Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Maryhna
CYTAT(mary cha @ śro, 25 cze 2008 - 23:29) *
plotki o zawalanie sie podlogi w real'u przy katowickiej nie byly do konca wyssane z palca.budynek stoi na bagnie,przed budowa teren zostal nawieziony i utwardzony ale to nie dalo porzadanego efektu.jakis czas po otwarciu czesc terenu zapadla sie co spowodowalo poruszenie scian.problem zostal rozwiazany poprzez sciagniecie scian stalowymi linami co zapobieglo dalszemu rozsuwaniu/opadaniu-tak w skrocie:)

czy przypadkiem awaria dot. drzwi była związana z tą sytuacją? pamiętam jak kilka lat temu okazało się, że z powodu osuwania się budynku (nie wiem jak to nazwać) drzwi zablokowały się na pewien okres czasu...

ps: pytam ponieważ uzyskałam wtedy takie informacje i był związane właśnie z terenem na którym stoi budynek a niegdyś był grząski teren
Leszek
Na terenie, na którym obecnie stoi real była cegielnia wraz z odkrywką (stąd pewnie te doły, o których pisze Kwintosz), więc teoria o grząskim terenie nie bardzo mi tu pasuje - zwłaszcza, że takie izolowane niewielkie bagno byłoby ewenementem.

Obok cegielni widać zakład, na bazie którego powstały potem DZN (warsztaty kop. Paryż).

mary cha
osiedle domkow staszic znajduje sie na terenie gdzie wody gruntowe sa dosc plytko.posiadanie kanału w garazu wiaze sie z notorycznym zalewaniem i koniecznoscia odpompowania-oczywiscie nie wszedzie:)mam tam rodzine wiec wiem co mowie.dom zbudowano tam jeszcze przed powstaniem reala-i dobrze wiem co bylo po dawnej cegielni.takze wszystki szkody wyrzadzone realowi wiaza sie z ruszaniem/zapadaniem terenu.

co do awarii drzwi to nie potwierdze te info.
prezes
mam widok z okna na parking reala, i z opowieści wiem, że kiedyś był tam staw, konkretnie tak jakby na połowie reala i połowie parkingu, mój ojciec nauczył sie tam pływać (sic!). Z tą wodą w kanale to też prawda (mam garaż przy samym realu), przed jakąkolwiek pracą w kanale trzeba wylewać kilkanaście wiader wody, chociaż po wybudowaniu reala wody jest mniej, jakby to osuszyli troche smile2.gif
Leszek
Panowie, ale niska głębokość, na jakiej występują wody gruntowe nie jest jednoznaczna z grząskim terenem.
Esigma
W tym miejscu gdzie Real naprawdę była kiedyś cegielnia (Prababcia mi o niej opowiadała), a stawów to mogło tam być więcej to tzw. gliniaki. Nie jestem geologiem ale wydaje mi się że taki teren nie może być nazwany podmokłym, obecność wody (sam mama garaż obok dawnego DZN, i notorycznie wodę w kanale) spowodowana jest występowaniem gliny, która jest dla wody warstwą nie przepuszczalną.
kwintosz
Kolejna porcja fotek z budowy supermarketu na Majakowskiego pod adresem:
http://picasaweb.google.pl/kwintosz/Budowa...wskiego27062008
biggrin.gif
Maryhna
i tak nadal nic nie wiemy tongue.gif
Sebastian22
market na ukończeniu a nie wiadomo jakiej sieci...ostro.
:)
CYTAT(Dave @ śro, 25 cze 2008 - 18:50) *
Z tym na Bandrowskiego to pewnie był jakiś dotychczas stojący "domek", gdzie są wolne miejsca na sklepy i tam te powierzchnie ktoś sprzedaje...

