Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
yaku
Tak mnie zdopingowaliscie , ze proszę, długo kazałam na nie czekać :

Na pierwszym zdjęciu Pan Sp. Mirosław Celler z jednym ze swoich podopiecznych.

Drugie zdjęcie nie mam pojęcia co przedstawia,może ktoś z Was rozpozna jakieś szczegóły.

Uploaded with ImageShack.us

Slyzaba
yaku - super fotki!!
Dolne zdjęcie to ewidentnie ulica Szosowa czyli współczesna Sobieskiego:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/ulica,szosowa_864.html
W 1915 roku wyglądało to tak (foto z drugiej strony ulicy):

Najbardziej charakterystyczne są dwa zdobne zwieńczenia dachów kamienic. Dałabyś radę zeskanować w jeszcze wyższej rozdzielczości? Może uda się wyłowić nowe szczegóły.

O ile dobrze widzę, to ekipa (widzę trzy kobiety?) właśnie kładzie torowisko tramwajowe.

Co do lwa - upewnię się tylko - to Staszic?
yaku
Sylwek jesteś genialny z tą ulica ... teraz porównałam szczegóły i tak to jest to samo :-)

Co do zdjęcia z lwem... niestety nie mam się już kogo o to zapytać sad.gif

Tak mnie zainteresowałeś historią, że jak tylko znajdę czas to postaram się czymś Cię jeszcze zaskoczyć. Nie wiem czym- ale wiem , że coś znajdę :-)
Slyzaba
Zaskakuj, zaskakuj smile2.gif
Upewnię się - mogę wrzucić na stronę? Dasz radę Szosową zeskanować w wyższej rozdzielczości?
Pytałem o Staszica, bo kiedyś na forum pisałaś, że fotki są właśnie stamtąd?
muzzy
Slyzaba - właśnie dzisiaj przeglądałem bardzo podobne zdjęcia - jak będę jutro w pracy to puszczę ci tę okolicę w lepszej rozdzielczości...
Slyzaba
muzzy - ukłony smile2.gif
Slyzaba
Przed chwilą połączyłem trzy wątki w dziale HISTORIA: Ciekawostki historyczne, Stare zdjęcia i Dąbrowa wczoraj i dziś. Mam nadzieję, że to nieco uporządkuje tą część forum i ułatwi znajdowanie informacji, które do tej pory zamiennie pojawiały się w trzech ww. wątkach.
Bathurst
Mongolskie klimaty w DG wink.gif
Zdjęcie z października 2009 roku. Jeszcze stare, nieodnowione elewacje bloków
A może to jednak peryferyjne osiedle w Ułan Bator? Bloki jak bloki w postkomunie wszędzie podobne...

Leszek
E, polskie bloki i tak nie wyglądały źle smile2.gif
Ja mam wielbłądki z wiosny tegoż, 2009 roku - ale ze Starówką w tle smile2.gif
Bathurst
Z kolei na tle starówki mam na zdjęciu z tego okresu konie laugh.gif ale daruję sobie wklejanie, no chyba że założymy wątek zwierzęca dąbrowa wink.gif
Leszek
W dziale przyrodniczym - czemu nie smile2.gif
'Gatunki swojskie i napływowe' laugh.gif
Bathurst
CYTAT(Alpin @ czw, 17 sty 2013 - 09:23) *
Czy ma ktoś może zdjęcia z budowy osiedla Łęknice na początku lat 80. XX w.? Chodzi mi o budowę bloków.
Bloków niestety niemam z tego okresu, ale widok na cypelek i zatoczkę. Zdjęcie z lutego 1980 roku. Uploaded with ImageShack.us

jeszcze jedno zdjęcie z tego okresu na Pogorię III. Całkowity brak drzew - widać pomnik Pogoria III ( głaz narzutowy wydobyty podczas eksploatacji piasku) dzisiaj w środku małego zagajnika.Uploaded with ImageShack.us
Slyzaba
Bathurst - świetne fotki. Chętnie je wrzucę u siebie.Tymczasem powraca pytanie o obiekt w okolicach dawnej ZSZ 'Dwójki':http://dawnadabrowa.pl/fotografia/plantowa...llera_1844.html

I kolejne:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/baseny,k...llera_1847.html

Cóż to było/jest?

st1111
CYTAT(Slyzaba @ czw, 14 lut 2013 - 21:00) *

Schody po basenach w parku centrum zostały-obok hali sportowej.
Slyzaba
AAAA rzeczywiście - ktoś, gdzieś, kiedyś o tym mówił/pisał. Gdzie one były w latach 60-70? przy krótszym boku, od strony Królowej Jadwigi?
luket
CYTAT(Slyzaba @ pią, 15 lut 2013 - 12:48) *
AAAA rzeczywiście - ktoś, gdzieś, kiedyś o tym mówił/pisał. Gdzie one były w latach 60-70? przy krótszym boku, od strony Królowej Jadwigi?

