Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory 2010
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
vacu
CYTAT(Kamil_ @ śro, 09 cze 2010 - 15:57) *
Mój pradziadek zginął za to, żebym mógł wybierać i jest to prawo z którego nie zamierzam rezygnować a Ty robisz najgorzej jak możesz. Nie jesteś człowiekiem głupim (co można stwierdzić na podstawie lektury forum) a nie oddając głosu dajesz tylko szansę ludziom pokroju Leppera zaistnieć (w przypadku wyborów parlamentarnych np.)

I chwała mu za to, nie jego wina przecież, że do polityki pchają się tylko tępaki/oszołomy/nieudacznicy.

Nie uważam, że robię najgorzej. Po prostu jak skończyłem 18 lat to postanowiłem tak jak ty, że to mój obywatelski obowiązek i zawsze będę głosować. Z początku kierowałem się poglądami, później niestety musiałem wybierać mniejsze zło. Teraz po prostu doszedłem do wniosku, że nie chcę ani większego ani mniejszego zła, "skreślę kogoś" żeby nie wygrał inny a potem on będzie się chełpił jakie to on nie ma poparcie - tymczasem to guzik prawda, bo wybierając mniejsze zło wcale nie popieram danego kandydata, można tylko powiedzieć, że w ten sposób nie-popieram innego.
Tak więc czekam na "światełko w tunelu" (czyt. pojawi się kandydat/partia, który mnie nie będzie napawał obrzydzeniem/strachem/itd.) i wtedy do urny wrócę, dopóki będę zmuszony wybierać między złem a złem dopóty w lokalu wyborczym mnie nie zobaczą.
xMarcinx
CYTAT(BARES @ śro, 09 cze 2010 - 16:53) *
kreuje się na Patriotę a nawet niezna kilku słów hymnu RP.

chyba jednak lepiej nie znać kilku słów hymnu niż, mówić że "ma przyjemność odwiedzać zalane tereny", o tym, że "woda ma to do siebie, że wzbiera, a potem spływa do Bałtyku", "nie jest problemem, że znajdujemy rzeczy osobiste na miejscu tragedii?., zaliczanie norwegi do UE, nazywanie Belki zastępcą sekretarza generalnego ONZ, wpadka z wizami USA itd.

Ja chyba wole gafy, które są zauważalne tylko przez Polaków, niż jak Pan Komorowski ma swoje wpadki zaprezentować na arenie międzynarodowej biggrin.gif

A postawe Vacu popieram - niema mniejszego zła w I turze, taki wybor można w II turze, w pierwszej głosuje się na kandydata o najbliższych do naszych poglądów, a w II na mniejsze zło..
BARES
Prawda jest taka że w krajach o troche wyższej kulturze demokratycznej żaden nie miałby szans, ale to krzykacz Kaczyński był wyśmiewany w Europie.
rouse
W czwartek 10 czerwca 2010 roku, w godzinach 14.00-15.30 na Placu Wolności przed Pałacem Kultury Zagłębia będą rozdawane materiały promujące kandydaturę Jarosława Kaczyńskiego.
Wolontariusze będą rozdawać, oprócz ulotek wyborczych, także białe T-shirty z czerwonym napisem "Polska jest najważniejsza", czerwone czapeczki z imieniem i nazwiskiem kandydata na prezydenta, smycze, długopisy, breloczki, plakaty z wizerunkiem kandydata PiS.
Event jest organizowany przez Komitet Wyborczy Kandydata na Prezydenta RP Jarosława Kaczyńskiego
kamillll
CYTAT(rouse @ śro, 09 cze 2010 - 23:38) *
W czwartek 10 czerwca 2010 roku, w godzinach 14.00-15.30 na Placu Wolności przed Pałacem Kultury Zagłębia będą rozdawane materiały promujące kandydaturę Jarosława Kaczyńskiego.
Wolontariusze będą rozdawać, oprócz ulotek wyborczych, także białe T-shirty z czerwonym napisem "Polska jest najważniejsza", czerwone czapeczki z imieniem i nazwiskiem kandydata na prezydenta, smycze, długopisy, breloczki, plakaty z wizerunkiem kandydata PiS.
Event jest organizowany przez Komitet Wyborczy Kandydata na Prezydenta RP Jarosława Kaczyńskiego

ciekawe, ciekawe wink.gif

a bedzie tak jak tu?
http://www.sadistic.pl/wyborcy-pisu-vt42215.htm
xMarcinx
CYTAT(BARES @ śro, 09 cze 2010 - 20:56) *
krzykacz Kaczyński był wyśmiewany w Europie.

konkret gdzie i kiedy, jakiś dziennikarz się z niego wyśmiewał?
rouse
CYTAT(kamillll @ śro, 09 cze 2010 - 21:49) *
CYTAT(rouse @ śro, 09 cze 2010 - 23:38) *

ciekawe, ciekawe wink.gif

a bedzie tak jak tu?
http://www.sadistic.pl/wyborcy-pisu-vt42215.htm

Na stronie internetowej:
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_ALBUM/ALBUM/ROK_2010/06_CZERWIEC/20100610/index.html
znajduje się fotoreportaż z wczorajszej akcji promującej kandydata na Prezydenta RP Jarosława Kaczyńskiego
Arbas
Obejde sie bez krzykliwych, teatralnych spektakli.
Kampanie wyborcze kandydaci prowadza nieustannie przez cale swoje polityczne zycie.
Za tydzien, kazdy z glosujcych stanie przed urna i wlasnym sumieniem.
Ciekawe co i kto wygra.
BARES
CYTAT(xMarcinx @ czw, 10 cze 2010 - 06:06) *

