D膮browianin Robert Winkler ma ogromn膮 kolekcj臋 starych poczt贸wek
Piotr Sobierajski
Od mojego spotkania z d膮browianinem, Robertem Winklerem min臋艂o 艂adnych kilka lat. Ju偶 wtedy wida膰 by艂o, 偶e zbieranie poczt贸wek oraz piwnych etykiet, to jego prawdziwa pasja.

Budynek poczty istnieje do dzi艣, ale starych tramwaj贸w i konnych woz贸w pr贸偶no szuka膰 w 艣r贸dmie艣ciu

arc
Czas mija, ale nic si臋 w tej materii nie zmieni艂o. Nadal stara si臋 powi臋ksza膰 swoj膮 niecodzienn膮 kolekcj臋, cho膰 teraz wyspecjalizowa艂 si臋 w konkretnych dziedzinach. Nie zabiega o wszystkie etykiety, umieszczone na butelkach ze z艂ocistym napojem, ale tylko te zwi膮zane z wojew贸dztwem 艣l膮skim, przedwojenne. Zawsze z ch臋ci膮 i b艂yskiem w oku si臋ga te偶 do kilku album贸w, w kt贸rych skrupulatnie pogrupowane s膮 te偶 poczt贸wki z wizerunkiem D膮browy G贸rniczej. Najcenniejsze s膮 oczywi艣cie te przedwojenne oraz z pocz膮tk贸w minionego wieku.
Do kolekcji d膮browskich poczt贸wek, kt贸ra przed sze艣cioma laty liczy艂a oko艂o 250 do艂膮czy艂y kolejne. Jest ich ju偶 320, w tym prawie sto z czas贸w przed drug膮 wojn膮 艣wiatow膮. Przedstawiaj膮 m.in. kopalnie Reden i Flora, ulice Szosow膮 (dzi艣 Sobieskiego), czy bazylik臋 Matki Boskiej Anielskiej.
- Nie jest 艂atwo zdoby膰 przedwojenne poczt贸wki. Te, kt贸re gdzie艣 uchowa艂y si臋 w艣r贸d znajomych, rodziny albo uda艂o mi si臋 na nie natrafi膰 na gie艂dach staroci, s膮 ju偶
w moim posiadaniu. Nie mo偶na si臋 jednak zniech臋ca膰. Ca艂y czas poszukuje kolejnych, w czym bardzo pomocny jest internet i bezpo艣redni kontakt z innymi kolekcjonerami - przyznaje Robert Winkler. - Mo偶na te偶 natrafi膰 na oferty kupna takich poczt贸wek, czy piwnych etykiet, ale czasami ceny s膮 do艣膰 wyg贸rowane. Najbardziej ciesz膮 wi臋c te chwile, kiedy uda si臋 zdoby膰 co艣 do kolekcji w drodze wymiany - dodaje.
Jedn膮 z najcenniejszych poczt贸wek w kolekcji pana Roberta jest ta z 1963 roku. Dlaczego, skoro nie nale偶y do najstarszych? - Bo w艂a艣nie na niej uwidoczniony jest blok przy ulicy Kasprzaka 10, w kt贸rym obecnie mieszkam - wyja艣nia d膮browianin. Wiele kartek w jego zbiorach przedstawia m.in. by艂膮 Hut臋 Katowice (dzi艣 ArcelorMittal Poland), gdzie pracuje, Hut臋 Bankow膮 czy jeziora Pogoria. Mnie osobi艣cie zainteresowa艂y te, na kt贸rych wida膰 k膮pielisko w parku Hallera. Pewnie wielu z Was ju偶 nie pami臋ta, ale w pobli偶u dzisiejszej hali Centrum mo偶na si臋 by艂o popluska膰 w odkrytych basenach. Do艣膰 "dziwnie" wygl膮da te偶 centrum miasta bez "superjednostki", ale za to z czerwonym Jelczem - "og贸rkiem" na przystanku.
Swoj膮 kolekcj臋 piwnych etykiet pan Robert zaw臋zi艂 do tych z woj. 艣l膮skiego, przedwojennych. W sumie ma ich teraz oko艂o 360, z czego 260 sprzed 1939 roku. A偶 120 z nich zwi膮zanych jest z zag艂臋biowskimi browarami w Sosnowcu i B臋dzinie (Gambrinus i Korona), a jak przyznaje d膮browianin w ca艂ym woj. 艣l膮skim istnia艂o ich w贸wczas czterna艣cie.
- Cz臋艣膰 mojej kolekcji mo偶na by艂o zobaczy膰 ostatnio w Zamku Sieleckim, na wystawie zwi膮zanej z browarnictwem. Ca艂y czas poszukuje tak偶e oczywi艣cie nowych, ale to te偶 wymaga czasami sporo wysi艂ku - przyznaje pan Robert. Je艣li kto艣 by艂by zainteresowany wymian膮 poczt贸wek lub etykiet z d膮browianinem mo偶na skontaktowa膰 si臋 z nim pod nr tel. 501 985 369.