Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
kwintosz
Zdaje mi się że odległość może być jednak mniejsza, niż to co tu widzimy ale ręki sobie nie dam uciąć. Poza tym, taka sytuacja wiązała by się w 100% z natychmiastowym wstrzymaniem robót, na co jak podejrzewam inwestor by sobie nie pozwolił..
Sebastian22
Jak zawsze rządzi KASA...jeśli powstanie tam jakaś ubojnia to naprawdę współczuję lokatorom pobliskich bloków, nawet jeśli będzie to "tylko" kolejny market to też niezbyt ciekawy widok...no ale zobaczymy.
kwintosz
Nie siejmy zamętu póki co z jakąś ubojnią albo coś takiego. Z moich i nie tylko moich informacji wynika. że to będzie Biedronka i póki co tego się trzymajmy. A jeśli tak to i też nie fajnie, ale co zrobić..
Poza tym, to jest było nie było osiedle, nie oczekujmy że budynki będą stały od siebie kilometry.

Na prawo budowlane nie ma kasy. Jeśli tylko coś jest niezgodne z prawem budowlanym aferę o to trudno nie jest zrobić. Mało było głośnych spraw dotyczących głupich podjazdów, schodów itp. które komuś przeszkadzały (mimo że służyły innym) a były wykonane w świetle prawa jako samowola budowlana i zostały rozebrane. W tym przypadku nikt metra nie oszuka.
Co innego decyzje o zaaprobowaniu projektów, przeznaczeniu, dziwnych modernizacji istniejących obiektów.. w tych dziedzinach i wielu innych kasa odgrywa znaczącą rolę. Zapłacisz, to się załatwi.. polska rzeczywistość..
kwintosz
Fotki z wczoraj:

Dobrze że robią spadzisty dach a nie prosty,bo wyglądałoby to jak pudełko zapałek.
Jak znajde więcej czasu wezmę aparat i pojde porobić lepsze zdjęcia. Ale póki co to pisanie pracy mgr, jakieś prezentacje i kolosy na głowie ghrrr....
KAMAZ
Takie dachy jak ten najczęściej są stosowane jak budują Lidle.
Leszek
CYTAT(KAMAZ @ pią, 09 maj 2008 - 09:35) *
Takie dachy jak ten najczęściej są stosowane jak budują Lidle.

Ale Lidl sam buduje swoje obiekty, poza tym niedaleko jeden jest, wątpię, żeby stawiali kolejny,
KAMAZ
Nie twierdzę że to będzie Lidl ale poprostu że z moich obserwacji wynika że lidl zazwyczaj stosuje takie skośne dachy. Mnie jednak coś nie pasuje w teori biedronkowej. Fakt że niedaleko jest jeden Lidl ale to samo można powiedziec o biedronce. Odległość w lini prostej od Lidla przy WORD to około 1200 - 1300 m natomiast od biedronki na Redenie to około 700 - 800 m .

PS. Orientuje się ktoś jaką powierzchnię ma ta działka na której trwa budowa (tak mniej więcej)?

Poszukłaem troszku i po tym kształcie dachu (wiem, cienka poszlaka) pasują mi trzy sieci. I jest w niej jednak Biedronka. Zdjęcia pochodzą z oficjalnych stron sieci.