To ty się z księżyca urwałeś przez ostatnie 5 lat mogłeś troche poczytać na ich temat ale jak sam nie umiesz odszukać to ja ci pomogę wpisz w google polskie kartofle.
xMarcinx
CYTAT(BARES @ sob, 12 cze 2010 - 15:28) *

To ty się z księżyca urwałeś przez ostatnie 5 lat mogłeś troche poczytać na ich temat ale jak sam nie umiesz odszukać to ja ci pomogę wpisz w google polskie kartofle.

to był satyryk Peter Koehler, który tak samo drwił z Sarkozego i Obamy (bo tak dziwnie się składa ze dziennik jest związany z komunistami w SPD/Zieloni) ;]

Jego twórczość to miedzy innymi:

Nonsens. Teorii i historii gatunku literackiego, Żarty, Dlaczego zając wielkanocny składa jaja, Nowy bazar z braków, Cholera! Jestem pijany, Życie śledzia na ścianie - żydowskie dowcipy..

a ja proszę o artykuł dziennikarza, który nie będzie w dziale humor/satyra
kursor
Skoro jesteśmy w wątku ogólnopolskim to jakie macie spostrzeżenia po Debacie?

Ja uważam że bardzo dobrze zaprezentował się Napieralski.

pozdro
Arbas
CYTAT(kursor @ pon, 14 cze 2010 - 06:33) *
Skoro jesteśmy w wątku ogólnopolskim to jakie macie spostrzeżenia po Debacie?

Ja uważam że bardzo dobrze zaprezentował się Napieralski.

pozdro

Powtarzał się niestety...
Minuta to dla Napieralskiego za dużo, by nie krążyć w temacie "moje córeczki".
olo
CYTAT(xMarcinx @ śro, 09 cze 2010 - 12:54) *
Mam nadzieje, ze nikt nie będzie takim debilem upośledzonym umysłowo by znowu glosować na PO.

Jestem umysłowo upośledzonym debilem. Chcesz mi to powiedzieć w cztery oczy? Kolejny wirtulany odważniak?
BARES
CYTAT(xMarcinx @ sob, 12 cze 2010 - 15:43) *

to był satyryk Peter Koehler, który tak samo drwił z Sarkozego i Obamy (bo tak dziwnie się składa ze dziennik jest związany z komunistami w SPD/Zieloni) ;]

Nonsens. Teorii i historii gatunku literackiego, Żarty, Dlaczego zając wielkanocny składa jaja, Nowy bazar z braków, Cholera! Jestem pijany, Życie śledzia na ścianie - żydowskie dowcipy..

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8..._w_zwiazku.html

Traktat Lizboński to pamiętasz kto negocjował najpierw obwieścił sukces a pózniej nie mógł go podpisać, to była jego największa kompromitacja.
xMarcinx
CYTAT(BARES @ pon, 14 cze 2010 - 17:20) *
CYTAT(xMarcinx @ sob, 12 cze 2010 - 15:43) *

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8..._w_zwiazku.html

Traktat Lizboński to pamiętasz kto negocjował najpierw obwieścił sukces a pózniej nie mógł go podpisać, to była jego największa kompromitacja.

a co miał podpisać jak wzasadzie powinien przepasc z powodu nie przyjecia przez Irlandie.. no chyba były ustalone zasady wszyscy przyjmują albo nikt? Pozatym w tej kwesti to raczej hipokryzja, przecie oczywiste ze to co dobre dla zagranicy to nie bedzie dobre dla Polski, no chyba ze oni tak troskliwi o nas..
olo
xMarcinx: Mam nadzieje, ze nikt nie będzie takim debilem upośledzonym umysłowo by znowu glosować na PO.

Jestem umysłowo upośledzonym debilem. Chcesz mi to powiedzieć w cztery oczy? Kolejny wirtulany odważniak?

.Zapytałem i czekam na odpowiedź. Twoi guru i ich elektorat też liczą na niepamięć. Dlatego na mnie nie mogą liczyć.
xMarcinx
CYTAT(olo @ pon, 14 cze 2010 - 19:09) *

.Zapytałem i czekam na odpowiedź. Twoi guru i ich elektorat też liczą na niepamięć. Dlatego na mnie nie mogą liczyć.

Dobrze wiedzieć, niemniej leżących (a tym bardziej niepełnosprawnych) się nie kopie.

http://www.youtube.com/watch?v=cIHrg5kx04g - ta wykształcona młodzież popierająca PO
olo
CYTAT(xMarcinx @ pon, 14 cze 2010 - 19:26) *
CYTAT(olo @ pon, 14 cze 2010 - 19:09) *

Dobrze wiedzieć, niemniej leżących (a tym bardziej niepełnosprawnych) się nie kopie.

http://www.youtube.com/watch?v=cIHrg5kx04g - ta wykształcona młodzież popierająca PO

Powtarzam pytanie, czy chcesz mi powiedzieć w cztery oczy, że jestem upośledzonym umysłowo debilem? Starczy Ci odwagi? Nie wkładaj w odpowiedzi filmików na których mnie nie ma. Miej jaja chłopie.
Bartek
xMarcinX, nie widzisz że lecisz po najmniejszej linii oporu? Przecież nie przedstawiłeś żadnych argumentów że PO coś złego Ci zrobiła. Nie pisz to co podają media, ale z własnego podwórka i sytuacji zawodowo-rodzinnej. Bo to będzie miało prawdziwe odzwierciedlenie negatywnego podejścia do tej partii.

Mnie natomiast zastanawia dlaczego tak atakujesz i wyzywasz zwolenników PO? Z życia wiadomo że jak komuś brakuje argumentów to rzuca miesiącem i się rakiem wycofuje z dyskusji... więc jak to jest?

