Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
eszogo1970
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.
Alpin
CYTAT(eszogo1970 @ pią, 16 mar 2012 - 11:46) *
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.

Fotografia szkoły

Budynek dawnej szkoły specjalnej nr 9 przy ul. Konopnickiej 36 został wybudowany w latach 1929-30 i sądząc po tych 3 oknach z boku, to ten budynek może widnieć na tej fotografii.
Slyzaba
Alpin&eszogo1970 - strzał w dziesiątkę! Dziękuję bardzo. Szukałem tego budynku przy Królowej Jadwigi. Dąbrowa była wtedy dużo bardziej 'przejrzysta' - niższa zabudowa i mniej drzew.
Zaraz zaktualizuję opis na stronie. Pozwala to od razu zawęzić datowanie zdjęcia - super! Szkołę wybudowano w latach 1929-1930. Biały kolor może sugerować albo etap budowy (z czego wtedy budowano? cegła? pustaki?) albo niedawno pomalowaną elewację.
Ewcia B
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice
Slyzaba
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/powszech...ickiej_776.html
Ewcia B
Tak to było przedszkole do którego chodziłam.Ochronka o której pisałam wcześniej mieściła się miedzy szkołą nr 7 (obecne gimnazjum) a kościołem
Dami7
CYTAT(Ewcia B @ pią, 16 mar 2012 - 11:55) *
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice

Do "piątki" chodziła moja Mama (mieszkała wtedy w kamienicach na Zielonej). "Dziewiątka" mieściła się w budynku obecnie zajmowanym przez Politechnikę. "Siódemka" - tak, jak piszesz - była w budynku dzisiejszego Gimnazjum nr 1. A budynek ochronki zdaje się stoi do dzisiaj - jest to budynek z czerwonej cegły, węższym bokiem przy ulicy Kr. Jadwigi (właścicielem jest chyba parafia MBA i jest on wykorzystywany w celach komercyjnych).
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.
Ewcia B
Rozpoczynałam naukę w 1955 roku.Rozpoczęcie szkoły było jeszcze na placu pózniejszej szkoły Nr 9 Nauka już w budynku obecnego gimnazjum.http://www.gimnazjum1.home.pl/index.php?id=101 Link dotyczy histori omawianego budynku
Slyzaba
Ewcia B&Dami 7 - dzięki za informację. Muszę spisać te informacje w przyszłej sekcji na dawnadabrowa.pl, opisującej szkoły w DG.

CYTAT
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.

- napisałem maila do sekcji Socrealizmu. Zobaczymy czy odpiszą smile2.gif
eszogo1970
[quote name='Slyzaba' date='pią, 16 mar 2012 - 14:33' post='69832']
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?

Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?
Slyzaba
eszogo1970 - może aktualni właściciele budynku mają jakieś informacje?

Co do przebiegu torów kolejowych do samego centrum miasta (dworzec był na terenie obecnego Placu Wolności) - mam nadzieję, że poniższy wycinek mapy sporo wyjaśni smile2.gif

Link do całej mapy dostępny w treści opisu mapy: http://dawnadabrowa.pl/mapa/czesc,mapy,,,p...up:,28_635.html
Leszek
CYTAT(eszogo1970 @ nie, 18 mar 2012 - 21:54) *
Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?
Torowisko końcowego odcinka DŻID przed przeniesieniem dworca odgałęziały się od wiedenki mniej więcej w okolicy dzisiejszego wiaduktu na przedłużeniu Łańcuckiego, biegły skosem między torami a dzisiejszą ulicą Kraszewskiego (do dziś widać jej przebieg - działki są skośne, biegnie tam ścieżka), przekraczały dzisiejszą ulicę Poniatowskiego - moim zdaniem pozostałością nasypu kolejowego jest pagórek na "Plantach" między Poniatowskiego i Kopernika (z barierką na górze), tudzież nasyp na którym stoją garaże, biegnąc jeszcze pewien czas w tym samym kierunku, a następnie zakręcały w prawo, przyjmując równoleżnikowy przebieg i dochodząc do dworca.Schematycznie (rączka się trzęsła, dlatego linia taka niepewna wink.gif ) wyglądało to tak:Widzę, że Sylwek mnie ubiegł :)Na tej mapie widać nasyp po początku odgałęzienia DŻID, natomiast tory zostały już wówczas połączone z bocznicą do Staszica i Flory.
Slyzaba
To kolejne pytanie jeśli mogę smile2.gif
Czym jest ta dziwna 'grzybkowa' kontrukcja kilka metrów na prawo od kiosku Ruchu? Na powiększeniu wygląda jakby była oszklona więc odrzuciłem pomysł karmnika dla ptaków.

