Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
yaku
Tak mnie zdopingowaliscie , ze prosz臋, d艂ugo kaza艂am na nie czeka膰 :

Na pierwszym zdj臋ciu Pan Sp. Miros艂aw Celler z jednym ze swoich podopiecznych.

Drugie zdj臋cie nie mam poj臋cia co przedstawia,mo偶e kto艣 z Was rozpozna jakie艣 szczeg贸艂y.

Uploaded with ImageShack.us

Slyzaba
yaku - super fotki!!
Dolne zdj臋cie to ewidentnie ulica Szosowa czyli wsp贸艂czesna Sobieskiego:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/ulica,szosowa_864.html
W 1915 roku wygl膮da艂o to tak (foto z drugiej strony ulicy):

Najbardziej charakterystyczne s膮 dwa zdobne zwie艅czenia dach贸w kamienic. Da艂aby艣 rad臋 zeskanowa膰 w jeszcze wy偶szej rozdzielczo艣ci? Mo偶e uda si臋 wy艂owi膰 nowe szczeg贸艂y.

O ile dobrze widz臋, to ekipa (widz臋 trzy kobiety?) w艂a艣nie k艂adzie torowisko tramwajowe.

Co do lwa - upewni臋 si臋 tylko - to Staszic?
yaku
Sylwek jeste艣 genialny z t膮 ulica ... teraz por贸wna艂am szczeg贸艂y i tak to jest to samo :-)

Co do zdj臋cia z lwem... niestety nie mam si臋 ju偶 kogo o to zapyta膰 sad.gif

Tak mnie zainteresowa艂e艣 histori膮, 偶e jak tylko znajd臋 czas to postaram si臋 czym艣 Ci臋 jeszcze zaskoczy膰. Nie wiem czym- ale wiem , 偶e co艣 znajd臋 :-)
Slyzaba
Zaskakuj, zaskakuj smile2.gif
Upewni臋 si臋 - mog臋 wrzuci膰 na stron臋? Dasz rad臋 Szosow膮 zeskanowa膰 w wy偶szej rozdzielczo艣ci?
Pyta艂em o Staszica, bo kiedy艣 na forum pisa艂a艣, 偶e fotki s膮 w艂a艣nie stamt膮d?
muzzy
Slyzaba - w艂a艣nie dzisiaj przegl膮da艂em bardzo podobne zdj臋cia - jak b臋d臋 jutro w pracy to puszcz臋 ci t臋 okolic臋 w lepszej rozdzielczo艣ci...
Slyzaba
muzzy - uk艂ony smile2.gif
Slyzaba
Przed chwil膮 po艂膮czy艂em trzy w膮tki w dziale HISTORIA: Ciekawostki historyczne, Stare zdj臋cia i D膮browa wczoraj i dzi艣. Mam nadziej臋, 偶e to nieco uporz膮dkuje t膮 cz臋艣膰 forum i u艂atwi znajdowanie informacji, kt贸re do tej pory zamiennie pojawia艂y si臋 w trzech ww. w膮tkach.
Bathurst
Mongolskie klimaty w DG wink.gif
Zdj臋cie z pa藕dziernika 2009 roku. Jeszcze stare, nieodnowione elewacje blok贸w
A mo偶e to jednak peryferyjne osiedle w U艂an Bator? Bloki jak bloki w postkomunie wsz臋dzie podobne...

Leszek
E, polskie bloki i tak nie wygl膮da艂y 藕le smile2.gif
Ja mam wielb艂膮dki z wiosny tego偶, 2009 roku - ale ze Star贸wk膮 w tle smile2.gif
Bathurst
Z kolei na tle star贸wki mam na zdj臋ciu z tego okresu konie laugh.gif ale daruj臋 sobie wklejanie, no chyba 偶e za艂o偶ymy w膮tek zwierz臋ca d膮browa wink.gif
Leszek
W dziale przyrodniczym - czemu nie smile2.gif
'Gatunki swojskie i nap艂ywowe' laugh.gif
Bathurst
CYTAT(Alpin @ czw, 17 sty 2013 - 09:23) *
Czy ma kto艣 mo偶e zdj臋cia z budowy osiedla 艁臋knice na pocz膮tku lat 80. XX w.? Chodzi mi o budow臋 blok贸w.
Blok贸w niestety niemam z tego okresu, ale widok na cypelek i zatoczk臋. Zdj臋cie z lutego 1980 roku. Uploaded with ImageShack.us

