Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Bathurst
CYTAT(mawwm @ 艣ro, 17 lip 2013 - 09:00) *
B艂臋dne dane - go艣膰 nazywa si臋 G*yc i kolejny dzier偶awiony przez siebie o艣rodek na Pogorii I doprowadza do ruiny. Gromadzi przedziwne konstrukcje - zje偶d偶alnie, stare 艂odzie i samochody no i oczywi艣cie wspomnian膮 "Arizon臋" czy tez "Okr膮glak" z parku Chorzowskiego. W kontaktach jest on powiedzmy ogl臋dnie trudny.

Dlaczego b艂臋dne? Musia艂 sprzeda膰 jeden drugiemu.
mawwm
CYTAT(Bathurst @ 艣ro, 17 lip 2013 - 09:16) *
CYTAT(mawwm @ 艣ro, 17 lip 2013 - 09:00) *
B艂臋dne dane - go艣膰 nazywa si臋 G*yc i kolejny dzier偶awiony przez siebie o艣rodek na Pogorii I doprowadza do ruiny. Gromadzi przedziwne konstrukcje - zje偶d偶alnie, stare 艂odzie i samochody no i oczywi艣cie wspomnian膮 "Arizon臋" czy tez "Okr膮glak" z parku Chorzowskiego. W kontaktach jest on powiedzmy ogl臋dnie trudny.

Dlaczego b艂臋dne? Musia艂 sprzeda膰 jeden drugiemu.

w latach 90 Marek W. dzier偶awi艂 czy te偶 zarz膮dza艂 miejskimi "posiad艂o艣ciami" na Pogorii I (pla偶a), w tym samym czasie wspomniany pan G. dzier偶awi艂 tzw. Rybacz贸wk臋 (w "amfiladzie" z pla偶膮 miejsk膮)
Slyzaba
Ktokolwiek widzia艂, ktokolwiek wie...
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zdje...nkiem_2246.html

Co to za budynek w tle?

Master
Obydwaj Panowie i mawmm i Bathurst macie po spo艂u racje. w po艂owie lat 90-tych pan Wawer i pan Gryc dzierzawili/posiadali itp itd tereny przy Pogori 3 pla偶a/rybacz贸wka/okraglak. Co , i w jakim okresie by艂o czyje? Nie wiem. Ale p艂ywaj膮ca resteuracja by艂a pana Gryca ( z kt贸rym notorycznie n臋kali sie przedstawiciele PZW).
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ czw, 15 sie 2013 - 11:22) *
Ktokolwiek widzia艂, ktokolwiek wie...
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zdje...nkiem_2246.html

Co to za budynek w tle?

Tak si臋 jeszcze zacz膮艂em zastanawia膰 - czy to nie kt贸ry艣 z budynk贸w Sztygarki?
Slyzaba
Czy kto艣 m贸g艂by zrobi膰 zdj臋cia burzonej dawnej kaplicy na Kasprzaku (艣w. Rafa艂a Kalinowskiego)?
Dotar艂y do mnie s艂uchy, 偶e trwaj膮 tam takie prace.
Leszek
Zosta艂a tylko resztka gruzu - wyburzyli j膮 chyba w poniedzia艂ek czy we wtorek w zesz艂ym tygodniu i od tego czasu ci膮gle wywo偶膮 gruz, nawet w sobot臋. A dzi艣 zacz臋li ha艂asowa膰 chyba od 6...