Basen był tu:

W sumie to on chyba został zamknięty dopiero przed budową hali?

Na pewno był czynny w połowie lat dziewięćdziesiątych.
bzenek
CYTAT(luket @ pią, 15 lut 2013 - 18:20) *
CYTAT(Slyzaba @ pią, 15 lut 2013 - 12:48) *

W sumie to on chyba został zamknięty dopiero przed budową hali?

Na pewno był czynny w połowie lat dziewięćdziesiątych.

Jesteś pewien ? blink.gif

W pierwszej połowie lat 90' często bywałem w Parku Hallera.

Co tydzień graliśmy w piłkę na stadionie koło pogotowia.

Na pewno basenu już tam wtedy nie było.

Bathurst
A ja kojarzę, że kumpel z technikum był tam ratownikiem i to było około 1992/93
luket
Aż wygrzebałem stary album smile2.gif w lato 1995 był i miał się nieźle wink.gif zdjęcia nie nadają się do publikacji wink.gif

Z boiska mógł być niewidoczny, bo był zasłonięty kępą drzew widocznych na zdjęciu google maps.
bzenek
No szok blink.gif

Tak oto po 20 latach dowiedziałem się, że był basen w Parku Hallera i mogłem sobie tam popływać. biggrin.gif

Wiem, że basen był na Zielonej bo tam pływałem.
Gdzieś mi świta, że był jeszcze jeden - wystawiony przez KWK Zawadzki.
Gdzie to było ? Ksawera ?
checkin
A ten basen pamiętacie ;-)

Basen przy ul. Królowej Jadwigi 6b.
Rok 1966
W tle park Hallera.

PS
Zdjęcie jest tagowane.

Bathurst
widzę że w DG nie przypadkowo powstał aquapark biggrin.gif Gdzie dokładnie był ten basen?W okolicach dzisiejszego PZU?
Slyzaba
checkin - ale mnie zdziwiłeś... Upewnię się - nie jest to żaden z dwóch basenów, które były wyżej, bliżej dzisiejszej hali sportowej?

checkin
Możesz się upewniać, ale ten gościu w rajtuzach na drabinkach to ja :-)
Mieszkałem w bloku obok przez parę lat i kąpałem się latem w tym basenie ;-)
Leszek
A tu mamy wszystkie trzy baseny:

Izabela Gil
a ja pamiętam, że jak się zjeżdżało drogą zaraz za Orlenem w prawo { Dojazdowa} z Legionów Polskich to na dole było widać od razu 2 baseny.... jako dziecko uwielbiałam tam jeździć...tak mi się pięknie kojarzy z zabawą do dziś biggrin.gif
checkin
Ja zjeżdżałem na sankach tutaj:

"Tor saneczkowy" 1998

Izabela Gil

CYTAT
"Tor saneczkowy" 1998

ja też zjeżdżałam tutaj....ale w 1988 tongue.gif
Bathurst
Zdjęcie bloków na Czerwonych Sztandarów położonych nieopodal pomnika żołnierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sadów Franciszkanów do których chodziło się na jabłka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtują mnie te zabudowania poniżej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie było czasem kiedyś ogródków działkowych?
Trochę wyglądają na altanki.

Pamiętam też, że na trawniku pomiędzy ulicą a pomnikiem dzieciaki dokopały się do jakiś piwnic - na pewno znajdowały się tam domy mieszkalne.
eszogo1970
[quote name='Bathurst' date='śro, 20 lut 2013 - 22:29' post='74426']
Zdjęcie bloków na Czerwonych Sztandarów położonych nieopodal pomnika żołnierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sadów Franciszkanów do których chodziło się na jabłka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtują mnie te zabudowania poniżej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie było czasem kiedyś ogródków działkowych?
Trochę wyglądają na altanki.