BARES
CYTAT(olo @ pon, 14 cze 2010 - 16:09) *
xMarcinx: Mam nadzieje, ze nikt nie będzie takim debilem upośledzonym umysłowo by znowu glosować na PO.

Przecież to jest ta sam technika którą stosuje wódz czyli ja stoję tam gdzie stałem a reszta to zomo i myśli że w ten sposób jak walnie takim prostackim tekstem to ktoś to przeczyta i sobie pomyśli no przecież nie mogę być debilem więc zrobię jak pisze.

Tylko jego błąd w rozumowaniu polega na tym że tutaj każdy ma swój rozum bo to nie jest ani radio ani telewizja o. Inwestora.
xMarcinx
1. Reforma Kopacz - wujek złamał nogi w wypadku samochodowym - jedna nogą się zajęli bo tyle obejmuje ubezpieczanie , druga we własnym zakresie.
2. Znajomego ojciec ma raka - Pani E.Kopacz odmówiła leczenia niestandardowego, mimo ze było tańsze i skuteczniejsze - brachyroterapia.
3. Wiec krew we mnie zalewa jak PO chce prywatyzować służbę zdrowia, gdzie zdrowie ma stać się komercyjnym towarem. No i gdzie ma się to opłacać na OIONach.
4. Eutanazja w większości PO popiera - niema jak kogoś wyspach na emeryturę 200euro i zmusić go do eutanazji co by obciążył budżet.
5. Fotoradary miło być miej - obiecywał Tusk a dokupił drugie tyle - a drogi jak były tak są dziurawe.
Moża by tak długo.. poprzez krycie agentów, zaniedbania klikach z cesami, smolensk, wciskanie euro wbrew społeczeństwo, aborcja itd.

olo jasne, ze starczy odwagi, jednak mi szkoda czasu na takich jak Ty, zważywszy, ze mam sesje, a zaraz potem praktyki i prace

http://www.dziennik.com/news/polska/11402 - w USA nie wiedza, ze bronek zartował z tym nato..
kamillll
[quote name='xMarcinx' date='pon, 14 cze 2010 - 20:08' post='55983']
1. Reforma Kopacz - wujek złamał nogi w wypadku samochodowym - jedna nogą się zajęli bo tyle obejmuje ubezpieczanie , druga we własnym zakresie.
2. Znajomego ojciec ma raka - Pani E.Kopacz odmówiła leczenia niestandardowego, mimo ze było tańsze i skuteczniejsze - brachyroterapia.
3. Wiec krew we mnie zalewa jak PO chce prywatyzować służbę zdrowia, gdzie zdrowie ma stać się komercyjnym towarem. No i gdzie ma się to opłacać na OIONach.
4. Eutanazja w większości PO popiera - niema jak kogoś wyspach na emeryturę 200euro i zmusić go do eutanazji co by obciążył budżet.
5. Fotoradary miło być miej - obiecywał Tusk a dokupił drugie tyle - a drogi jak były tak są dziurawe.
Moża by tak długo.. poprzez krycie agentów, zaniedbania klikach z cesami, smolensk, wciskanie euro wbrew społeczeństwo, aborcja itd.

przeczytaj te punkty jeszcze raz i się porzadnie zastanów czy rozumiesz co piszesz wink.gif
ad.1. nie wierze
ad.2. wszyscy mądrzejsi niż lekarze?
ad.3. nie chce prywatyzowac - nie sluchaj wszystkiego co w tv mowia
ad.4. zastanow sie porzadnie
ad.5. wiesz ile w pl jest fotoradarow? ja bym troche dolozyl jeszcze na cwaniakow w starych bmkach
rouse
Każdy widzi to, co chce zobaczyć,
Na argumenty nikogo się nie przekona - dopóki sam nie dostanie po dupie w cuda PO wierzy
Dlatego tym razem nie będę pisał mądrze ani zbyt wiele
Przesyłam tylko na wesoło króciutką puentę, wierszyk:

Kto ty jesteś?
- Jestem Bronek, prosty jak od szpadla trzonek!
- Jaki znak twój?
- Fałsz, obłuda!
- A w co wierzysz?
- w Tusku cuda!
- Gdzie ty mieszkasz?
- W polskim grodzie!
- W jakim kraju?
- Gdzie powodzie!
- Czy Kraj kochasz?
- Jak pieniądze!
- A w co wierzysz?
- Że porządzę!
- Czyli wygrać chcesz wybory?
- Tak! Choć mam z tym problem spory!
Lud me kłamstwa, zdrady czuje i z poparcia
rezygnuje!
xMarcinx
CYTAT(kamillll @ pon, 14 cze 2010 - 22:13) *
przeczytaj te punkty jeszcze raz i się porzadnie zastanów czy rozumiesz co piszesz wink.gif
ad.1. nie wierze
ad.2. wszyscy mądrzejsi niż lekarze?
ad.3. nie chce prywatyzowac - nie sluchaj wszystkiego co w tv mowia
ad.4. zastanow sie porzadnie
ad.5. wiesz ile w pl jest fotoradarow? ja bym troche dolozyl jeszcze na cwaniakow w starych bmkach

1. nikt nie każe
2. Pani Kopacz mądrzejsza niż lekarze, bo wszyscy opowiadali sie za brachyterapia, zamiast chemi.. Dopiero, działania rzecznika dały skutek - przyjecie do Instytutu Onkologi w Gliwicach (Placówki Naukowej nie leczniczej stosującej innowacyjne metody leczenia)
3. Z programu wyborczego PO:
"Przekształcimy publiczne placówki
ochrony zdrowia w spółki prawa handlowego z wyłącznym lub
częściowym udziałem organów założycielskich."