Przy okazji - nie wiecie, co tam b臋dzie? Mam nadziej臋, 偶e nie dzwonnica angry2.gif
Slyzaba
Fotka gruzowiska te偶 cenna smile2.gif
Leszek
Ju偶 nawet gruzu nie ma, kopark臋 wieczorem za艂adowali na lawet臋 i pojecha艂a w sin膮 dal.
Bathurst
TUTAJ s膮 zdj臋cia tej kaplicy.
Slyzaba
Ok - kilka starych foto mam. Mia艂em na my艣li te z okresu wyburzenia...
Leszek
Samo wyburzenie trwa艂o p贸艂 dnia - znacznie wi臋cej czasu zaj臋艂o sprz膮tanie smile2.gif
Bathurst
kolejna porcja starych zdj臋膰 na NM.
Kto wie, gdzie wykonano zdj臋cie nr 22? Nie mog臋 rozpozna膰 - tory pewnie tramwajowe.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...aterial-artykul
Ma艂y77
CYTAT(Bathurst @ pi膮, 23 sie 2013 - 18:02) *
kolejna porcja starych zdj臋膰 na NM.
Kto wie, gdzie wykonano zdj臋cie nr 22? Nie mog臋 rozpozna膰 - tory pewnie tramwajowe.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...aterial-artykul

"P.Kulej-serdecznie pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za to zdj臋cie nr 22 .W tym budynku mieszka艂em z rodzicami i bratem Markiem w latach 1948-52.Adres, ul. 呕eromskiego 1-na samym poddaszu.
Na parterze znajdowa艂 si臋 Roentgen z wej艣ciem od ty艂u (od podw贸rka )po schodach z metalowymi por臋czami.Klatka schodowa by艂a wy艂ozona p艂ytkami (ceramika hiszpa艅ska ?)
Na podw贸rku by艂a klopsztanga ,na kt贸rej wisia艂em z kolegami (chyba Pu艂awski Andrzej,kt贸rego pozdrawiam). "

I faktycznie w dali wida膰 skrzy偶owanie z Sienkiewiecza - wi臋c to ulica Sobieskiego.

Uploaded with ImageShack.us
Bathurst
Zapraszam do przeczytania kolejnego postu wspomnieniowego z lat 80-tych XX wieku smile.gif

http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/08/...goonoskich.html

Slyzaba
CYTAT
- ob艂臋dne zdj臋cia !!! Musz臋 je zdoby膰 smile2.gif
muzzy
Przynajmniej cz臋艣膰 ju偶 powiniene艣 mie膰 z tych materia艂贸w ode mnie - rozpoznaj臋 niekt贸re zdj臋cia.
Slyzaba
Potwierdzam - 3/24 mam od Ciebie:

Slyzaba
Zapraszam do zabawy na http://www.facebook.com/dawnadabrowa - do wygrania DVD z Debe艣ciakiem ufundowana przez UM !
Bathurst
w NM jaki艣 czas temu pojawi艂y si臋 artyku艂 dot. pocz膮tku istnienia i budowy zbiornika - Ku藕nicy War臋偶y艅skiej.

W artykule mo偶na obejrze膰 ciekawe, historyczne ju偶 zdj臋cia z przed o艣miu lat tego miejsca.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...ia,id,t,tm.html

(dlatego w tym dziale b臋dzie im chyba lepiej ni偶 w Przyrodzie wink.gif )

do艂膮czam te偶 wykonane przez siebie ale o innej porze roku (mo偶e wi臋cej wrzuc臋 kiedy艣 na bloga-zastanawiam si臋)

Slyzaba
Genialne fotki !! Isza nadaje si臋 idealnie na zestawienie wczoraj-dzi艣.
Je艣li masz wi臋cej to mog臋 prosi膰 o podes艂anie do mnie??
Bathurst
ok, nie ma sprawy - niedziela, poniedzia艂ek prze艣l臋
Bathurst
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/huta...owice_2275.html

艁up, 艂up!!! Panie kierowcooo, ludzie wysiadaj膮!!!!

