Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Zibar
CYTAT(sandwich @ czw, 24 lis 2011 - 10:27) *
To pierwsze to na pewno nie Kościuszki i Sobieskiego.

Bo po odwróceniu zdjęcia to widok chyba w stronę obecnego Królowej Jadwigi/Koścuszki, budynek ten m/w stał w miejscu przejścia dla pieszych przy DH centrum

a to drugie i owszem Sobieskiego, rzad tych budynków zaczynał sie m/w tak jak obecnie stoi Hetman smile.gif Zostały wyburzone przy poszerzaniu ulicy i budowy nowej hali wtedy jeszcze Huty Bankowej oraz kładki do nowego biurowca obok niej

poprawcie mnie jeśli się mylę.
Leszek
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej.
sandwich
CYTAT(Leszek @ czw, 24 lis 2011 - 12:34) *
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej.

Faktycznie na pierwszy część szczegółów się zgadza, część nie. Muszą się rozmijać czasowo. Schody na jednym są półokrągłe, na drugim ostre.

Drugie nadla upieram się, że nie Sobieskiego, a może nawet nie Dąbrowa.

Gdzie tu są te kamienice?
Leszek
Sandwich, tak szybko:

A na tym zdjęciu, które wkleiłeś ich nie widać, bo tam Sobieskiego lekko skręca w lewo.

Edit - podmieniłem zdjęcia, no na dysku znalazłem allegrową pocztówkę datowaną na 1915 rok, trochę prostsza wink.gif
Zibar
CYTAT(sandwich @ czw, 24 lis 2011 - 10:47) *
Gdzie tu są te kamienice?

Przecież jak staniesz równolegle z linia budynków przy poczcie m/w w miescu przystanku autobusowego to to starej kładki na hutę (na przystanki tramwajowe) nie zobaczysz, a z tego miejsc tylko wyżej robiono to zdjęcie
sandwich

Zwracam honor.
O to mi chodziło, by zobaczyć to na przekonującym zdjęciu.
Slyzaba
Panowie,

Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie Leszka to jest to kolejne odbicie negatywu. Łatwiej jest patrzeć, kiedy wszystko jest na swoim miejscu:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/magazyn,...wigi,2_131.html

Wg reklamy, do której dotarłem:

http://dawnadabrowa.pl/reklama/magazyn,wspolczesny_418.html
CYTAT
"Magazyn Współczesny. Dąbrowa Górnicza. ul. Kr. Jadwigi 2, Telefon Nr. 1-40. Największa firma gałęzi włókienniczej na Zagłębiu. Jedwabie / Wełny / Tkaniny wzorzyste / Stale nowości na składzie / Wyprawy ślubne."

Dzięki Waszemu śledztwu wychodzi na to, że to zdjęcie pokazuje skrzyżowanie Kr. Jadwigi z Kościuszki. A budynek Magazynu Współczesnego to nieistniejąca dziś kamienica (obecnie stałaby przed DH Centrum). Dodatkowo lokalizacja Magazynu Współczesnego zgadzałaby się z z poniższą pocztówką, na której po lewej stronie widać kamienicę z napisem Leinenhaus (leinen oznacza 'płótno' więc prawdopodobne jest, że w czasie II wojny światowej Magazyn Współczesny przemianował się na Leinenhaus).

Tutaj kilka fotek tej kamienicy dla porównania:

Wcześniej zakładałem, że ta fotografia z Magazynem Współczesnym pokazuje (wbrew reklamie) skrzyżowanie Sobieskiego z Sienkiewicza...

ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach.
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ nie, 27 lis 2011 - 01:12) *
ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach.

Schody musieli przebudować smile2.gif

Dawniej było 5 a później 6 stopni.

Co do wcześniejszych zdjęć to zawsze jestem na nie, dopóki na 100% się wewnętrznie nie przekonam. Dzięki wam wiem już jak wyglądała Sobieskiego.
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ nie, 14 sie 2011 - 13:00) *
Wrzucam kolejne pytanie - z którego obiektu zostało zrobione to zdjęcie? Piękna panorama miasta!

W ŚlBC znalazłem zdjęcie tego białego budynku - według podpisu była w nim 'Mieszkanie i biuro Inżyniera Okręgowego I-go Okręgu Górniczego Królestwa Polskiego'

Slyzaba
Być może ktoś będzie pamiętać i pomoże zlokalizować - lata ~60-65. "Zmodernizowany sklep piekarniczy przy jednej z głównych ulic miasta".