4. Niema nad czym, Przecie to zarówno Gowin jak i liberałowie z PO popierają.. ba przecie to Gowin przygotował projekt tej ustawy
5. Ponad 1500.. a Donek w programie miał ich zmniejszenie a sam dokupił ok 1000.. niema to jak dotrzymujący słowa polityk i populistyczne hasełka.
kamillll
CYTAT(rouse @ pon, 14 cze 2010 - 23:34) *
Na argumenty nikogo się nie przekona - dopóki sam nie dostanie po dupie w cuda PO wierzy

problem w tym że w moim przypadku glos dla komorowskiego to wybor "mniejszego zla"
nie jestem fanem PO ale musze wybrac goscia ktory cokolwiek soba reprezentuje...musze zrobic wszystko zeby nie pozwolic jarkowi wygrac...jakby mu sie przypadkiem udało to ja naprawde strace wiare w ten narod...za lecha wszyscy juz pluli jaki to on nie jest zly, a teraz znowu pozwoliliby na cos takiego...precz z kaczyzmem!!
xMarcinx
CYTAT(kamillll @ wto, 15 cze 2010 - 08:40) *

problem w tym że w moim przypadku glos dla komorowskiego to wybor "mniejszego zla"
nie jestem fanem PO ale musze wybrac goscia ktory cokolwiek soba reprezentuje...musze zrobic wszystko zeby nie pozwolic jarkowi wygrac...jakby mu sie przypadkiem udało to ja naprawde strace wiare w ten narod...za lecha wszyscy juz pluli jaki to on nie jest zly, a teraz znowu pozwoliliby na cos takiego...precz z kaczyzmem!!

Jesli dla Ciebie mniejszym złem jest polityk który nie wie co mówi (wyjście z NATO, kobiety nazwa Kaszalotami, mówi, ze Norwegia jest w EU, nie wiem kim jest Marek Belka, doba dla niego ma 48h.. i jest oderwany od rzeczywistości to nie chce wiedzieć co jest dla Ciebie złem.

Już sobie wyobrażam jaki śmiech byłby na całym świecie jak by taką gafe popełnił na forum międzynarodowych - to po prostu dowodzi jak bardzo jest niekompetentny w tej dziedzinie.

Przytoczę cytat Lincolna - Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości. To w zasadzie świetnie obrazuje jakim politykiem jest B.K.

Mój głos oddaje na Marka Jurka, w drugiej turze na osobę bliższa moim poglądom.
kamillll
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 09:44) *
to nie chce wiedzieć co jest dla Ciebie złem.

no właśnie złem jest jarek...to wg. mnie najgorsze co może nas spotkać...i musimy zrobić wszystko żeby do tego nie dopuścić...a jedyne co możemy zrobić to oddanie głosu na bronka...
xMarcinx
CYTAT(kamillll @ wto, 15 cze 2010 - 10:04) *

no właśnie złem jest jarek...to wg. mnie najgorsze co może nas spotkać...i musimy zrobić wszystko żeby do tego nie dopuścić...a jedyne co możemy zrobić to oddanie głosu na bronka...

o argumencie zapomniałeś, no chyba ze za słowami poparcia brak faktów przemawiających za tym
rouse
CYTAT(kamillll @ wto, 15 cze 2010 - 06:40) *

kamillll piszesz tak ?musze zrobic wszystko zeby nie pozwolic jarkowi wygrac? ? a co Ty tak naprawdę możesz zrobić?
możesz trochę popluć na forum i unosić się honorem i krzyczeć precz z kaczyzmem!! ? ale proszę, rozejrzyj się - taka prymitywna nienawiść na ludzi już nie działa, tego procesu budzenia się ludzi nie odwrócisz ? arogancja i przedmiotowe podejście Komorowskiego do bieżących problemów aż bije po oczach -
i tak się zastanawiam, co możesz zrobić faktycznie, aby pomóc swojemu kandydatowi skoro TY de facto po prostu w niego nie wierzysz, argument w stylu ?Wybór mniejszego zła? nie przekonają nikogo ? nawet mniejsze zło to ciągle zło - zgadzam się z Ludwikiem Dorem, który powiedział ?Jego ukształtowało środowisko Unii Demokratycznej i on ma ten elitarno - pogardliwy stosunek do instytucji państwa jak i społeczeństwa. Wpadki Komorowskiego, jak ta wypowiedź, że woda ma to do siebie, że się zbiera i potem spływa dyskwalifikują go, jako kandydata na prezydenta?

Jak można wybierać sobie takiego Prezydenta? Przecież to Wałęsa bis. On nie odróżnia NATO od ZOMO. Gaz chciał wydobywać metodą odkrywkową (wydostałby się do atmosfery). Czyż nie jest on jest całkowitym ignorantem posłusznym i wiernym tylko swoim mocodawcom?
kamillll
dobrze, to w takim razie przekonajcie dlaczego powinienem zagłosować na jarka?
co takiego się zmieni w porównaniu do prezydentury lecha?
moim zdaniem jarek pokazał co potrafi jak był premierem...dostał już kiedyś szansę od społeczeństwa i jej nie wykorzystał...
rouse
CYTAT(kamillll @ wto, 15 cze 2010 - 08:51) *
dobrze, to w takim razie przekonajcie dlaczego powinienem zagłosować na jarka?
co takiego się zmieni w porównaniu do prezydentury lecha?
moim zdaniem jarek pokazał co potrafi jak był premierem...dostał już kiedyś szansę od społeczeństwa i jej nie wykorzystał...

aby nie być gołosłownym - proszę przeczytaj program prezydentury Jarosława Kaczyńskiego

http://polskajestnajwazniejsza.org/program/
Arbas
CYTAT(Arbas @ sob, 12 cze 2010 - 09:07) *
Obejde sie bez krzykliwych, teatralnych spektakli.
Kampanie wyborcze kandydaci prowadza nieustannie przez cale swoje polityczne zycie.
Za tydzien, kazdy z glosujcych stanie przed urna i wlasnym sumieniem.
Ciekawe co i kto wygra.

