Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hipermarkety & Supermarkety
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Rokko31
Radzę przed świętami uważać na sklepy internetowe, łatwo można wtopić kasę, szczególnie w tych mniej znanych sieciach, teraz jest szał zakupów potrafią wcisnąć badziewie
Bathurst
Też podobnie jak Bzenek jestem trochę zdystansowany do rodzimego biznesu - prawie trzy tygodnie temu oddalem laptop do naprawy do siedlowego sklepu - padła karta graficzna. No i czekam, zgrzytam zębami i czekam angry.gif
alexbit
Kolejna Inwestycja Na Mydlicach
Przy ul. Legionów Polskich trwa rozbiórka hal fabrycznych. Staną tu dwa nowe pawilony
Wydawałoby się, że dziś na osiedlu Mydlice nie ma już miejsca na nowe markety. A jednak... to złudzenie, bo przy ul. Legionów Polskich 38, tuż obok Intermarche, powstaną dwa nowe pawilony usługowo-handlowe Lidl - Kaufland.
szer
Okej.... Bogate osiedle w takim razie. Zagłębie marketowe rodzi się w centrum Mydlic
Slyzaba
W sumie jestem w szoku... O ile dobrze pamiętam w promieniu 1km byłyby: intermarche, tesco, biedronka, lidl, kaufland? Kolejny lidl jest przy Hucie Bankowej a druga biedronka na ulicy Ludowej. Coś pominąłem?
szer
Biedronka na Ludowej, Intermarche, Tesco, Biedronka, supermarket Karolina na Legionów Polskich, Lidl przy Bankowej, kolejna Biedronka na Dąbrowskiego
Master
nie wierze w to ....
xMarcinx
jeszcze trochę i coś wybudują na łęknicach lub ząbkowicach..
st1111
Netto by mogli postawić.
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ wto, 08 sty 2013 - 18:09) *
jeszcze trochę i coś wybudują na łęknicach

No tu jak nic pasuje hipermarket Pogoria wink.gif
Dave
Ja też w to nie wierzę! Jak koło siebie mogą stanąć 2 DUŻE markety konkurujace ze ze sobą? A w dodatku obok stoi już trzeci?
Grzegorz-dg
A wiecie może jaki będzie sklep przy ulicy Chopina dawniej był tam salon meblowy a teraz od września ekipy budowlane remontują dzisiaj wnosili lady chłodnicze i półki coś przeczuwam że będzie FRAC macie jakas wiedze.
:)
kilka powyzszych postow z Inwestycji przeniesionych do tego tematu. Zrodlem pewnie byl ten artykul:

CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Koło marketu Intermarche wyrosną nowe obiekty handlowe i do tego stacja benzynowa
2013-01-08, Aktualizacja: 2013-01-08 11:40

Trzy duże Biedronki, Tesco, Lidl, Intermarche. Wszystko w odległości kilkuset metrów od siebie, a spacerkiem z jednego sklepu do drugiego dojdziemy w siedem, osiem minut. Do tego m.in. szpital, poczta, szkoły, żłobek. Wydawałoby się, że na Mydlicach Południowych i Północnych wszystko co potrzebne już jest. Mimo tego przy ul. Legionów Polskich 38 powstaną dwa nowe obiekty handlowo-usługowe.

Z jednej strony mieszkańcy zastanawiają się, kto będzie tam robił zakupy, bo marketów tu dostatek, ale z drugiej twierdzą, że teraz to już śmiało mogliby ogłosić secesję i odłączyć się od Dąbrowy Górniczej, bo dziś tutaj jest wszystko na miejscu.

- Tylko u nas jest szpital i żłobek. Do tego przychodnia zdrowia, no i właśnie odnowiony całkowicie Zespół Szkół nr 7 ze świetnymi boiskami i placem zabaw - mówi Joanna Kot, mieszkanka Mydlic. - A tu jeszcze ma powstać jakiś market? No nie wiem, nie wiem, mamy ich już sporo. Chyba że taki budowlano-ogrodniczy, bo takiego to brakuje - dodaje.
Sprawdziliśmy, co dokładnie dzieje się przy ul. Legionów Polskich 38, gdzie od rana można zauważyć pracujące koparki, a hale dawnego zakładu, produkującego do niedawna części samochodowe, zamieniają się szybko w hałdy gruzu.