Jeszcze odnoście drugiej fotki z postu kwinbtosza z 29 kwietnia - wygląda to na budowę rampy wyładunkowej. Mówiąc krótko ludzie mieszkający na parterze mają prze...ane!!! A to dlatego że kierowcy często przy rozładunku nie wyłaczają silnika (wiem bo mieszkam teraz w mieszkaniu które ma balkon na tyły biedronki na mydlicach). 2 metry od okna będą mieli ryczącego potwora. Nie zazdroszczę.
Arbas
Osoby, które zatwierdziły budowę pawilonu w takiej bliskości budynku mieszkalnego powinny już od dziś przymusowo w tym budynku zamieszkać. Co na to mieszkańcy? Może postarają się o comiesięczne odszkodowanie?
:)
Za co odszkodowanie? Na pewno odleglosc jest zgodna z prawem. Miedzy nimi jest sporo miejsca, zmiescilaby sie spora uliczka. Po drugiej stronie ulicy dom jednorodzinny jest duzo blizej innego budynku. Jak ktos chce miec widok na pole, to nie nadaje sie do miasta i powinien sie wyprowadzic na wies do postpegeerowskich blokow
KAMAZ
Za postawienie budynku może i nie ale za warczącego potwora 2 metry przed oknem...
Leszek
CYTAT(:) @ pon, 21 kwi 2008 - 15:41) *
Na pewno w zwiazku, Rako pisal ze maja pozwolenie na wycinke. Jak duze drzewa, to chyba powinny byc wyciete wczesniej ze wzgledu na ptaki. Moze sie nie znam.

Pewnie okoliczni mieszkancy staruszkowie sie denerwuja. Ale to miejsce bylo zaniedbane i wkoncu to centrum, ktore powinno byc zabudowane nawet pierzejowo. Resursa bedzie miala sasiada i chyba nie jest w calosci wynajeta, a widzialbym na jej parterze od strony 3 Maja jakas restauracje albo super pub.

Tak sobie dzisiaj tam szedłem i się zastanawiałem - jak tam zrobią dodatkowych kilkanaście sklepów, to chyba chcąc załatwić coś na 3 maja, trzeba będzie samochód na parkingu Pogorii zostawić
KAMAZ
Według najnowszej poczty pantoflowej market na majakowskiego to ma być Carrefour.
syzio
Pewnie Carrefour Express
KAMAZ
No tej wielkości to może być tylko Express.
Sebastian22
Dzielnica marketów.
szer
A niech budują, będzie tam konkurencja xD. Na MDC PŁD jest Plus, Biedronka, Albert i Tesco ;p. Jakby liczyć Północ to jeszcze kolejna Biedronka i Lidl xD. Dużo tego... Ale skoro widzą zapotrzebowanie...
szer
Hmmmm na Legionów Polskich jest Albert ;p. Aczkolwiek ostatnimi dniami zamiast szyldu alberta widziałem napis Supermarket... Ktoś coś wie o co chodzi? :>

EDIT: zdjęcie szyldu

EDIT2: wcześniej napisałem biedronka, a chodziło mi o alberta. sorka
kwintosz
A co do supermarketu na Majakowskiego.. Wiadomo już że elewacja będzie biała. smile.gif Ktoś może dzięki tej wiadomości kojarzy już co to może być?? Carrefour Express? Biedronka?
Nie mam ostatnio czasu na zrobienie fotek. wink.gif Jak tylko znajdę chwilę to zrobie.
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ sob, 14 cze 2008 - 16:06) *
A co do supermarketu na Majakowskiego.. Wiadomo już że elewacja będzie biała. smile.gif Ktoś może dzięki tej wiadomości kojarzy już co to może być?? Carrefour Express? Biedronka?
Nie mam ostatnio czasu na zrobienie fotek. wink.gif Jak tylko znajdę chwilę to zrobie.

No to chyba CE....
prezes
ostatnio nowe biedronki też są białe, więc nic nam nie wnosi ta informacja.
Sebastian22
Zobaczymy choć osobiście wolalbym CE bo w DG jeszcze niema...a tych "owadów" jest pełno laugh.gif
Podobno w Sosnowcu tez JAF buduje Carrefour Express
Sebastian22
Ma ktoś jakieś fotki z postępu prac?
prezes
CYTAT(szer @ sob, 14 cze 2008 - 12:20) *
Hmmmm na Legionów Polskich jest Albert ;p. Aczkolwiek ostatnimi dniami zamiast szyldu alberta widziałem napis Supermarket... Ktoś coś wie o co chodzi? :>

http://www.albert.pl/ :
"Supermarkety Albert w całej Polsce zmieniają szyld.
Wszystkie sklepy przejdą tę zmianę do końca czerwca 2008 r.
Ta strona wygaśnie z dniem 30 czerwca 2008 r"

na Albercie przy 11-go listopada też już zmienili.

