mawwm
Fri, 22 Feb 2013 - 14:22
CYTAT
A jak już rozpisaliśmy się trochę o naszych parkach to nie zapominajmy że mamy nasz piękny Park Zielona, oaza spokoju i zieleni niedaleko centrum mam nadzieje ze Dąbrowskiej władzy nie przyjdzie na myśl wyprzedaż terenu w Parku Zielona pod inwestycje .
CYTAT
Nasze Miasto sprzedaje a raczej SPRZEDAŁO jeszcze jedną działkę w parku. Od roku w Parku Zielona wisi ogłoszenie na terenie po kawiarence. Kawiarenka... kto ją jeszcze pamięta?
Rokko31
Fri, 22 Feb 2013 - 14:24
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 22 lut 2013 - 14:02)

A jak już rozpisaliśmy się trochę o naszych parkach to nie zapominajmy że mamy nasz piękny Park Zielona, oaza spokoju i zieleni niedaleko centrum mam nadzieje ze Dąbrowskiej władzy nie przyjdzie na myśl wyprzedaż terenu w Parku Zielona pod inwestycje .
Park Zielona jest na uboczu od Centrum miasta i dużych osiedli i tam nikt nie będzie budował marketu, jedynie mogą być ewentualnie inwestycje sportowo-rekreacyjne.
Bathurst
Fri, 22 Feb 2013 - 14:32
Może przeniesiecie dyskusję o Parku Zielona do wątku o takiej nazwie w subforum Przyroda, bo widzę że się rozkręca
Leszek
Fri, 22 Feb 2013 - 18:50
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 21 lut 2013 - 17:56)

Przydała by się kolejna petycja konstruktywne wotum nieufności dla Prezydenta Zbigniewa Podrazy i Rady Miejskiej.
Ehm, chyba pomyliłeś odwoływanie premiera i prezydenta miasta

Ale pofantazjujmy - konstruktywne wotum nieufności zakłada przedstawienie kandydata na stanowisko, kogo masz na myśli?
Bathurst
Fri, 22 Feb 2013 - 20:05
No właśnie, paradoksalnie nie ma lepszego kandydata na dzień dzisiejszy niż p. Podraza. A jak w końcu uporają się z kanalizacją, Pałacem i zaczną budować drogę do Tucznawy to będzie można znowu snuć fantastyczne wizje - wyborcy kochają SF.
Grzegorz-dg
Fri, 22 Feb 2013 - 23:14
To już nawet się wzieli za wyprzedaż terenu w Parku Zielona mam nadzieje ze nikomu do głowy nie przyjdzie budowa w tym miejscu kolejnego super marketu lub jakiegoś mini marketu lub innej inwestycji która by była uciążliwa dla Parku i jego przyrody.Fajnie jest popatrzeć na stare fotografie jak Park ZIelona tętnił życiem były koncerty w Grzybku był staw z łabędziami przychodziły całe rodziny szkoda że tak teraz nie ma tylu imprez tam i park by wypadało wyremontować.W tegorocznym budżecie miasta widziałem sume chyba około 200000 tyś nabyło napisane rewitalizacja Parku zielona ciekawe co mają na myśli zrobić,przepraszam że odeszłem tematycznie od głównego tematu dyskusji.
Leszek
Tue, 05 Mar 2013 - 13:20
CYTAT(Bathurst @ czw, 21 lut 2013 - 13:35)

CYTAT(bzenek @ czw, 21 lut 2013 - 13:25)

CYTAT(Bathurst @ czw, 21 lut 2013 - 13:09)

Gdyby radny Pasek napisał ten tekst przed uchwaleniem planu zagospodarowania to bym był z niego dumny.
Baa gdyby zagłosował przeciw planowi to tez jakoś bym go rozumiał.
Ale teraz oczywistym jest, że nigdy mu się do tego planu nie chciało zajrzeć i głosował jak leci.
To znaczy był "za" (dla świętego spokoju) albo "się wstrzymał" (bo takie miał instrukcje w klubie PO).
Przypomnę, że nikt ale to nikt z radnych nie zagłosował "przeciw" funkcji handlowej w Małpim Gaju.
Powtarza się sytuacja z budowy dróg w Parku Hallera.
Wtedy też radni
jednogłośnie głosowali "za" przyjęciem planu zagospodarowania z drogami.
A potem udawali wielce zdziwionych i wylewali fałszywe żale w TV Trwam.
2 lata temu wyborcy dość surowo ocenili za to radnego Jaszczurę czy radnego Talkowskiego.
Jak za 2 lata ocenimy radnego Paska ?
dlatego zapytałem go wprost pod wpisem gdzie był wcześniej - ciekawe czy odpisze.
Minęły prawie dwa tygodnie i nie zaszczycił Cię odpowiedzią
Bathurst
Tue, 05 Mar 2013 - 16:53
CYTAT
Minęły prawie dwa tygodnie i nie zaszczycił Cię odpowiedzią laugh.gif
No, nie traci Pan Radny czasu na pogawędki z plebsem - tyle spraw na głowie w obronie interesów mieszkańców DG

