Leszek
Tue, 24 Jul 2012 - 11:59
Możesz wrzucić zdjęcia na jakiegoś imageshacka czy fotosika? Bo to już chyba 5 rok, jak miniatury na forum nie działają jak należy
storczyk
Tue, 24 Jul 2012 - 13:07
Leszek
Tue, 24 Jul 2012 - 14:31
Działa, dzięki

Przy okazji - pod zdjęciem masz podane kody do wklejenia zdjęcia bezpośrednio na forum, wybierasz 'Forum Code', efekt poniżej.

Uploaded with
ImageShack.us
storczyk
Tue, 24 Jul 2012 - 14:40
Dzięki człowiek uczy się całe życie
malgosia
Tue, 24 Jul 2012 - 17:24
szkoda

z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie
sandwich
Tue, 24 Jul 2012 - 17:29
Jeżeli chodzi o Kasińskiego - Mickiewicza sprawa jest prosta.
Wszystkie domy po stronie Urzędu Skarbowego mają adres Krasińskiego. Między Mickiewicza, a Krasińskiego adres MIckiewicza, za Mickiewicza w stronę aleji to już Majakowskiego.
Jest to trochę głupie, bo podaję adres Mickiewicza, a tłumaczę, by przyjechali na Krasińskiego.
A jak chcę kogoś pokierować na Krasińskiego, to mówię Mickiewicza, no bo przy niej mieszkam.
Ostatnio wzywałem straż pożarną do zwalonego trzewa na Krasińskiego i oczywiście podałem Mickiewicza.
Musiałem się potem tłumaczyć, dlaczego na Mickiewicza nie było zwalonego drzewa, ale strażacy to rozumieją.
Slyzaba
Tue, 24 Jul 2012 - 21:15
CYTAT
szkoda sad.gif z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie
- rzeczywiście na zdjęciach wygląda na daleką od ruiny. Niemniej jakieś przyczyny (budowlane? finansowe?) musiały być...
Storczyk - będę mógł wykorzystać te 3 fotografie u siebie na stronie?
maseur
Wed, 25 Jul 2012 - 00:16
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.
CYTAT(storczyk @ pon, 23 lip 2012 - 05:04)

Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą

Ktoś wie co tam wcześniej było?
storczyk
Wed, 25 Jul 2012 - 00:17
Oczywiście

Mam jeszcze więcej tylko wszystkie od frontu. Mogę przesłać mailem.
Zastanawiam się , co wcześniej było w tych budynkach, myślałam, że może jakaś piekarnia.
Slyzaba
Wed, 25 Jul 2012 - 09:12
CYTAT
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.
- to wszystko tłumaczy. Rzeczywiście znika nam z oczu stary Reden...
Kilka starych fotek z czasopisma pt. 'Turysta' z 1957 roku
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,sl...skiego_958.htmlhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/dom,gorn...o,maja_956.htmlhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,pr...o,maja_957.htmlstorczyk - prośba o wysłanie zdjęć na kontakt@dawnadabrowa.pl - dziękuję serdecznie!
Slyzaba
Fri, 27 Jul 2012 - 12:10
Kamienica przy Wojska Polskiego 44 przestała istnieć. Została po niej sterta gruzu...
Dzięki storczyk mamy chociaż kilka zdjęć...
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...go,44_1349.html
Slyzaba
Mon, 30 Jul 2012 - 11:59
Wracając do kamienicy ze smolarnią przy Świerczewskiego (obecnie Augustynika) 23 i 25:
http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25- od jednego z mieszkańców otrzymałem informację, że reklama:
http://dawnadabrowa.pl/reklama/l,strzegows...miczne_313.html 
CYTAT
Dąbrowskie Zakłady Chemiczne
i Fabryka Tektury Asfaltowej
L. Strzegowski
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
w Dąbrowie Górniczej
telefony Nr 162 i 62
dotyczy właśnie tej kamienicy. W smolarni produkowano m.in. smołę, lepik, papę i pakuły smołowe.
malgosia
Mon, 30 Jul 2012 - 20:30
no proszę, czyli jednak jest odzew - miło mi. Ciekawy numer telefonu na tym ogłoszeniu
Slyzaba
Tue, 31 Jul 2012 - 23:08
Nowe info z kolei jeśli chodzi o wyburzoną kamienicę przy Wojska Polskiego 44:
http://dawnadabrowa.pl/?s=wspomnienia_wojc...ka_polskiego_44Spisał jeden z mieszkańców DG:
CYTAT
Dom był własnością starej redenowskiej rodziny Bednarskich. Senior Bednarski był pierwszym na Redenie spcjalistą od naprawy telewizorów. Po raz pierwszy u niego w 50-tych latach widziałem kolorowy telewizor z pilotem. Na ekran naszego czarno-białego Belwedera była nałożona szyba-filtr o tęczowych barwach. Było to jak kolorowanie czarno-białych zdjęć. Z kolei pilot to był kabel z podłużną białą gałką, na której zamontowano 4 potencjometry do regulacji. Z odległości ok. 3 m. można było nimi sterować.
Bednarscy mieli piękny, zdziczały ogród sięgający do 1-go Maja. Ogród był m.in. moim "zaczarowanym ogrodem". Od 1-go Maja był zamknięty szczelnym starym płotem i każda nasza wyprawa do tej dziczy była mocnym przeżyciem.
Synowie Bednarskiego-seniora (bodaj 2) kończyli Szkołę Podstawową nr. 6.
Master
Tue, 31 Jul 2012 - 23:53
Warto sfotogratowac 2 kamienice do wyburzenia które jeszcze stoją. Kamienica na Wojska Polskiego od strony Augustynika ok.50 metrów. oraz wysoka kamienica na dole Sienkiewicza , na wprost "Olimpijczyka"
Kilka kamienic do wyburzenia jest lub juz bylo w ciagu ulic Limanowskiego i Kolejowej.
Slyzaba
Wed, 01 Aug 2012 - 00:15
Kamienicę na Wojska Polskiego przy Augustynika mam sfotografowaną już w zeszłym roku. Budynek ma około 100 lat - będę o nim pisał osobną notę na stronie. Podobnie z tą kamienicą na wprost "Olimpijczyka".
Na Kolejowej był jeden budynek do wyburzenia. W zeszłym roku zakończono tam prace. Na Limanowskiego od zeszłego roku dwie kamienice wyburzono (kolejna stoi na wprost dworca). Byłem tam już z aparatem. To klasyczne pożydowskie czynszówki. Z roku na rok zostaje ich coraz mniej...
DużoWIe
Wed, 01 Aug 2012 - 22:10
Z okazji kolejnej już rocznicy Powstania Warszawskiego postanowiliśmy
w ten dzień uczcić Bohaterów którzy walczyli i gineli za Polske.
W symbolicznej liczbie złożyliśmy kwiaty pod pomnikiem oraz
odpaliliśmy symbolicznie 2 race.Mamy nadzieję że takich akcji z Naszym
udziałem będzie jeszcze więcej a każdemu z dzielnicy będziemy przypominać
że historia kraju jest ważnym elementem każdego Polaka.

Więcej na www.fanatycznygolonog.pl
Slyzaba
Thu, 09 Aug 2012 - 21:42
szer
Thu, 09 Aug 2012 - 23:02
Na pierwszy rzut oka wygląda to na pomnik, ale wydaje się, że po obu stronach jest spadzisty dach (?). Może jakaś kapliczka czy coś w ten deseń. Zabudowania po prawej wyglądają mi jak jakiś płot ale mogę się mylić.
Slyzaba
Thu, 09 Aug 2012 - 23:25
Po prawej stronie jest rzeczywiście płot. Za nim jakieś zabudowania. Dodam, dla ułatwienia, że 'obiekt' istnieje do dziś i nie dotyczy dzielnic typu Ząbkowice, Strzemieszyce etc. ;-)
Leszek
Fri, 10 Aug 2012 - 09:03
Slyzaba
Fri, 10 Aug 2012 - 09:37
Leszek - gratulacje! Nie ukrywam, że sam nie rozpoznałem tej figury. Myślałem bardziej o jakimś grobowcu na Górce Gołonoskiej. Jeden ze starych Redeniaków mi podpowiedział

. A już miałem wrzucać pytanie na facebook'a z przekonaniem, że nikt nie będzie znam odpowiedzi
Leszek
Fri, 10 Aug 2012 - 11:57
Pierwsze moje skojarzenie to był właśnie jakiś grobowiec (choć myślałem o starym cmentarzu raczej), ale uznałem, że zakonnice by nie robiły siary ze zdjęciami na cmentarzu
Slyzaba
Fri, 10 Aug 2012 - 14:00
W przyszłości muszę zrobić klauzulę konkursowego wykluczenia dla Ciebie