- Mamy trzy miesiące na rozbiórkę całego budynku. Nie zostanie tu nic, znikną wszystkie hale i mniejsze budynki - poinformował nas Józef Michur, nadzorujący prace na osiedlu Mydlice. - A co potem? Mają tu powstać jakieś centra handlowe - dodaje. Jakie? Tego na razie nie wiadomo. Mówi się, że będzie to kolejny Lidl. Część mieszkańców stawia na Kaufland. Fakt faktem, dwa pawilony handlowo-usługowe tutaj powstaną w najbliższym czasie. I być może do tego stacja benzynowa. - Teren należy do Skarbu Państwa, a jego wieczystym użytkownikiem od lutego 2010 roku jest Zakład Wyrobów Metalowych SA, który wcześniej, od 1999 roku, władał tym terenem - informuje Arkadiusz Wandasiewicz z UM.

- Obecnie dla tego terenu toczy się postępowanie o wydanie decyzji o warunkach zabudowy dla dwóch obiektów handlowo-usługowych - dodaje.

Wiele wskazuje na to, że potem takie pozwolenie na budowę przejdzie już na konkretną sieć handlową.

bzenek
CYTAT(Dave @ śro, 09 sty 2013 - 17:02) *
Ja też w to nie wierzę! Jak koło siebie mogą stanąć 2 DUŻE markety konkurujace ze ze sobą? A w dodatku obok stoi już trzeci?

Jaka konkurencja ?

Lidl i Kaufland to jedna firma. Schwarz Group się nazywa i ostro goni Portugalczyków z Bierdronki. smile.gif
Bathurst
Nowy FRAC się otwiera w DG - Chopina 26
luket
CYTAT(Bathurst @ śro, 16 sty 2013 - 23:05) *

No to chyba już będzie gwóźdź do trumny okolicznych sklepikarzy... Jeszcze paru zostało...
Bathurst
CYTAT(luket @ pią, 18 sty 2013 - 08:06) *

No to chyba już będzie gwóźdź do trumny okolicznych sklepikarzy... Jeszcze paru zostało...

Na Manhattanie, trzeba przyznać ludzie walą do FRACA drzwiami i oknami a sklep ten wcale nie należy do najtańszych. Rozmawiając ze sklepikarzami nie raz słyszałem od nich, że FRAC poodbijał im klientów. Zdarzyło się też kilka plajt, choć na ten stan rzeczy wpływ też miała podwyżka czynszów.
Leszek
W tej chwili FRAC to chyba mój ulubiony market - a najlepsze zaopatrzenie/największy wybór jest w tym na Kasprzaka. Na pewno jego przewagą są godziny otwarcia - codziennie do 22.
yaku
tez tam robię zakupy:)
Wydaje mi się, że mają dobrej jakości towar.
Leszek
snf (50).gif

CYTAT
Drzewa w parku zagrożone, bo powstaje market
Milena Nykiel 04.02.2013 09:13

W centrum Dąbrowy Górniczej, obok galerii handlowej Pogoria i sklepu OBI, powstanie jeszcze niemiecki market Aldi. - Gdzie? - pytają mieszkańcy, z niepokojem spoglądając na park przy ul. Kościuszki.

- To jedyny kawałek zielonego miejsca w tej części śródmieścia. Jak władze miasta mogły pozwolić na coś takiego? - Maria Prokop, mieszkanka pobliskich Mydlic, nie kryje emocji.- Te wszystkie drzewa naprawę pójdą pod topór? - pyta z niedowierzaniem.

W plany inwestora nie wierzy zresztą większość dąbrowian. Nic dziwnego, do tej pory o inwestycji było cicho. W parku nic się nie zmieniło, nie ma tablicy informacyjnej, nie ma materiałów budowlanych. Mało kto w ogóle zdawał sobie sprawę, że nieogrodzona działka przy skrzyżowaniu ul. Kościuszki z ul. Sobieskiego jest własnością prywatną.

Dowód leży w wydziale urbanistyki i architektury dąbrowskiego magistratu. - Pozwolenie na wybudowanie pawilonu handlowego wraz z infrastrukturą techniczną i układem komunikacyjnym wydaliśmy 14 grudnia 2012 roku - przyznaje Andrzej Oleksiak z wydziału urbanistyki i architektury. Nie wie, kiedy rozpocznie się budowa. - To decyzja inwestora. Zgodnie z przepisami pozwolenie jest ważne przez trzy lata od dnia wydania - wyjaśnia Oleksiak.