szer
O dzięki za wyjaśnienie wink.gif. No to zobaczymy czy ze zmianą szyldu będzie jakaś zmiana jakości. Bo tak średnio zadowolony z Alberta byłem...
prezes
ja też rzadko korzystałem z Alberta, aczkolwiek bardzo podoba mi się, że jest czynny do 24 i do samego końca można kupić ciepłe bułeczki prosto z pieca smile2.gif
syzio
Pierwszy raz widzę taki szyld. Przecież to nie jest ani Carrefour Express ani 5 minut huh.gif
wojck
Dowiedziałem się ( z dość pewnych źródeł), że w "starym" realu mają być jakieś magazyny. Dlatego, że mają problemy z inspekcją. Jakiś strop im się wali i jest to lekko niebezpieczne biggrin.gif
Leszek
CYTAT(wojck @ śro, 18 cze 2008 - 22:29) *
Dowiedziałem się ( z dość pewnych źródeł), że w "starym" realu mają być jakieś magazyny. Dlatego, że mają problemy z inspekcją. Jakiś strop im się wali i jest to lekko niebezpieczne biggrin.gif

O tym, że starego reala mają zamknąć i zrobić w nim magazyny pierwszy raz usłyszałem mniej więcej pół roku po tym, jak go otworzyli smile2.gif
szer
No ale widać dobrze mu się powodziło i czekali na dogodną okazję jaką jest CH Pogoria smile2.gif
mydliczek
A właśnie że ten "Supermarket" na Legionów Polskich to jest Carrefour Express. Byłem dzisiaj i zastałem tam reklamówki, plakaty itp. z Carrefour'a. Ciasnota i pracownice jednak są te same :/
szer
Hmmm a to ciekawostka... Może się przejdę zobaczyć...
Bartek84
Ja też o zamknięciu Reala słyszałem od momentu jego otwarcia.
Widzieliście żeby ktoś kiedyś gdziekolwiek w Polsce zamknął hipermarket/centrum handlowe?
szer
Na oczy nie widziałem, ale chyba się zdarzało, że przenosili do nowych lokacji. U nas tak właśnie to będzie wyglądać. Od początku sądziłem, że raczej dwa reale u nas nie będą miały prawa bytu... Wokoło pełno hipermarketów jest...
Kamil_
Ale nie przenoszą przecież. Wtedy by nie robili naboru pracowników do Reala w Pogorii, tylko zakomunikowali by pracownikom, że mają nowe miejsce pracy wink.gif
kwintosz
Plotek na temat Reala przy Katowickiej było już tyle że głowa boli. Najbardziej rozpowszechniona to ta, jakoby część magazynowa się zawalała, a raczej podłoga. Plota się pojawiła chyba z 2 msc po otwarciu Reala.

Swoją drogą, w takim blaszaku naprawić "strop" (tam coś w ogóle takiego jest?tongue.gif) czy cokolwiek by to miało być innego, raczej trudno nie jest. Poza tym, nie sądzę, że Metro AG (czy to Real czy inny sklep) odpuści zupełnie taką lokalizację przy dość ruchliwej drodze.

Dlatego do tego typu rewelacji raczej bym nie przywiązywał większej wagi. Jak będzie wiadomo coś oficjalnie wtedy będziemy mogli pogadać.
prezes
CYTAT(mydliczek @ czw, 19 cze 2008 - 11:46) *
A właśnie że ten "Supermarket" na Legionów Polskich to jest Carrefour Express. Byłem dzisiaj i zastałem tam reklamówki, plakaty itp. z Carrefour'a. Ciasnota i pracownice jednak są te same :/

