Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leszek
Co do Krasińskiego/Mickiewicza - od kilku osób słyszałem określenie Osiedle Mickiewicza na tę część Redenu, może stąd?
Dami7
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego smile2.gif
Może Sandwich wie coś na ten temat, bo mieszka w tej okolicy?

Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" smile.gif , tak było).
Leszek
No, Folwarczną to ja kojarzę, bo tam gazownicy siedzą smile2.gif A Wodną nie tak dawno ze zdziwieniem zauważyłem (i nawet miałem ochotę w formie zagadki na forum o nią zapytać).
Dami7
W takim razie przepraszam, że niechcący zepsułem Ci zabawę smile2.gif
Leszek
A nie, nie, zarzuciłem ten pomysł smile2.gif
Slyzaba
Kolejne ulice wrzucone na listę:

http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej

luket
Górnicza, zanim się stała Górniczą, przez krótki czas była ulicą... Augustynika smile2.gif

Źródło - plan miasta z aktualizacją 1990 r.

Obecna Augustynika była jeszcze wtedy Świerczewskiego.

Aha, wydaje mi sie, że ul. Bandrowskiego została przemianowana bezpośrednio z Pilarczyka, raczej w latach 90 nie było tam ulicy Krótkiej, ale głowy za to nie dam sobie uciąć.

Jaworowa - za PRL'u była ulicą Nowotki.

11 Listopada - Armii Ludowej

Plan też podaje że obecna Piłsudskiego od skrzyżowania przy Gołonogu PKP do Huty Katowice była Aleją Przyjaźni. Ktoś pamięta?

Ta sama mapa podaje dla Alei Zagłębia Dąbrowskiego przy dworcu Gołonóg nazwę R. Piecucha.

chyba tyle...
Leszek
Co do Piecucha - na jakimś planie ta nazwa przypisana była uliczce/alejce prowadzącej bezpośrednio do dworca w Gołonogu, zaś zumi twierdz, że to równoległa do Al. Zagłębia Dąbrowskiego droga gruntowa (wzdłuż garaży, przecina ulicę Parkową i idzie dalej aż do Spisaka/Swobodnej.
Mały77
CYTAT(Dami7 @ sob, 23 cze 2012 - 20:51) *
Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" smile.gif , tak było).

Hmmm - ta studnia dalej istnieje - co prawda nie wiem czy jest czynna, ale znajduje się na prywatnej posesji.
Również biegałem tam po wodę wink.gif
prezes
CYTAT(Dami7 @ sob, 23 cze 2012 - 20:51) *
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego smile2.gif
[...]

Mieszkam akurat przy Krasińskiego na przeciwko tego bloku Mickiewicza 25 smile2.gif zawsze tak było, że z jednej strony ulicy Krasińskiego stały bloki przypisane do ulicy Mickiewicza, praktycznie od przedszkola do końca ulicy tak jest.
mawwm
a propos ulic, które "zniknęły":
Barlickiego <- Polna
Slyzaba
mawwm - Polna współcześnie istnieje.
Czyli najpierw była Barlickiego a potem Polna?
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ pon, 25 cze 2012 - 10:57) *
mawwm - Polna współcześnie istnieje.
Czyli najpierw była Barlickiego a potem Polna?

obecnie ul. Polna znajduje się w Strzemieszycach, mam na myśli ul. Polną później Barlickiego prostopadłą do ul. Chopina biegnącą w kierunku Będzina.
Slyzaba
Wyjaśniła się nam lokalizacja nie istniejącego pomnika między Magistratem a Sztygarką:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pomnik,k...istow_1303.html
eszogo1970
CYTAT(lucky76 @ czw, 21 cze 2012 - 00:28) *
W takim mundurze ten pan w 1949 roku by nie pochodzil za długo:)

W 49-tym latem żyła już maja mama, sama by go gołymi rączkami udusiła
malgosia
CYTAT(Slyzaba @ pią, 22 cze 2012 - 13:40) *
Czy ktoś na forum zna niemiecki? Byłoby idealnie gdyby obok niemieckich nazw dało się wpisać ich tłumaczenie. Możliwe, że część 'polskich' nazw ulic jest z czasów okupacji i będzie je można łatwiej ulokować czasowo.

