Slyzaba
Wed, 15 May 2013 - 08:30
Wiesz, jak mnie zmotywować :)Zaraz wezmę się za Starowiejską - dziękuję!
Tutaj są 'wstrzelone' fotki - wóz stoi przy wagoniku z węglem
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kopalnia...,paryz_755.html http://dawnadabrowa.pl/fotografia/brama,wj...,paryz_761.html
Slyzaba
Fri, 24 May 2013 - 20:39
Mamy na forum kogoś z Korzeńca lub okolic Zielonej? Dostałem maila, że stare tabliczki z nazwami ulic są na ulicy Krzynówki (prostopadła do Robotniczej):
https://maps.google.pl/maps?q=Robotnicza,+D...,265.28,,0,2.16
Bathurst
Fri, 24 May 2013 - 20:42
Konopnickiej to dawna Reymonta - czy ktoś potwierdzi? Znalazłem tabliczkę, trochę zamazana ale chyba napisane Reymonta
Slyzaba
Fri, 24 May 2013 - 21:34
W moim spisie nie mam tych ulic -
http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej . Co oczywiście wcale nie oznacza, że Konopnicka nie mogła być Reymontem. Niestety map z dawnymi nazwami - polskimi - ulic mamy jak na lekarstwo...
Co ciekawe - na Konopnickiej jest sporo białych tabliczek z nazwą Konopnicka. Założyłem z góry, że ta ulica nazywała się tak 'od zawsze'. Wrzuć na forum - zobaczymy, jak to wygląda.
Leszek
Fri, 24 May 2013 - 23:49
Konopnickiej nosiła tę nazwę już przed wojna w każdym razie.
kusmanek
Fri, 24 May 2013 - 23:52
W spisie nie ma też ulicy 11 Listopada, dawniej Armii Ludowej. Co ciekawe zachowała się nawet tabliczka -dzisiaj zobaczyłem ją z balkonu

Jutro zrobię zdjęcia, to prześlę

Gdzieś w domu miałem kiedyś plan miasta, na którym kilka ulic miało stare nazwy. Muszę go w końcu poszukać.
Leszek
Fri, 24 May 2013 - 23:53
Aha, i według monografii Długoborskiego ulica Konopnickiej została wybudowana w 1928 roku pod tą właśnie nazwą...
prezes
Sat, 25 May 2013 - 01:07
uzupełniając spis ulic dodam na podstawie mapy PPWK Dąbrowy górniczej z 1990r.:
jest -> była
1. końcowa część Piłsudskiego od Parkowej do Huty -> Aleja Przyjaźni
2. Jaworowa -> M. Nowotki
3. Górnicza -> Augustynika
4. M Białostockiego -> W. Wasilewskiej
5. Armii Krajowej -> Armii Czerwonej
6. Związku Orła Białego -> Ząbkowicka
7. Hallerczyków -> P. Findera
8. K. I. Gałczyńskiego -> 22 Lipca
Bathurst
Sat, 25 May 2013 - 07:11
Na razie zdjęcie z telefonu - podjadę tam z aparatem to wrzucę później w lepszej jakości

Uploaded with
ImageShack.us
nddg
Sat, 25 May 2013 - 08:58
Slyzaba
Sat, 25 May 2013 - 09:20
Leszek - dzięki za potwierdzenie.
prezes - zaraz uzupełnię spis (chyba nawet mam tą mapę gdzieś - muszę ją poszukać)
kusmanek - uzupełnię i z góry dziękuję za foto tabliczki
Bathurst - na tabliczce ewidentnie jest Reymonta... Zastanawiam się jak to możliwe? Tutaj również dziękuję z góry za foto
nddg - wywołałem Cię tym pytaniem o Korzeniec ;-). Szukałem w Twoich linkach nawiązania do nazwy ulicy z Reymontem ale nie znalazłem. Zakładamy, że tabliczka od Bathursta jest autentyczna i nie jest żartem jakiegoś mieszkańca?
kusmanek
Sat, 25 May 2013 - 23:15
Wstawiam zdjęcie ze starą i nową nazwą obecnej ulicy 11 Listopada:

