Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Sebastian22
i jak tam na otwarciu biedasklepu? był kto? obyło sie bez bitwy o fanty ? ;p
:)
Akurat napisałem minutę wcześniej (przerzuciło Cię na następną stronę) jak to wyglądało z boku biggrin.gif
xMarcinx
Dobre promocje były, chyba już cała Dąbrowa dzięki nim wie, że biedronka otwarta wink.gif To co było na Kolejowej to dramat. Jak szybko niepowstanie tunel lub chociaż dodatkowe przejazdy i przejścia przez tory to będzie to tego samego kalibru wyprawa jak w Warszawce z jednej strony Wisły na druga. Autobusy na tej trasie miały dobre 5 - 10 minut opóźnienia.
nddg już udokumentował snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_ALBUM/ALBUM/...1219/index.html

Na zdjęciach i tak luz, jak przejeżdżałem w godzinach wczesnowieczornych było o wiele więcej klientów.
Widać już jakąś stłuczkę. Co do ronda to mam mieszane uczucia, może i teraz jest ok, ale gdy ruch do sklepu się uspokoi to chyba jest zbędne. Ronda buduje się tam, gdzie jest podobny ruch z różnych kierunków i dużo skręcających, a tu co który będzie się udawał do Biedronki?

Co do korków to wiadomo, że się zmniejszą po Świętach.
Ale i do tej pory w godzinach szczytu jest bardzo źle, bo Kolejowa zakorkowana na całej długości, a teraz będzie pewnie trochę gorzej. Nie mówiąc już co jest w lato, gdy korek czasami zaczyna się od Przybylaka. Zresztą i tak nie tak dawno był korek od ronda w centrum, przez przejazd, aż do Łączącej, a w drugą stronę stali na wiadukcie na Cupiała aż do przejazdu. Widać, że wielu kierowców omija centrum najpierw jadąc przez przejazd a potem wracając na drugą stronę torów przez wiadukt.

PS. Ciekawe co z Aldi. Chyba jakieś problemy, bo dziwne żeby sami nie otworzyliby w najlepszym okresie.
Grzegorz-dg
Zauważcie na chodnik po jednej stronie nowa kostka brukowa a po drugiej stronie stary lany asfalt jakie kontrasty chodnik gdzie prowadzi do stadionu miejskiego na pogorie zero remontu ze strony miasta .
Mały77
Nie wiem gdzie Wy wczoraj jakieś korki widzieliście - i rano w kierunku centrum i po południu w drugim kierunku przejazd był płynny. W porównaniu do miesięcy letnich to wczoraj wcale nie było ruchu.
Ale ludzie zdecydowanie szturmowali i było ich pełno wink.gif
piotrMDC
Nie wiecie czy kauffland na legionów zrezygnował z budowy stacji benzynowej? początkowo w planach takowa była
Dave
Kaufland? Raczej Intermarche chyba? Kaufland nie ma swoich stacji przecież zdaje się? unsure.gif
menago
no to jest odpowiedz czemu nie otwieraja smile2.gif

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...be4566fb1,1,3,5

CYTAT
ALDI Dąbrowa Górnicza: market zamknięty, otwarcie nie tak szybko?

Wielu z Was zastanawia się pewnie, dlaczego tak szybko budowany w centrum miasta market ALDI nie został otwarty przed świętami Bożego Narodzenia? Wszak to najlepszy czas, by całkiem nieźle zarobić. Otóż okazuje się, że?.

? wszystko wskazuje na to, iż otwarcie nie nastąpi tak szybko, jak można by się tego spodziewać. Wszystkiemu winne są bowiem nieprzewidziane okoliczności, z którymi nagle spotkała się spółka. Otóż jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie właśnie pojawili się dawni właściciele gruntów, na których powstał market ALDI i teraz upomnieli się o swoje prawa do tych ziem. Oczywiście w grę wchodzi w takiej sytuacji porozumienie finansowe z ALDI, ale jak nieoficjalnie wiemy, takiego nie udało się dotychczas osiągnąć. Tak więc gotowy już niemal do otwarcia market nadal stoi zamknięty.