plakaty, reklamówki i większość produktów wyprodukowanych dla carrefoura, to już przynajmniej od pół roku jest, jeszcze jak był szyld Alberta. (pisze na przykładzie tego przy 11go listopada)
Maryhna
czy ja już wspominałam o tym, że hipermarkety takie jak Albert zmieniają nazwę i tylko nazwę zresztą nie po raz pierwszy tylko ze względu na fakt, ze dobiegł końca 5letni okres zwolnienia z podatku dochodowego?
Albert na manahttanie był już Słoneczkiem, Sezamem, Albertem, Supermarketem się staje a potem pewnie jeszcze firmą pod 7 innymi nazwami, z tym samym personelem, na tych samych zasadach i warunkach zatrudnionym smile2.gif
Sebastian22
Te magazyny to fakt stara plotka, ale również jak przedmówcy nie sądzę aby była prawdziwa....ktoś kto jedzie z Krakowa do Katowic ma bardzo go pod ręką no i osoby z redenu też mają dogodnie.
Smiesza takie plotki, bo skoro byloby jakies niebezpieczenstwo to taki obiekt zostalby juz dawno temu bardzo szybko zamkniety. Jesli jest cos nie tak, to magazyn tak samo nie moglby tam istniec.
W Slupsku tez mial zostac drugi stary Real, a pojawily sie jakies plotki, ze chce go kupic Makro.

@Maryhna
Te zwolnienia z podatkow dla zagranicznych sieci to jakies plotki. Dawno temu byc moze cos takiego bylo. Ciekawe jak bylo z Auchan
Leszek
CYTAT(Maryhna @ czw, 19 cze 2008 - 15:21) *
czy ja już wspominałam o tym, że hipermarkety takie jak Albert zmieniają nazwę i tylko nazwę zresztą nie po raz pierwszy tylko ze względu na fakt, ze dobiegł końca 5letni okres zwolnienia z podatku dochodowego?
Albert na manahttanie był już Słoneczkiem, Sezamem, Albertem, Supermarketem się staje a potem pewnie jeszcze firmą pod 7 innymi nazwami, z tym samym personelem, na tych samych zasadach i warunkach zatrudnionym smile2.gif

Echh, te spiskowe teorie
Nie wiem, jak było ze Słoneczkiem, ale zmiany z Sesama na Alberta, tudzież z Alberta na Supermarket/CE związane są ze zmianami właściciela sieci. Najpierw była sieć Sesamów (nie wiem, kto był właścicielem), potem kupił to Ahold&Allkauf (później sam Ahold, byli również właścicielami sieci Hypernova) razem z jeszcze jakimiś marketami (nie pamiętam już jakimi, to było ok. 2000 roku) i przemianował na Alberty, a niedawno sieć Albertów i Hypernovych kupił Carrefour, więc zmienia im nazwy (pamiętacie jeszcze, że w Plejadzie na początku była Hypernova właśnie?).

A to, że personel się nie zmienia tez nie dziwi - po co mają szukać nowych pracowników? Przejmują ich zgodnie z art. 23 prim kodeksu pracy i już.
kwintosz
Teorie spiskowe, nie spiskowe.. faktem jest że niegdyś głośna była sprawa z MediaMarkt i właśnie obejścia prawa przez tą sieć sklepów AGD i RTV. Kiedyś faktycznie się tak działo.

Ale wydarzenia ostatnich lat i zmiany dotyczą co najwyżej przejęcia przez inne podmioty mniejszych graczy na rynku itp. Ostatnia chyba największa zmiana na polskim rynku to wycofanie się Geant-a z Polski i odsprzedaż niektórych hipermarketów choćby Metro AG (przykład mamy w Sosnowcu gdzie powstał Real).

Co do sklepu na Majakowskiego, z zewnątrz prawie wszystko już zrobione. Oczywiście szyldów nie ma. Zauważyłem natomiast jedną dziwną rzecz. Zaraz przy sklepie zrobiono z 5-10 msc parkingowych kosztem chodnika. Dziwne posunięcie jak dla mnie. Może w sobotę uda mi się sfotografować co nieco ten obiekt.

