Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Sebastian22
Fotka z dziś nowej Biedronki:

Adams
wczoraj przechodziłem sobie przez Merkury i zadziwiło mnie coś
tym czymś było BRAK Biedronki
szyld zniknął a w środku rozwalone pełno gruzu
Ktoś wie coś więcej na tan temat??
vodun
podobno remont - informacja uzyskana od kasjerki Biedronki (dzień przed)
Sebastian22
W czwartek otwarcie biedronki przy al. Zagłębia dąbrowskiego...
:)
CYTAT
tvs.pl

KULTURALNA ''BIEDRONKA''

W Dąbrowie Górniczej powstała nowa placówka kulturalno-oświatowa. Ofertę ma bogatą między innymi: schab bez kości, proszek do białego czy piwo marki piwo. Jak to możliwe? Na działce, która w miejskim planie zagospodarowania przestrzennego widnieje jako kulturalno-oświatowa powstał dyskont spożywczy. Mieszkańcy grzmią, bo wcześniej miało tu być przedszkole, opozycja zarzuca prezydentowi brak konsultacji społecznych, a sam prezydent problemu nie widzi.

To było z pozoru zwykłe otwarcie, zwykłej ''Biedronki''. - Była tu obok, teraz przenieśli tutaj. Dobrze, bo blisko i tanio. - Myślę, że dobrze, bo duże ilości bloków, dużo ludzi - mówią mieszkańcy. Ale mało, że blisko, dużo i tanio, to jeszcze kulturalnie. Bo to nie jest zwykły dyskont spożywczy, to sklep kulturalno-oświatowy. - Dyskont otrzymał pozwolenie na budowę domu handlowego, co dziwne ponieważ w planie zagospodarowania jest to teren usług kulturalnych - informuje Grzegorz Jaszczura, radny Dąbrowa Górnicza.

O potwierdzenie tej informacji poprosiliśmy w dąbrowskim magistracie. Jego rzecznik odmówił komentarza, do redakcji przesłał za to mail, w którym w mało zrozumiały sposób informuje o przeznaczeniu działki: (...) wykorzystanie stanu zerowego przedszkola osiedlowego dla funkcji wzbogacających program osiedla - np. związanych z oświatą, ochroną zdrowia lub kulturą (...) I właśnie placówki związanej z oświata spodziewał się tutaj Janusz Domagała, mieszkaniec dąbrowskiego osiedla Gołonóg, na którym powstał dyskont. - Tu miało być przedszkole. Przedszkole urząd sprzedał i zrobił ''Biedronkę'', a dzieci nie mają gdzie chodzić.

Zapytaliśmy magistrat w jaki sposób sklep może realizować funkcję kulturalno-oświatową? ''Biedronka'' nie realizuje obecnie żadnej funkcji, ponieważ dopiero wczoraj, tj. 10 września 2009, uzyskał pozwolenie na użytkowanie - czytamy w mailu. Kiedy więc ''Biedronka'' się ukulturalni? Tego nie wiadomo. Opozycyjni radni zwracają uwagę na to, że mieszkańcy przy lokowaniu tej inwestycji wiele do powiedzenia nie mieli. - Jest to kolejna realizacja Pana prezydenta, bez przeprowadzenia jakiejkolwiek konsultacji społecznej - uważa Grzegorz Jaszczura, radny Dąbrowa Górnicza.

A takie konsultacje mogłyby miastu podpowiedzieć, że planowanie ma sens, gdy się plany realizuje.

Obok Intermarche na na miejscu dawno planowanego Bricomarche zwiezli ziemie, a zaraz obok przy skrzyżowaniu ogrodzili teren i od razu trwaja prace ziemne. Jest tablica informacyjna, ale z samochodu trudno dostrzec. Czyzby stacja beznzynowa? Chyba lepiej, zeby cos lepszego.
multilotek
CYTAT(:) @ czw, 01 lip 2010 - 16:34) *
Obok Intermarche na na miejscu dawno planowanego Bricomarche zwiezli ziemie, a zaraz obok przy skrzyżowaniu ogrodzili teren i od razu trwaja prace ziemne. Jest tablica informacyjna, ale z samochodu trudno dostrzec. Czyzby stacja beznzynowa? Chyba lepiej, zeby cos lepszego.