Grunty, na których powstał market, należały kiedyś do miasta, ale w wyniku kolejnych operacji finansowych ostatecznie znalazły się w rękach inwestora z Katowic, który postawił w samym centrum miasta ALDI. Tak więc teraz miasto nie ma z nimi nic wspólnego, a w kłopotach znalazł się obecny właściciel gruntów.

Zwróciliśmy się do polskiego przedstawicielstwa ALDI z zapytaniem, kiedy market zostanie więc otwarty, ale nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi. Nasze pytania oczywiście ponowimy, a jeśli tylko coś będzie wiadomo w tej sprawie poinformujemy Was o tym.
xMarcinx
Zawsze mnie zastanawiało jak to się dzieje, ze właściciele gruntów przypominają sobie o nich jak już ktoś inny na nich coś postawi.. Nie dość, że mają przekształconą działkę, wycięte drzewa za kilkanaście tyś to jeszcze dostaną kasę za teren i odszkodowanie. Ciekawe czy ALDI pojdzie z tym do sądu czy będzie chciał szybko zakończyć sprawę, bo widać jak byk że ktoś celowo wkręcił inwestora by wziął na siebie wszystkie gromy..
Sebastian22
ha ha ha grubo
Grzegorz-dg
Jak dla mnie osobiście to bym chciał aby ten market nie został otwarty a właściciele dostali grunt z powrotem ,ciekawe jakiego rzędu to są sumy finansowe dla Aldi.
szer
I co? Myślisz, że zburzyliby ten budynek? Wątpię.
Ba! Nawet znaleźli by inną sieć, która by tam otwarła sklep.
No ale w sumie ważne tylko by to nie było Aldi. Najlepiej biedronka, bo przecież w pobliżu nie ma innej na Konopnickiej i Dąbrowskiego...
Grzegorz-dg
Ja akurat jestem zdania że w tamtym miejscu/park/ nie powinno być żadnego marketu obojętnie jaka to by sieć była ,wystarczy Real który tam jest. Nasze miasto pomału się staje takim skupiskiem supermarketów różnych sieci w bliskiej odległości od siebie market koło marketu.
szer
Nie oszukujmy się, budynku na pewno nie wyburzą. Czy Aldi przegra czy wygra to market tam będzie.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem tylko sprawić by innych zielonych miejsc w mieście tak nie urządzili. Dlatego te wszystkie protesty odnośnie Aldi są strasznie głupie.
Pamiętajcie - jak nie Aldi to inny market.
Grzegorz-dg
Galeria Reden już się prezentuje w pełnej okazałości.
Bathurst
CYTAT
ALDI Dąbrowa Górnicza: inauguracja za 13 dni
2014-01-03, Aktualizacja: dzisiaj 13:34

ALDI Dąbrowa Górnicza. Wiemy już, kiedy będzie można po raz pierwszy zrobić zakupy w nowym markecie ALDI, który powstał w centrum miasta. Będzie to także próba generalna dla mówiąc łagodnie złego układu komunikacyjnego, jaki powstał u zbiegu ulic Kościuszki i Przybylaka.
Pierwszy market ALDI powstał w samym centrum miasta

Pierwszy market ALDI powstał w samym centrum miasta
ALDI Dąbrowa Górnicza: inauguracja za 13 dni

Jak dowiedzieliśmy się w krajowej centrali ALDI market w naszym mieście zostanie otwarty po raz pierwszy 15 stycznia. Niestety na razie nie wiadomo jeszcze, o której godzinie. Patrząc jednak na godziny pracy większości placówek tej sieci w regionie będzie to prawdopodobnie godzina 8.00. Ewentualnie inauguracja może nastąpić godzinę wcześniej.