Jeśli temat jest aktualny, chętnie się przyłączę smile2.gif
Mam też pytanie dotyczące wyburzonej kamienicy przy ulicy Świerczewskiego 23. Czy ktoś wie coś na temat jej historii?? Jeśli umieściłam pytanie nie w tym wątku co trzeba, to proszę o przesunięcie. Jeszcze nie ządążyłam się tu połapać smile2.gif ale dział "historia" już mnie wciągnął. Pozdrawiam!
Leszek
CYTAT(malgosia @ pon, 16 lip 2012 - 10:54) *
Mam też pytanie dotyczące wyburzonej kamienicy przy ulicy Świerczewskiego 23. Czy ktoś wie coś na temat jej historii??

Chodzi Ci o tę na wprost Wojska Polskiego?
malgosia
tak

Może jako "wpisowe" na forum wrzucę pierwszą dwudziestkę tłumaczeń z legendy mapy:

1. Rolna/Polna
2. Klonowa
3. Stara
4. Starocmentarna
5. Kosów
6. Przy parku miejskim
7. Robotnicza
8. Kopciuszka smile2.gif
9. Potokowa (albo: Bacha smile2.gif )
10. Kolejowa
11. Barbary
12. Wolności górniczej (?)
13. Górników
14. Bytomska
15. Brzozowa
16. Kwiatowa
17. Wrocławska
18. Bukowa
19. Obywatelska
20. Daliowa
malgosia
Ciekawa jestem nałożenia tych map! Szpitalna się chyba pokrywa z Hospitalstrasse, a Legionów wygląda na Breslauerstrasse, czyli była Wrocławska...
Dorzucam drugą dwudziestkę (jeżeli ktoś już to zrobił, to będzie do porównania):

21. Wiejska
22. Drozdów
23. Ciemna
24. Przejazdowa
25. Równa
26. Dębowa
27. Ciasna
28. Olchowa
29. Rudna
30. Fabryczna
31. Polna
32. Filtrowa
33. Ziębowa
34. Rybacka
35. Bzowa
36. Niwa
37. Rzeczna
38. Wolnogórska (?)
39. Wolna
40. Cmentarna
Slyzaba
malgosia - jeszcze nie tłumaczyliśmy nazw ulic. Wpisowe przyjęte - witamy i dziękujemy smile2.gif.
Masz może jakieś fotografie tej kamienicy?
malgosia
Muszę poszperać u Rodziców. Ale z opowieści pamiętam, że była to pożydowska kamienica, może "bóźnica" - tylko, że to wszystko przekaz ustny z dawnych lat. Po wyburzeniu kamienicy pozostał pusty plac i nic się tam nie dzieje. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
edit: trudno coś znaleźć w Internecie, bo nie mieściło się tam nic szczególnego - ot mieszkali sobie prości ludzie. Nie zawiodła jedynie świetna strona pewnego mieszkańca miasta smile2.gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2006/2006010...-23_rudera+.jpg
A nad nazwami ulic popracuję smile2.gif
malgosia
To kolejna dwudziestka na miłe powitanie smile2.gif

41. Świeża
42. Wesoła
43. Gęsia
44. Ogrodowa
45. Terenowa (?)
46. Rzemieślnicza
47. Szczęść Boże
48. Hrabiego Redena
49. Graniczna
50. Kopalniana
51. Zielona
52. Dobra (albo: Majątkowa)
53. Hałdowa
54. Handlowa
55. Twarda
56. Zajęcza
57. Malinowa
58. Za ogrodami
59. Jelenia
60. Wysokogórska

...i kolejna:

61. Drewniana
62. Szpitalna
63. Hutnicza
64. Jana
65. Wapienna
66. Kanałowa
67. Kasztanowa
68. Katowicka
69. Klinowa
70. Kościelna
71. Mała
72. Klinkierowa
73. Węglowa
74. Kopernika
75. Wronia
76. Krakowska
77. Krzyżowa
78. Krótka
79. Długa
80. Liściasta

...i kolejna:

81. Gliniana
82. Skowronków
83. Lipowa
84. Sikorek
85. Środkowa
86. Nowa Droga
87. Nowe Osiedle
88. Wał Dolny
89. Północna
90. Wał Górny
91. Wschodniokrajowa (?)
92. Wschodnia
93. Parkowa
94. Parafialna
95. Plac Pocztowy
96. Pocztowa
97. Pierwiosnkowa
98. Poprzeczna
99. Krucza
100. Skrajna