Na tablicy jest napisane: Stacja paliw i autogazu LPG. Wykopane są już dwa doły na zbiorniki. Ale rzeczywiście lepiej jakby postawili jeszcze jakiś sklep.
^^ nie ta strona ulicy

A na rogu moze snf (51).gif http://www.intermarche.pl/o_nas,stacje.html

Z Bricomarche nie koliduje
Bartek84
Nowy market stanie na Mydlicach.
Hale pomiędzy ulicami Szpitalną a Legionów Polskich (zaznaczone na mapce) wkrótce znikną.
Należące do Zakładów Wyrobów Metalowych w Sławkowie hale i teren wokół nich służyły jako parking strzeżony, dwa dni temu jednak auta zostały przeniesione do leżących obok hal po Magneti Marelli. Jak zeznał mi ochroniarz obiektu hale zostały sprzedane a nowy właściciel planuje budowę na ich miejscu marketu i stacji benzynowej.
Niestety nie wiem nic więcej, zastanawia mnie jednak los budynków położonych pomiędzy halami a LP oraz kamienic przy Szpitalnej (od dłuższego czasu pustych, przeznaczonych do wyburzenia).
Warto będzie mieć oko na to miejsce.

Reaper
Może ktoś by w Ząbkowicach postawił jeszcze jeden market?
W DG jest 10 Biedronek, 2 Lidle, 2 Reale, Carrefour Market, Intermarche, Kaufland i kilka innych.
A my w Ząbkowicach mamy tylko jedną Biedronkę (Lewiatana nie wliczam, bo ceny tam jak w zwykłym osiedlowym)...
luket
CYTAT(Bartek84 @ nie, 26 wrz 2010 - 01:13) *
Hale pomiędzy ulicami Szpitalną a Legionów Polskich (zaznaczone na mapce) wkrótce znikną.
Należące do Zakładów Wyrobów Metalowych w Sławkowie hale i teren wokół nich służyły jako parking strzeżony, dwa dni temu jednak auta zostały przeniesione do leżących obok hal po Magneti Marelli. Jak zeznał mi ochroniarz obiektu hale zostały sprzedane a nowy właściciel planuje budowę na ich miejscu marketu i stacji benzynowej.
Niestety nie wiem nic więcej, zastanawia mnie jednak los budynków położonych pomiędzy halami a LP oraz kamienic przy Szpitalnej (od dłuższego czasu pustych, przeznaczonych do wyburzenia).
Warto będzie mieć oko na to miejsce.

Po halach w których mieścił się m.in. warsztat i skup surowców wtórnych nie ma już ani śladu. Na razie budynki dawnego wejścia na teren zakładu i kamienic stoją. Okoliczni mieszkańcy mówią że będzie tam Intermarche... Wychodzi na to, że będzie to już 5 lub 6 supermarket w promieniu kilkuset metrów...
Slyzaba
rzeczywiście sporo tam tego będzie... Najbardziej przyda się stacja benzynowa.
Dzięki luket za informację!
sowa
Na Broadwayu w sobotę otwarto nowy supermarket "FRAC Delikatesy". Miejsce starej Biedronki, a następnie Karoliny w pawilonie na Tysiąclecia 4. Taki sam FRAC jest już w miejscu starego PLUSa na Kasprzaka.