– Personel sklepu został już skompletowany i przeszkolony – informuje Dorota Kozłowska, asystentka zarządu spółki ALDI.

ALDI Dąbrowa Górnicza: opóźnienie tak, ale nie z racji kłopotów z gruntami

Dąbrowski market miał zostać otwarty znacznie wcześniej, ale ALDI nie zdecydowało się na ujawnienie informacji, skąd taki poślizg. Sieć handlowa nie łączy go natomiast z informacjami, jakie pojawiły się niedawno w Dąbrowie Górniczej. Według nieoficjalnych informacji mieli się bowiem pojawić byli właściciele gruntów, gdzie powstał ALDI, którzy upomnieli się o swoje prawa do tych ziem.

– Co do sporów z byłymi właścicielami działki nic nam na ten temat nie wiadomo – przyznaje Dorota Kozłowska.

Zobaczymy więc, jak 15 stycznia będzie wyglądała inauguracja. Część mieszkańców naszego miasta od dawna zapowiadała bowiem bojkot zakupów w ALDI, w tym akcję protestacyjną w dniu otwarcia sklepu. Ma to związek z wycinką drzew i krzewów pod tę właśnie inwestycję.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...be4566fb1,1,3,5
menago
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 03 sty 2014 - 13:24) *
Galeria Reden już się prezentuje w pełnej okazałości.

teraz to sie chyba nazywa Reden PARK....
bzenek
Nie od dziś wiadomo, że w korporacjach myślenie zostało zastąpione przez tzw. kreatywność i elastyczność itp.

Tym niemniej w te święta szczególnie zaskoczył mnie swoja kreatywnością "real".

Wybrałem się 23 grudnia kupić parę gwiazdek na choinkę.
Wchodzę, a tu pusto. Obsługa pakuje ostatnie bombki na paletę.
Tłum klientów wyrywa im bombki "z gardła".

- Co Wy robicie ? Nie chcecie zarobić ? - pytam ziomala z "reala".
- Panie, dyrekcja kazała. Podobno jest już Sylwester i bombki nie schodzą.

No to na wszelki wypadek wziąłem od razu szampany na sylwestra.
Bo po świętach byłoby już pewnie za późno.

Taki czasoprzyspieszacz real. smile.gif
sandwich
CYTAT(bzenek @ wto, 07 sty 2014 - 12:23) *
Nie od dziś wiadomo, że w korporacjach myślenie zostało zastąpione przez tzw. kreatywność i elastyczność itp.

Tym niemniej w te święta szczególnie zaskoczył mnie swoja kreatywnością "real".

Wybrałem się 23 grudnia kupić parę gwiazdek na choinkę.
Wchodzę, a tu pusto. Obsługa pakuje ostatnie bombki na paletę.
Tłum klientów wyrywa im bombki "z gardła".

- Co Wy robicie ? Nie chcecie zarobić ? - pytam ziomala z "reala".
- Panie, dyrekcja kazała. Podobno jest już Sylwester i bombki nie schodzą.

No to na wszelki wypadek wziąłem od razu szampany na sylwestra.
Bo po świętach byłoby już pewnie za późno.

Taki czasoprzyspieszacz real. smile.gif

Swego czasu wydarłem tak ostatnią nie zapakowaną choinkę, ale powód był w miarę racjonalny. Panie, teraz jedziemy z tym na Białoruś i jeszcze dwa tygodnie pohandlujemy.
Slyzaba
Może to i nie supermarket ale przy Augustynika (naprzeciw szkoły) trwa montaż półek w Małpce Express. Na mapce z ich strony lokal jeszcze nie jest zaznaczony: http://malpkaexpress.pl/malpkaexpress/sklepy .
PERELKADG
No i jak tam otwarcie Aldi? Był ktoś?
Master
CYTAT(Slyzaba @ wto, 14 sty 2014 - 16:21) *
Może to i nie supermarket ale przy Augustynika (naprzeciw szkoły) trwa montaż półek w Małpce Express. Na mapce z ich strony lokal jeszcze nie jest zaznaczony: http://malpkaexpress.pl/malpkaexpress/sklepy .