Po zapoznaniu się ze wszystkimi ANTYKAMPANIAMI jakie zafundowali nam niektórzy kandydaci
(Komorowski, Napieralski itd.) stawiam na Jarosława Kaczyńskiego - w pierwszej turze.
vacu

@kamill - polecam: Dlaczego ktoś wymyślił dwie tury wyborów?

PS. Mnie tam bardziej emocjonują takie wybory niż bronek vs. jarek : P
kamillll
CYTAT(vacu @ wto, 15 cze 2010 - 12:21) *

@kamill - polecam: Dlaczego ktoś wymyślił dwie tury wyborów?

PS. Mnie tam bardziej emocjonują takie wybory niż bronek vs. jarek : P

i ja się z tym zgadzam, w pierwszej turze oddam głos na swojego kandydata, a w drugiej na mniejsze zło bo wiadomo jaka będzie druga tura...i to co pisałem wcześniej pisałem właśnie dlatego że wiemy wszyscy jak będzie wyglądać ewentualna druga tura...
Alpin
W pierwszej turze zagłosuję na Janusza Korwin-Mikkego, który w wyborach prezydenckich startuje pod hasłem „Wolność i Praworządność”.

To hasło kampanii prezydenckiej, ale jednocześnie nazwa partii na której czele stoi JKM. Wolność rozumiana przede wszystkim jako wolność gospodarcza nie krępowana wysokimi podatkami, koncesjami, nadmierną regulacją, biurokratycznym gorsetem i nieuczciwą konkurencją ze strony państwa. Wolność rozumiana też jako forma zwolnienia obywatela od odpowiedzialności za błędne decyzje rządzących polityków i urzędników państwowych. To właśnie obywatele ponoszą w tej chwili karę za zadłużenie jakie zafundowały Polsce kolejne rządy, to obywatele płacą coraz większe pieniądze za utopijny system emerytalny. Politycy i urzędnicy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za katastrofalny stan Państwa.

Kandydat na Prezydenta z ramienia „WiP” wyraźnie opowiada się za zakazem uchwalania budżetu z deficytem. Jest również za tym, aby urzędnicy państwowi za swoje błędne decyzje ponosili osobistą odpowiedzialność finansową.

JKM broni również rodziny przed nadmierną ingerencją państwa, opowiada się za prawem rodzin do zróżnicowanych form kształcenia swoich dzieci, na czele z nauczaniem domowym. Janusz Korwin-Mikke uważa także, że każdy obywatel powinien mieć prawo do posiadania broni, do czynnej obrony przed przestępcami.

Państwo praworządne. Praworządność dla kandydata na Prezydenta z ramienia „WiP” to przede wszystkim ściśle egzekwowany trójpodział władz - ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej - prawo działające w interesie obywatela w myśl zasady „chcącemu nie dzieje się krzywda” oraz lepszy dostęp obywateli do wymiaru sprawiedliwości.
Leszek
CYTAT(Alpin @ wto, 15 cze 2010 - 12:43) *
W pierwszej turze zagłosuję na Janusza Korwin-Mikkego,[...]

Kandydat na Prezydenta z ramienia „WiP” [...] Jest również za tym, aby urzędnicy państwowi za swoje błędne decyzje ponosili osobistą odpowiedzialność finansową.

O, za tym to i ja jestem. Tylko że owa odpowiedzialność zaczynać się powinna od samego JKM jako prezydenta. Już dawno pisałem, że chętnie dałbym mu porządzić przez rok, pod warunkiem, że potem pokryje szkody laugh.gif
xMarcinx
Mikke nie jest taki zły pomijając legalizacje narkotyków, prywatna edukacje, prywatna służbę zdrowia..

Ludzi bezpieki odsunąć trzeba to zapoczątkował właśnie Mikke i to na chwilę obecną jest najważniejsze - rozliczenie przeszłości by moc rozwijać się dalej, nie martwic się, że układ się bogaci. Niemniej wole prywatną służbę zdrowia i edukacje Mikkego niż "publiczną" PO.
Alpin
CYTAT(Leszek @ wto, 15 cze 2010 - 14:03) *
O, za tym to i ja jestem. Tylko że owa odpowiedzialność zaczynać się powinna od samego JKM jako prezydenta. Już dawno pisałem, że chętnie dałbym mu porządzić przez rok, pod warunkiem, że potem pokryje szkody laugh.gif

Masz rację, odpowiedzialność powinna zaczynać się od najwyższego urzędnika, którym jest prezydent.

CYTAT
Niemniej wole prywatną służbę zdrowia i edukacje Mikkego niż "publiczną" PO.

Prywatna służba zdrowia ma tę zaletę nad publiczną służbą zdrowia, że w prywatnej za usługę płacisz tylko raz - lekarzowi, natomiast w publicznej często musisz płacić dwa razy - osobno urzędnikom z NFZ i osobno lekarzowi (w kopercie). Usługa jest gorsza i droższa. Prywatna służba zdrowia oznacza zwiększenie dostępności usług medycznych i poprawę ich jakości przez wzrost konkurencyjności.
aston
CYTAT(Alpin @ wto, 15 cze 2010 - 17:21) *
Prywatna służba zdrowia ma tę zaletę nad publiczną służbą zdrowia, że w prywatnej za usługę płacisz tylko raz - lekarzowi, natomiast w publicznej często musisz płacić dwa razy - osobno urzędnikom z NFZ i osobno lekarzowi (w kopercie). Usługa jest gorsza i droższa. Prywatna służba zdrowia oznacza zwiększenie dostępności usług medycznych i poprawę ich jakości przez wzrost konkurencyjności.