Nie powiem wam, czy ceny są konkurencyjne (chociaż ziemniaczki i cebula w gazetce, a raczej ulotce- tanio wink.gif ), czy jak jest w środku sklepu.
Ale "wielkie otwarcie" jakie zrobili blink.gif ... pokaz sztucznych ogni o 18:00 jak w Sylwestra, darmowe jedzonko (chyba żurek, ale pewna nie jestem, na pewno coś na ciepło rozdawali...). Takie wielkie "łaaał" i "szał pał" wink.gif a przynajmniej ja tak to odebrałam- mega otwarcie średniego supermarkeciku w środku osiedla wink.gif ale niech im się dobrze wiedzie, i niech ceny mają niskie biggrin.gif
Leszek
Z pierwszego Fraca korzystam dość często - ceny nieco niższe w realach, wybór zdecydowanie większy niż w naszych tesco czy intermarche. No i fajną cenę na piwo "Żywe" i "Koźlak" mają laugh.gif
szer
CYTAT(luket @ pon, 22 lis 2010 - 17:26) *
Po halach w których mieścił się m.in. warsztat i skup surowców wtórnych nie ma już ani śladu. Na razie budynki dawnego wejścia na teren zakładu i kamienic stoją. Okoliczni mieszkańcy mówią że będzie tam Intermarche... Wychodzi na to, że będzie to już 5 lub 6 supermarket w promieniu kilkuset metrów...

Było o tym już na forum smile2.gif
Może dorzucę zdjęcie z wczoraj. Jakością nie powala, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się nie lubi tongue.gif

BARES
To mamy Zagłębie hipermarketów na Mydlicach Biedronki, Tesco niedaleko Lidl wydawałoby sie że rynek jest juz nasycony, a tu jeszcze nowy market budują.

Fajne zdjęcie, nie masz fotki z tych bliższych bloków ?
szer
Niestety nie mam. Jak jutro nie zapomnę to coś pstryknę. Widok powinien być zdecydowanie lepszy.
Co do "Zagłębia hipermarketów" to skoro widzą popyt to niech się budują. To oni ryzykują pieniędzmi nie ja ;]
Slyzaba
W sumie im więcej tym lepiej : )
Jeśli jeszcze by wyburzyli te stare kamienice przy wjeździe było by już super. Z tego, co pamiętam, to jedna z nich od wielu lat stoi z tabliczką typu 'do wyburzenia'?
BARES
CYTAT
Na osiedlu Mydlice powstanie market Intermarche

PAS
Nie kolejna Biedronka, nie Lidl, ani Netto, ale drugi w mieście market sieci Intermarche ma powstać przy ul. Legionów Polskich na osiedlu Mydlice.

– Potwierdzam, że jesteśmy zainteresowani wybudowaniem drugiego sklepu naszej sieci w Dąbrowie Górniczej, na osiedlu Mydlice – podkreśla Bartłomiej Tarłowski z dyrekcji komunikacji i informacji Intermarche Polska Sp. z o.o. – Mamy podpisaną umowę przedwstępną z developerem, teraz chodzi jeszcze o ustalenie ostatnich szczegółów – dodaje.

Na osiedlu Mydlice twa właśnie wyburzanie ostatnich budynków, w których tuż przy ulicy Legionów Polskich mieściły się sklepy i firmy oraz przygotowywanie terenu pod całą inwestycję. Będzie to już kolejny obiekt osiedlu, które powoli przeistacza się w prawdziwe handlowe zagłębie. W odległości kilkuset metrów dąbrowianie mają bowiem do wyboru zakupy w dwóch Biedronkach, Tesco oraz markecie Karolina. Dochodzi do tego oczywiście miejscowy ryneczek ze stanowiskami handlowymi oraz liczne sklepy nocne, które także wyrastają jak grzyby po deszczu.

Dąbrowski Urząd Miejski rozpatruje teraz wniosek inwestora, dotyczący pozwolenia na budowę, który ma zezwalać na budowę obiektu handlowego. Jak wynika z nieoficjalnych informacji tuż przy markecie Intermarche pojawi się jednak także stacja benzynowa.

