Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leszek
Możesz wrzucić zdjęcia na jakiegoś imageshacka czy fotosika? Bo to już chyba 5 rok, jak miniatury na forum nie działają jak należy angry2.gif
Leszek
Działa, dzięki smile2.gif

Przy okazji - pod zdjęciem masz podane kody do wklejenia zdjęcia bezpośrednio na forum, wybierasz 'Forum Code', efekt poniżej.

Uploaded with ImageShack.us
storczyk
Dzięki człowiek uczy się całe życie
malgosia
szkoda sad.gif z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie sad.gif
sandwich
Jeżeli chodzi o Kasińskiego - Mickiewicza sprawa jest prosta.
Wszystkie domy po stronie Urzędu Skarbowego mają adres Krasińskiego. Między Mickiewicza, a Krasińskiego adres MIckiewicza, za Mickiewicza w stronę aleji to już Majakowskiego.

Jest to trochę głupie, bo podaję adres Mickiewicza, a tłumaczę, by przyjechali na Krasińskiego.
A jak chcę kogoś pokierować na Krasińskiego, to mówię Mickiewicza, no bo przy niej mieszkam.
Ostatnio wzywałem straż pożarną do zwalonego trzewa na Krasińskiego i oczywiście podałem Mickiewicza.
Musiałem się potem tłumaczyć, dlaczego na Mickiewicza nie było zwalonego drzewa, ale strażacy to rozumieją.
Slyzaba
CYTAT
szkoda sad.gif z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie
- rzeczywiście na zdjęciach wygląda na daleką od ruiny. Niemniej jakieś przyczyny (budowlane? finansowe?) musiały być...

Storczyk - będę mógł wykorzystać te 3 fotografie u siebie na stronie?
maseur
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.

CYTAT(storczyk @ pon, 23 lip 2012 - 05:04) *
Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą sad.gif Ktoś wie co tam wcześniej było?
storczyk
Oczywiście smile2.gif Mam jeszcze więcej tylko wszystkie od frontu. Mogę przesłać mailem.

Zastanawiam się , co wcześniej było w tych budynkach, myślałam, że może jakaś piekarnia.
Slyzaba
CYTAT
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.
- to wszystko tłumaczy. Rzeczywiście znika nam z oczu stary Reden...

Kilka starych fotek z czasopisma pt. 'Turysta' z 1957 roku

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,sl...skiego_958.html
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dom,gorn...o,maja_956.html
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,pr...o,maja_957.html

storczyk - prośba o wysłanie zdjęć na kontakt@dawnadabrowa.pl - dziękuję serdecznie!
Slyzaba
Kamienica przy Wojska Polskiego 44 przestała istnieć. Została po niej sterta gruzu...
Dzięki storczyk mamy chociaż kilka zdjęć...

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...go,44_1349.html
Slyzaba
Wracając do kamienicy ze smolarnią przy Świerczewskiego (obecnie Augustynika) 23 i 25:

http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25

- od jednego z mieszkańców otrzymałem informację, że reklama:

http://dawnadabrowa.pl/reklama/l,strzegows...miczne_313.html

CYTAT
Dąbrowskie Zakłady Chemiczne

i Fabryka Tektury Asfaltowej

L. Strzegowski

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

w Dąbrowie Górniczej

telefony Nr 162 i 62

dotyczy właśnie tej kamienicy. W smolarni produkowano m.in. smołę, lepik, papę i pakuły smołowe.

malgosia
no proszę, czyli jednak jest odzew - miło mi. Ciekawy numer telefonu na tym ogłoszeniu smile2.gif
Slyzaba
Nowe info z kolei jeśli chodzi o wyburzoną kamienicę przy Wojska Polskiego 44:

http://dawnadabrowa.pl/?s=wspomnienia_wojc...ka_polskiego_44

Spisał jeden z mieszkańców DG:
CYTAT
Dom był własnością starej redenowskiej rodziny Bednarskich. Senior Bednarski był pierwszym na Redenie spcjalistą od naprawy telewizorów. Po raz pierwszy u niego w 50-tych latach widziałem kolorowy telewizor z pilotem. Na ekran naszego czarno-białego Belwedera była nałożona szyba-filtr o tęczowych barwach. Było to jak kolorowanie czarno-białych zdjęć. Z kolei pilot to był kabel z podłużną białą gałką, na której zamontowano 4 potencjometry do regulacji. Z odległości ok. 3 m. można było nimi sterować.

Bednarscy mieli piękny, zdziczały ogród sięgający do 1-go Maja. Ogród był m.in. moim "zaczarowanym ogrodem". Od 1-go Maja był zamknięty szczelnym starym płotem i każda nasza wyprawa do tej dziczy była mocnym przeżyciem.