Ogólnie różnica jest taka, że jak w prywatnym szpitalu źle wykonuje się usługi lub nim źle zarządza to szpital bankrutuje, a właściciel traci zainwestowane pieniądze.
W publicznym szpitalu można świadczyć złe usługi i cały czas mieć straty bo i tak w końcu szpital zostanie "oddłużony" z pieniędzy publicznych.

W skrócie pieniądze publiczne są marnotrawione w złych szpitalach przez co nie ma pieniędzy dla lepszych przez co i one się staczają, jeśli się tego nie załatwi to co raz więcej pieniędzy ze składki zdrowotnej będzie szło na obsługę długów niż na leczenie ludzi.

Osobiście uważam, że publiczne powinny być takie tylko szpitale specjalistyczne np od oparzeń czy coś gdzie nie ma na tyle "ruchu" aby zarobić na siebie, ale jednak są niezbędny, każde inne szpitale który mogą mieć zyski powinny być prywatne.

Na koniec dodam, nie można nigdy sprywatyzować NFZtu, bo to by była tragedia, ale można promować inne ubezpieczenie aby ludzie których stać mogli za dodatkową kasę (NFZ i tak byłby obowiązkowy) mogli by uzyskać więcej z wybranych szpitalach prywatnych (np krótsze kolejki, lepsze pokoje itp).
Arbas
CYTAT(Alpin @ wto, 15 cze 2010 - 10:43) *
W pierwszej turze zagłosuję na Janusza Korwin-Mikkego, który w wyborach prezydenckich startuje pod hasłem „Wolność i Praworządność”.

To hasło kampanii prezydenckiej, ale jednocześnie nazwa partii na której czele stoi JKM. Wolność rozumiana przede wszystkim jako wolność gospodarcza nie krępowana wysokimi podatkami, koncesjami, nadmierną regulacją, biurokratycznym gorsetem i nieuczciwą konkurencją ze strony państwa. Wolność rozumiana też jako forma zwolnienia obywatela od odpowiedzialności za błędne decyzje rządzących polityków i urzędników państwowych. To właśnie obywatele ponoszą w tej chwili karę za zadłużenie jakie zafundowały Polsce kolejne rządy, to obywatele płacą coraz większe pieniądze za utopijny system emerytalny. Politycy i urzędnicy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za katastrofalny stan Państwa.

Kandydat na Prezydenta z ramienia „WiP” wyraźnie opowiada się za zakazem uchwalania budżetu z deficytem. Jest również za tym, aby urzędnicy państwowi za swoje błędne decyzje ponosili osobistą odpowiedzialność finansową.

JKM broni również rodziny przed nadmierną ingerencją państwa, opowiada się za prawem rodzin do zróżnicowanych form kształcenia swoich dzieci, na czele z nauczaniem domowym. Janusz Korwin-Mikke uważa także, że każdy obywatel powinien mieć prawo do posiadania broni, do czynnej obrony przed przestępcami.

Państwo praworządne. Praworządność dla kandydata na Prezydenta z ramienia „WiP” to przede wszystkim ściśle egzekwowany trójpodział władz - ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej - prawo działające w interesie obywatela w myśl zasady „chcącemu nie dzieje się krzywda” oraz lepszy dostęp obywateli do wymiaru sprawiedliwości.

Czyli mniej więcej "róbta co chceta".
Pan Mikke przypomina nieco mieszankę szeryfa z Don Kichotem, który był jednak znacznie mniej znerwicowany.
xMarcinx
CYTAT(Alpin @ wto, 15 cze 2010 - 16:21) *
CYTAT(Leszek @ wto, 15 cze 2010 - 14:03) *

Masz rację, odpowiedzialność powinna zaczynać się od najwyższego urzędnika, którym jest prezydent.

CYTAT
Niemniej wole prywatną służbę zdrowia i edukacje Mikkego niż "publiczną" PO.

Dlaczego publicznie jest gorsze? Ja mam wrażenie, ze lepsze porównaj sobie dentystykę w USA (za gruba kasę) a w Polsce gdzie to amerykanie przyjeżdżają się leczyć. Są gabinety publiczne i prywatne wiec jest konkurencja. Poza tym każdy podręcznik do ustrojów polityki społecznej mówi - ze publiczne i obowiązkowe jest tańsze niż prywatne, bo im więcej odbiorców tym niższa cena jednostkowa, administracja jest ta sama bez znaczenia czy mamy 100tys ubezpieczonych czy 40 mld. po prostu jest maksymalna liczba etapów dla danej działalności. Problemem jest nadmiar papierkowej roboty i nadmiar sztucznych etatów.
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 15:52) *
Dlaczego publicznie jest gorsze? Ja mam wrażenie, ze lepsze porównaj sobie dentystykę w USA (za gruba kasę) a w Polsce gdzie to amerykanie przyjeżdżają się leczyć.

Po pierwsze mylisz chyba publiczne placówki zdrowotne z finansowaniem z powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego - a to nie to samo. Publiczne placówki zajmujące się leczeniem stomatologicznym to chyba na palcach możesz w naszym województwie policzyć. A po drugie - Amerykanie jeśli leczą się w Polsce - leczą się prywatnie, więc Twój argument jest zupełnie chybiony,
vacu
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 16:52) *
Dlaczego publicznie jest gorsze?