To nie są altanki a prawdopodobnie baraki budowlańców osiedla.Identyczny widok był w tym okresie na polach pomiędzy ul.Morcinka 8 a ulicą ob.Piłsudskiego

Bathurst
CYTAT(eszogo1970 @ czw, 21 lut 2013 - 18:37) *
To nie są altanki a prawdopodobnie baraki budowlańców osiedla.Identyczny widok był w tym okresie na polach pomiędzy ul.Morcinka 8 a ulicą ob.Piłsudskiego

Twoja teoria jest wielce prawdopodobna. Rozmawiałem dzisiaj z moim Tatą - nigdy nie widział w tym miejscu działek.
Osiedle zostało wybudowane w 1979 roku. Wprowadziliśmy się tam w lipcu tego roku. Bloki zaczęto budować rok wcześniej. Były w nich mieszkania zakładowe pracowników Huty Katowice
Nie wiem jak to osiedle nazywano w Dąbrowie możliwe, że Bloki na Cedlera. W rzeczywistości natomiast są to tak jakby dwa oddzielne bliźniacze osiedla. Jedno przy ul Cedlera natomiast drugie bliżej pomnika przy Piłsudskiego. Pamiętam, (będąc pięciolatkiem) jak dzieciaki z obydwu osiedli urządzały regularne wojny które odbywały się na "pograniczu" - dwóch wyasfaltowanych boiskach. Cedlera kontra Czerwonych Sztandarów smile.gif Pamiętam też wiec z Lechem Wałęsą który na tychże boiskach przemawiał do "ludu pracującego" -około 1989 roku.
Wracając do samego początku istnienia osiedla to poza blokami nie było praktycznie nic. Żeby dostać się do klatek mieszkańcy często korzystali z jakiś desek-kładek przerzuconych przez błotną breję w której tonęło wszystko.
Około roku 1980/81 wyasfaltowano chodniki. Identycznie jak dzisiaj na Manhattanie najpierw zalano wszystko asfaltem następnie druga ekipa po długich poszukiwaniach rozkuwała ten asfalt w celu znalezienia studzienek. Ciekawa budowlana historia wydarzyła się też w lutym bodajże 1980 roku - wtedy to postanowiono ( w wielkim pośpiechu laugh.gif ) założyć oświetlenie na osiedlu. Latarnie na szybko założone wzdłuż ciągu bloku 81 - 85 - wymiennikownia - szkoła podstawowa, za dwa miesiące poprzewracały się lub pochyliły na skutek rozmarznięcia ziemi. Chodnik którym dziatwa chodziła do podstawówki wyglądał jak górski szlak po przejściu halnego laugh.gif

Pamiętam też niedzielę 13 grudnia 1981 roku gdy budząc się rano nie rozumiałem dlaczego jakiś pan w telewizji nawijał zamiast teleranka. Nie rozumiałem podenerwowania mojej
ŚP Mamy która nie potrafiła wytłumaczyć mi skąd za oknem wzięła się kolumna czołgów ani odpowiedzieć na pytanie kiedy Tata wróci z pracy w hucie do domu.........
Slyzaba
Super Bathurst, że spisałeś trochę wspomnień. Tego nie da się wyczytać nigdzie indziej i nie znajdzie się nigdy w żadnej monografii...

Nieco zmieniając temat - z okazji przekroczenia 1800 archiwaliów na dawnadabrowa.pl wrzuciłem jedną z najbardziej cennych/merytorycznych/unikalnych fotografii z kolekcji śp. Włodzimierza Starościaka:

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/odsl...uszki_1860.html

CYTAT
Jedno z najbardziej unikalnych zdjęć, spośród 1800 udostępnionych do tej pory na stronie. Uroczystość odsłonięcia pomnika Tadeusza Kościuszki w centrum Dąbrowy Górniczej. Fotografia wykonana z tzw. Małpiego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej.

Na pierwszym planie nie istniejąca ulica Ogrodowa. Po prawej stronie jedna ze ścieżek skweru przy ul. Sobieskiego (z fontanną). W lewym, dolnym rogu zdjęcia fragment działki, na której stała jedna z kamienic Huty Bankowej. Pomnik Kościuszki stoi pośrodku wysokich, ozdobionych zielenią i flagami, masztów. Warto zwrócić uwagę, że nie ma jeszcze budynku poczty. W tym miejscu jest kilka mniejszych zabudować. Za nimi widać budynek późniejszego kina ARS. Wtedy był tam kino-teatr KOMETA. Taki właśnie napis można dostrzec na dachu kamienicy.
Po drugiej stronie ulicy Kościuszki widać dużą kamienicę tzw. Współczesny (nazwa pochodzi od "Magazynu Współczesnego" - sklepu z tekstyliami).

