eszogo1970
Fri, 16 Mar 2012 - 09:46
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.
Alpin
Fri, 16 Mar 2012 - 10:17
CYTAT(eszogo1970 @ pią, 16 mar 2012 - 11:46)

Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.
Fotografia szkołyBudynek dawnej szkoły specjalnej nr 9 przy ul. Konopnickiej 36 został wybudowany w latach 1929-30 i sądząc po tych 3 oknach z boku, to ten budynek może widnieć na tej fotografii.
Slyzaba
Fri, 16 Mar 2012 - 10:47
Alpin&eszogo1970 - strzał w dziesiątkę! Dziękuję bardzo. Szukałem tego budynku przy Królowej Jadwigi. Dąbrowa była wtedy dużo bardziej 'przejrzysta' - niższa zabudowa i mniej drzew.
Zaraz zaktualizuję opis na stronie. Pozwala to od razu zawęzić datowanie zdjęcia - super! Szkołę wybudowano w latach 1929-1930. Biały kolor może sugerować albo etap budowy (z czego wtedy budowano? cegła? pustaki?) albo niedawno pomalowaną elewację.
Ewcia B
Fri, 16 Mar 2012 - 11:55
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice
Slyzaba
Fri, 16 Mar 2012 - 14:33
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/powszech...ickiej_776.html
Ewcia B
Fri, 16 Mar 2012 - 14:40
Tak to było przedszkole do którego chodziłam.Ochronka o której pisałam wcześniej mieściła się miedzy szkołą nr 7 (obecne gimnazjum) a kościołem
Dami7
Fri, 16 Mar 2012 - 18:14
CYTAT(Ewcia B @ pią, 16 mar 2012 - 11:55)

W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice
Do "piątki" chodziła moja Mama (mieszkała wtedy w kamienicach na Zielonej). "Dziewiątka" mieściła się w budynku obecnie zajmowanym przez Politechnikę. "Siódemka" - tak, jak piszesz - była w budynku dzisiejszego Gimnazjum nr 1. A budynek ochronki zdaje się stoi do dzisiaj - jest to budynek z czerwonej cegły, węższym bokiem przy ulicy Kr. Jadwigi (właścicielem jest chyba parafia MBA i jest on wykorzystywany w celach komercyjnych).
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować

Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.
Ewcia B
Fri, 16 Mar 2012 - 19:41
Rozpoczynałam naukę w 1955 roku.Rozpoczęcie szkoły było jeszcze na placu pózniejszej szkoły Nr 9 Nauka już w budynku obecnego gimnazjum.
http://www.gimnazjum1.home.pl/index.php?id=101 Link dotyczy histori omawianego budynku
Slyzaba
Fri, 16 Mar 2012 - 23:33
Ewcia B&Dami 7 - dzięki za informację. Muszę spisać te informacje w przyszłej sekcji na dawnadabrowa.pl, opisującej szkoły w DG.
CYTAT
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.
- napisałem maila do sekcji Socrealizmu. Zobaczymy czy odpiszą
eszogo1970
Sun, 18 Mar 2012 - 21:54
[quote name='Slyzaba' date='pią, 16 mar 2012 - 14:33' post='69832']
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?
Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?
Slyzaba
Sun, 18 Mar 2012 - 22:40
eszogo1970 - może aktualni właściciele budynku mają jakieś informacje?
Co do przebiegu torów kolejowych do samego centrum miasta (dworzec był na terenie obecnego Placu Wolności) - mam nadzieję, że poniższy wycinek mapy sporo wyjaśni

Link do całej mapy dostępny w treści opisu mapy:
http://dawnadabrowa.pl/mapa/czesc,mapy,,,p...up:,28_635.html
Leszek
Sun, 18 Mar 2012 - 22:53
CYTAT(eszogo1970 @ nie, 18 mar 2012 - 21:54)

Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?
Torowisko końcowego odcinka DŻID przed przeniesieniem dworca odgałęziały się od wiedenki mniej więcej w okolicy dzisiejszego wiaduktu na przedłużeniu Łańcuckiego, biegły skosem między torami a dzisiejszą ulicą Kraszewskiego (do dziś widać jej przebieg - działki są skośne, biegnie tam ścieżka), przekraczały dzisiejszą ulicę Poniatowskiego - moim zdaniem pozostałością nasypu kolejowego jest pagórek na "Plantach" między Poniatowskiego i Kopernika (z barierką na górze), tudzież nasyp na którym stoją garaże, biegnąc jeszcze pewien czas w tym samym kierunku, a następnie zakręcały w prawo, przyjmując równoleżnikowy przebieg i dochodząc do dworca.Schematycznie (rączka się trzęsła, dlatego linia taka niepewna

) wyglądało to tak:

Widzę, że Sylwek mnie ubiegł :)Na tej mapie widać nasyp po początku odgałęzienia DŻID, natomiast tory zostały już wówczas połączone z bocznicą do Staszica i Flory.
Slyzaba
Sun, 18 Mar 2012 - 22:58
To kolejne pytanie jeśli mogę

Czym jest ta dziwna 'grzybkowa' kontrukcja kilka metrów na prawo od kiosku Ruchu? Na powiększeniu wygląda jakby była oszklona więc odrzuciłem pomysł karmnika dla ptaków.
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pkz,po,u...owych_1000.html
rapi79
Mon, 19 Mar 2012 - 00:08
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Slyzaba
Mon, 19 Mar 2012 - 18:39
Wrzucam powiększenie - może komuś coś się jeszcze przypomni:

Eszogo - wracając do budynku przy Konopnickiej 13 (naprzeciwko budynku szkoły przy Konopnickiej 36), to znalazłem info na ich stronie:
CYTAT
Podwaliną dla Zespołu Szkół Specjalnych Nr 6 była - powstała w 1932 - siedmioklasowa szkoła rozwojowa mająca swoją siedzibę w budynku przy ul. Konopnickiej 13.
W roku 1939 r. szkoła liczyła 5 oddziałów. Wybuch wojny spowodował zawieszenie działalności szkoły.
Wygląda więc na to, że najpierw była tam szkołą a dopiero potem przedszkole.
eszogo1970
Mon, 19 Mar 2012 - 18:41
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku. Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).
Leszek
Mon, 19 Mar 2012 - 20:13
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 18:41)

Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).
W którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?
eszogo1970
Mon, 19 Mar 2012 - 21:19
CYTAT(Leszek @ pon, 19 mar 2012 - 20:13)

Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść

W którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?
Idziesz ul. Krasińskiego od skrzyżowania z Poniatowskiego tak jak wymalowałeś czerwoną linią i po wejściu na ścieżkę pomiędzy domy prowadzącą do torów na teren planowanego za Gierka dworca znajdziesz fundamenty tego wiadukciku. Zaznaczyłem na niebiesko.
http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidOj nie weszła mi mapka z zaznaczonym wiaduktem na Kraszewskiego . Leszku co do zdjęcia chłopców na wycieczce przy wiadukcie w Gołonogu to miałeś rację, to wiadukt na Pogorii. Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
Leszek
Mon, 19 Mar 2012 - 21:41
Link do zdjęcia:
http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidDzięki, obadam w najbliższym czasie.
A wiadukt istotnie tylko z tego powodu jeszcze stoi - kolejny (nad Pogorią i dawną koleją piaskową) rozebrano kilka lat temu, z tego co pamiętam, tak wtedy podawał jakiś człowiek z PLK.
Mam ten wiadukt/przepust na dwóch mapach, sugerują, że dołem płynął Rów Florowski.
Slyzaba
Mon, 19 Mar 2012 - 22:26
CYTAT
Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
- eszogo: możesz mi napisać dokładnie jak tam dojść? Wybiorę się z aparatem i pstryknę kilka fotek.
CYTAT
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Rapi79 - na powiększeniu nie widać żadnych postaci... Chyba, że były im robione fotografie przy budowach, w zakładach pracy etc.
eszogo1970
Mon, 19 Mar 2012 - 22:56
Sylwek to jest ten wiadukt który widać z peronu stacji PKP w Gołonogu patrząc w kierunku na Ząbkowice. Jest on w odległości 1,5 km od przejazdu w Gołonogu. Idź drogą z płyt betonowych( od strony prawej patrząc na Ząbkowice ) i dalej ścieżką wzdłuż torów to zobaczysz jeszcze ładne mostki kolejowe przerzucone nad rzeczką, gdy dojdziesz do będącego w naszym zainteresowaniu wiaduktu zobaczysz owe zamurowane łuki częściowo zasypane ziemią z nasypu. Zazwyczaj ostrzega się, że wchodzenie na taki obiekt" grozi śmiercią lub kalectwem" ale w tym przypadku można sobie darować kalectwo i zostawić tylko śmierć. Wiadukt wyłożony zbutwiałymi deskami. Można przejść z jednej strony na drugą po podkładach ale również można z nich spaść na trakcję wiszącą poniżej. Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Dami7
Mon, 19 Mar 2012 - 23:19

Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56)

Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").
Slyzaba
Mon, 19 Mar 2012 - 23:48
CYTAT
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.
poniżej odpowiedź z Muzeum Zamoyskich:
CYTAT
Witam.
W odpowiedzi na zapytanie informuję, że nie posiadamy w naszych zbiorach panoramy Dąbrowy Górniczej. Jakkolwiek tematyka górnicza w sztuce jest bogata, dotyczy raczej portretów przodowników pracy lub scen rodzajowych z górnikami rozgrywających raczej w anonimowych przestrzeniach.
Sławek Grzechnik
Muzeum Zamoyskich
Slyzaba
Tue, 20 Mar 2012 - 20:14
Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy ktoś z Was zna poprzednią nazwę Majakowskiego?
Układ przypomina chyba najbardziej właśnie tą część miasta. Z tego, co pamiętam, to na Majakowskiego są jeszcze takie niskie, ceglane domy?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html
Leszek
Tue, 20 Mar 2012 - 23:46
To faktycznie jest Majakowskiego - wcześniej nazywała się Księdza Biskupa Bandurskiego (i to jeszcze po wojnie).
olo
Wed, 21 Mar 2012 - 08:04
CYTAT(Dami7 @ pon, 19 mar 2012 - 23:19)

Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56)

Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").
Będąc łebkami przechodziliśmy pod wiaduktem takimi małymi tunelikami, służącymi za rów wodny, . Ależ to były emocje. Była taka krótka chwila, kiedy skałkowcy amatorzy tam trenowali.
Leszek
Wed, 21 Mar 2012 - 10:26
Wspinacze atakowali też wieżę transformatorową jak pamiętam
prezes
Wed, 21 Mar 2012 - 13:42
aleście mnie zmylili pisząc kilka postów wcześniej o jakimś mostku przy Krasińskiego... mieszkam tu i nie mogłem w żaden sposób zakapowac o co chodzi... zmieńcie to jeśli można na Kraszewskiego bo strasznie wprowadza w błąd
eszogo1970
Wed, 21 Mar 2012 - 16:36
Sorry... oczywiście chodzi o ul. Kraszewskiego a nie jak błędnie podałem Krasińskiego. Miałem na tej ulicy ciotkę i w rodzinie używa się starej nazwy tj. Gminna.
Slyzaba
Wed, 21 Mar 2012 - 20:46
Może to nie najgorsze miejsce do opublikowania 1000 zdjęcia na www.dawnadabrowa.pl

?
Szpital św. Wincentego (hutniczy) w 1925 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szpital,...iczej_1030.html
Leszek
Thu, 22 Mar 2012 - 13:56
Gratuluję pierwszego tysiączka

W uzupełnieniu do zdjęcia - bonusik, mapa z zaznaczonym szpitalem (a ściślej z obydwoma szpitalami):