Jak widać powyżej nasze posty odbijają się też w artykułach prasowych.
mgmisiek
Ktoś wie o co chodzi, czemu przy real'u na Katowickiej flagi reala opuszczone są do połowy masztu?
Ostatnio to bardzo czesto spotykane w tego typu obiektach. Najczesciej jakies strajki tongue.gif
Leszek
Czy Was też doprowadza do rozpaczy apteka w Pogorii? Kilka razy próbowałem tam kupić jakieś naprawdę banalne leki (typu ketonal czy urosept) czy sterylne gaziki - akurat zawsze nie mieli tego, co chciałem, ale dziś osłabili mnie na maksa - pani zażądała zgodnych pieniędzy, bo ona nie ma jak wydać (z 20 zł za lek kosztujący 14), a terminal do kart mają zepsuty, więc tak też nie zapłacę. W ogóle odniosłem wrażenie, że bardzo przeszkadzam - nawet roleta była już częściowo opuszczona, choć było dopiero koło 19.30. Paranoja, wszystkie pozostałe apteki w centrach handlowych jakie znam, nie dość, że mają duży asortyment, to zwykle jest tam kilka terminali, a i z płatnością gotówką nigdy problemów nie miałem...
Kamil_
Ja ogólnie zauważyłem że sprzedawcom w dzisiejszych czasach w dupie się poprzewracało. Problemy z wydawaniem, żądanie zgodnych pieniędzy, chamstwo i traktowanie klienta jako czegoś złego to sytuacje nagminne.
kamillll
i za każdym razem nie wydawanie grosza wink.gif
i już nie tak subtelnie jak kiedyś z pytaniem "czy może być bez grosika?" tylko z informacją "bez grosika" albo "będę winna grosza" wink.gif
Master
mnie dziwi czemu własnie tak jest 1,99 zamiast 2. 5,99 zamiast 6, 19,99 zamiast 20. Jaki jest w tym sens ? przeciez wiecej czasu zajmuje liczenie i duzo wiecej zamieszania to wprowadza, a grosza i tak nie ma do wydania.
Mały77
CYTAT(Master @ pon, 07 mar 2011 - 00:21) *
mnie dziwi czemu własnie tak jest 1,99 zamiast 2. 5,99 zamiast 6, 19,99 zamiast 20. Jaki jest w tym sens ? przeciez wiecej czasu zajmuje liczenie i duzo wiecej zamieszania to wprowadza, a grosza i tak nie ma do wydania.

Żebyś nie miał wrażenia, że artykuł jest aż taki drogi wink.gif1,99 to jeszcze jedynka z przodu wink.gif Tak samo jest ze sprzętem elektronicznym - widziałeś coś w sklepie dla idiotów aby miało cenę z inną cyfrą na końcu? wink.gif
mgmisiek
CYTAT(Master @ pon, 07 mar 2011 - 02:21) *

Spoko - w Czechach mają jeszcze lepiej. Ceny też kończą się na .99 ale nie ma takich nominałów w bilonie więc i tak wszystko potem na kasie jest zaokrąglane smile2.gif
vacu
CYTAT(Kamil_ @ nie, 06 mar 2011 - 22:24) *
Ja ogólnie zauważyłem że sprzedawcom w dzisiejszych czasach w dupie się poprzewracało. Problemy z wydawaniem, żądanie zgodnych pieniędzy, chamstwo i traktowanie klienta jako czegoś złego to sytuacje nagminne.

Ale nie generalizuj, ja często kupuję w pewnym sklepie osiedlowym i tam Pani jest wręcz oburzona jeżeli mam zapłacić np. 10,21 i ja daję 20 i pytam z własnej inicjatywy czy dać te ,21 laugh.gif I zawsze ma wydać choćby o 7 rano i choćby z banknoty 200 zł wink.gif

Dodam jako ciekawostkę, że u nas i tak nie jest najgorzej, to tylko upierdliwość. Będąc w UE natomiast mając w garści banknot 500€ możesz umrzeć z głodu. Mając takie tylko banknoty plus jakieś monety nie byłem w stanie zapłacić ani w hipermarkecie, ani na stacji benzynowej (tam nawet jest wywieszka, że takich banknotów nie przyjmują) ani ani w sklepie czy za nocleg. Co lepsze nawet w banku nie chcieli mi rozmienić, bo nie jestem klientem blink.gif Ostatecznie zlitowała się Pani w hotelu i po dwóch dniach zbierania była w stanie mi wydać, inaczej zostałbym z kupą długów i masą kasy w kieszeni laugh.gif Także u nas nie ma źle.