Warto jeszcze dodać że ta ulica w czasach hitlerowskiej okupacji nosiła nazwę
Geländeweg (wg. planu Dąbrowy z 1940 roku).
Bathurst
Sun, 26 May 2013 - 11:58
w lepszej jakości

Uploaded with
ImageShack.us
paw74
Sun, 26 May 2013 - 15:17
a ja mam cos takiego
Bathurst
Sun, 26 May 2013 - 18:35
paw74 - gdzie robiłeś to zdjęcie?
Bathurst
Sun, 26 May 2013 - 20:38
ul. Wygiełzów - Ząbkowice
50.384498, 19.269576
paw74
Sun, 26 May 2013 - 22:06
na obecnej Hallerczyków ,tabliczka luźno leżąca, na niektórych starszych domach jeszcze wiszą
olo
Mon, 27 May 2013 - 20:21
Patron ulicy wprawdzie nie zmieniony ale jej pierwsza część tak. "Kolonja ..."
Slyzaba
Tue, 28 May 2013 - 12:06
Nie było mnie kilka dni i super tabliczki się pojawiły!
Bathurst
Sun, 02 Jun 2013 - 13:11
Mam nowe tabliczki

ale to wieczorkiem.
Teraz o pewnej mapie topograficznej z DG o której jeszcze nigdy nie rozmawialiśmy a szkoda bo jest z bardzo istnego dla miasta okresu. Pomóżcie uzupełnić w komentarzach listę którą znajdziecie w poście
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...-na-jednym.htmlsprawdzałem - kopiując z bloga mapę z powodzeniem można ją odczytać. Jeśli nie to wstawię link wieczorem do dokładniejszej wersji
Leszek
Sun, 02 Jun 2013 - 13:59
Conieco naskrobałem
Bathurst
Sun, 02 Jun 2013 - 14:04
Dzięki Leszek - przeczytałem
Nazwy szybów górniczych i nazwy kopalń powoli doprowadzają mnie do płaczu
Leszek
Sun, 02 Jun 2013 - 14:11
Ale to przecież proste jest

Tylko trzeba pamiętać o błędach na mapach

W razie wątpliwości chętnie pomogę.
Slyzaba
Sun, 02 Jun 2013 - 15:33
Bathurst - ale zdobycz !!!
Mogę tą mapę u siebie opublikować???
Bathurst
Sun, 02 Jun 2013 - 19:38
Jasne Sylwek
Obiecane nowe zdobycze w postaci starych tabliczek
dzisiejsza ul. Konstytucji w Antoniowie to dawna ul. Mostowa

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.usTo spowodowało żywsze bicie mojego serca - kompletne zaskoczenie. Ulica Spacerowa to dawna ul. Piła- Ujejska. Dokładnie tak jak stara nazwa osady. Nie przypuszczałem że mogła istnieć taka ulica, że nazwa tej osady przetrwa pod postacią tabliczki.
Tych tabliczek podejrzewam w okolicy jest więcej ale brat mnie już poganiał i musiałem jechać dalej

Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us
Vanco
Sun, 02 Jun 2013 - 20:09
Gdybyś wcześniej wyrobił normę (km/h) to mielibyśmy więcej czasu, a tak musieliśmy nadrabiać
Slyzaba
Sun, 02 Jun 2013 - 22:12
Vanco, Bathurst - dzięki śliczne za kolejne upolowane zdobycze ! Muszę wybrać się kiedyś 'na rewiry'
motonita2002
Wed, 05 Jun 2013 - 20:08
Przeglądając portal Naszemiasto.pl natrafiłem na bardzo interesujący wątek:
ARCHWIUM ROMANA KULEJAEDIT:
Już wiem, pierwsze miejsce to widok na okolice węzła Aleja Róż przy DK 94, patrząc od strony obecnej Szkoły Podstawowej nr 20. Widać doskonale obecny budynek Dyrekcji ALBA, a także obecnego Urzędu Skarbowego, jak również budowany wieżowiec SILMY.
Leszek
Wed, 05 Jun 2013 - 21:42
Świetne zdjęcia