Zbigniew Sodo, zastępca naczelnika dąbrowskiego wydziału ekologii i rolnictwa, przyznaje, że właściciel działki nie złożył jeszcze wniosku o wycinkę drzew rosnących na jego działce, ale trzeba się z tym liczyć. Budowa marketu niemieckiej sieci Aldi oznacza wycięcie przynajmniej kilkunastu drzew zdobiących park. Ciężki sprzęt będzie musiał wjechać również na alejki spacerowe, które kilka lat temu częściowo wytyczył i wyłożył kostką brukową inwestor budujący centrum handlowe Pogoria.

- To niedopuszczalne! - mówi radny Tomasz Pasek. - Cała Europa Zachodnia ratuje ostatnie zielone miejsca w centrach miast, wyprowadzając takie inwestycje na obrzeża. W naszym mieście jest mnóstwo marketów, ta działka powinna służyć ludziom, a nie biznesowi - przekonuje radny. Przypomina również, że niegdyś na rogu ul. Kościuszki stała stara kamienica, której wyburzenia zakazał konserwator zabytków. - Później dziwnym trafem ktoś ją podpalił, w ten sposób można było się jej pozbyć i uwolnić teren pod sprzedaż - mówi radny.

Bartosz Matylewicz, rzecznik dąbrowskiego magistratu, przypomina, że z działką przy ul. Kościuszki, gdzie teraz ma powstać Aldi, miasto od wielu lat nie ma już nic wspólnego. - Decyzję o jej sprzedaży w 2006 roku podjął były prezydent miasta Jerzy Talkowski - mówi Matylewicz.

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...aje_market.html
Bathurst

No to porażające jest po prostu a miasto najpierw wydało pozwolenie a teraz umywa ręce. Ręce opadają - w samym centrum miasta szpetny blaszak. To chore jest angry.gif
Leszek
Miasto nie mogło nie wydać takiego zezwolenia - natomiast winą władz (wszystkich kolejnych) jest IMHO to, że nie ma MPZP dla centrum.

W sumie powinniśmy się cieszyć, że jakiemuś geniuszowi nie przyszło do głowy sprzedać działkę przed PKZ, tam dopiero ślicznie by się jakiś blaszak komponował angry2.gif
Bathurst
Niby nie mogło nie wydać pozwolenia ale w rzeczywistości mogą wszystko - np tak jak z działką przy Granicznej a tam MPZP jest !
Bogaty inwestor to i rozmowa inna mellow.gif wszystko się da. Plac Wolności też kiedyś przehandlują angry2.gif
Grzegorz-dg
Ja też jak dzisiaj rano przczytałem tą informaję to jestem w szoku jak władze miasta mogły sprzedać ten teren pod taką inwestycje stanie paskudny betonowy sklep w centrum miasta tym bardziej ze koło niego jest duzy Real to kto pójdzie kupować do ALDI ten sklep niema raji bytu w tym miejscu przegra z Realem.A do tego jeszcze zniszczą park powycinają drzewa kilkunastoletnie,orientuje się ktoś jak można zablokować tą inwestycję napisać do jakiejś organizacji ekologicznej itp jakie są drogi prawne by uniemożliwić inwestycje.A tak nawiasem jak naczelnik WYDZIAŁU URBANISTYKI mógł wydać taką decyzje ze szkodą dla parku ,drzew,estetyki centrum miasta czy nikt w Urzędzie nie pomyslał logicznie nim wyda tą decyzje.
xMarcinx
CYTAT(Bathurst @ pon, 04 lut 2013 - 12:35) *
Plac Wolności też kiedyś przehandlują angry2.gif

happy (6).gif to ja poproszę budkę z kebabem w miejscu pomnika

Zastanawiam się, teraz tylko jaki market powstanie u bram parku - wszystko wskazuje na biedronkę. Wejście od przystanków, wyjście kasami na park wink.gif Mam nadzieje, że ani jedno drzewo nie zniknie.
szer
Zawsze mnie się wydawało, że to teren Pogorii. No cóż. Swoją drogą gdzie tam zmieści się pawilon handlowy z parkingiem? Bo nie wyobrażam sobie tego.
Slyzaba
Jestem również w szoku sad.gif sad.gif.
Wychodzi na to, że to prywatna działka i właściciel ma wydane pozwolenie.
Zakładamy z góry, że UM wyda zgodę na wycinkę??
Bartek
Skoro władza miasta od 2006 nie potrafi sporządzić MPZP dla tego kawałka parku, to świadczy tylko o tym, gdzie ma to miasto. Nie ważne kto sprzedał działkę, trzeba było zrobić tak, żeby zablokować wszelkie możliwości budowy czegokolwiek dla tego terenu.

