Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
eszogo1970
Jedyne co mi przychodzi do g艂owy do szko艂a na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, 偶e wydaje si臋, 偶e budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, 偶e inna przejrzysto艣膰 powietrza.
Alpin
CYTAT(eszogo1970 @ pi膮, 16 mar 2012 - 11:46) *
Jedyne co mi przychodzi do g艂owy do szko艂a na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, 偶e wydaje si臋, 偶e budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, 偶e inna przejrzysto艣膰 powietrza.

Fotografia szko艂y

Budynek dawnej szko艂y specjalnej nr 9 przy ul. Konopnickiej 36 zosta艂 wybudowany w latach 1929-30 i s膮dz膮c po tych 3 oknach z boku, to ten budynek mo偶e widnie膰 na tej fotografii.
Slyzaba
Alpin&eszogo1970 - strza艂 w dziesi膮tk臋! Dzi臋kuj臋 bardzo. Szuka艂em tego budynku przy Kr贸lowej Jadwigi. D膮browa by艂a wtedy du偶o bardziej 'przejrzysta' - ni偶sza zabudowa i mniej drzew.
Zaraz zaktualizuj臋 opis na stronie. Pozwala to od razu zaw臋zi膰 datowanie zdj臋cia - super! Szko艂臋 wybudowano w latach 1929-1930. Bia艂y kolor mo偶e sugerowa膰 albo etap budowy (z czego wtedy budowano? ceg艂a? pustaki?) albo niedawno pomalowan膮 elewacj臋.
Ewcia B
W tym budynku mie艣ci艂a si臋 szko艂a nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szko艂y by艂o przedszkole do kt贸rego chodzi艂am.W 1955 roku szko艂a specjalna nr 9 zosta艂a przeniesiona do budynku przy dawnej ul 艢wierczewskiego,gdzie wcze艣niej mie艣ci艂a si臋 szko艂a nr 7.Rownocze艣nie szko艂a nr 7 zosta艂a przeniesiona do budynku po liceum bli偶ej ko艣cio艂a(obecnie gimnazjum).Mi臋dzy szko艂膮 a Koscio艂em Sta艂 budynek gdzie by艂a ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice
Slyzaba
Ewcia - przedszkole (ochronka) by艂a w tym budynku, kt贸rego fragment wida膰 po prawej stronie?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/powszech...ickiej_776.html
Ewcia B
Tak to by艂o przedszkole do kt贸rego chodzi艂am.Ochronka o kt贸rej pisa艂am wcze艣niej mie艣ci艂a si臋 miedzy szko艂膮 nr 7 (obecne gimnazjum) a ko艣cio艂em
Dami7
CYTAT(Ewcia B @ pi膮, 16 mar 2012 - 11:55) *
W tym budynku mie艣ci艂a si臋 szko艂a nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szko艂y by艂o przedszkole do kt贸rego chodzi艂am.W 1955 roku szko艂a specjalna nr 9 zosta艂a przeniesiona do budynku przy dawnej ul 艢wierczewskiego,gdzie wcze艣niej mie艣ci艂a si臋 szko艂a nr 7.Rownocze艣nie szko艂a nr 7 zosta艂a przeniesiona do budynku po liceum bli偶ej ko艣cio艂a(obecnie gimnazjum).Mi臋dzy szko艂膮 a Koscio艂em Sta艂 budynek gdzie by艂a ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice

Do "pi膮tki" chodzi艂a moja Mama (mieszka艂a wtedy w kamienicach na Zielonej). "Dziewi膮tka" mie艣ci艂a si臋 w budynku obecnie zajmowanym przez Politechnik臋. "Si贸demka" - tak, jak piszesz - by艂a w budynku dzisiejszego Gimnazjum nr 1. A budynek ochronki zdaje si臋 stoi do dzisiaj - jest to budynek z czerwonej ceg艂y, w臋偶szym bokiem przy ulicy Kr. Jadwigi (w艂a艣cicielem jest chyba parafia MBA i jest on wykorzystywany w celach komercyjnych).
Ciekawostka: zdj臋cie, kt贸re wystawi艂 Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomnia艂o mi, 偶e podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widzia艂em kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Koz艂贸wce. Niestety, nie uda艂o mi si臋 go sfotografowa膰 sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczy藕nie, nie tylko ze wzgl臋du na muzeum, bardziej ze wzgl臋du na wspania艂y pa艂ac Zamojskich.
Ewcia B
Rozpoczyna艂am nauk臋 w 1955 roku.Rozpocz臋cie szko艂y by艂o jeszcze na placu p贸zniejszej szko艂y Nr 9 Nauka ju偶 w budynku obecnego gimnazjum.http://www.gimnazjum1.home.pl/index.php?id=101 Link dotyczy histori omawianego budynku
Slyzaba
Ewcia B&Dami 7 - dzi臋ki za informacj臋. Musz臋 spisa膰 te informacje w przysz艂ej sekcji na dawnadabrowa.pl, opisuj膮cej szko艂y w DG.