Podziękowania dla Rodziny śp. Włodzimierza Starościaka, która udostępniła jego kolekcję oraz dla Mai Szwedzińskiej za koordynację przekazania archiwum.
eszogo1970

Jedno z najbardziej unikalnych zdjęć, spośród 1800 udostępnionych do tej pory na stronie. Uroczystość odsłonięcia pomnika Tadeusza Kościuszki w centrum Dąbrowy Górniczej. Fotografia wykonana z tzw. Małpiego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej.

Myślę,że fotograf stoi na dachu wagonu na torowisku które jeszcze do końca lat 90-tych tam się znajdowało ( a przynajmniej kończyło)
Slyzaba
Też się zastanawiałem, jaki punkt był tam na tyle wysoko, żeby wykonać takie ujęcie.

Patrząc z przeciwnej strony nie widać przy ulicy Ogrodowej nic, poza drzewami, co mogłoby służyć za tak wysoki punkt:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/centrum,m...yliki_1519.html

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/przemars...zowych_581.html

Pomysł z wagonem brzmi bardzo dobrze - mam tylko wrażenie, że stojąc na wagonie fotograf nie byłby tak wysoko?
sandwich
Proste. Wieża kościoła.
Leszek
Sandwich, ale to nie chodzi o to, skąd zrobiono zdjęcia z ostatniego postu, ale zdjęcie odsłonięcia pomnika Kościuszki.

A moim zdaniem nie mogło być zrobione z wagonu, bo tory były (patrząc z miejsca zrobienie zdjęcia) za ulicą Ogrodową, a nie przed nią.
Bathurst
na drzewo wlazł albo jakiś słup - nie brakowało ich tam wtedy
olo
Bloki na Cedlera. Pamiętam jak je budowano. Pierwszy symptom zmian to ciężarówki, które pewnego dnia nie pozwoliły nam się bawić na ulicy. Rozpoczęto budowę czterech hoteli naprzeciw tzw. bloków oszczędnościowych. Potem wjechały buldożery, najpierw na Starowiejską potem niżej. Bijak długo walczył o swoje. Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę. Potem ktoś postanowił na bagnach wybudować bloki. Ech można by powspominać. A czy ktoś potrafi wskazać miejsce gdzie w Gołonogu był "plac cyrkowy", czyli miejsce gdzie rozbijał się cyrk i wesołe miasteczka w latach 70.? Gdzie kończyła się ul. Wybickiego? Tak mi się zebrało, może nie na temat.
Bathurst
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę.

chodzi Ci o ten strumyk, który tak nagle wypływa obok skrzyżowania Piecucha i Parkowej? Tak się ostatnio interesowałem nim i zastanawiam się, czy on nie jest zabetonowany i nie płynął wcześniej pomiędzy dzisiejszą Piłsudskiego i Gwardii Ludowej
olo
CYTAT(Bathurst @ sob, 23 lut 2013 - 18:37) *
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę.

chodzi Ci o ten strumyk, który tak nagle wypływa obok skrzyżowania Piecucha i Parkowej? Tak się ostatnio interesowałem nim i zastanawiam się, czy on nie jest zabetonowany i nie płynął wcześniej pomiędzy dzisiejszą Piłsudskiego i Gwardii Ludowej

Niby ten sam, ale nie ten sam. Ten, który płynął przez łąki miał swoje źródełko koło obory nadleśnictwa tuż za wjazdem. Jakaż tam wspaniała woda była. Kiedy zaczęto budować Hutę Katowice, drogę i osiedle nagle źródełko znikło. A strumyk? Przecinał łąki, płynął wzdłuż stacyjnej, potem za takim dużym kioskiem spożywczym (tam w drodze na Rowy kupowało się łom) skręcał w prawo i wzdłuż torów po łące płynął w kierunku Pogorii. Do dziś pamiętam, jak szliśmy korytkiem strumyka taplając nogi w krystalicznie czystej wodzie. A to co dziś tam płynie pewnego dnia stało się ściekiem i tak zostało.
Bathurst
Czysty strumyk przepływający przez Gołonóg - zazdroszczę Ci takich wspomnień Olo.
Nabazgrałem na szybko w paincie przebieg tej rzeczki ale nie mam pewności, czy możesz skorygować?

Gdzie był ten sklep w którym kupowało się łom (?) Rowy to była jakaś osada - nie mogę jej znaleźć na sztabówce?