EDIT: parę zdjęć z sprzed chwili z budowy
http://picasaweb.google.co.uk/kwintosz/Bud...NaMajakowskiego
syzio
Boże! Przypomina mi to Biedronkę dbg_bad.gif
Master
CYTAT(rako @ śro, 09 kwi 2008 - 21:29) *
oto nowy powilon uslugowo handlowy na ulicy bandrowskiego otwarcie listopad 2008 na gratce sprzedawane sa powierzchnie handlowe w nim .. pozdro

na Bandrowskiego jak narazie cisza .... 4 miesiace do terminu ...
Sebastian22
CYTAT(Master @ sob, 21 cze 2008 - 14:36) *
na Bandrowskiego jak narazie cisza .... 4 miesiace do terminu ...

Moze to bedzie namiot? A tak na serio to 4-mce to chyba nie dadza rady wybudowac.....
szer
Hmmm nie sądze by dali rady.... Może ktoś sobie jakiegoś joke'a zrobił? Cóż...
michal_dg
Jezeli chodzi o Alberta to od dłuzszego czasu zauwazylem ze widnieja tam produkty Caerfour wink.gif

Tak jest w Albercie na 11 Listopada smile2.gif

Pozdrawiam
Dave
Z tym na Bandrowskiego to pewnie był jakiś dotychczas stojący "domek", gdzie są wolne miejsca na sklepy i tam te powierzchnie ktoś sprzedaje...
mary cha
plotki o zawalanie sie podlogi w real'u przy katowickiej nie byly do konca wyssane z palca.budynek stoi na bagnie,przed budowa teren zostal nawieziony i utwardzony ale to nie dalo porzadanego efektu.jakis czas po otwarciu czesc terenu zapadla sie co spowodowalo poruszenie scian.problem zostal rozwiazany poprzez sciagniecie scian stalowymi linami co zapobieglo dalszemu rozsuwaniu/opadaniu-tak w skrocie:)
kwintosz
CYTAT(mary cha @ śro, 25 cze 2008 - 23:29) *
plotki o zawalanie sie podlogi w real'u przy katowickiej nie byly do konca wyssane z palca.budynek stoi na bagnie,przed budowa teren zostal nawieziony i utwardzony ale to nie dalo porzadanego efektu.jakis czas po otwarciu czesc terenu zapadla sie co spowodowalo poruszenie scian.problem zostal rozwiazany poprzez sciagniecie scian stalowymi linami co zapobieglo dalszemu rozsuwaniu/opadaniu-tak w skrocie:)

Czy to jest pewne źródło? Bo tak, może ja jestem młody i nie wiem co było 40-50 lat temu na tamtym terenie ale bagna nie kojarze. Może ktoś staszy coś wie na ten temat?
Faktem jest że był park (i to pamiętam) i że w tamtej części raczej rosły krzaki (dalej już był zakład DZN P.W.) a tu gdzie mamy parking fragment ten faktycznie był dość mocno wilgotny i po większych opadach robiły się wieeelkie kałuże (chodziło się na wagary...) Tata opowiadał mi przy okazji budowy Reala, że kiedyś tam wykopane zostały wielkie doły, do których wrzucano opony, beczki i inne tego typu rupiecia. :/ Czy doły te były dokładnie pod Realem czy nieco bliżej DZNu tego po tylu latach chyba sie nie da stwierdzić, tym bardziej że to były kilkudniowe akcje.
Mam wątpliwość czy inspektor nadzoru budowlanego pozwoliłby użytkować obiekt z konstrukcją ściągniętą linami.. dla mnie to kryminał mając na względzie przeznaczenie obiektu. No i jakoś nie bardzo wierze w teorie że liny zapobiegłyby dalszemu naruszaniu konstrukcji, jeśli teren by miał tendencje do osuwania się.

Ale wyszedł z tego OT.

Co do marketu na Majakowskiego, dość szybko się uwijają przy tym. Kolejny raz słyszę opinię od kogoś, jakoby miał powstać tam Carrefour Express tym razem potwierdzoną od jednego z podwykonawców obiektu. Póki co żadne znaki na konkretny market nie wskazują..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.