A teraz spójrzcie na dzisiejszy szpital, obiekt zaznaczony elipsą - czy on się przypadkiem nie pokrywa z dawnym szpitalem Św. Wincentego? Ciekawe czy wykorzystano fundamenty? Zresztą budynek na południowy wschód od niego też ma swój odpowiednik na starym planie...
Slyzaba
Thu, 22 Mar 2012 - 16:12
Dzięki za miłe słowa.
Super jest ta mapa!!! Dodatkowo z nazwami ulic! Jeśli masz większą próbką to jestem pierwszy chętny

Nie mam żadnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba było by nałożyć ww. mapę ze współczesną i ocenić wtedy, czy stoją dokładnie w tym samym miejscu.
Może ktoś z forum pamięta budowę obecnego szpitala?
joki
Thu, 22 Mar 2012 - 18:06
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 16:12)

Nie mam żadnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba było by nałożyć ww. mapę ze współczesną i ocenić wtedy, czy stoją dokładnie w tym samym miejscu.
nałożyłam tę mapkę na obecny widok z zumi, może Wam się przyda

Uploaded with
ImageShack.us
Slyzaba
Thu, 22 Mar 2012 - 18:17
Czy możliwe, że część obecnych zabudowań szpitala nie było budowanych od fundamentów? W sumie trzy duże budynki się niemal idealnie pokrywają.
Dzięki joki za grafikę.
sandwich
Thu, 22 Mar 2012 - 19:48
CYTAT(Slyzaba @ czw, 22 mar 2012 - 20:17)

Czy możliwe, że część obecnych zabudowań szpitala nie było budowanych od fundamentów? W sumie trzy duże budynki się niemal idealnie pokrywają.
Dzięki joki za grafikę.
Ten trzeci budynek też jest szpitalem, św.Barbary.
Leszek
Thu, 22 Mar 2012 - 23:14
TADAM!!!

CYTAT
W 1880 roku Towarzystwo Francusko- Włoskie, właściciel kopalni "Paryż", wybudowało 20-łóżkowy szpital św. Barbary, którego uroczyste otwarcie nastąpiło 15 stycznia 1882 roku. Personel szpitala stanowili jeden lekarz, dwóch felczerów i pięć osób obsługi. Był to piąty obiekt szpitalny w Zagłębiu a czwarty w górnictwie . Mury i fundamenty tego szpitala służą do dzisiaj, będąc częścią chirurgii ogólnej.
Niestety, przy okazji szpitala Wincentego nie wspominają o budynku. Ale biorąc pod uwagę zawarty w tym tekście błąd ('Inne Towarzystwo Francusko-Włoskie') brak wzmianki może nic nie znaczyć, nie przesądzałbym, że nie tylko fundamenty, ale i mury nie przetrwały do dziś.
Źródło
olo
Fri, 23 Mar 2012 - 17:31
CYTAT(Slyzaba @ wto, 20 mar 2012 - 20:14)

Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy ktoś z Was zna poprzednią nazwę Majakowskiego?
Układ przypomina chyba najbardziej właśnie tą część miasta. Z tego, co pamiętam, to na Majakowskiego są jeszcze takie niskie, ceglane domy?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html 
Wybrałem się na poszukiwania i odnoszę wrażenie, że budynki są podobne. Co wy na to?
foto aleje
Slyzaba
Fri, 23 Mar 2012 - 23:42
Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
olo
Sat, 24 Mar 2012 - 07:29
CYTAT(Slyzaba @ pią, 23 mar 2012 - 23:42)

