Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory 2010
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
m_Cina
a K. Stachowicz niema czasami Skody super B? czarnej kiedyś pod halą go w takiej widziałem???

poza tym czemu nie piszą co zrobili dla miasta ??
mgmisiek
CYTAT(Leszek @ czw, 09 wrz 2010 - 15:20) *
Dawno temu u kogoś w sygnaturce widziałem taki tekst: "Kupię mieszkanie od polityka za cenę podaną w oświadczeniu majątkowym" biggrin.gif

Ja kupie nawet za cenę z oświadczenia x2.
Ciekawe co trzeba zrobić żeby dostać dom wartości 600 tys. zł w darowiźnie.
xMarcinx
Wszystkich z tego artykułu wysłałbym już na emeryturę polityczna.. Zwłaszcza przechowalnia byłych radnych w MOPS, gdzie inżynier może być kierownikiem działu! Olaboga inżynier decydujący o tym jak pomagać ludziom..
Kamil_
CYTAT(xMarcinx @ czw, 09 wrz 2010 - 19:58) *
Wszystkich z tego artykułu wysłałbym już na emeryturę polityczna.. Zwłaszcza przechowalnia byłych radnych w MOPS, gdzie inżynier może być kierownikiem działu! Olaboga inżynier decydujący o tym jak pomagać ludziom..

Boli to, że żaden z PiSu nie ma szansy na urząd prezydenta, nie? biggrin.gif
rouse
W wyniku polityki zadłużania państwa rozpoczętej przez Gierka, licząc w dzisiejszych dolarach, Polska zadłużyła się o 50 mld dolarów. Tusk zakłada, że dług publiczny w latach 2008-13 wzrośnie o 330 mld złotych, czyli o 100 mld dolarów. To "dwa Gierki".

Wracając na nasze podwórko to Prezydent Podraza zadłużył Gminę Dąbrowa Górnicza na dzień dzisiejszy ( a nie widomo, co jeszcze wymyśli w ostatnich dwóch miesiącach swojego urzędowania) na kwotę około 400 mln zł.
Ciekawe, czym zabłyśnie przyszły Prezydent Dąbrowy Górniczej? Czy Pan Krzysztof Stachowicz działając po linii politycznej, wzorując się na Premierze Tusku i swoim talencie organizacyjnym ma szansę zadłużyć gminę x 2 tzw. „dwa Zbyszki”?
Kamil_
Związki zawodowe, które są waszym oczkiem w głowie w dużo większym stopniu przyczyniają się do zadłużania zakładów i ich upadłości. A potem Państwo musi je ratować bo jak nie to jest lament...
drygu
CYTAT
[Edytka]
A może by tak przenieść tę dyskusję już do tematu "Wybory 2010"?

Z godnie z życzeniem i dzięki za podpowiedź laugh.gif

CYTAT
Ciekawe, czym zabłyśnie przyszły Prezydent Dąbrowy Górniczej? Czy Pan Krzysztof Stachowicz działając po linii politycznej, wzorując się na Premierze Tusku i swoim talencie organizacyjnym ma szansę zadłużyć gminę x 2 tzw. „dwa Zbyszki”?

Na całe szczęście nie będzie nieszczęścia i Krzysztof nie będzie Prezydentem DG:)

CYTAT
Wracając na nasze podwórko to Prezydent Podraza zadłużył Gminę Dąbrowa Górnicza na dzień dzisiejszy ( a nie widomo, co jeszcze wymyśli w ostatnich dwóch miesiącach swojego urzędowania) na kwotę około 400 mln zł.

Bardzo proszę o szczegóły tego wyliczenia...??
kwintosz
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Andrzej Kościelniak kandydatem PiS do prezydenckiego fotela

Dzisiaj w siedzibie dąbrowskiej biblioteki odbyła się oficjalna prezentacja kandydata Prawa i Sprawiedliwości, który w listopadowych wyborach będzie ubiegał się o urząd prezydenta miasta.
Został nim 59-letni Andrzej Kościelniak, lokalny lider PiS-u, właściciel firmy handlowej, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej. Podczas konferencji prasowej przedstawiono także liderów list w poszczególnych pięciu okręgach, którzy będą walczyć o mandaty radnych, a także trzech kandydatów do sejmiku wojewódzkiego.