Bathurst
też by mi tak pasowało, tylko Olo napisał że zaczynał się przy budynku Nadleśnictwa ( chyba że się mylę co do umiejscowienia budynku) Masz gdzieś tą mapę?
eh nie baba ława bardziej na północ
Leszek
Chyba jakiegoś postu brakuje?
Bathurst
tak, bo Prezes się zastanawiał czy to nie baba ława a potem poprosił o usunięcie
eszogo1970
Bardzo przepraszam, że skaczę z tematu na temat ale pewna myśl nie daje mi spokoju. Mianowicie chodzi mi o popularne i publikowane w wielu wersjach pocztówkowe ujęcie panoramy Centrum Dąbrowy z wieży kościoła. Mnie się wydaje, że zdjęcie to zrobione było z szybu kopalnianego a nie wieży kościelnej. Zobaczcie to zdjęcie od Slyzaby sprzed dwóch dni,przecież tory nie mogą podchodzić do głównego wejścia do bazyliki. Co Wy na to...
Bathurst
Przyznam, że wieża kościoła tez mi nie pasowała. Zdjęcie jest wykonane z obiektu który jest położony jakby bardziej w stronę dzisiejszego Parku Hallera. Fotograf będąc w wieży musiałby mieć aparat na jakimś sporym wysięgniku, żeby uchwycić to co jest na zdjęciu
prezes
CYTAT(Leszek @ nie, 24 lut 2013 - 23:25) *
Chyba jakiegoś postu brakuje?

CYTAT(Bathurst @ nie, 24 lut 2013 - 23:28) *
tak, bo Prezes się zastanawiał czy to nie baba ława a potem poprosił o usunięcie

tak jest, przepraszam za zamieszanie. Mój post sugerował że to Babia Ława, a ona wypływała gdzieś w okolicach "Domu Chłopa", dopiero później zauważyłem, że dyskusja dotyczy innej rzeczki; powinienem zedytować zamiast usuwać, sory.
olo

Rowami nazywaliśmy stare wyrobiska, chyba piasku, zalane wodą ze strumyka między "brzózkami" a lasem przy Starej Pogorii. Ciut dalej niż sięga niebieska kreska. W letnie sobotnie popołudnia i niedziele przychodziło tam dość sporo ludzi. A to między innymi dlatego, że znakomita większość ośrodków na Pogorii to były obiekty otwarte tylko dla swoich pracowników i nie każdy mógł tam wypoczywać. A co to "łom"? To taki tani, obrzydliwie słodki ersatz podobny do bloków chałwy. Składało się toto z pokruszonych herbatników otoczonych kakaopodobną masą. Nazwa łom pochodzi prawdopodobnie od "złomu" tychże herbatników. Jak ktoś ciekawy to gdzieś w necie można znaleźć podobny wypiek.
Bathurst
Dzięki Olo - fantastyczne historie. Ten strumyk śnił mi się ostatnio co noc smile.gif
pulsatilla1214
co do źródełka tego strumyka - ono tak do końca i na dobre wcale nie wyschło, bije jeszcze krótkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewając stróżką wody ulicę Kościelną. Krasowe, okresowe źródło, jak w wapieniach się nagromadzi wody.

na starych mapach można zobaczyć, że ten strumyk płynął dalej na wprost, dochodząc do torów kolejowych na SW od dworca - od S wzdłuż torów także płynął ciek, którego ślad jeszcze do niedawna wyznaczały ostatnie przetrwałe samotne olchy, wycięte kilka lat temu. Przed przejazdem kolejowym śladem po nim jest wylot betonowej rury od strony dworca. Drugi ciek wybijał od N podnóża Góry Gołonoskiej, skanalizowany w rów k. chodnika na N od Gwardii Ludowej, płynął w kierunku przedszkola; koło starej piekarni widać czasem jeszcze podobne wybijanie wody - to on niesie większość wody, która wypływa spod ziemi koło dworca. Dla mnie to tzw. Strumień Gołonoski, o którym pisał Marian Kantor-Mirski, że "toczył swe wody na północ od wzgórza" smile.gif Dziś wpadający do Babiej Ławy, a wg Kantora dawniej "wpadający do Pogorii opodal Łęknicy"

Te "rowy" m. Babią Ławą (strumieniem), a lasem ciągnącym się do Pogorii I, to zwaliśmy "stawikiem". Takie małe piaskownie miejscowych. Tu złowiłem swoją pierwszą rybę lata temu - małego okonka na dżdżownicę tongue.gif A także pierwszego szczupaczka biggrin.gif

a, ten "łom" z opisu to chyba tzw. "blok" - takie chałwopodobne margarynowe coś, do nabycia i dziś w gołonoskim Intermarche rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.