CYTAT(eszogo1970 @ czw, 21 lut 2013 - 18:37)

To nie s膮 altanki a prawdopodobnie baraki budowla艅c贸w osiedla.Identyczny widok by艂 w tym okresie na polach pomi臋dzy ul.Morcinka 8 a ulic膮 ob.Pi艂sudskiego
Twoja teoria jest wielce prawdopodobna. Rozmawia艂em dzisiaj z moim Tat膮 - nigdy nie widzia艂 w tym miejscu dzia艂ek.
Osiedle zosta艂o wybudowane w 1979 roku. Wprowadzili艣my si臋 tam w lipcu tego roku. Bloki zacz臋to budowa膰 rok wcze艣niej. By艂y w nich mieszkania zak艂adowe pracownik贸w Huty Katowice
Nie wiem jak to osiedle nazywano w D膮browie mo偶liwe, 偶e Bloki na Cedlera. W rzeczywisto艣ci natomiast s膮 to tak jakby dwa oddzielne bli藕niacze osiedla. Jedno przy ul Cedlera natomiast drugie bli偶ej pomnika przy Pi艂sudskiego. Pami臋tam, (b臋d膮c pi臋ciolatkiem) jak dzieciaki z obydwu osiedli urz膮dza艂y regularne wojny kt贸re odbywa艂y si臋 na "pograniczu" - dw贸ch wyasfaltowanych boiskach. Cedlera kontra Czerwonych Sztandar贸w

Pami臋tam te偶 wiec z Lechem Wa艂臋s膮 kt贸ry na tych偶e boiskach przemawia艂 do "ludu pracuj膮cego" -oko艂o 1989 roku.
Wracaj膮c do samego pocz膮tku istnienia osiedla to poza blokami nie by艂o praktycznie nic. 呕eby dosta膰 si臋 do klatek mieszka艅cy cz臋sto korzystali z jaki艣 desek-k艂adek przerzuconych przez b艂otn膮 brej臋 w kt贸rej ton臋艂o wszystko.
Oko艂o roku 1980/81 wyasfaltowano chodniki. Identycznie jak dzisiaj na Manhattanie najpierw zalano wszystko asfaltem nast臋pnie druga ekipa po d艂ugich poszukiwaniach rozkuwa艂a ten asfalt w celu znalezienia studzienek. Ciekawa budowlana historia wydarzy艂a si臋 te偶 w lutym bodaj偶e 1980 roku - wtedy to postanowiono ( w wielkim po艣piechu

) za艂o偶y膰 o艣wietlenie na osiedlu. Latarnie na szybko za艂o偶one wzd艂u偶 ci膮gu bloku 81 - 85 - wymiennikownia - szko艂a podstawowa, za dwa miesi膮ce poprzewraca艂y si臋 lub pochyli艂y na skutek rozmarzni臋cia ziemi. Chodnik kt贸rym dziatwa chodzi艂a do podstaw贸wki wygl膮da艂 jak g贸rski szlak po przej艣ciu halnego

Pami臋tam te偶 niedziel臋 13 grudnia 1981 roku gdy budz膮c si臋 rano nie rozumia艂em dlaczego jaki艣 pan w telewizji nawija艂 zamiast teleranka. Nie rozumia艂em podenerwowania mojej
艢P Mamy kt贸ra nie potrafi艂a wyt艂umaczy膰 mi sk膮d za oknem wzi臋艂a si臋 kolumna czo艂g贸w ani odpowiedzie膰 na pytanie kiedy Tata wr贸ci z pracy w hucie do domu.........