Oprócz Andrzeja Kościelniaka o prezydencki fotel ubiegać się będą także: obecny prezydent miasta, Zbigniew Podraza (SLD), radny sejmiku wojewódzkiego Krzysztof Stachowicz(PO), były radny, działacz społeczny Edward Bober (Towarzystwo Przyjaciół Dąbrowy Górniczej) oraz Marek Drożyński, były wiceprezydent miasta, kandydat niezależny.

www.dziennikzachodni.pl

Za bardzo to nie ma w kim wybierać..
bzenek
CYTAT(kwintosz @ czw, 14 paź 2010 - 20:20) *
Andrzej Kościelniak, lokalny lider PiS-u, właściciel firmy handlowej, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej.

Niezła ściema. lokalny lider i mieszkaniec DG. blink.gif

Przecie on od lat mieszka w Warszawie smile.gif
Andrzej Bęben
CYTAT(bzenek @ pią, 15 paź 2010 - 20:11) *
Andrzej Kościelniak, lokalny lider PiS-u, właściciel firmy handlowej, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej.

A PP nie zamierza startować? Pytam i z góry wypraszam sobie jakieś uwagi w stylu, "bo ci się marzy koryto w magistracie" :-D
Aszz
CYTAT(Andrzej Bęben @ pią, 15 paź 2010 - 21:24) *

A PP nie zamierza startować? Pytam i z góry wypraszam sobie jakieś uwagi w stylu, "bo ci się marzy koryto w magistracie" :-D

PP do końca nas trzyma w niepewności:)
bobik
PP zapewne wesprze Bobra i Towarzystwo Przyjaciół Dąbrowy...
Arbas
Proszę o informację kto to jest PP?
Nie wszyscy mieszkancy są wtajemniczeni.
kwintosz
PP - Talkowski
PPP - Podraza
Arbas
Dzięki za doinformowanie.
Kolejny prezydent będzie PPPP?
Kto nadaje te kryptonimy?
Mick
CYTAT(Aszz @ pią, 15 paź 2010 - 21:34) *
CYTAT(Andrzej Bęben @ pią, 15 paź 2010 - 21:24) *

PP do końca nas trzyma w niepewności:)

a termin zgłaszania kandydatów nie minął już przypadkiem? radni do 22.10 mają, prezydenci chyba wcześniej.
a może też do 22.??
Aszz
CYTAT(Arbas @ sob, 16 paź 2010 - 22:02) *
Dzięki za doinformowanie.
Kolejny prezydent będzie PPPP?
Kto nadaje te kryptonimy?

Nie:) Nie PPPP:)
Może nadal będzie PPP, może bedzie PPB, może PPS, PPK... itd:)
Pan Prezydent(2XP), Pan Prezydent Podraza( 3XP)
biggrin.gif
Arbas
Witam Dryga,
który przy pomocy nowomowy kreuje się od jakiegoś przedwyborczego czasu na filar Pana Podrazy
i ośmielam się dojść do wniosku, że obecny prezydent jednak osób życzliwych wokół siebie nie ma.
Zastanawia mnie, czemu podwładni, przyjacieciele, sztab wyborczy itp. nie zastopowali druku
i rozpowszechniania listu do mieszkańców, w którym roi się od błędów stylistycznych?
Żaden bilboard, wielkości nawet dwóch M-3 nie jest w stanie zakryć kartki papieru formatu A4,
na której ten list wyemitowano.
Miało nie być komentarza w tej sprawie, ale nie wytrzymuję...
Panu Podrazie współczuję takich współpracowników.
drygu
CYTAT(Arbas @ nie, 17 paź 2010 - 12:03) *
Witam Dryga,
który przy pomocy nowomowy kreuje się od jakiegoś przedwyborczego czasu na filar Pana Podrazy
i ośmielam się dojść do wniosku, że obecny prezydent jednak osób życzliwych wokół siebie nie ma.
Zastanawia mnie, czemu podwładni, przyjacieciele, sztab wyborczy itp. nie zastopowali druku
i rozpowszechniania listu do mieszkańców, w którym roi się od błędów stylistycznych?
Żaden bilboard, wielkości nawet dwóch M-3 nie jest w stanie zakryć kartki papieru formatu A4,
na której ten list wyemitowano.
Miało nie być komentarza w tej sprawie, ale nie wytrzymuję...
Panu Podrazie współczuję takich współpracowników.

