Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
:)
Plus przy cmentarzu byl pierwszym w Polsce
Sebastian22
CYTAT(:) @ czw, 18 wrz 2008 - 18:49) *
Plus przy cmentarzu byl pierwszym w Polsce

Aha no tak czy siak w DG....szkoda że sie ta sieć wycofuje z Polski.
szer
Dokładnie... w DG wybudowali pierwszego Plusa w Polsce... Biedronki nie lubię bo to taka dziwna sieć... Nie potrafię się do niej przekonać, a jeszcze te afery jakie były ostatnimi czasy. Ale cóż będzie trzeba się przyzwyczaić
sowa
piszę posta w tym temacie chociaż tak naprawdę to nie wiem czy prawidłowo... unsure.gif
W dniu dzisiejszym rozpoczęto prace przy budowie czegoś (?) na osiedlu Morcinka między blokiem Tysiąclecia 6 a Zespołem Szkól nr3 (SP29 +Gim.7). Jeśli ktoś kojarzy te tereny to stały tu takie stare fundamenty, to kiedyś było budowane podobno pod przedszkole, podobno około 25-27 lat temu...

w miarę możliwości mogę relacjonować postępy z budowy tak jak szer robił to z CH Pogoria smile2.gif
plotki głoszą że ma tu powstać Carrefour (domyślam się że Exspress bo na zwykły to tu jest za mało miejsca...). Czekam na żółtą tablicę informacyjną, wtedy wszystko się okaże co na prawdę tam powstanie... smile2.gif

pare pierwszych zdjęć: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/Budowa#
No ciekawe, pstrykaj smile2.gif

Carrefour (o wielkosci prawie jak Real przy Katowickiej) ma powstac przy skrzyzowaniu Al. Zaglebia Dabrowskiego i Granicznej. Tam dobiega konca wyburzanie. Wiecej w tym temacie (przejrzyj tez jego poprzednie strony) snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...80&start=80
sowa
to nie wiem w takim razie co to mi tu postawią (pod oknem dry.gif:/ )

w każdym razie w zeszłym tygodniu widziałam parę razy samochód służbowy z firmy JAF Zakłady Przetwórstwa Mięsnego
o tym że to Carrefour miałby być słyszałam od paru osób ale jak już podkreślałam to PLOTKI a nie potwierdzone informacje.
no oby to nie była żadna przetwórnia czy jakkolwiek zwać by miejsce gdzie się robi coś z mięchem angry.gif

ps. słyszałam także PLOTKI że będą tu szukać stróża nocnego. może ktoś szuka pracy? może to akurat prawdziwa informacja?
Sebastian22
No te fundamenty to od czasów komuny fakt....no zobaczymy. Raczej coś powstanie bo inaczej by nie ruszali. Dzięki za zainteresowanie tematem.
No to wlasnie JAF tak kombinuje i jest inwestorem przy budowie Carrefour Express'ow. Tak juz zbudowali jeden w DG i jeszcze gdzies. Tylko dziwne zbey tak blisko Expressu mial byc ten duzy. Mocne by bylo uderzenie. Jesli to to, na tablicy napisza tylko, ze pawilon handlowy. Kaufland bedzie mial konkurencje.
sowa
Kaufland no i Biedronka która jest przecież zaraz po drugiej stronie mojego bloku..
Maryhna
no pewnie, że czekamy na fotorelacje tongue.gif smile2.gif
sowa
minął pierwszy tydzień. pare zdjęć w albumie: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/1TydzieBudowa#

(albumy będą chyba właśnie takie tygodniowe...)
michal_dg
no widac ze prace szybko ida... a wiadomo juz co tu bedziee?
Sebastian22
CYTAT(sowa @ wto, 11 lis 2008 - 16:11) *
minął pierwszy tydzień. pare zdjęć w albumie: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/1TydzieBudowa#

(albumy będą chyba właśnie takie tygodniowe...)

Dzięki za fotki. smile.gif No wzieli się wreszcie za to....teraz tylko czekać na tablice informacyjną.
sowa
Do tematu budowy czegoś (carrefoura?) na Broadwayu:

mniej mam czasu ostatnio więc jest zdjęć malutko.... sad.gif
dla przypomnienia- pierwszy album: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/1TydzieBudowa#
i pare nowszych zdjęć: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/15114122008#