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pkz,po,u...owych_1000.html
rapi79
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Slyzaba
Wrzucam powiększenie - może komuś coś się jeszcze przypomni:

Eszogo - wracając do budynku przy Konopnickiej 13 (naprzeciwko budynku szkoły przy Konopnickiej 36), to znalazłem info na ich stronie:

CYTAT
Podwaliną dla Zespołu Szkół Specjalnych Nr 6 była - powstała w 1932 - siedmioklasowa szkoła rozwojowa mająca swoją siedzibę w budynku przy ul. Konopnickiej 13.
W roku 1939 r. szkoła liczyła 5 oddziałów. Wybuch wojny spowodował zawieszenie działalności szkoły.

Wygląda więc na to, że najpierw była tam szkołą a dopiero potem przedszkole.
eszogo1970
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku. Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).
Leszek
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść wink.gif

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 18:41) *
Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).

W którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?
eszogo1970
CYTAT(Leszek @ pon, 19 mar 2012 - 20:13) *
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść wink.gifW którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?
Idziesz ul. Krasińskiego od skrzyżowania z Poniatowskiego tak jak wymalowałeś czerwoną linią i po wejściu na ścieżkę pomiędzy domy prowadzącą do torów na teren planowanego za Gierka dworca znajdziesz fundamenty tego wiadukciku. Zaznaczyłem na niebiesko.http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidOj nie weszła mi mapka z zaznaczonym wiaduktem na Kraszewskiego . Leszku co do zdjęcia chłopców na wycieczce przy wiadukcie w Gołonogu to miałeś rację, to wiadukt na Pogorii. Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
Leszek
Link do zdjęcia: http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzid

Dzięki, obadam w najbliższym czasie.

A wiadukt istotnie tylko z tego powodu jeszcze stoi - kolejny (nad Pogorią i dawną koleją piaskową) rozebrano kilka lat temu, z tego co pamiętam, tak wtedy podawał jakiś człowiek z PLK.

Mam ten wiadukt/przepust na dwóch mapach, sugerują, że dołem płynął Rów Florowski.
Slyzaba
CYTAT
Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
- eszogo: możesz mi napisać dokładnie jak tam dojść? Wybiorę się z aparatem i pstryknę kilka fotek.

CYTAT
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Rapi79 - na powiększeniu nie widać żadnych postaci... Chyba, że były im robione fotografie przy budowach, w zakładach pracy etc.

eszogo1970
Sylwek to jest ten wiadukt który widać z peronu stacji PKP w Gołonogu patrząc w kierunku na Ząbkowice. Jest on w odległości 1,5 km od przejazdu w Gołonogu. Idź drogą z płyt betonowych( od strony prawej patrząc na Ząbkowice ) i dalej ścieżką wzdłuż torów to zobaczysz jeszcze ładne mostki kolejowe przerzucone nad rzeczką, gdy dojdziesz do będącego w naszym zainteresowaniu wiaduktu zobaczysz owe zamurowane łuki częściowo zasypane ziemią z nasypu. Zazwyczaj ostrzega się, że wchodzenie na taki obiekt" grozi śmiercią lub kalectwem" ale w tym przypadku można sobie darować kalectwo i zostawić tylko śmierć. Wiadukt wyłożony zbutwiałymi deskami. Można przejść z jednej strony na drugą po podkładach ale również można z nich spaść na trakcję wiszącą poniżej. Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.

Dami7
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").
Slyzaba
CYTAT

poniżej odpowiedź z Muzeum Zamoyskich:

CYTAT
Witam.
W odpowiedzi na zapytanie informuję, że nie posiadamy w naszych zbiorach panoramy Dąbrowy Górniczej. Jakkolwiek tematyka górnicza w sztuce jest bogata, dotyczy raczej portretów przodowników pracy lub scen rodzajowych z górnikami rozgrywających raczej w anonimowych przestrzeniach.
Sławek Grzechnik
Muzeum Zamoyskich
Slyzaba
Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy ktoś z Was zna poprzednią nazwę Majakowskiego?
Układ przypomina chyba najbardziej właśnie tą część miasta. Z tego, co pamiętam, to na Majakowskiego są jeszcze takie niskie, ceglane domy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html

Leszek
To faktycznie jest Majakowskiego - wcześniej nazywała się Księdza Biskupa Bandurskiego (i to jeszcze po wojnie).
olo
CYTAT(Dami7 @ pon, 19 mar 2012 - 23:19) *
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").