Hej Arbas:)
No widzisz masz złe informację i złe wyciągasz wnioski. Ja kampanią szefa nie zajmuję się w ogóle, mam dość swoich obowiązków i szczerze mówiąc o wiele bardziej ciekawych niż wybory.
O co chodzi z nowomową to już nie rozumiem, takim językiem się po prostu posługuje i mój drogi na nic się nie kreuję, a wyrażam jak każdy na forum swoje zdanie, ja nie rozumiem czemu jednym wolno, a innym nie:) I na tym pozostawmy moją kwestię!!!
Rozumiem, że w tym wątku rozmawia się o kampanii i wyborach, ja ich przedmiotem nie jestem wiec, naprawdę już na czepienie się mojej osoby reagował nie będę:)
Zacząłem dyskusje odnosząc się do programów i o tym mogę dyskutować:)
Co do kampanii Prezydenta Podrazy, to choć kompletnie na tym się nie znam, to zwyczajnie mi się podoba:) a listu nie widziałem, to się nie wypowiadam.

Tych co są zainteresowani tym co kandydaci nam oferują już wkrótce zapraszam na debatę w ramach Masz Głos Masz Wybór, którą organizuje Stowarzyszenie CIVITAS w ramach akcji Fundacji Batorego. Nie pamiętam daty ale wiem, że Prezydent Civitasa zaproszenie przyjął, ciekawy jestem jak pozostali kandydaci.
Pewnie tu się niedługo pojawi info http://www.stowarzyszeniecivitas.org/

Pozdrawiam cię serdecznie:)
aertedg
Te wybory specjalnie mnie nie bawią bo i tak wiadomo że wygra Podraza:) na którego zresztą oddam swój głos
kwintosz
A Drygu znowu to spotkanie bedzie we wtorek o 9:00?? No bo przecież inni ludzie nie pracują albo mogą sobie ot tak wychodzić z pracy by być na takim spotkaniu..
Poza tym, sam wiesz jak wyglądały spotkania z mieszkańcami jak przychodziły na każde z nich grupki większe bądź mniejsze i zupełnie rozwalały spotkanie. Kompletnie nie można było dowiedzieć się czegokolwiek merytorycznego bo nie było jak dojść do głosu z normalnymi pytaniami a nie biciem piany..
pytanie jak będzie tu..
marcinem

Witam się tym postem z Wami serdecznie.

Od razu sprostuję: Andrzej Kościelniak mieszka w DG i prowadzi hurtownię łożysk Atut.
nieznajomy
widze kampania rusza pełna gęba , cały magistrat się nakręca w końcu ciepłe posadki przez najbliższe lata to niesamowity kąsek . Znam ta sytuacje chyba z niedawnych wyborów