jeszcze jedno zdj臋cie z tego okresu na Pogori臋 III. Ca艂kowity brak drzew - wida膰 pomnik Pogoria III ( g艂az narzutowy wydobyty podczas eksploatacji piasku) dzisiaj w 艣rodku ma艂ego zagajnika.Uploaded with ImageShack.us
Slyzaba
Bathurst - 艣wietne fotki. Ch臋tnie je wrzuc臋 u siebie.Tymczasem powraca pytanie o obiekt w okolicach dawnej ZSZ 'Dw贸jki':http://dawnadabrowa.pl/fotografia/plantowa...llera_1844.html

I kolejne:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/baseny,k...llera_1847.html

C贸偶 to by艂o/jest?

st1111
CYTAT(Slyzaba @ czw, 14 lut 2013 - 21:00) *

Schody po basenach w parku centrum zosta艂y-obok hali sportowej.
Slyzaba
AAAA rzeczywi艣cie - kto艣, gdzie艣, kiedy艣 o tym m贸wi艂/pisa艂. Gdzie one by艂y w latach 60-70? przy kr贸tszym boku, od strony Kr贸lowej Jadwigi?
luket
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 15 lut 2013 - 12:48) *
AAAA rzeczywi艣cie - kto艣, gdzie艣, kiedy艣 o tym m贸wi艂/pisa艂. Gdzie one by艂y w latach 60-70? przy kr贸tszym boku, od strony Kr贸lowej Jadwigi?

Basen by艂 tu:

W sumie to on chyba zosta艂 zamkni臋ty dopiero przed budow膮 hali?

Na pewno by艂 czynny w po艂owie lat dziewi臋膰dziesi膮tych.
bzenek
CYTAT(luket @ pi膮, 15 lut 2013 - 18:20) *
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 15 lut 2013 - 12:48) *

W sumie to on chyba zosta艂 zamkni臋ty dopiero przed budow膮 hali?

Na pewno by艂 czynny w po艂owie lat dziewi臋膰dziesi膮tych.

Jeste艣 pewien ? blink.gif

W pierwszej po艂owie lat 90' cz臋sto bywa艂em w Parku Hallera.

Co tydzie艅 grali艣my w pi艂k臋 na stadionie ko艂o pogotowia.

Na pewno basenu ju偶 tam wtedy nie by艂o.

Bathurst
A ja kojarz臋, 偶e kumpel z technikum by艂 tam ratownikiem i to by艂o oko艂o 1992/93
luket
A偶 wygrzeba艂em stary album smile2.gif w lato 1995 by艂 i mia艂 si臋 nie藕le wink.gif zdj臋cia nie nadaj膮 si臋 do publikacji wink.gif

Z boiska m贸g艂 by膰 niewidoczny, bo by艂 zas艂oni臋ty k臋p膮 drzew widocznych na zdj臋ciu google maps.
bzenek
No szok blink.gif

Tak oto po 20 latach dowiedzia艂em si臋, 偶e by艂 basen w Parku Hallera i mog艂em sobie tam pop艂ywa膰. biggrin.gif

Wiem, 偶e basen by艂 na Zielonej bo tam p艂ywa艂em.
Gdzie艣 mi 艣wita, 偶e by艂 jeszcze jeden - wystawiony przez KWK Zawadzki.
Gdzie to by艂o ? Ksawera ?
checkin
A ten basen pami臋tacie ;-)

Basen przy ul. Kr贸lowej Jadwigi 6b.
Rok 1966
W tle park Hallera.

PS
Zdj臋cie jest tagowane.