Na zdjęciu 14 w głębi widać elektrownię kopalni Flora. A na 1 i 3 szyb Jakub KWK Czerwone Zagłębie (wygląda jak wieża ciśnień).
Bathurst
Wed, 05 Jun 2013 - 21:56
jeśli chodzi o zdjęcie 14 to wykonane jest z miejsca gdzie dzisiejsza Piłsudskiego/ Królowej Jadwigi przecina się z torami do DZN?
Leszek
Wed, 05 Jun 2013 - 21:58
Tak.
Bathurst
Tue, 11 Jun 2013 - 01:41
Trochę wspomnień dawnych dźwięków, zapachów i obrazów z Gołonoga lat 80-tych XX wieku.
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.htmlMoże ktoś pamięta jeszcze coś charakterystycznego z tego ( i wcześniejszego) okresu?
Bathurst
Fri, 14 Jun 2013 - 23:50
Wczoraj mieliśmy odpust w Gołonogu - to ponad stuletnia tradycja. Trochę się rozwinąłem z tej okazji.
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...tarczuchem.html
Slyzaba
Fri, 21 Jun 2013 - 11:04
Robię powoli porządki w tabliczkach
- za chwilę wrzucę Armii Ludowej
- Wygiełzów: czy ktoś może zrobić zdjęcia wiszących tam tabliczek? Obecnie Hallerczyków w Ząbkowicach
- co z tabliczką Reymonta na Konopnickiej? Bathurst - gdzie dokładnie zrobiłeś do zdjęcie? Nie wiem, co myśleć w tej sprawie... żadne źródło nigdzie nie podaje Reymonta.. :|
Bathurst
Fri, 21 Jun 2013 - 11:27
CYTAT(Slyzaba @ pią, 21 cze 2013 - 11:04)

Bathurst - gdzie dokładnie zrobiłeś do zdjęcie? Nie wiem, co myśleć w tej sprawie... żadne źródło nigdzie nie podaje Reymonta.. :|
dokładnie na przeciwko wejścia do ogródków działkowych. Budynek z obejściem nieco zaniedbany, na podwórku wolno biegające kozy.
Na google street też są te kozy, he he
Slyzaba
Fri, 21 Jun 2013 - 11:38
Cała DG wie, który to domek z kozami
Bathurst
Fri, 21 Jun 2013 - 19:24
Cóż Reymonta rozwaliła system
Chyba że właściciel posesji to jakiś fan jego pisarstwa. W każdym razie ja jej tam nie przywiesiłem, aż takim jajcarzem nie jestem
fanSte
Sun, 23 Jun 2013 - 23:35
http://www.tinypic.pl/?&fn=xdl5wp9bm0e...p=upload_resultmam troche fajnych rzeczy o dg, jesli ktos ma mozliwosci mozemy to powielic, nie pozyczam oryginalow
Slyzaba
Sun, 23 Jun 2013 - 23:50
Hej fanSte - pod Twoim linkiem jest tylko info:
CYTAT
Pliki zostały wgrane na serwer
Bathurst
Mon, 01 Jul 2013 - 17:48
W latach 90-tych tam była dyskoteka
muzzy
Mon, 01 Jul 2013 - 18:11
Pawilon był na końcu głównej alejki - pod koniec lat 90 można tam było pograć w bilard, o ile dobrze pamiętam.
Slyzaba
Mon, 01 Jul 2013 - 18:50
Dokładnie o tym pawilonie myślałem - dzięki chłopaki za informacje!
Aktualnie jest tam chyba jedynie resztka utwardzonej powierzchni.
Bathurst
Tue, 02 Jul 2013 - 20:52
Ciekawa wzmianka historyczna ze strony Darka Nowaka. Dzisiaj mija 18 lat, gdy na Hucie Katowice uruchomiono tzw COS czyli linię Ciągłego Odlewania Stali.
CYTAT
DZISIEJSZY DZIEŃ TO : 2.7.2013 r.
Z HISTORII MIASTA: . . . . . . # rok 1995 - Rozruch pierwszej linii ciągłego odlewu stali COS w Hucie Katowice . . . . .
http://www.dabrowa.pl/
Slyzaba
Tue, 09 Jul 2013 - 22:26
Ponoć to grupa urzędników z DG. Nie kojarzę takiego budynku - może w Sosnowcu?
http://imageshack.us/photo/my-images/856/1gf8.jpg/
Slyzaba
Tue, 16 Jul 2013 - 19:00
Foto z Katowic:

