Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Stare zdj臋cia i ciekawostki historyczne
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leszek
Co do Krasi艅skiego/Mickiewicza - od kilku os贸b s艂ysza艂em okre艣lenie Osiedle Mickiewicza na t臋 cz臋艣膰 Redenu, mo偶e st膮d?
Dami7
Prawdopodobnie masz racj臋. Tylko mam w膮tpliwo艣ci, bo adres by艂 Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasi艅skiego smile2.gif
Mo偶e Sandwich wie co艣 na ten temat, bo mieszka w tej okolicy?

Pr贸bowa艂em sobie jeszcze przypomnie膰 ulice, kt贸re "znikn臋艂y" (np. by艂y tam, gdzie zosta艂y wybudowane nowe osiedla). Ju偶 my艣la艂em, 偶e do takich "znikni臋tych" nale偶膮 ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje si臋, 偶e istniej膮. Nota bene przy ulicy Wodnej by艂a studnia, w kt贸rej mieszka艅cy Go艂onoga zaopatrywali si臋 w wod臋 w przypadku awarii wodoci膮g贸w (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" smile.gif , tak by艂o).
Leszek
No, Folwarczn膮 to ja kojarz臋, bo tam gazownicy siedz膮 smile2.gif A Wodn膮 nie tak dawno ze zdziwieniem zauwa偶y艂em (i nawet mia艂em ochot臋 w formie zagadki na forum o ni膮 zapyta膰).
Dami7
W takim razie przepraszam, 偶e niechc膮cy zepsu艂em Ci zabaw臋 smile2.gif
Leszek
A nie, nie, zarzuci艂em ten pomys艂 smile2.gif
Slyzaba
Kolejne ulice wrzucone na list臋:

http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej

luket
G贸rnicza, zanim si臋 sta艂a G贸rnicz膮, przez kr贸tki czas by艂a ulic膮... Augustynika smile2.gif

殴r贸d艂o - plan miasta z aktualizacj膮 1990 r.

Obecna Augustynika by艂a jeszcze wtedy 艢wierczewskiego.

Aha, wydaje mi sie, 偶e ul. Bandrowskiego zosta艂a przemianowana bezpo艣rednio z Pilarczyka, raczej w latach 90 nie by艂o tam ulicy Kr贸tkiej, ale g艂owy za to nie dam sobie uci膮膰.

Jaworowa - za PRL'u by艂a ulic膮 Nowotki.

11 Listopada - Armii Ludowej

Plan te偶 podaje 偶e obecna Pi艂sudskiego od skrzy偶owania przy Go艂onogu PKP do Huty Katowice by艂a Alej膮 Przyja藕ni. Kto艣 pami臋ta?

Ta sama mapa podaje dla Alei Zag艂臋bia D膮browskiego przy dworcu Go艂on贸g nazw臋 R. Piecucha.

chyba tyle...
Leszek
Co do Piecucha - na jakim艣 planie ta nazwa przypisana by艂a uliczce/alejce prowadz膮cej bezpo艣rednio do dworca w Go艂onogu, za艣 zumi twierdz, 偶e to r贸wnoleg艂a do Al. Zag艂臋bia D膮browskiego droga gruntowa (wzd艂u偶 gara偶y, przecina ulic臋 Parkow膮 i idzie dalej a偶 do Spisaka/Swobodnej.
Ma艂y77
CYTAT(Dami7 @ sob, 23 cze 2012 - 20:51) *
Pr贸bowa艂em sobie jeszcze przypomnie膰 ulice, kt贸re "znikn臋艂y" (np. by艂y tam, gdzie zosta艂y wybudowane nowe osiedla). Ju偶 my艣la艂em, 偶e do takich "znikni臋tych" nale偶膮 ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje si臋, 偶e istniej膮. Nota bene przy ulicy Wodnej by艂a studnia, w kt贸rej mieszka艅cy Go艂onoga zaopatrywali si臋 w wod臋 w przypadku awarii wodoci膮g贸w (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" smile.gif , tak by艂o).

Hmmm - ta studnia dalej istnieje - co prawda nie wiem czy jest czynna, ale znajduje si臋 na prywatnej posesji.
R贸wnie偶 biega艂em tam po wod臋 wink.gif
prezes
CYTAT(Dami7 @ sob, 23 cze 2012 - 20:51) *
Prawdopodobnie masz racj臋. Tylko mam w膮tpliwo艣ci, bo adres by艂 Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasi艅skiego smile2.gif
[...]