Sylwek, to OSINOBUS smile.gif

S艂u偶y艂 do przewozu pracownik贸w, kiedy艣 w tym w膮tku o tym pisali艣my.
Slyzaba
Pomo偶ecie?
Czy to wie偶owce przy Ko艣ciuszki czy Kr贸lowej Jadwigi? Sp臋dzi艂em troch臋 czasu na zumi/maps.google i nie doszed艂em do 偶adnego konstruktywnego wniosku smile2.gif

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/budowa,w...uszki_2261.html

Bathurst
na Dawnej D膮browie pomy艣la艂em, 偶e jest b艂膮d bo w pierwszym momencie by艂em pewny, 偶e to Reden.
Jednak mam wra偶enie, 偶e ta droga przed blokami jest jakby w d贸艂 i nieco po 艂uku - wi臋c jednak Ko艣ciuszki. Ponadto te drzewa za blokami s膮 jakby ni偶ej - na brzegu dawnej odkrywki, dzi艣 te偶 jest tam obni偶enie terenu. Nie ma tego na Redenie.
To tyle je艣li chodzi o szybk膮 analiz臋 - mo偶e si臋 nie myl臋?
Ma艂y77
Moim zdaniem na 99% to Ko艣ciuszki, a stwierdzi艂em po ilo艣ci i ustawieniu blok贸w wink.gif
Slyzaba
HMMMPrzecie偶 tutaj na Ko艣ciuszki bloki stoj膮 r贸wnolegle do drogi?

https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...,149.92,,0,1.78

A na oryginalnym zdj臋ciu prostopadle. Tutaj dobrze wida膰: zza tego drugiego wie偶owca przy ulicy wystaje jeszcze jeden - tak jak na dawnej fotce:https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...1,47.7,,0,-3.24

Czyli kolejny argument za Kr贸lowej Jadwigi.
Bathurst
jed藕 wy偶ej
luket
Na 100% Ko艣ciuszki. Zdj臋cie robione z okolic ronda z ulic膮 G贸rnicz膮. Na street view dok艂adnie nie wida膰, bo dalsze bloki s膮 zas艂oni臋te drzewami.
szer
Ko艣ciuszki. S膮 to bloki przy hali i II LO
Slyzaba
ok - Ko艣ciuszki... Tylko jak wyt艂umaczycie, 偶e bloki s膮 r贸wnolegle do drogi a na dawnym zdj臋ciu prostopadle?

Podjecha艂em wy偶ej w google na Ko艣ciuszki ale nie mog臋 znale藕膰 tego ustawienia blok贸w...
szer
Perspektywa. Z miejsca z kt贸rego zrobiono zdj臋cie wida膰 艂uk drogi. Wida膰 zreszt膮 jak droga idzie wyra藕nie w d贸艂.
Pierwszy blok z lewej to ten na rogu Ko艣ciuszki i Dojazdowej. Ta sama ilo艣膰 pi臋ter, taki sam rozk艂ad balkon贸w. Obok niego po prawej wida膰 r贸wnie偶 ma艂y budynek, kt贸ry do dzisiaj istnieje. Drugi blok od lewej to ten za gara偶ami przy hali sportowej. Dwa po prawej s膮 przy LO i przedszkolu.
luket

Zdj臋cie z minimalnie innej perspektywy, 艣rodkowy blok jest zas艂oni臋ty drzewami.
Slyzaba
OK OK ;-)
Mamy 10:1 na Ko艣ciuszki.

szer
CYTAT
Ta sama ilo艣膰 pi臋ter, taki sam rozk艂ad balkon贸w.
- akurat bloki przy Kr. Jadwigi i Ko艣ciuszki s膮 identyczne ;-)
Grzegorz-dg
Od kilku dni chodzi mi taka my艣l po g艂owie aby autora strony internetowej Slyzaba czyli Sylwka uhonorowa膰 nagrod膮 ,wyr贸偶nieniem przyznawanym przez prezydenta miasta,rade miasta a mo偶e i zg艂osi膰 do konkursu na tyty艂 d膮browianina roku.Moim zdaniem nale偶y mu si臋 to z tego wzgl臋du jaki jego strona i osoba wnosz膮 wk艂ad w historie miasta dla obecnych i przysz艂ych pokole艅 D膮browiak贸w.Warto by Sylwku pomy艣le膰 o wydaniu albumu ,monografii ukazuj膮ce dawne i obecne fotografie D膮browy G贸rniczej.Jakie wy macie zdanie w tym temacie.
Slyzaba
Dzi臋kuj臋 Grzegorz-dg za mi艂e s艂owa. Mo偶e to nieuprzejmie sam o sobie... ale odpowiem pierwszy smile2.gif
Zamiast dyplom贸w i wyr贸偶nie艅 zdecydowanie wola艂bym, 偶eby nasze Muzeum otrzyma艂o np. skaner wielkoformatowy. Dzi臋ki niemu mogliby艣my dysponowa膰 unikalnymi mapami, kt贸rych tam nie brakuje smile2.gif. Fotografie z mojej strony mogliby艣my wtedy idealnie wpasowywa膰 w stare uk艂ady d膮browskich ulic.