Olo - ten dom po lewej stronie trafiony na 100%!
Po powiększeniu fragmentu domu po prawej, jego gzyms wydaje się niemal identyczny. Porównywałem na miejscu z wydrukowanym zdjęciem.
Slyzaba
Sat, 24 Mar 2012 - 11:51
Rzeczywiście - nie zwróciłem na to uwagi. Skadrowałeś zdjęcie idealnie z tym z '35!
Ciekawostka - to zdjęcie jest w Sztygarce na wystawie od Paska. Różnica taka, że jest nieporuszone i idealnie ostre.
eszogo1970
Fri, 06 Apr 2012 - 20:05
Ciekawe jest z kolei to zdjęcie:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...z_wiezowcem.jpgObstawiam, ze to coś na końcu to nie budynek a betoniarnia, trzeba by starych mieszkańców Gołonoga popytać. Może będę coś więcej wiedział po świętach to dam znać.
Slyzaba
Fri, 06 Apr 2012 - 20:20
Ostatnio kumpel mi napisał, że to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Ponoć w wieżowcu inaczej balkony są. Kwestia do sprawdzenia.
bombowiec
Fri, 06 Apr 2012 - 21:19
CYTAT(Slyzaba @ pią, 06 kwi 2012 - 18:20)

Ostatnio kumpel mi napisał, że to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Ponoć w wieżowcu inaczej balkony są. Kwestia do sprawdzenia.
tak to jest wybickiego
Master
Fri, 06 Apr 2012 - 23:24
tez mysle ze to Wybickiego, za duzo szczegółów pasuje
Slyzaba
Sat, 07 Apr 2012 - 20:25
Dostałem dziś maila nt. tego zdjęcia:

CYTAT
Witam znalazłem błąd na waszej stronie w opisie jednej fotki mianowicie tej :
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/osiedla,i...ewicza_116.htmlw opisie jest napisane że po lewej stronie widać fragment szkoły podstawowej nr 8 jest to niemożliwe gdyż robiąc zdjęcie i stojąc przy szkole mając ją po lewej stronie przed oczami mielibyśmy inne nowsze bloki a nie te wybudowane po wojnie. To zdjęcie jest zrobione przy szpitalu na ulicy krasińskiego ( jakieś 500 metrów od szkoły nr 8) na tym zdjęciu po lewej stronie jest szpital obecnie psychiatryczny kiedyś dziecięcy. Na wprost prostopadle do ulicy widać blok 12 a równolegle do ulicy bloki 16 i 25. Po lewej stronie widać jeszcze fragment bloku ale nie wiem jaki on ma numer i nalezy do ulicy krasińskiego a te 3 co napisałem do Mickiewicza. Pozdrawiam

Co o tym myślicie?
joki
Sat, 07 Apr 2012 - 21:01
zgadzam się, wg mnie to były szpital dziecięcy
szer
Sat, 07 Apr 2012 - 21:27
Potwierdzam, wystarczy się tam przejechać to się ujrzy taki widok
nddg
Sat, 07 Apr 2012 - 22:54
Odpowiedź na stronie
http://www.dabrowa.pl/dg_foto_stare-i-nowe_002.htm#Dąbrowa Górnicza - Album Fotograficzny
Pozdrawiam
nddg
Slyzaba
Sat, 07 Apr 2012 - 23:08
Witamy Darka Nowaka na forum

. Tym bardziej miło, że pierwszy post zostaje w dziale HISTORIA

Dziękuję wszystkim za informacje.
prezes
Sat, 07 Apr 2012 - 23:32
wydaje mi się, że odpowiedź na temat tego zdjęcia na ww. stronie p.Darka jest błędna...
pokazano tam, że jest to ulica Mickiewicza, zdjęcie robione tak jakby "pod prąd" ulicy w strone cmentarza, na tym starym zdjęciu kilka postów wyżej widać wyraźnie po lewej stronie fragment kolejnego bloku mieszkalnego, a przy ulicy Mickiewicza bloki sa tylko po jednej stronie (wg tego zdjęcia musiałby stać w miejscu budynku obecnej Biedronki).
Bardziej skłaniałbym się do ulicy Krasińskiego, tak jak napisano w mailu, autor zdjęcia stoi tyłem do bloku nr 45. mieszkam kilka metrów obok, więc jutro sprawdze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.