Mieszkam akurat przy Krasi艅skiego na przeciwko tego bloku Mickiewicza 25 smile2.gif zawsze tak by艂o, 偶e z jednej strony ulicy Krasi艅skiego sta艂y bloki przypisane do ulicy Mickiewicza, praktycznie od przedszkola do ko艅ca ulicy tak jest.
mawwm
a propos ulic, kt贸re "znikn臋艂y":
Barlickiego <- Polna
Slyzaba
mawwm - Polna wsp贸艂cze艣nie istnieje.
Czyli najpierw by艂a Barlickiego a potem Polna?
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ pon, 25 cze 2012 - 10:57) *
mawwm - Polna wsp贸艂cze艣nie istnieje.
Czyli najpierw by艂a Barlickiego a potem Polna?

obecnie ul. Polna znajduje si臋 w Strzemieszycach, mam na my艣li ul. Poln膮 p贸藕niej Barlickiego prostopad艂膮 do ul. Chopina biegn膮c膮 w kierunku B臋dzina.
Slyzaba
Wyja艣ni艂a si臋 nam lokalizacja nie istniej膮cego pomnika mi臋dzy Magistratem a Sztygark膮:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pomnik,k...istow_1303.html
eszogo1970
CYTAT(lucky76 @ czw, 21 cze 2012 - 00:28) *
W takim mundurze ten pan w 1949 roku by nie pochodzil za d艂ugo:)

W 49-tym latem 偶y艂a ju偶 maja mama, sama by go go艂ymi r膮czkami udusi艂a
malgosia
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 22 cze 2012 - 13:40) *
Czy kto艣 na forum zna niemiecki? By艂oby idealnie gdyby obok niemieckich nazw da艂o si臋 wpisa膰 ich t艂umaczenie. Mo偶liwe, 偶e cz臋艣膰 'polskich' nazw ulic jest z czas贸w okupacji i b臋dzie je mo偶na 艂atwiej ulokowa膰 czasowo.

Je艣li temat jest aktualny, ch臋tnie si臋 przy艂膮cz臋 smile2.gif
Mam te偶 pytanie dotycz膮ce wyburzonej kamienicy przy ulicy 艢wierczewskiego 23. Czy kto艣 wie co艣 na temat jej historii?? Je艣li umie艣ci艂am pytanie nie w tym w膮tku co trzeba, to prosz臋 o przesuni臋cie. Jeszcze nie z膮d膮偶y艂am si臋 tu po艂apa膰 smile2.gif ale dzia艂 "historia" ju偶 mnie wci膮gn膮艂. Pozdrawiam!
Leszek
CYTAT(malgosia @ pon, 16 lip 2012 - 10:54) *
Mam te偶 pytanie dotycz膮ce wyburzonej kamienicy przy ulicy 艢wierczewskiego 23. Czy kto艣 wie co艣 na temat jej historii??

Chodzi Ci o t臋 na wprost Wojska Polskiego?
malgosia
tak

Mo偶e jako "wpisowe" na forum wrzuc臋 pierwsz膮 dwudziestk臋 t艂umacze艅 z legendy mapy:

1. Rolna/Polna
2. Klonowa
3. Stara
4. Starocmentarna
5. Kos贸w
6. Przy parku miejskim
7. Robotnicza
8. Kopciuszka smile2.gif
9. Potokowa (albo: Bacha smile2.gif )
10. Kolejowa
11. Barbary
12. Wolno艣ci g贸rniczej (?)
13. G贸rnik贸w
14. Bytomska
15. Brzozowa
16. Kwiatowa
17. Wroc艂awska
18. Bukowa
19. Obywatelska
20. Daliowa
malgosia
Ciekawa jestem na艂o偶enia tych map! Szpitalna si臋 chyba pokrywa z Hospitalstrasse, a Legion贸w wygl膮da na Breslauerstrasse, czyli by艂a Wroc艂awska...
Dorzucam drug膮 dwudziestk臋 (je偶eli kto艣 ju偶 to zrobi艂, to b臋dzie do por贸wnania):