Kiedyś czytałem o fajnym eksperymencie, który możesz wypróbować: zbierz kilku np. dziesięcioro znajomych i umów się z nimi tak, że przez kilka lat co miesiąc ty będziesz dawał pierwszemu znajomemu 500 złotych, następnie znajomy numer 1 pojedzie do znajomego nr 2 i odda mu te pięć stów. Znajomy nr 3 odda pieniądze znajomemu nr 4 i tak dalej aż w końcu znajomy nr 10 przyjedzie do ciebie i pięć stówek wróci do właściciela. Ciekawe przez jaki czas znajomi będą tak obracać Twoimi pieniędzmi za darmo? Ja sądzę - i jestem w stanie się założyć - że niedługo i za jakiś czas po odtrąceniu "prowizji" (zwrot kosztów paliwa itd.) będzie do ciebie wracać 400 zł. Za jakiś czas znajomi powiedzą, że w sumie czemu to mają robić za darmo - wróci do ciebie 300 zł. I tak dalej, i tak dalej, ten prosty eksperyment pozwoli Ci zrozumieć dlaczego publiczne jest złe - w przypadku prywatnego czegokolwiek pieniądze płyną z ręki do ręki bez setki pośredników łapczywie wyciągających lepkie łapki nie robiących nic więcej poza przekładaniem banknotów z lewa na prawo (lub odwrotnie) przy okazji "gubiąc" kilka sztuk. Poza tym każde dziecko wie, że jeżeli coś należy do wszystkich do nie należy do nikogo, bo nikt o to nie dba. Każdy pilnuje tylko swojego interesu.

Co nie oznacza, że popieram JKM czy kogokolwiek innego. Po prostu takie mam poglądy.

[Edytka]
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - od kilku dobrych lat płacę składkę na ubezpieczenie zdrowotne, w tym czasie jedyni lekarze z jakimi miałem kontakt to: laryngolog (prywatnie, za opłatą, z NFZ musiałbym czekać 2 miesiące na wizytę, dałem 30 zł - legalnie - i przyjęto mnie "od ręki") i dentysta (też prywatnie z zerowym udziałem NFZ, niestety NFZ "funduje" czarne plomby i inne wynalazki XIX wieku jak to określił jeden dentysta w TOK FM). Czyli wkładam pieniądze do worka bez dna a jak przychodzi co do czego to i tak muszę płacić. Gdybym miał opcję prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego to przynajmniej częściowo ubezpieczalnie pokryłaby mi koszty.
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ wto, 15 cze 2010 - 17:04) *
Dlaczego publicznie jest gorsze? Ja mam wrażenie, ze lepsze porównaj sobie dentystykę w USA (za gruba kasę) a w Polsce gdzie to amerykanie przyjeżdżają się leczyć.

Po pierwsze mylisz chyba publiczne placówki zdrowotne z finansowaniem z powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego - a to nie to samo. Publiczne placówki zajmujące się leczeniem stomatologicznym to chyba na palcach możesz w naszym województwie policzyć. A po drugie - Amerykanie jeśli leczą się w Polsce - leczą się prywatnie, więc Twój argument jest zupełnie chybiony,

Leczą się prywatnie w placówkach publicznych i nie jest chybiony w dentystyce funkcjonuje rynek prywatny i rynek publiczny oraz rynek prywatny po części finansowany przez NFZ - czyli chcesz lepszą plombę to odpłacasz różnicę (często grosze).

vacu to co napisałeś to brednie nie odzwierciedlające w żaden sposób mechanizmów gospodarki czy finansowania (no chyba, ze ty masz racje a akademickie podręczniki kłamią). Dlaczego zakładasz, ze publiczne = dużo pośredników? Tak to wygląda tylko w Polsce i to jest właśnie powód fiaska - jakoś jak były kasy chorych czyli kasa z budżetu do kasy, to śląska kasa chorych wypracowywała zyski (dzięki kontroli finansów i nowoczesnym technologiom). Kasa się jedynie wtedy marnuje gdy niema nad nią kontroli czyli operacje finansowe są niejasne.
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 17:27) *

Leczą się prywatnie w placówkach publicznych i nie jest chybiony w dentystyce funkcjonuje rynek prywatny i rynek publiczny oraz rynek prywatny po części finansowany przez NFZ - czyli chcesz lepszą plombę to odpłacasz różnicę (często grosze).

Czyli nie zrozumiałeś różnicy - tak jak podejrzewałem. Placówki publiczne to te, których organem założycielskim jest samorząd lub administracja rządowa (wojewoda, ministerstwo) - głównie szpitale oraz przychodnie specjalistyczne. Większość dentystów w województwie to placówki NIEPUBLICZNE - NZOZ-y lub praktyki lekarskie. To czy mają umowę z NFZ czy nie to zupełnie inna para kaloszy. Publiczne są jedynie oddziały chirurgii szczękowo-twarzowej i Wojewódzka Poradnia Specjalistyczna w Katowicach oraz lecznica przy Śląskim Uniwersytecie Medycznym.

A przykład jest chybiony, bo Amerykaninem nie jesteś - a o nich pisałeś we wcześniejszym poście.
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ wto, 15 cze 2010 - 18:38) *
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 17:27) *

Czyli nie zrozumiałeś różnicy - tak jak podejrzewałem. Placówki publiczne to te, których organem założycielskim jest samorząd lub administracja rządowa (wojewoda, ministerstwo) - głównie szpitale oraz przychodnie specjalistyczne. Większość dentystów w województwie to placówki NIEPUBLICZNE - NZOZ-y lub praktyki lekarskie. To czy mają umowę z NFZ czy nie to zupełnie inna para kaloszy. Publiczne są jedynie oddziały chirurgii szczękowo-twarzowej i Wojewódzka Poradnia Specjalistyczna w Katowicach oraz lecznica przy Śląskim Uniwersytecie Medycznym.