Zajrzyj na 12 strone tego tematu
Dave
Zajrzałem i czytałem też to w kwietniu i nigdzie nie ma określone gdzie dokładnie te powierzchnie handlowe, ile metrów co i jak - a na wizualizacji budynek wygląda bardzo podobnie (nawet w takim miejscu jest), jak stojący już tam budynek, gdzie są m.in. ubezpieczenia.
:)
Przeciez wiemy, w ktorym miejscu ma stanac i wycieli juz drzewa. Bedzie po drugiej stronie ulicy od wspomnainego przez Ciebie budynku
Dave
Nie byłbym taki pewien, ale zobaczymy - póki co nic się tam nie dzieje.
Master
pisalem o tym w innym temacie , ale na 3-go Maja naprzeciw bylego Sądu rozpoczyna sie budowa budynku handlowo- mieszkalnego
kwintosz
Zawziąłem się i mówię znajdę w końcu czy ten supermarket na Majakowskiego to będzie Biedronka czy Carrefour Express. I o to co znalazłem:

CYTAT
MAGAZYNIER

DO SUPERMARKETU CARREFOUR EXPRESS W DĄBROWIE GÓRNICZEJ POSZUKUJEMY OSÓB NA STANOWISKO : MAGAZYNIER

Kod referencyjny: MGZ/SL/DBR

OD KANDYDATÓW OCZEKUJEMY:
• Umiejętności pracy w zespole
• Gotowości do pracy zmianowej
• Mile widziane uprawnienia do obsługi wózków widłowych

OFERUJEMY:
• Stałe zatrudnienie - umowa o pracę
• Regularne i pewne wynagrodzenie
• Pracę w pełnym lub niepełnym wymiarze godzin
• Atrakcyjny pakiet socjalny
• Szkolenia na stanowisku pracy
• Możliwość awansu

Miejsce pracy: Dąbrowa Górnicza, ul. Majakowskiego

Osoby zainteresowane prosimy o aplikowanie poprzez stronę internetową:
www.carrefour.pl/firma/praca/cv-online lub przesłanie CV (wpisując Kod Referencyjny w temacie maila) na adres: rekrutacja_praca@carrefour.com

W CV prosimy o dopisanie następującej klauzuli: "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacyjnego, zgodnie z przepisami ustawy z 29.08.1997 o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z póź. zm. ). Przyjmuję do wiadomości, że przysługuje mi prawo wglądu do treści moich danych oraz ich poprawiania."

Przedsiębiorstwo
Nr ref: MGZ/SL/DĄBROWA GÓRNICZA
Data objęcia funkcji Natychmiastowy
Data ogłoszenia 08-07-13