precz z czerwoną zarazą
vacu
Ponieważ dyskusja wyborcza się rozkręca i mamy też kilku nowych dyskutantów chciałbym przypomnieć punkt 3.7 regulaminu forum:
CYTAT
3. Na forum zabronine jest:
7. Agitowanie na rzecz jakiejkolwiek partii politycznej i wywoływanie awantur dotyczących poglądów politycznych. Ponieważ charakter forum powoduje, że punkt ten jest niezwykle istotny reguły wypowiedzi ?politycznych? są następujące:
  • zabronione jest wysuwanie jakichkolwiek oskarżeń pod czyimkolwiek adresem bez uzasadnienia,
  • zabronione jest obrażanie użytkowników o innych poglądach,
  • zabronione więcej niż jednokrotne wysyłanie tej samej treści, szczególnie w przypadku, gdy treść stanowi agitację na rzecz ugrupowania politycznego,
  • niezastosowanie się do zasad wyżej wymienionych, netykiety a także ogólnie pojętej kultury może grozić otrzymaniem ostrzeżenia,
popełnienie wykroczenia przez osoby: posiadające już ostrzeżenie lub nie uczestniczące w innych dyskusjach prowadzonych na forum niż polityczne może skutkować usunięciem z grona użytkowników bez ostrzeżenia!
Arbas
Hej Drygu!
Dziękuję za pozdrowienia.
Nie trzeba zajmować się służbowo, czy społecznie kampanią wyborczą,
by z czystej ludzkiej życzliwości przestrzec swego szefa i idola przed kompromitacją.
Jak poloniści wytłumaczą swoim uczniom taką ulotkę-wpadkę?
Mam nadzieje, że zapowiedziany przez PPP kolejny list, zostanie zredagowany bez błędów.
Pozdrawiam i proszę; nie młóćmy już tego krepującego tematu...
michu
CYTAT(vacu @ pon, 18 paź 2010 - 12:12) *
Ponieważ dyskusja wyborcza się rozkręca i mamy też kilku nowych dyskutantów chciałbym przypomnieć punkt 3.7 regulaminu forum:
CYTAT
3. Na forum zabronine jest:
7. Agitowanie na rzecz jakiejkolwiek partii politycznej i wywoływanie awantur dotyczących poglądów politycznych. Ponieważ charakter forum powoduje, że punkt ten jest niezwykle istotny reguły wypowiedzi ?politycznych? są następujące:
  • zabronione jest wysuwanie jakichkolwiek oskarżeń pod czyimkolwiek adresem bez uzasadnienia,
  • zabronione jest obrażanie użytkowników o innych poglądach,
  • zabronione więcej niż jednokrotne wysyłanie tej samej treści, szczególnie w przypadku, gdy treść stanowi agitację na rzecz ugrupowania politycznego,
  • niezastosowanie się do zasad wyżej wymienionych, netykiety a także ogólnie pojętej kultury może grozić otrzymaniem ostrzeżenia,
popełnienie wykroczenia przez osoby: posiadające już ostrzeżenie lub nie uczestniczące w innych dyskusjach prowadzonych na forum niż polityczne może skutkować usunięciem z grona użytkowników bez ostrzeżenia!

może jeszcze dodać zapis o kandydatach w wyborach prezydenta, bo mamy furtke do małej falandyzacji....
bzenek
CYTAT(marcinem @ pon, 18 paź 2010 - 07:28) *

Od razu sprostuję: Andrzej Kościelniak mieszka w DG i prowadzi hurtownię łożysk Atut.

Ale numer blink.gif

Znaczy się, PiS ma więcej niż jednego Kościelniaka. To jakaś rodzina Jacka Kościelniaka co to kandydował 4 lata temu a potem wybył do stolicy ?
Aszz

[/quote]
Ale numer blink.gif

Znaczy się, PiS ma więcej niż jednego Kościelniaka. To jakaś rodzina Jacka Kościelniaka co to kandydował 4 lata temu a potem wybył do stolicy ?
[/quote]

Kuzyn:)
Kamil_
Nasz wielki trenejro zwany też "Zamknij się, dobrze" lub też "Nigdy Wam tego nie wybaczę" startuje na radnego. Piękne układy i układziki...
kwintosz
Dziś pod Hutą Katowice (ArcelorMittal Poland S.A.) Pasek rozdawał jabłka wyborcze w torebce i z ulotką Stachowicza..
marcinem
CYTAT(bzenek @ pon, 18 paź 2010 - 15:56) *
CYTAT(marcinem @ pon, 18 paź 2010 - 07:28) *

Ale numer blink.gif

Zainteresował mnie pan Andrzej, bo (jak się okazało słusznie) rozpoznałem byłego sąsiada. Tutaj: pis sosnowiec są dane adresowe. Domena w mailu - taka, jak jego hurtownia łożysk.

No i się wyjaśniło.

Pzdr.

bzenek
CYTAT(kwintosz @ pon, 18 paź 2010 - 22:02) *
Dziś pod Hutą Katowice (ArcelorMittal Poland S.A.) Pasek rozdawał jabłka wyborcze z torebce i z ulotką Stachowicza..