'Ufo' wygląda identycznie, jak to zacumowane przy Pogorii I - czy ktoś wie, czy to ten sam obiekt?? Czy wiecie coś o ufo, poza tym, że były tam dyskoteki?
Bathurst
Tue, 16 Jul 2013 - 19:40
Ufo prawdopodobnie to samo co w parku w Chorzowie - gdzieś o tym było swego czasu na Eksploratorach. Tam poszukaj. Ufo należało/należy do gościa który w latach 90-tych miał ośrodek, parking płatny przy plaży miejskiej na Pogorii I oraz restaurację Maxim naprzeciwko dzisiejszego Fraca w Gołonogu - kiedyś to była restauracja ( ?!) "Kaskada". Pan miał na nazwisko Wawer. Gdy pracowałem u niego będąc nastolatekiem w charakterze parkingowego w jakieś wakacje w ww już latach 90-tych, to ludzie pracujący u niego mówili, że ma ambicję przejąć każdy ośrodek nad Pogorią I a jak się da to całe jezioro. Tych mocarstwowych planów chyba nie udało się zrealizować.
Nie wiem z którego roku masz zdjęcie okraglaka ale wczoraj prezentował się tak:

Uploaded with
ImageShack.uszacumowany przy NW brzegu
Slyzaba
Tue, 16 Jul 2013 - 20:10
Dzięki Bathurst! Muszę pogłówkować, jak dotrzeć do właściciela... Może ma jakieś stare fotki. Ciekawe, jak je przewozili - jakaś spora platforma to musiała być...
Wśród ponad 2000 foto na mojej stronie ani jedno nie przedstawia tego 'cudu' - ciekawe...
Link do super fotek Arizony (chorzowska nazwa)
http://www.eksploratorzy.com.pl/viewtopic....=105926#p105926 .
Szerokość okien Arizony większa niż w Kaskadzie - ciekawe czy to ten sam egzemplarz...
Bathurst
Tue, 16 Jul 2013 - 20:17
CYTAT(Slyzaba @ wto, 16 lip 2013 - 20:10)

Dzięki Bathurst! Muszę pogłówkować, jak dotrzeć do właściciela..
http://www.restauracjamaxim.pl/kontakt.phphe, he poznaję gościa na zdjęciach, przenieśli się na Łęknice
Slyzaba
Tue, 16 Jul 2013 - 21:11
avanti!
ps. dzięki śliczne!
mawwm
Wed, 17 Jul 2013 - 09:00
CYTAT(Bathurst @ wto, 16 lip 2013 - 19:40)

Ufo prawdopodobnie to samo co w parku w Chorzowie - gdzieś o tym było swego czasu na Eksploratorach. Tam poszukaj. Ufo należało/należy do gościa który w latach 90-tych miał ośrodek, parking płatny przy plaży miejskiej na Pogorii I oraz restaurację Maxim naprzeciwko dzisiejszego Fraca w Gołonogu - kiedyś to była restauracja ( ?!) "Kaskada". Pan miał na nazwisko Wawer. Gdy pracowałem u niego będąc nastolatekiem w charakterze parkingowego w jakieś wakacje w ww już latach 90-tych, to ludzie pracujący u niego mówili, że ma ambicję przejąć każdy ośrodek nad Pogorią I a jak się da to całe jezioro. Tych mocarstwowych planów chyba nie udało się zrealizować.
Nie wiem z którego roku masz zdjęcie okraglaka ale wczoraj prezentował się tak:
Błędne dane - gość nazywa się G*yc i kolejny dzierżawiony przez siebie ośrodek na Pogorii I doprowadza do ruiny. Gromadzi przedziwne konstrukcje - zjeżdżalnie, stare łodzie i samochody no i oczywiście wspomnianą "Arizonę" czy tez "Okrąglak" z parku Chorzowskiego. W kontaktach jest on powiedzmy oględnie trudny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.