21. Wiejska
22. Drozd贸w
23. Ciemna
24. Przejazdowa
25. R贸wna
26. D臋bowa
27. Ciasna
28. Olchowa
29. Rudna
30. Fabryczna
31. Polna
32. Filtrowa
33. Zi臋bowa
34. Rybacka
35. Bzowa
36. Niwa
37. Rzeczna
38. Wolnog贸rska (?)
39. Wolna
40. Cmentarna
Slyzaba
malgosia - jeszcze nie t艂umaczyli艣my nazw ulic. Wpisowe przyj臋te - witamy i dzi臋kujemy smile2.gif.
Masz mo偶e jakie艣 fotografie tej kamienicy?
malgosia
Musz臋 poszpera膰 u Rodzic贸w. Ale z opowie艣ci pami臋tam, 偶e by艂a to po偶ydowska kamienica, mo偶e "b贸藕nica" - tylko, 偶e to wszystko przekaz ustny z dawnych lat. Po wyburzeniu kamienicy pozosta艂 pusty plac i nic si臋 tam nie dzieje. B臋d臋 wdzi臋czna za wszelkie informacje.
edit: trudno co艣 znale藕膰 w Internecie, bo nie mie艣ci艂o si臋 tam nic szczeg贸lnego - ot mieszkali sobie pro艣ci ludzie. Nie zawiod艂a jedynie 艣wietna strona pewnego mieszka艅ca miasta smile2.gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2006/2006010...-23_rudera+.jpg
A nad nazwami ulic popracuj臋 smile2.gif
malgosia
To kolejna dwudziestka na mi艂e powitanie smile2.gif

41. 艢wie偶a
42. Weso艂a
43. G臋sia
44. Ogrodowa
45. Terenowa (?)
46. Rzemie艣lnicza
47. Szcz臋艣膰 Bo偶e
48. Hrabiego Redena
49. Graniczna
50. Kopalniana
51. Zielona
52. Dobra (albo: Maj膮tkowa)
53. Ha艂dowa
54. Handlowa
55. Twarda
56. Zaj臋cza
57. Malinowa
58. Za ogrodami
59. Jelenia
60. Wysokog贸rska

...i kolejna:

61. Drewniana
62. Szpitalna
63. Hutnicza
64. Jana
65. Wapienna
66. Kana艂owa
67. Kasztanowa
68. Katowicka
69. Klinowa
70. Ko艣cielna
71. Ma艂a
72. Klinkierowa
73. W臋glowa
74. Kopernika
75. Wronia
76. Krakowska
77. Krzy偶owa
78. Kr贸tka
79. D艂uga
80. Li艣ciasta

...i kolejna:

81. Gliniana
82. Skowronk贸w
83. Lipowa
84. Sikorek
85. 艢rodkowa
86. Nowa Droga
87. Nowe Osiedle
88. Wa艂 Dolny
89. P贸艂nocna
90. Wa艂 G贸rny
91. Wschodniokrajowa (?)
92. Wschodnia
93. Parkowa
94. Parafialna
95. Plac Pocztowy
96. Pocztowa
97. Pierwiosnkowa
98. Poprzeczna
99. Krucza
100. Skrajna

...i kolejna:

101. Ratuszowa
102. 呕ytnia
103. R贸偶ana
104. Konna
105. 艢lepa
106. Piaskowa
107. 艢piewak贸w
108. Szybowa
109. Krzywa
110. Rze藕nicza
111. 呕u偶lowa
112. 艢l膮ska
113. 艢lusarska
114. W膮ska
115. Dzia艂kowa
116. Jask贸艂ek
117. 艁ab臋dzia
118. Szwedzka
119. Szwajcarska
120. Szkolna

...i kolejna:

121. Strzelecka
122. Linowa
123. Boczna
124. S艂oneczna
125. Wr贸bla
126. Sportowa
127. Miejska
128. Sztygara
129. Stroma
130. Kamienna
131. Cicha
132. Po艂udniowa
133. Bagienna
134. Dolinna
135. Stawowa
136. Glinkowa (?)
137. Sucha
138. Tulipanowa
139. 艁膮cz膮ca
140. Ptasia

...i ko艅c贸wka:

141. Ludowa
142. Nadle艣na (?)
143. Le艣na
144. Wa艂owa
145. Wodna
146. Wierzbowa
147. Szeroka
148. Fabryczna
149. 艁膮kowa
150. Korzenna
151. Cegielniana
152. Dojazdowa
153. Do kopalni piasku
154. Kar艂owa
Slyzaba
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podzi臋kowaniami za t艂umaczenie (z Leszkiem zaj臋艂oby to nam pewnie 3 lata ;-)):

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html

Strona Darka Nowaka jest niedo艣cignion膮 skarbnic膮 smile2.gif
Je艣li b臋dziesz mia艂a wi臋cej informacji o tej kamienicy to serdeczna pro艣ba o informacj臋.
Dami7
CYTAT(malgosia @ pon, 16 lip 2012 - 13:48) *
B臋d臋 wdzi臋czna za wszelkie informacje.

Ale u艣ci艣lij prosz臋, o jakie informacj臋 Ci chodzi? Kamienica istotnie by艂a, kilka lat temu zosta艂a wyburzona a teren zdaje si臋 ma obecnie swojego w艂a艣ciciela.
My艣l臋, 偶e je艣li poszperasz na stronach z d膮browskimi "starociami", doszukasz si臋 mo偶e jakiego艣 zdj臋cia czy 艣ladu na planie. Inne informacje zawarte s膮 w ksi臋gach wieczystych, a te s膮 ju偶 dla nas bardziej niedost臋pne smile2.gif

O, widzisz? Slyzaba by艂 szybszy o 3 minuty biggrin.gif
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 17:37) *
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podzi臋kowaniami za t艂umaczenie (z Leszkiem zaj臋艂oby to nam pewnie 3 lata ;-)):

Przy optymistycznym za艂o偶eniu, 偶e by艂oby troch臋 wolnego czasu wink.gif

Dzi臋ki wielkie r贸wnie偶 smile2.gif
malgosia
laugh.gif nie no, nie mog艂am przecie偶 pozwoli膰, 偶eby艣cie na ca艂e trzy lata odrywali si臋 od starych fotografii i eksplorowania ruin - ciesz臋 si臋, 偶e mog艂am pom贸c i czekam na nak艂adk臋 mapy.
Dzi臋ki za zdj臋cie "mojej" kamienicy - widz臋, 偶e jeszcze ciep艂e smile2.gif Ja j膮 pami臋tam w du偶o lepszym stanie, chocia偶 mo偶e tylko dlatego, 偶e wspomnienia z dzieci艅stwa s膮 jakie艣 bardziej kolorowe. Natomiast nic nie wiem o jej dawnej historii, w艂a艣cicielach. Gdyby kto艣 si臋 natkn膮艂 na jakie艣 wiadomo艣ci, to dajcie prosz臋 zna膰.
Slyzaba
malgosia - na podstawie fotografii lotnika Komorowskiego z 1919 roku:

Czerwona kropka to Twoja kamienica. Zielona kropka to istniej膮cy dzi艣 budynek przy Wojska Polskiego (do wyburzenia), kt贸ry na tym zdj臋ciu jest dobrym punktem orientacyjnym:

malgosia
Super, 艣wietne zdj臋cie! Nie rozpozna艂abym bez Twoich podpowiedzi. Z lewej strony przylegaj膮 do niej jakies zabudowania, kt贸rych ja nie pami臋tam, ale poka偶臋 Ojcu (rocznik 1948) - mo偶e on co艣 powspomina. W miejscu I.LO jeszcze pi臋kne klepisko smile2.gif
Slyzaba
I ju偶 na sam koniec - foto z 1977 roku. Czerwona kropka - Twoja kamienica, zielona - ta do wyburzenia, przy Wojska Polskiego:

eszogo1970
Ta kamienica mia艂a nr 25, patrz膮c na jej front dobudowana by艂a do niej z lewej druga z nr 23. Co do ulic to Grunwaldzka w czsie wojny nazywa艂a si臋 Roland strasse.
Slyzaba
eszogo - upewni臋 si臋: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html - to by艂 nr 23. A druga cz臋艣膰, w stron臋 centrum to by艂 nr 25?
malgosia
eszego ma racj臋 - te偶 mia艂am zwr贸ci膰 na to uwag臋, ale musia艂am zrobi膰 kr贸tk膮 przerw臋 techniczn膮 (na prac臋 smile2.gif ). 艢wierczewskiego 23 to pierwsza cz臋艣膰 tej kamienicy od strony Centrum i ta cz臋艣膰 wewn膮trz podw贸rka. Wida膰 to dobrze na tym zdj臋ciu:
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2006/2006010...-23_rudera+.jpg
Slyzaba
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiaj膮cej aktualnie niemieck膮 czcionk臋 w legendzie niemieckiej mapy, kt贸r膮 dzisiaj przepisywa艂em smile2.gif