Bathurst
widz臋 偶e w DG nie przypadkowo powsta艂 aquapark biggrin.gif Gdzie dok艂adnie by艂 ten basen?W okolicach dzisiejszego PZU?
Slyzaba
checkin - ale mnie zdziwi艂e艣... Upewni臋 si臋 - nie jest to 偶aden z dw贸ch basen贸w, kt贸re by艂y wy偶ej, bli偶ej dzisiejszej hali sportowej?

checkin
Mo偶esz si臋 upewnia膰, ale ten go艣ciu w rajtuzach na drabinkach to ja :-)
Mieszka艂em w bloku obok przez par臋 lat i k膮pa艂em si臋 latem w tym basenie ;-)
Leszek
A tu mamy wszystkie trzy baseny:

Izabela Gil
a ja pami臋tam, 偶e jak si臋 zje偶d偶a艂o drog膮 zaraz za Orlenem w prawo { Dojazdowa} z Legion贸w Polskich to na dole by艂o wida膰 od razu 2 baseny.... jako dziecko uwielbia艂am tam je藕dzi膰...tak mi si臋 pi臋knie kojarzy z zabaw膮 do dzi艣 biggrin.gif
checkin
Ja zje偶d偶a艂em na sankach tutaj:

"Tor saneczkowy" 1998

Izabela Gil

CYTAT
"Tor saneczkowy" 1998

ja te偶 zje偶d偶a艂am tutaj....ale w 1988 tongue.gif
Bathurst
Zdj臋cie blok贸w na Czerwonych Sztandar贸w po艂o偶onych nieopodal pomnika 偶o艂nierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sad贸w Franciszkan贸w do kt贸rych chodzi艂o si臋 na jab艂ka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtuj膮 mnie te zabudowania poni偶ej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie by艂o czasem kiedy艣 ogr贸dk贸w dzia艂kowych?
Troch臋 wygl膮daj膮 na altanki.

Pami臋tam te偶, 偶e na trawniku pomi臋dzy ulic膮 a pomnikiem dzieciaki dokopa艂y si臋 do jaki艣 piwnic - na pewno znajdowa艂y si臋 tam domy mieszkalne.
eszogo1970
[quote name='Bathurst' date='艣ro, 20 lut 2013 - 22:29' post='74426']
Zdj臋cie blok贸w na Czerwonych Sztandar贸w po艂o偶onych nieopodal pomnika 偶o艂nierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sad贸w Franciszkan贸w do kt贸rych chodzi艂o si臋 na jab艂ka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtuj膮 mnie te zabudowania poni偶ej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie by艂o czasem kiedy艣 ogr贸dk贸w dzia艂kowych?
Troch臋 wygl膮daj膮 na altanki.

To nie s膮 altanki a prawdopodobnie baraki budowla艅c贸w osiedla.Identyczny widok by艂 w tym okresie na polach pomi臋dzy ul.Morcinka 8 a ulic膮 ob.Pi艂sudskiego

Bathurst
CYTAT(eszogo1970 @ czw, 21 lut 2013 - 18:37) *
To nie s膮 altanki a prawdopodobnie baraki budowla艅c贸w osiedla.Identyczny widok by艂 w tym okresie na polach pomi臋dzy ul.Morcinka 8 a ulic膮 ob.Pi艂sudskiego