koło której szkoły ?? gimnazjum czy liceum ??
Slyzaba
Koło Politechniki:

https://maps.google.pl/maps?q=Ksi%C4%99dza+...85skie&z=20
Leszek
W dawnej hurtowni Ruchu.
CYTAT(PERELKADG @ śro, 15 sty 2014 - 13:38) *
No i jak tam otwarcie Aldi? Był ktoś?

nie to co w Biedronce wink.gif

CYTAT
gazeta.pl

Aldi w Małpim Gaju otwarte. Ekolodzy zachęcali do bojkotu

Darmowe degustacje, balony i czerwone róże. W środę, z kilkumiesięcznym poślizgiem, otwarto market Aldi przy ul. Przybylaka w Dąbrowy Górniczej. Na pobliskim osiedlu ekolodzy namawiali, by nie robić tu zakupów.
Budowa sklepu odbyła się ekspresowym tempie, ale gotowa już hala na skrzyżowaniu ulic Przybylaka i Kościuszki świeciła pustkami od września. Niemiecka sieć nie otworzyła marketu przed świątecznym sezonem zakupowym.

Baner informujący o otwarciu zawisł na budynku dopiero kilka dni temu. Na witrynach pojawiły się też kolorowe plakaty i witacze z napisami ''degustacja'' i ''już otwarte''.

Na parkingu pusto

Mimo to na pół godziny przed zapowiedzianym na godz. 8 otwarciem parking zajęty był zaledwie przez kilka samochodów. Przed drzwiami nie czekało nawet 30 osób.

Klientów witały uśmiechnięte hostessy. Jedne częstowały świeżo upieczonym chlebem, inne ułożonymi w fantazyjne piramidy czekoladkami prosto z Belgii i kawą. Wychodzącym wręczano z kolei białe balony z logo sklepu i czerwone róże.

Zakupową sielankę psuła nieco rzucająca się w oczy obecność ochroniarzy spacerujących między regałami. Taksowali wzrokiem każdą wchodzącą do środka osobę.

- Być może kierownictwo sklepu obawiało się, że zrobimy jakąś zadymę. W końcu na Facebooku pod akcją ''Antyotwarcie marketu Aldi'' podpisało się aż 8 tysięcy mieszkańców - zastanawiał się Przemysław Ogłaza z lokalnego stowarzyszenia ''Czysty Las'', które od początku wyjaścia na jaw planów inwestora sprzeciwiało się budowie marketu w tym miejscu.

- Cały czas żałujemy, że nic więcej nie wskóraliśmy. Niestety, inwestor zaskoczył nas wszystkich, wcześniej chyba żadnemu dąbrowianinowi nie przychodziło nawet do głowy, że kawałek parku w samym centrum miasta należy do prywatnego właściciela, a ten zechce wykarczować skwer, by postawić tu takie ohydztwo - dodaje ekolog.

Protesty nic nie dały

Mimo petycji do władz miasta, pod którą w ciągu kilkunastu dni podpisało się 3 tysiące mieszkańców oraz akcji protestacyjnej na inwestorskiej działce, market stanął w miejscu wyciętych drzew bez większych problemów. - Nie mogliśmy nic zrobić: teren był prywatny, zamiar inwestora zgodny z planem zagospodarowania przestrzennego - mówi Lucyna Stępniewska z biura prasowego dąbrowskiego Urzędu Miasta.

''Czysty Las'' planował jednak ''Antyotwarcie marketu''. Stowarzyszenie wydrukowało kilkadziesiąt plakatów, które dzień wcześniej zawisły na słupach, tablicach ogłoszeniowych i klatkach schodowych pobliskich bloków. Ekolodzy apelują o bojkot sklepu, który unicestwił kawałek parku.