Oj pomylił huty smile.gif

CYTAT
2010-06-1
300 czerwonych jabłek rozdał Grzegorz Napieralski we wtorek o 5.30 rano pracownikom dawnej Huty im. T. Sendzimira (obecnie ArcelorMittal Poland SA oddział w Krakowie). Jabłka, zapakowane w papierowe torebki z napisem "Grzegorz Napieralski prezydentem", dostawali z rąk kandydata robotnicy idący na pierwszą zmianę i wychodzący po godz. 6 z nocnej zmiany.
smile.gif smile.gif smile.gif

Nie wstyd mu małpować tych okropnych komuchów ? tongue.gif
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ pon, 18 paź 2010 - 17:01) *
Nasz wielki trenejro zwany też "Zamknij się, dobrze" lub też "Nigdy Wam tego nie wybaczę" startuje na radnego. Piękne układy i układziki...

gdzie te układy? że startuje? przecież każdy może startować...
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ pon, 18 paź 2010 - 16:58) *
Wszystko ok, ale informację o tym mogłeś zostawić. Niech ludzie wiedzą, że trenejro zaczyna się bawić w politykę...

ale tak naprawdę to co z tego?
Franek8
CYTAT(kamillll @ wto, 19 paź 2010 - 07:44) *
CYTAT(Kamil_ @ pon, 18 paź 2010 - 16:58) *
Wszystko ok, ale informację o tym mogłeś zostawić. Niech ludzie wiedzą, że trenejro zaczyna się bawić w politykę...

ale tak naprawdę to co z tego?

jak to co z tego? nie przesadza trochę?

trener, viceprezes teraz na radnego, to za ROK na prezydenta DG, a w następnych wyborach prezydenckich niech startuje na RP
Kamil_
Zresztą nieważne...
Andrzej Bęben
CYTAT(Kamil_ @ wto, 19 paź 2010 - 17:37) *
Zresztą nieważne...

No i recht, jak mówią za rzeką. I tak już, podobno, wiadomo, kto wygra. Znaczy się... naj...lepszy...
aertedg
CYTAT(Andrzej Bęben @ wto, 19 paź 2010 - 18:01) *
CYTAT(Kamil_ @ wto, 19 paź 2010 - 17:37) *
Zresztą nieważne...

No i recht, jak mówią za rzeką. I tak już, podobno, wiadomo, kto wygra. Znaczy się... naj...lepszy...

Nie wiem czy naj..lepszy ale kto to chyba wiadomo:) chociaż szczerze to w tym wypadku jest wybór mniejszego zła
mgmisiek
kolejny kandydat ( w sumie to kandydatka ) na prezydenta DG - Marta Bobrowska-Juroff - KW Blok Przyjaciół Dąbrowy Górniczej
aertedg
Pani Marta czyli nauczycielka Wiedzy o SPołeczeństwie z I lo im Waleriana Łukasińskiego serdecznie pozdrawiam ta panią ale ze względu na wrodzony szowinizm jednak oddam głos na mężczyzne:)
Arbas
CYTAT(mgmisiek @ śro, 20 paź 2010 - 16:03) *
kolejny kandydat ( w sumie to kandydatka ) na prezydenta DG - Marta Bobrowska-Juroff - KW Blok Przyjaciół Dąbrowy Górniczej

Czy to synowa Pana Radnego Juroffa?
Aszz
CYTAT(Arbas @ śro, 20 paź 2010 - 20:49) *
CYTAT(mgmisiek @ śro, 20 paź 2010 - 16:03) *

Czy to synowa Pana Radnego Juroffa?

Podobno tak. No to radny ma orzech do zgryzienia:) Ciekawe na kogo bedzie glosowal:)
Arbas
Pani Marta Juroff-Bobrowska jako nauczyciel została oceniona przez uczniów na 2,67.
Warto się jeszcze przed wyborami podciągnąć i poprawić ocenę przynajmniej na pełne 3.
Ciekawe jak wyborcy ocenią jej kandydaturę na prezydenta?
Aszz
CYTAT(Arbas @ śro, 20 paź 2010 - 23:52) *
Pani Marta Juroff-Bobrowska jako nauczyciel została oceniona przez uczniów na 2,67.
Warto się jeszcze przed wyborami podciągnąć i poprawić ocenę przynajmniej na pełne 3.
Ciekawe jak wyborcy ocenią jej kandydaturę na prezydenta?