CYTAT
Ciekawostka: zdj臋cie, kt贸re wystawi艂 Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomnia艂o mi, 偶e podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widzia艂em kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Koz艂贸wce. Niestety, nie uda艂o mi si臋 go sfotografowa膰 sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczy藕nie, nie tylko ze wzgl臋du na muzeum, bardziej ze wzgl臋du na wspania艂y pa艂ac Zamojskich.

- napisa艂em maila do sekcji Socrealizmu. Zobaczymy czy odpisz膮 smile2.gif
eszogo1970
[quote name='Slyzaba' date='pi膮, 16 mar 2012 - 14:33' post='69832']
Ewcia - przedszkole (ochronka) by艂a w tym budynku, kt贸rego fragment wida膰 po prawej stronie?

Ten budynek zawsze mnie intrygowa艂 tak jak i ko艅cowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jako艣 musia艂y przez miasto do starego dworca na Pl. Wolno艣ci dobiec, ale kt贸r臋dy? Ten budynek przed obecn膮 SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Mo偶e wybudowany by艂 r贸wnolegle do osi torowiska?
Slyzaba
eszogo1970 - mo偶e aktualni w艂a艣ciciele budynku maj膮 jakie艣 informacje?

Co do przebiegu tor贸w kolejowych do samego centrum miasta (dworzec by艂 na terenie obecnego Placu Wolno艣ci) - mam nadziej臋, 偶e poni偶szy wycinek mapy sporo wyja艣ni smile2.gif

Link do ca艂ej mapy dost臋pny w tre艣ci opisu mapy: http://dawnadabrowa.pl/mapa/czesc,mapy,,,p...up:,28_635.html
Leszek
CYTAT(eszogo1970 @ nie, 18 mar 2012 - 21:54) *
Ten budynek zawsze mnie intrygowa艂 tak jak i ko艅cowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jako艣 musia艂y przez miasto do starego dworca na Pl. Wolno艣ci dobiec, ale kt贸r臋dy? Ten budynek przed obecn膮 SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Mo偶e wybudowany by艂 r贸wnolegle do osi torowiska?
Torowisko ko艅cowego odcinka D呕ID przed przeniesieniem dworca odga艂臋zia艂y si臋 od wiedenki mniej wi臋cej w okolicy dzisiejszego wiaduktu na przed艂u偶eniu 艁a艅cuckiego, bieg艂y skosem mi臋dzy torami a dzisiejsz膮 ulic膮 Kraszewskiego (do dzi艣 wida膰 jej przebieg - dzia艂ki s膮 sko艣ne, biegnie tam 艣cie偶ka), przekracza艂y dzisiejsz膮 ulic臋 Poniatowskiego - moim zdaniem pozosta艂o艣ci膮 nasypu kolejowego jest pag贸rek na "Plantach" mi臋dzy Poniatowskiego i Kopernika (z barierk膮 na g贸rze), tudzie偶 nasyp na kt贸rym stoj膮 gara偶e, biegn膮c jeszcze pewien czas w tym samym kierunku, a nast臋pnie zakr臋ca艂y w prawo, przyjmuj膮c r贸wnole偶nikowy przebieg i dochodz膮c do dworca.Schematycznie (r膮czka si臋 trz臋s艂a, dlatego linia taka niepewna wink.gif ) wygl膮da艂o to tak:Widz臋, 偶e Sylwek mnie ubieg艂 :)Na tej mapie wida膰 nasyp po pocz膮tku odga艂臋zienia D呕ID, natomiast tory zosta艂y ju偶 w贸wczas po艂膮czone z bocznic膮 do Staszica i Flory.
Slyzaba
To kolejne pytanie je艣li mog臋 smile2.gif
Czym jest ta dziwna 'grzybkowa' kontrukcja kilka metr贸w na prawo od kiosku Ruchu? Na powi臋kszeniu wygl膮da jakby by艂a oszklona wi臋c odrzuci艂em pomys艂 karmnika dla ptak贸w.