najpierw zasypywali te całe piwnice gruzem i ziemią i wyrównywali cały teren, a później wykopali na nowo na głębokość hmm może metra?
od paru dni nic się nie dzieje, nie ma żadnych koparek ani innych maszyn na tym terenie
Odezwę się jak zaczną coś cokolwiek tu działać smile2.gif
sowa
na terenie budowy wiatr hula i nic się nie dzieje ale dowiedziałam się co to ma tu powstać. Jest to informacja pewna hmm może na 95%.
A teraz po kolei smile2.gif na pawilonie w którym obecnie znajduje się Biedronka pojawił się wielki napis "do wynajęcia" (chodzi o pawilon między blokami Tysiąclecia 4 a Tysiąclecia 6). Tu znajomy, tam znajoma, parę pytań i właśnie od pań z tejże Biedronki jest informacja że oni się przeniosą do tego budynku co powstanie po drugiej stronie bloku Tysiąclecia 6, czyli w tym miejscu skąd są zdjęcia u mnie w albumach na Picassie smile2.gif
to dlatego podjeżdżały tu kiedyś samochody firmowe z JAFFu, przecież to oni mają swoje mięcho w Biedronkach.
no i cała zagadka rozwiązana wink.gif
Sebastian22
Troche szkoda że tam będzie ta biedrona.....no ale coz w sumie to kawałek tylko.....
lilith_88
a co z Pulsem ?
sowa
Puls podobno zmienił właściciela, trwają lub trwały jakieś remonty czy coś takiego ale podobno nadal ma tam być knajpa... ale to wszystko jest gdzieś tam zasłyszane a co się dzieje tam naprawdę to nie wiem niestety huh.gif
ale to nie temat o barach/pubach tylko o supermarketach tongue.gif
ale też domyślam się skąd się mogło tu wziąć to pytanie: otóż hmm na moje oko "do wynajęcia" dotyczy tylko lokalu gdzie obecnie znajduje się biedronka, myślę że reszta pawilonu pozostaje bez zmian.
kwintosz
Czegoś nie kumam. Na alejach Jaf "stawiał" Carrefoura.. blink.gif
mały
chyba jednak te dywagacje są za wczesne, skoro działka jest dopiero wystawiona do sprzedaży link
sowa
to ja zgłupiałam. najpierw wyburzyli to co było (początek listopada), pożniej dali ogłoszenie (8.12.2008) a informacje o której pisałam o tej biedronce jest z zeszlego tygodnia, no maks sprzed dwóch ;|
JAF na pewno byl inwestorem (zastepczym? albo inne kombinacje) przy budowie malych Carrefourow (expressow). Moze i Biedronkami tez sie zajmuja. W kazdym razie dziwna firma.
kwintosz
No trochę dziwna skoro firma wędliniarska zajmuje się budową marketu.. laugh.gif
Pogłoskom nie ma co wierzyć, na Alejach miało być Tesco, Biedronka, Carrefour...
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ pon, 09 lut 2009 - 22:22) *
No trochę dziwna skoro firma wędliniarska zajmuje się budową marketu.. laugh.gif
Pogłoskom nie ma co wierzyć, na Alejach miało być Tesco, Biedronka, Carrefour...

No i Carrefour jest...tyle że w wersji mini....
Master
Ja jestem juz przeciwniokiem budowania w DG marketów typu Lidl, Biedronka, Mini Carefour, Intermarhe czy stare leader price. Myśle ze tych sklepów juz wystarczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oprócz tego jest Kaufland , cała sieć Biedronek i 2 Reale.

Czekam tylko na inwestycje Rank Progres !!!! Pozostałym marketom mówie głosnie i zdecydowane NIE !
Sebastian22
CYTAT(Master @ pon, 09 lut 2009 - 22:35) *
Ja jestem juz przeciwniokiem budowania w DG marketów typu Lidl, Biedronka, Mini Carefour, Intermarhe czy stare leader price. Myśle ze tych sklepów juz wystarczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oprócz tego jest Kaufland , cała sieć Biedronek i 2 Reale.

Czekam tylko na inwestycje Rank Progres !!!! Pozostałym marketom mówie głosnie i zdecydowane NIE !

No zgadza się - tego mamy już całkiem sporo....teraz tylko centrów handlowych z prawdziwego zdarzenia nam trzeba wink.gif Ale tez bez przesady...
W Kauflandzie przemeblowanie i odswiezenie. Do tego powiekszyli kosztem (chyba) magazynu.
Sebastian22
CYTAT(:) @ pon, 09 mar 2009 - 23:28) *
W Kauflandzie przemeblowanie i odswiezenie. Do tego powiekszyli kosztem (chyba) magazynu.