Obecnie co pozostało? Albo dobra wola inwestora na co bym nie liczył bo miejscówka idealna na taki market lub przywiązanie się do drzew ;-)
bzenek
CYTAT(Leszek @ pon, 04 lut 2013 - 14:28) *
Miasto nie mogło nie wydać takiego zezwolenia - natomiast winą władz (wszystkich kolejnych) jest IMHO to, że nie ma MPZP dla centrum.

CYTAT(Bartek @ pon, 04 lut 2013 - 16:23) *
Skoro władza miasta od 2006 nie potrafi sporządzić MPZP dla tego kawałka parku, to świadczy tylko o tym, gdzie ma to miasto.

Oj tam, oj tam - Leszku, Bartku tongue.gif

Oczywiście, żę jest ważny plan zagospodarowania dla centrum.
Całkiem świeży - uchwalony 2 lutego 2011 roku.

CYTAT
plan zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej dla terenów
położonych w rejonie linii kolejowej PKP Katowice ? Warszawa, ulic: Limanowskiego, Konopnickiej,
Górników Redenu, Królowej Jadwigi, Sobieskiego do granicy administracyjnej z Będzinem

Dla terenów oznaczonych symbolami od 1U do 11U ustala się przeznaczenie pod nieuciążliwą
zabudowę usługową
.

Aldi stanie na terenie 8U. Zgodnie z planem jako nieuciążliwa zabudowa usługowa.

CYTAT(szer @ pon, 04 lut 2013 - 15:39) *
Swoją drogą gdzie tam zmieści się pawilon handlowy z parkingiem? Bo nie wyobrażam sobie tego.

Jak widzisz teren jest ogromny więc wszystko ładnie się zmieści. Market równolegle do ul. Kościuszki, a dalej w stronę Przybylaka parking.

CYTAT(szer @ pon, 04 lut 2013 - 15:39) *
Zawsze mnie się wydawało, że to teren Pogorii. No cóż.

Tak mówił nawet Podraza na spotkaniach z mieszkańcami. Że niby miał tam powstać hotel.

Ale właśnie zeszliśmy na ziemię. doh (27).gif

CYTAT(Grzegorz-dg @ pon, 04 lut 2013 - 14:50) *
to kto pójdzie kupować do ALDI ten sklep niema raji bytu w tym miejscu przegra z Realem.

Miejsce na Aldi jest idealne. W centrum chyba nie ma żadnych innych dyskontów.
Genialny biznesowy strzał w dziesiątkę. cha (4).gif
Bathurst

Jeśli on stanie równolegle do Kościuszki a parking ma być od Przybylaka to za przeproszeniem dupą się odwróci do centrum miasta? huh.gif
Zibar
Hotel - tak,
niski blok ze sklepami lub sklepem na parterze - tak
Blaszak typu Aldi - OHYDA!
vacu
Haha gdzieś tu pisałem, że w parku powstanie biedronka tongue.gif Park nie ten i blaszak nie ten ale wiele się nie pomyliłem. Zresztą i tam gdzie pisałem stonka pewnie stanie albo inny lidl :/
Izabela Gil
Nie, nie , nie!!!

Nie niszczcie nam do końca centrum miasta! Bo płakać się już chce...