Co zaś odnośnie wymienionej apteki - akurat ja tam nigdy nie miałem takiego problemu aczkolwiek kupowałem tam tylko jakieś pierdoły typu leki przeciwbólowe czy altacet wink.gif
olo
Jeśli miałeś banknot 500 euro w garści to nie dziw się, że nikt go od Ciebie nie chciał. Te banktoty nie są mile widziane w Europie. Taka WB np. zamierza wycofać ten nominał z obiegu, ponieważ uważa się, że służy on wyłącznie przestępcom.
Wracając do tematu. Kilka lat temu, kiedy w jednym ze sklepów panie notorycznie nie miały wydać kupiłem loda, dałem banknot i szybko loda rozpakowałem. "Nie mam wydać" usłyszałem. No to przyjdę jutro. "Nie proszę poczekać, może coś znajdę". Polecam tę metodę. Mina ekspedientki bezcenna.
DZ:

CYTAT
Po kilku miesiącach oczekiwania ruszyły także pierwsze prace na osiedlu Mydlice. Teren w pobliżu Szpitala Specjalistycznego został ogrodzony, na placu budowy pojawił się ciężki sprzęt, ciężarówki i na początek stosy rur. To oznacza, że pomimo zbliżającej się zimy powstaną pierwsze podwaliny pod kolejny na osiedlu market. Tym razem będzie to Intermarche. - Pozwolenie na budowę aktualne jest od lutego tego roku. Projekt budowlany w tym przypadku obejmuje budynek handlowy, parking oraz nowy układ komunikacyjny w tym miejscu, czyli nowe wjazdy i zjazdy z ulicy Legionów Polskich - informuje Lucyna Stępniewska z Urzędu Miejskiego.
Będzie to już piąty duży market na tym dąbrowskim osiedlu. Ten przy ul. Legionów Polskich ma mieć około 1200 metrów kw. powierzchni. Ale to nie wszystko, z nieoficjalnych informacji wynika, że powstanie także mała stacja benzynowa, podobna właśnie do tej w Gołonogu, gdzie także jest Intermarche. Pracę ma znaleźć tu około 50 osób.
Bathurst
na Manhattanie w miejscu dawnego Alberta powstają delikatesy FRAC. W środku trawją prace przy wyposażeniu sklepu i oświetleniu. Przeniesiono też bankomat i w jego miejsce wstawiono przeszklone drzwi. Termin otwarcia nie znany.
na stronie FRACA ruszyła już rekrutacja:
http://www.frac.pl/oferty.php

Leszek
Ciekawe jak będzie z asortymentem - bo jak na razie ten w spaleńcu ma zdecydowanie ciekawsze zaopatrzenie niż ten na Tysiąclecia.
CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Ponad 80 nowych miejsc pracy w marketach w Gołonogu i Mydlicach

W Dąbrowie Górniczej w pierwszym półroczu tego roku do sieci marketów spożywczych dołączą dwa kolejne: Delikatesy Frac przy ul. 11 Listopada oraz Intermarche, przy ul. Legionów Polskich na osiedlu Mydlice. A to oznacza jednocześnie duże szanse na pracę nawet dla ponad 80 osób.

Frac w Gołonogu ma zostać otwarty jeszcze w tym miesiącu. Tutaj poszukiwanych jest w sumie 28 pracowników: kierownik, trzech magazynierów, dwunastu kasjerów-sprzedawców i tylu samo sprzedawców w dziale mięso-wędliny.

Swoje zgłoszenia wraz z CV można przesyłać bezpośrednio do pracodawcy, a wystarczy tylko wejść na stronę frac.pl, a tam na podstronę z aktualnymi ofertami pracy. Rekrutację prowadzi także cały czas Powiatowy Urząd Pracy w Dąbrowie Górniczej (tel. 32 262-37-39, 262-29-39 wewn. 233, 235, 237). Kolejne spotkanie z chętnymi do pracy w nowym markecie odbyło się w czwartek.