Synowie Bednarskiego-seniora (bodaj 2) kończyli Szkołę Podstawową nr. 6.
Master
Warto sfotogratowac 2 kamienice do wyburzenia które jeszcze stoją. Kamienica na Wojska Polskiego od strony Augustynika ok.50 metrów. oraz wysoka kamienica na dole Sienkiewicza , na wprost "Olimpijczyka"

Kilka kamienic do wyburzenia jest lub juz bylo w ciagu ulic Limanowskiego i Kolejowej.
Slyzaba
Kamienicę na Wojska Polskiego przy Augustynika mam sfotografowaną już w zeszłym roku. Budynek ma około 100 lat - będę o nim pisał osobną notę na stronie. Podobnie z tą kamienicą na wprost "Olimpijczyka".

Na Kolejowej był jeden budynek do wyburzenia. W zeszłym roku zakończono tam prace. Na Limanowskiego od zeszłego roku dwie kamienice wyburzono (kolejna stoi na wprost dworca). Byłem tam już z aparatem. To klasyczne pożydowskie czynszówki. Z roku na rok zostaje ich coraz mniej...
DużoWIe
Z okazji kolejnej już rocznicy Powstania Warszawskiego postanowiliśmy
w ten dzień uczcić Bohaterów którzy walczyli i gineli za Polske.
W symbolicznej liczbie złożyliśmy kwiaty pod pomnikiem oraz
odpaliliśmy symbolicznie 2 race.Mamy nadzieję że takich akcji z Naszym
udziałem będzie jeszcze więcej a każdemu z dzielnicy będziemy przypominać
że historia kraju jest ważnym elementem każdego Polaka.

Więcej na www.fanatycznygolonog.pl
Slyzaba
Zagadka - gdzie to jest? Zobaczymy kto pierwszy odgadnie smile2.gif
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/prze...ancy,_1377.html

szer
Na pierwszy rzut oka wygląda to na pomnik, ale wydaje się, że po obu stronach jest spadzisty dach (?). Może jakaś kapliczka czy coś w ten deseń. Zabudowania po prawej wyglądają mi jak jakiś płot ale mogę się mylić.
Slyzaba
Po prawej stronie jest rzeczywiście płot. Za nim jakieś zabudowania. Dodam, dla ułatwienia, że 'obiekt' istnieje do dziś i nie dotyczy dzielnic typu Ząbkowice, Strzemieszyce etc. ;-)
Slyzaba
Leszek - gratulacje! Nie ukrywam, że sam nie rozpoznałem tej figury. Myślałem bardziej o jakimś grobowcu na Górce Gołonoskiej. Jeden ze starych Redeniaków mi podpowiedział smile2.gif. A już miałem wrzucać pytanie na facebook'a z przekonaniem, że nikt nie będzie znam odpowiedzi smile2.gif

Leszek
Pierwsze moje skojarzenie to był właśnie jakiś grobowiec (choć myślałem o starym cmentarzu raczej), ale uznałem, że zakonnice by nie robiły siary ze zdjęciami na cmentarzu wink.gif
Slyzaba
W przyszłości muszę zrobić klauzulę konkursowego wykluczenia dla Ciebie smile2.gif
Może w weekend uda się tam podejść i zrobić foto-zestawienie typu: wczoraj/dziś
Mały77
CYTAT(Slyzaba @ pią, 10 sie 2012 - 14:00) *
W przyszłości muszę zrobić klauzulę konkursowego wykluczenia dla Ciebie smile2.gif
Może w weekend uda się tam podejść i zrobić foto-zestawienie typu: wczoraj/dziś

A przebierańców masz? wink.gif
Slyzaba
CYTAT
A przebierańców masz?
smile2.gif smile2.gif
Pomysł na wczoraj/dziś nie jest pierwszej świeżości. Darek Nowak ma u siebie całkiem sporo tych zestawień. Jeśli dobrze pójdzie, to mam nadzieję, że zaskoczę Was sposobem prezentacji.

Zresztą, jak tylko nieco się odrobię, to może uda się zaangażować osoby z forum do wykonania współczesnych odpowiedników?

Bathurst
natknąłem się na ciekawą stronę = może już ktoś zna

http://fotopolska.eu/

jest trochę zdjęć z Dąbrowy
Slyzaba
Kilka miesięcy temu napisałem do nich maila z zapytaniem o materiały z DG. Niestety żadne zdjęcie nie miało ustalonego właściciela: "z sieci", "z allegro", "jakiś skan" etc. Zaproponowali mi wrzucenie moich fotografii ale póki co, trzymam się twardo Dawnej Dąbrowy ;-).
Slyzaba
Kolejne wyzwanie smile2.gif

Gdzie - o ile w ogóle - stoją te budynki:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/domy,huty...kowej_1650.html
tytus
Witam ! podobnie wygląda obecne gimnazjum nr1
Slyzaba
Tytus - raczej nie ta bryła:

Zibar
A nie jest to czasem budynek na szczycie 3-go Maja po prawej stronie. Na przeciwko wyburzonego dawnego magistratu?
sandwich
CYTAT(Zibar @ śro, 28 lis 2012 - 15:55) *
A nie jest to czasem budynek na szczycie 3-go Maja po prawej stronie. Na przeciwko wyburzonego dawnego magistratu?