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wystawa,...emiowa_608.html

Leszek
CYTAT(Leszek @ śro, 23 lis 2011 - 12:09) *
Cały zespół hut był w jednym miejscu - podejrzewam, że to sformułowanie o 4 hutach oznaczało w rzeczywistości cztery hale pieców.

Dobrze mi się kojarzyło - pierwotnie były 4 hale (fragment mapy kopalń Ksawery i Reden Fryderyka Krumpla z 1833 roku):

CYTAT
Poza tym w naszej okolicy była jeszcze Huta Ksawery (na północ od kopalni Ksawery)

I z tej samej mapy:

Slyzaba
Sandwich:

Jeszcze jedna fotografia ulicy Szosowej (obecnie Sobieskiego) z 1905 roku. Tym razem wykonana od strony centrum miasta:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,szosowa_200.html

Od razu pytanie - czy ta kamienica po lewej stronie to jest do dziś istniejący (rozbudowany wzwyż) budynek?
Marti
Witam mam do was prośbę. Jak by ktoś wysyłał takie zdjęcia np znajomemu, lub miał chwilę czasu to prosił bym o wysłanie również na primus@wp.pl. ( max 100 MB załącznik) Często przeglądam na telefonie w delegacji a tam ciężko skopiować zdjęcia. Dzięki wielkie !
Slyzaba
W uzupełnieniu poprzedniej fotografii: Od razu pytanie - czy ta kamienica po lewej stronie to jest do dziś istniejący (rozbudowany wzwyż) budynek przy ulicy 3-go Maja?

Marti - nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją informację - chciałbyś żebyśmy wysyłali fotki do Ciebie w mailach?
Leszek
Huta Konstanty w latach 60. XX wieku:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...s=44&lp=147
Slyzaba
CYTAT
Jeszcze jedna fotografia ulicy Szosowej (obecnie Sobieskiego) z 1905 roku. Tym razem wykonana od strony centrum miasta:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,szosowa_200.html

W budynku na lewej krawędzi zdjęcia (tym zacienionym) była kiedyś apteka. Te dwie kamienice stoją na wylocie ulicy 3 Maja.
Slyzaba
Czy ktoś pamięta jak wyglądała elewacja superjednostki ok. '60?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/fragment...nostka_673.html

Zastanawiam się czy fotografia była wykonywana w czasie malowania bloku? Poszperam też w sieci za jakimiś archiwaliami.
Master
Slyzaba na Twojej stronie jest zdjęcie z 1977 na którym nie ma superjednostki. Więc niezrozumiałe jest pytanie jaka byla elewacja w latach 60 ...
Slyzaba
Pocztówka jest z 1977, co nie oznacza, że zdjęcie użyte do wydruku jest również z tego samego roku ;-)

Wg materiałów naszej biblioteki w 1965 roku elewacja była jasna - http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...rom=publication
sandwich
Twoja jest podobno 1965 co nie znaczy, że zdjęcie nie jest z 1980.

Nie było jeszce superjednostki.

Koniec lat 60tych to wieżowce na górze ul. Kościuszki.
Slyzaba
Jakieś małe zamieszanie się zrobiło.

Jestem za młody, żeby pamiętać kiedy budowano superjednostkę smile2.gif. Opieram się na danych z sieci: wg ŚBC w 1965 roku budynek był już z pełną elewacją (link powyżej).
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...amp;#entry68291
Master miał na myśli najprawdopodobniej pocztówkę, która była wydana w 1977:
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/srodmiescie_111.html

sandwich
CYTAT
Twoja jest podobno 1965 co nie znaczy, że zdjęcie nie jest z 1980.
- tego już w ogóle nie rozumiem smile2.gif
Leszek
Ta pocztówka na pewno korzystała ze starszego zdjęcia - skoro Królowej Jadwigi jest jednojezdniowa, a tramwaj wygląda na jednotor.
sandwich
CYTAT(Leszek @ czw, 05 sty 2012 - 12:28) *
Ta pocztówka na pewno korzystała ze starszego zdjęcia - skoro Królowej Jadwigi jest jednojezdniowa, a tramwaj wygląda na jednotor.

"To pierwszy tak poważny remont wybudowanej w 1975 roku superjednostki, w której znajduje się 240 mieszkań. "

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...e_odcienie.html

Master
CYTAT(sandwich @ czw, 05 sty 2012 - 11:03) *
CYTAT(Leszek @ czw, 05 sty 2012 - 12:28) *

"To pierwszy tak poważny remont wybudowanej w 1975 roku superjednostki, w której znajduje się 240 mieszkań. "

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...e_odcienie.html

Tramwaj jak i Krolowej J zostały zmodernoziowane ok 1976 roku po budowie HK.