- Zainteresowanie było dość duże. Pojawiło się około pięćdziesięciu osób, starających się o przyjęcie na każde z oferowanych stanowisk - informuje Marcin Chudy, kierownik Działu Pośrednictwa Pracy i Poradnictwa Zawodowego w dąbrowskim PUP-ie.

Jeszcze więcej wolnych miejsc, bo aż 54, czekać będzie w nowym sklepie Intermarche przy ul. Legionów Polskich. Na razie budynek jest jeszcze w stanie surowym, trwa budowa parkingów i całego układu komunikacyjnego.

W tym miejscu pojawi się także dodatkowa sygnalizacja świetlna. Wszystkie te prace nie przeszkadzają jednak w kompletowaniu personelu.

- Otwarcie tego marketu planujemy w drugim kwartale bieżącego roku - mówi Eliza Orepiuk, kierownik Dyrekcji Komunikacji i Informacji w Grupie Muszkieterów, właściciela Intermarche.

Jak dowiedzieliśmy się w Powiatowym Urzędzie Pracy w Dąbrowie Górniczej, wkrótce rozpocznie się rekrutacja na wolne stanowiska w sklepie na Mydli-cach.

- Mamy zgłoszone wstępne zapotrzebowanie na pracowników. Pełna oferta powinna pojawić się u nas 15 lutego, a 15 marca planowane jest ogłoszenie listy osób, które będą mogły liczyć na zatrudnienie - przyznaje Marcin Chudy.

W sumie Intermarche zamierza tu zatrudnić: 35 sprzedawców, 10 kasjerów, 1 magazyniera, 2 operatorów wprowadzania danych, 4 rzeźników, 1 pracownika działu kadr i 1 głównego księgowego.
syzio
CYTAT
Real zmienia logo na Auchan. Megatransakcja za 1,1 mld euro

W piątek grupa Auchan podpisała umowę w sprawie kupna sieci hipermarketów Real w Europie Centralnej i Wschodniej. Jeśli na przejęcie zgodzą się urzędy ds. konkurencji we Francji i Niemczech sklepy Real w Polsce, Rumunii, Rosji i na Ukrainie zmienią logo na Auchan

Choć grupa Metro do której należy sieć Real przez długie miesiące zaprzeczała o planach sprzedaży sklepów do transakcji w końcu doszło. Za 91 hipermarketów Real w Polsce, Rosji, Rumunii i na Ukrainie, a także 13 galerii handlowych w Rosji i w Rumunii francuska sieć Auchan zapłaciła 1,1 mld euro.

W tych 4 krajach obroty Real sięgają 2,6 miliarda euro, a firma zatrudnia 20 tys. pracowników. Po transakcji Auchan, który dziś w całym regionie posiada 98 hipermarketów oraz 65 tys. pracowników, podwoi swoją liczbę sklepów. W ten sposób Auchan " korzystnie wyrównuje wagę swojej obecności w Europie Centralnej i Wschodniej w stosunku do pozostałych priorytetowych stref rozwoju, którymi są Europa Zachodnia oraz Azja" - powiedział Vianney Mulliez, szef francuskiej grupy. Z kolei Metro Group, właściciel hipermarketów Real, chce się skupić na rozwijaniu działalności w Niemczech. - Jesteśmy przekonani o potencjale hipermarketów w Niemczech. Obecnie razem z zarządem Real opracowujemy plan działań zmierzających do podniesienia istniejącego potencjału wyniku finansowego i trwałego wzrostu dochodu- mówi prezes Metro Group Olaf Koch.

Umowa nie obejmie placówek Real w Turcji. Auchan nie jest obecny na tamtym rynku.

Na transakcje musza się jeszcze godzić urzędy ds. konkurencji we Francji i Niemczech.

Chętnych było więcej

O chęci pozbycia się przez Metro sieci hipermarketów Real mówiło się na rynku już od półtora roku. Po raz pierwszy potwierdził to w marcu prezes Metro AG Olaf Koch. - W najbliższych miesiącach będziemy analizowali, co dalej z siecią Real - mówił. Powodem były niezadowalające wyniki finansowy. - Nie osiągnęliśmy zakładanego wzrostu sprzedaży w Realu o 2-3 proc. Jeśli nie uda nam się tego zrobić w tym roku, będziemy się zastanawiać, co dalej - mówił prezes Metro AG.