ale "ciekawski" mieszkaniec się upomniał o odpowiedź do mojego pytania
Leszek
Tue, 05 Mar 2013 - 18:33
Pewnie też zostanie przez KJ zaszczycony mianem "koryciarza"
Bathurst
Tue, 05 Mar 2013 - 22:44
Panu KJ to należałby się jakiś oddzielny wątek na forum. Może słowo barwny nie do końca tutaj pasuje ale niewątpliwie ta postać jest baaaardzo charakterystyczna
Jestem coraz bardziej zdumiony z jaką wytrwałością i konsekwencją pan KJ prowadzi swoją krucjatę
Tylko czy to czasem nie jest szkodliwe dla zdrowia? tfu, tfu
Grzegorz-dg
Sun, 17 Mar 2013 - 16:06
Drzewa w Małpim Gaju wycięte pozostały tylko karpy w ziemi po wyciętych drzewach ,ciekawe czy to koniec wycinki czy jeszcze będą wycinać jakieś drzewa ,i narazie nic nie robia na placu.Może władze miasta dogadały się z inwestorem supermarketu Aldi że do czasu wyborów samorządowych nie będą budować marketu żeby prezydentowi Zbigniewowi Podrazie nie odbierać glosów wyborców.
Zibar
Tue, 26 Mar 2013 - 16:49
Właśnie stawiają metalowy płot od ul. Przybylaka i do przystanku na Kościuszki. To pewnie pod tą budowę.
Rokko31
Wed, 27 Mar 2013 - 09:09
CYTAT(Zibar @ wto, 26 mar 2013 - 16:49)

Właśnie stawiają metalowy płot od ul. Przybylaka i do przystanku na Kościuszki. To pewnie pod tą budowę.
To co kiedy idziemy na zakupy do Aldika:)
Slyzaba
Wed, 27 Mar 2013 - 11:29
Pojawiły się jakieś koparki na miejscu i betonowe elementy (chyba studzienki kanalizacyjne).
matidg
Wed, 27 Mar 2013 - 18:44
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Inwestor ogradza teren w parku śródmiejskim, na dobre rusza budowa Aldi.
2013-03-27, Aktualizacja: dzisiaj 15:07
W środę od rana robotnicy ustawiają ogrodzenie w parku w centrum miasta, gdzie rozpoczyna się budowa marketu Aldi.
Blaszane ogrodzenie w śródmieściu wygląda fatalnie, nie wspominając już szkód, jakie taka budowa wyrządzi w parku. Rozjeżdżone zostaną alejki, trawa, zrobi się też bardzo niebezpiecznie dla pieszych i kierowców, kiedy ciężarówki zaczną skręcać na plac budowy. A miejsca na to nie ma tam wcale, poza tym to ścisłe centrum, gdzie poruszają się codziennie tysiące kierowców i setki pieszych.
Nie można też zapomnieć o wyciętych bezsensownie w parku drzewach. W sumie z parkowych alejek zniknęły 22 drzewa (m.in. 6 lip, 4 głogi, 4 jesiony, brzoza, topola i robinie oraz oliwniki) oraz 74 m kw. krzewów. Zgodę na wycinkę wydał 1 lutego 2013 roku prezydent Sosnowca. – Nie możemy sobie pozwolić na działania niezgodne z prawem. Porządek w dokumentach musi być – mówił wówczas Artur Domicz z ZUTZ Limba.
– Lokalizacja marketu obok skweru przy Centrum Handlowym „Pogoria” nie jest zbyt szczęśliwa, ale jako miasto nie mogliśmy wstrzymać tej inwestycji. Inwestor spełnił wszystkie wymogi i nie było formalnej możliwości nie wydania pozwolenia – przyznał prezydent miasta Zbigniew Podraza.
Kierownik robót w dąbrowskim parku przyznał wczoraj, że dysponuje wszystkimi wymaganymi dokumentami i pozwoleniami, a budowa rusza już na dobre. Niestety nikt nie był w stanie odpowiedzieć nam na pytanie, po co taki market powstaje w parku, obok Centrum Handlowego Pogoria. Postaramy się jednak wkrótce uzyskać takie informacje.
Grzegorz-dg
Thu, 28 Mar 2013 - 07:53
Witam teren ogrodzili blachą która w centrum miasta wygląda bardzo szpetnie ,teraz same ogrodzenia blaszane w centrum miasta drugie to budynek przy CH Pogoria po policji a orientuje się ktoś może kiedy w tym budynku coś będzie zrobione bo on już tak stoi ładnych parę lat i nic tam nie robią a miała być tam fitness,siłownia.
maseur
Thu, 28 Mar 2013 - 22:35
a miała być rekultywacja centrum miasta ...... niezłe goowno nam wciskają .....
a jeszcze "przed chwilą" ktoś wydał kupę naszej kasy na nowe alejki, ławki, latarnie. Teraz to zamienią na kolejny blaszak z bułkami z watoliną... i to w samym centrum