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pkz,po,u...owych_1000.html
rapi79
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Slyzaba
Wrzucam powi臋kszenie - mo偶e komu艣 co艣 si臋 jeszcze przypomni:

Eszogo - wracaj膮c do budynku przy Konopnickiej 13 (naprzeciwko budynku szko艂y przy Konopnickiej 36), to znalaz艂em info na ich stronie:

CYTAT
Podwalin膮 dla Zespo艂u Szk贸艂 Specjalnych Nr 6 by艂a - powsta艂a w 1932 - siedmioklasowa szko艂a rozwojowa maj膮ca swoj膮 siedzib臋 w budynku przy ul. Konopnickiej 13.
W roku 1939 r. szko艂a liczy艂a 5 oddzia艂贸w. Wybuch wojny spowodowa艂 zawieszenie dzia艂alno艣ci szko艂y.

Wygl膮da wi臋c na to, 偶e najpierw by艂a tam szko艂膮 a dopiero potem przedszkole.
eszogo1970
Z tego co pami臋tam Leszku to nasyp gara偶y i g贸rka na sanki przy ul. Kopernika to efekt in偶ynierii lat 80-tych ub. wieku. Natomiast z ty艂u domk贸w przy Krasi艅skiego zachowa艂a si臋 ruina wiadukciku, g贸r膮 bieg艂y tory kolei d臋bli艅skiej a do艂em by艂o przej艣cie lub te偶 bieg艂y jakie艣 tory ( by膰 mo偶e kolejki g贸rniczej).
Leszek
Szkoda, taka 艂adna teoria posz艂a si臋 pa艣膰 wink.gif

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 18:41) *
Natomiast z ty艂u domk贸w przy Krasi艅skiego zachowa艂a si臋 ruina wiadukciku, g贸r膮 bieg艂y tory kolei d臋bli艅skiej a do艂em by艂o przej艣cie lub te偶 bieg艂y jakie艣 tory ( by膰 mo偶e kolejki g贸rniczej).

W kt贸rym miejscu? Bli偶ej Poniatowskiego czy 艁a艅cuckiego?
eszogo1970
CYTAT(Leszek @ pon, 19 mar 2012 - 20:13) *
Szkoda, taka 艂adna teoria posz艂a si臋 pa艣膰 wink.gifW kt贸rym miejscu? Bli偶ej Poniatowskiego czy 艁a艅cuckiego?
Idziesz ul. Krasi艅skiego od skrzy偶owania z Poniatowskiego tak jak wymalowa艂e艣 czerwon膮 lini膮 i po wej艣ciu na 艣cie偶k臋 pomi臋dzy domy prowadz膮c膮 do tor贸w na teren planowanego za Gierka dworca znajdziesz fundamenty tego wiadukciku. Zaznaczy艂em na niebiesko.http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidOj nie wesz艂a mi mapka z zaznaczonym wiaduktem na Kraszewskiego . Leszku co do zdj臋cia ch艂opc贸w na wycieczce przy wiadukcie w Go艂onogu to mia艂e艣 racj臋, to wiadukt na Pogorii. By艂em tam wczoraj i jest tak jak na zdj臋ciu tyle tylko, 偶e te 艂uki s膮 zamurowane - pewnie dla zwi臋kszenia wytrzyma艂o艣ci wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbi贸rk膮 lub kradzie偶膮 w ca艂o艣ci przez z艂omiarzy ratuje go tylko konieczno艣膰 zapewnienia ci膮g艂o艣ci ruchu na znajduj膮cej si臋 ni偶ej linii kolejowej.
Leszek
Link do zdj臋cia: http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzid

Dzi臋ki, obadam w najbli偶szym czasie.