...i kolejna:

101. Ratuszowa
102. Żytnia
103. Różana
104. Konna
105. Ślepa
106. Piaskowa
107. Śpiewaków
108. Szybowa
109. Krzywa
110. Rzeźnicza
111. Żużlowa
112. Śląska
113. Ślusarska
114. Wąska
115. Działkowa
116. Jaskółek
117. Łabędzia
118. Szwedzka
119. Szwajcarska
120. Szkolna

...i kolejna:

121. Strzelecka
122. Linowa
123. Boczna
124. Słoneczna
125. Wróbla
126. Sportowa
127. Miejska
128. Sztygara
129. Stroma
130. Kamienna
131. Cicha
132. Południowa
133. Bagienna
134. Dolinna
135. Stawowa
136. Glinkowa (?)
137. Sucha
138. Tulipanowa
139. Łącząca
140. Ptasia

...i końcówka:

141. Ludowa
142. Nadleśna (?)
143. Leśna
144. Wałowa
145. Wodna
146. Wierzbowa
147. Szeroka
148. Fabryczna
149. Łąkowa
150. Korzenna
151. Cegielniana
152. Dojazdowa
153. Do kopalni piasku
154. Karłowa
Slyzaba
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podziękowaniami za tłumaczenie (z Leszkiem zajęłoby to nam pewnie 3 lata ;-)):

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html

Strona Darka Nowaka jest niedoścignioną skarbnicą smile2.gif
Jeśli będziesz miała więcej informacji o tej kamienicy to serdeczna prośba o informację.
Dami7
CYTAT(malgosia @ pon, 16 lip 2012 - 13:48) *
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Ale uściślij proszę, o jakie informację Ci chodzi? Kamienica istotnie była, kilka lat temu została wyburzona a teren zdaje się ma obecnie swojego właściciela.
Myślę, że jeśli poszperasz na stronach z dąbrowskimi "starociami", doszukasz się może jakiegoś zdjęcia czy śladu na planie. Inne informacje zawarte są w księgach wieczystych, a te są już dla nas bardziej niedostępne smile2.gif

O, widzisz? Slyzaba był szybszy o 3 minuty biggrin.gif
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 17:37) *
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podziękowaniami za tłumaczenie (z Leszkiem zajęłoby to nam pewnie 3 lata ;-)):

Przy optymistycznym założeniu, że byłoby trochę wolnego czasu wink.gif

Dzięki wielkie również smile2.gif
malgosia
laugh.gif nie no, nie mogłam przecież pozwolić, żebyście na całe trzy lata odrywali się od starych fotografii i eksplorowania ruin - cieszę się, że mogłam pomóc i czekam na nakładkę mapy.
Dzięki za zdjęcie "mojej" kamienicy - widzę, że jeszcze ciepłe smile2.gif Ja ją pamiętam w dużo lepszym stanie, chociaż może tylko dlatego, że wspomnienia z dzieciństwa są jakieś bardziej kolorowe. Natomiast nic nie wiem o jej dawnej historii, właścicielach. Gdyby ktoś się natknął na jakieś wiadomości, to dajcie proszę znać.
Slyzaba
malgosia - na podstawie fotografii lotnika Komorowskiego z 1919 roku:

Czerwona kropka to Twoja kamienica. Zielona kropka to istniejący dziś budynek przy Wojska Polskiego (do wyburzenia), który na tym zdjęciu jest dobrym punktem orientacyjnym:

malgosia
Super, świetne zdjęcie! Nie rozpoznałabym bez Twoich podpowiedzi. Z lewej strony przylegają do niej jakies zabudowania, których ja nie pamiętam, ale pokażę Ojcu (rocznik 1948) - może on coś powspomina. W miejscu I.LO jeszcze piękne klepisko smile2.gif
Slyzaba
I już na sam koniec - foto z 1977 roku. Czerwona kropka - Twoja kamienica, zielona - ta do wyburzenia, przy Wojska Polskiego:

eszogo1970
Ta kamienica miała nr 25, patrząc na jej front dobudowana była do niej z lewej druga z nr 23. Co do ulic to Grunwaldzka w czsie wojny nazywała się Roland strasse.
Slyzaba
eszogo - upewnię się: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html - to był nr 23. A druga część, w stronę centrum to był nr 25?
malgosia
eszego ma rację - też miałam zwrócić na to uwagę, ale musiałam zrobić krótką przerwę techniczną (na pracę smile2.gif ). Świerczewskiego 23 to pierwsza część tej kamienicy od strony Centrum i ta część wewnątrz podwórka. Widać to dobrze na tym zdjęciu:
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2006/2006010...-23_rudera+.jpg
Slyzaba
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem smile2.gif