Lokalizacja CRF Express Dąbrowa Górnicza
Umowa Umowa o pracę

Tak więc myślę że już wszystko jasne. No bo nie kojarzę by gdzieś indziej mógł być Carrefour smile2.gif
Esigma
Wczoraj około godziny 15 byłem światkiem dziwnego zdarzenia. Otóż na ulicy Majakowskiego ciągnik siodłowy z naczepą firmy FM Logistic próbował wjechać tyłem do rampy rozładowczej tego nowego marketu. Niestety wjazd jest tak zbudowany, że jest to prawie nie możliwe. W końcu jednak kierowca wpadł na pomysł i wjechał ciągnikiem na trawnik oddzielający pasy jezdni. Tylko w taki sposób udało mu się tam wjechać. Cała operacja trwała jakieś 10 minut, a jej efektem był korek na Alejach w stronę cmentarza. A żeby było weselej to jak wsiadałem do autobusu widziałem, że jednemu z kierowców stojących w korku zagotowała się woda w chłodnicy, i tym razem to on zablokował ruch biggrin.gif .
Sebastian22
Ciekawe kiedy otwarcie marketu, ale pewno już nie długo.
KAMAZ
Przedwczoraj byłem na Majakowskiego i widziłałem na daszku od wózków sklepowych przy tym markecie szyld z logo "Carrefour Express". Tak więc sprawa wyjaśniona. Mamy potwierdzenie że to Carrefour Express.
prezes
otwarcie Carrefoura Express na alejach nastąpi jutro (tj. 13 sierpnia) o godzinie 8. Właśnie znalazłem pod drzwiami ich oferte z wielkim napisem "otwieramy się" wink.gif
kwintosz
Owszem otwarcie jutro, mnie natomiast przerażają pewne inne rzeczy. To taki chyba mały precedens u nas w mieście bo nigdzie indziej nie ma takiego obiektu tak blisko bloków. Chodzi o to, że nie wiem jak mieszkańcy tego bloku to wytrzymają ale.. wieczorem gdy miasto się wycisza klimatyzacja i inne urządzenia zamontowane od strony ulicy Mickiewicza bardzo głośno pracują. Na szczęście w moim bloku są one nie słyszalne, może to przez to że blok obok zasłania akurat tamten kierunek no i odległość jest większa. Ale wracając wieczorkiem tamtędy to jakaś masakra dla mnie jest. Z otwarciem okien może być ciężko aczkolwiek nie wiem jak sytuacja wygląda w tamtych mieszkaniach bo jednak blok stoi trochę z boku (urządzenia są od tyłu Carrefoura a blok stoi z boku) więc te dźwięki są jednak ciut przytłumione zapewne zza zakrętu. Nie mówiąc o zjeździe do rampy. I tego też dotyczy druga sprawa. Zdarza się że TIRy muszą wjeżdżać na środek Aleii (chodnik) aby móc cofnąć, przy okazji tego blokowany jest oczywiście ruch. Jakiś ekspert to musiał zaprojektować zostawiając tyle miejsca ciężarówkom. Trzecia sprawa to świetlny banner który znajduje się nad wejściem. Blok na wprost Carrefoura (tuż przy ul Majakowskiego) jest cały oświetlony niebiesko-fioletowo-czerwonym kolorem banneru (czytaj: świeci banner po oknach - podejrzewam że dość mocno). Pytanie czy przeszkadza to mieszkańcom i zaczną się burzyć, albo można zadać pytanie inaczej: kiedy zaczną.. ?
Maryhna
A nie mówiłam? Od początku bulwersowałam się odległością od bloków mieszkalnych, ale mnie strofowaliście;
rozmawialiśmy tylko o odległości ścian a teraz widzicie, odległości niby ok a tyle innych problemów; powinno się nie dopuścić do budowy takiego budynku !
a na pytanie @kwinosza "kiedy zaczną?" odpowiem : nie ma to najmniejszego znaczenia kiedy zaczną ponieważ to cholerstwo już stoi a liczy się kasa inwestora a nie "widzimisię" szarych mieszkańców.
zapewne ucieszy ich fakt załadunków i rozładunków o 3-4 nad ranem :/
bzenek
CYTAT(Maryhna @ śro, 13 sie 2008 - 10:47) *
a liczy się kasa inwestora a nie "widzimisię" szarych mieszkańców. zapewne ucieszy ich fakt załadunków i rozładunków o 3-4 nad ranem :/

Hi, hi, hi.... a jak sąsiedzi PKZ skarżą się na ogódki piwne o 3-4 nad ranem to od razu są ciemniakami, co to nie rozumieją idei Wielkiego Centrum. smile.gif
lynch
Nie wiem jak inne, ale ogródek Santorini zamykają w piątek zaraz po 22:00.
Arbas
No to się nasz naczelny architekt (kto zna nazwisko?) popisał, dając zezwolenie na budynek
"okna w okna"! Znowu kasa, kasa i tylko kasa...
prezes
widze z okna że pod realem jest jakiś festyn, niestety nie znam szczegółów.
Leszek
CYTAT(prezes @ nie, 31 sie 2008 - 13:33) *
widze z okna że pod realem jest jakiś festyn, niestety nie znam szczegółów.

To była promocja Ikei - stała ciężarówka z naczepą w firmowych barwach, jakieś meble porozstawiane - nie przyglądałem się, bo tylko katalog chciałem smile2.gif
syzio
Dziwne, przecież to osobna firma huh.gif
lynch
"Żabki" zamykają 15 września.
Sebastian22
CYTAT(lynch @ czw, 04 wrz 2008 - 19:39) *