))
może jakieś społeczne poruszenie coś jeszcze zmieni, może trzeba kogoś na taczce wywieźć ?
Grzegorz-dg
Fri, 29 Mar 2013 - 08:23
Winę za to ponosi prezydent miasta ,urzędnicy i radni rady miejskiej w tych kadencjach kiedy uchwalano projekt zagospodarowania przestrzennego dla tego obszaru ,dlaczego nie pomyślano aby po wybudowaniu centrum handlowego reszta terenu która została z parku zapisać jako tereny przeznaczone pod zieleń miejską bez żadnej zabudowy.Dopiero kiedy zrobiło się głośno że na tym terenie zostanie wybudowany market,mieszkańcy zaczęli pisać podpisywać się pod petycją dotychącą tych terenów jak i innych w centrum miasta a przeznaczonych pod placówki handlowe dopiero wtedy władza się obudziła ,radni rady miejskiej i prezydent zakazał sprzedaży reszty terenów o wszystko muszą walczyć mieszkańcy i przypominać bo władze miasta ,radni rady miejskiej nie pomyśleli że jest to atrakcyjny teren w centrum miasta i łakomy dla inwestorów.
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 16:23
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 29 mar 2013 - 09:23)

Winę za to ponosi prezydent miasta ,urzędnicy i radni rady miejskiej w tych kadencjach kiedy uchwalano projekt zagospodarowania przestrzennego dla tego obszaru ,dlaczego nie pomyślano aby po wybudowaniu centrum handlowego reszta terenu która została z parku zapisać jako tereny przeznaczone pod zieleń miejską bez żadnej zabudowy.Dopiero kiedy zrobiło się głośno że na tym terenie zostanie wybudowany market,mieszkańcy zaczęli pisać podpisywać się pod petycją dotychącą tych terenów jak i innych w centrum miasta a przeznaczonych pod placówki handlowe dopiero wtedy władza się obudziła ,radni rady miejskiej i prezydent zakazał sprzedaży reszty terenów o wszystko muszą walczyć mieszkańcy i przypominać bo władze miasta ,radni rady miejskiej nie pomyśleli że jest to atrakcyjny teren w centrum miasta i łakomy dla inwestorów.
Winę ponosimy też my mieszkańcy, którzy zaczęli się interesować planem zagospodarowania po fakcie. Przecież można było to zmienić, złożyć petycje, uwagii podczas uchwalania w.w. dokumentu.
Aldi to taka nauczka dla nas wszystkich!
Kolejna sprawa jest taka, że nie wróżę temu sklepowi sukcesu. W naszym kraju żaden hard dyskont długo nie działał: Leader Price wylądował w rękach Tesco, Netto i Aldi w Będzinie nie przyciąga tłumów. Dyskonty takie jak Lidl czy Biedronka właśnie zmieniają się w supermarkety (coraz więcej towarów markowych, kampanie reklamowe z Okrasą, Pascalem, Olbrychskim). Aldi delikatnie przekształca się w dyskont (wprowadza Coca-Cole i produkty Beiersdorf AG właściciela m.in. marki Nivea), ale jakość produktów pod marką własną pozostawiają wiele do życzenia. Szybko zwiną interes!
vacu
Fri, 29 Mar 2013 - 21:25
CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 17:23)

Winę ponosimy też my mieszkańcy, którzy zaczęli się interesować planem zagospodarowania po fakcie. Przecież można było to zmienić, złożyć petycje, uwagii podczas uchwalania w.w. dokumentu.
To skoro mieszkańcy mają się sami interesować to po co im
przedstawiciele w urzędzie biorący niemałe pieniądze? Przecież to ich obowiązek. Mam rzucić pracę i czatować pod tablicą w pentagonie czy może jakieś nowe ogłoszenie się nie pojawiło?
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 21:42
Tylko jak widać nie zawsze ich decyzje są trafione, dlatego istnieje coś takiego jak
konsultacje społeczne.
Nie musisz nigdzie czatować, wystarczy szybko przejrzeć BIP co jakiś czas. Z resztą jest duże prawdopodobieństwo, że obwieszczenie znajdzie się na forum...
W Polsce tyle się mówi o
społeczeństwie obywatelskim, czyli w szybkim skrócie z Wikipedii:
CYTAT
Podstawową cechą społeczeństwa obywatelskiego jest świadomość jego członków potrzeb wspólnoty oraz dążenie do ich zaspokajania, czyli zainteresowanie sprawami społeczeństwa (społeczności) oraz poczucie odpowiedzialności za jego dobro.
Najwidoczniej do tego nie dojrzeliśmy. Nie chce tutaj nikogo bronic (mimo wszystko), jednak trzeba wziąć też pod uwagę, że urzędnicy skonstruowali i uchwalili plan ( z tego co pamiętam to opublikował go ktoś na forum!), do którego nie było zastrzeżeń!
xMarcinx
Fri, 29 Mar 2013 - 21:49
vacu ma racje, obowiązkiem władzy jest pytanie tak często jak to tylko możliwe obywateli o ich zdanie, a nie tylko jakieś raporty i dokumenty strikte wewnętrzne. Mam cichą nadzieje, że wynika to tylko z niewiedzy, a nie złej woli włodarzy miasta. Wszak co chwila, są jakieś konkursy na zagospodarowanie przestrzeni miejskiej, bez rzadnych wytycznych czy badań dotyczących potrzeb mieszkańców. Na zasadzie, to jest ładne, czemu to ma służyć to nie wiem..
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 22:04
CYTAT(xMarcinx @ pią, 29 mar 2013 - 22:49)