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.html

Przy tym ujęciu sam się już pogubiłem, który to nr. Wg opisu to powinien być 25 smile2.gif
eszogo1970
W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszkało duzo bezdomnych. Nie było w znajdujących sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie składające się z pojedyńczego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na górze to też były mieszkania tylko miały nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali równiez w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym może świadczyć, że do dzisiaj teren nie został zagospodarowany.
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19) *
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem smile2.gifhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.htmlPrzy tym ujęciu sam się już pogubiłem, który to nr. Wg opisu to powinien być 25 smile2.gif
Sylwek to jest 23, ta kamienica stała jako pierwsza od Kościoła skąd narastają numery. Natomiast zdjęcie to z bramą to znajdująca się za tą druga kamienica i ona miała numer 25, o niej piszę obok, Mariusz
Slyzaba
Zakręciłem się - najważniejsze, że dobrze na stronie opisałem smile2.gif
Myślę, że skoro zebraliśmy o tej kamienicy kilka podstawowych informacji, to docelowo zrobię o niej krótki artykuł (młyn Danieckich przesuwam jedno miejsce dalej).
malgosia
CYTAT(Slyzaba @ pon, 16 lip 2012 - 21:19) *
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem smile2.gifhttp://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.htmlPrzy tym ujęciu sam się już pogubiłem, który to nr. Wg opisu to powinien być 25 smile2.gif
Dokładnie odwrotnie, to jest właśnie Świerczewskiego 23 smile2.gif Dziękuję za kolejną wyszperaną dla mnie fotkę - chociaż płakać mi się chce, jak je oglądam sad.gif
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 16 lip 2012 - 21:29) *
W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszkało duzo bezdomnych. Nie było w znajdujących sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie składające się z pojedyńczego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na górze to też były mieszkania tylko miały nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali równiez w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym może świadczyć, że do dzisiaj teren nie został zagospodarowany. Mariusz
Mariusz, skąd Ty znasz tę kamienicę...? Moje wspomnienia pochodzą z późnych lat 70. do 1981. Rzeczywiście mieszkania były bez tzw. wygód, ale mieszkały tam wtedy wielopokoleniowe rodziny, bo na przydział mieszkania spółdzielczego czekało się nawet 10 lat. Już wtedy ta kamienica była do wyburzenia, a przetrwała jeszcze ćwierć wieku! Mnie też zastanawia, dlaczego ten teren w centrum miasta już 6 lat stoi pusty. Chętnie dowiedziałabym sie czegoś na temat praw własności, ale nie wiem, jak to ugryźć. (informacja dla trolli: nie jestem spadkobierczynią żydowskich właścicieli, chcącą zawłaszczyć ziemię, ani nie mam też innych zamiarów wobec tej działki - ma dla mnie jedynie wartość sentymentalną).No proszę, "moja" kamienica doczeka się artykułu na stronie Sylwka - dziękuję smile2.gif Może ktoś trafi na ten artykuł i rzuci nowe światło na dzieje tego domu, sądząc po mapie pochodzącego sprzed pierwszej Wojny.
malgosia
Obiecałam, że zapytam troszkę starszego mieszkańca "naszej" kamienicy a prywatnie mojego Ojca smile2.gif Oto, co opowiedział:
tak całkiem bez kanalizacji to te mieszkania nie były - w kuchni był zlew z zimną wodą. Toalety rzeczywiście na zewnątrz. W pokoju piec kaflowy - do dzisiaj tęsknię za takim mieszkając w bloku.
Babcia opowiadała, że w naszej części kamienicy (tej od podwórka) podobno przedtem, a więc pewnie przed II Wojną była bożnica. Wspominała ponoć otwierany dach (na korbę!). Tata z kolei sam pamięta wizytę jakiejś dobrze ubranej Żydówki i pana z Magistratu, którzy oglądali kamienicę i toczyli jakieś spory. Mogło to być na przełomie lat 50. i 60.
Z innych wspomnień też raczej przedwojennych została smolarnia (może to te budynki widoczne z lotu ptaka). Ja jeszcze jako kilkuletnia dziewczynka obdzierałam kolana na wylanym smołą podwórku. Z dzieciństwa pamiętam też liczne opowieści o duchach - w naszej kamienicy od lat straszyło. Odkąd mieszkam w bloku przestałam bać się duchów, ale tamten dom miał duszę - bezsprzecznie!
Czy ktoś może natknął się na jakieś ślady żydowskiej bożnicy albo tej smolarni w okolicach Świerczewskiego?
Slyzaba
malgosia - napisałem tak:

http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25

CYTAT
Jeden z mieszkańców pamięta wizytę jakiejś dobrze ubranej Żydówki i pana z Magistratu, którzy oglądali kamienicę i toczyli jakieś spory. Mogło to być na przełomie lat 50. i 60.

Do lat 80. XX wieku mieszkańcami były wielopokoleniowe rodziny (na przydział mieszkania spółdzielczego czekało się wiele lat). Budynek był do wyburzenia już w czasach komunizmu. Same mieszkania o niskim standardzie składały się z pojedynczego pokoju lub kuchni i pokoju. W mieszkaniach nie było kanalizacji (w kuchni zlew z zimną wodą). Toalety były usytuowane na zewnątrz. Pokój mógł być grzany za pomocą pieca kafalowego. Wg informacji pozyskanych od jednej z rodzin mieszkających w kamienicy, najprawdopodobniej przed II wojną światową, była tam bóżnica (żydowski dom modlitwy). Możliwe, że w tamtym okresie w którejś części budynku była smolarnia. Jeszcze kilkadziesiąt lat później ślady smoły można było zauważyć na podwórku.

W kamienicy nr 25 okienka na górze należały do mieszkań, które miały nisko usytuowany i skośny sufit. W obu kamienicach w ich ostatnim 'oddechu' mieszkało dużo bezdomnych. Latem bezdomni spali również w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Do dzisiaj teren ten nie jest zagospodarowany.

Fotografia zrobiona dzisiaj:

Przesłałem link do artykułu do kilku osób pamiętających IIwś. Jeśli dowiem się czegoś nowego, to dam znać na forum.
malgosia
Ciekawa jestem, czy będzie jakiś odzew. Przy okazji przejrzę jeszcze stare zdjęcia u Rodziców, ale wydaje mi się, że nie mamy stamtąd żadnych. Wczoraj skończyłam oglądać galerię na stronie dawnadąbrowa - zajęło mi to 2 dni smile2.gif Dąbrowa sprzed wojny jest nie do poznania! Inny świat, z tymi opłotkami, gruntowymi drogami. Świetne pamiątki!
Leszek
Jeszcze jedna stara nazwa ulicy - dzisiejsza Spokojna wcześniej nazywała się Gliniaki.
storczyk
Witam
Z zapartym tchem przeczytuje wszystkie wątki historyczne od synagogi poczynając i mam całą masę pytań, może uda nam się wspólnie je ustalić.

1. Babcia moja przed zesłaniem na przymusowe roboty do Niemiec w trakcie II wojny światowej pracowała w Restauracji gdzie gotowała dla Niemców min. zupę z żółwi, była to restauracja na 3 maja, skąd musiała uciekać przez okno. Zastanawiam się w którym miejscu, czy to nie była przypadkiem Resursa?

2. Druga moja babcia zakochała się we Włochu, którego dokarmiała gdy był w obozie jenieckim w Dąbrowie (miała z nim zresztą dziecko) i pytanie moje jest takie kiedy ten obóz był rozbity, skąd Włosi w Dąbrowie i jak długo oni stacjonowali? Nie wiem czy dobrze słyszałam, że obóz ten mieścił się w okolicy Redenu lub Alei.

Na razie tyle ale pytań mam mnóstwo i fajnie byłoby ta historię sobie przypomnieć i poskładać w całość.
Slyzaba
Ad. 1.
Zerknij tutaj:

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/dombrowa,...rasse,_875.html

Napis na pierwszym budynku po lewej stronie wskazuje na to, że mogła być tam restauracja. Nie spotkałem się do tej pory z informacją, że w Resursie była 'regularna' restauracja.