Zapytałem taty w tym momencie - mówi ze SuperJednostke zbudowano ok 1976-78
Slyzaba
Dzięki za informacje - wygląda na to, że w ŚBC jest błąd w datowaniu. Przy dobrych wiatrach będę miał jeszcze potwierdzenie od właścicielki zdjęcia.
Dami7
CYTAT(Slyzaba @ czw, 05 sty 2012 - 16:23) *
Dzięki za informacje - wygląda na to, że w ŚBC jest błąd w datowaniu. Przy dobrych wiatrach będę miał jeszcze potwierdzenie od właścicielki zdjęcia.

Uroczyście oświadczam, że w latach 60-tych nie było jeszcze Superjednostki laugh.gif laugh.gif laugh.gif
W trakcie akcji ratowniczej w kopalni Gen. Zawadzki w roku 1969 na terenie, gdzie dziś stoi Superjednostka były wiercone otwory ratunkowe do zalanych wyrobisk (ostatecznie nie były potrzebne, ale to inna bajka). Superjednostka oraz dzisiejsza biblioteka (wtedy komitet PZPR-u) były wybudowane w latach 70-tych.
BARES
CYTAT
Strzemieszyce Wielkie: Kiedyś kaplica, dziś bazylika

Piotr Sobierajski

8 grudnia 1902 r. powstała w Strzemieszycach kaplica. Przebudowa na kościół kosztowała 153 tysiące rubli. Dziś kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa to bazylika

fot. Materiały Muzeum Miejskiego Sztygarka

Projekt Józefa Pomianowskiego. Do dziś brakuje jednak głównej wieży
Dwa i pół roku temu sanktuarium Najświętszego Serca Pana Jezusa w Strzemieszycach Wielkich otrzymało tytuł bazyliki mniejszej. Było to zwieńczenie dotychczasowej historii parafii, która sięga stu lat wstecz.

Mieszkańcy Strzemieszyc Wielkich i Małych starania o budowę kaplicy rozpoczęli już w 1887 roku, bo do kościoła w Gołonogu było stąd dość daleko. Plany architektoniczne kaplicy, a później kościoła, opracował architekt powiatowy z Będzina, inżynier Józef Pomianowski. Po zgodzie władz carskich kaplica powstała w latach 1900-1903. Została poświęcona 8 grudnia 1902 r. przez ks. Tadeusza Konarskiego. Otrzymała wezwanie Najświętszego Serca Pana Jezusa i Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny. W tym dniu odprawiono też pierwszą mszę świętą.

Zaraz potem powstał w tym miejscu kościół filialny parafii gołonoskiej. 26 stycznia 1911 roku władze rosyjskie wyraziły zgodę na utworzenie nowej parafii w Strzemieszycach Wielkich. 10 lutego 1911 r. dekret o jej powstaniu podpisał biskup kielecki Augustyn Łosiński.

W jej skład weszły wsie i kolonie: Strzemieszyce Wielkie, Strzemieszyce Małe, Grabocin, Kazimierz, Feliks, Ostrowy i Niemce. Patronem parafii został św. Józef. W 1911 roku pierwszy administrator, ks. Józef Zalewski kontynuował prace przy budowie kościoła parafialnego. Powstały sklepienia, wytynkowano prezbiterium i część nawy głównej, oszklono górne okna, założono kapitele i gzymsy. Z inicjatywy drugiego administratora, a potem proboszcza, ks. kanonika Franciszka Staszkiewicza w latach 1913 - 1914 wytynkowano także pozostałą część nawy głównej, oszklono resztę okien, pokryto dachówką zakrystię, wstawiono drzwi oraz położono betonową posadzkę.

Slyzaba
Czy ktoś z Was zna to miejsce w DG - kolonia domków górniczych? Na zdjęciu z 1934 jest ich ponad 10, dosyć gęsto usytuowanych. O ile można rozróżnić szczegóły to domy są na etapie budowania (zadeskowane okna etc.)

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kolonia,...iczych_736.html
Nie jest to kolonia Matheron przy starej Pogorii...

Leszek
A nie jest to Staszic? Domy przy skrzyżowaniu ze światłami wyglądają podobnie.
Slyzaba
Wszystko na to wskazuje (nie wiem dlaczego, ale nie mogę użyć znacznika IMG dla fotek od Darka Nowaka):

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2000/20000813_20...s_staszica+.jpg

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_1970/19740801x01...ca-willowa+.jpg

Leszku - co to może być za konstrukcja z prawej części fotografii?
Leszek
BTW, przy prawej krawędzi zdjęcia widać chyba słup kolejki piaskowej Redenu - jeśli tak, zdjęcie byłoby robione od strony stacji Staszyc.