Będąc łebkami przechodziliśmy pod wiaduktem takimi małymi tunelikami, służącymi za rów wodny, . Ależ to były emocje. Była taka krótka chwila, kiedy skałkowcy amatorzy tam trenowali.
Leszek
Wspinacze atakowali też wieżę transformatorową jak pamiętam smile2.gif
prezes
aleście mnie zmylili pisząc kilka postów wcześniej o jakimś mostku przy Krasińskiego... mieszkam tu i nie mogłem w żaden sposób zakapowac o co chodzi... zmieńcie to jeśli można na Kraszewskiego bo strasznie wprowadza w błąd smile2.gif
eszogo1970

Sorry... oczywiście chodzi o ul. Kraszewskiego a nie jak błędnie podałem Krasińskiego. Miałem na tej ulicy ciotkę i w rodzinie używa się starej nazwy tj. Gminna.
Slyzaba
Może to nie najgorsze miejsce do opublikowania 1000 zdjęcia na www.dawnadabrowa.pl smile2.gif ?

Szpital św. Wincentego (hutniczy) w 1925 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szpital,...iczej_1030.html
Leszek
Gratuluję pierwszego tysiączka smile2.gif

W uzupełnieniu do zdjęcia - bonusik, mapa z zaznaczonym szpitalem (a ściślej z obydwoma szpitalami):

A teraz spójrzcie na dzisiejszy szpital, obiekt zaznaczony elipsą - czy on się przypadkiem nie pokrywa z dawnym szpitalem Św. Wincentego? Ciekawe czy wykorzystano fundamenty? Zresztą budynek na południowy wschód od niego też ma swój odpowiednik na starym planie...

Slyzaba
Dzięki za miłe słowa.
Super jest ta mapa!!! Dodatkowo z nazwami ulic! Jeśli masz większą próbką to jestem pierwszy chętny smile2.gif

Nie mam żadnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba było by nałożyć ww. mapę ze współczesną i ocenić wtedy, czy stoją dokładnie w tym samym miejscu.

Może ktoś z forum pamięta budowę obecnego szpitala?

joki
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 16:12) *
Nie mam żadnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba było by nałożyć ww. mapę ze współczesną i ocenić wtedy, czy stoją dokładnie w tym samym miejscu.

nałożyłam tę mapkę na obecny widok z zumi, może Wam się przyda smile2.gif

Uploaded with ImageShack.us
Slyzaba
Czy możliwe, że część obecnych zabudowań szpitala nie było budowanych od fundamentów? W sumie trzy duże budynki się niemal idealnie pokrywają.

Dzięki joki za grafikę.
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 20:17) *
Czy możliwe, że część obecnych zabudowań szpitala nie było budowanych od fundamentów? W sumie trzy duże budynki się niemal idealnie pokrywają.

Dzięki joki za grafikę.

Ten trzeci budynek też jest szpitalem, św.Barbary.
Leszek
TADAM!!! biggrin.gif

CYTAT
W 1880 roku Towarzystwo Francusko- Włoskie, właściciel kopalni "Paryż", wybudowało 20-łóżkowy szpital św. Barbary, którego uroczyste otwarcie nastąpiło 15 stycznia 1882 roku. Personel szpitala stanowili jeden lekarz, dwóch felczerów i pięć osób obsługi. Był to piąty obiekt szpitalny w Zagłębiu a czwarty w górnictwie . Mury i fundamenty tego szpitala służą do dzisiaj, będąc częścią chirurgii ogólnej.

Niestety, przy okazji szpitala Wincentego nie wspominają o budynku. Ale biorąc pod uwagę zawarty w tym tekście błąd ('Inne Towarzystwo Francusko-Włoskie') brak wzmianki może nic nie znaczyć, nie przesądzałbym, że nie tylko fundamenty, ale i mury nie przetrwały do dziś.