Twoja teoria jest wielce prawdopodobna. Rozmawia艂em dzisiaj z moim Tat膮 - nigdy nie widzia艂 w tym miejscu dzia艂ek.
Osiedle zosta艂o wybudowane w 1979 roku. Wprowadzili艣my si臋 tam w lipcu tego roku. Bloki zacz臋to budowa膰 rok wcze艣niej. By艂y w nich mieszkania zak艂adowe pracownik贸w Huty Katowice
Nie wiem jak to osiedle nazywano w D膮browie mo偶liwe, 偶e Bloki na Cedlera. W rzeczywisto艣ci natomiast s膮 to tak jakby dwa oddzielne bli藕niacze osiedla. Jedno przy ul Cedlera natomiast drugie bli偶ej pomnika przy Pi艂sudskiego. Pami臋tam, (b臋d膮c pi臋ciolatkiem) jak dzieciaki z obydwu osiedli urz膮dza艂y regularne wojny kt贸re odbywa艂y si臋 na "pograniczu" - dw贸ch wyasfaltowanych boiskach. Cedlera kontra Czerwonych Sztandar贸w smile.gif Pami臋tam te偶 wiec z Lechem Wa艂臋s膮 kt贸ry na tych偶e boiskach przemawia艂 do "ludu pracuj膮cego" -oko艂o 1989 roku.
Wracaj膮c do samego pocz膮tku istnienia osiedla to poza blokami nie by艂o praktycznie nic. 呕eby dosta膰 si臋 do klatek mieszka艅cy cz臋sto korzystali z jaki艣 desek-k艂adek przerzuconych przez b艂otn膮 brej臋 w kt贸rej ton臋艂o wszystko.
Oko艂o roku 1980/81 wyasfaltowano chodniki. Identycznie jak dzisiaj na Manhattanie najpierw zalano wszystko asfaltem nast臋pnie druga ekipa po d艂ugich poszukiwaniach rozkuwa艂a ten asfalt w celu znalezienia studzienek. Ciekawa budowlana historia wydarzy艂a si臋 te偶 w lutym bodaj偶e 1980 roku - wtedy to postanowiono ( w wielkim po艣piechu laugh.gif ) za艂o偶y膰 o艣wietlenie na osiedlu. Latarnie na szybko za艂o偶one wzd艂u偶 ci膮gu bloku 81 - 85 - wymiennikownia - szko艂a podstawowa, za dwa miesi膮ce poprzewraca艂y si臋 lub pochyli艂y na skutek rozmarzni臋cia ziemi. Chodnik kt贸rym dziatwa chodzi艂a do podstaw贸wki wygl膮da艂 jak g贸rski szlak po przej艣ciu halnego laugh.gif

Pami臋tam te偶 niedziel臋 13 grudnia 1981 roku gdy budz膮c si臋 rano nie rozumia艂em dlaczego jaki艣 pan w telewizji nawija艂 zamiast teleranka. Nie rozumia艂em podenerwowania mojej
艢P Mamy kt贸ra nie potrafi艂a wyt艂umaczy膰 mi sk膮d za oknem wzi臋艂a si臋 kolumna czo艂g贸w ani odpowiedzie膰 na pytanie kiedy Tata wr贸ci z pracy w hucie do domu.........
Slyzaba
Super Bathurst, 偶e spisa艂e艣 troch臋 wspomnie艅. Tego nie da si臋 wyczyta膰 nigdzie indziej i nie znajdzie si臋 nigdy w 偶adnej monografii...

Nieco zmieniaj膮c temat - z okazji przekroczenia 1800 archiwali贸w na dawnadabrowa.pl wrzuci艂em jedn膮 z najbardziej cennych/merytorycznych/unikalnych fotografii z kolekcji 艣p. W艂odzimierza Staro艣ciaka:

http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/odsl...uszki_1860.html

CYTAT
Jedno z najbardziej unikalnych zdj臋膰, spo艣r贸d 1800 udost臋pnionych do tej pory na stronie. Uroczysto艣膰 ods艂oni臋cia pomnika Tadeusza Ko艣ciuszki w centrum D膮browy G贸rniczej. Fotografia wykonana z tzw. Ma艂piego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej.

Na pierwszym planie nie istniej膮ca ulica Ogrodowa. Po prawej stronie jedna ze 艣cie偶ek skweru przy ul. Sobieskiego (z fontann膮). W lewym, dolnym rogu zdj臋cia fragment dzia艂ki, na kt贸rej sta艂a jedna z kamienic Huty Bankowej. Pomnik Ko艣ciuszki stoi po艣rodku wysokich, ozdobionych zieleni膮 i flagami, maszt贸w. Warto zwr贸ci膰 uwag臋, 偶e nie ma jeszcze budynku poczty. W tym miejscu jest kilka mniejszych zabudowa膰. Za nimi wida膰 budynek p贸藕niejszego kina ARS. Wtedy by艂 tam kino-teatr KOMETA. Taki w艂a艣nie napis mo偶na dostrzec na dachu kamienicy.
Po drugiej stronie ulicy Ko艣ciuszki wida膰 du偶膮 kamienic臋 tzw. Wsp贸艂czesny (nazwa pochodzi od "Magazynu Wsp贸艂czesnego" - sklepu z tekstyliami).