Edit: widzę, że odpowiedziałem na Twoje pytanie smile2.gif
Slyzaba
Leszek - gdybyśmy mieli na forum opcję 'Pomógł' to ode mnie miałbyś już sporo kliknięć ;-). Dzięki!
Slyzaba
Forumowicze,

Miło mi poinformować, że dzięki Leszkowi udało się rozwiązać tajemnicę jednego ze zdjęć na www.dawnadabrowa.pl . Chodzi o fotografię przedstawiającą cyrk Staniewskich w Dąbrowie Górniczej: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/cyrk,sta...niczej_579.html

Udało się zidentyfikować miejsce, w którym cyrk dawał przedstawienia. Jeszcze tylko zestawienie stare/nowe:

Dodatkowo zgadza się wyjątkowo ozdobna struktura bocznej ściany budynku. Cyrkowy namiot był rozbity na tyłach Pałacu Kultury Zagłębia. M.in. w obrębie starej siedziby TPSA.

sandwich
Ale do tego nie trzeba było porownywać fotografii. Wystarczyło zapytać kogoś kto wtedy był dzieckiem lub rodzicem. biggrin.gif
Leszek
Ale tak to żadna frajda laugh.gif

A tak serio - nie mam niestety wśród znajomych z Dąbrowy osób w wieku +80 lat, a nawet gdyby - takie szczegóły zacierają i przeinaczają się w pamięci. Kilka lat temu rozpytywałem kilka starszych osób na temat przedwojennych kopalń, padały stwierdzenia w rodzaju "no tak, była gdzieś w tej okolicy". Tyle to i ja wiedziałem wink.gif
maseur
CYTAT(Leszek @ pią, 20 sty 2012 - 08:17) *
takie szczegóły zacierają i przeinaczają się w pamięci.

dokładnie, niestety moi obydwaj dziadkowie juz nieżyją , a co prawda mój ojciec dobija dopiero 60-tki ale jak go wypytuję o jakieś wspomnienia z dzieciństwa często nie jest w stanie odpowiedzieć mi rzeczowo sad.gif
Slyzaba
Nie znam niestety żadnych mieszkańców Dąbrowy, którzy mogliby opowiedzieć o dawnej Dąbrowie...
Kto z nas za 30 lat będzie pamiętał o TIP-TOPie? ;-)
Mały77
CYTAT(Slyzaba @ sob, 21 sty 2012 - 00:39) *

Albo o Kaskadzie i Świcie ... lokalach kultowych kiedyś wink.gif
Slyzaba
Udało się odczytać tekst na ścianie Huty Bankowej z poniższej fotografii:

Das deutsche Volk marschiert und marschierst mit. Denn es ist dein Schicksal, dein Los, dein Glück und deine Größe.
Naród niemiecki maszeruje a ty maszerujesz z nim. To twoje przeznaczenie, twój los, twoje szczęście i twoja wielkość.

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/swastyka...nkowej_753.html

yaku
Coś tutaj napisze bo myślę, że to może Was zainteresować:

Pierwszym mieszkańcem domku sąsiadów , przemiłych 100- letnich staruszków był Zygmunt Cieplak ojciec naszej pani Danusi. Wspaniali i ciepli ludzie , Pan Mirosław zwany przez bliskich Sławem zmarł 2 lata temu a Pani Danusia wyjechała do córki za granicę.
Starsi mieszkańcy Staszica zapewne pamiętają lwiątka hasające po ogrodzie.
Takie niecodzienne obrazki widywało się bo pan Sław był dyrektorem Zoo chorzowskiego i wraz z żoną wychowywali małe dzikie zwierzątka w razie potrzeby u siebie w domu.

Ojciec Pani Danusi to był niezwykły człowiek, myślę, że wielu takich jak on zabrała nam wojna.

Pierwszy gospodarz domu CIEPLAK Zygmunt

* (ur. 06.04.1890 w Dąbrowie - zm. 22.02.1942 w Mauthausen-Gusen) Od 1911 roku w zawodzie nauczyciela a od 1915 kierownik szkoły w Dąbrowie. Aresztowany po strajku w 1917 roku, który objął swym zasięgiem cały teren austriackich władz okupacyjnych. Podczas I wojny światowej organizował oddziały Milicji Ludowej.

Był Prezydentem Dąbrowy Górniczej w okresie od 07.01.1928 r. do 28.01.1929 roku.