Może w weekend uda się tam podejść i zrobić foto-zestawienie typu: wczoraj/dziś
Mały77
Fri, 10 Aug 2012 - 15:58
CYTAT(Slyzaba @ pią, 10 sie 2012 - 14:00)

W przyszłości muszę zrobić klauzulę konkursowego wykluczenia dla Ciebie

Może w weekend uda się tam podejść i zrobić foto-zestawienie typu: wczoraj/dziś
A przebierańców masz?
Slyzaba
Fri, 10 Aug 2012 - 16:16
CYTAT
A przebierańców masz?

Pomysł na wczoraj/dziś nie jest pierwszej świeżości. Darek Nowak ma u siebie całkiem sporo tych zestawień. Jeśli dobrze pójdzie, to mam nadzieję, że zaskoczę Was sposobem prezentacji.
Zresztą, jak tylko nieco się odrobię, to może uda się zaangażować osoby z forum do wykonania współczesnych odpowiedników?
Bathurst
Sat, 29 Sep 2012 - 18:25
natknąłem się na ciekawą stronę = może już ktoś zna
http://fotopolska.eu/jest trochę zdjęć z Dąbrowy
Slyzaba
Sun, 30 Sep 2012 - 23:37
Kilka miesięcy temu napisałem do nich maila z zapytaniem o materiały z DG. Niestety żadne zdjęcie nie miało ustalonego właściciela: "z sieci", "z allegro", "jakiś skan" etc. Zaproponowali mi wrzucenie moich fotografii ale póki co, trzymam się twardo Dawnej Dąbrowy ;-).
Slyzaba
Wed, 28 Nov 2012 - 11:15
tytus
Wed, 28 Nov 2012 - 11:44
Witam ! podobnie wygląda obecne gimnazjum nr1
Slyzaba
Wed, 28 Nov 2012 - 12:33
Tytus - raczej nie ta bryła:
Zibar
Wed, 28 Nov 2012 - 14:55
A nie jest to czasem budynek na szczycie 3-go Maja po prawej stronie. Na przeciwko wyburzonego dawnego magistratu?
sandwich
Wed, 28 Nov 2012 - 15:05
CYTAT(Zibar @ śro, 28 lis 2012 - 15:55)

A nie jest to czasem budynek na szczycie 3-go Maja po prawej stronie. Na przeciwko wyburzonego dawnego magistratu?
Na pewno. Poniżej Sztygarki.
Leszek
Wed, 28 Nov 2012 - 15:18
Faktycznie, a z tyłu widać dawne półsanatorium

O, zdjęcie wstawiane w tym wątku przez ArtGii:
http://img130.imageshack.us/img130/639/dg2e.jpg
Slyzaba
Wed, 28 Nov 2012 - 16:20
Szacuneczek dla Zibara
Ja krążyłem wokół Żeromskiego i okolic. Sandwich i Leszek jak zwykle czujni ;-)
Jeśli jesteście tacy mocni, to spróbujcie sił z prawą, górną fotografią:

Rękawica została rzucona!
Leszek
Wed, 28 Nov 2012 - 17:43
A wiesz co to jest? Bo nie wiem czy to zagadka czy próba dojścia do prawdy

Pewne domysły mam...
Slyzaba
Wed, 28 Nov 2012 - 19:15
Próba dojścia do prawdy - myślałem, że to Sztygarka ale odpada. Potem, że jakaś ze starych kamienic z Bajby ale tutaj jeszcze muszę poklikać po foto.
Leszek
Wed, 28 Nov 2012 - 19:25
Kojarzy mi się, że gdzieś widziałem na jakimś zdjęciu właśnie tego typu dolną kondygnację i okno tuż nad nią - ale za diabła nie pamiętam gdzie. Pozostałe zdjęcia wyglądają na magazyn żywności, w czasie pierwszej wojny był w Komecie (czyli późniejszym Arsie), może to te okolice? Może to ten budynek, który stał kiedyś na rogu Staropocztowej/Kościuszki i Sobieskiego (w miejscu, gdzie dziś jest pawilon)?
Ps. Choć dolny prawy róg to raczej jakiś magazyn podobny do kolejowego na dzisiejszym Placu Wolności...
Slyzaba
Wed, 28 Nov 2012 - 19:31
dolny prawy róg ze względu na więźbę dachową rzeczywiście wygląda na magazyny przy dworcu w centrum DG. Mocniej mnie zastanawia ten prawy, górny - też jakbym kojarzył tą elewację...
Bathurst
Thu, 29 Nov 2012 - 08:32
Ta dolna elewacja mocno kojarzy mi się z budynkiem Kina Ars
sandwich
Thu, 29 Nov 2012 - 08:51
CYTAT(Bathurst @ czw, 29 lis 2012 - 09:32)