''Szkoda drzew dla sklepu''

- Ja jestem tu już po raz ostatni. Szkoda tych drzew i parku dla czegoś takiego - obiecywała po wyjściu z marketu Aleksandra Klimczyk.

Dyrekcja sklepu przekonywała jednak, że mimo akcji ekologów klientów będzie u nich dużo.

- Bo stawiamy na jakość, dobre ceny i przyjazną atmosferę. Dbamy też o ekologię. Niemal wszystkie sklepy naszej sieci w Niemczech są ogrzewane przez systemy solarne - mówił przedstawiciel kierownictwa marketu.

Dorota Kozłowska, asystentka zarządu spółki Aldi, w mailu do nas zaznaczyła, że spółka nie zamierza udzielać prasie żadnych informacji w tej sprawie.
danielmdc
Daje im max. 3 lata i padają na ryj. Piękne zapowiedzi o solarach w Niemczech i ochronie środowiska jeszcze bardziej podminują świadomych mieszkańców. Zresztą sąsiedztwo Reala/Auchana ich zniszczy. Jestem ciekawy kto wytrzyma wojnę cen na Mydlicach w pojedynku Tesco/Kaufland/InterMarche. Jeden z tych sklepów będzie musiał po pewnym czasie się zamknąć.
Master
Równiez myśle ze nie wbiją sie juz na rynek, bo juz jest duzy PRZESYT marketów. A poza tym coraz wiecej lokali na Sobieskiego/ Okrzei / 3 Maja pozamykanych i wolnych. Moze skonczy sie to tym ze market podkupi z czasem Biedronka.. biggrin.gif
Grzegorz-dg
To było od początku wiadomo że sąsiedztwo Reala tak dużego sklepu jest na przegranej pozycji Aldi /dodatkowo jest to drogi supermarket i mały wybór produktów głownie niemieckie a trzeba kupować polskie produkty aby Polacy mieli pracę /A pojedynek moim zdaniem InterMarche przegra z Kauflandem.Jest przesyt supermarketów szczególnie na Mydlicach.
Zibar
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak zmieniała się ta część DG na przestrzeni od marca do grudnia ur. to zapraszam do obejrzenia smile.gif (nie jest to dzień po dniu bo były przerwy jak zapomniałem zrobić zdjęcie lub nie było mnie w DG)
prezes
CYTAT
UOKiK ws. przejęcia przez Auchan Polska hipermarketów Real

Prezes UOKiK zgodziła się na zakup przez Auchan Polska hipermarketów Real. Przejmująca spółka będzie musiała jednak sprzedać 8 sklepów. To pierwsza decyzja warunkowa wydana w tym roku przez Urząd.
[...]
Sklepy, które muszą zostać sprzedane mieszczą się w następujących miastach: Białymstoku, Bielsku Białej, Czeladzi, Legnicy, Rzeszowie, Szczecinie, Wałbrzychu i Sosnowcu.
[...]

całość: http://biznes.pl/magazyny/handel/detal/uok...azyn-detal.html
Master
prezes - też teraz wszedłem na forum żeby wklei tą wiadomosc smile.gif z tego wynika ze obydwa Reale w DG staną sie Auchanami. A Real sosnowiecki (Milowice) i w M1 zostaną sprzedane. No chyba ze dojdzie do jakis przetasowań.

Zibar- najlepszy jest ten kwietniowy snieg laugh.gif
xMarcinx
Bardzo dobra informacja dla Pogorii i Aldiego, coś czuje ze wladze aldiego o wszystkim wiedzieli tak samo pogorii podnosząc czynsz.
KAMAZ
CYTAT(xMarcinx @ wto, 21 sty 2014 - 15:22) *
Bardzo dobra informacja dla Pogorii i Aldiego, coś czuje ze wladze aldiego o wszystkim wiedzieli tak samo pogorii podnosząc czynsz.