A dokładniej? Coś innego je przejeło czy upadli? Jedna z najdroższych sieci to bym sie nie zdziwił....
Maryhna
nie wiadomo, są plakaty na każdej żabce o treści "zarząd spółki żabka polska sp. z o. o. z dniem 15 września 2008 zamyka żabki" czy jakoś tak smile2.gif może uda mi się wypytać sąsiadkę o co kaman, w końcu pracuje w owej żabce
szer
Oooo a to dziwne! W Żabce gazety kupowałem od czasu do czasu. No i żabka była celem wypraw na przerwach w sql...
Maryhna
mam spore podejrzenia, że to nowa forma reklamy tongue.gif
prezes
na pewno reklama, albo zamykają na 1 dzień, bo w tym tekście nie pisze "od" tylko w dniu 15 września... chociaż jak na info o np. remanencie to za drogo (reklamy w TV).
Arbas
CYTAT(lynch @ czw, 04 wrz 2008 - 16:39) *

Może tylko nazwę zmienią ze względów podatkowych?
Maryhna
pewnie tak smile2.gif
luket
snf (51).gif Żabka Polska zamyka wszystkie żabki
michal_dg
Szkoda :/ Na manhatanie jest żabka i piwa sa w niej tanie :/ szkoda mi bedzie tego sklepu sad.gif
luket
Przeczytałeś, co było w linku powyżej? rolleyes.gif
michal_dg
aa no teraz przeczytalem biggrin.gif dziekki
syzio
To ja przytoczę fragment tego artykułu:
CYTAT
Nowa kampania sieci jest jednak dość ryzykowna. Jak przypomina Press.pl, w 2003 roku podobną akcję przeprowadził Media Markt. Reklama z hasłem "Zamykamy" oraz informacją o wyprzedażach pojawiła się w lokalnej prasie w Lublinie i Szczecinie. Tymczasem w sklepach przeprowadzano jedynie inwentaryzację i po kilku dniach w prasie pojawiły się kolejne reklamy, tym razem z hasłem "Otwieramy". Jak przypomina serwis, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał wówczas, że ogłoszenia naruszyły zbiorowe interesy konsumentów, gdyż wprowadzały ich w błąd. Nakazał zaprzestania tego typu praktyk i zamieszczenie w "Gazecie Wyborczej" oświadczenia, w którym firma przyznaje się do bezprawnych praktyk.

Źródło: http://www.reklamania.pl/reklamania/1,8655...kamy_zabki.html
luket
Pewnie pieniądze na karę mają już zaplanowaną w budżecie na kampanię reklamową wink.gif Nieważne czy mówi się dobrze, czy źle, ważne żeby było głośno o firmie....
syzio
To raczej domena "gwiazd" show biznesu, a nie firmy
michal_dg
beznadzieja
syzio
CYTAT
Gazeta.pl

21 kierowników sklepów sieci Biedronka na Śląsku i w Zagłębiu przyznało się do znęcania się nad pracownikami i łamania ich praw. - Tłumaczyli, że... tak jakoś wyszło - mówią prokuratorzy
Śledztwo w sprawie nieprawidłowości w 140 sklepach Biedronki w województwie śląskim prowadzi prokuratura w Gliwicach. Po przesłuchaniu kilku tysięcy byłych i obecnych pracowników sieci zarzuty przedstawiono już 21 kierownikom placówek w: Katowicach, Gliwicach Tychach, Mikołowie, Dąbrowie Górniczej, Rybniku i Myszkowie.

- Wszyscy przyznali się do winy - mówi prokurator Michał Szułczyński, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Gliwicach.
22 sierpnia zakończyły się pierwsze procesy. Pięć kierowniczek sklepów z Tychów i Mikołowa zostało skazanych na kary od ośmiu miesięcy do roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata oraz grzywny w wysokości od 800 do 1,5 tys. zł. Sąd nie miał wątpliwości, że kobiety zmuszały podległych sobie pracowników do wyczerpującej, darmowej pracy w nadgodzinach. Zamiast ośmiu pracowali nawet po kilkanaście godzin. I nikt tego nie ewidencjonował. Nie pozwalały też pracownikom robić przerw na posiłek, a czasami nawet na skorzystanie z toalety. Do tego wulgarnie wyzywały ich przy klientach i zmuszały do przenoszenia towarów bez użycia wózków widłowych. Zdarzało się również, że kierowniczki zamykały ludzi w magazynie i wypuszczały dopiero po wykonaniu zleconej pracy.