A wiadukt istotnie tylko z tego powodu jeszcze stoi - kolejny (nad Pogori膮 i dawn膮 kolej膮 piaskow膮) rozebrano kilka lat temu, z tego co pami臋tam, tak wtedy podawa艂 jaki艣 cz艂owiek z PLK.

Mam ten wiadukt/przepust na dw贸ch mapach, sugeruj膮, 偶e do艂em p艂yn膮艂 R贸w Florowski.
Slyzaba
CYTAT
By艂em tam wczoraj i jest tak jak na zdj臋ciu tyle tylko, 偶e te 艂uki s膮 zamurowane - pewnie dla zwi臋kszenia wytrzyma艂o艣ci wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbi贸rk膮 lub kradzie偶膮 w ca艂o艣ci przez z艂omiarzy ratuje go tylko konieczno艣膰 zapewnienia ci膮g艂o艣ci ruchu na znajduj膮cej si臋 ni偶ej linii kolejowej.
- eszogo: mo偶esz mi napisa膰 dok艂adnie jak tam doj艣膰? Wybior臋 si臋 z aparatem i pstrykn臋 kilka fotek.

CYTAT
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Rapi79 - na powi臋kszeniu nie wida膰 偶adnych postaci... Chyba, 偶e by艂y im robione fotografie przy budowach, w zak艂adach pracy etc.

eszogo1970
Sylwek to jest ten wiadukt kt贸ry wida膰 z peronu stacji PKP w Go艂onogu patrz膮c w kierunku na Z膮bkowice. Jest on w odleg艂o艣ci 1,5 km od przejazdu w Go艂onogu. Id藕 drog膮 z p艂yt betonowych( od strony prawej patrz膮c na Z膮bkowice ) i dalej 艣cie偶k膮 wzd艂u偶 tor贸w to zobaczysz jeszcze 艂adne mostki kolejowe przerzucone nad rzeczk膮, gdy dojdziesz do b臋d膮cego w naszym zainteresowaniu wiaduktu zobaczysz owe zamurowane 艂uki cz臋艣ciowo zasypane ziemi膮 z nasypu. Zazwyczaj ostrzega si臋, 偶e wchodzenie na taki obiekt" grozi 艣mierci膮 lub kalectwem" ale w tym przypadku mo偶na sobie darowa膰 kalectwo i zostawi膰 tylko 艣mier膰. Wiadukt wy艂o偶ony zbutwia艂ymi deskami. Mo偶na przej艣膰 z jednej strony na drug膮 po podk艂adach ale r贸wnie偶 mo偶na z nich spa艣膰 na trakcj臋 wisz膮c膮 poni偶ej. Kiedy艣 bieg艂a tam linia kolejowa odbijaj膮ca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Go艂on贸g i ko艅czy艂a si臋 na bramie obecnego Cutironu. Id膮c nasypem w stron臋 Piek艂a dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajduj膮cym si臋 przy d. o艣rodku Kop. Pary偶 na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jak膮艣 firm臋 z艂omiarsk膮.

Dami7
Z tego co pami臋tam Leszku to nasyp gara偶y i g贸rka na sanki przy ul. Kopernika to efekt in偶ynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzy艣膰 teorii Leszka przemawia to, 偶e "g贸rka" (nasyp?) wygl膮da tak, jakby by艂a "przeci臋ta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej cz臋艣ci z barierk膮, ta le偶膮ca po drugiej stronie ulicy zosta艂a wyprofilowana pod budow臋 dojazdu do gara偶y). Jakby si臋 to mia艂o przedstawia膰 w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej ju偶 nie ma 艣ladu po ewentualnym torze 艂膮cz膮cym D呕ID z KWW. Czy w og贸le takie po艂膮czenie by艂o? Mog艂o by膰 przecie偶 tak, 偶e poci膮gi D呕ID ko艅czy艂y bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolno艣ci i pasa偶erowie doro偶kami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedy艣 bieg艂a tam linia kolejowa odbijaj膮ca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Go艂on贸g i ko艅czy艂a si臋 na bramie obecnego Cutironu. Id膮c nasypem w stron臋 Piek艂a dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajduj膮cym si臋 przy d. o艣rodku Kop. Pary偶 na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jak膮艣 firm臋 z艂omiarsk膮.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czas贸w dzieci艅stwa i moich rowerowych wypad贸w pami臋tam, 偶e nasyp by艂 g臋sto obro艣ni臋ty krzewami je偶yn (inaczej ostr臋偶yn albo "dziad贸w").
Slyzaba
CYTAT

poni偶ej odpowied藕 z Muzeum Zamoyskich:

CYTAT
Witam.
W odpowiedzi na zapytanie informuj臋, 偶e nie posiadamy w naszych zbiorach panoramy D膮browy G贸rniczej. Jakkolwiek tematyka g贸rnicza w sztuce jest bogata, dotyczy raczej portret贸w przodownik贸w pracy lub scen rodzajowych z g贸rnikami rozgrywaj膮cych raczej w anonimowych przestrzeniach.
S艂awek Grzechnik
Muzeum Zamoyskich
Slyzaba
Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy kto艣 z Was zna poprzedni膮 nazw臋 Majakowskiego?
Uk艂ad przypomina chyba najbardziej w艂a艣nie t膮 cz臋艣膰 miasta. Z tego, co pami臋tam, to na Majakowskiego s膮 jeszcze takie niskie, ceglane domy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html

Leszek
To faktycznie jest Majakowskiego - wcze艣niej nazywa艂a si臋 Ksi臋dza Biskupa Bandurskiego (i to jeszcze po wojnie).
olo
CYTAT(Dami7 @ pon, 19 mar 2012 - 23:19) *
Z tego co pami臋tam Leszku to nasyp gara偶y i g贸rka na sanki przy ul. Kopernika to efekt in偶ynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzy艣膰 teorii Leszka przemawia to, 偶e "g贸rka" (nasyp?) wygl膮da tak, jakby by艂a "przeci臋ta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej cz臋艣ci z barierk膮, ta le偶膮ca po drugiej stronie ulicy zosta艂a wyprofilowana pod budow臋 dojazdu do gara偶y). Jakby si臋 to mia艂o przedstawia膰 w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej ju偶 nie ma 艣ladu po ewentualnym torze 艂膮cz膮cym D呕ID z KWW. Czy w og贸le takie po艂膮czenie by艂o? Mog艂o by膰 przecie偶 tak, 偶e poci膮gi D呕ID ko艅czy艂y bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolno艣ci i pasa偶erowie doro偶kami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedy艣 bieg艂a tam linia kolejowa odbijaj膮ca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Go艂on贸g i ko艅czy艂a si臋 na bramie obecnego Cutironu. Id膮c nasypem w stron臋 Piek艂a dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajduj膮cym si臋 przy d. o艣rodku Kop. Pary偶 na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jak膮艣 firm臋 z艂omiarsk膮.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czas贸w dzieci艅stwa i moich rowerowych wypad贸w pami臋tam, 偶e nasyp by艂 g臋sto obro艣ni臋ty krzewami je偶yn (inaczej ostr臋偶yn albo "dziad贸w").

B臋d膮c 艂ebkami przechodzili艣my pod wiaduktem takimi ma艂ymi tunelikami, s艂u偶膮cymi za r贸w wodny, . Ale偶 to by艂y emocje. By艂a taka kr贸tka chwila, kiedy ska艂kowcy amatorzy tam trenowali.
Leszek
Wspinacze atakowali te偶 wie偶臋 transformatorow膮 jak pami臋tam smile2.gif
prezes
ale艣cie mnie zmylili pisz膮c kilka post贸w wcze艣niej o jakim艣 mostku przy Krasi艅skiego... mieszkam tu i nie mog艂em w 偶aden spos贸b zakapowac o co chodzi... zmie艅cie to je艣li mo偶na na Kraszewskiego bo strasznie wprowadza w b艂膮d smile2.gif
eszogo1970

Sorry... oczywi艣cie chodzi o ul. Kraszewskiego a nie jak b艂臋dnie poda艂em Krasi艅skiego. Mia艂em na tej ulicy ciotk臋 i w rodzinie u偶ywa si臋 starej nazwy tj. Gminna.
Slyzaba
Mo偶e to nie najgorsze miejsce do opublikowania 1000 zdj臋cia na www.dawnadabrowa.pl smile2.gif ?