Źródło
olo
CYTAT(Slyzaba @ wto, 20 mar 2012 - 20:14) *
Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy ktoś z Was zna poprzednią nazwę Majakowskiego?
Układ przypomina chyba najbardziej właśnie tą część miasta. Z tego, co pamiętam, to na Majakowskiego są jeszcze takie niskie, ceglane domy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html

Wybrałem się na poszukiwania i odnoszę wrażenie, że budynki są podobne. Co wy na to? foto aleje
Slyzaba
Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
olo
CYTAT(Slyzaba @ pią, 23 mar 2012 - 23:42) *
Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
Po powiększeniu fragmentu domu po prawej, jego gzyms wydaje się niemal identyczny. Porównywałem na miejscu z wydrukowanym zdjęciem.
Slyzaba
Rzeczywiście - nie zwróciłem na to uwagi. Skadrowałeś zdjęcie idealnie z tym z '35!
Ciekawostka - to zdjęcie jest w Sztygarce na wystawie od Paska. Różnica taka, że jest nieporuszone i idealnie ostre.
eszogo1970
Ciekawe jest z kolei to zdjęcie:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...z_wiezowcem.jpg
Obstawiam, ze to coś na końcu to nie budynek a betoniarnia, trzeba by starych mieszkańców Gołonoga popytać. Może będę coś więcej wiedział po świętach to dam znać.
Slyzaba
Ostatnio kumpel mi napisał, że to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Ponoć w wieżowcu inaczej balkony są. Kwestia do sprawdzenia.
bombowiec
CYTAT(Slyzaba @ pią, 06 kwi 2012 - 18:20) *
Ostatnio kumpel mi napisał, że to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Ponoć w wieżowcu inaczej balkony są. Kwestia do sprawdzenia.

tak to jest wybickiego
Master
tez mysle ze to Wybickiego, za duzo szczegółów pasuje
Slyzaba
Dostałem dziś maila nt. tego zdjęcia:

CYTAT
Witam znalazłem błąd na waszej stronie w opisie jednej fotki mianowicie tej : http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/osiedla,i...ewicza_116.html
w opisie jest napisane że po lewej stronie widać fragment szkoły podstawowej nr 8 jest to niemożliwe gdyż robiąc zdjęcie i stojąc przy szkole mając ją po lewej stronie przed oczami mielibyśmy inne nowsze bloki a nie te wybudowane po wojnie. To zdjęcie jest zrobione przy szpitalu na ulicy krasińskiego ( jakieś 500 metrów od szkoły nr 8) na tym zdjęciu po lewej stronie jest szpital obecnie psychiatryczny kiedyś dziecięcy. Na wprost prostopadle do ulicy widać blok 12 a równolegle do ulicy bloki 16 i 25. Po lewej stronie widać jeszcze fragment bloku ale nie wiem jaki on ma numer i nalezy do ulicy krasińskiego a te 3 co napisałem do Mickiewicza. Pozdrawiam smile2.gif

Co o tym myślicie?
joki
zgadzam się, wg mnie to były szpital dziecięcy
szer
Potwierdzam, wystarczy się tam przejechać to się ujrzy taki widok wink.gif
nddg
Odpowiedź na stronie

http://www.dabrowa.pl/dg_foto_stare-i-nowe_002.htm#Dąbrowa Górnicza - Album Fotograficzny

Pozdrawiam

nddg
Slyzaba
Witamy Darka Nowaka na forum smile2.gif. Tym bardziej miło, że pierwszy post zostaje w dziale HISTORIA smile2.gif
Dziękuję wszystkim za informacje.
prezes
wydaje mi się, że odpowiedź na temat tego zdjęcia na ww. stronie p.Darka jest błędna...
pokazano tam, że jest to ulica Mickiewicza, zdjęcie robione tak jakby "pod prąd" ulicy w strone cmentarza, na tym starym zdjęciu kilka postów wyżej widać wyraźnie po lewej stronie fragment kolejnego bloku mieszkalnego, a przy ulicy Mickiewicza bloki sa tylko po jednej stronie (wg tego zdjęcia musiałby stać w miejscu budynku obecnej Biedronki).
Bardziej skłaniałbym się do ulicy Krasińskiego, tak jak napisano w mailu, autor zdjęcia stoi tyłem do bloku nr 45. mieszkam kilka metrów obok, więc jutro sprawdze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.