Z kolei wobec szefów sklepów z Katowic i Dąbrowy Górniczej sądy na wniosek prokuratury warunkowo umorzyły postępowania. - Uznaliśmy, że w ich przypadku zachodzi przypuszczenie, iż nie wrócą już na drogę przestępstwa - tłumaczy Szułczyński. Sędziowie potwierdzili, że kierownicy złamali prawo, ale odstąpili od wymierzenia im kary. Przez trzy lata nie będą oni mogli jednak popełnić żadnego przestępstwa. Dodatkowo sąd nakazał im wpłacenie na rzecz Fundacji "Centrum Praw Kobiet" nawiązek w wysokości od 200 do 1000 zł.

Dlaczego w Biedronce nagminnie łamano prawa pracownicze? Na razie nie wiadomo. - Podejrzani kierownicy solidarnie twierdzą, że nikt ich do tego nie zmuszał. Po prostu tak jakoś wyszło - mówi Szułczyński. (!!!!) Odrębny wątek śledztwa dotyczy jednak roli dyrektorów regionalnych sieci. Śledczy podejrzewają, że to oni w pogoni za zyskiem mogli naciskać na kierowników, aby wykorzystywali pracowników.

Mecenas Lech Obara, pełnomocnik ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób Poszkodowanych przez Wielkie Sieci Handlowe "Biedronka", nie ma wątpliwości, że kierownictwo firmy musiało wiedzieć o tym, co się działo w sklepach. - W samowolne działanie kierowników można uwierzyć, gdyby to były przypadki jednostkowe. Jednak w całym kraju zarzuty łamania praw pracowniczych przedstawiono już 260 osobom - tłumaczy mecenas Obara. Jego zdaniem te liczby świadczą o tym, że był to świetnie zorganizowany system. - Najwyższy czas zająć się jego twórcami - podkreśla prawnik.

Paweł Tymiński, rzecznik prasowy koncernu Jeronimo Martins, właściciela sieci Biedronka, nie chciał wczoraj rozmawiać o wyrokach wydanych przez śląskie sądy. - Przyjęliśmy zasadę, że nie komentujemy decyzji prokuratury i sądu - tłumaczył. W maju koncern wydał jednak komunikat, w którym zapewniał, że "przestrzega prawa, szanuje prawa pracownicze, dba o bezpieczeństwo i higienę pracy".

Byli i obecni pracownicy sieci mogą ubiegać się o wypłatę wynagrodzeń za nadgodziny, do których zostali zmuszeni, lub odszkodowań za utratę zdrowia spowodowaną zmuszaniem do nadludzkiego wysiłku. Pozwy cywilne w tej sprawie przygotowuje ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Poszkodowanych przez Wielkie Sieci Handlowe "Biedronka" (www.stowarzyszenie-biedronka.pl). Na Śląsku reprezentuje je tyska kancelaria prawna Temida.

źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...os_wyszlo_.html

Tak wyszło!!!
KacperskiDGG
Dla tych kierowników powinni stworzyć obóz pracy i powinni w nim ostro zapieprzać przez 20 godzin na dobę (za darmo) bez przerwy na chociaż siku... Powinni przenosić tony, szczać i srać w gacie.
michal_dg
yhy... Twoje nie do czekanie smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(KacperskiDGG @ pon, 08 wrz 2008 - 21:14) *
Dla tych kierowników powinni stworzyć obóz pracy i powinni w nim ostro zapieprzać przez 20 godzin na dobę (za darmo) bez przerwy na chociaż siku... Powinni przenosić tony, szczać i srać w gacie.

Jak ladnie to ująłeś....smile2.gif
prezes
Z bardzo pewnego źródła wiem, że Plus na Alejach w październiku/listopadzie zostanie przerobiony na Biedronke. informacja 100% pewna.
szer
Czyli i niedługo mnie na Ludowej zrobią Biedronkę z Plusa... Ehh lubiałem Plusa i to mój najlepszy discount spożywczy. Ciekawe kiedy u nas go przerobią. Ale pewnie też w tym roku
Sebastian22
Szkoda Plusów bo to jedne z pierwszych tego typu sklepów....a ten na Kasprzaka chyba jeden z pierwszych w Polsce. Biedrona jest taka jakaś dla mnie...syfiasta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.