A przykład jest chybiony, bo Amerykaninem nie jesteś - a o nich pisałeś we wcześniejszym poście.

Przecie wyraźnie napisałem, że są ZOZ jak NZOZ i NZOZ z umowa NFZ.. a czego więcej, a czego mniej to raczej nie istotne, zwłaszcza, ze dentysta to nie osoba ratująca życie.
olo
Do dziś wspominam z uśmiechem jak jeden pan z PiS występował w tiwi i pluł się przeciw prywatyzacji służby zdrowia organizowanej przez PO. Na koniec rozmowy panowie prowadzący zapytali czy jest również za zakazem prywatyzacji ośrodków zdrowia, gdzie leczymy się u LPK. Pan, konsekwentnie, odpowiedział, że tak i że leczą tam bardzo dobrze. Następnie panowie prowadzący zapytali, czy jego rejon, gdzie się leczy to ośrodek zdrowia przy ulicy XXXX. Pan odrzekł, że tak. Okazało się, że owa lecznica od kilku lat jest prywatna, jak znakomita większość w Polsce. Ot i tyle na razie.
vacu
CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 cze 2010 - 18:27) *
vacu to co napisałeś to brednie nie odzwierciedlające w żaden sposób mechanizmów gospodarki czy finansowania (no chyba, ze ty masz racje a akademickie podręczniki kłamią).

1/ Ja wcale nie chciałem odzwierciedlać, to był tylko symbol. Skoro po drodze pieniądza jest kilka(-set?) par rąk to na pewno nie dostaniesz z tej "skarbonki" tyle ile wpłaciłeś. Te ręce mogą być nawet czyste ale nakarmić je choćby trzeba. Pokaż mi kraj socjal-cośtam gdzie nie mnożą się etaty urzędnicze? Dla wyjaśnienia: dla mnie nie tylko SLD ale i PO i przede wszystkim PiS to partie solcjal-cośtam. A ja jestem gorącym przeciwnikiem dawania ludziom czegokolwiek i kiedykolwiek "za darmo". Państwo natomiast w mojej wizji powinno dawać obywatelowi narzędzia i ew. pomagać w zarobieniu porządnych pieniędzy uczciwą pracą (lub przynajmniej nie przeszkadzać). Dawanie za darmo może się sprawdzić przy innej mentalności (Może w Szwecji? Tylko jakie to "za darmo" jak podatki ponoć wysokie?), u nas - i pewnie w większej części świata - demoralizuje z jednej strony tych którzy biorą a z drugiej wkur... tych, którzy uczciwie pracują i muszą dawać. Nigdy więc nie oddam głosu na partię, która np. oferuje becikowe, podwyższy zasiłki, da ulgę prorodzinną, dotuje powodzian itp. itd. Niech lepiej się PAństwo ode mnie odpierniczy zamiast się mną opiekować i da mi spokojnie samemu zarobić na rodzinę nie zabierając połowy pensji

2/ Nie twierdzę, że podręczniki kłamią ale jeżeli masz wyższe wykształcenie to zapewne wiesz, że książki swoje a życie swoje.
Alpin
Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał, to może się dowiedziec w jaki sposób rodzi się dobrobyt społeczeństw - WOLNY WYBÓR

Jeśli coś jest "za darmo" (czyt. z podatków), to ZAWSZE jest droższe, niż gdyby było płatne w normalny sposób. W opcji "za darmo" sponsorujemy rzeszę urzędników i opłacamy usługodawcę/producenta dobra. W opcji "płatne w normalny sposób" opłacamy tylko usługodawcę/producenta. Więc jeśli ktoś mi obiecuje przed wyborami "darmowy" Internet, obiady czy opiekę zdrowotną automatycznie traci mój głos smile2.gif

A tu jeszcze sonda, w której do tej pory oddano ponad PÓŁ MILIONA głosów - LINK. W zmanipulowanych sondach prezentowanych w TV bierze zwykle udział ok. tysiąca osób i wyniki są zgoła inne. Sądząc po ilości głosów oddanych na JKM, internauci to jednak mądrzy ludzie, którzy nie tak łatwo ulegają populistycznym hasełkom głoszonym przez pozostałych kandydatów. Ale jak stwierdził JKM - gdyby wybory miały coś zmienic, już dawno zostałyby zakazane sad.gif
xMarcinx
CYTAT(Alpin @ wto, 15 cze 2010 - 22:23) *
Jeśli coś jest "za darmo" (czyt. z podatków), to ZAWSZE jest droższe, niż gdyby było płatne w normalny sposób. W opcji "za darmo" sponsorujemy rzeszę urzędników i opłacamy usługodawcę/producenta dobra. W opcji "płatne w normalny sposób" opłacamy tylko usługodawcę/producenta. Więc jeśli ktoś mi obiecuje przed wyborami "darmowy" Internet, obiady czy opiekę zdrowotną automatycznie traci mój głos smile2.gif

W instytucji publicznej jedynie opłacasz pracowników i usługę, a ze usługa masowa to i tania
U prywaciarza, on musi opłacić pracowników, musi zarobić i niestety musi mieć wyższe ceny, bo usługa nie jest masowa i cześć środków traci na marketing, agentów itd. Średnia pensja urzędnika to 1,2tys netto, pracownika w firmie ubezpieczeniowej 2tys netto..

więc jakim cudem z podatków ZAWSZE jest droższe? Rozumiem, ze socjaldemokratyczny model polityki społeczny nie każdemu odpowiada - dopóty, coś mu się niestanie.. wtedy to już roszczeniowść do państwa, no ale bez jaj i głupiego gadania, ze Państwowe to drogie. Jak w Państwie są politycy a nie złodzieje to to sprawuje się całkiem sensownie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.