
obrazek nam znany, mo偶ecie Pa艅stwo wzuszy膰 ramionami...
pomnik Hendrixa czy r贸wnie偶 Czerwonych [ autocenzura ]...

a to ja sam w ramach zgrywy, bo na pewno nie g贸rnolotnie - protestu...

"problem" w tym, 偶e fotografia zosta艂a wykonana te偶 w marcu, tyle, 偶e AD 1969...
i zrozumie膰 b臋dzie m贸g艂 go ten, kto w owym czasie mia艂 tyle samo lat co stary jacky6

acha - aparat bodaj偶e nazywa艂 si臋 DRUH, ta艣ma za艣 mia艂a z 6 cm szeroko艣ci...

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.