Wola艂bym po tysi膮ckro膰 dost臋p do map z Urz臋du Miejskiego. Wola艂bym po tysi膮ckro膰 wsparcie programistyczne w doko艅czeniu CEDu (taka tam robocza nazwa na Cyfrow膮 Encyklopedi臋 D膮browy). Wola艂bym np. tak zmieni膰 swoj膮 stron臋, 偶eby np. wszystkie szko艂y mog艂y tam samodzielnie umie艣ci膰 swoj膮 histori臋 i zdj臋cia. Wola艂bym mie膰 mo偶liwo艣膰 zeskanowania archiw贸w bazyliki i od 艣w. Antoniego. Wola艂bym, 偶eby pojawi艂 si臋 kto艣, kto wspar艂by finansowo pomys艂 animowanej rekonstrukcji dawnej D膮browy. Wola艂bym, 偶eby na mojej stronie pojawi艂a si臋 funkcjonalno艣膰 nak艂adania na siebie dowolnych map/plan贸w D膮browy z definiowaniem poziomu przezroczysto艣ci. Wola艂bym, 偶eby na stronie pojawi艂y si臋 osobne artyku艂y dotycz膮ce ulic i dzielnic DG. Wola艂bym, 偶eby do ka偶dego zdj臋cia mog艂a si臋 pojawi膰 mapka satelitarna z zaznaczonym obiektem. Wola艂bym, 偶eby Biblioteka Miejska wypo偶yczy艂a mi ca艂y dzia艂 REGIONALIA na jakie艣 3 lata smile2.gif

Tych 'wola艂bym' m贸g艂bym wymienia膰 i wymienia膰... Kilka lat istnienia strony i styczno艣膰 z histori膮 nauczy艂y mnie cierpliwo艣ci - po kolei b臋d臋 realizowa艂 kolejne zmiany :-).

ps. mo偶e kiedy艣 uda si臋 za艂o偶y膰 Fundacj臋 (statut le偶y gdzie艣 w szufladach) i otrzyma膰 jaki艣 grand, kt贸ry przyspieszy艂by kt贸ry艣 z ww. 'wola艂bym-no艣ci'?
Zibar
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 06 wrz 2013 - 09:35) *
szer
CYTAT
Nie s膮 identyczne - uk艂ad balkon贸w na poszczeg贸lnych pietrach jest inny (patrz膮c od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdj臋ciu na 100 % s膮 z ulicy Ko艣ciuszki.Bo te na KJ wog贸le nie maja balkon贸w tylko drzwi balkonowe z por臋cz膮 i zaczynaj膮 si臋 na 10 p. od 艣rodka.
Slyzaba
Zibar -
CYTAT
Bo te na KJ wog贸le nie maja balkon贸w tylko drzwi balkonowe z por臋cz膮 i zaczynaj膮 si臋 na 10 p. od 艣rodka.

Zobaczy艂em - uwierzy艂em smile2.gif. T膮 cz臋艣膰 w膮tku uwa偶am za zako艅czon膮 - dzi臋kuj臋 wszystkim za cenne komentarze!
olo
CYTAT(Zibar @ pi膮, 06 wrz 2013 - 11:27) *
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 06 wrz 2013 - 09:35) *
szer
CYTAT
Nie s膮 identyczne - uk艂ad balkon贸w na poszczeg贸lnych pietrach jest inny (patrz膮c od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdj臋ciu na 100 % s膮 z ulicy Ko艣ciuszki.Bo te na KJ wog贸le nie maja balkon贸w tylko drzwi balkonowe z por臋cz膮 i zaczynaj膮 si臋 na 10 p. od 艣rodka.