Szpital 艣w. Wincentego (hutniczy) w 1925 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szpital,...iczej_1030.html
Leszek
Gratuluj臋 pierwszego tysi膮czka smile2.gif

W uzupe艂nieniu do zdj臋cia - bonusik, mapa z zaznaczonym szpitalem (a 艣ci艣lej z obydwoma szpitalami):

A teraz sp贸jrzcie na dzisiejszy szpital, obiekt zaznaczony elips膮 - czy on si臋 przypadkiem nie pokrywa z dawnym szpitalem 艢w. Wincentego? Ciekawe czy wykorzystano fundamenty? Zreszt膮 budynek na po艂udniowy wsch贸d od niego te偶 ma sw贸j odpowiednik na starym planie...

Slyzaba
Dzi臋ki za mi艂e s艂owa.
Super jest ta mapa!!! Dodatkowo z nazwami ulic! Je艣li masz wi臋ksz膮 pr贸bk膮 to jestem pierwszy ch臋tny smile2.gif

Nie mam 偶adnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba by艂o by na艂o偶y膰 ww. map臋 ze wsp贸艂czesn膮 i oceni膰 wtedy, czy stoj膮 dok艂adnie w tym samym miejscu.

Mo偶e kto艣 z forum pami臋ta budow臋 obecnego szpitala?

joki
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 16:12) *
Nie mam 偶adnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba by艂o by na艂o偶y膰 ww. map臋 ze wsp贸艂czesn膮 i oceni膰 wtedy, czy stoj膮 dok艂adnie w tym samym miejscu.

na艂o偶y艂am t臋 mapk臋 na obecny widok z zumi, mo偶e Wam si臋 przyda smile2.gif

Uploaded with ImageShack.us
Slyzaba
Czy mo偶liwe, 偶e cz臋艣膰 obecnych zabudowa艅 szpitala nie by艂o budowanych od fundament贸w? W sumie trzy du偶e budynki si臋 niemal idealnie pokrywaj膮.

Dzi臋ki joki za grafik臋.
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 20:17) *
Czy mo偶liwe, 偶e cz臋艣膰 obecnych zabudowa艅 szpitala nie by艂o budowanych od fundament贸w? W sumie trzy du偶e budynki si臋 niemal idealnie pokrywaj膮.

Dzi臋ki joki za grafik臋.

Ten trzeci budynek te偶 jest szpitalem, 艣w.Barbary.
Leszek
TADAM!!! biggrin.gif

CYTAT
W 1880 roku Towarzystwo Francusko- W艂oskie, w艂a艣ciciel kopalni "Pary偶", wybudowa艂o 20-艂贸偶kowy szpital 艣w. Barbary, kt贸rego uroczyste otwarcie nast膮pi艂o 15 stycznia 1882 roku. Personel szpitala stanowili jeden lekarz, dw贸ch felczer贸w i pi臋膰 os贸b obs艂ugi. By艂 to pi膮ty obiekt szpitalny w Zag艂臋biu a czwarty w g贸rnictwie . Mury i fundamenty tego szpitala s艂u偶膮 do dzisiaj, b臋d膮c cz臋艣ci膮 chirurgii og贸lnej.

Niestety, przy okazji szpitala Wincentego nie wspominaj膮 o budynku. Ale bior膮c pod uwag臋 zawarty w tym tek艣cie b艂膮d ('Inne Towarzystwo Francusko-W艂oskie') brak wzmianki mo偶e nic nie znaczy膰, nie przes膮dza艂bym, 偶e nie tylko fundamenty, ale i mury nie przetrwa艂y do dzi艣.

殴r贸d艂o
olo
CYTAT(Slyzaba @ wto, 20 mar 2012 - 20:14) *
Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy kto艣 z Was zna poprzedni膮 nazw臋 Majakowskiego?
Uk艂ad przypomina chyba najbardziej w艂a艣nie t膮 cz臋艣膰 miasta. Z tego, co pami臋tam, to na Majakowskiego s膮 jeszcze takie niskie, ceglane domy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html