vacu ma racje, obowiązkiem władzy jest pytanie tak często jak to tylko możliwe obywateli o ich zdanie, a nie tylko jakieś raporty i dokumenty strikte wewnętrzne. Mam cichą nadzieje, że wynika to tylko z niewiedzy, a nie złej woli włodarzy miasta. Wszak co chwila, są jakieś konkursy na zagospodarowanie przestrzeni miejskiej, bez rzadnych wytycznych czy badań dotyczących potrzeb mieszkańców. Na zasadzie, to jest ładne, czemu to ma służyć to nie wiem..
Nie wiem skąd takie wnioski Marcin. Podaje najnowszy przykład: wczoraj został uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla ul. Aleja Zagłębia Dąbrowskiego, ul. Łęknice oraz osiedla Młodych Hutników i Wygiełzowa. Obwieszczenia o wyłożeniu do wglądu dokumentów zostało opublikowane kolejno: 04.01.2013, 04.01.2013 oraz 31.08.2012!
I niech mi nikt nie mówi, że to mało czasu na zorientowanie się.
donnadg
Fri, 29 Mar 2013 - 22:08
"Tylko jak widać nie zawsze ich decyzje są trafione, dlatego istnieje coś takiego jak konsultacje społeczne.
Nie musisz nigdzie czatować, wystarczy szybko przejrzeć BIP co jakiś czas. Z resztą jest duże prawdopodobieństwo, że obwieszczenie znajdzie się na forum..."
Ahaaaa...
"Z pewnością jednak, zaraz po zakończeniu prac nad statutem radni powinni zabrać się do konstruowania nowoczesnej uchwały o konsultacjach z mieszkańcami. W obecnym stanie prawnym przeciętny mieszkaniec nawet gdyby chciał, nie ma podstaw, by zabrać głos w publicznej dyskusji, spełniając formalne wymogi konsultacyjnej procedury. Chyba, że dotyczy ona spraw określonych w odrębnych przepisach (choćby w kwestii ochrony środowiska). Nie może tego zrobić ani jako obywatel, ani jako reprezentant partii czy nawet jednostki pomocniczej gminy, jaką jest rada dzielnicy. Do udziału w konsultacjach uprawnione są jedynie organizacje pozarządowe, które powinny w dodatku wykazać, że wypowiadając się na temat zagadnienia istotnego dla miasta, mają odpowiednie w tym temacie umocowania we własnym statucie. "
Całość:
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/re...wosci,1,4,22794
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 22:10
@Syzio - systematycznie sprawdzasz takie rzeczy na stronie?
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 22:15
CYTAT(donnadg @ pią, 29 mar 2013 - 23:08)

"Tylko jak widać nie zawsze ich decyzje są trafione, dlatego istnieje coś takiego jak konsultacje społeczne.Nie musisz nigdzie czatować, wystarczy szybko przejrzeć BIP co jakiś czas. Z resztą jest duże prawdopodobieństwo, że obwieszczenie znajdzie się na forum..."Ahaaaa..."Z pewnością jednak, zaraz po zakończeniu prac nad statutem radni powinni zabrać się do konstruowania nowoczesnej uchwały o konsultacjach z mieszkańcami. W obecnym stanie prawnym przeciętny mieszkaniec nawet gdyby chciał, nie ma podstaw, by zabrać głos w publicznej dyskusji, spełniając formalne wymogi konsultacyjnej procedury. Chyba, że dotyczy ona spraw określonych w odrębnych przepisach (choćby w kwestii ochrony środowiska). Nie może tego zrobić ani jako obywatel, ani jako reprezentant partii czy nawet jednostki pomocniczej gminy, jaką jest rada dzielnicy. Do udziału w konsultacjach uprawnione są jedynie organizacje pozarządowe, które powinny w dodatku wykazać, że wypowiadając się na temat zagadnienia istotnego dla miasta, mają odpowiednie w tym temacie umocowania we własnym statucie. "Całość:
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/re...wosci,1,4,22794Nie widzę w tym większego problemu: udajesz się do lokalnej organizacji np. FdZD i informujesz o danym problemie, co więcej osoby udzielające się na tym forum mają nie jako fetysz interesowania się miastem, dbania o jego dobro, więc przyłączenie się do organizacji pozarządowej, manifestu, akcji nie powinno sprawiać bólu.
CYTAT(Bathurst @ pią, 29 mar 2013 - 23:10)

@Syzio - systematycznie sprawdzasz takie rzeczy na stronie?
Jestem tam 2/3 razy w miesiącu.
donnadg
Fri, 29 Mar 2013 - 22:19
A co jeśli organizacji nie po drodze z twoimi pomysłami?