Je艣li dobrze pami臋tam, a wydaje mi si臋, 偶e tak, to bloki przy Kr贸lowej Jadwigi mia艂y komplet kr贸tkich balkonik贸w. Po pewnym czasie, kt贸ry艣 z balkon贸w si臋 urwa艂 (legenda miejska g艂osi艂a, 偶e wraz z mieszka艅cem). Oderwano wi臋c balkony, kt贸re by艂y 藕le zamontowane i st膮d dzisiaj uk艂ad taki jaki znamy - losowy.
Slyzaba
Dzi臋ki olo za informacj臋.
Korzystaj膮c z okazji (nast臋pna pewnie za kilkana艣cie miesi臋cy ;-)): element nr 2222 na mojej stronie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,kat...1,maj_2297.html

olo
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 00:24) *
Dzi臋ki olo za informacj臋.
Korzystaj膮c z okazji (nast臋pna pewnie za kilkana艣cie miesi臋cy ;-)): element nr 2222 na mojej stronie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,kat...1,maj_2297.html

Opcje s膮 dwie: pomi臋dzy budynkami tzw. Lipskimi na Sadowej lub przy Hucie, gdzie mie艣ci艂a si臋 niegdy艣 dyrekcja, zburzonymi ca艂kiem niedawno. W jednym z nich by艂 bankomat i ajencja PKO BP. Stawiam na to drugie, bo pomi臋dzy Lipskimi na Sadowej nie by艂o i nie ma takiej reprezentacyjnej ulicy.
Master
Tak, napewno tam, za hucian膮 przycodni膮 UNIMED by艂y takie 2 budynki "Lipskie" zburzone zosta艂y ok 2 lata temu
Leszek
Tam nawet oddzia艂, a nie tylko agencja PKO by艂a smile2.gif Do tego jeszcze poczta (DG 9).
I jeszcze zdaje si臋 cz臋艣膰 administracji hucianej.
Slyzaba
Mo偶e kto艣 umie艣ci膰 lokalizacj臋 na zumi/google?
Ma艂y77
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 19:35) *
Mo偶e kto艣 umie艣ci膰 lokalizacj臋 na zumi/google?

Na Google dosta艂em takie wsp贸艂rz臋dne parkingu pomi臋dzy budynkami - 50.344842,19.266344
S膮 to budynki zaraz za jedenastk膮.

Link do mapy

Co do poczty to na Google widnieje nazwa DG8 a nie DG9 wink.gif
Slyzaba
Dzi臋kuj臋!

Kto odczyta napis z centralnej cz臋艣ci zdj臋cia?
...ECKI POLSKI LOT W KOSMOS
DOWODEM (?) SOCJALISTYCZNEJ WSP脫艁PRACY
Leszek
CYTAT(Ma艂y77 @ czw, 12 wrz 2013 - 20:06) *
Co do poczty to na Google widnieje nazwa DG8 a nie DG9 wink.gif

Albo pami臋膰 mnie zawiod艂a, albo poczta zmieni艂a numery smile2.gif Gugiel pokazuje, 偶e poczta przy Wybickiego to UP 6, a mnie si臋 kojarzy艂o, 偶e to w艂a艣nie by艂a 8 laugh.gif
KAMAZ
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 20:57) *
Dzi臋kuj臋!

Kto odczyta napis z centralnej cz臋艣ci zdj臋cia?
...ECKI POLSKI LOT W KOSMOS
DOWODEM (?) SOCJALISTYCZNEJ WSP脫艁PRACY

Jak mniemam b臋dzie to "Radziecko polski lot w kosmos dowodem socjalistycznej wsp贸艂pracy" a na zdj臋ciu Hermaszewski.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.