Wybra艂em si臋 na poszukiwania i odnosz臋 wra偶enie, 偶e budynki s膮 podobne. Co wy na to? foto aleje
Slyzaba
Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
olo
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 23 mar 2012 - 23:42) *
Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
Po powi臋kszeniu fragmentu domu po prawej, jego gzyms wydaje si臋 niemal identyczny. Por贸wnywa艂em na miejscu z wydrukowanym zdj臋ciem.
Slyzaba
Rzeczywi艣cie - nie zwr贸ci艂em na to uwagi. Skadrowa艂e艣 zdj臋cie idealnie z tym z '35!
Ciekawostka - to zdj臋cie jest w Sztygarce na wystawie od Paska. R贸偶nica taka, 偶e jest nieporuszone i idealnie ostre.
eszogo1970
Ciekawe jest z kolei to zdj臋cie:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...z_wiezowcem.jpg
Obstawiam, ze to co艣 na ko艅cu to nie budynek a betoniarnia, trzeba by starych mieszka艅c贸w Go艂onoga popyta膰. Mo偶e b臋d臋 co艣 wi臋cej wiedzia艂 po 艣wi臋tach to dam zna膰.
Slyzaba
Ostatnio kumpel mi napisa艂, 偶e to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Pono膰 w wie偶owcu inaczej balkony s膮. Kwestia do sprawdzenia.
bombowiec
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 06 kwi 2012 - 18:20) *
Ostatnio kumpel mi napisa艂, 偶e to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Pono膰 w wie偶owcu inaczej balkony s膮. Kwestia do sprawdzenia.

tak to jest wybickiego
Master
tez mysle ze to Wybickiego, za duzo szczeg贸艂贸w pasuje
Slyzaba
Dosta艂em dzi艣 maila nt. tego zdj臋cia:

CYTAT
Witam znalaz艂em b艂膮d na waszej stronie w opisie jednej fotki mianowicie tej : http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/osiedla,i...ewicza_116.html
w opisie jest napisane 偶e po lewej stronie wida膰 fragment szko艂y podstawowej nr 8 jest to niemo偶liwe gdy偶 robi膮c zdj臋cie i stoj膮c przy szkole maj膮c j膮 po lewej stronie przed oczami mieliby艣my inne nowsze bloki a nie te wybudowane po wojnie. To zdj臋cie jest zrobione przy szpitalu na ulicy krasi艅skiego ( jakie艣 500 metr贸w od szko艂y nr 8) na tym zdj臋ciu po lewej stronie jest szpital obecnie psychiatryczny kiedy艣 dzieci臋cy. Na wprost prostopadle do ulicy wida膰 blok 12 a r贸wnolegle do ulicy bloki 16 i 25. Po lewej stronie wida膰 jeszcze fragment bloku ale nie wiem jaki on ma numer i nalezy do ulicy krasi艅skiego a te 3 co napisa艂em do Mickiewicza. Pozdrawiam smile2.gif

Co o tym my艣licie?
joki
zgadzam si臋, wg mnie to by艂y szpital dzieci臋cy
szer
Potwierdzam, wystarczy si臋 tam przejecha膰 to si臋 ujrzy taki widok wink.gif
nddg
Odpowied藕 na stronie

http://www.dabrowa.pl/dg_foto_stare-i-nowe_002.htm#D膮browa G贸rnicza - Album Fotograficzny

Pozdrawiam

nddg
Slyzaba
Witamy Darka Nowaka na forum smile2.gif. Tym bardziej mi艂o, 偶e pierwszy post zostaje w dziale HISTORIA smile2.gif
Dzi臋kuj臋 wszystkim za informacje.
prezes
wydaje mi si臋, 偶e odpowied藕 na temat tego zdj臋cia na ww. stronie p.Darka jest b艂臋dna...
pokazano tam, 偶e jest to ulica Mickiewicza, zdj臋cie robione tak jakby "pod pr膮d" ulicy w strone cmentarza, na tym starym zdj臋ciu kilka post贸w wy偶ej wida膰 wyra藕nie po lewej stronie fragment kolejnego bloku mieszkalnego, a przy ulicy Mickiewicza bloki sa tylko po jednej stronie (wg tego zdj臋cia musia艂by sta膰 w miejscu budynku obecnej Biedronki).
Bardziej sk艂ania艂bym si臋 do ulicy Krasi艅skiego, tak jak napisano w mailu, autor zdj臋cia stoi ty艂em do bloku nr 45. mieszkam kilka metr贸w obok, wi臋c jutro sprawdze.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.