Idziesz do drugiej. A jak tam nie mają czasu? Jest pewnie trzecia...Istnieje ryzyko, że minie ci termin konsultacji zanim zorganizujesz kogos do działania:)
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 22:20
to ja zapytam może jeszcze raz za Vacem. Po co nam są radni? Skoro można się do forumowiczów zgłosić albo FdZD ( pewnie by się okazało że to przez Śląsk wszystkie problemy).
No po co są radni. Skoro my ich wybieramy to spełniamy swój obywatelski obowiązek i wystarczy. Teraz niech przedstawiciele zajmą się niuansami bo biorą za to kasę. Ja się mogę interesować sprawami DG ale robię to bo lubię i nikt nie może wymagać żebym czuwał równie dobrze mogę w tym czasie na ryby iść.....
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 22:21
@donnadg kto nie ryzykuje ten nie ma! A próbowałeś?
donnadg
Fri, 29 Mar 2013 - 22:23
Nawet całkiem skutecznie i to za pierwszym podejsciem;) Ale to nie w tym rzecz. Tylko w tym,że jak mają być społeczne to niech będą społeczne, a nie wyłącznie endżiosowe. Gdzieś mi się o uszy obiło, że może się coś w tej kwestii zmieni.
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 22:24
CYTAT
[estem tam 2/3 razy w miesiącu.
skoro jesteś tak często, to dlaczego nie pisałeś co się dzieje z wiadomą działką w parku ?
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 22:31
CYTAT(Bathurst @ pią, 29 mar 2013 - 23:20)

to ja zapytam może jeszcze raz za Vacem. Po co nam są radni? Skoro można się do forumowiczów zgłosić albo FdZD ( pewnie by się okazało że to przez Śląsk wszystkie problemy). No po co są radni. Skoro my ich wybieramy to spełniamy swój obywatelski obowiązek i wystarczy. Teraz niech przedstawiciele zajmą się niuansami bo biorą za to kasę. Ja się mogę interesować sprawami DG ale robię to bo lubię i nikt nie może wymagać żebym czuwał równie dobrze mogę w tym czasie na ryby iść.....
Nikt ci nie kaze, ale potem nie miej pretensji, ze cos nie jest po Twojej mysli. Radni sa po to, zeby m.in. tworzyc akty prawne, ktore rzecz jasna moga sie nie spodobac. Organizacje pozarzadowe, ludzie dobrej woli interesujacy sie miastem, pokazuja inny punkt widzenia danej sprawie. Wszyscy jestesmy subiektywni, dlatego NGO stoja z batem nad np. radnymi i pokazuja, co jest nie tak.
Pamietajcie, ze radni zostaja wybierani przez nas. Dlaczego glosowales na swojego kandydata? Pewnie spodobal Ci sie jego program, jednak byc moze teraz go nie realizuje. Zaglosujesz nastepnym razem? Czy wyciagniesz konsekwencje z jego niesubordynacji?
@Bathurst Plan zostal opublikowany na forum!
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 22:45
CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 22:31)

to ja zapytam może jeszcze raz za Vacem. Po co nam są radni? Skoro można się do forumowiczów zgłosić albo FdZD ( pewnie by się okazało że to przez Śląsk wszystkie problemy). No po co są radni. Skoro my ich wybieramy to spełniamy swój obywatelski obowiązek i wystarczy. Teraz niech przedstawiciele zajmą się niuansami bo biorą za to kasę. Ja się mogę interesować sprawami DG ale robię to bo lubię i nikt nie może wymagać żebym czuwał równie dobrze mogę w tym czasie na ryby iść.....
Nikt ci nie kaze, ale potem nie miej pretensji, ze cos nie jest po Twojej mysli. Radni sa po to, zeby m.in. tworzyc akty prawne, ktore rzecz jasna moga sie nie spodobac. Organizacje pozarzadowe, ludzie dobrej woli interesujacy sie miastem, pokazuja inny punkt widzenia danej sprawie. Wszyscy jestesmy subiektywni, dlatego NGO stoja z batem nad np. radnymi i pokazuja, co jest nie tak.
Pamietajcie, ze radni zostaja wybierani przez nas. Dlaczego glosowales na swojego kandydata? Pewnie spodobal Ci sie jego program, jednak byc moze teraz go nie realizuje. Zaglosujesz nastepnym razem? Czy wyciagniesz konsekwencje z jego niesubordynacji?
NGO to jest zależne od miejskich dotacji taki to bat ale to oddzielny temat.
No właśnie radni są np jak piszesz do tworzenia aktów prawnych - no to się nie popisali w tym przypadku.
Dla mnie radny to jest osoba która występuje w interesie mieszkańców. Jaki to interes to już radny powinien wiedzieć - jest radnym. Ja idę do pracy płacę podatki a z pieniędzy z tych podatków radny czuwa nad moim interesem i mnie informuje jak coś jest nie tak albo jak jest dobrze. W rzeczywistości niektórzy radni nie potrafią nawet na komputerze pisać ( polecam dokładniejszą lekturę przywołanego przez Ciebie BIP-u). Teraz muszę czekać do końca kadencji radnego żeby go rozliczyć. Wolałbym nie mieć swojego radnego ( nie chcę na nikogo przenieść odpowiedzialności) a mieć więcej do powiedzenia w ramach konsultacji społecznych.
vacu
Fri, 29 Mar 2013 - 22:49
CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 23:31)