Jeszcze Aldi...najbardziej badziewny spośród możliwych.
Slyzaba
Byłem 2-3 tygodnie temu w ALDI na Koszelewie - rzeczywiście dno. Prawie zero klientów (byłem około 18), nie wszystkie półki zapełnione (albo kilka obok siebie tym samym towarem), niezbyt czysto... Jedynie Albert z 'Manhattanu' w najgorszym okresie byłby porównywalny do tego ALDI...
luket
Niech ktoś mnie uszczypnie... to jakiś koszmar jest...
Grzegorz-dg
Jestem ciekaw czy ktoś w urzędzie miejskim nie dostał czasem łapówki pieniężnej za wydanie pozwolenia na budowę dla tego sklepu w tym miejscu.Co z tego że teren był sprzedany w 2006 roku przecież to od decyzji UM zależy to pozwolenie na budowe ,mogło miasto nie wydać takiej zgody tym bardziej w takim miejscu gdzie już jest duży sklep zostaną wycięte kilkunastoletnie drzewa całkiem zdrowe,które były tu jeszcze przed powstaniem CH Pogoria nawet nie skonsultowano z mieszkańcami czy chcą sklepu w tym miejscu tylko wydano decyzje nie myśląc jakie to będzie miało skutki dla tego miejsca.Widać władza ma w nosie jak będzie wyglądać centrum miasta z kolejnym blaszakiem Panie Prezydencie Zbigniewie Podraza mieszkańcy panu tego nie zapomną w wyborach które już za rok.Z wydawaniem pozwoleń na budowę Dąbrowski magistrat ma problemy i to szczególnie za kadencji Pana Z Podrazy zawsze budzą one emocje negatywne u większości mieszkańców przypominacie sobie jak gazety i tu na tym forum było opisane budowa myjni naprzeciwko policji na placu tam gdzie stoi obelisk za pomordowanych przez NKWD policjantów.A z Parkiem Hallera jest podobnie rozwalają go kawałek po kawałku szczególnie górna część jest aqapark nemo.hala centrum ,teraz po byłych kortach tenisowych stoi wielki plac budowy budują tzw centrum formy i w planach rozwalenie jeszcze skarpy i budowa hotelu Holliden inn o którym na razie jest cicho .
Leszek
CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 05 lut 2013 - 01:48) *
A z Parkiem Hallera jest podobnie rozwalają go kawałek po kawałku szczególnie górna część jest aqapark nemo.hala centrum ,teraz po byłych kortach tenisowych stoi wielki plac budowy budują tzw centrum formy i w planach rozwalenie jeszcze skarpy i budowa hotelu Holliden inn o którym na razie jest cicho .

No bez przesady - hala i aquapark trochę wcześniej zostały zbudowane. W sumie zabudowa części przylegającej do Alei Róż aż takim złem mi się nie wydaje, a jeszcze jakby niejako w zamian doprowadzono do porządku część parku przylegającą do osiedla Adamieckiego - myślę, że można by to uznać za kompromis.

A hotel na skarpie to już w zasadzie nie park, główna jego wadą dla mnie będzie zlikwidowanie ładnego widoku ze skrzyżowania na park i bazylikę.
Bathurst
CYTAT(Leszek @ wto, 05 lut 2013 - 08:09) *
A hotel na skarpie to już w zasadzie nie park, główna jego wadą dla mnie będzie zlikwidowanie ładnego widoku ze skrzyżowania na park i bazylikę.

Ale za to z dachu hotelu będzie dopiero widok. Choć moim zdaniem ten hotel tam po prostu nie pasuje.
matidg
Petycja przeciw budowie marketu aldi w parku.
http://www.petycjeonline.com/petycja_ws_bu...browi_gorniczej
Bathurst
no i super - może nie skończy się tylko na ględzeniu a coś się uda zrobić.