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.html

Przy tym uj臋ciu sam si臋 ju偶 pogubi艂em, kt贸ry to nr. Wg opisu to powinien by膰 25 smile2.gif
eszogo1970
W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszka艂o duzo bezdomnych. Nie by艂o w znajduj膮cych sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie sk艂adaj膮ce si臋 z pojedy艅czego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na g贸rze to te偶 by艂y mieszkania tylko mia艂y nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali r贸wniez w kom贸rkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym mo偶e 艣wiadczy膰, 偶e do dzisiaj teren nie zosta艂 zagospodarowany.
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19) *
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiaj膮cej aktualnie niemieck膮 czcionk臋 w legendzie niemieckiej mapy, kt贸r膮 dzisiaj przepisywa艂em smile2.gifhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.htmlPrzy tym uj臋ciu sam si臋 ju偶 pogubi艂em, kt贸ry to nr. Wg opisu to powinien by膰 25 smile2.gif
Sylwek to jest 23, ta kamienica sta艂a jako pierwsza od Ko艣cio艂a sk膮d narastaj膮 numery. Natomiast zdj臋cie to z bram膮 to znajduj膮ca si臋 za t膮 druga kamienica i ona mia艂a numer 25, o niej pisz臋 obok, Mariusz
Slyzaba
Zakr臋ci艂em si臋 - najwa偶niejsze, 偶e dobrze na stronie opisa艂em smile2.gif
My艣l臋, 偶e skoro zebrali艣my o tej kamienicy kilka podstawowych informacji, to docelowo zrobi臋 o niej kr贸tki artyku艂 (m艂yn Danieckich przesuwam jedno miejsce dalej).
malgosia
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19) *
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiaj膮cej aktualnie niemieck膮 czcionk臋 w legendzie niemieckiej mapy, kt贸r膮 dzisiaj przepisywa艂em smile2.gifhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.htmlPrzy tym uj臋ciu sam si臋 ju偶 pogubi艂em, kt贸ry to nr. Wg opisu to powinien by膰 25 smile2.gif
Dok艂adnie odwrotnie, to jest w艂a艣nie 艢wierczewskiego 23 smile2.gif Dzi臋kuj臋 za kolejn膮 wyszperan膮 dla mnie fotk臋 - chocia偶 p艂aka膰 mi si臋 chce, jak je ogl膮dam sad.gif
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 16 lip 2012 - 21:29) *
W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszka艂o duzo bezdomnych. Nie by艂o w znajduj膮cych sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie sk艂adaj膮ce si臋 z pojedy艅czego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na g贸rze to te偶 by艂y mieszkania tylko mia艂y nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali r贸wniez w kom贸rkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym mo偶e 艣wiadczy膰, 偶e do dzisiaj teren nie zosta艂 zagospodarowany. Mariusz
Mariusz, sk膮d Ty znasz t臋 kamienic臋...? Moje wspomnienia pochodz膮 z p贸藕nych lat 70. do 1981. Rzeczywi艣cie mieszkania by艂y bez tzw. wyg贸d, ale mieszka艂y tam wtedy wielopokoleniowe rodziny, bo na przydzia艂 mieszkania sp贸艂dzielczego czeka艂o si臋 nawet 10 lat. Ju偶 wtedy ta kamienica by艂a do wyburzenia, a przetrwa艂a jeszcze 膰wier膰 wieku! Mnie te偶 zastanawia, dlaczego ten teren w centrum miasta ju偶 6 lat stoi pusty. Ch臋tnie dowiedzia艂abym sie czego艣 na temat praw w艂asno艣ci, ale nie wiem, jak to ugry藕膰. (informacja dla trolli: nie jestem spadkobierczyni膮 偶ydowskich w艂a艣cicieli, chc膮c膮 zaw艂aszczy膰 ziemi臋, ani nie mam te偶 innych zamiar贸w wobec tej dzia艂ki - ma dla mnie jedynie warto艣膰 sentymentaln膮).No prosz臋, "moja" kamienica doczeka si臋 artyku艂u na stronie Sylwka - dzi臋kuj臋 smile2.gif Mo偶e kto艣 trafi na ten artyku艂 i rzuci nowe 艣wiat艂o na dzieje tego domu, s膮dz膮c po mapie pochodz膮cego sprzed pierwszej Wojny.
malgosia
Obieca艂am, 偶e zapytam troszk臋 starszego mieszka艅ca "naszej" kamienicy a prywatnie mojego Ojca smile2.gif Oto, co opowiedzia艂:
tak ca艂kiem bez kanalizacji to te mieszkania nie by艂y - w kuchni by艂 zlew z zimn膮 wod膮. Toalety rzeczywi艣cie na zewn膮trz. W pokoju piec kaflowy - do dzisiaj t臋skni臋 za takim mieszkaj膮c w bloku.
Babcia opowiada艂a, 偶e w naszej cz臋艣ci kamienicy (tej od podw贸rka) podobno przedtem, a wi臋c pewnie przed II Wojn膮 by艂a bo偶nica. Wspomina艂a pono膰 otwierany dach (na korb臋!). Tata z kolei sam pami臋ta wizyt臋 jakiej艣 dobrze ubranej 呕yd贸wki i pana z Magistratu, kt贸rzy ogl膮dali kamienic臋 i toczyli jakie艣 spory. Mog艂o to by膰 na prze艂omie lat 50. i 60.
Z innych wspomnie艅 te偶 raczej przedwojennych zosta艂a smolarnia (mo偶e to te budynki widoczne z lotu ptaka). Ja jeszcze jako kilkuletnia dziewczynka obdziera艂am kolana na wylanym smo艂膮 podw贸rku. Z dzieci艅stwa pami臋tam te偶 liczne opowie艣ci o duchach - w naszej kamienicy od lat straszy艂o. Odk膮d mieszkam w bloku przesta艂am ba膰 si臋 duch贸w, ale tamten dom mia艂 dusz臋 - bezsprzecznie!
Czy kto艣 mo偶e natkn膮艂 si臋 na jakie艣 艣lady 偶ydowskiej bo偶nicy albo tej smolarni w okolicach 艢wierczewskiego?
Slyzaba
malgosia - napisa艂em tak:

http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25

CYTAT
Jeden z mieszka艅c贸w pami臋ta wizyt臋 jakiej艣 dobrze ubranej 呕yd贸wki i pana z Magistratu, kt贸rzy ogl膮dali kamienic臋 i toczyli jakie艣 spory. Mog艂o to by膰 na prze艂omie lat 50. i 60.

Do lat 80. XX wieku mieszka艅cami by艂y wielopokoleniowe rodziny (na przydzia艂 mieszkania sp贸艂dzielczego czeka艂o si臋 wiele lat). Budynek by艂 do wyburzenia ju偶 w czasach komunizmu. Same mieszkania o niskim standardzie sk艂ada艂y si臋 z pojedynczego pokoju lub kuchni i pokoju. W mieszkaniach nie by艂o kanalizacji (w kuchni zlew z zimn膮 wod膮). Toalety by艂y usytuowane na zewn膮trz. Pok贸j m贸g艂 by膰 grzany za pomoc膮 pieca kafalowego. Wg informacji pozyskanych od jednej z rodzin mieszkaj膮cych w kamienicy, najprawdopodobniej przed II wojn膮 艣wiatow膮, by艂a tam b贸偶nica (偶ydowski dom modlitwy). Mo偶liwe, 偶e w tamtym okresie w kt贸rej艣 cz臋艣ci budynku by艂a smolarnia. Jeszcze kilkadziesi膮t lat p贸藕niej 艣lady smo艂y mo偶na by艂o zauwa偶y膰 na podw贸rku.

W kamienicy nr 25 okienka na g贸rze nale偶a艂y do mieszka艅, kt贸re mia艂y nisko usytuowany i sko艣ny sufit. W obu kamienicach w ich ostatnim 'oddechu' mieszka艂o du偶o bezdomnych. Latem bezdomni spali r贸wnie偶 w kom贸rkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Do dzisiaj teren ten nie jest zagospodarowany.