Dokładnie - jestem w miare regularnym ich klientem. Zrobili rewolucję - sklep powiększył się znacznie, wszyscy wszystkiego szukają, jeszcze nie było wszystko czynne, ale widać że będzie fajne stoisko z cukierasami (czyżby przenieśli ten sklepik co był na pasażu za apteką? - tam pisze że trwa przebudowa) oraz ogólny większy wybór artykułów.

Orange też "się zamknął" i ciekawe co tam będzie....
Padziu
Byłem dziś w Kauflandzie powiększyli sklep kosztem około połowy magazynu. Przemeblowali i dodali : stoisko "na wage" (cukierki, mrożonki na wage itp) świeże pieczywo (chyba pieką sami nie wiem) sery, wędliny i mięso z obsługą wink.gif
Przy Al. Zaglebia Dabrowskiego rozpoczely sie prace ziemne.

Co do powiekszenie Kauflanda to byl chyba bardzo dobry ruch. Klientow duzo, czasem chyba az za duzo.
REALny
CYTAT(:) @ pon, 11 maj 2009 - 19:39) *
Przy Al. Zaglebia Dabrowskiego rozpoczely sie prace ziemne.

No i wiadomo już co tam powstanie ?
Sebastian22
CYTAT(REALny @ pon, 11 maj 2009 - 19:42) *
No i wiadomo już co tam powstanie ?

Jakieś szczegóły?biggrin.gif
REALny
Nooo tak Biedronka tam będzie...
Sebastian22
CYTAT(REALny @ wto, 12 maj 2009 - 21:31) *
Nooo tak Biedronka tam będzie...

A to tam przy 29. Myslalem ze sie ruszylo tam na rogu co ma byc niby jakies CH.....
lynch
Nie wiedziałem gdzie o to zapytać, więc piszę tu: wie ktoś może co powstaje na Wojska Polskiego? Jakiś pawilon handlowy czy cóś?
W takiej lokalizacji to pewnie bedzie pelnil funkcje handlowe/uslugowe
vodun
lynch, jeżeli chodzi ci o pawilonik na rogu Wojska Polskiego i Królowej Jadwigi to z tablicy informacyjnej wynika, że inwestorem jest I. Gil. A jak wiadomo ta Pani trzęsie rynkiem optycznym w D.G. biggrin.gif więc może jakiś mały pawilonik optyczno-okulistyczny
sowa
pare fotek na szybko z Morcinka: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/BudowaN...adwayU15062009#

miały być fotorelacje ale z braku czasu nie ma sad.gif wybaczcie.... może teraz uda mi się częściej coś pstryknąć...

Sebastian22
CYTAT(sowa @ pon, 15 cze 2009 - 16:42) *
pare fotek na szybko z Morcinka: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/BudowaN...adwayU15062009#

miały być fotorelacje ale z braku czasu nie ma sad.gif wybaczcie.... może teraz uda mi się częściej coś pstryknąć...

Dzięki. szybko postawią tą biedronke. Ciekawe co będzie w pawilonie gdzie znajduje się obecnie.
syzio
Na ul. Ludowej rozpoczęli już "transformację" byłego Plusa.
Lui
Na Biedronke ? smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(Lui @ wto, 16 cze 2009 - 10:43) *

Pewno tak;) A na Kasprzaka był pierwszy PLUS w Polsce i niema tam nic poki co. Ale fakt ze tyle Biedron obok siebie nie może być;)
prezes
CYTAT(Lui @ wto, 16 cze 2009 - 10:43) *

tak jest, na 100%, wykonuje dla nich pewne usługi i już dostałem zlecenie na ten obiekt. co ciekawe planowane otwarcie 30.06 (ale bardzo często się przesuwa) smile2.gif

a co do Plusa na Kasprzaka to jest tam podobno nieuregulowana sprawa własności nieruchomości (tzn. plus nie był właścicielem)
mydliczek
Na pewno prezes? Bo kolory takie nie biedronkowe do końca wink.gif Po osiedlu chodzą ploty, że ma być sklep z chińskimi rzeczami dry.gif coś jak ten w centrum sc przy patelni.
prezes
dostałem dzisiaj zlecenie: Dąbrowa Górnicza, Ludowa. i tyle. więc na pewno o to chodzi, niczego innego w okolicy nie budują.
Padziu
Trochę to dziwne żeby w odległości kilkuset metrów robić kolejny sklep tej samej sieci...
Pierwszy Plus byl obok cmentarza.
Na "starej" Biedronce od dawna jest napis "do wynajęcia", wiec sie przeniosa obok.
sowa
osiedle Morcinka:
http://picasaweb.google.pl/sowaa86/BudowaN...feat=directlink
zdjęcia z dzisiaj smile2.gif

CYTAT

Biedronka będzie kulturalno-oświatowa
17.07.2009

W dzielnicy Gołonóg, w rejonie alei Zagłębia Dąbrowskiego i ul. Tysiąclecia, powstaje kolejny market sieci Jeronimo Martins Dystrybucja S.A., czyli Biedronka. Aktualny plan zagospodarowania przestrzennego zabrania jednak lokalizacji na tych gruntach jakichkolwiek inwestycji o charakterze handlowo-usługowym. Miejsce dla Biedronki jednak się znalazło. Wystarczyła deklaracja inwestora, że działalność obiektu nie ograniczy się tylko i wyłącznie do tych dwóch funkcji.