Wraz z Cezarym Uthke przywieźli z Wiednia plany zabudowy willowej w dzielnicy "Staszic" na osiedlu Legionowo. Cezary Uthke był architektem i to dzięki nim powstał dzisiejszy Staszic. Domy jak na owe czasy były niezwykle starannie i nowatorsko zaprojektowane. Do dnia dzisiejszego spełniają doskonale swoje funkcje mieszkaniowe.1-go września 1939 roku wraz z Teofilem Trzęsimiechem i Janem Cupiałem, zorganizowali oddziały milicji, które miały zapobiegać szerzeniu się paniki wojennej. Aresztowany przez Niemców w lutym 1940 roku. Zginął w obozie koncentracyjnym Mauthausen-Gusen.

Pisze to bo widzę jak wraz z tymi ludźmi odchodzi w zapomnienie historia, która nie powinna być zapomniana.
Leszek
Kościół na Staszicu w czasie budowy (1957 rok) - zdjęcie z allegro.

Slyzaba
yaku - niesamowita historia! Czyli pan Sław (Mirosław), mąż córki prezydenta Cieplaka, trzymał 'od czasu do czasu' dzikie zwierzęta w domu na Staszicu?

Sprawdziłem historię chorzowskiego ZOO i żaden z dyrektorów nie miał na imię Mirosław...?
Możesz ulokować te dane w jakimś okresie czasu? Mogę spytać skąd te informacje? Za fotkę lwiątek na Staszicu oddałbym wszystko smile2.gif
Dami7
CYTAT(Mały77 @ sob, 21 sty 2012 - 12:34) *
CYTAT(Slyzaba @ sob, 21 sty 2012 - 00:39) *

Albo o Kaskadzie i Świcie ... lokalach kultowych kiedyś wink.gif

Ja będę pamiętał - jeśli dożyję wink.gif
"Świt" to historia najnowsza. Przedtem był bar "Popularny". O, ten to był kultowy laugh.gif
maseur
CYTAT(Leszek @ nie, 22 sty 2012 - 21:03) *
Kościół na Staszicu w czasie budowy (1957 rok) - zdjęcie z allegro.

Leszek, jesteś w posiadaniu samego skanu tego zdjęcia czy masz odbitkę ?
Leszek
Mam tylko skan z opisu aukcji.
yaku
Ok będzie i fotka bo widziałam taką . Pan Sław mi ją kiedyś pokazał więc wiem , że jest.

Co do umiejscowienia tej historii w czasie widzisz będę miała trochę kłopotu bo niestety nie został już tutaj nikt z rodziny.
Popytam sąsiadów [ starsze roczniki ] i dowiem się dokładnie bo to było chyba zanim się urodziłam.
Myślę , że czasowo był to gdzieś lata 50- może 70 hehe wiem ,ze dość duży rozrzut czasowy ale obiecuję zrobić wywiad po wsi:-)

Naprawdę się cieszę , że Cię to zainteresowało bo niesamowici ludzie...mimo podeszłego wieku opowiadali mi piękne historie, pięknie żyli i to wszystko praktycznie zabrali do grobu....
DużoWIe
Może trafiłem do dobrego tematu

Zagłębiacy Pamiętają!

Dla kiboli Zagłębia Sosnowiec z Gołonoga, pamieć o bohaterach narodowych to nie tylko pusty slogan. Po raz kolejny kibole posprzątali groby powstańców na cmentarzach w Dąbrowie Górniczej. Zapaliliśmy również znicze w barwach naszego ukochanego klubu.

Zdjęcia jak i cały opis znajdziecie u Nas na stronie
http://www.fanatycznygolonog.pl/news/cze/
Slyzaba
Chłopaki - poklikałem na Waszej stronie. Jeśli malujecie graffiti tylko za pozwoleniem właścicieli ścian to skąd zamazane twarze i odwracanie się od aparatu fot.??

CYTAT
Dzielnice możesz wspierać również finansowo!Dzielnica im większe ma konto tym więcej może działać! Wpłaty można dokonywać na konto: 23 1160 2202 0000 0001 2014 4008.
- macie jakąś formę prawną działalności? smile2.gif
DużoWIe
Nie każdy musi pozować do zdjęć a nawet Cię może zaskocze są ludzie którzy robią coś bezinteresowanie i za własną kase.
Chyba że sugerujesz coś?

Nie nie mamy formy prawnej.
Mały77
CYTAT(Leszek @ pon, 23 sty 2012 - 09:55) *
Mam tylko skan z opisu aukcji.

Hmmm - a może jest gdzieś w UM jakiś wydział, urzędnik, który śledziłby takie portale lub któremu można by było zgłaszać takie aukcje i w imieniu mieszkańców DG kupował takie przedmioty?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.