Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Bathurst
CYTAT(mawwm @ śro, 17 lip 2013 - 09:00) *
Błędne dane - gość nazywa się G*yc i kolejny dzierżawiony przez siebie ośrodek na Pogorii I doprowadza do ruiny. Gromadzi przedziwne konstrukcje - zjeżdżalnie, stare łodzie i samochody no i oczywiście wspomnianą "Arizonę" czy tez "Okrąglak" z parku Chorzowskiego. W kontaktach jest on powiedzmy oględnie trudny.

Dlaczego błędne? Musiał sprzedać jeden drugiemu.
mawwm
CYTAT(Bathurst @ śro, 17 lip 2013 - 09:16) *
CYTAT(mawwm @ śro, 17 lip 2013 - 09:00) *
Błędne dane - gość nazywa się G*yc i kolejny dzierżawiony przez siebie ośrodek na Pogorii I doprowadza do ruiny. Gromadzi przedziwne konstrukcje - zjeżdżalnie, stare łodzie i samochody no i oczywiście wspomnianą "Arizonę" czy tez "Okrąglak" z parku Chorzowskiego. W kontaktach jest on powiedzmy oględnie trudny.

Dlaczego błędne? Musiał sprzedać jeden drugiemu.

w latach 90 Marek W. dzierżawił czy też zarządzał miejskimi "posiadłościami" na Pogorii I (plaża), w tym samym czasie wspomniany pan G. dzierżawił tzw. Rybaczówkę (w "amfiladzie" z plażą miejską)
Slyzaba
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zdje...nkiem_2246.html

Co to za budynek w tle?

Master
Obydwaj Panowie i mawmm i Bathurst macie po społu racje. w połowie lat 90-tych pan Wawer i pan Gryc dzierzawili/posiadali itp itd tereny przy Pogori 3 plaża/rybaczówka/okraglak. Co , i w jakim okresie było czyje? Nie wiem. Ale pływająca resteuracja była pana Gryca ( z którym notorycznie nękali sie przedstawiciele PZW).
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ czw, 15 sie 2013 - 11:22) *
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zdje...nkiem_2246.html

Co to za budynek w tle?

Tak się jeszcze zacząłem zastanawiać - czy to nie któryś z budynków Sztygarki?
Slyzaba
Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcia burzonej dawnej kaplicy na Kasprzaku (św. Rafała Kalinowskiego)?
Dotarły do mnie słuchy, że trwają tam takie prace.
Leszek
Została tylko resztka gruzu - wyburzyli ją chyba w poniedziałek czy we wtorek w zeszłym tygodniu i od tego czasu ciągle wywożą gruz, nawet w sobotę. A dziś zaczęli hałasować chyba od 6...

Przy okazji - nie wiecie, co tam będzie? Mam nadzieję, że nie dzwonnica angry2.gif
Slyzaba
Fotka gruzowiska też cenna smile2.gif
Leszek
Już nawet gruzu nie ma, koparkę wieczorem załadowali na lawetę i pojechała w siną dal.
Bathurst
TUTAJ są zdjęcia tej kaplicy.
Slyzaba
Ok - kilka starych foto mam. Miałem na myśli te z okresu wyburzenia...
Leszek
Samo wyburzenie trwało pół dnia - znacznie więcej czasu zajęło sprzątanie smile2.gif
Bathurst
kolejna porcja starych zdjęć na NM.
Kto wie, gdzie wykonano zdjęcie nr 22? Nie mogę rozpoznać - tory pewnie tramwajowe.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...aterial-artykul
Mały77
CYTAT(Bathurst @ pią, 23 sie 2013 - 18:02) *
kolejna porcja starych zdjęć na NM.
Kto wie, gdzie wykonano zdjęcie nr 22? Nie mogę rozpoznać - tory pewnie tramwajowe.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...aterial-artykul

"P.Kulej-serdecznie pozdrawiam i dziękuję za to zdjęcie nr 22 .W tym budynku mieszkałem z rodzicami i bratem Markiem w latach 1948-52.Adres, ul. Żeromskiego 1-na samym poddaszu.
Na parterze znajdował się Roentgen z wejściem od tyłu (od podwórka )po schodach z metalowymi poręczami.Klatka schodowa była wyłozona płytkami (ceramika hiszpańska ?)
Na podwórku była klopsztanga ,na której wisiałem z kolegami (chyba Puławski Andrzej,którego pozdrawiam). "

I faktycznie w dali widać skrzyżowanie z Sienkiewiecza - więc to ulica Sobieskiego.