A co na tym zyskuje Pogoria czy Aldi?
matidg
Dla aldiego raczej żadna bo to konkurencja wink.gif
olo
Mówią wiewiórki, że Auchan będzie w DG tylko jeden, w CH Pogoria. Ten przy Katowickiej ma się zmienić w Centrum Logistyczne Auchan.
Master
no i może byłoby to dobre rozwiązanie. Ostateczny upadek Reala na Katowickiej, mógłby pomóc Pogorii - lepsze zapełnienie pasażu.
Rokko31
Jeśli polityka cenowa nowego Auchana na Pogorii będzie taka sama jak teraz w Auchanie w Sosnowcu to Pogoria może tylko zyskać i będzie miała mnóstwo ludzi....
xMarcinx
Aldi na tym zyska bo jest blisko, a real tfuu Auchan nie będzie tak duży jak być powinien by posiadał cały asortyment. Ludzie teraz zamiast jechać na zakupy do auchana do sosnowca beda kupować na miejscu albo w pogorii albo w aldim. Nie bagatelizowałbym tu niemieckich korzeni.
Sebastian22
CYTAT(xMarcinx @ wto, 21 sty 2014 - 22:28) *
Aldi na tym zyska bo jest blisko, a real tfuu Auchan nie będzie tak duży jak być powinien by posiadał cały asortyment. Ludzie teraz zamiast jechać na zakupy do auchana do sosnowca beda kupować na miejscu albo w pogorii albo w aldim. Nie bagatelizowałbym tu niemieckich korzeni.

Tak, niemcy znani sa z dobrej determinacji i chęci dążenia do celu wink.gif
CYTAT(olo @ wto, 21 sty 2014 - 17:25) *
Mówią wiewiórki, że Auchan będzie w DG tylko jeden, w CH Pogoria. Ten przy Katowickiej ma się zmienić w Centrum Logistyczne Auchan.

Plotki o końcu Reala przy Katowickiej są już od 10 lat i najczęstszą było właśnie centrum logistyczne
KAMAZ
Wygląda na to że jednak Aldi przyjęło do wiadomości że nie wszyscy są zadowoleni z jego powstania i najwyraźniej próbuje ocieplić swój wizerunek:

Uploaded with ImageShack.us
Rokko31
To jednak akcja się przydała i chociaż tyle może zrobić Aldii
Bathurst
No właśnie - zawsze warto protestować. Chociaż nie wiem czy przy wycince tych drzew i tak nie byli zobligowani do posadzenia nowych.
Leszek
Na pewno byli, chyba zawsze przy takich wycinkach jest nakładany obowiązek nowych nasadzeń.
zizi
Byłam na otwarciu Aldiego,wpadłam na chwilę. Ogółem mały asortyment. Nowym klientom dawali po dwie różyczki. Jedyne,co mnie tam zainteresowało, to w miarę dobra karma dla kota w tackach, trochę owoców a ogółem nieco mydło i powidło.

xMarcinx
Przecie wycinka, nasadzenia jak i plac zabaw dla dzieci był zapowiadany jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty. Ja dziś byłem w Aldim i jest ok, bez zbędnego przepychu i "promocji" które są tylko z nazwy.
a gdzie te nowe drzewa i krzewy przy Granicznej? Koło urzędu? Zmieściło by się tam ich tyle?
st1111
CYTAT(xMarcinx @ pią, 24 sty 2014 - 19:07) *
Przecie wycinka, nasadzenia jak i plac zabaw dla dzieci był zapowiadany jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty. Ja dziś byłem w Aldim i jest ok, bez zbędnego przepychu i "promocji" które są tylko z nazwy.

Fakt niczym się nie wyróżnia.
Master
Czy to prawda ze w Biedronce przy SP 16 nie ma alkoholu ze względu na bliskosc SP 16 ??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.