Od tego czasu co kilka miesięcy pojawiały się spekulacje dotyczące potencjalnych nabywców. Oprócz Auchan wymieniano m.in. francuską sieć Carrefour, amerykańskiego Wal-Marta, który w ten sposób mógłby znaleźć przyczółek do mocnej ekspansji w Europie, a także fundusze inwestycyjne. Wśród nich wymieniano m.in. brytyjski Apax Partners, który według doniesień niemieckich mediów był gotowy wyłożyć za sieć marketów ok. 1 miliarda euro.

Auchan był faworytem do przejęcia Reala przynajmniej od maja, jednak z powodu trudnych negocjacji obie strony nie mogły dojść do porozumienia, a transakcja nie mogła być sfinalizowana. Jeszcze pod koniec października agencja Reuters powołując się na nieoficjalne źródła w Metro AG informowała, że właściciel Reala chce go podzielić na jednostki krajowe, aby ułatwić jego sprzedaż.

zrodlo: Gazeta.pl

Jestem ciekawy co sie stanie z dabrowskimi hipermarketami. Pewnie Real w Pogorii przejdzie rebranding, ale ten na Katowickiej zostanie sprzedany.
Bathurst
No, ale przecież wszystkie mają zostać sprzedane....
Generalnie to dobrze - Auchan ma większy wybór, taniej jest i nie trzeba samemu pakować produktów przy kasie smile.gif
syzio
CYTAT(Bathurst @ pią, 30 lis 2012 - 17:24) *

Mialem na mysli sytuacje juz po przejeciu hipermarketow od METRO AG.
Zibar
Trzy sklepy Auchan w promieniu pięciu minut jazdy samochodem od siebie? To nie wróży dobrze konkurencyjności w naszym regionie blink.gif
Bathurst
Zawsze można liczyć na kultową już Biedronkę laugh.gif
sandwich
CYTAT(Zibar @ pią, 30 lis 2012 - 19:23) *
Trzy sklepy Auchan w promieniu pięciu minut jazdy samochodem od siebie? To nie wróży dobrze konkurencyjności w naszym regionie blink.gif

Cztery, jest jeszcze ten przy Baczyńskiego w Sosnowcu.

Generalnie bym się nie przejmował, bo mają konkurencję w mniejszych marketach.

Tesco, Biedronka i Carrefour mam 5 min. na piechotę !
Jest jeszcze Lidl, Kufland i Intermarche 5 min. PKMem.
Rokko31
Auchan jak czytałem zmienia swoją strategie i chcę być dyskontowym marketem o wiele mniejszym niż teraz jeśli chodzi o powierzchnie i ilości artykułów także akurat Nasze Reale nadają się do tych zmian także pewnie będziemy mieć dwa Auchany:). Jak dla mnie na dzień dzisiejszy Auchan to najlepszy hipermarket, o wiele tańszy niż Real oby tak pozostało po zmianach:)
vacu
CYTAT(Bathurst @ pią, 30 lis 2012 - 17:24) *
Generalnie to dobrze - Auchan ma większy wybór, taniej jest i nie trzeba samemu pakować produktów przy kasie smile.gif