Wcześniej Wydział Urbanistyki i Architektury Urzędu Miejskiego zbył jednego z inwestorów, który był zainteresowany postawieniem tu salonu samochodowego. Podobnie było w przypadku pana Eugeniusza, który prowadzi w sąsiedztwie al. Zagłębia Dąbrowskiego działalność usługową. Kiedy w marcu br. zapytał o możliwość kupna gruntów pod nową inwestycję, jego plany też spełzły na niczym.

- Chcieliśmy się zorientować, czy można kupić tu jakieś działki, wydzierżawić grunty. Z dokumentów, które otrzymaliśmy jasno wynikało, że nie ma na to szans. Ani na postawienie sklepu, ani baru. Jakież było więc nasze zdziwienie, kiedy za kilka tygodni zaczęła rosnąć konstrukcja marketu - mówi pan Eugeniusz.

Potwierdza to zapis w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dla gruntów w rejonie al. Zagłębia Dąbrowskiego i ul. Tysiąclecia, gdzie kiedyś miało powstać przedszkole. Dziś zapis dopuszcza jedynie "wykorzystanie stanu zerowego przedszkola dla funkcji wzbogacających program osiedla np. związanych z oświatą, ochroną zdrowia lub kulturą".

Sprawdziliśmy, który inwestor ma więc tyle szczęścia.

- Budujemy tutaj pawilon handlowo-usługowy. Inwestorem jest firma ARJ Jarosław Nowak z Zawiercia - poinformował nas Andrzej Miśta, kierownik budowy.

Jarosław Nowak jest jednocześnie prezesem zarządu spółki JAF Development i Zakładów Przetwórstwa Mięsnego JAF w Pilicy, które specjalizują się w inwestowaniu w markety. Później lokują tam swoje stanowiska handlowe. Są to nie tylko Biedronki, ale także markety sieci Carrefour. W ubiegłym roku JAF wybudował już taki obiekt w Dąbrowie Górniczej pod oknami mieszkańców bloku przy ul. Majakowskiego. Protesty nic nie pomogły, bo jak tłumaczyli urzędnicy teren jest prywatny, więc nie mogli nie wydać zgody na budowę. Nikt nie wziął pod uwagę tego, że dostawcze tiry nie mogą bezpiecznie wjechać z towarem. Blokują drogę i rozjeżdżają zieleniec. Kilkakrotnie próbowaliśmy się skontaktować z szefostwem JAF Pilica i Jarosławem Nowakiem, ale nikt nie chciał wyjaśnić, jaka działalność kulturalna i oświatowa ma być prowadzona w pawilonie handlowo-usługowym. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że podpada pod nią np. organizowanie kursów, szkoleń, czy gabinet odnowy biologicznej.

- To normalne zjawisko na rynku, że sieć handlowa jest właścicielem części swoich placówek. Jest zatem także bezpośrednim inwestorem, a część lokalizacji jest dzierżawiona od innych podmiotów - mówi Paweł Tymiński, rzecznik prasowy Jeronimo Martins Dystrybucja S.A.

A co na to wszystko gmina?

- Obiekty handlowe i usługowe do 2 tys. metrów kw. nie są objęte reglamentacją. Inwestor ma prawo, by otrzymać uprawnienia do ich budowy na swojej działce, po spełnieniu warunków formalnych. W tym przypadku inwestor je spełnił. Obiekt w programie funkcjonalno-użytkowym zawiera funkcje związane z ochroną zdrowia, kulturą i oświatą. Nie jest tylko obiektem handlowym. Zapewniona jest zgodność z planem zagospodarowania przestrzennego - przekonuje Henryk Zaguła, zastępca prezydenta miasta.
Piotr Sobierajski
Reaper
Mmm, mnożą nam się biedronki i inne handlowe stworzenia... Może doczekam czasów, gdy postawią coś konkretnego (większego) w mojej okolicy (tyle pustego, zaśmieconego terenu za przystankiem 175).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.