Podzi臋kowania dla Rodziny 艣p. W艂odzimierza Staro艣ciaka, kt贸ra udost臋pni艂a jego kolekcj臋 oraz dla Mai Szwedzi艅skiej za koordynacj臋 przekazania archiwum.
eszogo1970

Jedno z najbardziej unikalnych zdj臋膰, spo艣r贸d 1800 udost臋pnionych do tej pory na stronie. Uroczysto艣膰 ods艂oni臋cia pomnika Tadeusza Ko艣ciuszki w centrum D膮browy G贸rniczej. Fotografia wykonana z tzw. Ma艂piego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej.

My艣l臋,偶e fotograf stoi na dachu wagonu na torowisku kt贸re jeszcze do ko艅ca lat 90-tych tam si臋 znajdowa艂o ( a przynajmniej ko艅czy艂o)
Slyzaba
Te偶 si臋 zastanawia艂em, jaki punkt by艂 tam na tyle wysoko, 偶eby wykona膰 takie uj臋cie.

Patrz膮c z przeciwnej strony nie wida膰 przy ulicy Ogrodowej nic, poza drzewami, co mog艂oby s艂u偶y膰 za tak wysoki punkt:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/centrum,m...yliki_1519.html

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/przemars...zowych_581.html

Pomys艂 z wagonem brzmi bardzo dobrze - mam tylko wra偶enie, 偶e stoj膮c na wagonie fotograf nie by艂by tak wysoko?
sandwich
Proste. Wie偶a ko艣cio艂a.
Leszek
Sandwich, ale to nie chodzi o to, sk膮d zrobiono zdj臋cia z ostatniego postu, ale zdj臋cie ods艂oni臋cia pomnika Ko艣ciuszki.

A moim zdaniem nie mog艂o by膰 zrobione z wagonu, bo tory by艂y (patrz膮c z miejsca zrobienie zdj臋cia) za ulic膮 Ogrodow膮, a nie przed ni膮.
Bathurst
na drzewo wlaz艂 albo jaki艣 s艂up - nie brakowa艂o ich tam wtedy
olo
Bloki na Cedlera. Pami臋tam jak je budowano. Pierwszy symptom zmian to ci臋偶ar贸wki, kt贸re pewnego dnia nie pozwoli艂y nam si臋 bawi膰 na ulicy. Rozpocz臋to budow臋 czterech hoteli naprzeciw tzw. blok贸w oszcz臋dno艣ciowych. Potem wjecha艂y buldo偶ery, najpierw na Starowiejsk膮 potem ni偶ej. Bijak d艂ugo walczy艂 o swoje. Zza p艂otu na boisku osiemnastki sz艂o si臋 przez 艂膮ki i strumyk do "Pogorianki" na oran偶ad臋. Potem kto艣 postanowi艂 na bagnach wybudowa膰 bloki. Ech mo偶na by powspomina膰. A czy kto艣 potrafi wskaza膰 miejsce gdzie w Go艂onogu by艂 "plac cyrkowy", czyli miejsce gdzie rozbija艂 si臋 cyrk i weso艂e miasteczka w latach 70.? Gdzie ko艅czy艂a si臋 ul. Wybickiego? Tak mi si臋 zebra艂o, mo偶e nie na temat.
Bathurst
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
Zza p艂otu na boisku osiemnastki sz艂o si臋 przez 艂膮ki i strumyk do "Pogorianki" na oran偶ad臋.

chodzi Ci o ten strumyk, kt贸ry tak nagle wyp艂ywa obok skrzy偶owania Piecucha i Parkowej? Tak si臋 ostatnio interesowa艂em nim i zastanawiam si臋, czy on nie jest zabetonowany i nie p艂yn膮艂 wcze艣niej pomi臋dzy dzisiejsz膮 Pi艂sudskiego i Gwardii Ludowej
olo
CYTAT(Bathurst @ sob, 23 lut 2013 - 18:37) *
CYTAT(olo @ sob, 23 lut 2013 - 17:30) *
Zza p艂otu na boisku osiemnastki sz艂o si臋 przez 艂膮ki i strumyk do "Pogorianki" na oran偶ad臋.