Fotografia zrobiona dzisiaj:

Przes艂a艂em link do artyku艂u do kilku os贸b pami臋taj膮cych IIw艣. Je艣li dowiem si臋 czego艣 nowego, to dam zna膰 na forum.
malgosia
Ciekawa jestem, czy b臋dzie jaki艣 odzew. Przy okazji przejrz臋 jeszcze stare zdj臋cia u Rodzic贸w, ale wydaje mi si臋, 偶e nie mamy stamt膮d 偶adnych. Wczoraj sko艅czy艂am ogl膮da膰 galeri臋 na stronie dawnad膮browa - zaj臋艂o mi to 2 dni smile2.gif D膮browa sprzed wojny jest nie do poznania! Inny 艣wiat, z tymi op艂otkami, gruntowymi drogami. 艢wietne pami膮tki!
Leszek
Jeszcze jedna stara nazwa ulicy - dzisiejsza Spokojna wcze艣niej nazywa艂a si臋 Gliniaki.
storczyk
Witam
Z zapartym tchem przeczytuje wszystkie w膮tki historyczne od synagogi poczynaj膮c i mam ca艂膮 mas臋 pyta艅, mo偶e uda nam si臋 wsp贸lnie je ustali膰.

1. Babcia moja przed zes艂aniem na przymusowe roboty do Niemiec w trakcie II wojny 艣wiatowej pracowa艂a w Restauracji gdzie gotowa艂a dla Niemc贸w min. zup臋 z 偶贸艂wi, by艂a to restauracja na 3 maja, sk膮d musia艂a ucieka膰 przez okno. Zastanawiam si臋 w kt贸rym miejscu, czy to nie by艂a przypadkiem Resursa?

2. Druga moja babcia zakocha艂a si臋 we W艂ochu, kt贸rego dokarmia艂a gdy by艂 w obozie jenieckim w D膮browie (mia艂a z nim zreszt膮 dziecko) i pytanie moje jest takie kiedy ten ob贸z by艂 rozbity, sk膮d W艂osi w D膮browie i jak d艂ugo oni stacjonowali? Nie wiem czy dobrze s艂ysza艂am, 偶e ob贸z ten mie艣ci艂 si臋 w okolicy Redenu lub Alei.

Na razie tyle ale pyta艅 mam mn贸stwo i fajnie by艂oby ta histori臋 sobie przypomnie膰 i posk艂ada膰 w ca艂o艣膰.
Slyzaba
Ad. 1.
Zerknij tutaj:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/dombrowa,...rasse,_875.html

Napis na pierwszym budynku po lewej stronie wskazuje na to, 偶e mog艂a by膰 tam restauracja. Nie spotka艂em si臋 do tej pory z informacj膮, 偶e w Resursie by艂a 'regularna' restauracja.

Ad. 2.
Od 42 roku w zak艂adach d膮browskich pracowali je艅cy z wielu kraj贸w Europy, w tym W艂osi. Ich ob贸z by艂 w szkole przy Limanowskiego. W艂osi zatem nie 'stacjonowali' ale byli je艅cami wojennymi.

Temat oboz贸w w DG nie jest szerzej znany. My艣l臋, 偶e warto co艣 z tym zrobi膰...Kilka informacji znajdziesz na stronie Darka Nowaka - www.dabrowa.pl .

ps. zupa z 偶贸艂wia mnie powali艂a smile2.gif
storczyk
Dzi臋ki wielkie

Zupa z 偶贸艂wi by艂艂a faktem, bo babcia mi m贸wi艂a, 偶e ze skorup robili popielniczki. A dla niej taka egzotyka by艂a maga atrakcj膮.

A apropo obozu jenieckiego, to moja babcia W艂ocha pozna艂a jako艣 w okolicy 1942/43 roku. (Pierwsze dziecko mia艂a w艂a艣nie w 1943 roku) Nigdy nie mialam okazji z ni膮 o tym porozmawia膰, bo by艂 to poniek膮d temat tabu, ale faktem jest 偶e po wojnie ten W艂och chcia艂 j膮 ze sob膮 zabra膰, ale ona si臋 nie zgodzi艂a. Zreszt膮 to do艣膰 ciekawa mi艂osna historia wojenna.