A mnie się to nie podoba, bo Auchan w Polsce kojarzy mi się z syfem, pordzewiałymi urządzeniami itd. Co mnie dziwi, bo byłem w kilku marketach tej sieci we Francji i jest tam bardzo czysto a zakupy robi się przyjemnie, jest w nich jednak zupełnie inaczej niż u nas. Mam wrażenie, że do Polski wysłano wyposażenie z demobilu. Jedyny czysty Auchan jaki pamiętam jest własnością Niemca (franchising).
dg+
a wiecie ze prawdo podobnie kolo nowego intermarche na mydlicach wybudują Lidl i stacje lub jakiś inny sklep albo może ktoś ma już jakieś info konkretne
xMarcinx
Mi się nie podoba, pieczywo w auchan to jakaś porażka samo powietrze.. w realu już ujdzie, choć porownywac tego do pieczywa z dobrej piekarni nie bedę. Fajnie jakby jeden zrobili jako carrefour (nie express) a drugi jako auchan.. moga też juz dawno temu zapowiadany mediamarkt/saturn.
Leszek
CYTAT(vacu @ wto, 04 gru 2012 - 15:43) *
A mnie się to nie podoba, bo Auchan w Polsce kojarzy mi się z syfem, pordzewiałymi urządzeniami itd. Co mnie dziwi, bo byłem w kilku marketach tej sieci we Francji i jest tam bardzo czysto a zakupy robi się przyjemnie, jest w nich jednak zupełnie inaczej niż u nas. Mam wrażenie, że do Polski wysłano wyposażenie z demobilu. Jedyny czysty Auchan jaki pamiętam jest własnością Niemca (franchising).

Uff, a już się bałem, że jestem jakiś dziwny i tylko mnie się auchan nie podoba - takiego syfiatego kibla jak w sosnowieckim markecie chyba nigdzie nie widziałem, burdel na półkach, czasami kilka dni pod rząd widywałem te same rozbebeszone np. pudełka chusteczek, ceny jak dla mnie porównywalne z realem (mówię oczywiście o zwykłych produktach, nie ich własnej marce). O jakości pieczywa czy wędlin nie ma co pisać, bo wszystkie markety taki sam szajs sprzedają...
Bartek
Tylko że np. w Auchan jest większy wybór ryb, czego w Realu nigdy się nie uświadczy. Poza tym przecież te sklepy sprzedają to samo po prawie takich samych cenach, więc nie rozumiem waszego narzekania.
Leszek
Przecież napisałem, że ceny dla mnie porównywalne smile2.gif
A ryby to ja we FRAC-u albo w Makro kupuję.
Rokko31
Oj Auchan jest o wiele tańszy od Reala i wiem co pisze bo już nie raz porównywałem ceny, Auchan ma większy wybór owoców i warzyw o wiele tańszych niż real, to samo słodycze, ryby, ciasta, elektronika....ja akurat zawsze lubiłem bardziej Auchana od Reala, chociaż Real po przebudowie jak np. w Mysłowicach prezentuję się już o wiele ciekawiej, także zobaczymy co będzie jakby nie było nie tylko Real ma nowego właściciela ale także sama Pogoria została kupiona przez Luxsemburczyków..smile2.gif
KAMAZ
Zgadzam się z Rokko. Różnica cenowa pomiędzy realam a Auchan jest spora. Ja mimo iż mam Reala prawie pod nosem zawsze wybieram zakupy w Auchan. Powody są dwa: 1) prawie każdy produkt jest tańszy, 2)Czas obsługi przy kasie jest o wiele krótszy w Auchan. W Realu zawsze drugie tyle co na sklepie spędzałem przy kasie. W Auchan wiedzą do czego służy kasa: do obsługi klientów a nie do tego by po prosu była.

bzenek
Kiepska wiadomość z tym realem.

W czasie kiedy obsługa klienta (i pracownika) zaczyna ograniczać się do "jak się nie podoba to wy...aj" takie koncentracje nie wyjdą nam na zdrowie. mellow.gif

PS.
Ostatnio chciałem dać zarobić polskiemu biznesowi. Chciałem zamówić gadżet komputerowy i grzejnik w sklepach na osiedlu.

"panie nie mam, to trzeba sprowadzać, nie wiem kiedy będzie, niech pan przyniesie katalog, czy ma pan numer do dystrybutora ?"

No i kupiłem obie rzeczy w imperialistycznych sieciach handlowych. mellow.gif

PS2.
Nie kupować nic w sklepie łazienkowo-instalatorskim www.dopla.pl .
Pisze jak wół - "na magazynie 3 sztuki". Zamawiam.
Następnego dnia e-mail "będzie do trzech tygodni". fight (2).gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.