syzio - powtórzę jeszcze raz - po to są wybierani przedstawiciele aby reprezentowali mieszkańców. Mieszkańcy mają się oddawać rodzinie, pracy, hobby a nie sprawdzać BIP. To jak z prawnikiem, po to go zatrudniasz aby cię reprezentował i znał przepisy a nie po to żeby w między czasie doszkalać się z prawa.
Ja nie mam czasu ani chęci wczytywać się w wypociny radnych, po pracy wolę oddać się hobby. Po to są ludzie w urzędzie abym spał spokojnie. Są akcje typu "budżet partycypacyjny" i to przez nie rozumiem "społeczeństwo obywatelskie" a nie że mieszkańcy mają monitorować każde działanie władzy.
Zgadzam się natomiast, że sami wybraliśmy (ja nie głosując też w jakiś sposób wybrałem), nie zgadzam się jednak, że choćby w 1% jest to nasza wina. Żałóżmy, że nawet widziałem ten plan, czy uważasz, że powinienem wiedzieć co to wszystko oznacza? Znać terminologię, przepisy, kruczki?
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 22:58
CYTAT
Wolałbym nie mieć swojego radnego ( nie chcę na nikogo przenieść odpowiedzialności) a mieć więcej do powiedzenia w ramach konsultacji społecznych.
W zupelnosci sie z Toba zgadzam, ale zejdzmy na ziemie. Przeznaczenie tego terenu pod budowe obiektu handlowego jakos strasznie mnie nie kole w oczy (czyli w moim poczuciu tego radni tego nie sknocili), nieszczesciem jest inwestor, ale w momencie uchwalenia planu to, kto zostanie wlascicielem danego terenu jest niczym innym jak rosyjska ruletka.
CYTAT(vacu @ pią, 29 mar 2013 - 23:49)

CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 23:31)

Nikt ci nie kaze, ale potem nie miej pretensji, ze cos nie jest po Twojej mysli. Radni sa po to, zeby m.in. tworzyc akty prawne, ktore rzecz jasna moga sie nie spodobac. Organizacje pozarzadowe, ludzie dobrej woli interesujacy sie miastem, pokazuja inny punkt widzenia danej sprawie. Wszyscy jestesmy subiektywni, dlatego NGO stoja z batem nad np. radnymi i pokazuja, co jest nie tak.Pamietajcie, ze radni zostaja wybierani przez nas. Dlaczego glosowales na swojego kandydata? Pewnie spodobal Ci sie jego program, jednak byc moze teraz go nie realizuje. Zaglosujesz nastepnym razem? Czy wyciagniesz konsekwencje z jego niesubordynacji?@Bathurst Plan zostal opublikowany na forum!
syzio - powtórzę jeszcze raz - po to są wybierani przedstawiciele aby reprezentowali mieszkańców. Mieszkańcy mają się oddawać rodzinie, pracy, hobby a nie sprawdzać BIP. To jak z prawnikiem, po to go zatrudniasz aby cię reprezentował i znał przepisy a nie po to żeby w między czasie doszkalać się z prawa. Ja nie mam czasu ani chęci wczytywać się w wypociny radnych, po pracy wolę oddać się hobby. Po to są ludzie w urzędzie abym spał spokojnie. Są akcje typu "budżet partycypacyjny" i to przez nie rozumiem "społeczeństwo obywatelskie" a nie że mieszkańcy mają monitorować każde działanie władzy.Zgadzam się natomiast, że sami wybraliśmy (ja nie głosując też w jakiś sposób wybrałem), nie zgadzam się jednak, że choćby w 1% jest to nasza wina. Żałóżmy, że nawet widziałem ten plan, czy uważasz, że powinienem wiedzieć co to wszystko oznacza? Znać terminologię, przepisy, kruczki?
Pospolite ruszenie, ktore rozpetalo sie z falstartem juz nic nie zrobi. Jak widac w szeregach obuzonych jest wiele ludzi ktorzy conieco sie znaja. Poza tym nie sadze, zeby odczytanie planu zagospodarowania bylo czyms na poziomie doktoratu!Uwielbiam nasz narod za zrzucanie win na innych. Jaki narod taka wladza! Amen!
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 23:06
ok, inwestor - ale to plan powinien mu narzucać pewne reguły co do funkcji, wyglądu, kubatury, elewacji budynku itd. Ja do inwestora pretensji nie mam. Nie kupuję natomiast widoku rozłożonych rąk miejskich władz tłumaczących społeczeństwu ze zdziwieniem że faktycznie inwestycja niefortunna ale w zgodzie z prawem. Przecież to oni to prawo tworzą. To już jest historia. Na dzień dzisiejszy prezydent oświadczył, że przygotuje rozporządzenie dotyczące kolejnych zielonych terenów w mieście a przeznaczonych pod inwestycje. Inwestycje te mają mieć prawo bytu dopiero po uwzględnieniu głosu mieszkańców.
Tylko że rozporządzenia na razie nie ma
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 23:11
To trzeba zaczac truc im tylki, zeby takie rozporzadzenie sie pojawilo.
Ostateczny Amen!
xMarcinx
Fri, 29 Mar 2013 - 23:11
Przypomnę, że jakiś rok temu na stronie DG była np ankieta dotycząca punktów hot-spot. Chyba nie tak trudno, robić inne ankiety przez stronę..
syzio
Fri, 29 Mar 2013 - 23:18
W pelni sie z Toba zgadzam, ze komunikacja na linii wladza-obywatele powinna zostac ulepszona.
Bathurst
Fri, 29 Mar 2013 - 23:20
CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 23:11)