Na pewno. Poniżej Sztygarki.
Leszek
Faktycznie, a z tyłu widać dawne półsanatorium smile2.gif

O, zdjęcie wstawiane w tym wątku przez ArtGii:http://img130.imageshack.us/img130/639/dg2e.jpg
Slyzaba
Szacuneczek dla Zibara smile2.gif
Ja krążyłem wokół Żeromskiego i okolic. Sandwich i Leszek jak zwykle czujni ;-)

Jeśli jesteście tacy mocni, to spróbujcie sił z prawą, górną fotografią:

Rękawica została rzucona!
Leszek
A wiesz co to jest? Bo nie wiem czy to zagadka czy próba dojścia do prawdy smile2.gif

Pewne domysły mam...
Slyzaba
Próba dojścia do prawdy - myślałem, że to Sztygarka ale odpada. Potem, że jakaś ze starych kamienic z Bajby ale tutaj jeszcze muszę poklikać po foto.
Leszek
Kojarzy mi się, że gdzieś widziałem na jakimś zdjęciu właśnie tego typu dolną kondygnację i okno tuż nad nią - ale za diabła nie pamiętam gdzie. Pozostałe zdjęcia wyglądają na magazyn żywności, w czasie pierwszej wojny był w Komecie (czyli późniejszym Arsie), może to te okolice? Może to ten budynek, który stał kiedyś na rogu Staropocztowej/Kościuszki i Sobieskiego (w miejscu, gdzie dziś jest pawilon)?

Ps. Choć dolny prawy róg to raczej jakiś magazyn podobny do kolejowego na dzisiejszym Placu Wolności...
Slyzaba
dolny prawy róg ze względu na więźbę dachową rzeczywiście wygląda na magazyny przy dworcu w centrum DG. Mocniej mnie zastanawia ten prawy, górny - też jakbym kojarzył tą elewację...
Bathurst
Ta dolna elewacja mocno kojarzy mi się z budynkiem Kina Ars
sandwich
CYTAT(Bathurst @ czw, 29 lis 2012 - 09:32) *
Ta dolna elewacja mocno kojarzy mi się z budynkiem Kina Ars

Obstawiam kolej, ale czy to koniecznie centrum Dąbrowy?
tytus
Takie magazyny były jeszcze na obecnego Augustynika 13
GniecionY
CYTAT(Slyzaba @ śro, 28 lis 2012 - 16:20) *
Rękawica została rzucona!

A to nie będzie to

znalezione tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skany_da...rniczej_009.jpg
czyli budynek dworca

Slyzaba
Kamienica z ARSem na pewno nie:

GniecionY - b.b.b. podobny budynek, ale czy ten? Na moim zdjęciu widać lewy fragment budynku. Są po kolei: okno, drzwi (nad nim okno) i kolejne okno.

Na skanie nie ma takiego układu:

Kojarzycie może ten budynek z drugiej strony? Zgadza się tak duża liczba elementów (9 rzędów a'la pustaków na pierwszym poziomie, kilkupoziomowy gzyms, okno do niego przylegające). Po przemyśleniu - wg mnie to na 99% ten budynek tylko z innej strony. Teraz trzeba jeszcze poszukać zdjęcia potwierdzającego.

Dzięki GniecionY !!

edit - dorzucam współczesne foto znalezione w sieci:

i z drugiej strony w 2006 roku

Zaczynam mieć wątpliwości - na moim zdjęciu, okno-drzwi-okno mieszczą się na jednej spójnej ścianie/elewacji na krawędzi budynku. Nie można znaleźć takiej konfiguracji na naszym dawnym dworcu?
bea1120
pasuje tu zwieńczenie nad oknami, elewacja, gzyms i okna na górze

strona Dariusza Nowaka

Leszek
Myślę, że to na 100% dworzec, może boczna ściana od strony Będzina/Huty Bankowej? Ta od strony kładki nie ma śladów po likwidacji dwóch bocznych okien, a nie sadzę żeby aż tak się postarali, żeby je całkowicie zlikwidować uzupełniając okładziny. Magazyn może być również tym do dziś stojącym przy dworcu w takim razie.
Slyzaba
Trzeba podjechać i obejrzeć ścianę dworca od strony Huty Bankowej. Zgadzam się Leszku z Tobą, że na fotce od Darka Nowaka (dzięki bea1120) ściana wygląda idealnie. Mało prawdopodobne, że ktoś tak zamurował okna, ale nie niemożliwe... W weekend podjadę i pstryknę foto od strony HB.

Co do magazynu - rzeczywiście wcześniej o nim nie pomyślałem a pasuje równie dobrze jak ten z Placu Wolności.
Ewcia B
To ten budynek.Tam były okna.Teraz dworzec ,wcześniej ekspedycja kolejowa.W latach 1950-1970 na I piętrze mieszkał zawiadowca stacji.Teren przed budynkiem od ul Kościuszki był ogrodzony.
Slyzaba
Ewcia B - okna były na tej ścianie?

Ewcia B
Tak .Okna były na tej ścianie.W tle widać budynek dworcaZa kładką w kierunku ul.Kolejowej była rampa i magazyny ,po przeciwnej stronie budynek kolejowej przychodni lekarskiej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.