Uploaded with ImageShack.us
Bathurst
Zapraszam do przeczytania kolejnego postu wspomnieniowego z lat 80-tych XX wieku smile.gif

http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/08/...goonoskich.html

Slyzaba
CYTAT
- obłędne zdjęcia !!! Muszę je zdobyć smile2.gif
muzzy
Przynajmniej część już powinieneś mieć z tych materiałów ode mnie - rozpoznaję niektóre zdjęcia.
Slyzaba
Potwierdzam - 3/24 mam od Ciebie:

Slyzaba
Zapraszam do zabawy na http://www.facebook.com/dawnadabrowa - do wygrania DVD z Debeściakiem ufundowana przez UM !
Bathurst
w NM jakiś czas temu pojawiły się artykuł dot. początku istnienia i budowy zbiornika - Kuźnicy Warężyńskiej.

W artykule można obejrzeć ciekawe, historyczne już zdjęcia z przed ośmiu lat tego miejsca.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/gale...ia,id,t,tm.html

(dlatego w tym dziale będzie im chyba lepiej niż w Przyrodzie wink.gif )

dołączam też wykonane przez siebie ale o innej porze roku (może więcej wrzucę kiedyś na bloga-zastanawiam się)

Slyzaba
Genialne fotki !! Isza nadaje się idealnie na zestawienie wczoraj-dziś.
Jeśli masz więcej to mogę prosić o podesłanie do mnie??
Bathurst
ok, nie ma sprawy - niedziela, poniedziałek prześlę
Bathurst
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/huta...owice_2275.html

Łup, łup!!! Panie kierowcooo, ludzie wysiadają!!!!

Sylwek, to OSINOBUS smile.gif

Służył do przewozu pracowników, kiedyś w tym wątku o tym pisaliśmy.
Slyzaba
Pomożecie?
Czy to wieżowce przy Kościuszki czy Królowej Jadwigi? Spędziłem trochę czasu na zumi/maps.google i nie doszedłem do żadnego konstruktywnego wniosku smile2.gif

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/budowa,w...uszki_2261.html

Bathurst
na Dawnej Dąbrowie pomyślałem, że jest błąd bo w pierwszym momencie byłem pewny, że to Reden.
Jednak mam wrażenie, że ta droga przed blokami jest jakby w dół i nieco po łuku - więc jednak Kościuszki. Ponadto te drzewa za blokami są jakby niżej - na brzegu dawnej odkrywki, dziś też jest tam obniżenie terenu. Nie ma tego na Redenie.
To tyle jeśli chodzi o szybką analizę - może się nie mylę?
Mały77
Moim zdaniem na 99% to Kościuszki, a stwierdziłem po ilości i ustawieniu bloków wink.gif
Slyzaba
HMMMPrzecież tutaj na Kościuszki bloki stoją równolegle do drogi?

https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...,149.92,,0,1.78

A na oryginalnym zdjęciu prostopadle. Tutaj dobrze widać: zza tego drugiego wieżowca przy ulicy wystaje jeszcze jeden - tak jak na dawnej fotce:https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...1,47.7,,0,-3.24

Czyli kolejny argument za Królowej Jadwigi.
Bathurst
jedź wyżej
luket
Na 100% Kościuszki. Zdjęcie robione z okolic ronda z ulicą Górniczą. Na street view dokładnie nie widać, bo dalsze bloki są zasłonięte drzewami.
szer
Kościuszki. Są to bloki przy hali i II LO
Slyzaba
ok - Kościuszki... Tylko jak wytłumaczycie, że bloki są równolegle do drogi a na dawnym zdjęciu prostopadle?