Mo偶e przy okazji uda mi si臋 zeskanowa膰 zdj臋cia i tu wrzuci膰 mam troch臋 z D膮browy z lat 20 ubieg艂ego wieku i starsze w tym te偶 zdj臋cia wn臋trz mieszkalnych z okolic Go艂onoga i Redenu. Mam te偶 troch臋 zdj臋膰 portretowych z zaklad贸w fotograficznych, ale to jak znajd臋 chwilk臋 a na razie planuj臋 zakup tej najnowszej ksi膮偶ki z legendami z D膮browy. A przy okazji zapytam, czy nie wie kto艣 gdzie mo偶na kupi膰 Kantora Mirskiego D膮brow臋 G贸rnicz膮 i legendy d膮browskie Dionizego Czubali?? Ch臋tnie odkupi臋.
Slyzaba
CYTAT
Mo偶e przy okazji uda mi si臋 zeskanowa膰 zdj臋cia i tu wrzuci膰 mam troch臋 z D膮browy z lat 20 ubieg艂ego wieku i starsze w tym te偶 zdj臋cia wn臋trz mieszkalnych z okolic Go艂onoga i Redenu. Mam te偶 troch臋 zdj臋膰 portretowych z zaklad贸w fotograficznych, ale to jak znajd臋 chwilk臋
- jak zawsze jestem ch臋tny do pomocy smile2.gif

CYTAT
czy nie wie kto艣 gdzie mo偶na kupi膰 Kantora Mirskiego D膮brow臋 G贸rnicz膮 i legendy d膮browskie Dionizego Czubali
- zadzwoni艂em do antykwariatu ARGOS w centrum. Mieli Dionizego jeszcze niedawno i to w艂a艣nie t膮 ksi膮偶k臋 mia艂em kupi膰... Sprawdzi艂em w sieci - pusto. Co do Kantora, to oczywi艣cie na allegro co kilka miesi臋cy si臋 pojawia. Najcz臋艣ciej w komplecie za kilkaset pln. Pojedyncze zeszyty z DG widzia艂em tylko kilka razy.

U mnie na stronie znajdziesz fotografie z KM: http://dawnadabrowa.pl/?phrase=Z,przeszlos...&cat=zrodlo . Docelowo chc臋 te偶 wrzuci膰 ca艂y tekst.
storczyk
Dzi臋ki, bo ja tez celuj臋 w Kantora ale niestety nie dam kilkaset z艂otych i szukam okazji. W antykwariacie co par臋 miesi臋cy si臋 melduj臋, ale jeszcze nie trafilam, no c贸偶 nie spieszy mi si臋, mo偶e kiedys uka偶e si臋 w e-booku smile2.gif
Slyzaba
Trzeba by艂o tak od razu - my艣la艂em, 偶e szukasz tylko i wy艂膮cznie wersji papierowej.
KM jest dost臋pny online w zasobach www.sbc.org.pl
storczyk
Dzi臋ki wielkie raz jeszcze. I tak b臋d臋 poszukiwa膰 wersji papierowej, po prostu chc臋 j膮 mie膰, ale teraz przynajmniej mog臋 wr贸ci膰 do lektury jak tylko b臋d臋 czego艣 poszukiwa艂a.
storczyk
Rozpocz臋to rozbi贸rk臋 starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbieraj膮 star膮 kamienic臋 z oficyn膮 i kom贸rki, szkoda bo ca艂kiem dobrze to wygl膮da艂o, ale pewnie stan techniczny by艂 kiepski, szkoda, 偶e nie mam aparatu ze sob膮 sad.gif Kto艣 wie co tam wcze艣niej by艂o?
Slyzaba
Nie kojarz臋 na szybko, kt贸ra to kamienica. Ma kto艣 mo偶liwo艣膰 podjechania na miejsce i zrobienia kilku fotografii??
storczyk
Uda艂o mi si臋 dzisiaj zrobi膰 zdj臋cia, ju偶 je wrzucam szkoda 偶e wcze艣niej nie zauwa偶y艂am 偶e j膮 rozbieraj膮, bo ju偶 cz臋艣ciowo jest rozebranaKliknij, aby zobaczy za潮cznikjeszcze jedno zdj臋cieKliknij, aby zobaczy za潮cznikKliknij, aby zobaczy za潮cznik
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.