chodzi Ci o ten strumyk, kt贸ry tak nagle wyp艂ywa obok skrzy偶owania Piecucha i Parkowej? Tak si臋 ostatnio interesowa艂em nim i zastanawiam si臋, czy on nie jest zabetonowany i nie p艂yn膮艂 wcze艣niej pomi臋dzy dzisiejsz膮 Pi艂sudskiego i Gwardii Ludowej

Niby ten sam, ale nie ten sam. Ten, kt贸ry p艂yn膮艂 przez 艂膮ki mia艂 swoje 藕r贸de艂ko ko艂o obory nadle艣nictwa tu偶 za wjazdem. Jaka偶 tam wspania艂a woda by艂a. Kiedy zacz臋to budowa膰 Hut臋 Katowice, drog臋 i osiedle nagle 藕r贸de艂ko znik艂o. A strumyk? Przecina艂 艂膮ki, p艂yn膮艂 wzd艂u偶 stacyjnej, potem za takim du偶ym kioskiem spo偶ywczym (tam w drodze na Rowy kupowa艂o si臋 艂om) skr臋ca艂 w prawo i wzd艂u偶 tor贸w po 艂膮ce p艂yn膮艂 w kierunku Pogorii. Do dzi艣 pami臋tam, jak szli艣my korytkiem strumyka taplaj膮c nogi w krystalicznie czystej wodzie. A to co dzi艣 tam p艂ynie pewnego dnia sta艂o si臋 艣ciekiem i tak zosta艂o.
Bathurst
Czysty strumyk przep艂ywaj膮cy przez Go艂on贸g - zazdroszcz臋 Ci takich wspomnie艅 Olo.
Nabazgra艂em na szybko w paincie przebieg tej rzeczki ale nie mam pewno艣ci, czy mo偶esz skorygowa膰?

Gdzie by艂 ten sklep w kt贸rym kupowa艂o si臋 艂om (?) Rowy to by艂a jaka艣 osada - nie mog臋 jej znale藕膰 na sztab贸wce?

Bathurst
te偶 by mi tak pasowa艂o, tylko Olo napisa艂 偶e zaczyna艂 si臋 przy budynku Nadle艣nictwa ( chyba 偶e si臋 myl臋 co do umiejscowienia budynku) Masz gdzie艣 t膮 map臋?
eh nie baba 艂awa bardziej na p贸艂noc
Leszek
Chyba jakiego艣 postu brakuje?
Bathurst
tak, bo Prezes si臋 zastanawia艂 czy to nie baba 艂awa a potem poprosi艂 o usuni臋cie
eszogo1970
Bardzo przepraszam, 偶e skacz臋 z tematu na temat ale pewna my艣l nie daje mi spokoju. Mianowicie chodzi mi o popularne i publikowane w wielu wersjach poczt贸wkowe uj臋cie panoramy Centrum D膮browy z wie偶y ko艣cio艂a. Mnie si臋 wydaje, 偶e zdj臋cie to zrobione by艂o z szybu kopalnianego a nie wie偶y ko艣cielnej. Zobaczcie to zdj臋cie od Slyzaby sprzed dw贸ch dni,przecie偶 tory nie mog膮 podchodzi膰 do g艂贸wnego wej艣cia do bazyliki. Co Wy na to...
Bathurst
Przyznam, 偶e wie偶a ko艣cio艂a tez mi nie pasowa艂a. Zdj臋cie jest wykonane z obiektu kt贸ry jest po艂o偶ony jakby bardziej w stron臋 dzisiejszego Parku Hallera. Fotograf b臋d膮c w wie偶y musia艂by mie膰 aparat na jakim艣 sporym wysi臋gniku, 偶eby uchwyci膰 to co jest na zdj臋ciu
prezes
CYTAT(Leszek @ nie, 24 lut 2013 - 23:25) *
Chyba jakiego艣 postu brakuje?