hehhe też tam zajrzałam. A w komentarzach było napisane, że spóźnia się na lekcje i sobie jaja robi:D
jms34
jakaś bzdura z tym ocenianiem nauczycieli pewnie oceniają nieuki którzy kapia na lekcjach. pani Marta to najlepeij wykształcony kandydat na prezydenta naszego miasta ze wszystkich 6 startujących. bez powiązan politycznych bez kolesiostwa itp czysta jak łza więc dlatego np warto na nią zagłosować.
Master
Nie no rób sobie kpin. Tatus radny i pracownik miejskich spółek, syn posadka w CSiR, zona w I LO , bez powiazan kandysadtka na Prezydenta ... no sory
jms34
a zkim chcesz ja powiązac prosze o konkrety
Arbas
CYTAT(jms34 @ czw, 21 paź 2010 - 06:03) *
jakaś bzdura z tym ocenianiem nauczycieli pewnie oceniają nieuki którzy kapia na lekcjach. pani Marta to najlepeij wykształcony kandydat na prezydenta naszego miasta ze wszystkich 6 startujących. bez powiązan politycznych bez kolesiostwa itp czysta jak łza więc dlatego np warto na nią zagłosować.

Niestety, teść Juroff jest radnym z opcji SLD, więc powiązania są.
Nie jesteśmy absolwentami liceum, w którym Pani Marta pracuje,
więc dopiero wczoraj dowiedzieliśmy się, że taka osoba wogóle istnieje.
Może poinformujecie forumowiczów co szczególnego Pani Marta zrobiła dla naszego miasta,
prócz wypełniania obowiązków służbowych w szkole (na 2,67)?
Startując na tak poważny urząd, trzeba mieć za sobą jakieś dokonania,
lub przynajmniej stronę internetową, z której dowiedzielibyśmy się
szczegółów o "najlepszym wykształceniu" kadydatki itd.
Mam pomysł:
Każda liczna i zaradna rodzina powinna obstawić listy ze wszytkich opcji,
na wszytkie możliwe posady i funkcje.
Jakoś zabawnie ta kandydatura się zapowiada...

koweks
CYTAT(Arbas @ czw, 21 paź 2010 - 15:17) *
CYTAT(jms34 @ czw, 21 paź 2010 - 06:03) *

Niestety, teść Juroff jest radnym z opcji SLD, więc powiązania są.
Nie jesteśmy absolwentami liceum, w którym Pani Marta pracuje,
więc dopiero wczoraj dowiedzieliśmy się, że taka osoba wogóle istnieje.
Może poinformujecie forumowiczów co szczególnego Pani Marta zrobiła dla naszego miasta,
prócz wypełniania obowiązków służbowych w szkole (na 2,67)?
Startując na tak poważny urząd, trzeba mieć za sobą jakieś dokonania,
lub przynajmniej stronę internetową, z której dowiedzielibyśmy się
szczegółów o "najlepszym wykształceniu" kadydatki itd.
Mam pomysł:
Każda liczna i zaradna rodzina powinna obstawić listy ze wszytkich opcji,
na wszytkie możliwe posady i funkcje.
Jakoś zabawnie ta kandydatura się zapowiada...

Co wy pieprzycie a co zwrobił dla miasta Pan Bober lub piastujący Pan Prezydent oprócz tego co jest jego zakichanym obowiązkiem jako włodarza miasta. Co do forum oceniającym nauczycieli to jak ktoś ma choc trochę rozumu to wie że takie rzeczy piszą kałmuki których pewnie przykapiła. Uważam, że jest lepsza od tych wyjadaczy, którzy siedzą latami na stołkach i mają ze sobą jedno pięcdziesiąt. Może akurat kobieta, która żadna nie miała odwagi stawic czoła tym starym graczom urzędowskim bedzie dobrym kandydatem w koncu to nowa krew, ktorej jeszcze coś chce się zrobic a nie tylko pierdziec w stołki.
aertedg
Pani Bobrowska uczyla mnie przez 3 lata i nie dam zlego slowa o niej powiedzieć świetna nauczycielka z ogromną wiedzą i świetnym podejsciem do uczniow genialna kobieta a nie którzy moze nie wiedzą ale startowala już na radną 4 lata temu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.