To trzeba zaczac truc im tylki, zeby takie rozporzadzenie sie pojawilo.
Ostateczny Amen!
ok, publiczne przypominanie o obietnicach władzy jest chyba dobrym krokiem w tą stronę ?
vacu
Sat, 30 Mar 2013 - 11:03
CYTAT(syzio @ pią, 29 mar 2013 - 23:58)

Pospolite ruszenie, ktore rozpetalo sie z falstartem juz nic nie zrobi. Jak widac w szeregach obuzonych jest wiele ludzi ktorzy conieco sie znaja. Poza tym nie sadze, zeby odczytanie planu zagospodarowania bylo czyms na poziomie doktoratu!Uwielbiam nasz narod za zrzucanie win na innych. Jaki narod taka wladza! Amen!
No tak tylko rozmawiajmy bardziej ogólnie. PZP nie jest może na poziomie doktoratu ale idąc tym tropem - czy powinniśmy także weryfikować np. wszystkie przetargi? Np. na drogi? Czy właściwe kruszywo zapisano i czy technologia odpowiednia? Czy listy leków i kontrakty NFZ też mamy weryfikować? To już jest wiedza specjalistyczna i mogę tak wymieniać... Nie jesteśmy od tego, po to zatrudniamy fachowców, którzy powinni się znać na tym co robią. Skoro mamy wszystko robić sami to ponawiam pytanie - po co nam rzesza radnych, urzędników, kosztujących ciężkie miliony? Do przystawiania pieczątek i popijania kawki? Chcesz się biczować bo urzędnik daje d...? Rób tak dalej, powodzenia w wyegzekwowaniu czegokolwiek jak wszystko będziesz "brał na klatę".
Prosty przykład - Podraza po wybuchu "afery" nagle ogłosił, że wstrzymuje sprzedaż działki w parku. To co, wcześniej nie wiedział, że ta działka jest na sprzedaż? Nie wiedział, że jest w parku? O wszystkim trzeba przypominać, o wszystko się upomnieć? Ja za to uwielbiam nasz naród, "czy się stoi czy się leży to wypłata się należy", zero zainteresowania, zero inicjatywy, byle tylko złapać stanowisko i jakoś na nim trwać...
Bathurst
Sat, 30 Mar 2013 - 13:28
CYTAT
Chcesz się biczować bo urzędnik daje d...? Rób tak dalej, powodzenia w wyegzekwowaniu czegokolwiek jak wszystko będziesz "brał na klatę".
rządzący uwielbiają taką postawę tzw."pożytecznych idiotów". bez obrazy to nie personalnie było
CYTAT
Ja za to uwielbiam nasz naród, "czy się stoi czy się leży to wypłata się należy", zero zainteresowania, zero inicjatywy, byle tylko złapać stanowisko i jakoś na nim trwać...
Vacu kochasz takie uogólnienia
vacu
Sat, 30 Mar 2013 - 17:44
CYTAT(Bathurst @ sob, 30 mar 2013 - 14:28)

CYTAT
Ja za to uwielbiam nasz naród, "czy się stoi czy się leży to wypłata się należy", zero zainteresowania, zero inicjatywy, byle tylko złapać stanowisko i jakoś na nim trwać...
Vacu kochasz takie uogólnienia