CYTAT(Bathurst @ nie, 24 lut 2013 - 23:28) *
tak, bo Prezes si臋 zastanawia艂 czy to nie baba 艂awa a potem poprosi艂 o usuni臋cie

tak jest, przepraszam za zamieszanie. M贸j post sugerowa艂 偶e to Babia 艁awa, a ona wyp艂ywa艂a gdzie艣 w okolicach "Domu Ch艂opa", dopiero p贸藕niej zauwa偶y艂em, 偶e dyskusja dotyczy innej rzeczki; powinienem zedytowa膰 zamiast usuwa膰, sory.
olo

Rowami nazywali艣my stare wyrobiska, chyba piasku, zalane wod膮 ze strumyka mi臋dzy "brz贸zkami" a lasem przy Starej Pogorii. Ciut dalej ni偶 si臋ga niebieska kreska. W letnie sobotnie popo艂udnia i niedziele przychodzi艂o tam do艣膰 sporo ludzi. A to mi臋dzy innymi dlatego, 偶e znakomita wi臋kszo艣膰 o艣rodk贸w na Pogorii to by艂y obiekty otwarte tylko dla swoich pracownik贸w i nie ka偶dy m贸g艂 tam wypoczywa膰. A co to "艂om"? To taki tani, obrzydliwie s艂odki ersatz podobny do blok贸w cha艂wy. Sk艂ada艂o si臋 toto z pokruszonych herbatnik贸w otoczonych kakaopodobn膮 mas膮. Nazwa 艂om pochodzi prawdopodobnie od "z艂omu" tych偶e herbatnik贸w. Jak kto艣 ciekawy to gdzie艣 w necie mo偶na znale藕膰 podobny wypiek.
Bathurst
Dzi臋ki Olo - fantastyczne historie. Ten strumyk 艣ni艂 mi si臋 ostatnio co noc smile.gif
pulsatilla1214
co do 藕r贸de艂ka tego strumyka - ono tak do ko艅ca i na dobre wcale nie wysch艂o, bije jeszcze kr贸tkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewaj膮c str贸偶k膮 wody ulic臋 Ko艣cieln膮. Krasowe, okresowe 藕r贸d艂o, jak w wapieniach si臋 nagromadzi wody.

na starych mapach mo偶na zobaczy膰, 偶e ten strumyk p艂yn膮艂 dalej na wprost, dochodz膮c do tor贸w kolejowych na SW od dworca - od S wzd艂u偶 tor贸w tak偶e p艂yn膮艂 ciek, kt贸rego 艣lad jeszcze do niedawna wyznacza艂y ostatnie przetrwa艂e samotne olchy, wyci臋te kilka lat temu. Przed przejazdem kolejowym 艣ladem po nim jest wylot betonowej rury od strony dworca. Drugi ciek wybija艂 od N podn贸偶a G贸ry Go艂onoskiej, skanalizowany w r贸w k. chodnika na N od Gwardii Ludowej, p艂yn膮艂 w kierunku przedszkola; ko艂o starej piekarni wida膰 czasem jeszcze podobne wybijanie wody - to on niesie wi臋kszo艣膰 wody, kt贸ra wyp艂ywa spod ziemi ko艂o dworca. Dla mnie to tzw. Strumie艅 Go艂onoski, o kt贸rym pisa艂 Marian Kantor-Mirski, 偶e "toczy艂 swe wody na p贸艂noc od wzg贸rza" smile.gif Dzi艣 wpadaj膮cy do Babiej 艁awy, a wg Kantora dawniej "wpadaj膮cy do Pogorii opodal 艁臋knicy"

Te "rowy" m. Babi膮 艁aw膮 (strumieniem), a lasem ci膮gn膮cym si臋 do Pogorii I, to zwali艣my "stawikiem". Takie ma艂e piaskownie miejscowych. Tu z艂owi艂em swoj膮 pierwsz膮 ryb臋 lata temu - ma艂ego okonka na d偶d偶ownic臋 tongue.gif A tak偶e pierwszego szczupaczka biggrin.gif

a, ten "艂om" z opisu to chyba tzw. "blok" - takie cha艂wopodobne margarynowe co艣, do nabycia i dzi艣 w go艂onoskim Intermarche rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.