Podpisana smile.gif

PS. Dzisiaj przejeżdżałem przez Kościuszki i próbowałem sobie wyobrazić tam market - jest to równoznaczne z końcem parku. Tam nie ma miejsca na jakiś kompromis w przestrzeni.
Slyzaba
Przed chwilą podpisałem ankietę.
Leszek
Ja też, sporo już podpisów smile2.gif
trebor
CYTAT(Slyzaba @ wto, 05 lut 2013 - 13:51) *
Przed chwilą podpisałem ankietę.
Wiem ze pewnie zaraz mnie "ukamienujecie" - niemniej ja nie chce podpisac sie pod petycja w tej dokladnie formie !!!ZGADZAM SIE I PODPISUJE OBIEMA RĘKAMI POD TYM BY NIE BUDOWAC W SCISLYM CENTRUM MIASTA KOLEJNEGO MARKETU/DISCOUNT'U - tuz obok palacu klutury, pomnika, - idelanie jest aby zostal tam kawałek zieleni w postaci ladnego parku.ALE POPIERAM dzialanie miasta zmierzajace do tego aby otwierac kolejne markety i sciągac inwestycje do miasta.nie uwazam zeby konkurencja byla czyms zlym i nie uwazam zeby w najblizszej okolicy obecnego Reala kolo trasy na Alejach(Majakowskiego, Norwida,) lub jescze blizej niego na Krasinskiego zmiejszyla sie ilosc sklepikow - wrecz przeciwnie jest ich wiecej i kazdy dzieki temu ze ma rozsadna rownowaznie w postaci konkurencji podnosi jakość uslug i utrzymuje zakres cenowy na odp poziomie.kolejne markety/inwestycje to kolejne miejsca pracy - to ze Akurat w Aldi na warpiu hula wiatr po sklepie to inna kwestia-o to miusi martwic sie inwestor.Ci ktorzy tak bardzo sie boja o sklepy w sasiedztwie marketu - napiszcie prosze ile sklepow faktycznie upadlo z powodu otwarcia marketu? i w ich miejsce nie powstaly nowe lepiej funkcjonujace - ile lokali stoi pustych na ul wymienionych powyzej lub na ul kosciuszki czy Sobieskiego?raz jeszcze powtorze market nie złem samym w sobie to tez miejsca pracy duzo stabilniejsze dla pracownikow niz "praca u pani heni w pkt xero, ktora w wiekszosci przypadków dyma ich na swiadczeniach - ale napewno nie pewno nie powinien stac w scislym centrum miasta.
CYTAT(luket @ pią, 18 sty 2013 - 08:06) *
nie rozumiem - dlaczego to ma byc gwozdz do trumny - skoro chcesz rob zakupy u okolicznych sklepikarzy.
Kamil_
Wybudowanie marketu to żadna inwestycja. Nie bądźmy śmieszni.

CYTAT
praca u pani heni w pkt xero, ktora w wiekszosci przypadków dyma ich na swiadczeniach - ale napewno nie pewno nie powinien stac w scislym centrum miasta.

Tylko, że ta Pani Henia wyda zarobione pieniądze w Polsce. Natomiast te, które zarobi Aldi poza pensjami pracowników polecą do Niemiec. Tak to my tego kraju nigdy nie zbudujemy.
yaku
Ale po co nam takie dziadostwo w samym centrum... tak jak pisze kamil_ - zadna to inwestycja!

A te miejsca pracy? Uważasz , że sa pewniejsze niż u Pani Heni... to pewnie nie masz nikogo kto pracuje w takim "miejscu pracy"
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ śro, 06 lut 2013 - 10:42) *

to strzel sobie market skoro to żadna inwestycja wink.gif
Kamil_
CYTAT(kamillll @ śro, 06 lut 2013 - 11:50) *
CYTAT(Kamil_ @ śro, 06 lut 2013 - 10:42) *

to strzel sobie market skoro to żadna inwestycja wink.gif

Zobaczyłeś, że ja jestem autorem postu i już musiałeś się przyczepić? Śmieszny jesteś.

Żadna inwestycja w skali miasta.
yaku
nie rozmawiajcie na poziomie szczeniaczków panowie.

Takie Aldi to jest badziewie i koniec... pasuje do peryferii Będzina co najwyżej a nie do centrum Dąbrowy Górniczej!
Bathurst
Panowie spokojnie, merytorycznie smile.gif
Kamil_ ma rację - kasa wyjeżdża z Polski. Po drugie zwolnienia z podatków - jeśli ma być wolny rynek ( co osobiście uważam za utopię równą komunizmowi) to dajmy też drobnym sklepikarzom takie ulgi w podatkach jak otrzymują markety wtedy przekonamy się kto jest bardziej konkurencyjny. No i nie przesadzałbym z tą stabilnością miejsc pracy w markecie - w Realu ciągle nowe twarze na kasach.
Izabela Gil
trebor nie zgadzam się z Tobą:

- wycinka tylu dorodnych drzew [ zastanawiam się jak ominą problem nasadzeń , które sa obowiązkowe a cena jednego drzewa wyciętego w centrum miasta idzie w setki tysięcy więc wątpię , żeby zapłacili za to.}
- nie możemy nazwać inwestycją blaszaka z najgorszą tandetą
- miejsca pracy - głodowe i też częsciowe tylko świadczenia
- no nie ma w nas za grosz takiego lokalnego patriotyzmu.

Dodam , że ja stale robię zakupy na naszych okolicznych targowiskach , stołuję się w barach, pierogarniach - i nie dlatego , że jest mi tak wygodnie tylko po prostu chcę wspomagać lokalnych przedsiębiorców tak jak mam nadzieję oni wspomogą mnie, na całym świecie tak to działa.
Jeżeli ktoś tego nie rozumie to biada nam sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.