Ta dolna elewacja mocno kojarzy mi się z budynkiem Kina Ars
Obstawiam kolej, ale czy to koniecznie centrum Dąbrowy?
tytus
Thu, 29 Nov 2012 - 08:52
Takie magazyny były jeszcze na obecnego Augustynika 13
GniecionY
Thu, 29 Nov 2012 - 09:40
CYTAT(Slyzaba @ śro, 28 lis 2012 - 16:20)

Rękawica została rzucona!
A to nie będzie to

znalezione tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skany_da...rniczej_009.jpgczyli budynek dworca
Slyzaba
Thu, 29 Nov 2012 - 10:25
Kamienica z ARSem na pewno nie:

GniecionY - b.b.b. podobny budynek, ale czy ten? Na moim zdjęciu widać lewy fragment budynku. Są po kolei: okno, drzwi (nad nim okno) i kolejne okno.

Na skanie nie ma takiego układu:

Kojarzycie może ten budynek z drugiej strony? Zgadza się tak duża liczba elementów (9 rzędów a'la pustaków na pierwszym poziomie, kilkupoziomowy gzyms, okno do niego przylegające). Po przemyśleniu - wg mnie to na 99% ten budynek tylko z innej strony. Teraz trzeba jeszcze poszukać zdjęcia potwierdzającego.
Dzięki GniecionY !!
edit - dorzucam współczesne foto znalezione w sieci:

i z drugiej strony w 2006 roku

Zaczynam mieć wątpliwości - na moim zdjęciu, okno-drzwi-okno mieszczą się na jednej spójnej ścianie/elewacji na krawędzi budynku. Nie można znaleźć takiej konfiguracji na naszym dawnym dworcu?
bea1120
Thu, 29 Nov 2012 - 10:36
pasuje tu zwieńczenie nad oknami, elewacja, gzyms i okna na górze
strona Dariusza Nowaka
Leszek
Thu, 29 Nov 2012 - 11:34
Myślę, że to na 100% dworzec, może boczna ściana od strony Będzina/Huty Bankowej? Ta od strony kładki nie ma śladów po likwidacji dwóch bocznych okien, a nie sadzę żeby aż tak się postarali, żeby je całkowicie zlikwidować uzupełniając okładziny. Magazyn może być również tym do dziś stojącym przy dworcu w takim razie.
Slyzaba
Thu, 29 Nov 2012 - 11:55
Trzeba podjechać i obejrzeć ścianę dworca od strony Huty Bankowej. Zgadzam się Leszku z Tobą, że na fotce od Darka Nowaka (dzięki bea1120) ściana wygląda idealnie. Mało prawdopodobne, że ktoś tak zamurował okna, ale nie niemożliwe... W weekend podjadę i pstryknę foto od strony HB.
Co do magazynu - rzeczywiście wcześniej o nim nie pomyślałem a pasuje równie dobrze jak ten z Placu Wolności.
Ewcia B
Fri, 30 Nov 2012 - 11:24
To ten budynek.Tam były okna.Teraz dworzec ,wcześniej ekspedycja kolejowa.W latach 1950-1970 na I piętrze mieszkał zawiadowca stacji.Teren przed budynkiem od ul Kościuszki był ogrodzony.
Slyzaba
Fri, 30 Nov 2012 - 14:16
Ewcia B - okna były na tej ścianie?
Ewcia B
Fri, 30 Nov 2012 - 14:32
Tak .Okna były na tej ścianie.W tle widać budynek dworcaZa kładką w kierunku ul.Kolejowej była rampa i magazyny ,po przeciwnej stronie budynek kolejowej przychodni lekarskiej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.