CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19)

To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiaj膮cej aktualnie niemieck膮 czcionk臋 w legendzie niemieckiej mapy, kt贸r膮 dzisiaj przepisywa艂em
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.html
Przy tym uj臋ciu sam si臋 ju偶 pogubi艂em, kt贸ry to nr. Wg opisu to powinien by膰 25

Dok艂adnie odwrotnie, to jest w艂a艣nie 艢wierczewskiego 23

Dzi臋kuj臋 za kolejn膮 wyszperan膮 dla mnie fotk臋 - chocia偶 p艂aka膰 mi si臋 chce, jak je ogl膮dam

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 16 lip 2012 - 21:29)

W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszka艂o duzo bezdomnych. Nie by艂o w znajduj膮cych sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie sk艂adaj膮ce si臋 z pojedy艅czego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na g贸rze to te偶 by艂y mieszkania tylko mia艂y nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali r贸wniez w kom贸rkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym mo偶e 艣wiadczy膰, 偶e do dzisiaj teren nie zosta艂 zagospodarowany. Mariusz
Mariusz, sk膮d Ty znasz t臋 kamienic臋...? Moje wspomnienia pochodz膮 z p贸藕nych lat 70. do 1981. Rzeczywi艣cie mieszkania by艂y bez tzw. wyg贸d, ale mieszka艂y tam wtedy wielopokoleniowe rodziny, bo na przydzia艂 mieszkania sp贸艂dzielczego czeka艂o si臋 nawet 10 lat. Ju偶 wtedy ta kamienica by艂a do wyburzenia, a przetrwa艂a jeszcze 膰wier膰 wieku! Mnie te偶 zastanawia, dlaczego ten teren w centrum miasta ju偶 6 lat stoi pusty. Ch臋tnie dowiedzia艂abym sie czego艣 na temat praw w艂asno艣ci, ale nie wiem, jak to ugry藕膰. (informacja dla trolli: nie jestem spadkobierczyni膮 偶ydowskich w艂a艣cicieli, chc膮c膮 zaw艂aszczy膰 ziemi臋, ani nie mam te偶 innych zamiar贸w wobec tej dzia艂ki - ma dla mnie jedynie warto艣膰 sentymentaln膮).No prosz臋, "moja" kamienica doczeka si臋 artyku艂u na stronie Sylwka - dzi臋kuj臋

Mo偶e kto艣 trafi na ten artyku艂 i rzuci nowe 艣wiat艂o na dzieje tego domu, s膮dz膮c po mapie pochodz膮cego sprzed pierwszej Wojny.