Ad. 2.
Od 42 roku w zakładach dąbrowskich pracowali jeńcy z wielu krajów Europy, w tym Włosi. Ich obóz był w szkole przy Limanowskiego. Włosi zatem nie 'stacjonowali' ale byli jeńcami wojennymi.

Temat obozów w DG nie jest szerzej znany. Myślę, że warto coś z tym zrobić...Kilka informacji znajdziesz na stronie Darka Nowaka - www.dabrowa.pl .

ps. zupa z żółwia mnie powaliła smile2.gif
storczyk
Dzięki wielkie

Zupa z żółwi byłła faktem, bo babcia mi mówiła, że ze skorup robili popielniczki. A dla niej taka egzotyka była maga atrakcją.

A apropo obozu jenieckiego, to moja babcia Włocha poznała jakoś w okolicy 1942/43 roku. (Pierwsze dziecko miała właśnie w 1943 roku) Nigdy nie mialam okazji z nią o tym porozmawiać, bo był to poniekąd temat tabu, ale faktem jest że po wojnie ten Włoch chciał ją ze sobą zabrać, ale ona się nie zgodziła. Zresztą to dość ciekawa miłosna historia wojenna.

Może przy okazji uda mi się zeskanować zdjęcia i tu wrzucić mam trochę z Dąbrowy z lat 20 ubiegłego wieku i starsze w tym też zdjęcia wnętrz mieszkalnych z okolic Gołonoga i Redenu. Mam też trochę zdjęć portretowych z zakladów fotograficznych, ale to jak znajdę chwilkę a na razie planuję zakup tej najnowszej książki z legendami z Dąbrowy. A przy okazji zapytam, czy nie wie ktoś gdzie można kupić Kantora Mirskiego Dąbrowę Górniczą i legendy dąbrowskie Dionizego Czubali?? Chętnie odkupię.
Slyzaba
CYTAT
Może przy okazji uda mi się zeskanować zdjęcia i tu wrzucić mam trochę z Dąbrowy z lat 20 ubiegłego wieku i starsze w tym też zdjęcia wnętrz mieszkalnych z okolic Gołonoga i Redenu. Mam też trochę zdjęć portretowych z zakladów fotograficznych, ale to jak znajdę chwilkę
- jak zawsze jestem chętny do pomocy smile2.gif

CYTAT
czy nie wie ktoś gdzie można kupić Kantora Mirskiego Dąbrowę Górniczą i legendy dąbrowskie Dionizego Czubali
- zadzwoniłem do antykwariatu ARGOS w centrum. Mieli Dionizego jeszcze niedawno i to właśnie tą książkę miałem kupić... Sprawdziłem w sieci - pusto. Co do Kantora, to oczywiście na allegro co kilka miesięcy się pojawia. Najczęściej w komplecie za kilkaset pln. Pojedyncze zeszyty z DG widziałem tylko kilka razy.

U mnie na stronie znajdziesz fotografie z KM: http://dawnadabrowa.pl/?phrase=Z,przeszlos...&cat=zrodlo . Docelowo chcę też wrzucić cały tekst.
storczyk
Dzięki, bo ja tez celuję w Kantora ale niestety nie dam kilkaset złotych i szukam okazji. W antykwariacie co parę miesięcy się melduję, ale jeszcze nie trafilam, no cóż nie spieszy mi się, może kiedys ukaże się w e-booku smile2.gif
Slyzaba
Trzeba było tak od razu - myślałem, że szukasz tylko i wyłącznie wersji papierowej.
KM jest dostępny online w zasobach www.sbc.org.pl
storczyk
Dzięki wielkie raz jeszcze. I tak będę poszukiwać wersji papierowej, po prostu chcę ją mieć, ale teraz przynajmniej mogę wrócić do lektury jak tylko będę czegoś poszukiwała.
storczyk
Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą sad.gif Ktoś wie co tam wcześniej było?
Slyzaba
Nie kojarzę na szybko, która to kamienica. Ma ktoś możliwość podjechania na miejsce i zrobienia kilku fotografii??
storczyk
Udało mi się dzisiaj zrobić zdjęcia, już je wrzucam szkoda że wcześniej nie zauważyłam że ją rozbierają, bo już częściowo jest rozebranaKliknij, aby zobaczyć załącznikjeszcze jedno zdjęcieKliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.