Ale tym razem to było raczej nawiązanie do:
CYTAT
Uwielbiam nasz narod za zrzucanie win na innych. Jaki narod taka wladza!
Aczkolwiek spora grupa rodaków taką postawę prezentuje, zwłaszcza w budżetówce.
matidg
Thu, 04 Apr 2013 - 19:53
CYTAT
Budowa ALDI w parku ruszyła. Inwestor ma zadbać o bezpieczeństwo pieszych i kierowców. Pasy zostają
2013-04-04, Aktualizacja: dzisiaj 13:02
W części parkowej w centrum miasta na dobre rozpoczęły się przygotowania do budowy marketu Aldi. Mamy przepiękne, blaszane obwałowanie całej inwestycji, na którym już pojawiły się plakaty, wzywające do bojkotowania zakupów w tym miejscu, kiedy sklep powstanie.
Akcja żyje swoim życiem i rozwija się na facebook.com/czystylas, mając coraz więcej sympatyków, którzy deklarują, że na jakiekolwiek zakupy do sieci Aldi już się nigdy nie wybiorą.
Internautów i mieszkańców Dąbrowy Górniczej szczególnie nurtują także wszystkie problemy, które będą wiązały się z budową tego marketu u zbiegu ulic Kościuszki i Sobieskiego. Trzeba będzie przecież jakoś dostarczyć wszystkie elementy budowlane, beton, by nam zabetonować zieloną trawę.
- Co? Znów będziemy przebiegać między samochodami, jak wtedy, kiedy przejść przez jezdnię nie miał kto pomalować. Czy może zlikwidują nam te zebry i koniec. Same kłopoty i park zniszczony. Tragedia - mówił nam we wtorek Henryk Szymański.
Ustaliliśmy, że przejścia przez jezdnię nie znikną, ale trzeba będzie rzeczywiście wykazać się nie lada zdolnościami, by bezpiecznie poruszać się w tym miejscu. Czy to na piechotę, czy też samochodem.
- Inwestor przedstawił właśnie całą koncepcję organizacji ruchu wokół placu budowy, który obecnie jest analizowany w Urzędzie Miejskim. O szczegółach będzie wiadomo, kiedy ewentualnie naniesione zostaną poprawki - informuje Bartosz Matylewicz z Biura Prasowego UM. - Ustalone jest, że wjazd na plac budowy powstanie od strony ul. Przybylaka. Całość ma być odpowiednio oznakowana, tak by wiadomo było, że trwają tu prace budowlane. W ramach umowy z miastem firma RI Investment wybuduje na własny koszt rondo, w miejscu zjazdu w ul. Przybylaka w kierunku CH Pogoria, w zamian za wejście w działki miejskie w pasie drogowym.
Wtedy utrudnienia w komunikacji mogą być większe, ale jest zbyt wcześnie, by określić, kiedy rondo powstanie - dodaje.
olo
Thu, 04 Apr 2013 - 20:25
Oby tylko nikt nie zapomniał, że na końcu tejże Przybylaka są dwie firmy, z czego tylko do jednej przyjeżdża i wyjeżdża tędy kilka, a przy końcu miesiąca kilkanaście TIRów.
Mały77
Thu, 04 Apr 2013 - 20:44
CYTAT(olo @ czw, 04 kwi 2013 - 20:25)

Oby tylko nikt nie zapomniał, że na końcu tejże Przybylaka są dwie firmy, z czego tylko do jednej przyjeżdża i wyjeżdża tędy kilka, a przy końcu miesiąca kilkanaście TIRów.
Pewnie zrobią tak, że będzie trzeba poprawiać - na miejscu przedsiębiorców zainteresowałbym się tematem ...
Rokko31
Thu, 04 Apr 2013 - 21:57
Dzisiaj widziałem na tym ogrodzeniu blaszanym porozwieszane kartki z napisem "Nie kupuje w Aldi"
maseur
Fri, 05 Apr 2013 - 10:05
CYTAT(Rokko31 @ czw, 04 kwi 2013 - 18:57)

Dzisiaj widziałem na tym ogrodzeniu blaszanym porozwieszane kartki z napisem "Nie kupuje w Aldi"
Super inicjatywa, szkoda tylko. że nasze społeczeństwo nie jest konsekwentne i ich priorytetem są inne wartości a w połączeniu z zasadą, że cena czyni cuda - licho to widzę
Bathurst
Fri, 05 Apr 2013 - 12:53
CYTAT(maseur @ pią, 05 kwi 2013 - 10:05)

CYTAT(Rokko31 @ czw, 04 kwi 2013 - 18:57)

Super inicjatywa, szkoda tylko. że nasze społeczeństwo nie jest konsekwentne i ich priorytetem są inne wartości a w połączeniu z zasadą, że cena czyni cuda - licho to widzę

już Piłsudski powiedział:
Umiłowanym stanem Polaków jest niezdecydowanie.mocniej też się o Polakach wyrażał i nawet bardziej by pasowało...........
Master
Fri, 05 Apr 2013 - 19:54
Dziwi mnie ze CH Pogoria nie zastrzegło sobie w umowach , jakiegos terenu wokół wolnego od marketów. Badz co bądz Aldi moze odebrac klientów Realowi.
Z drugiej strony mysle ze bedzie to ułamek procenta, bardziej ludzie z okolicy beda isc tam niz do najblizszych Biedronek np na Merkury lub Okrzei.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.