Podjechałem wyżej w google na Kościuszki ale nie mogę znaleźć tego ustawienia bloków...
szer
Perspektywa. Z miejsca z którego zrobiono zdjęcie widać łuk drogi. Widać zresztą jak droga idzie wyraźnie w dół.
Pierwszy blok z lewej to ten na rogu Kościuszki i Dojazdowej. Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów. Obok niego po prawej widać również mały budynek, który do dzisiaj istnieje. Drugi blok od lewej to ten za garażami przy hali sportowej. Dwa po prawej są przy LO i przedszkolu.
luket

Zdjęcie z minimalnie innej perspektywy, środkowy blok jest zasłonięty drzewami.
Slyzaba
OK OK ;-)
Mamy 10:1 na Kościuszki.

szer
CYTAT
Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów.
- akurat bloki przy Kr. Jadwigi i Kościuszki są identyczne ;-)
Grzegorz-dg
Od kilku dni chodzi mi taka myśl po głowie aby autora strony internetowej Slyzaba czyli Sylwka uhonorować nagrodą ,wyróżnieniem przyznawanym przez prezydenta miasta,rade miasta a może i zgłosić do konkursu na tytył dąbrowianina roku.Moim zdaniem należy mu się to z tego względu jaki jego strona i osoba wnoszą wkład w historie miasta dla obecnych i przyszłych pokoleń Dąbrowiaków.Warto by Sylwku pomyśleć o wydaniu albumu ,monografii ukazujące dawne i obecne fotografie Dąbrowy Górniczej.Jakie wy macie zdanie w tym temacie.
Slyzaba
Dziękuję Grzegorz-dg za miłe słowa. Może to nieuprzejmie sam o sobie... ale odpowiem pierwszy smile2.gif
Zamiast dyplomów i wyróżnień zdecydowanie wolałbym, żeby nasze Muzeum otrzymało np. skaner wielkoformatowy. Dzięki niemu moglibyśmy dysponować unikalnymi mapami, których tam nie brakuje smile2.gif. Fotografie z mojej strony moglibyśmy wtedy idealnie wpasowywać w stare układy dąbrowskich ulic.

Wolałbym po tysiąckroć dostęp do map z Urzędu Miejskiego. Wolałbym po tysiąckroć wsparcie programistyczne w dokończeniu CEDu (taka tam robocza nazwa na Cyfrową Encyklopedię Dąbrowy). Wolałbym np. tak zmienić swoją stronę, żeby np. wszystkie szkoły mogły tam samodzielnie umieścić swoją historię i zdjęcia. Wolałbym mieć możliwość zeskanowania archiwów bazyliki i od św. Antoniego. Wolałbym, żeby pojawił się ktoś, kto wsparłby finansowo pomysł animowanej rekonstrukcji dawnej Dąbrowy. Wolałbym, żeby na mojej stronie pojawiła się funkcjonalność nakładania na siebie dowolnych map/planów Dąbrowy z definiowaniem poziomu przezroczystości. Wolałbym, żeby na stronie pojawiły się osobne artykuły dotyczące ulic i dzielnic DG. Wolałbym, żeby do każdego zdjęcia mogła się pojawić mapka satelitarna z zaznaczonym obiektem. Wolałbym, żeby Biblioteka Miejska wypożyczyła mi cały dział REGIONALIA na jakieś 3 lata smile2.gif

Tych 'wolałbym' mógłbym wymieniać i wymieniać... Kilka lat istnienia strony i styczność z historią nauczyły mnie cierpliwości - po kolei będę realizował kolejne zmiany :-).

ps. może kiedyś uda się założyć Fundację (statut leży gdzieś w szufladach) i otrzymać jakiś grand, który przyspieszyłby któryś z ww. 'wolałbym-ności'?
Zibar
CYTAT(Slyzaba @ pią, 06 wrz 2013 - 09:35) *
szer
CYTAT
Nie są identyczne - układ balkonów na poszczególnych pietrach jest inny (patrząc od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdjęciu na 100 % są z ulicy Kościuszki.Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka.
Slyzaba
Zibar -
CYTAT
Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka.

