CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19)

To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.html
Przy tym ujęciu sam się już pogubiłem, który to nr. Wg opisu to powinien być 25

Dokładnie odwrotnie, to jest właśnie Świerczewskiego 23

Dziękuję za kolejną wyszperaną dla mnie fotkę - chociaż płakać mi się chce, jak je oglądam

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 16 lip 2012 - 21:29)

W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszkało duzo bezdomnych. Nie było w znajdujących sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie składające się z pojedyńczego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na górze to też były mieszkania tylko miały nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali równiez w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym może świadczyć, że do dzisiaj teren nie został zagospodarowany. Mariusz
Mariusz, skąd Ty znasz tę kamienicę...? Moje wspomnienia pochodzą z późnych lat 70. do 1981. Rzeczywiście mieszkania były bez tzw. wygód, ale mieszkały tam wtedy wielopokoleniowe rodziny, bo na przydział mieszkania spółdzielczego czekało się nawet 10 lat. Już wtedy ta kamienica była do wyburzenia, a przetrwała jeszcze ćwierć wieku! Mnie też zastanawia, dlaczego ten teren w centrum miasta już 6 lat stoi pusty. Chętnie dowiedziałabym sie czegoś na temat praw własności, ale nie wiem, jak to ugryźć. (informacja dla trolli: nie jestem spadkobierczynią żydowskich właścicieli, chcącą zawłaszczyć ziemię, ani nie mam też innych zamiarów wobec tej działki - ma dla mnie jedynie wartość sentymentalną).No proszę, "moja" kamienica doczeka się artykułu na stronie Sylwka - dziękuję

Może ktoś trafi na ten artykuł i rzuci nowe światło na dzieje tego domu, sądząc po mapie pochodzącego sprzed pierwszej Wojny.