Zobaczyłem - uwierzyłem smile2.gif. Tą część wątku uważam za zakończoną - dziękuję wszystkim za cenne komentarze!
olo
CYTAT(Zibar @ pią, 06 wrz 2013 - 11:27) *
CYTAT(Slyzaba @ pią, 06 wrz 2013 - 09:35) *
szer
CYTAT
Nie są identyczne - układ balkonów na poszczególnych pietrach jest inny (patrząc od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdjęciu na 100 % są z ulicy Kościuszki.Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka.

Jeśli dobrze pamiętam, a wydaje mi się, że tak, to bloki przy Królowej Jadwigi miały komplet krótkich balkoników. Po pewnym czasie, któryś z balkonów się urwał (legenda miejska głosiła, że wraz z mieszkańcem). Oderwano więc balkony, które były źle zamontowane i stąd dzisiaj układ taki jaki znamy - losowy.
Slyzaba
Dzięki olo za informację.
Korzystając z okazji (następna pewnie za kilkanaście miesięcy ;-)): element nr 2222 na mojej stronie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,kat...1,maj_2297.html

olo
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 00:24) *
Dzięki olo za informację.
Korzystając z okazji (następna pewnie za kilkanaście miesięcy ;-)): element nr 2222 na mojej stronie:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,kat...1,maj_2297.html

Opcje są dwie: pomiędzy budynkami tzw. Lipskimi na Sadowej lub przy Hucie, gdzie mieściła się niegdyś dyrekcja, zburzonymi całkiem niedawno. W jednym z nich był bankomat i ajencja PKO BP. Stawiam na to drugie, bo pomiędzy Lipskimi na Sadowej nie było i nie ma takiej reprezentacyjnej ulicy.
Master
Tak, napewno tam, za hucianą przycodnią UNIMED były takie 2 budynki "Lipskie" zburzone zostały ok 2 lata temu
Leszek
Tam nawet oddział, a nie tylko agencja PKO była smile2.gif Do tego jeszcze poczta (DG 9).
I jeszcze zdaje się część administracji hucianej.
Slyzaba
Może ktoś umieścić lokalizację na zumi/google?
Mały77
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 19:35) *
Może ktoś umieścić lokalizację na zumi/google?

Na Google dostałem takie współrzędne parkingu pomiędzy budynkami - 50.344842,19.266344
Są to budynki zaraz za jedenastką.

Link do mapy

Co do poczty to na Google widnieje nazwa DG8 a nie DG9 wink.gif
Slyzaba
Dziękuję!

Kto odczyta napis z centralnej części zdjęcia?
...ECKI POLSKI LOT W KOSMOS
DOWODEM (?) SOCJALISTYCZNEJ WSPÓŁPRACY
Leszek
CYTAT(Mały77 @ czw, 12 wrz 2013 - 20:06) *
Co do poczty to na Google widnieje nazwa DG8 a nie DG9 wink.gif

Albo pamięć mnie zawiodła, albo poczta zmieniła numery smile2.gif Gugiel pokazuje, że poczta przy Wybickiego to UP 6, a mnie się kojarzyło, że to właśnie była 8 laugh.gif
KAMAZ
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 wrz 2013 - 20:57) *
Dziękuję!

Kto odczyta napis z centralnej części zdjęcia?
...ECKI POLSKI LOT W KOSMOS
DOWODEM (?) SOCJALISTYCZNEJ WSPÓŁPRACY

Jak mniemam będzie to "Radziecko polski lot w kosmos dowodem socjalistycznej współpracy" a na zdjęciu Hermaszewski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.